Matsedeln

Direktlänk till inlägg 22 januari 2014

Apelsinsaft, ett jäkla göra

Av Neta - 22 januari 2014 17:36

   

Apelsinerna här på bilden är båda blodapelsiner från samma nät. Hmm...  


Ett jäkla göra men vi gör den ändå nästan varje år för den blir så vansinnigt god. Här kan ni se hur den görs.

Tar lika mycket blodapelsiner som blonda och den får en fantastisk färg. Vi sitter o skalar apelsinerna, det yttersta på skalet tunt tunt alla 3, så det går rätt bra ändå. Idag gjorde vi 1½ sats så Elle får med sig hem också.

Numer lägger vi också fruktköttet med saften från pressningen i skal-sockerblandningen för man silar ju ändå allt med den. Tror den blir så god för man pressar i färska frukten.


Jag brukar snåla på den fram till sommaren för den är perfekt läskande då det är varmt. Bra ha med sig till badet och andra utflykter. C har den ofta med på dans för den ger ju bra energi också.

Inte blir den så dyr heller då man kan köpa apelsinerna, ja de ljusa iaf för 5 kr/kilot. Se till att dom är fasta bara för ju hårdare apelsiner ju lättare är det att skala tunt, mjuka skal är ett helsicke att få tunt.


Som sagt det är ett pyssel med dom men det är värt besväret och nu är det gjort   





APELSINSAFT

 

 

Till ca 3 l saft

 

2 kg apelsiner, om du tar hälften blodapelsiner blir det väldigt vacker färg.

1,6 l socker

2 msk citronsyra

1 l vatten

 

Tvätta och borsta apelsinerna mycket noga i varmt vatten och torka dem.

 

Skala av det yttersta gula skalet med en potatisskalare se till att inget av det vita kommer med, gör det så ändå skrapa bort det med en liten kniv.

 

Lägg skalet med sockret och citronsyran i en bunke.

 

Koka upp vattnet och häll det hett över skal- och sockerblandningen. Rör då och då, så att sockret löser sig under det att blandningen kallnar.

 

Klyv apelsinerna och pressa ur saften. Häll den + fruktköttet i sockerblandningen, rör om och sila alltsammans. Jag låter den stå med handuk över på natten.

 

Häll upp saften på kalla flaskor, jag kör på ½ liters petflaskor.

Tillslut dem väl. Frys saften!

 

 


.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards