Matsedeln

Direktlänk till inlägg 11 februari 2018

V 7.

Av Neta - 11 februari 2018 23:22

  

Veckans smaksättare:

 

Chilipulver

Chilipulver är en starkare variant av paprikapulver, en kryddblandning bestående av olika chilifrukter inom växtsläktet Capsicum. Oftast ingår även andra kryddor som till exempel oregano, vitlök, kummin, spiskummin och salt. Kryddblandningen spelar en viktig roll i cajunköket och det mexikanska köket.

  

Veckans bröd:

 

Fullkornsbröd i långpanna

ca 24 rutor
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 dl solrosolja
200 g morötter, finrivna
1 1/2 tsk salt
2 msk sirap
4 dl vetemjöl special
9 dl fullkornsdinkel

Garnering:
rågkross eller 4-kornskross

Värm mjölken så att den blirfingervarm.
Smula jästen i en degbunke och rör ut den i lite av mjölken.
Tillsätt resterande mjölk, olja, morötter, salt, sirap och nästan allt mjöl.
Arbeta kraftigt samman till en deg.
Tillsätt mer mjöl om det behövs.
Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats, ca 30 minuter.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt.
Platta ut degen i en långpanna, ca 30×40 cm, med bakplåtspapper. Se till att degen täcker hela plåten.
Markera 24 rutor
i degen och nagga med en gaffel.
Låt jäsa övertäckt, ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°.
Strö över rågkross eller 4-kornskross och grädda bröden i nedre delen av ugnen, ca 15–20 minuter.
Ta brödet ur långpannan och låt svalna på galler under bakduk.

   

Veckans sallad:

 


Krispsallad med avokado och tomat

 


1 kruka krispsallad
1 kruka färsk koriander
1 rödlök
2 avokado
1 ask cocktailtomater à 250 g
1 dl krutonger


Limedressing:
saften av 1 lime
2 msk rapsolja
½ tsk salt
1 krm svartpeppar




Börja med limedressingen.
Blanda ihop alla ingredienser till dressingen och ställ åt sidan.
Riv salladen i grova bitar.
Plocka koriandern.
Skala och finhacka rödlöken.
Dela, kärna ur och tärna avokadon.
Skär tomaterna på hälften.
Blanda ihop alla ingredienser till salladen med dressingen i en skål och toppa med krutongerna.
  

Veckans vego:

 

Saftiga vegetariska morotsbiffar

 

1 förpackning halloumi
250 gram morötter
1/2 tsk salt
2 ekologiska ägg
1 dl ströbröd
chiliflakes
smör till stekning


Riv ner osten i en bunke, riv morötterna på en tallrik.
Vänd sedan ner i skålen.
Knäck ner äggen och rör ner ströbröd, smaka av med ev lite salt & lite chiliflakes.
Låt stå i fem minuter.
Forma sedan till 4 biffar, och stek dem klara i smör.

Servera med potatismos och sallad.
      

Månd:

 

Empanadas

 

2 dl vetemjöl

2 krm salt

50 gr smör

2 msk vatten

 

Fyllning:

1 st gul lök

1 st vitlöksklyfta

1 msk matolja

200 gram köttfärs

1 msk tomatpuré

0,5 dl vatten

1 tsk spiskummin

0,5 tsk salt

0,5 krm chilipeppar

 

Pensling:

1 st ägg

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Hacka samman mjöl, salt och smör.

Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop allt till en deg. Linda in degen i plastfolie, låt den vila ca 30 minuter i kylen.

Skala och finhacka lök och vitlök.

Fräs lökhacket i matolja i en stekpanna några min

Tillsätt köttfärsen. Bryn den tills den blivit smulig och fått fin färg.

Blanda ner tomatpurén i färsen och tillsätt vattnet.

Smaka av med spiskummin, salt och chilipeppar.

Låt fyllningen puttra några minuter. Låt den kallna.

Kavla ut degen och tryck ut 8 cirklar, ca 10 cm i diameter.

Fördela fyllningen på degcirklarna. Vik ihop degen till små prioger och tryck till kanterna.

 Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper.

Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen ca 12 min

Låt svalna på galler och servera med råkost.
  

Tisd:

Fettisdagen!

 

Bakad torsk med smörsås


600 g
torskrygg

Smörsås:
1 msk hackad färsk gräslök
2 msk pressad citronsaft
2 msk vatten
200 g smör
1 msk forellrom
1 msk löjrom
salt


Sätt ugnen på 100°.
Skär fisken i portionsbitar, salta och lägg i en ugnssäker form.
Baka i mitten av ugnen tills fisken har en innertemperatur på 40° eller tills den lätt faller isär. Värm citronsaft och vatten i en kastrull.
Mixa i smöret med en stavmixer tills såsen tjocknar.
Tillsätt gräslök, forell- och löjrom, smaka av med salt.
Servera såsen till fisken.
  

Semlor

100 gr smör
3 dl mjölk
50 gr jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1/2 tsk hjorthornsalt
knappt 1 l vetemjöl

pensling:
1 ägg

fyllning:
125 gr sötmandel
inkråm
ca 1 dl het mjölk
1 dl socker

grädde och florsocker

Smält smöret, häll i mjölken och ljumma till 37 gr
Smula jästen i bunken, tillsätt salt, socker, degspad och ägg.
Blanda i hjorthornsalt och mjöl och arbeta degen blank.
Jäs 30 min i bunken.
Arbeta degen ytterligare på bakbordet.
Baka ut runda bullar, lägg på plåt och jäs väl

 

Sätt ugnen på 250 gr
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen 8-10 min, låt bullarna kallna.

Skär av lock och gröp ur dom till hälften med en gaffel.
Lägg inkråmet i en skål.

Skålla skala och mal mandeln.
Häll den heta mjölken över inkråmet.
Tillsätt mandel och socker, fyllningen ska vara ganska lös men inte rinnig.
Fyll bullarna och spritsa grädde runtom.
Lägg på locket och pudra över florsocker.

  

Onsd:

  Alla Hjärtans Dag!  

 

Gratinerad hjärttoast med rostbiffröra
6 st


6 skivor formfranska
12 skivor västerbottensost
1 saltgurka
1/2 rödlök
1 finhackat ägg
100 g rostbiff
1 msk färskriven pepparrot
2 msk finhackad dill
1 dl crème fraiche

Garnering:
dillvippor

 

Sätt ugnen på 225°:
Stansa ut hjärtan ur formfranskan med hjälp av en pepparkaksform.
Placera hjärtanen på en bakplåtspappersklädd långpanna

Lägg ostskivorna på bröden och gratinera strax under ugnens mitt ca 10 minuter.
Finhacka saltgurkan.
Skala och finhacka rödlöken.
Skala och finhacka det kokta ägget.
Strimla rostbiffen fint.
Skala och riv pepparroten fint.
Finhacka dillen.
Blanda samtliga ingredienser till fyllningen, smaka av med lite salt och peppar.

Ta ut hjärtanen.
Toppa med röran och garnera med dillvippor.
Servera genast.

   

Torsd:

 

Kryddig soppa med kyckling

250 g kycklingfilé
1 gul lök
2 morötter
2 bladselleristjälkar
1 msk rapsolja
2 dl krossade tomater
1 msk tomatpuré
½ tsk paprikapulver
Ev chiliflakes
4 dl hönsbuljong av tärning
1 vitlöksklyfta
salt peppar
½ paprika gul
60 g pasta t ex makaroner

Garnera med:
persilja

Servera med:
fullkornsbröd
ost


Tärna kycklingen. Skala och hacka löken.
Skala morötterna och tärna dem och stjälkselleri. Fräs lök, morötter och selleri i en gryta med olja, 1 minut.
Lägg i kycklingen och fräs tills det fått lite färg.

Tillsätt tomater, tomatpuré, paprikapulver, chiliflakes, buljong och pressad vitlök, och småkoka under lock, 20 minuter.
Salta och peppra.

Tärna paprikorna och rör ner i soppan.
Koka ett par minuter till.
Koka pastan.
Låt den rinna av och tillsätt till soppan.
Garnera med persilja och servera med bröd.
  

Semmelsockerkaka

 

 

2 ägg
2 dl strösocker
½ tsk mortlade kardemummakärnor
75 gram smält smör
1 dl mjölk
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning 
200-300 gram mandelmassa alt vaniljkräm med bär
ovispad grädde

Vispad grädde


Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret och vänd ner mjölken, ta bort från plattan
Smörj och bröa en form.
Vispa ägg och socker poröst, blanda i de mortlade kardemummakärnorna.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten, varvat med mjölkblandningen.
Vispa bara tills allt blandat sig.
Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter.
Ta ut och låt svalna. Du kan med fördel förbereda sockerkakan kvällen innan.
Dela sedan locket på sockerkakan.
Gröp ut en kanal i botten där du ska lägga fyllningen.
Riv ner mandelmassan i en skål, rör ihop med någon matsked ovispad grädde till önskad konsistens.
Fyll upp kakan/ kanalen med detta.
Vispa grädde och spritsa runt.
Lägg på locket och pudra över massor med florsocker.

   

Fred:

 

UGNSBAKADE ÄGG MED OST


4 msk olivolja
8 stora ägg
stor kvist dragon, hackad
50 g Gruyère (eller annan smakrik ost)
1 dl vispgrädde

 

Värm ugnen till 160C och sätt en vattenkokare med vatten till att koka.
Häll 1 msk olja i 4 skålar och knäck 2 ägg i vardera.
Krydda med havsalt och grov svartpeppar, strö med dragon och ost, vispa grädden och skeda sedan över den i skålarna.
Ställ skålarna i en ugnsfast form och fyll sedan formen med vatten från vattenkokaren.
Ställ försiktigt i ugnen och grädda i 6-8 minuter eller tills äggvitorna är tillagad och äggulorna lite rinnande.
Servera gärna med baconkakor

   

BACONKAKOR


1 pkt bacon
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
25 g smör
75 g riven cheddarost
1,5 dl mjölk (plus 2 msk extra för pensling)
1 msk tomat ketchup
½ tsk Worcestershire sås

 

Värm grillen i din ugn till högsta.
Lägg baconen på en bakplåtpappersklädd plåt och grilla baconen i 10 minuter, vänd efter halva tiden ungefär.
Kyl sedan i några minuter.
Ändra sedan ugnen till 180C varmluft och ta ett nytt bakplåtspapper och smörj det.
Sikta i mjölet i en bunke, ha i bakpulver och salt
Tillsätt smöret och knip ihop till en smulig massa.
Skär bacon i små bitar och häll i det i smulet, ha också i en tredjedel av osten.
Blanda mjölken, ketchupen och Worcestershire sås.
Häll i detta i baconblandningen, rör om tills du får en mjuk deg.
Du kan göra allt i din köksassistent om du vill.
Mjöla bakbordet, arbeta degen lite på den.
Gör en rund kaka av degen, ca18 cm stor.
Pensla med mjölk, skär sedan i 8 kilar i degen med en stor kniv.
Ordna kilarna på den smorda bakplåtpappersklädda plåten och strö över den återstående osten.
Grädda i 20-30 minuter eller tills de är guldbruna.
Serveras varma.

   

Lörd:

 

Hällefiskfilé

800 g hällefiskfilé (en filé)
ev ströbröd
30 g smör
1 tsk salt, eller något mer
1 knippe dill

Torka och salta fisken minst en halvtimme innan den ska in i ugnen.
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg fisken på smörat ugnssäkert serveringsfat eller på bakplåtspapper i långpanna.
Strö ev över ett tunt lager mjöl eller ströbröd.
Lägg smöret i klickar på fisken.
Ta hälften av dillen i stora kvistar och lägg ovanpå.
Klipp till ett smörpapper efter fiskens form och lägg över.
Sätt in i ugnen i ca 20 minuter.
Låt vila en liten stund om du ska flytta den från långpanna till serveringsfat.
Ta bort den "använda dillen" och ersätt den med fräsch lite mer finklippt dill.

Servera med en kall sås på
3 dl gräddfil,
1 tsk senap,
klippt dill och
s&sv.p,
kokt potatis och sallad

   

Sönd:

 

Kalvjärpar i pepparrotssås med sparris
4 port

500 g kalvfärs
2 äggulor
1 dl vispgrädde
1 skiva vitt bröd, 
ca 30 g, smulad
1 dl mineralvatten
1 tsk salt
2 krm vitpeppar ur kvarn
smör till stekning

Pepparrotssås:
150 g små steklökar
1 bunt sparris, grön, vit eller blandat
1 knippe dillstjälkar
3 dl kalv- eller kycklingbuljong
3 dl vispgrädde
5 cm färsk pepparrot
smör till stekning
salt och vitpeppar
ev maizena majsstärkelse


Blanda alla ingredienser till färsen i en bunke och smaksätt med salt och vitpeppar.
Forma färsen till fina järpar.
Stek dem på medelvärme i smör, tills de är fasta och genomstekta.
Håll varma.
Skala lökar och vit sparris till såsen (grön sparris behöver inte skalas).
Skär sparrisen i bitar. Skär dillstjälkarna fint (spara själva dillen till garnering).
Fräs steklök och dillstjälkar i smör. Häll i buljong och koka tills hälften av vätskan har kokat bort.
Tillsätt grädden och låt koka ihop en stund. Lägg i sparrisen mot slutet av kokningen.
Skala och riv pepparroten. Smaka av såsen med pepparrot, dill, salt och vitpeppar.
Red eventuellt av med maizena majsstärkelse till önskad konsistens.
Lägg i de stekta kalvjärparna och låt dem koka med i såsen i ett par minuter före servering.
Toppa gärna med lite extra riven pepparrot och dill.
Servera med pressad potatis
.

  

Chokladrutor med vaniljfyllning

ca 24 st:

250 g smör
4½ dl mjöl
½ dl kakao
2,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver

Fyllning:
2 ägg
300 g cream cheese
1½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Garnering:
Florsocker

 

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret.
Vispa sedan samman det, vetemjöl, kakao, strösocker, vaniljsocker och bakpulver till en smulig deg, lite som degen till smulpaj.
Ta sedan 1/3 av smulet och täck en bakform med bakplåtspapper i botten. Jag använde en långpanna som är ca 25×35 cm.
Platta till det lite.

Fyllning:
Rör ihop ägg, cream cheese, strösocker och vaniljsocker.
Häll fyllningen över smulet.
Strö sedan över resten av smulet.
Grädda i mitt i ugnen i ca 30 min.
Låt svalna, skär sedan kakan i rutor och pudra med florsocker.
  

 

 

 


 

 


 

 

 

 


 


 



 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
<<< Februari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards