Matsedeln

Alla inlägg under februari 2012

Av Neta - 3 februari 2012 12:36

Älskar ju skaldjur och även avocado, så detta är det ultimata myset för mig   lite vitlöksbröd och ett glas vitt också så... men majjon tar jag bredvid, har ju lite svårt för den och tycker egentligen inte det behövs heller.

Olja glaset lite lätt så glider det ur så fint.


Receptet gjorde Per Morberg i ett av sina program.


Avokado- och räkpuck

Avokado och räkor, en klassisk kombination som står sig.

3-4 st avokado
400 g räkor, skalade
2 st citroner
Vinäger
Olivolja
Dillkvistar
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
2 msk majonnäs


Gör så här

1. Hacka avokadon, salta.

2. Pressa över citronsaft.

3. Häll över olja och vinäger.

4. Ta ett glas eller en annan rund form och häll ned hackade avokadon. Pressa ihop.

5. Vänd upp och ned på en tallrik och häll ut, så får det en fin form.

6. Hacka räkorna och gör samma sak.

7. Ringla över lite majonnäs och dra några varv på pepparkvarnen före servering.

8. Servera med dillkvist och en citronklyfta


Av Neta - 2 februari 2012 23:07

Idag tog vi in skvätten morotssoppa som stod i sin kastrull i matlådan på altanen, alldeles djupfryst och bortglömd.   ja jag skäms.

Blev lite omvänd matordning idag, yngsta dotra skulle åka på läger med konfirmanderna, hon är ledare. Hon behövde äta då hon tagit ledigt idag, var bara in och skrev ett prov i morse så hon åt inte i skolan.

Vi brukar ju alltid äta lite lättare luncher, oftast gör jag nåt med rester då, men idag blev det alltså tvärtom.

Var kundkväll på vårt hemköp igår och då köpte jag färsk tortellini med spenat och riccotta, den kokade jag och gjorde en skinksås till, blev helt ok.

Så nu ikväll var vi bara tre, ja stora dotra är lite sjuk igen och är här. Hade en påse rensad kyckling i frysen så kokade den en stund med soppan så det reducerades lite.  Blev som en gryta som vi åt med bulgur och grönsaker. Blev lite kvar av det också   så tänker iaf ta reda på kycklingköttet och göra nån lunch på det .... om jag gör soppan ni får recept på nu eller inte det återstår att se (läs, vet inte om jag har nudlar hemma) men tycker ni ska prova den. Är ju lite otippat med gurka i en varm soppa men den är urgod. Den lagades i TV när det var en matlagningsserie på eftermiddagarna av kocken Anders Levén som tips till sportlovet, den går utmärkt att ha med i backen i termos. Vi har provat det också.

 

NUDELSOPPA, bra termossoppa i backen

 

 

 

 5 dl höns el. kycklingbuljong

 

2 st färdigstekta kycklingbröst, fint tärnat

 

1 st morot, fint tärnad

 

½ färsk gurka, i små tärningar

 

100 gr risnudlar, sönderbrutet i skedvänliga bitar

 

2 msk kinesisk soya

 

salt, peppar, timjan

 

olivolja

 

Fräs gurka och morot i pyttesmå tärningar i oljan.

Slå i buljong, soya och kyclingtärningar, krydda.

Småkoka 5 min, lägg i sönderbrutna risnudlar.

Koka till nudlarna är mjuka, salta och slå upp soppan het på termos.

 

I samma program gjorde han den här också

 

TONFISKMACKA, bra utflyktsmat

 

 

4 st stora chiabattabröd

 

1 st gul lök

 

1 dl kapris

 

3 dl tonfisk

 

4 st tomater

 

½ dl rödvinsvinäger

 

1 dl olivolja

 

salt och sv.peppar

 

Dela bröden och pensla dem rikligt med olivoljan.

 Hacka lök och tomater, blanda allt och fördela på 4 av bröden, lägg på den andra brödhalvan och slå in dem i folie.

Av Neta - 1 februari 2012 22:35

Tyckte jag fick hop maten rätt bra idag, till lunch blev det Avocadosoppa med kräftstjärtar


  Jättenkel att göra, går snabbat också. Du kokar upp 1 l hönsbuljong, under tiden gröper du ur 2-3 avocado beroende på strl, mosar avocadoköttet med några droppar citron så det inte mörknar. Kryddar med cayenne och salt, vispar 1 dl grädde och blandar med avokadmojset.

När buljongen kokat upp och är klar så vispar du i alltsammans i den med en ballongvisp så det blir lite skummigt.

Serverar med lite skaldjur i tallriken, toppar med fraiche och en romklick om det ska va "te fint" men här åts den utan topping idag. Vill man kan man ha lite tärnad avocado i tallriken också.


Nu ikväll blev det Tacofisk


          


 

 

 

TACOFISK MED CHIPS

 

 

 

 

600 gr fiskfilé, tinad

 

1 tsk salt

 

margarin till formen

 

2,5 dl mellangrädde

 

0,5 – 1 dl tacosås medium eller hot

 

2 dl riven texmexost

 

15-20 tacochips

 

Sätt ugnen på 225 gr.  Salta och vik ihop fileérna om de är tunna. Lägg dem i smord ugnsform.

 

Blanda grädde, tacosås och osten, häll det över fisken. Krossa chipsen och strö det över fisken. Stek fisken mitt i ugnen ca 25 min.

Servera med kokt potatis och sallad.

 

 

 Vi åt den med pressad potatis och grönsaksstavar idag.

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20 21
22
23
24
25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards