Matsedeln

Alla inlägg under februari 2012

Av Neta - 12 februari 2012 16:41

Ja det serveras hos oss en söndag. Vi lekte lite med tanken på att grilla en korv ute men vi spar det till några fler +-grader än 3.   


Äggifralla är något jag har med mig hemifrån och mamma har det från mormor tror jag. Fast när jag var liten förekom inte så mycket vitt bröd så då hette det Äggilimpa. Inget märkvardigt alls men ett urbra mellis eller lättlunch och bra innan träning.


     Man tar en eller två brödskivor som man skär ett hål i, ni ser hur jag gör om jag tar två skivor till ett ägg som jag gjorde idag. Lägger brödet i stekpannan med smör i, knäcker i ägget i hålet, saltar lite, vändsteker och äter med "chup-chup" som mina barn sagt om ketchup då dom var små. "Hålen" steks bredvid. Idag hade jag lite röra kvar från igår med tärnad avokado, rödlök och tomat som jag tog till.


Ja igår ja, då gjorde jag crepes, skulle egentligen haft det i fredags som mys men då förhandlade Christine sig till hamburgare i stället. Gjorde 3 crepe i var med varm fyllning som vi gratinerade med ost. Kyckling, rödlök och curry, kräftstjärtar och dill och champinjonstuvning. Leffe stekte pannkakor och jag gjorde stuvningarna på 2 dl mjölk och 2 msk mjöl. Den med kräftstjärtar gjordes naturell och jag rörde i dom och dillen efteråt, kryddade lite med cayenne. Kycklingfyllningen fräste jag curry o lök lite först eftersom kycklingen var klar. Svampen frästes också först. Vispade bara hop mjölk o mjöl sen, hällde över och lät det koka 3 min. La på en sträng fyllning på varje pannkaka, rullade hop. Gratinerade rullarna i ca 15 min med lite riven ost på. Urgott och nåt som är så enkelt egentligen. Görs alldeles för sällan iaf i detta hus.


Ikväll ska jag göra fiskgratäng, bottnar då bara en smord ugnsform med brytbönor, lägger på fiskfiléer som jag saltar på båda sidor och viker hop. Gör ett potatismos som jag rör ner en äggula i, kryddar och klickar runt kanterna på formen. Sen en lite tjockare sås som jag gör på 3 msk mjöl som vispas i 3 dl hummerfond, 1 dl grädde och ½ dl vitt vin. Kokar upp och kokar i 3 min, smaksätter den med dill, s & sv.p Lägger på några räkor eller kräftstjärtar på fisken och häller över såsen. In i ugnen på 225 gr i 40 min. Blir god även med svampsås på valfri svamp, sparrissås eller vad du kan tänkas gilla.  

Av Neta - 9 februari 2012 16:29

Idag ska vi äta något jag normalt ratar men lillskruttan och jag är ensamma ikväll och jag orkar inte stå och göra egna. Har alltid en påse färdiga i frysen till dom gånger Stina äter före oss när hon har nån aktivitet. Så jag nallar på den ikväll.


  Lånade en bild på nätet, för det blir ungefär så här med ris och grönt. Fast jag gör nog den här såsen. Den är jättegod, gör med chilisås.


Sötsur sås med apelsin

 

 

‎1,5 msk socker
2 msk vitvinsvinäger
1 msk chilisås eller tomatpuré
1 msk soja
1 msk Maizena

1 dl vatten

saft av ½ apelsin eller apelsinjuice



Blanda allt utom maizena, ½ dl av vattnet och apelsinsaften, koka upp

Red av och rör till sist i apelsinsaften.


När jag gör Chicky bits själv panerar jag kycklingbitar i ägg och pancho, ett asiatiskt ströbröd och så friterar vi dom, idag görs dessa i ugnen eftersom jag vägrar fritera inomhus.


Vi gjorde en "Vänskap" igår också så skönt med färdig sallad i kylen.

 

VÄNSKAPSSALLAD.

 

1 l strimlad vitkål

 

5 grovrivna morötter

 

1grön & 1 röd paprika i strimlor

 

1 fint strimlad purjo

 

2-3 tunt skivade saltgurkor, el. ättiksgurkor

 

 

DRESSING:

Blanda och koka upp,

 

1 dl rapsolja

 

1dl äppelcidervinäger

 

1 tsk salt

 

1 msk socker (utesluts om du tar ättiksgurka)

 

3-4 tsk salladskrydda

 

Blanda alla grönsaker, gärna i en plastskål med lock.

Häll den kokande dressingen över.

Sätt på locket, skaka så allt blandar sig.

Låt locket sitta på några minuter.

Hållbar 1 vecka i kylen.







Av Neta - 8 februari 2012 16:33

Känns som det blir mycket köttfärs den här veckan och vitkål 2 dar i rad men blev så attans sugen på Nikkaluoktasoppa när jag bläddrade bland sopprecepten i morse, så det får bli så. Resten av familjen älskar den också. Dessutom drar det hop sig till oväder utanför fönstret så soppa känns bra. Min ambition är ju att ha en soppdag i veckan. Tror jag lyxar till lite med att göra baugettskivor med ost och paprikapulver i ugnen till också.


 Snabb och enkel,

lånade bild på nätet.


 

 

NIKKALUOKTASOPPA

 

 

 

200 gr köttfärs

 

1 purjo,strimlad

 

4 dl strimlad vitkål

 

2 msk senap

 

1 l köttbuljong

 

1 msk soya

 

1 lagerblad

 

salt & peppar

 

hackad persilja

 

Fräs köttfärs och purjo, lägg i vitkålen efter en stund, låt den fräsa med en stund.

Tillsätt senap, buljong och lagerblad, koka i 10 min.

Smaka av med soya och kryddor.

Tillsätt persiljan före serveringen.


Jag gör nog dubbel sats så har vi lunch i morgon också :) Stina käkade lunch på stan med en kompis idag, så hon har en färdig matlåda till i morgon, annars får hon väl ta med soppa i mattermos.

Av Neta - 7 februari 2012 13:56

Igår gjorde jag bara pastaskruvar och köttfärssås, och blev rester av det till lunch också.


Idag tog jag fram isterband, ska råsteka potatistärningar jag har i frysen till det och stuva vitkål. Vet att dom flesta äter stuvad potatis till isterband men det har vi gjort enstaka gånger bara. Godast är då den skånska potatisen som är råstuvad och smaksätts med soja tycker jag.


Skånsk potatis

 

 

10 råa potatisar
1 gul lök
Smör
Salt
Svartpeppar
3½ - 4 dl mjölk
1 – 2 tsk soja

 

Skala potatisen och skär i tärningar.
Skala och hacka löken.
Bryn potatis och lök så att det får lite färg.
Smaksätt med salt och peppar.
Häll på ca hälften av mjölken.

Koka potatisen sakta under lock tills den blir mjuk,,späd med mer mjölk eftersom.
Rör då och då så det inte bränner fast i botten
Ta av innan den blir mosig, mjuk räcker.
Smaksätt med soja och ev mer kryddor

 

Vitkålsstuvningen gör jag så att jag kokar ca 1 l skuren vitkål och 1 grovtärnad lök mjukt.

Gör stuvningen toppredd på

3 msk mjöl

3 dl mjölk

salt o peppar

för sig, häller av vitkålen och rör ihop den med stuvningen.

Serverar med rödbetor så klart.


Jag steker ofta isterbanden i ugnen, men ibland även i stekpannan men alltid utan skinn. Fett får vi nog av ändå här, och jag tycker om stekytan som blir när man steker utan skinn.

Isterband är förresten månadens klassiker på Ikea under februari.

Av Neta - 7 februari 2012 13:56

Igår gjorde jag bara pastaskruvar och köttfärssås, och blev rester av det till lunch också.


Idag tog jag fram isterband, ska råsteka potatistärningar jag har i frysen till det och stuva vitkål. Vet att dom flesta äter stuvad potatis till isterband men det har vi gjort enstaka gånger bara. Godast är då den skånska potatisen som är råstuvad och smaksätts med soja tycker jag.


Skånsk potatis

 

 

10 råa potatisar
1 gul lök
Smör
Salt
Svartpeppar
3½ - 4 dl mjölk
1 – 2 tsk soja

 

Skala potatisen och skär i tärningar.
Skala och hacka löken.
Bryn potatis och lök så att det får lite färg.
Smaksätt med salt och peppar.
Häll på ca hälften av mjölken.

Koka potatisen sakta under lock tills den blir mjuk,,späd med mer mjölk eftersom.
Rör då och då så det inte bränner fast i botten
Ta av innan den blir mosig, mjuk räcker.
Smaksätt med soja och ev mer kryddor

 

Vitkålsstuvningen gör jag så att jag kokar ca 1 l skuren vitkål och 1 grovtärnad lök mjukt.

Gör stuvningen toppredd på

3 msk mjöl

3 dl mjölk

salt o peppar

för sig, häller av vitkålen och rör ihop den med stuvningen.

Serverar med rödbetor så klart.


Jag steker ofta isterbanden i ugnen, men ibland även i stekpannan men alltid utan skinn. Fett får vi nog av ändå här, och jag tycker om stekytan som blir när man steker utan skinn.

Isterband är förresten månadens klassiker på Ikea under februari.

Av Neta - 6 februari 2012 12:40

Idag ska ni få recept på vegetariska tillbehör


Den här gjorde jag från början bara med olika bönor, rödlök och olja& vinäger, resten addar man som man vill


NETAS BÖNRÖRA

 

1 brk kidneybönor

 

1 brk kikärtor

 

1 halverad och skivad rödlök

 

1 brk majs

 

1 brk fetaost i olja med örter

 

2 halverade och skivade avocado

 

oliver, blanda gärna

 

2 tomater

 

ev vitlök

 

Häll av spadet från brkbönor, majs och oljan från fetan. Blanda och låt stå nån timme i rumstemp.

 

Klassiskt recept på denna härliga varma grönsaksröra, gör bara den (alltså utan fraiche, ost o ägg) eller gör hela pajen


 

 

RATATOUILLEPAJ

 

 

1 förgräddat pajskal

 

Fyllning:

1 squash, 250 gr

 

1 aubergine, 250 gr

 

2 färska lökar, 150 gr

 

2 vitlöksklyftor

 

2 tomater

 

2 dl creme fraiche med tomat och basilika

 

olivolja

 

100 gr riven ost

 

salt, peppar

 

3 ägg

 

Sätt ugnen på 200 gr.

Skär squash, aubergine, lök och tomater i tärningar.

Pressa vitlöken.

Hetta upp oljan i en vid panna. Fräs alla grönsaker utom tomaterna ca 5 min. Tillsätt tomaterna och fräs ytterligare några minuter.

Ta pannan från värmen och rör ner creme fraichen, låt det svalna.

Rör ner ost och kryddor, vispa samman äggen och rör ner dom.

Fördela fyllningen i pajskalet och grädda i ca 40 min till den stelnat och fått färg.

 

Finns även en svensk variant

 

Svensk Ratatouille

 

 

1 gul lök

1 röd lök

2 vitlöksklyftor

15 rädisor

15 färska champinjoner

1 gurka

1 msk olivolja

1 msk smör

5 färska tomater

½ kruka färsk timjan

salt

sv.peppar

1 – 2 tsk press citron

 

Skala och hacka löken grovt

Skala och skiva vitlöken

Ansa och kvarta rädisor och champinjoner

Dela gurkan på längden, (skala ev) kärna ur med en sked, skiva och dela skivorna igen så det blir 4e-delar

Fräs allt detta i olja och smör tills löken är mjuk och glansig, rädisor och gurka mjuka och svampen ser klar ut.

Skålla och klyfta tomaterna tunt under tiden

Tillsätt dom och timjanen, fräs med till tomaterna faller ihop.

Smaka av med kryddor och citron.

 

 Så en riktig favorit, kan ätas som den är, på rostat bröd och som tillbehör till både vegetariskt och vanlig mat.


 

 

VITLÖKSCHAMPINJONER

 

 

 

300 gr färska champinjoner

1 dl finhackad bladpersilja

2-3 vitlöksklyftor

ca 1 dl olja, kan behövas mer

salt & peppar

 

Skär svampen i tunna skivor

Blanda med persilja och riven vitlök

Krydda lätt

Rör ner oljan

 

 

 

 



 

 


Av Neta - 5 februari 2012 21:20

Vi gjorde potatis och kantarellgratängen, (se förra inlägget) och attans va god den blev, kanske minskar jag en aning på peppar nästa gång. Just att göra gratängen på det här sättet brukar inte jag göra men kommer absolut att göra den igen.


       


Till den gjorde vi det här, gick alldeles utmärkt på den bit picnicbog vi hade OBS Förväxla inte med picnicbog på burk, det är nåt helt annat det.

Receptet hittade Elle på matklubben.se


Grytstekt kotlett med apelsingräddsås

 

 

1 1/2 kg kotlett i bit,  karré
5-6 hela kryddnejlikor
1 1/2-2 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
1 apelsin
3-4 dl vatten


Sås:
4 dl sky
1 buljongtärning
1 1/2 dl grädde
Pressad saft av 1 apelsin
2 1/2 msk vetemjöl+vatten

 

Torka av köttet, gnid in det med salt och peppar och stick ner nejlikorna.

Bryn köttet väl i lite matfett i en stekgryta.

Skala apelsinen och skiva den. Lägg apelsinskivorna ovanpå köttet.
Späd med lite vatten och låt köttet eftersteka på svag värme under lock ca 1 1/2-2 timmar.

Späd med vatten då och då under stektiden. Använder du köttermometer ska den visa 85º när köttet är klart.


Ta upp köttet och linda in det i aluminiumfolie. Låt det vila ca 10-15 minuter.


Sila skyn och mät upp den. Späd ev med vatten och några droppar oxfond. Låt det koka upp.
Rör ut mjölet med kallt vatten. Vispa ner det i skyn.

Tillsätt grädde och låt såsen koka under omrörning ca 3-5 minuter.

Tillsätt apelsinsaft och smaka av.

 

Vi åt det med lite sherrygelé från Brunneby i Östergötland.


Till det gjorde vi en morots och apelsinsallad.

Riv 4 morötter ganska fint så det blir saftigt

skala, klyfta och skär 2 apelsiner i bitar

Blanda med 1 msk olivolja

Det blir en jättegod sallad.


Nu väntar en utmaning för mig i ca 10 v, dottern gör APU och ska ha matlåda varje dag. Blir att tänka ett varv extra vad gäller maten då.


Av Neta - 5 februari 2012 14:16

Det är lustigt men på kort tid nu har jag fått 2 kommentarer om att jag verkar så fokuserad på mat.   Ja är det inte konstigt så säg, att jag fokuserar på det i min matblogg?? Finns ju en annan blogg också som det händer att jag skriver i även om lusten att skriva avtagit en hel del efter alla påhopp, men en vacker dag kanske jag kommer igen där också.


  Så här blev fredagsmyset, kan tala om direkt att citronen kan minskas med hälften, vi tog också lite cayenne isf sv.peppar, tycker det blir bra till både avocado och räkor. Gillar också kombon mango och skaldjur så la till det här + lite rom.


Igår åt vi min "Köttfärsgryta med bönor" (recept finns här i bloggen) men isf för att  ha paprika och torkade aprikoser i riset hade vi rå rödlök och mango som vi rörde i när det var klart, va nästan bättre med det.

Sen gjorde vi oss till lite Elle och jag och gjorde lite smördegssnurror till Mellon på Tv fyllde med feta & oliver och rökt lax, rödlök & philadelphia.


Idag tog jag fram en picnicbog vet inte riktigt än vad jag ska göra så antingen skär jag ner det och gör enklaste grytan som jag vet alltid blir bra, eftersom jag inte orkar kolla om jag lagt in den förut lägger jag in den igen isf


Goda grytan
Till många ;)



Paprika kan bytas ut mot t. ex vattenkastanj, morot eller likn, pulvret bör nog va med dock.

Lägg i en gryta:

1 kg fläskkött i sockerbitsstora bitar
5 strimlade paprikor i olika färger
5-6 scharlottenlökar eller 2-3 gula, grovt skurna
2-3 krosss vitlöksklyftor
5 tsk paprika pulver
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1,5 tsk salt
2,5 msk soja
1 brk tomater + 1/2 brk vatten
1 brk ananassalsa + 1/2 brk vatten (man kan ta 2 brk tomater om man inte gillar salsan)

Rör om, koka upp o låt puttra på spisen medans du gör nåt roligare. Klar e ca 45 min eller när köttet är mört.
Smaka av! Ät m potatis eller ris.

 

Har också varit sugen på potatisgratäng länge och när jag fick dagens nyhetsbrev från "Kokaihop" på mailen idag med det här

 

Potatis och kantarellgratäng

 

 

 

1 kg potatis, mjölig sort

1 st gul lök

1 st vitlök

1 dl vispgrädde

3 dl matlagningsgrädde

1 msk kycklingfond

(1 knippe Färsk Timjan)

1 msk flingsalt

1 tsk svartpeppar från kvarn

4 dl kantareller

150 gram västerbottenost

 

Sätt ugnen på 200 gr

Skala och skiva potatis, gul lök och vitlök

Koka upp grädden, fond, salt, peppar.

Häll i potatis/lök och koka i ca 15 minuter

Stek kantarellerna i smör och krydda med salt/peppar.

Häll samman allt i en ugnsform och strö på riven västerbottenost.

Grädda i mitten av ugnen i  25 minuter.

Garnera ev med färsk timjan.


Så kanske jag gör nåt helt annat med köttet :) har ju ingen brist på kantareller i frysen precis. Kommer ett inlägg till ikväll isf.

Förslag mottages gärna.

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20 21
22
23
24
25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards