Matsedeln

Direktlänk till inlägg 25 mars 2018

V 13

Av Neta - 25 mars 2018 22:56

 

Påskvecka

 

  

Veckans smaksättare:

   

Anis

 (Pimpinella anisum) är en ettårig ört som tillhör familjen flockblommiga växter. Anisen kommer ursprungligen från trakterna kring Medelhavet men introducerades i Sverige på 1300-taletoch finns nu odlad och förvildad även i södra och mellersta Sverige. Namnet kommer ifrån det grekiska ordet ανηθον som betyder dill. Anis blir ofta förväxlad med dill. Plantan kan användas som en grönsak, men detta är inte den huvudsakliga användningen. Stjälken påminner mycket om selleri.

Anis har en smak som påminner om lakrits. Produkter med lakritssmak kan ibland innehålla anis som smakförstärkare eller ersättning för lakrits.

Vi använder väl mest anis i bröd.

  

Veckans bröd:

 

Fullkornsbröd med solrosfrön
2 bröd

2 dl 4-kornskross, t ex från 
Saltå kvarn
4 dl vatten
5 dl filmjölk
25 g jäst
1/2 dl flytande honung
3 tsk salt
2 msk rapsolja
10 dl siktat dinkelmjöl
3 msk solrosfrön
2 msk linfrön

Sätt ugnen på 200°.
Koka ihop 4-kornskross och vatten under omrörning till en lös gröt.
Häll över i en bunke och blanda ner filmjölken.
Låt svalna till fingervarmt.
Smula ner jästen i bunken och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt honung, salt, olja och mjöl.
Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt jäsa övertäckt, ca 1 timme.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela den i 2 delar.
Fördela solros- och linfrön i botten och på sidorna i två väl smorda formar på vardera ca 1½ liter.
Lägg
i degen och låt jäsa, ca 30 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen,
ca 35 minuter.

   

Tuttul

Tunnbröd från Rättvik

 

5 dl mjölk

50 g jäst

1½ lit kokt pressad potatis (ca 15 st)

½ dl lj sirap

1½ dl socker

½ msk salt

125 g smör

50 g ister

7 g hel brödkrydda, anis + fänkål

1 kg vetemjöl

Grahamsmjöl till utbakning

 

Mortla kryddorna

Lös jästen i mjölken

Smält smör och ister

Blanda allt utom mjöl

Ha i mjöl pö om pö, degen ska vara rätt lös

Jäs i bunke under duk i ca 30 min

Väg upp önskad strl och dra och knåda degen

Låt den vila 2-3 min

Kavla tunt i grahamsmjöl och nagga väl

Sopa av mjölet innan gräddning

Grädda på häll eller i mitten av ugnen i 250 gr i 5-6 min.

   

Veckans sallad:

 

Hyvlad rättikasallad

200 g rättika
200 g blomkål
1 knippe rädisor
40 g rucola
2 msk grovhackad färsk gräslök

Dressing:
3 msk olivolja
1 msk pressad citronsaft
½- 1 tsk flytande honung


Rör ihop dressingen.
Skala rättikan.
Skiva rättika, blomkål och rädisor tunt, gärna på en mandolin.
Lägg rucolan på ett fat.
Fördela grönsakerna över rucolan och strö över gräslöken.
Ringla över dressingen.
  
Veckans vego:

 

2 halloumi

olivolja

 

Grönkålsröra

 

500 g grönkål

2 rödlökar, hackade

6 vitlöksklyftor, hackade

Olivolja

Smör

Färskpr. Citron

Salt o peppar

 

Ansa kålen om den är färsk, ta bort mittenstjälken och dela bladen i mindre bitar, ånga den tills hälften återstår

Fryst kan ni hälla direkt i pannan

Fräs lök och vitlök o olivoljan och en klick smör

Lägg i grönkålen och fräs tills kålen är mjuk

Tag av från värmen och pressa citron över, salta och peppra.

Gott till grillat.

Servera med stekt halloumi och stekta tomathalvor.

      

Månd:

 

KYCKLINGFÄRSGRYTA


5-600 g kycklingfärs
1 burk krossade tomater
2 morötter
1 lök
3 dl grädde
2 msk kycklingfond
2 tsk soya
Salt
Svartpeppar
Paprikakrydda
Spiskummin

 

Stek kycklingfärsen så den är genomstekt.
Krydda med alla kryddor efter smak.
Hacka löken, häll i den.
Skala, skiva och tillsätt morötterna.
Låt allt steka med tills löken mjuknar.
Häll i krossade tomater.
Låt dessa puttra med tills i stort sett all vätska kokat bort.
Häll i grädde, soya och fond.
Låt sedan puttra på medelvärme i ca 15 minuter.
Servera med potatis, ris eller pasta och en härlig grönsallad.

   

Tisd:

Evas laxpudding

 

10-12 kokta potatisar

1 stor gul lök

2 + 2 msk smör

350 g kallrökt, skivad lax

Ca 2 krm vitpeppar

4 ägg

3-3½ dl mjölk

 

Dillfraiche:

2-3 dl kokbar fraiche

½ buljongtärning, gröns eller fisk

1½ dl hackad dill

Lite cayenne

 

Citron

 

Skiva potatisen i ½ cm tjocka skivor

Hacka löken

Fräs löken i 2 msk smör utan att den tar färg

Låt den svalna

Smöra en avlång 2 lit form

Lägg ett lager potatis i botten

Täck potatisen med lax

Lägg på 1/3 av löken och peppra lite

Fortsätt varva med potatis överst

Sätt ugnen på 225 gr

Vispa hop ägg och mjölk till en äggstanning

Slå stanningen över formen

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50-60 min

Kolla om stanningen stelnat

Koka uppfraichen med buljongtärningen

Vispa under tiden

Smaksätt med dillen och cayenne

Servera med färsk citron.

   

Onsd:

 

Enchiladas med kyckling och bacon

 

1 pkt stora tortillas
1 pkt Bacon
2 Kycklingbröst
1 gul lök, hackad
100 g färska champinjoner
1 paprika, tärnad
1 påse Tacokrydda
1 burk Chunky salsa
1 påse Cheddardip
1 dl Vispgrädde
2 dl Mjölk
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 grader
Stek bacon och kyckling.
Skär i små bitar. Lägg i en gryta.
Fräs lök, champinjoner och paprika.
Lägg över i grytan.
Tillsätt kryddmix, 1 dl salsa och grädde.
Rör om och låt sjuda på svag värme ca 10 minuter.
Fördela blandningen äver tortillabröden och rulla ihop.
Lägg med skarven neråt o smord eldfast form.
Vispa ner cheddardip i kall mjöllk.
Tillsätt 1 dl salsa.
Häll såsen över rullarna och strö över osten.
Gratinera ca 15 minuter.
Servera med salsa och en sallad.
  

Torsd:

 

 

Kaviarlåda

 

8-10 potatisar

1 lök, grovt hackad

Svartpeppar

175 g orökt kaviar, Ejderns i vit tub eller Slotts i blå platt burk

3 dl vispgrädde

 

Sätt ugnen på 225 gr

Skala och skiva eller strimla potatisen

Kör löken nån minut i micron

Blanda potatis och lök, lägg i smord form
Vrid över lite svartpeppar

Rör ihop kaviar och grädde och slå det över

Grädda nere i ugnen 45 min

Servera med ägghalvor och sallad.

  

Fred:

 

Lammstek Provençale

 

2 kg lammstek med ben
salt och malen vitpeppar
2 tsk rosmarin
4 vitlöksklyftor
Smör
vatten och/ eller vitt vin

Gratäng:
1 normalstor zucchini
1 normalstor aubergine
4 fasta tomater
salt, svartpeppar
½ dl olivolja
½ dl smulat vitt bröd
½ dl finhackad persilja
1 vitlöksklyfta

Sätt ugnen på 175°.
Skala och dela vitlöksklyftorna på längden.
Putsa steken, gör hål med vass kniv och stick in vitlöken.
Gnid in steken med kryddorna.
Sätt in en stektermometer i den köttigaste delen och lägg steken i en långpanna.
Klicka på smör, häll i 2 dl vatten och stek den i 1 1/2-2 timmar.
Ta steken ur ugnen och låt den vila i folie.
Vispa ur långpannan med vatten och/eller vitt vin, sila ner skyn i kastrull.
Höj ugnsvärmen till 200°.
Skär zucchini, aubergine och tomat i tunna skivor och lägg dem omlott i oljad gratängform.
Krydda med salt och peppar och droppa över olivolja.
Grädda i 10 minuter.
Kör bröd, persilja och pressad vitlök i matberedare.
Strö allt över grönsakerna och droppa på lite mer olja.
Gratinera ca 15 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och gratängen fått fin färg.
Skiva steken och servera med gratängen.
  

Påskafton, påskdagen och Annandag påsk:

 

 

Traditionellt påskbord med vårinspiration

Några förslag till er

 

Färgstark rödlökssill
8 bufféportioner


2 burkar matjessillfiléer à 200 g
1–2 rödlökar
2 dl grovhackad dill
3 dl gräddfil
½ dl rödbetsspad från burk med inlagda rödbetor

Häll av spadet från matjessillen.
Skär filéerna i sneda bitar.
Skala och skiva rödlökarna tunt.
Varva matjesfiléer, rödlöksskivor, dill, gräddfil och rödbetsspad i en fin glasburk eller skål.
Låt stå några tim i kylen så att smakerna får mogna.
  

Mariannes sill

 

 

3 dl gräddfil

skalet av 1 citron

1 tsk mald koriander

2 brk matjesillfiléer i bitar

 

Låt sillen rinna av i en trådsil.

Riv skalet och blanda med koriander i gräddfilen.

Rör i sillen och låt stå kallt nån timme.

   

Ägghalvor med avokadokräm
4 port

4 ägg
2 mogna avokador
2 msk hackad gräslök
1 krm hackad chili
1 lime, saften
några droppar tabasco
1 tsk fransk senap
2 skivor parmaskinka

Koka upp vatten till äggen.
Lägg i äggen och koka dem i 9 min.
Häll av och lägg sedan i kallt vatten.
Skala och dela äggen mitt itu på längden.
Gröp ur gulan och lägg i en skål.
Dela avokadorna.
Gröp ur och hacka fruktköttet.
Mixa gulan med avokado, gräslök, chili, limesaft, tabasco och senap.
Smaka av med salt och peppar.
Skär parmaskinkan i skivor.
Lägg skivorna i torr stekpanna och låt dem stelna till.
Ta upp och lägg på hushållspapper.
Dela skivorna i bitar.
Fördela avokadoröran i äggen och stick ner ett par skinkbitar i varje.

   

Gubbröra på matjesill o rödbetor

4 portioner

 

Perfekt röra på en bit knäckebröd.

1 brk matjessill
4 hårdkokta ägg
1 dl tärnade rödbetor
1 rödlök
en litet knippe gräslök eller 1 msk torkad
1 dl gräddfil
1 dl turkisk youghurt
nymald svartpeppar

Grovhacka sill, ägg och rödbetor. Finhacka lök och gräslök. Rör ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
  

Grön omelettrulle med lax & spenat
8 bufféportioner

65 g bladspenat, färsk
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesanost
2 dl mjölk
8 ägg
salt och peppar

Fyllning:
200 g kallrökt lax
200 g färskost
1 knippe ärtskott

 

Ugn 175°

Hacka spenaten.
Skala och hacka vitlöken.
Mixa tillsammans med parmesan i matberedare.
Tillsätt mjölken och äggen, ett i taget.
Kör till en grön smet.
Krydda med salt och peppar.
Lägg ett smort bakplåtspapper i en långpanna, ca 30×40 cm.
Bred ut äggsmeten på bakplåtspapperet och grädda till en tunn omelett mitt i ugnen i ca 7–8 min.
Ta ut och stjälp upp omeletten på nytt bakplåtspapper.
Dra bort det bakplåtspapper som omeletten gräddats på.
Låt svalna under handduk.
Fyllning:
Lägg laxen på omeletten och bred färskosten på laxen.
Hacka skaften från ärtskotten och strö över.
Rulla samman som en rulltårta fast från kortsidan.
Lägg kallt minst 1 tim.
Skär upp rullen i 1–11/2 cm stora skivor och toppa sedan med topparna från ärtskotten.

   

Lax & skaldjurspaté med grön sås

För 6 st

 

600 gr skinn- o benfri lax

3 ägg

1 tsk salt

2 dl vispgrädde

1 msk potatismjöl

2 msk finhackad dill

1 krm chilipulver

100 gr grovt hackade kräftstjärtar

100 gr skalade och grovt hackade räkor

75 gr avrunna musslor, kan uteslutas

 

Garnering:

100 gr skalade räkor

400 gr skivad lax

50 gr kräftstjärtar

dillvippor

citron i skivor eller tunna klyftor

 

Grön sås:

3 msk finhackad dill

3 msk finhackad persilja

skal av 1 citron

saft av en halv citron

3 dl gräddfil

salt & peppar

 

Sätt på ugnen på 175 gr

Smörj en 1,5 l avlång form och lägg i ett bakpapper i botten

Skär laxen i mindre bitar och hacka dem grovt i en matberedare

Tillsätt ägg, salt, grädde, potatismjöl, dill och chilipulver och kör till en slät smet.

Häll över smeten i en bunke och rör ner räkor och kräftstjärtar.

Fördela hälften av smeten i formen, lägg på musslorna och täck med resterande smet.

Grädda i nedre delen av ugnen 50-55 min eller till innetempen är 75 gr.

Låt patén svalna, vänd upp och ner och garnera.

 

Såsen:

Blanda alla ingredienser och smaka av. Låt den stå svalt före servering

   

Sparrispannacotta med skaldjur

För 6

 

1 schalottenlök

1 msk smör

2½ gelatinblad

100 g grön sparris, om fryst ska den vara helt tinad

4 dl vispgrädde

salt & peppar

 

Skaldjurstopping:

150 g skalade räkor (500 g oskalat)

100 g kräftstjärtar

1 msk rapsolja

2 msk press citron

2 msk hackad dill

peppar

 

Servera med smördegsstänger med ost.

 

Skala och finhacka löken, fräs den mjuk i smöret

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 min

Hacka sparrisen och lägg ner den till löken i grytan

Tillsätt grädden och koka upp

Ta bort grytan från värmen och mixa allt slätt

Ta upp gelatinet och låt det smälta i den varma grädden

Smaka av och häll upp i portionsglas

Låt stå kallt minst 4 timmar men helst över natten för att stelna

 

Blanda räkor, kräftstjärtar, olja, citronpress och dill, smaka av med peppar

Låt det stå och dra ca 1 timme i kylen

Toppa pannacottan med skaldjuren.

Smördegsstänger:

Sätt ugnen på 225 gr

Pensla tinade smördegsplattor med ägg på båda sidor

Fördela riven prästost o sesamfrö på en skärbräda och lägg smördegen på det

Strö över ost och sesamfrö på ovansidan, tryck till det lite (fara över med kaveln kanske)

Skär 2 cm breda remsor, dra ut till ca dubbel längd och vrid till spiraler, grädda 10 min

  

Köttbullar
Prinskorv

  

Kycklingfileér med mangotäcke

 

 

4 st kycklingfileér

1 st stor paprika

3 dl grädde

1 st krossad vitlöksklyfta

1 tsk curry (1-2 tsk)

1 msk sambal oelek

1 dl mango chutney

 

Sätt ugnen på 225 gr

Dela varje filéi fyra bitar och stek köttet.

Krydda med salt och peppar.

Skölj, kärna ur och dela paprikan i mindre bitar.

Lägg kycklingen och paprikan i ugnssäker form.

Vispa grädden.

Blanda i vitlök, curry, sambal oelek och mango chutney.

Bred blandningen över kycklingen.

Gratinera mitt i ugnen tills den är gyllenbrun, ca 20 minuter

  

 

Påsktårta med hallon och choklad
Ca 12 bitar

Botten:
200 g smör
6 ägg
3 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Fyllning:
3 dl vispgrädde
125 g nougat
200 g hallon

Garnering:
3 dl vispgrädde
godisägg och marsipankycklingar

 

Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret i en kastrull och låt svalna något.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och sikta ner i smeten.
Vänd ner det smälta smöret.
Bred ut smeten i en långpanna, 30×40 cm, klädd med bakplåtspapper och grädda i ugnen strax under mitten i 20 minuter.
Fyllning:
Värm grädden i en kastrull.
Lägg ner nougaten och låt den smälta under omrörning.
Häll över i en skål och låt svalna i kylen, minst 6 timmar men gärna över natten.
Dela kakan i två bottnar.
Vispa nougatgrädden och bre eller spritsa den över den ena bottnen.
Strö sedan över hallon och lägg på den andra bottnen.
Vispa grädden till garneringen och spritsa över kakan.
Garnera med godisägg och marsipankycklingar.

  


Frozen cheesecake i glas med apelsin och Oreo

 

Botten och mellanlager:
50 g hackad mörk choklad
1/2 dl grädde
1 paket, grovhackade oreokakor
(à 154 g)

Fyllning:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g färskost (av cream cheese-typ)
finrivet skal och
saft av 1 apelsin
3 dl vispgrädde
ev 10 mini- oreokakor (till garnering)


Botten och mellanlager:

Smält ihop chokladen och grädden i en kastrull.
Ta kastrullen av värmen och vänd ner Oreo-hacket.

Lägg ut på en plåt och låt svalna, och smula sedan sönder med händerna.
Fördela hälften av Oreo-smulet i ett jämnt lager i botten på varje glas. 

 

Fyllning:
Separera äggen, lägg gulorna i en bunke och vitorna i en annan. 

Vispa äggulorna, sockret och vaniljsockret ljust och pösigt.
Blanda sedan på låg hastighet ner färskost samt apelsinsaft och -skal efter smak. 

Vispa grädden i en separat bunke och vänd ner den i äggsmeten. 

Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner även dem. 

Varva smeten och resten av Oreo-smulet i glasen, knacka till lite i botten så smeten ligger jämnt. 

Ställ glasen på en bricka/fat och sätt in i frys, minst 3 timmar, se till att de står rakt så cheesecaken fryser jämnt. 

Ta ut ca 10–20 min innan servering och toppa med Mini Oreos om så önskas.
  

 

 


 

 


 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards