Matsedeln

Direktlänk till inlägg 25 februari 2018

V 9.

Av Neta - 25 februari 2018 19:15

  

Veckans smaksättare:

 

 

Kardemumma

eller grön kardemumma (Elettaria cardamomum), är en flerårig liljeliknande ört som är upp till 4 meter hög. Bladen är upp till 60 centimeter långa med en långsmal spets. Blommorna är vita med rosaröda fläckar. Frukten är en cirka 1–2 centimeter lång gulgrön frökapsel som innehåller bruna frön

Kardemumma har kallats drottningen av kryddor och används i arabisk och asiatisk matlagning och är en viktig ingrediens i många kryddblandningar, exempelvis garam masala, curry och berbere. Kryddan används också ofta till att smaksätta kaffe och te och används i desserter och bakverk.

Skandinavien och länderna i Mellanöstern är storförbrukare och står tillsammans för ungefär hälften av världsförbrukningen av kardemumma.

  

Veckans bröd:

 

Rosenbröd med hackade solrosfrö

 

50 gram jäst
5 dl ljummen mjölk ( 37 grader )
2 msk olivolja
2 tsk salt
12- 13 dl vetemjöl special

1 ägg och hackade solrosfrön


Smula jästen i en degbunke, och häll i lite av den ljumna degvätskan.
Rör om tills jästen har löst sig
Häll i resten av mjölken, oljan och saltet medan du rör om ( eller arbetar med bakmaskinen ) Häll i mjölet så mycket som behövs, det ska bli en smidig deg, men inte för hård.
Arbeta den och täck den sedan under plastfolie och låt den jäsa i 30 – 40 minuter.
Knåda sedan degen lätt på mjölat bakbord, rulla ut i två delar och dela upp i cirka 10 bitar var. Rulla dem till små bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper
Låt jäsa i 30 minuter.
Ställ ugnen på 250 grader.
Klipp sedan med en sax ett kryss på toppen på brödet, pensla med uppvispad ägg strö över solrosfröna över bröden och grädda dem i mitten på ugnen i cirka 10 minuter.
Låt dem svalna på galler
  

Veckans sallad:

 

Grönsallad med pumpafrö

1 huvud romansallad
½ gurka
1 dl rostade pumpakärnor

Dressing:
1 tsk dijonsenap
2 msk mild yoghurt naturell
1 msk olivolja
½ msk vatten
1 krm salt
1 krm svartpeppar
½ pressad vitlöksklyftor


Plocka salladen i grova bitar.
Skala gurkan, dela den på längden och skrapa ur kärnhuset. Skiva gurkan.
Blanda ingredienserna i en skål.
Rör ihop dressingen och blanda med salladen precis innan servering.
  

Veckans vego:

 

Falafel som är bollar eller biffar


5 dl kikärtor
7 1/2 dl vatten
1 liten välhackad lök
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad persilja
1 msk hackad färsk koriander
2 tsk kummin
1 msk vatten
1/2 tsk bakpulver

smörolja

Blötlägg kikärtorna i vatten över natten.
- Nästa dag, tvätta av, och mixa tills det blir finhackat.
ca 30 sek i matberedare / stavmixer
tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa jättelite 15 sek max
Låt smeten vila i 30 minuter

Om smeten är lös och inte går göra bollar av blanda i lite majsmjöl
Nu så gör man bollar som påminner om köttbullar / frikadeller
Stek i smörolja
Servera med bulgur, fetaoströra (feta i fraiche m salt o sv.peppar) och sallad
      


Månd:

 

Grönpepparbiffar i brunsås

 

1 kilo nötfärs
3 msk konc. oxfond
1 tsk salt
1/2 msk finkrossad grönpeppar

Såsen:
1 dl vatten
2 dl creme fraiche
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 msk kinesisk soja
2 msk konc. oxfond
1 tsk rödavinbärsgele
salt & peppar

Serveras med kokt potatis


Ställ ugnen på 70 grader.
Rör ihop smeten till biffarna och stek dem klara i smör.  
Lägg biffarna i ugnen medan du gör såsen.
Häll ner vatten i stekpannan och vispa upp skyn.
Sila den ev om det behövs.
Vänd ner crème fraîche och vispa tills du har en klumpfri sås.
Vänd ner grädde, soja, fond & låt sjuda upp.
Smaka av såsen med salt, & peppar + gele.

   

Tisd:


Korv i ugn med grönsaker

4 port

2 squasher
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
150 g cocktailtomater
200 g gräddost
1 msk basilika eller timjan
600 g prinskorv
2 msk olivolja
salt och peppar

 

Sätt ugnen på 200 grader.
Dela squashen i halvmånar.
Skala och klyfta löken.
Hacka eller skiva vitlöken grovt.
Lägg grönsakerna i en ugnsfast form.
Tärna osten och tryck ner bland grönsakerna.
Krydda och ringla över olivolja.
Lägg korven ovanpå.
Grädda 30 minuter eller tills korven är genomstekt och grönsakerna fått fin färg.

   

Onsd:

 

Laxgryta med citronmajonnäs

4 pers

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
300 g morötter
200 g palsternacka
olivolja till stekning
1 msk tomatpuré
1 burk körsbärstomater, 400 g
4 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 msk färsk dragon eller
½–1 tsk torkad dragon
ca 1 msk pressad citronsaft
salt, peppar
ca 400 g laxfilé
1 dl grädde

Servering:
citronmajonnäs
bröd och/eller ris

 

Skala och skär löken i tärningar.
Skala och finhacka vitlöken.
Skala och tärna morot och palsternacka.
Fräs lök och vitlök på svag värme i en gryta med olja, 5 minuter.
Tillsätt tomatpuré och låt fräsa ett par minuter.
Tillsätt morot, palsternacka,
tomater, vatten och buljongtärning, och låt puttra utan lock, ca 20 minuter.
Tillsätt dragon och grädde, smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Skär laxen i kuber som är ca 3×3 cm, och vänd sedan ner dem i grytan.
Låt puttra 2–3 minuter.
Servera med citronmajonnäs samt bröd
och/eller ris.

   

Torsd:

 

Vitkålssoppa med frikadeller

4 pers

1 gul lök
400 g vitkål
2 potatisar
2 morötter
1 vitlöksklyfta
olivolja till stekning
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 12 dl vatten
Frikadeller:
300 g blandfärs
2 msk kallt vatten
1/2 dl finhackad bladpersilja
2 msk riven gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk finrivet citronskal
2 krm salt
Servering:
bröd

 

Frikadeller:
Blanda färs, kallt vatten, persilja, lök, riven vitlök, citronskal och salt i en bunke.
Forma små köttbullar av smeten.
Skala och hacka löken.
Skär vitkålen i ganska korta strimlor.
Skala potatis och morötter och skär i jämnstora bitar.
Fräs lök och riven vitlök i en gryta med olja.
Löken ska bli mjuk och glansig.
Tillsätt vitkål, potatis, morot, buljongtärningar och vatten, och koka under lock tills rotfrukterna är mjuka, ca 20 minuter.
Mixa soppan slät.
Sätt tillbaka soppan på plattan.
Tillsätt frikadellerna och låt dem bli genomkokta.
Rör lite försiktigt så att frikadellerna blandas med soppan, men inte går sönder.
Servera soppan med ett gott bröd.

   

Läcker smörkrans med en lätt karamellton


5 dl Vetemjöl
½ tsk Bakpulver
½ krm Salt
1 msk mald Kardemumma (1 tsk om du stöter hel kardemumma i en mortel)
12 g Jäst till söta degar
¾ dl Strösocker
1 dl Mjölk
1 Ägg
50 g mjukt Smör

Till springform kransmodell (22 cm):
1-2 msk smält smör
1 tsk Potatismjöl

Till pensling: 
2 Äggulor
2 tsk Florsocker
½ krm Salt

Till smörfyllningen:
100 g mjukt Smör
1 ¾ dl Florsocker
1 msk Vaniljsocker

 Till dekor:
25 g Mandelspån

Blanda vetemjöl med  bakpulver,  salt och kardemumman.
Ställ åt sidan.
Lägg  strösocker i en stor bunke.
Smula ner jäst och rör om med en gaffel.
Efter ett par minuter har socker och jäst smält samman.
Värm mjölk i en liten kastrull på spisen så att den blir fingervarm  37 grader
Rör ner den ljumma mjölken i jästblandningen.
Knäck ner ägget och lägg därefter i smöret.
Rör om tills det mesta av smörklumparna är borta
Tillsätt mjölblandningen, lite i taget, och rör om med en rejäl slev.
Knåda degen några minuter.
Lägg plast över bunken och låt degen vila 60 minuter, gärna i den kalla ugnen där det är dragfritt.

Rör ner potatismjöl i det smälta smöret.
Smörj en springform som är 22 cm i diameter
Vispa upp äggulor i en liten skål att pensla degen med.
Rör ner  salt, så blir äggulorna rinnigare, och florsocker
Smörfyllningen: 
Rör ner florsocker och vaniljsocker i det mjuka smöret i skålen
Vispa sedan 1 minut med elvisp tills smöret blir lätt och luftigt.
Mjöla bakbordet och drag ut degen så att den blir 55 lång.
Kavla ut degen till en rektangel som är 25 cm bred
Lägg på smörfyllningen och bred ut den jämnt och ända ut i kanterna.
Rulla ihop degen till en spänd rulle.
Lägg rullen i springformen med skåran upp.
Nyp ihop ändarna och forma kransen så att den blir jämntjock.
Pensla kransen med hälften av äggblandningen och lägg plast över.
Låt kransen jäsa ca 45 minuter, till dubbel storlek, på dragfri plats, t ex i mikron.
Sätt ugnen på 200 grader när det är 20 minuter kvar av jäsningstiden.
Pensla kransen en gång till med resten av äggblandningen, sedan snittar du den runtom med en vass kniv så att smörfyllningen kan sippra ut och karamellisera kakans ovansida under gräddningen.
Strö över 25 gr mandelspån.
Ställ springformen på den näst nedersta falsen. Folie i botten
Grädda kransen i 200 grader tills det slutar bubbla i smörfyllningen, ca 30 minuter.
Drag ner temperaturen till 150 grader de sista 10 minuterna.
Lossa kanten när formen svalnat lite, och ha över kakan till ett uppläggningsfat.
Lägg en bakduk över kakan medan den svalnar på gallret. 

   

Fred:

 

Krämig paj med bacon

Pajdeg:
3½ dl vetemjöl
3 msk sesamfrön
125 g smör
½ tsk salt
1 litet ägg

Fyllning:
1 liten purjolök
2 paprikor
280 g tärnat bacon
salt och peppar
3 ägg
2½ dl matlagningsgrädde
250 g mozzarellaost

färsk timjan

 

Ugn 225°

Pajdeg:
Arbeta samman ingredienserna i en matberedare, låt vila svalt i plast 30 min.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diam.

Fyllning:
Ansa, skölj och skiva purjolöken.
Kärna ur och skär paprikorna i bitar.
Stek baconet, ta pannan från värmen och vänd ner purjolöken.
Krydda med salt och peppar.
Ta undan lite av baconröran till garnering.
Blanda ägg och grädde.
Dela mozzarellaosten i bitar och lägg dem i äggstanningen.
Häll äggstanningen i pajskalet, fördela baconröran och paprikan i pajen.
Grädda i mitten av ugnen ca 30 min, tills äggstanningen stelnat.
Garnera med timjan och lite av baconröran.

   

Lörd:

 

Dubbelpanerad skinkschnitzel med krämig brunsås

 

4 skivor skinkinnanlår, 500 g
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl ströbröd
1 tsk salt
2 krm peppar
1/2 dl olja

Sås
3 dl vatten
2 msk konc kalvfond
2 dl crème fraiche
3 msk vetemjöl
1 msk kinesisk soja


Sås:
Häll ingredienserna till såsen i en kastrull och låt koka upp under omrörning.
Låt sjuda några minuter.
Smaka av såsen med lite svartpeppar.

Lägg köttet mellan två plastfoliebitar och banka ut dem med undersidan av en tung kastrull (för att få stora skivor).
Panera köttet först i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd blandat med salt och peppar. Det ska vara mycket panering.
Stek skivorna ca 3 min per sida i rikligt med olja.
Servera schnitzlarna med citronskivor, kapris, gröna bönor, sås och klyftpotatis.
  

 

Sönd:

 

Lövbiffsgryta
långkok


800 gram lövbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/ 2 msk paprikapulver
8 dl vatten
2 msk fond ( kött / ox- eller kalvfond )
2 msk tomatpure
1/2 msk kinesisk soya
1/2 msk chilisås
1 tsk dijonsenap
1 msk svartvinbärsgele
1 tsk sambal oelek
maizenaredning
( grädde )

Ev. några droppar soja kulör för mörkare färg

 

Strimla lövbiffen först på bredden och sedan smått på längden.
Finhacka löken och vitlöken.
Hetta upp en djup kastrull / panna och fräs löken / vitlöken och biffen tills de fått fin färg.
Krydda med paprikapulver eller lite chilipulver om du vill ha mer smak.   
Rör ner  tomatpure, dijonsenap , fond & soja chilisås, sambal oelek och rör om
Tillsätt vattnet och låt sjuda med lock på svag värme i 3- 4 timmar.
Kokar vattnet bort så tillsätt lite vatten allt eftersom, smaka sist av med lite svartvinbärsgele.
Vill du ha grytan lenare i smaken rör ner lite grädde och låt sjuda upp
Red av med lite maizena sjud ett par minuter och servera sedan genast.

  

Exotisk vinterfruktsallad

 

2 dl delade, urkärnade röda druvor

2 dl tärnad mango

2 dl tärnad papaya

2 dl tärnad ananas

 

Sås:

4 passionsfrukter

½ granatäpple, kärnorna

1 msk socker

1 msk pr citron

1 msk kallt vatten

 

Garnera med 1 passionsfruktklyfta

 

Gott är även apelsin, jordgubbar, amerikanska blåbär, fikon och tärnade kons. päron.

   

 

 

 


 



 


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
<<< Februari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards