Matsedeln

Direktlänk till inlägg 5 februari 2012

Söndagsmiddag

Av Neta - 5 februari 2012 21:20

Vi gjorde potatis och kantarellgratängen, (se förra inlägget) och attans va god den blev, kanske minskar jag en aning på peppar nästa gång. Just att göra gratängen på det här sättet brukar inte jag göra men kommer absolut att göra den igen.


       


Till den gjorde vi det här, gick alldeles utmärkt på den bit picnicbog vi hade OBS Förväxla inte med picnicbog på burk, det är nåt helt annat det.

Receptet hittade Elle på matklubben.se


Grytstekt kotlett med apelsingräddsås

 

 

1 1/2 kg kotlett i bit,  karré
5-6 hela kryddnejlikor
1 1/2-2 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
1 apelsin
3-4 dl vatten


Sås:
4 dl sky
1 buljongtärning
1 1/2 dl grädde
Pressad saft av 1 apelsin
2 1/2 msk vetemjöl+vatten

 

Torka av köttet, gnid in det med salt och peppar och stick ner nejlikorna.

Bryn köttet väl i lite matfett i en stekgryta.

Skala apelsinen och skiva den. Lägg apelsinskivorna ovanpå köttet.
Späd med lite vatten och låt köttet eftersteka på svag värme under lock ca 1 1/2-2 timmar.

Späd med vatten då och då under stektiden. Använder du köttermometer ska den visa 85º när köttet är klart.


Ta upp köttet och linda in det i aluminiumfolie. Låt det vila ca 10-15 minuter.


Sila skyn och mät upp den. Späd ev med vatten och några droppar oxfond. Låt det koka upp.
Rör ut mjölet med kallt vatten. Vispa ner det i skyn.

Tillsätt grädde och låt såsen koka under omrörning ca 3-5 minuter.

Tillsätt apelsinsaft och smaka av.

 

Vi åt det med lite sherrygelé från Brunneby i Östergötland.


Till det gjorde vi en morots och apelsinsallad.

Riv 4 morötter ganska fint så det blir saftigt

skala, klyfta och skär 2 apelsiner i bitar

Blanda med 1 msk olivolja

Det blir en jättegod sallad.


Nu väntar en utmaning för mig i ca 10 v, dottern gör APU och ska ha matlåda varje dag. Blir att tänka ett varv extra vad gäller maten då.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20 21
22
23
24
25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards