Matsedeln

Alla inlägg under februari 2012

Av Neta - 21 februari 2012 16:59

Ja inte samtidigt förstås   


Semlebaket gick så där, började så bra för jag gjorde bullarna på mitt nya favoritmjöl Manitiboa Cream, och dom blev så där. Första plåten blev väl mörk och andra plåten sänkte vi tempen till 225 gr och C skulle passa dom, såg så fina ut när vi tog ut dom men snart kapsejsade dom och den lösa smeten rann ut.    Blev iaf några fina så vi fick varsin till eftermiddagsfikat och kan nog frysa några stycken också.

De kapsejsade åkte in en stund i ugnen igen och går väl doppa som dom är   


  Innan gräddning


  Här precis innan undre plåten kapsejsar


          


Gröpte ur dom, rev marsipan (lyxvarianten idag) och blandade med inkråm och lite grädde o mjölk, fyllde dom la på grädde och siktade florsocker över. Lägg märke till att vi använder en tekula, blir mkt bättre.


Semlor

 

 

6-8 st

 

25 gram jäst
2,5 dl mjölk
0,5 dl socker
3,5 dl vetemjöl

75 gram smör
0,75 dl socker
1 ägg
1 tsk kardemumma
0,5 tsk salt
3,5 dl vetemjöl

 

Mandelmassa

2 dl vispgrädde

florsocker

 

Den här degen bakas i två omgångar och den ska jäsa två gånger innan den bakas ut. Bullarna ska sedan jäsa innan de gräddas.

Värm mjölken så den blir fingervarm.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i den varma mjölken. Tillsätt 0,5 dl socker och 3,5 dl vetemjöl och arbeta degen tills den är smidig. Oroa dig inte om den verkar lite lös.

Låt jäsa på varm plats i 30 minuter.

Rör under tiden 0,75 dl socker och 75 gram smör pösigt. Tillsätt kardemumman, saltet och ägget. När den första delen av degen har jäst klart, blanda ner det hela tillsammans med 3,5 dl vetemjöl.
Arbeta degen i bunken tills den är slät och smidig.

Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Baka sedan ut 6 släta bullar (fler om du vill ha mindre semlor) och låt dem jäsa i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 250 grader, ca 8 minuter. Eller tills de har fått en gyllenbrun färg.

Klipp ett hål i semlorna och krafsa ur dom lite med en gaffel, blanda med lika mkt riven mandelmassa och en klick grädde. Fyll semlorna och spritsa grädde runt fyllningen. Sikta över florsocker.

 

Ikväll ska vi äta korv & mos med räksallad, men inte i korvmojen    utan det blir Ikeas wienerkorv med hemstampat mos och ett för dagen egenkomponerat recept på räksallad a la korvmoj.    Har iaf försökt efterlikna det så mkt som möjligt men la till rödlök, vita betor som det är i köptas hade jag inte hemma idag   vet knappt vad det är.

 

  Den blir ju inte så rosa som den på mojen, men å andra sidan innehåller den varken satbiliseringsmedel eller färgämnen mer än det som är i chilisåsen.

 

Räksallad

 

 

1.5 dl skalade räkor
½ rödlök
½ äpple, typ Granny smith
1 dl gräddfil
1 dl matlagningsyoghurt
1 tsk svensk senap
1 msk chilisås
1 krm cayennepeppar
½ tsk salt

 

Dela räkorna i 2 -3 delar beroende på storlek
Finhacka rödlöken
Tärna äpplet
Lägg det i en skål och tillsätt gräddfil och yoghurt
Rör i senap och chilisås
Smaksätt med salt och cayennepeppar.

 

Den blev iaf jättegod, med en liten knorr på slutet. Ta bort eller minska cayenne om ni inte gilar det, går ju med sv.peppar också.

 

 

 

Av Neta - 20 februari 2012 23:29

Igår hade vi kalas med salladsbuffé igen vi åt det både med gästerna, igår kväll och en del av det till lunch idag   lite skinktärningar och kycklingtärningar som blev kvar frös jag in, det är rätt skönt att ha i frysen. Men kräftstjärtarna hamnade i dagens lunchsallad.


  Idag åt vi baconlindade köttfärsjärpar med svampsås och klyftpotatis.


Baconlindade köttfärsjärpar

 

 

500 g bland- eller nötfärs

½ dl ströbröd

1 dl mjölk

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

2 ägg

salt & peppar

1 pkt bacon

 

Sätt ugnen på 225 gr

Blanda ströbröd och mjölk, låt det svälla 5 min

Finhacka löken och riv vitlöken

Rör ner äggen i ströbrödet tillsammans med lök och vitlök

Rör färsen med salt & peppar och blanda ner i äggblandningen

Forma färsen till avlånga bullar och linda en baconskiva runt

Lägg dem i smord form och sätt in i ugnen i 20 min

Servera med potatis och sås, gärna svampsås.

 

Potatisen kördes med i ganska tunna klyftor på samma plåt.

 

Såsen gjordes med champinjoner som först fick fräsa lite sen hällde vi på lite gräddmjölk och vatten, totalt 4 dl som sen reddes med maizenaredning, ett par droppar soja för färgens skull också.

Gott var det och kommer säkert att göras fler ggr   

Av Neta - 18 februari 2012 13:41

Igår var vi på mässa i Kista och eftersom vi bara fikat med en ostmacka där var vi urhungriga på vägen hem. Längtade efter en kycklingburgare med bacon fråm Max men det kom ingen sån skylt snabbt nog så vi hamnade på Burger King i Väsby.

Beställde en kycklingburgare o la till bacon som extra och tog en slags spiraler till för det skulle va lite nyttigare än pommes. Så ville jag ha en vanlig dressing o fick nån rosa.

Burgaren i sig va ganska krispig då den var pankopanerad men liksom lös inuti, baconet va bara sladdrigt fett "potatisen" ganska ok men mjuk, dressingen smakade rökta spyor, måste varit långt efter sista förbrukningsdag. Ja jag kunde inte äta upp allt och mådde så illa att jag var tvungen ta en banan i bilen.

Kommer att dröja länge innan jag besöker ett Burger King igen. Aldrig mer det stället för nåt skitigare får man leta efter.

Nej mat ska lagas med kärlek vid egen spis eller ätas på bra krogar!!


Blev lite sugna på kvällen och E hade fixat smördegsknyten med feta och spenat i lagom mumsbitar, så maten igår blev allt annat än nyttig.

I morgon kommer släkten och firar C så vi tänkte göra en repris på syrrans salladsbuffe då C också tyckte det var bra. Vi byter räkor och ägg mot kräftstjärtar bara eftersom lillskruttan inte äter det.


Ikväll blir det tacos, inte min favorit men får ju ge med mig nån gång på det också   Förutom köttfärsen, tacosåsen, skal, grönsakerna och rödlöken blir det "vitost" en slags mjuk fetaliknande ost som Citygross har och honungsmelon. Blir nog bra!

Av Neta - 16 februari 2012 16:19

  Det är det man får ägna sig åt när man inte har alla ingrdienser hemma.   Det låter iaf mycket bättre än att improvisera och "Man tager vad man haver" sa ju kajsa Varg.

Jag tog fram en bit rostbiff, inte den vackraste köttbit jag sett så bestämde mig för en porterstek först, men har ju ingen porter... Ja det var lite senor i köttbiten så jag ville iaf koka den.


Den vägde kanske 4-500 g

Gned in den med salt och brynte den runtom i en gjutjärnsgryta

Hällde på ca 3 dl vatten,  3 msk oxfond, ½ dl rödvinsvinäger och ½ dl japansk soja

Klickade i 1 dl svart vinbärsgelé

Klyftade 2 gula lökar och skivade 2 stora vitlösklyftor

Lag i 5 svartpepparkorn och 1 tsk torkad timjan.


På med locket och den fick puttra en timme, vände den och körde ca 40 min till.

Silade skyn, blev ca 4 dl, tillsatte 1 dl matlagningsgrädde och 2½ msk mjöl, kokade 3 min.


Satan i gatan va gott det blev med potatis, vinbärsgele och vänskapssallad



Av Neta - 16 februari 2012 12:51

     Vadå gör inte alla turkosa sockerkakor nu för tiden???   

Detta är ett testbak, hon ska varva turkosa och chokladbottnar på sönd då släkt o vänner kommer. Ev med hallonmojs emellan.

Hon har med den här till praktiken idag, hoppas dom vågar smaka   

Av Neta - 15 februari 2012 18:37

 


Idag gjorde vi en kycklingsoppa, inget recept men den blev god ändå. Så här gjorde vi.


Kycklingsoppa

 

300 g färsk eller tinad kycklingfilé i tärningar

smörolja

2 tsk curry

1 500 g påse wokgrönsaker Thai

4 dl potatistärningar gärna från frysta

2 l hönsbuljong från DuChef

1 brk cocosmjölk

3-4 msk maizenaredning

salt

 

Fräs curryn en stund i smöroljan, lägg i kycklingen och fräs den nästan klar. Fyll ev på med smörolja.

Tillsätt grönsaker och potatis och fräs till det ser tinat ut.

Häll på buljongen och koka 5 min

Tillsätt cocosmjölk, rör om och koka 1 minut

Red av och smaka av med saltet.

 

Av Neta - 14 februari 2012 23:40

Ja falukorv och potatis i förfinad form kanske man skulle kunna kalla det, med ratatouille gjord på hjärtformade tomater minsann   


            

Kanske är man ganska barnslig när man gör korvblommor av falukorvshjärtan men jag bjuder på det, och vi hade ganska kul. Stekte även det vi stansat ur hjärtanen ur för vi tyckte dom också var fina. Sen blev det potatishjärtan, ja blev ju några runda också men i gröna formen är det hjärtan.

Rev 10 potatisar för ca 5 port, finhackade en ganska stor rödölk och mojsade hop det med 2 ägg, ca 3/4 dl grädde, 2 tsk salt och peppar efter behag samt 2 tsk timjan. Gräddades i 225 gr ca 30-35 min.

Ja resultatet ser ni ju och potatisen blev smakrik men väldigt god, lite knaprigt på ytan och mjuk inuti.


     Sen till dessert gjorde jag blåbärsmuffins i min nya silikonform, va meningen vi skulle dekorerat dom med frosting men vi orkade inte   tog dom a la naturell till kaffet och sen snaskade vi geléhjärtan.

Av Neta - 14 februari 2012 12:55

  Först vill jag önska er alla en alldeles underbar Alla hjärtans dag   

Bilden jag hittade på nätet heter "Alla hjärtans dag frukost"! Har ni ätit nån sån? här blev det den gamla vanliga.


Har också total idétorka, och inte så bra ställt just nu så jag vet inte vad vi ska hitta på för middag till ikväll. Elle föreslog våfflor för det är ju hjärtan men det är väl inget o stå sig på. Till lunch möjligen.

Tog fram falukorv till slut, inte så glamoröst kanske men kan ju iaf göra hjärtan då, (spillet kan man väl göra stroganoff på sen) så har jag en muffinsform med 8 hjärtan i silikon så kanske bakar lite cup cakes till ikväll och sen fick jag nån idé om att göra potatishjärtan i den. Borde väl gå att bara packa i riven potatis i hjärtanen där och ugnsgrädda eller va tro ni? Har iofs en stekpanna i form av ett hjärta också som jag bara stekt ägg i. Ja ska klura på det där. Elle kommer under eftermiddagen så vi får klura tillsammans.


Gårdagen bestod av jobb hela dan nere hos E, jag satt och sorterade pärlor ;) hon behöver ju stöd med städningen emellanåt, är nog en kombo av ohälsa och lathet. Men iaf så blev det som oftast på måndagar "räddaren i nöden" och fortast går ju pasta och köttfärssås......


Sen något jag skulle bloggat om förra veckan men glömt..... Ni kanske minns att lillskruttan och jag skulle äta Chicky bits när vi var ensamma i torsdags. Jag hade ju färdiga i frysen vilket ju egentligen är emot mina principer då ju dom innehåller nån färs av kyckling och jag brukar oftast göra dom själv av hela kycklingbitar. Nu hade vi köpt ett nytt märke, på Lidl av alla ställen. Solbackens Chicky bits, och döm om min förvåning när dom var gjorda av bitar av hel kycklingfilé. Visserligen bara med "vanlig" panering men det var inte så mycket panering som det kan vara på färdigköpta produkter. Så dom rekommenderar jag verkligen, har för mig det var rätt bra pris på dom också och att det var därför vi köpte.

Jag kommer fortsätta göra mina egna för inget slår Pankos att panera i, men dom där andra dagarna när man inte är så duktig då ska jag nog ha ett eller ett par paket på lut i frysen.

Panko ströbröd kan vara lite svårt att hitta i vissa butiker, jag köper det i en Thaibutik men annars hittar ni det här http://kryddlandet.se/products/73-panko-strobrod.aspx


Ja rapport om vår Alla hjärtans dagmiddag kommer senare ikväll :)

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20 21
22
23
24
25 26
27 28 29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards