Alla inlägg under april 2013
Gårdagens arbete med rotfrukter satt sina spår idag kan jag säga, kan inte gå med kryckorna och stödja på höger arm, men vete 17 om det inte var värt det.
Maken var snabb att lyfta bort fettkakan så jag hann inte med med kameran,men han uppskattade den till ca 5 mm. Under var det mörk, klar och fin buljong.
Fick ta hjälp med att skära nya rotfrukter 4 morötter, 2 palsternackor, det som var kvar av rotsellerin, 4 potatisar, 1 purjo och så lite gröna bönor jag hittade i frysen. Jag skar ner köttet i skedvänliga bitar.
Kokade upp buljongen tog först 1.5 l men fick ta resten också då det blev mer gryta än soppa då allt kom i, så det blev totalt 2.5 l. Kokade först rotfrukterna utom potatis men + bönor eftersom dom var frysta i 5 min. Tillsatte sen potatis, purjo och kött och kokade 10 min till. Precis före serveringen la jag i tunt skurna rädisor. Fick både ha i extra salt och sv.peppar under tillagningen också. Rotfrukterna tar ju sitt.
Blev nästan 4 liter soppa, kostade totalt 33.67 + 4 morötter och 4 potatisar och det jag hade i marinaden. Av 1½ kg fläskben blev det drygt 600 g rent kött. Det kan ju variera så klart men jag hade nog tur, då hade jag tagit bort allt det "slemmiga" också.
Kanske om man inte ser till jobbet att det lönade sig ändå. Det sköter sig ju mycket själv. Nu är det ju inte alltid man hittar fläskben för 16 kr/kg men ändå. Jag har iaf lärt mig att man kan koka soppa på fläskben också.
Maken sa vid matbordet "Jädrans vilken god soppa!" Jag svarade "fast det är fläskkött?" Han säger "det hade varit bra med häst det här också!"
Ja men då så, rätt bra betyg ändå.
Sätt ugnen på 250 gr
Blanda:
4 msk smörolja
2 msk soja
1 tsk salt
4 krm sv.peppar
1 tsk ingefära
Pensla formen och ca 1½ kg fläskben ymnigt med detta. Sätt in i ugnen samtidigt som du sänker graderna till 200. Stek i 45 min.
Lägg alltsammans i en stor gryta, slå på så mkt vatten att det täcker, (skölj ur ugnsformen med en del av vattnet) jag fick ta 3 liter, tillsätt 1 tsk salt/liter vatten och koka i 2 timmar
Lägg då i 2 morötter, 2 palsternackor, 1 bit ca 100 g rotselleri och 2 gula lökar, grovt skurna och några vitpepparkorn.
Koka 2 timmar till.
Ta upp köttbenen och rotfrukterna med en hålslev. Grovsila buljongen.
Pilla bort köttet från benen och spar det i kylen, på de 2 första bilderna är vi halvägs. Kött på den djupa tallriken till höger. Blev förvånandsvärt mycket kött mot vad jag trodde när jag såg benen råa. Sila buljongen en gång till i finmaskig sil och ställ den kallt till nästa dag.
Blev jättefin smak på både på kött och buljong men detta lönar sig ju inte varken ekonomiskt eller tidsmässigt, jag tyckte bara det var kul och se hur det skulle bli.
I morgon ska jag sila buljongen en gång till men nu i kallt tillstånd, då får jag bort fettet och buljongen blir klarare. Koka nya fräscha rotfrukter i hälften av buljongen, (resten i frysen till nästa soppkok) tillsätta köttet och smaka men mer om det då.
Vore ju inte jag om jag inte måste trixa lite
Körde baconet med både schalottenlök, 2 sorters paprika och kantareller. Blandade och klickade på färskosten, jag tog tacoost. Rörde hop grädde och kryddor, hade ingen sambal så tog cayenne och lite pressad lime.
Hällde över det och på med riven ost. Gratinerade i 225 gr i 15 min. Det behövdes.
Har dille på att skiva rädisor och salta på dom. Vätska dras ur och dom mjuknar en aning. Sååå gott.
Som ni ser blev klickarna med färskost nästan intakta. men havererade genast på tallriken, tror ändå jag rör ner den osten i baconet nästa gång. Paprika, svamp och lök satt inte heller i vägen.Gott blev det iaf.
Som jag gjorde den, ser det ut så här:
Bacongratäng
250 gram spiralpasta
3 paket bacon, strimlat
2 schalottenlökar, hackade
1 röd paprika, strimlad
1 gul paprika, strimlad
100 g svamp, skivad
2,5 dl grädde
1 burk 125 g färskost, taco eller paprika & lök
1-2 krm cayenne
1 tsk press lime
salt, peppar och paprikakrydda
2 dl riven ost
Sätt ugnen på 225 gr
Stek baconen tillsammans med lök, paprika och svamp
Rör i färskosten och ta bort från värmen
Koka pasta på angiven tid. Häll av.
Blanda ner baconröran.
Häll över i en ugnssäker form som du smörat.
Blanda grädde, hälften av den rivna osten och kryddor
Häll över gräddblandningen.
Strö sedan över resterande ost.
Placera mitt i ugnen, ca 15 minuter eller tills osten
smält och fått lite färg.
250 g potatis
250 g rödbeta
2 msk smör
200 g getost, kan ersättas med fetaost
2 msk honung
2 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
krasse
4 msk valnötskärnor
machésallad
Tunna skivor av polkabeta och gulbeta
Skala och riv potatis och rödbeta fint på ett rivjärn.
Blanda väl i en bunke och salta lätt, ca ½ tsk.
Forma till plättar och stek knapriga i rikligt med smör.
Koka samman honung och vitvinsvinäger tills konsistensen är lätt sirapsaktig.
Lägg rårakorna på tallrikar, bryt över getosten och garnera med krasse, valnötter, machésallad och lövtunna skivor av rå polkabeta och gulbeta.
Avsluta med att ringla den sursöta honungen över.
Månd:
Bacongratäng
250 gram spiralpasta
3 paket bacon
1 näve färsk hackad persilja
2,5 dl grädde
1 burk philadelphiaost paprika och lök
0,5 tsk sambal oelek
salt, vitpeppar och paprikakrydda
riven ost
Sätt ugnen på 200 gr
Knaperstek baconen som du skurit/klippt i mindre bitar, ställ sedan åt sidan.
Koka pasta på angiven tid. Häll av i durkslag, och sedan tillbaka i kastrullen med en klick smör.
Blanda ner baconen.
Blanda grädde, hälften av den rivna osten, persiljan och kryddningen efter egen smak i en liten bunke Vispa lätt.
Häll över pastabaconen i en ugnssäker form som du smörat.
Klicka ner lite färskost över pastan och ringla över gräddblandningen.
Strö sedan över resterande ost.
Placera mitt i ugnen, ca 10 minuter eller tills osten
smält och fått lite färg.
Tisd:
Isterband, rödbetor, stuvad vitkål och potatis.
Onsd:
Värmlandskorv, hemstampat mos, rivna morötter.
Torsd:
Gulaschsoppa
300 gr grytbitar av nöt
grillkrydda
1-2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
4 normalstora potatisar
2 msk smör
2 tsk paprikapulver
4 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning + ca 5 dl vatten ev mer
1 äpple
1 stor gul el röd paprika, eller en ½ av två färger
salt, peppar
Putsa köttbitarna o skär det i mindre bitar.
Skala o hacka löken o vitlöken grovt.
Hetta upp smöret i stor gryta, gärna en gjutjärnsgryta.
Skala o dela potatisen sockerbitstora.
Krydda köttet med lite grillkrydda, bryn det på ganska hög värme.
Tippa i lök, vitlök o potatis o bryn på lite lägre värme en stund.
I med paprikapulvret, tomatpurén, buljongtärningen o vattnet, ta 5 dl till att börja med.
Låt småputtra i ca 20 min.
Skala äpplet, ta ur kärnhus o skär i smala klyftor.
Ha i äpplet o den grovhackade paprikan o låt småkoka i 5 min till.
Smaka av med salt o peppar.
Fred:
Hemgjord kebabpizza
Lörd:
Sönd:
Laxplanka
4 portionsbitar laxfilé á 150 g
salt, peppar
Potatismos:
ca 10-12 potatisar
smör
salt,vitpeppar
1 äggula
en lite skvätt mjölk
Vitvinssås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
ca 4 dl grädde
1 fiskbuljongtärning
salt, vitpeppar
dill
2 tomat
2 knippor sparris
citron
Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten.
Häll av vattnet och tillsätt en klick smör lite salt och peppar.
Mosa potatisen och vispa med elvisp till ett slätt mos.
Tillsätt en äggula och en skvätt mjölk under tiden för rätt konsistens.
Ansa och förväll sparrisen 3 min i micron
Smält smöret till såsen i en kastrull och rör ner mjölet.
Späd med vin och grädde och smula ner buljongen.
Låt det småkoka ihop en stund under omrörning och smaka sen av och tillsätt klippt dill
.
Stek laxen snabbt på båda sidor och krydda med lite salt och peppar.
Förvärm plankorna i 225 grader i ca 10-15 min medan maten förbereds.
Lägg på laxen
Spritsa moset runt kanten, dela tomaten och ställ en halva i hörnet på varje.
Häll sås på laxen och placera sparrisen i en liten knippa hopsatt med citronskal på ett fint sätt
Gratinera i 225 grader tills moset fått en fin gratinerad yta.
Garnera med citronklyfta.
Servera med sallad.
Dom blev helt suveräna och det gick väldigt smidigt att göra dom. Rena teamworket i köket idag då Elisabeth kom hem och Leffes muskler behövdes ibland.
Vi gjorde dubbelsats alltså på 1.5 kg potatis
som vi kokade och pressade, sen fick det kallna helt.
Under tiden skar E fläsk och jag hackade lök som fick rinna av på papper efter stekningen med kryddpeppar, vi mätte inte men tror jag tog mer än 2 krm av pepparn.
Arbetade hop degen med 5 dl mjöl, 2 ägg och ca 1.5 tsk salt i den pressade och nu kalla potatisen. Formade 2 längder på våt plåt, (blötte kupade händer och blötte plåten) skårade och lade i fyllningen. Förslöt dom, hällde på så det blev en bottenskyla med vatten på plåten och täckte den med folie. 200 gr i 35 min.
Väldigt lättarbetat deg som inte kladdade mycket alls.
Tog ett glas "matlagningsvin" och kokade lingonsylt under tiden.
Lite trix med att få bort vattnet man fick liksom hälla från båda kortsidorna och torka upp det sista. Satte in dom i ugnen 5 min till för jag tyckte dom var lite för blöta på ytan. Lät dom vila ett par minuter och skar dom sen i bitar med bakplåtskrapan.
Blev jättebra kosistens, dom höll ihop bra och fyllningen höll sig på plats. Gudomligt goda med smör, lingon och rivna morötter.
När dom kallnat gick det också jättebra att skära i bitar och frysa in det som blev kvar. Vi sparde dock lite vi ska steka i skivor i morgon.
Jag kommer aldrig mer att göra runda kroppkakor det här var mkt smidigare, hade inte gått och göra fler längder på en långpanna då hade inte vattnet fått plats.
Recept (som vi dubblade) i veckomatsedeln. Behövs kanske ytterligare ½ tsk salt till i degen till dubbel, vi tog det iaf.
Tisd:
Ugnsfalu fylld med hackad gurka och ost. Gjord på en bädd av morötter, potatis och lök. 200 gr i ugn ca 40 min.
Onsd:
Lax med pricksås. Pricksås är rom i gräddfil.
Torsd:
Tacosoppa
400 gr köttfärs
1 msk smör
2 stor morot
2 dl tacosås
2 buljongtärning
1 l vatten
500 g krossade tomater
2 krm spiskummin
1-2 pressad vitlöksklyfta
salt o peppar
matlagningsyoughurt till servering
Skala och riv moroten grovt
Fräs köttfärsen och lägg i morötterna efter en stund
Tillsätt buljong, vatten, tacosås, tomater, vitlök, spiskummin, peppar o ev salt
Koka i 10 min
Servera med en klick youghurt i och ett gott bröd.
Fred:
Färdiga Kycklingspett från frysdisken, vårrullarfrån samma ställe
och plockgrönsaker.
Lörd:
Detta verkar väl vara ett smart sätt?
Kroppkakelängd
750 g potatis
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 ägg
Fyllning:
250 g rimmat fläsk
1 gul lök
1 krm stött kryddpeppar
Servera med:
Ugn: 200°
Skala potatisen och skär den i bitar.
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 minuter.
Häll av vattnet och pressa potatisen. Låt kallna.
Eller använd kokt kall potatis och riv den på den fina sidan av rivjärnet.
Fyllning:
Skär fläsket i små tärningar.
Skala och finhacka löken.
Fräs fläsk och lök i en stekpanna utan matfett. Krydda med kryddpeppar. Låt svalna.
Blanda snabbt ihop potatis, mjöl, salt och ägg i en skål.
Ta upp potatisen och forma till en längd i en långpanna.
Gör ett snitt i längden och lägg i fyllningen.
Kläm ihop kanterna och forma till en rulle.
Pensla rullen med vatten och häll en bottenskyla vatten i långpannan och täck formen med folie.
Tillaga mitt i ugnen i ca 30 minuter.
Skär upp längden i skivor och servera med lingonsylt och rivna morötter.
Det går utmärkt att frysa, tina och värm i micro eller stek skivorna i lite smör i en stekpanna.
Gör gärna fler på en gång och frys in.
Sönd:
Fiskgratäng med kräftstjärtar.
Bottnar en ugnsform med hel förvälld spenat, lägger på torskfiléer och spritsar gratängmos (tillsätt en äggula) runt. Gör en vanlig lite tjockare vit sås med dill och kräftstjärtar som jag häller i mitten. Gratinerar i 225 gr ca 30 min.
Mathavresallad med hallondressing
1 1/2 dl mathavre
2 1/2 dl vatten
100 g champinjoner
1 msk matfett
50 g cocktailtomater
75 g fetaost
100 g färsk babyspenat
1/2 dl rostade cashewnötter
Dressing:
1/2 dl hallon
1 tsk vit balsamicovinäger
1 tsk flytande honung
2 msk olivolja
Koka mathavre, i vatten och buljongtärning, enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna.
Ansa svampen och dela den i bitar.
Stek svampen i en stekpanna med matfett, tills svampen fått färg.
Dela tomaterna och dela osten i bitar.
Blanda mathavre, svamp, tomater, fetaost och spenat och lägg upp på 2 tallrikar.
Krossa cashewnötterna och fördela över salladen.
Dressing: Mixa hallon, vinäger, honung och olja.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Ringla dressingen över salladen.
Servera med
Morots- och blomkålssallad
3 dl rivna morötter
2 dl grovt riven blomkål
1/2 dl finhackad gul lök
2 dl keso
1 tsk kryddsalt eller salt o peppar
Blanda allt
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 | 7 | |||
8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 | 21 | |||
22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 |
28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|