Matsedeln

Direktlänk till inlägg 26 januari 2012

Apelsinsaft och "risotto"

Av Neta - 26 januari 2012 22:12

  Först vill jag visa vilken skillnad det var på "röda" apelsiner   

Jag vet inte vad ni tycker men jag tycker inte den översta är ett dugg röd.    Ja vi gjorde apelsinsaft på 2 kg röda och 4 kg blonda idag, så här gör man.


            


Skala apelsinerna med en potatisskalare så tunt så bara det gula kommer med. Om det blir som på bild 2, och det blir det alltid om apelsinerna är mjuka, så får man skrapa av det vita med en skalkniv, annars blir saften för besk. Var lätt på handen, lägg tyngdpunkten på tummen mot frukten och ha pekfingret över själva skaldelen så blir det bra, dom andra 3 fingrarna runt skaftet då så klart.

Som ni ser lämnas lite skalrester kvar på frukten så den blir hanterbar när man ska pressa sen. Blanda skalen med socker och citronsyra, häll på kokande vatten och rör om till sockret löst sig. Låt det svalna till ca handljummet.

(receptet finns i ett annat inlägg från i början av januari)


    


Klyv och pressa apelsinerna, pressa massan med baksidan av en sked för att få ut maximalt, rör ner saften i skal o sockerblandningen, rör om och sila i silduk. Ser ni vilken vacker färg det blir? (klicka på bilden)

Vår saft får stå och rinna i natt. Häll upp på kalla flaskor och frys saften.


  Här en bild på vår lunch idag, hade ju spenat/broccoli och korv över, så vi gjorde en soppa på det + 1 l buljong och lite redning.


Köttfärsrisotto är något som kommit till i detta hus och ska absolut inte jämföras med en riktig risotto för någon sådan är det inte    men ungarna har alltid älskat det och jag gillar ju "allt i ett", fort går det också och det gör inte ett dugg   Ber om överseende för min skitiga spis, vi jobbar på det.


          


Fräs 400 g färs med 2 dl ris och 2 hackade lökar tills färsen är klar. Tillsätt 1 brk tomater, 1 buljongtärning (Bong är utan transfetter) och 4 dl vatten, rör om krydda med salt, peppar och paprikapulver. Lägg på ett lock och sänk värmen. Efter 10 min rör du ner 1-2 dl majs och 1 hackad röd paprika, låt det sen fortsätta koka under lock. Det är det ris du använder och dess koktid som bestämmer hur länge men det ska vara lite blött fortfarande och riset ska vara klart. Smaka av och ät.


Blomkålen? Ja den ligger kvar i kylen....  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6 7 8
9 10 11
12
13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23
24
25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards