Alla inlägg under april 2013
Tycker ni att ni känner igen vissa saker från "nyss" så beror det på att det kanske blev ändringar den dagen.
Månd:
Knorr Lasangette
Tisd:
Sushi för avhämtning har min dotter lovat
Onsd:
Texmexfalu
400-500g falukorv
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
½ p tacokrydda (20g)
1 burk krossade tomater
½ burk tacosås
1 matlagningsgrädde (2.5 dl)
2 paprikor
fryst majs
Strimla korven och skiva löken.
Bryn det. Hacka vitlöken och ha i den.
Tillsätt kryddan, tomaterna och tacosåsen.
Strimla paprikan och ha i den, majs och grädde.
Låt koka ihop och smaka ev av m salt och peppar.
Servera med potatis, ris eller pasta o sallad.
Torsd:
Fred:
Köper vi färdiggrillad kyckling och till det grönsaker, bröd och en fruktplanka
Lörd:
Kinamat
450 gr finstrimlat färskt bogfläsk alt fläskfilé
3 msk vetemjöl
4 msk smörolja
2 morötter
1 brk vattenkastanjer
1 röd paprika
1 gul paprika
1 purjo
6 ananasringar
2 ¼ dl ananasspad + vatten
6 msk råsocker
6msk soya
6 msk vinäger
6 msk tomatpuré
ev 1 näve caschewnötter
4 dl ris + 8 dl vatten
Sätt på ris och strimla purjon
Lägg köttet i en plastpåse tillsammans med mjölet, och skaka till det är mjöl på allt kött
Skär ananasringarna i 4:edelar
Mät upp ananasspad och vatten i en skål, häll i socker, soya, vinäger och tomatpuré.
Rör tills allt är blandat
Fräs köttet i hälften av smöroljan
Tillsätt vätskorna, socker, tomatpuré, koka i 6-7 min
Fräs grönsakerna under tiden i resterande olja, tillsätt purjon efter en stund.
Blanda allt
HIT kan du förbereda
Låt allt få ett uppkok, tillsätt ananasen och ev caschewnötter, låt det bli varmt.
Servera med torrt osaltat ris och extra soya.
Sönd:
Kalvstek
Tillagas på enklast möjliga sätt, gnids in med salt och vitpeppar.
Sätts i 125 gr varm ugn tills den är 70 gr, då är den rosa. Tar ca 1½ timme/kg
Serveras med, kokt potatis, gräddsås på fond och sky, gelé och lättkokta sockerärtor.
Rör gärna i en msk av gelét i såsen.
Majsbiffar med tomatsås
400 g majs
2 ägg
1½ dl vetemjöl
1 dl ströbröd
2 msk smör eller margarin
Tomatsås:
1 gul lök
2 msk olivolja
1 brk, 400 g krossade tomater
Salt & sv.peppar
Servera med:
Blanda hälften av majsen med ägg i en skål. Mixa det slätt.
Tillsätt resten av majsen, mjöl och ströbröd.
Krydda med salt och peppar.
Låt svälla i 10 minuter.
Värm en stekpanna med smör och klicka i smeten till små biffar.
Stek ca 5 minuter per sida.
Skala och hacka lök och vitlök och fräs i en kastrull med olja.
Tillsätt tomaterna och koka ihop i 10 minuter.
Smaka av med salt, peppar och ev. socker.
Servera med fullkornsris och sallad.
Äntligen var det dags att grilla på riktigt, köpte färdig grillolja häromdan som jag använde annars gör jag ju nästan aldrig det.
Jag brukar ta dubbla fryspåsar och sen skvätter jag i lite rapsolja, soja, vinäger, chilisås o en massa kryddor. I med köttet som får ligga i det några timmar.
Men idag var det grillolja på flaska till färsk skinka i lite tjockare skivor. Funkade bra det också. Tror L hade lite grillkrydda på vid grillen sen också. Kokt potatis och champinjonsås till. Fräste svamp igår som jag inte hunnit frysa så tog den. Så 2 dl matlgrädde och 2 dl vatten, en skvätt japansk soja och s & sv.p Sallad så klart och .... grillade grönsaker i foliepaket. Det här är en gammal bild idag hade vi färsk lök med blast och allt, rädisor och sockerärtor. Jag blandar allt i en bunke och oljar och kryddar i den innan jag häller upp på foliearket. Lägger på grillen 5-10 min.
Händer att jag blandar potatistärningar från fryst med grönsaker också som här i en folieform som bara ställs på grillen. Oljar och kryddar då direkt i formen, ca 15-20 min på grillen.
Gör ibland fiskpaket på grillen också, då penslar jag först folien med smör eller olja, lägger lite grönsaker i botten, fisk som jag saltar och pepprar lite och kanske några räkor, en klick smör med kryddor i t.ex dill och citronskal med salt och sv.peppar och trycker sist fast en citronskiva i det. Blir sagolikt gott. 15 min på grillen.
Har recept på både egen grillkrydda som jag gör ibland och ett par olika grilloljor.
Grillkrydda
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 msk brunt socker
1/2 tsk krossad kummin
1 tsk vitlökspulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
Grillolja
1 msk sesamolja
1 msk majsolja
1 msk soya
1/2 msk press citron
salt & peppar
Blanda och låt den stå ett par timmar
Grillolja
1 smulat lagerblad
1-2 tsk torkad oregano
1 riven vitlöksklyfta
salt o peppar
2- msk chilisås (det blir faktiskt godast av en ganska tomatig chilisås, jag brukar använda heinz chilisås)
1 dl olja
1 msk soya
Blanda allt väl och låt stå och dra ett tag!
Ja nu längtar jag till sommarmiddagar från grillen, svensk färskpotatis och den färska vitkålen som snart finns i butikerna. Nektariner och melon finns redan och i år lär vi nog få vänta länge på jordgubbarna.
Men tänk när man kan göra sån här sallad.
Kyckling med bambuskott
400 gr kyckling
1 hackad gul lök
2 vitlöksklyftor, pressade
1 paprika, strimlad
100 g champinjoner, skivade
1 msk smörolja
3 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1 dl japansk soja
3 msk sweet chilisås
1 tsk farinsocker
maizenaredning
1 brk strimlade bambuskott
1 liten burk vattenkastanjer, skivade
Servera med jasminris
Bryn kycklingen i en gryta.
Tillsätt lök, vitlök och chempinjoner och fräs med till det ser klart ut
Tillsätt vatten, fond, soja, sweetchili och farin.
Koka ihop i 3 min, red av med maizena till simmig konsistens.
Tillsätt väl avrunna bambuskott och vattenkastanjerna.
Koka upp och servera med riset, bröd och en sallad.
Ja ni den här veckan har inte matsedeln följts till punkt & pricka men så blir det ibland. Därför kommer laxen i morgon och inte alls på planka.
Månd:
Lax, stekt i ugn med bulgur och broccoli
Tisd:
Onsd:
Pasta och köttfärssås
Torsd:
Kycklingsoppa
300 g färsk eller tinad kycklingfilé i tärningar
smörolja
2 tsk curry
1, 500 g påse wokgrönsaker Thai
4 dl potatistärningar gärna från frysta
1 l hönsbuljong
1 brk cocosmjölk
3-4 msk maizenaredning
salt
Fräs curryn en stund i smöroljan, lägg i kycklingen och fräs den nästan klar. Fyll ev på med smörolja.
Tillsätt grönsaker och potatis och fräs till det ser tinat ut.
Häll på buljongen och koka 5 min
Tillsätt cocosmjölk, rör om och koka 1 minut
Red av och smaka av med saltet.
Fred:
Sushi
Lörd:
Biff med bambuskott
600 gr lövbiff
½ hackad gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
3 dl vatten
2 msk kalvfond
1 dl japansk soja
3 msk sweet chilisås
1 tsk muscovadosocker
(1 tsk sambal oelek)
2 tsk maizenaredning
2 brk strimlade bambuskott
Servera med jasminris
Bryn köttet i olja i het stekpanna, lägg över i en gryta.
Fräs lök och vitlök i oljan i en såskastrull.
Tillsätt vatten, fond, soja, sweet chili, muscovado och ev sambal oelek.
Koka ihop såsen i 3 min, red av med maizena till simmig konsistens.
Häll såsen över köttet och blanda i väl avrunna bambuskott.
Koka upp och servera med riset.
Sönd:
Kycklingfilé, pot.klyftor och tzatziki
Pizzadeg
½ paket, 25 g jäst
2 ½ dl vatten
2 msk Olivolja
2 krm salt
6 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke.
Lös upp den i vattnet och tillsätt olivolja och salt.
Blanda in vetemjöl till en smidig deg.
Låt jäsa 1 timme under bakduk.
Tomatsås till pizza
1 röd lök (eller gul lök)
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 förpackning krossade tomater á 500 g
2 msk chilisås
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
1 tsk oregano
Fräs hackad lök och finhackad vitlök i en kastrull med olivolja tills löken är mjuk och blank.
Tillsätt tomater, chilisås, salt, svartpeppar och oregano och sjud såsen i ca 20 minuter. Låt såsen kallna.
Pizzasåsen/tomatsåsen går bra att frysa.
Delade degen i 2 delar, och kavlade ut på bakplåtspapper.
Bredde på tomatsås (allt gick inte åt) och hade på ca 2 dl riven ost på varje
Fördelade ett 300 g paket med färdiggrillat kebabkött och gräddade 10 min på ca 235 gr, hade mellan 225 och 250.
Lade på strimlad isbergssallad, tunt skivad rödlök och tomater i skivor när vi åt dom.
Gjorde en enkel kebabsås till, på fraiche, (hade bara det hemma) kebabkrydda och lite salt.
Mättsamt som 17, blev lite kvar och tyvärr missade jag fota när vi åt. Blir lätt 8 bitar, alltså 4/plåt och man kanske äter 2 i var. Blev väl mycket till oss som var 3 pers.
Blev ingen kebabpizza idag, Christine är och dansar i Hallunda så vi gör den i morgon i stället.
Elle följde med hem efter fredagshandlingen och vi bestämde oss för att göra räkrullar. Vi komponerade receptet själva.
Räkrullar
7 ark filodeg
50 g smält smör
500 g räkor med skal
ca 100 g vit sparris
ca 100 g grön sparris
smörolja
salt
2 salladslökar
100 g färskost med vitlök
1 msk olivolja
salt & sv.peppar
Sätt ugnen på 225 gr, förbered en plåt med bakplåtspapper
Skala räkorna och dela dom
Ansa och dela sparrisen i bitar, båda färgerna
Lägg den vita i en microform, ringla över lite smörolja, salta och om den är färsk också 1 msk vatten
Sätt på ett lock, skaka burken lite så det blandas och kör på full effekt i 2 min
Ta ut formen och häll i den gröna sparrisen, skaka burken och kör ytterligare 3 min på full effekt, häll av vätskan
Ansa och skiva salladslökarna
Blanda hop färskost, räkor, salladslök, olivolja salt och sv.peppar i en bunke
Blöt en handuk ordentligt, vrid ur den och placera den dubbel kortända mot kortända på en skärbräda
Dela filodegsarken och lägg dom i 2 högar inuti den våta handuken.
Ta ut ett ark i taget och placera det på en skärbräda med den korta sidan mot dig. Pensla hela arket snabbt med smält smör.
Lägg på en klick fyllning ca 5 cm in på mitten av arket mot dig. Lägg på några sparrisar av båda färger och tryck ner dom lite i fyllningen. Vik över från kortsidan och pensla överviket. Vik över en långsida i taget och pensla emellan. Rulla/vik ihop och pensla vart efter du rullar. Placera rullen på en plåt med bakplåtspapper.
Man måste vara snabb så inte de sista arken torkar.
Grädda 10 min mitt i ugnen.
Servera med sallad och ev överbliven sparris. Jättegott!!
Vi hade även ett par kycklingspett från fryst á 30 g i var.
Till kaffet, Cartdore äkta vaniljglass med jordgubbar och chokladsås.
Ett glas vitt till satt inte i vägen alls.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 | 7 | |||
8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 | 21 | |||
22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 |
28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|