Matsedeln

Direktlänk till inlägg 20 januari 2014

V 4

Av Neta - 20 januari 2014 00:00

Först vill jag då ge er receptet på soppan Elle serverade gästerna idag.


Thaisoppa

1,5 l kokosmjölk
0,5 l vatten
2 st citrongräs

1 st limeskal o saft
2 msk röd curry
1 msk socker
2 klyftor vitlök, pressade
1,5 cm ingefära
2 msk kycklingfond
Maizenaredning
Salt och peppar

Blandade grönsaker i strimlor hon hade, Morot, paprika, salladslök, sockerärtor, minimajs och vattenkastanjer

 

Gör så här:

Fräs curry och vitlök i olja.
Tillsätt citrongräset efter att du delat det på längden och bankat bitarna – då kommer smaken fram.
Tillsätt riven ingefära, socker och fond.
Koka upp och låt sjuda 5-10 min.

Ha i limesaft och efter smak och krydda ev med salt och peppar.
Sila bort ev citrongrässtrån och häll tillbaka soppan i grytan

Red av till önskad konsistens.

Ha i de grönsaker som du vill i den kokande soppan, ge ett uppkok och dra av från värmen.

Servera med kyckling, räkor och klippta nudlar i skålar bredvid.

 

  

Veckans sallad:

 

En favvo i repris

 

VÄNSKAPSSALLAD.

 

1 l strimlad vitkål

5 grovrivna morötter

1grön & 1 röd paprika i strimlor

1 fint strimlad purjo

2-3 tunt skivade saltgurkor, el. ättiksgurkor

 

 

DRESSING:

Blanda och koka upp:

 

1 dl rapsolja

1dl äppelcidervinäger

1 tsk salt

1 msk socker (utesluts om du tar ättiksgurka)

3-4 tsk salladskrydda

 

Blanda alla grönsaker, gärna i en plastskål med lock.

Häll den kokande dressingen över.

Sätt på locket, skaka så allt blandar sig.

Låt locket sitta på några minuter.

Hållbar 1 vecka i kylen.

 



  

Månd:

 

Lasagnette, lägg valfri aldentekokt pasta i en smord ugnsform, gör en köttfärssås med 3 dl mjölk i, red den lite

Häll över den och riven ost

Gratinera i 225 gr i 30 min

 

  

Tisd:

 

Pankopanerd filé av vitfisk steks i smör, serveras med remoladsås, ärtor och citronklyftor

 

Remouladsås

 

 

3 dl kladd (majjo, gr.fil eller matyoghurt i lagom blandning)

1 liten finhackad lök

2-3 msk bostongurka

1 kokt hackat ägg

1 kn klippt dill

1 tsk torkad dragon

½ kn klippt persilja

saft av ½ citron

1-2 tsk kapris

salt & peppar

 

Rör ihop och låt dra minst 1 timme innan servering

 

   

Onsd:

 

Texmexfalu

 

  

Torsd:

 

NUDELSOPPA,

 

5 dl höns el. kycklingbuljong

 

2 st färdigstekta kycklingbröst, fint tärnat

 

1 st morot, fint tärnad

 

½ färsk gurka, i små tärningar

 

100 gr glasnudlar, sönderbrutet i skedvänliga bitar

 

2 msk japansk soja

 

salt, peppar, timjan

 

olivolja

 

Fräs gurka och morot i pyttesmå tärningar i oljan.

Slå i buljong, soja och kyclingtärningar, krydda.

Småkoka 5 min, lägg i sönderbrutna risnudlar.

Koka till nudlarna är mjuka, krydda.

 

  

Fred:

 

Hemgjord pizza på SaraLee pizzakit

 

  

Lörd:

 

Fjärilskotletter med klyftpotatis och dragonsås.


Dragonsås


50 gram smör
2 msk vetemjöl
1 dl mjölk
2 dl grädde
2 msk citronsaft
0,5 dl hackade färska dragonblad, 2 tsk torkad eller 0,5 dl inlagd dragon
0,5 dl hackad färsk persilja eller 4 msk hackad fryst
Salt och vitpeppar


  • Smält smöret i en kastrull.
    Rör i mjölet.
    Tillsätt mjölken under vispning och sedan grädden.
    Koka under omrörning då och då i 5 minuter.
    Hacka under tiden dragon samt persilja.
    Tillsätt citronjuice, hackad dragon och persilja och koka ihop under omrörning.
    Späd ev. med lite mer mjölk till önskad konsistens.
    Smaka av med några krm salt och vitpeppar.

  

Sönd:

 

Potatisgratäng med tärnad kassler o purjolök i

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards