Matsedeln

Direktlänk till inlägg 18 mars 2018

V 12

Av Neta - 18 mars 2018 21:11

V 12 och ingen vår i sikte, börjar kännas lite hopplöst nu.

  

Veckans smaksättare:

 

     

Kummin (Carum carvi), som ni ser väldigt lik spiskummin till utseende, men det är också det enda, ja namnet då kanske.

Kummin även kallad brödkummin, är en flerårig växt inom familjen flockblommiga växter. Den har en lång historia som kryddväxt.

De torkade frukterna (ofta felaktigt benämnda frön) används som krydda till exempelvis bröd, ost och soppor. De används också för smaksättning av kryddat brännvin (akvavit). Dragerade kumminfrön förekommer som godsak.

Kummin har en mycket lång historia och kan spåras tillbaka till sumererna, som kallade kryddan gamun.

Medicinsk användning
Kumminfrön används inom folkmedicinen främst som stomakicum och karminativum, dvs magstärkande och mot väderspänningar. Användning av kumminolja, i kombinatione med andra örter, är relativt utbrett i Europa och USA, inte bara som medel mot förkylningar, utan även som ett blodrenande medel, främst mot parasiter. Använd växtdel är frön.
  
Veckans bröd:

 

 Kumminbakade kesellabullar

Ca 24 st

 

 

50 gr jäst

6 dl ljummet vatten

4 msk olivolja

2 dl kesella

2 – 3 rivna morötter

2 tsk salt

4-5 tsk kumminfrö

4 dl grahamsmjöl

12-14 dl vetemjöl

olivolja till pensling

 

Smula jästen i bunken och lös upp den med vattnet som bör hålla 37 gr

Tillsätt olja, kesella, morot, salt, kummin och båda mjölsorterna.

Arbeta degen och jäs övertäckt 40 min.

 

Ställ ut 24 bullformar på en plåt.

Knåda till degen lätt och forma till 2 längder

Dela varje längd i 12 bitar och lägg i formarna

Jäs under duk i 30 min

Sätt ugnen på 225 gr

Pensla bullarna med olivolja och grädda mitti ugnen i ca 15 min

Låt svalna på galler under duk

  

Veckans sallad:

 


Sötsur isbergssallad
Varm sallad


 

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 paprikor
1 huvud isbergssallad, ca 350g
2 msk Smör
½ tsk salt
2 tsk pressad citronsaft eller limesaft
1 tsk flytande honung
½-1 krm grön tabasco


Skala lök och vitlök.
Kärna ur paprikorna.
Ta fyra fina, hela salladsblad och spar till serveringen.
Skär alla grönsaker, även salladen som är kvar, i strimlor eller bitar.
Stek gul lök och paprika i smör i en stor stekpanna.
Rör ner vitlök och sallad, låt fräsa någon minut under omrörning.
Krydda med salt, lime och honung.
Stänk över tabasco.
Rör om och servera salladen genast i bladen.
  

Veckans vego:

 

Solrosbollar

 

2 msk psylliumhusk

1½ dl vatten

2 dl solroskärnor

1 stor gul lök

1 dl ströbröd

1 msk tamari

1 tsk salt

½ tsk vitpeppar

1 krm mald kr.peppar

Olja att steka i

 

Blanda psylliumhusk och vatten

Låt det svälla i 10 min

Mixa under tiden solroskärnorna till mjöl

Skala och dela löken i bitar

Tillsätt lök och övriga ingredienser i skålen

Mixa snabbt hop en fast färs

Rulla bollar

Hetta upp en panna med oljan och stek bollarna på medel tills dom får fin färg.

Servera med potatis, pasta eller ris, sallad och en kall fraichesås med örter.

      

 

Månd:

 

Marockansk färsgryta
4 personer

 

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
1 röd paprika
1 orange eller gul paprika
1 msk färsk riven ingefära
1 1/2 msk olivolja
500 g nötfärs
2 tsk spiskummin
1 1/2 tsk paprikapulver
1 tsk kanel
1 tsk flytande honung
3 msk tomatpuré
2 burkar konserverade körsbärstomater à 400 g
2 msk grönsaksfond
10 aprikoser
1/2 dl sultanrussin eller vanliga russin

Servering:
couscous för 4 personer
turkisk eller grekisk yoghurt
flytande honung
stekta citronskivor, se recept

 

Garnering:
mynta eller persilja

Skala och finhacka lök och vitlök.
Kärna ur och finhacka chilin.
Kärna ur och tärna paprikorna.
Fräs lök, vitlök, chili, paprika och ingefära blankt och smidigt utan att det får färg i en stor stekgryta med olja, ca 2 minuter.
Tillsätt färs, spiskummin, paprikapulver och kanel, och fräs färsen smulig.
Tillsätt honung, tomatpuré,
tomater, fond, strimlade aprikoser och russin.
Koka sakta under lock, 10–12 minuter.
Tillaga couscous enligt anvisningarna på förpackningen och servera till grytan tillsammans med yoghurt, flytande honung och stekta citroner. Garnera med mynta eller persilja.

Stekta citronskivor
Skiva 1–2 citroner i ganska tjocka skivor och stek skivorna på båda sidor så att citronerna får lite färg i en stekpanna med olja.
  

Tisd:

 


Stångkorv

 


7½ dl korngryn


1½ lit vatten


1½ dl buljongkokt kött, lika delar nöt o fläsk


3 msk salt


1 msk mejram


½ tsk vitpeppar


1 finhackad rödlök


½ tsk mald ingefära


4½ dl köttspad


 


Skölj grynen och låt dem svälla i vattnet i ca 2 timmar


Under tiden kokar ni köttbitarna i vatten så det täcker tillsammans med buljongtärningar (1/ 5 dl vatten) , några kryddpeppar, ett lagerblad och en gul lök i klyftor


Koka gröten mjuk, se förpackning låt den kallna


Låt köttet svalna i spadet, dela i mindre bitar


Mal köttet medelgrovt i 5-6 mm hål


Blanda med den kalla gröten, rödlöken och kryddorna


Späd med kokspadet och arbeta hop det noga


Nu kan ni antingen stoppa korvarna i svinfjälster 28-30 mm i diameter till korvar på 15-20 cm långa eller forma och rulla dom tight i gladpack som snörps i ändarna.


Frys i påsar!


 


Vid servering stek dom delade på längden utan skinn och servera med stekt potatis, stekt ägg och rödbetor.


   

Onsd:

 

Fiskfärs i micron

 

400 gr tinad fiskfilé

2 ägg

1 brk lättfraiche

1 msk pot.mjöl

1 msk vetemjöl

salt o peppar

rikligt med dill

ev skaldjur

 

Finfördela fisken i matberedaren

Tillsätt övriga ingredienser utom ev skaldjur och kör ihop allt ordentligt, det ska bli lätt pösigt.

Vänd  i ev skaldjur

Häll i microsäker form och grädda på full effekt ca 8 min

Låt den stå kvar i micron ett par minuter inann ni öppnar luckan.

Servera med kokt potatis och "pricksås"

  

Pricksås

 

3 dl kladd, matyoghurt, gräddfil eller fraishe, eller blandning härav

2 msk citronmajonnäs

1 burk svart eller röd rom

blandas

  

Torsd:

 

Köttfärssoppa med ostkräm

1 gul lök
1/2 purjolök
5 potatisar
1 liten squash
3 tomater
500 g blandfärs
smör till stekning
3 msk tomatpuré
13 dl vatten
3 msk kalvfond
300 g majskorn
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk finhackad basilika

Ostkräm:
1 dl crème fraiche
1/2 dl riven ost
Garnering:
basilika

Servering:
baguette
ev pesto, finns färdig på burk

 

Skala och finhacka löken.
Dela, skölj och skär purjolöken i fina skivor.
Skala och tärna potatisen.
Skär squashen i fina tärningar.
Tärna tomaterna.
Bryn färsen i en gryta med smör.
Tillsätt lök, purjolök, potatis, squash och tomatpuré
Fräs i ca 2 minuter.
Tillsätt vatten, fond, majs och tomattärningar, och koka i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och rör ner basilika.
Ostkräm:
Rör ihop crème fraiche och ost.
Vid servering:
Toppa soppan med ostkrämen och garnera med basilika.
Servera med ugnsrostad baguette i skivor
och lägg på en klick pesto.
  

Seg blåbärspaj



125 gram smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk grädde

Garnering :
225 gram frysta blåbär
2 msk socker

Smör och ströbröd till formen


Ställ ugnen 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa smöret och sockret med elvisp.
Vispa sedan ner ett ägg i taget
Rör ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten
Avsluta med grädden.
Klicka ut smeten i formen och strö över blåbären.
Grädda i ca 40-50 minuter , eller tills kakan har fått fin färg.
Serveras med glass eller marsansås / vaniljsås.

   

Fred:

 

Bookmaker toast

 

500 gram putsad oxfile
smör
salt & peppar
4 bröd / ciabatta
smör
4-6 tsk dijonsenap
1 kruka krussallad
3 tomater
finhackad rödlök
1 pkt bacon
bearnaisesås
riven pepparrot

 

Ställ ugnen på 180 grader.
Helstek oxfilen, i smör i stekpannan med salt & peppar tills den får vacker färg.
Lägg sedan in i ugnen med köttermometer till 58 grader, ta sen ut köttet och rulla in i grillfolie och låt det vila i 10 minuter
Förbered bröden, smöra bägge sidor och bred ett lager dijonsenap.
Stek baconet kanaperstekt. 
Lägg sallad, lök, och riv över valfri mängd pepparrot och tomat på bröden när oxfilen är klar.
Toppa med bacon
Skär upp köttet och lägg på, bred ut bearnaisesås och lägg på brödlocket.
Servera genast!

   

Lörd:

 

Baconlindad kyckling med cidersås

 

600 gKycklinglårfile
100 g färskost, gärna med vitlök
140 g Bacon
smör att steka i
salt och peppar

Sås:
1 Äpple
3 st Schalottenlökar
2 tsk Smör
4 dl torr äppelcider
2 msk Kycklingfond
2 dl matlagningsgrädde

 

Sätt ugnen på 200 grader.
Putsa köttet, salta och peppra.
Lägg i en klick ost och rulla ihop med bacon runt om.
Fäst ev med tandpetare.
Bryn rullarna i lite smör och lägg över i ugnsfast form.
Stek vidare i ugnen ca 25 minuter
Skala och finhacka äpple och lök.
Fräs i smör i en kastrull.
Tillsätt cider och fond.
Låt koka tills halva mängden vätska återstår.
Sila såsen och tillsätt grädde.
Låt koka ner till ca 3 dl sås
Servera med valfri potatis.

   

Sönd:

 

Pepparlax med citronaioli och tropisk sallad



4 bitar lax
smör
citronpeppar + salt


Citronaioli:

2 äggulor
1 3/4 dl rapsolja (nästan 2 dl)
2 tsk citronsaft + skal
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt


Tropisk sallad :

1 stor mango
2 mogna avokado
1 rödlök
krussallad
en bit röd paprika



Börja med aiolin
Ägg och olja måste ha samma temperatur.
Lägg äggulorna i en skål, och ta fram en elvisp.
Börja att vispa i skålen och droppa ner rapsoljan sakta under vispning, för att sedan övergå till att hälla en jämn stråle ner i bunken medan du vispar. Aiolin kommer bli fluffig och fin, pressa sedan ner citonsaften, ( mer eller mindre beror på hur syrlig du vill ha den.)
Riv ner cirka halva av det gula skalet på citonen, ner i aiolin.
Pressa ner en halv vitlök och smaka av med salt.
Ställ kallt medan du steker laxen.
Stek laxen klar i smör och peppra med citronpeppar och salt. 
Under tiden skär du salladen
Lägg upp och servera med den varma laxen med potatis.

  

Apelsinglass enkel

 

½ l vaniljglass

2 apelsiner, skalade och klyftade

Ev socker

 

Ta bort kärnor från apelsinklyftorna genom att skära ett litet snitt i klyftans böjning på det tunna stället.

Klipp i bitar, håll er över bunken så saften kommer med

Rör glassen mjuk, blanda med apelsiner och smaka av med lite socker om det behövs. (tänk på att glassen är söt)

Ställ i frys minst 2 timmar.

  


 

 

 

 


 

 

 


 


 



 


 



 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards