Alla inlägg under januari 2014
Apelsinerna här på bilden är båda blodapelsiner från samma nät. Hmm...
Ett jäkla göra men vi gör den ändå nästan varje år för den blir så vansinnigt god. Här kan ni se hur den görs.
Tar lika mycket blodapelsiner som blonda och den får en fantastisk färg. Vi sitter o skalar apelsinerna, det yttersta på skalet tunt tunt alla 3, så det går rätt bra ändå. Idag gjorde vi 1½ sats så Elle får med sig hem också.
Numer lägger vi också fruktköttet med saften från pressningen i skal-sockerblandningen för man silar ju ändå allt med den. Tror den blir så god för man pressar i färska frukten.
Jag brukar snåla på den fram till sommaren för den är perfekt läskande då det är varmt. Bra ha med sig till badet och andra utflykter. C har den ofta med på dans för den ger ju bra energi också.
Inte blir den så dyr heller då man kan köpa apelsinerna, ja de ljusa iaf för 5 kr/kilot. Se till att dom är fasta bara för ju hårdare apelsiner ju lättare är det att skala tunt, mjuka skal är ett helsicke att få tunt.
Som sagt det är ett pyssel med dom men det är värt besväret och nu är det gjort
APELSINSAFT
Till ca 3 l saft
2 kg apelsiner, om du tar hälften blodapelsiner blir det väldigt vacker färg.
1,6 l socker
2 msk citronsyra
1 l vatten
Tvätta och borsta apelsinerna mycket noga i varmt vatten och torka dem.
Skala av det yttersta gula skalet med en potatisskalare se till att inget av det vita kommer med, gör det så ändå skrapa bort det med en liten kniv.
Lägg skalet med sockret och citronsyran i en bunke.
Koka upp vattnet och häll det hett över skal- och sockerblandningen. Rör då och då, så att sockret löser sig under det att blandningen kallnar.
Klyv apelsinerna och pressa ur saften. Häll den + fruktköttet i sockerblandningen, rör om och sila alltsammans. Jag låter den stå med handuk över på natten.
Häll upp saften på kalla flaskor, jag kör på ½ liters petflaskor.
Tillslut dem väl. Frys saften!
.
Innan ugnen, men såg ungefär lika ut.
När det gäller Lasange och Lasangette har jag alltid köpt Knorrmixerna, det är ju "bara" såserna som är halvfabrikat och vem orkar stå o göra två såser. Min vitsås blir dessutom alltid för tunn. Men jag har tänkt när det gäller Lasangetten att "hur svårt kan det vara" Det är ju egentligen bara att göra en köttfärsröra med mjölk i, reda och ha i riven ost. Inget varvande där ju.
Igår testade jag en specialare med mjölk o buffelmozzarella men la mozzarellan på pastan under köttfärsröran. C mår inte så bra av vanlig ost o mjölk kan hon äta lite om det är tillagat. Hon tål ju inte mjölkprotein.
Jag fräste 400 g köttfärs,1 lök, 1 röd paprika och lite, kanske 1 dm tärnad squash. Under tiden lät jag 1 burk krossade tomater rinna av i trådsil och tillsatte sen dom med 1 msk tomatpuré och kryddade med salt sv.peppar o paprikapulver. Kokade hop ca 5 min. Hällde sen i 3 dl mjölk, kokade upp och redde av med 3 msk maizenaredning.
Kokade pastan som skulle koka i 11 min bara 8 min och hällde av, hällde den sen i en smord ugnsform. Skivade 2 mozzarella o la på pastan, kryddade lite extra på osten med s&sv.p.
På med köttfärsröran o så in i ugnen på 225 gr i 25 min.
Förutom att maten blev lite trådig så blev det hyfsat, inte som med en tjock o krämig ostsås precis men alla utom maken gillade det. Men han gillar inget av min mat och gnäller för det mesta på "konstig mat" så det är inget jag bryr mig i längre.
Funderar allvarligt på att ge han en egen hylla i kylen så han kan köpa o laga sin egen mat. Han behöver nog träna på det nu
Nästa gång ska jag dock ha lite mer mjölk i tror jag, och även röra i lite ost och prova med riktig ost överst. Får väl göra en egen åt C.
Kul iaf att göra lite exprement ibland.
Först vill jag då ge er receptet på soppan Elle serverade gästerna idag.
Thaisoppa
1,5 l kokosmjölk
0,5 l vatten
2 st citrongräs
1 st limeskal o saft
2 msk röd curry
1 msk socker
2 klyftor vitlök, pressade
1,5 cm ingefära
2 msk kycklingfond
Maizenaredning
Salt och peppar
Blandade grönsaker i strimlor hon hade, Morot, paprika, salladslök, sockerärtor, minimajs och vattenkastanjer
Gör så här:
Fräs curry och vitlök i olja.
Tillsätt citrongräset efter att du delat det på längden och bankat bitarna – då kommer smaken fram.
Tillsätt riven ingefära, socker och fond.
Koka upp och låt sjuda 5-10 min.
Ha i limesaft och efter smak och krydda ev med salt och peppar.
Sila bort ev citrongrässtrån och häll tillbaka soppan i grytan
Red av till önskad konsistens.
Ha i de grönsaker som du vill i den kokande soppan, ge ett uppkok och dra av från värmen.
Servera med kyckling, räkor och klippta nudlar i skålar bredvid.
Veckans sallad:
En favvo i repris
VÄNSKAPSSALLAD.
1 l strimlad vitkål
5 grovrivna morötter
1grön & 1 röd paprika i strimlor
1 fint strimlad purjo
2-3 tunt skivade saltgurkor, el. ättiksgurkor
DRESSING:
Blanda och koka upp:
1 dl rapsolja
1dl äppelcidervinäger
1 tsk salt
1 msk socker (utesluts om du tar ättiksgurka)
3-4 tsk salladskrydda
Blanda alla grönsaker, gärna i en plastskål med lock.
Häll den kokande dressingen över.
Sätt på locket, skaka så allt blandar sig.
Låt locket sitta på några minuter.
Hållbar 1 vecka i kylen.
Månd:
Lasagnette, lägg valfri aldentekokt pasta i en smord ugnsform, gör en köttfärssås med 3 dl mjölk i, red den lite
Häll över den och riven ost
Gratinera i 225 gr i 30 min
Tisd:
Pankopanerd filé av vitfisk steks i smör, serveras med remoladsås, ärtor och citronklyftor
Remouladsås
3 dl kladd (majjo, gr.fil eller matyoghurt i lagom blandning)
1 liten finhackad lök
2-3 msk bostongurka
1 kokt hackat ägg
1 kn klippt dill
1 tsk torkad dragon
½ kn klippt persilja
saft av ½ citron
1-2 tsk kapris
salt & peppar
Rör ihop och låt dra minst 1 timme innan servering
Onsd:
Torsd:
NUDELSOPPA,
5 dl höns el. kycklingbuljong
2 st färdigstekta kycklingbröst, fint tärnat
1 st morot, fint tärnad
½ färsk gurka, i små tärningar
100 gr glasnudlar, sönderbrutet i skedvänliga bitar
2 msk japansk soja
salt, peppar, timjan
olivolja
Fräs gurka och morot i pyttesmå tärningar i oljan.
Slå i buljong, soja och kyclingtärningar, krydda.
Småkoka 5 min, lägg i sönderbrutna risnudlar.
Koka till nudlarna är mjuka, krydda.
Fred:
Hemgjord pizza på SaraLee pizzakit
Lörd:
Fjärilskotletter med klyftpotatis och dragonsås.
Dragonsås
50 gram smör
2 msk vetemjöl
1 dl mjölk
2 dl grädde
2 msk citronsaft
0,5 dl hackade färska dragonblad, 2 tsk torkad eller 0,5 dl inlagd dragon
0,5 dl hackad färsk persilja eller 4 msk hackad fryst
Salt och vitpeppar
Sönd:
Potatisgratäng med tärnad kassler o purjolök i
1 kg zucchini
4 tomater
2 rödlökar
olivolja till pensling och till formen
salt, svartpeppar
1 förp (à 500 g) krossade tomater
200–300 g fetaost
1/2 kruka basilika, plockade blad
12–16 oliver
gott bröd, kokta gryn eller pasta
Sätt ugnen på 225 grader.
Ansa och skiva zucchinin. Skiva tomaterna. Skala och skiva löken.
Pensla grönsakerna med oljan och stek eller grilla dem gyllengula, cirka 1 minut på varje sida.
Salta, peppra och ta upp grönsakerna på en tallrik.
Låt de krossade tomaterna få ett uppkok i en gryta. Smaka av med salt och peppar.
Lägg hälften av grönsakerna i en oljad ugnssäker form.
Häll över det varma tomatkrosset, smula över hälften av fetaosten och strö över hälften av basilikabladen.
Toppa med resten av grönsakerna och fetaosten.
Sätt formen i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter eller tills allt är genomvarmt och osten fått lite färg.
Peppra och toppa med oliverna och resten av basilikabladen.
Servera med gott bröd, kokta gryn eller pasta.
Mannen ser att hustrun har det jobbigt i köket
- finns de något jag kan göra?
- ja, säger hustrun! Ta den påsen med potatis och skala hälften och lägg dom i en kastrull med vatten.
Frukost: ½ port äggröra 1 tomat 3 paprikaringar (1/4), 1 kopp te
Lunch: 2 dl tomatsoppa utan mjöl o mjölk, vatten o kaffe
Kaffe
Middag: 75 g lax o 150 g broccoli 1/4 paprika, vatten o kaffe
Kvällsfika: Smoothie på ½ apelsin, ½ kivi och 10 blåbär = 467 kcal på hela dan.
Är jag hungrig? Nej inte alls. Har ätit långsamt, mådde lite illa av äggröran men annars har det gått bra.
Första veckan med 5:2
Månd:= 2-dag
Frukost: äggröra med tomat och paprika
Lunch: tomatsoppa
Middag: kyckling med broccoli, lägger till ris o sås till dom andra
kvällsmål: Smoothie på ½apelsin, 1 kivi och ½ dl blåbär
Tisd:
Pasta med thai köttfärssås
Onsd:
Isterband med stuvad vitkål
Torsd: =2-dag
Frukost: 1½ dl lättyoghurt, ½ dl bär och 10 g nötter
Lunch: 2 dl Keso med 100 g rivna morötter
Middag: Solsoppa
kvällsmål: Smoothie på ½ apelsin och 1 dl jordgubbar
Fred: Bakad potatis med skaldjursröra
Lörd och söndag:
Födelsedagskalas båda dagarna. återkommer.
Svampbiffar
400 g färsk svamp
¾ dl ströbröd
1,75 dl mjölk
1 msk torkad gul lök
1 ägg
1 krm peppar
1 tsk salt
1 dl ströbröd
smör till stekning
Blanda ströbröd med mjölk och lök, låt det svälla 10 min.
Förväll under tiden svampen och finhacka den sedan
Blanda i svamp, ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad
Forma biffar, vänd dom i ströbröd och stek i smör ca 3-4 min/sida
Servera med kokt potatis, brunsås, lingonsylt, broccoli och sallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 | |||||
6 |
7 | 8 | 9 |
10 | 11 |
12 | |||
13 | 14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 |
26 | |||
27 |
28 | 29 | 30 |
31 | |||||
|