Direktlänk till inlägg 18 mars 2018
V 12 och ingen vår i sikte, börjar kännas lite hopplöst nu.
Veckans smaksättare:
Kummin (Carum carvi), som ni ser väldigt lik spiskummin till utseende, men det är också det enda, ja namnet då kanske.
Kummin även kallad brödkummin, är en flerårig växt inom familjen flockblommiga växter. Den har en lång historia som kryddväxt.
De torkade frukterna (ofta felaktigt benämnda frön) används som krydda till exempelvis bröd, ost och soppor. De används också för smaksättning av kryddat brännvin (akvavit). Dragerade kumminfrön förekommer som godsak.
Kummin har en mycket lång historia och kan spåras tillbaka till sumererna, som kallade kryddan gamun.
Kumminbakade kesellabullar
Ca 24 st
50 gr jäst
6 dl ljummet vatten
4 msk olivolja
2 dl kesella
2 – 3 rivna morötter
2 tsk salt
4-5 tsk kumminfrö
4 dl grahamsmjöl
12-14 dl vetemjöl
olivolja till pensling
Smula jästen i bunken och lös upp den med vattnet som bör hålla 37 gr
Tillsätt olja, kesella, morot, salt, kummin och båda mjölsorterna.
Arbeta degen och jäs övertäckt 40 min.
Ställ ut 24 bullformar på en plåt.
Knåda till degen lätt och forma till 2 längder
Dela varje längd i 12 bitar och lägg i formarna
Jäs under duk i 30 min
Sätt ugnen på 225 gr
Pensla bullarna med olivolja och grädda mitti ugnen i ca 15 min
Låt svalna på galler under duk
Veckans sallad:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 paprikor
1 huvud isbergssallad, ca 350g
2 msk Smör
½ tsk salt
2 tsk pressad citronsaft eller limesaft
1 tsk flytande honung
½-1 krm grön tabasco
Skala lök och vitlök.
Kärna ur paprikorna.
Ta fyra fina, hela salladsblad och spar till serveringen.
Skär alla grönsaker, även salladen som är kvar, i strimlor eller bitar.
Stek gul lök och paprika i smör i en stor stekpanna.
Rör ner vitlök och sallad, låt fräsa någon minut under omrörning.
Krydda med salt, lime och honung.
Stänk över tabasco.
Rör om och servera salladen genast i bladen.
Veckans vego:
Solrosbollar
2 msk psylliumhusk
1½ dl vatten
2 dl solroskärnor
1 stor gul lök
1 dl ströbröd
1 msk tamari
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 krm mald kr.peppar
Olja att steka i
Blanda psylliumhusk och vatten
Låt det svälla i 10 min
Mixa under tiden solroskärnorna till mjöl
Skala och dela löken i bitar
Tillsätt lök och övriga ingredienser i skålen
Mixa snabbt hop en fast färs
Rulla bollar
Hetta upp en panna med oljan och stek bollarna på medel tills dom får fin färg.
Servera med potatis, pasta eller ris, sallad och en kall fraichesås med örter.
Månd:
Servering:
couscous för 4 personer
turkisk eller grekisk yoghurt
flytande honung
stekta citronskivor, se recept
Garnering:
mynta eller persilja
Skala och finhacka lök och vitlök.
Kärna ur och finhacka chilin.
Kärna ur och tärna paprikorna.
Fräs lök, vitlök, chili, paprika och ingefära blankt och smidigt utan att det får färg i en stor stekgryta med olja, ca 2 minuter.
Tillsätt färs, spiskummin, paprikapulver och kanel, och fräs färsen smulig.
Tillsätt honung, tomatpuré,tomater, fond, strimlade aprikoser och russin.
Koka sakta under lock, 10–12 minuter.
Tillaga couscous enligt anvisningarna på förpackningen och servera till grytan tillsammans med yoghurt, flytande honung och stekta citroner. Garnera med mynta eller persilja.
Tisd:
Stångkorv
7½ dl korngryn
1½ lit vatten
1½ dl buljongkokt kött, lika delar nöt o fläsk
3 msk salt
1 msk mejram
½ tsk vitpeppar
1 finhackad rödlök
½ tsk mald ingefära
4½ dl köttspad
Skölj grynen och låt dem svälla i vattnet i ca 2 timmar
Under tiden kokar ni köttbitarna i vatten så det täcker tillsammans med buljongtärningar (1/ 5 dl vatten) , några kryddpeppar, ett lagerblad och en gul lök i klyftor
Koka gröten mjuk, se förpackning låt den kallna
Låt köttet svalna i spadet, dela i mindre bitar
Mal köttet medelgrovt i 5-6 mm hål
Blanda med den kalla gröten, rödlöken och kryddorna
Späd med kokspadet och arbeta hop det noga
Nu kan ni antingen stoppa korvarna i svinfjälster 28-30 mm i diameter till korvar på 15-20 cm långa eller forma och rulla dom tight i gladpack som snörps i ändarna.
Frys i påsar!
Vid servering stek dom delade på längden utan skinn och servera med stekt potatis, stekt ägg och rödbetor.
Onsd:
Fiskfärs i micron
400 gr tinad fiskfilé
2 ägg
1 brk lättfraiche
1 msk pot.mjöl
1 msk vetemjöl
salt o peppar
rikligt med dill
ev skaldjur
Finfördela fisken i matberedaren
Tillsätt övriga ingredienser utom ev skaldjur och kör ihop allt ordentligt, det ska bli lätt pösigt.
Vänd i ev skaldjur
Häll i microsäker form och grädda på full effekt ca 8 min
Låt den stå kvar i micron ett par minuter inann ni öppnar luckan.
Servera med kokt potatis och "pricksås"
Pricksås
3 dl kladd, matyoghurt, gräddfil eller fraishe, eller blandning härav
2 msk citronmajonnäs
1 burk svart eller röd rom
blandas
Torsd:
Köttfärssoppa med ostkräm
1 gul lök
1/2 purjolök
5 potatisar
1 liten squash
3 tomater
500 g blandfärs
smör till stekning
3 msk tomatpuré
13 dl vatten
3 msk kalvfond
300 g majskorn
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk finhackad basilika
Ostkräm:
1 dl crème fraiche
1/2 dl riven ost
Garnering:
basilika
Servering:
baguette
ev pesto, finns färdig på burk
Skala och finhacka löken.
Dela, skölj och skär purjolöken i fina skivor.
Skala och tärna potatisen.
Skär squashen i fina tärningar.
Tärna tomaterna.
Bryn färsen i en gryta med smör.
Tillsätt lök, purjolök, potatis, squash och tomatpuré
Fräs i ca 2 minuter.
Tillsätt vatten, fond, majs och tomattärningar, och koka i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och rör ner basilika.
Ostkräm:
Rör ihop crème fraiche och ost.
Vid servering:
Toppa soppan med ostkrämen och garnera med basilika.
Servera med ugnsrostad baguette i skivoroch lägg på en klick pesto.
125 gram smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk grädde
Garnering :
225 gram frysta blåbär
2 msk socker
Smör och ströbröd till formen
Ställ ugnen 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa smöret och sockret med elvisp.
Vispa sedan ner ett ägg i taget
Rör ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten
Avsluta med grädden.
Klicka ut smeten i formen och strö över blåbären.
Grädda i ca 40-50 minuter , eller tills kakan har fått fin färg.
Serveras med glass eller marsansås / vaniljsås.
Fred:
Bookmaker toast
500 gram putsad oxfile
smör
salt & peppar
4 bröd / ciabatta
smör
4-6 tsk dijonsenap
1 kruka krussallad
3 tomater
finhackad rödlök
1 pkt bacon
bearnaisesås
riven pepparrot
Ställ ugnen på 180 grader.
Helstek oxfilen, i smör i stekpannan med salt & peppar tills den får vacker färg.
Lägg sedan in i ugnen med köttermometer till 58 grader, ta sen ut köttet och rulla in i grillfolie och låt det vila i 10 minuter
Förbered bröden, smöra bägge sidor och bred ett lager dijonsenap.
Stek baconet kanaperstekt.
Lägg sallad, lök, och riv över valfri mängd pepparrot och tomat på bröden när oxfilen är klar.
Toppa med bacon
Skär upp köttet och lägg på, bred ut bearnaisesås och lägg på brödlocket.
Servera genast!
Lörd:
600 gKycklinglårfile
100 g färskost, gärna med vitlök
140 g Bacon
smör att steka i
salt och peppar
Sås:
1 Äpple
3 st Schalottenlökar
2 tsk Smör
4 dl torr äppelcider
2 msk Kycklingfond
2 dl matlagningsgrädde
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 |
||||||
5 | 6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 | |||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 | 17 |
18 | |||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 | |||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|