Matsedeln

Alla inlägg under april 2013

Av Neta - 22 april 2013 14:39

 Tycker ni att ni känner igen vissa saker från "nyss" så beror det på att det kanske blev ändringar den dagen.

 

Månd:

Knorr Lasangette

 

  Tisd:

Sushi för avhämtning har min dotter lovat

 

  Onsd:

Texmexfalu

 

400-500g falukorv
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
½ p tacokrydda (20g)
1 burk krossade tomater
½ burk tacosås
1 matlagningsgrädde (2.5 dl)
2 paprikor
fryst majs

Strimla korven och skiva löken.
Bryn det. Hacka vitlöken och ha i den.
Tillsätt kryddan, tomaterna och tacosåsen.
Strimla paprikan och ha i den, majs och grädde.
Låt koka ihop och smaka ev av m salt och peppar.

Servera med potatis, ris eller pasta o sallad.

 

 

  Torsd:

Fisksoppa

 

  Fred:

Köper vi färdiggrillad kyckling och till det grönsaker, bröd och en fruktplanka

 

  Lörd:

Kinamat

 

450 gr finstrimlat färskt bogfläsk alt fläskfilé

 3 msk vetemjöl

4 msk smörolja

 2 morötter

1 brk vattenkastanjer

1 röd paprika

1 gul paprika

  1 purjo

 6 ananasringar

 2 ¼ dl ananasspad + vatten

 6 msk råsocker

 6msk soya

 6 msk vinäger

 6 msk tomatpuré

ev 1 näve caschewnötter

 

4 dl ris + 8 dl vatten

 

     Sätt på ris och strimla purjon

     Lägg köttet i en plastpåse tillsammans med mjölet, och skaka till det är mjöl på allt kött

     Skär ananasringarna i 4:edelar

     Mät upp ananasspad och vatten i en skål, häll i socker, soya, vinäger och tomatpuré.

     Rör tills allt är blandat

     Fräs köttet i hälften av smöroljan

     Tillsätt vätskorna, socker, tomatpuré, koka i 6-7 min

     Fräs grönsakerna under tiden i resterande olja, tillsätt purjon efter en stund. 

     Blanda allt

     HIT kan du förbereda   

     Låt allt få ett uppkok, tillsätt ananasen och ev caschewnötter, låt det bli varmt.

     Servera med torrt osaltat ris och extra soya.

 

 

  Sönd:

Kalvstek

 

Tillagas på enklast möjliga sätt, gnids in med salt och vitpeppar.

Sätts i 125 gr varm ugn tills den är 70 gr, då är den rosa. Tar ca 1½ timme/kg

Serveras med, kokt potatis, gräddsås på fond och sky, gelé och lättkokta sockerärtor.

Rör gärna i en msk av gelét i såsen.

Av Neta - 22 april 2013 14:03

Majsbiffar med tomatsås

 

 

400 g majs

2 ägg

1½ dl vetemjöl

1 dl ströbröd

salt, peppar

2 msk smör eller margarin

 

Tomatsås:

1 gul lök

2 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1 brk, 400 g krossade tomater

Salt & sv.peppar

 

Servera med:

fullkornsris

sallad

 

Blanda hälften av majsen med ägg i en skål. Mixa det slätt.

Tillsätt resten av majsen, mjöl och ströbröd.

Krydda med salt och peppar.

Låt svälla i 10 minuter.

 

Värm en stekpanna med smör och klicka i smeten till små biffar.

Stek ca 5 minuter per sida.

 

Skala och hacka lök och vitlök och fräs i en kastrull med olja.

Tillsätt tomaterna och koka ihop i 10 minuter.

Smaka av med salt, peppar och ev. socker.

Servera med fullkornsris och sallad.

 

Av Neta - 21 april 2013 23:01

Äntligen var det dags att grilla på riktigt, köpte färdig grillolja häromdan som jag använde annars gör jag ju nästan aldrig det.

Jag brukar ta dubbla fryspåsar och sen skvätter jag i lite rapsolja, soja, vinäger, chilisås o en massa kryddor. I med köttet som får ligga i det några timmar.

Men idag var det grillolja på flaska till färsk skinka i lite tjockare skivor. Funkade bra det också. Tror L hade lite grillkrydda på vid grillen sen också. Kokt potatis och champinjonsås till. Fräste svamp igår som jag inte hunnit frysa så tog den. Så 2 dl matlgrädde och 2 dl vatten, en skvätt japansk soja och s & sv.p Sallad så klart och ....   grillade grönsaker i foliepaket. Det här är en gammal bild idag hade vi färsk lök med blast och allt, rädisor och sockerärtor. Jag blandar allt i en bunke och oljar och kryddar i den innan jag häller upp på foliearket. Lägger på grillen 5-10 min.


  Händer att jag blandar potatistärningar från fryst med grönsaker också som här i en folieform som bara ställs på grillen. Oljar och kryddar då direkt i formen, ca 15-20 min på grillen.


    Gör ibland fiskpaket på grillen också, då penslar jag först folien med smör eller olja, lägger lite grönsaker i botten, fisk som jag saltar och pepprar lite och kanske några räkor, en klick smör med kryddor i t.ex dill och citronskal med salt och sv.peppar och trycker sist fast en citronskiva i det. Blir sagolikt gott. 15 min på grillen.


Har recept på både egen grillkrydda som jag gör ibland och ett par olika grilloljor.


Grillkrydda

1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 msk brunt socker
1/2 tsk krossad kummin
1 tsk vitlökspulver
1 tsk svartpeppar

1 tsk salt

Grillolja

1 msk sesamolja
1 msk majsolja
1 msk soya
1/2 msk press citron
salt & peppar

 

Blanda och låt den stå ett par timmar


Grillolja

1 smulat lagerblad
1-2 tsk torkad oregano
1 riven vitlöksklyfta
salt o peppar
2- msk chilisås (det blir faktiskt godast av en ganska tomatig chilisås, jag brukar använda heinz chilisås)
1 dl olja
1 msk soya

Blanda allt väl och låt stå och dra ett tag!




Ja nu längtar jag till sommarmiddagar från grillen, svensk färskpotatis och den färska vitkålen som snart finns i butikerna. Nektariner och melon finns redan och i år lär vi nog få vänta länge på jordgubbarna.


  Men tänk när man kan göra sån här sallad.   

 

 

Av Neta - 20 april 2013 23:02

Kyckling med bambuskott, vattenkastanjer, champinjoner och gul paprika. Hittade en sweetchili med ananas i kylen som jag använde, men den var så stark så det rykte ur öronen. Men gott var det och med grönsaker och ett vin som är försvinnande gott blev det fest.

 

     

Kunde kanske haft röd paprika isf gul för utseendets skull.

 


Kyckling med bambuskott


 





400 gr kyckling
1 hackad gul lök
2 vitlöksklyftor, pressade

1 paprika, strimlad

100 g champinjoner, skivade

1 msk smörolja
3 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1 dl japansk soja
3 msk sweet chilisås
1 tsk farinsocker
maizenaredning
1 brk strimlade bambuskott

1 liten burk vattenkastanjer, skivade


Servera med jasminris

Bryn kycklingen i en gryta.
Tillsätt lök, vitlök och chempinjoner och fräs med till det ser klart ut
Tillsätt vatten, fond, soja, sweetchili och farin.
Koka ihop i 3 min, red av med maizena till simmig konsistens.
Tillsätt väl avrunna bambuskott och vattenkastanjerna.
Koka upp och servera med riset, bröd och en sallad.



 

 

 

Av Neta - 14 april 2013 22:32

Fräst blomkålspasta med hasselnötter



  • 4 portioner pastaskruvar
  • 2 dl hasselnötter
  • 1 stort blomkålshuvud
  • rapsolja att steka i
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 knippa slätbladig persilja
  • slätbladig persilja
  • 1 nypa flingsalt
  • parmesanost

 

  • Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
  • Rosta nötterna i torr stekpanna tills de börjar få lite färg. Hacka dem grovt.
  • Skiva blomkålen i cirka 1/2 cm tjocka skivor. Stek i olja och spiskummin i några minuter. Pressa över vitlök och stek i några minuter till. Blomkålen ska få fin färg.
  • Strö över hackad persilja och hasselnötter och salta lätt. Rör ner pastaskruvarna i stekpannan och blanda. Riv parmesanost över.

Av Neta - 14 april 2013 22:17

Ja ni den här veckan har inte matsedeln följts till punkt & pricka men så blir det ibland. Därför kommer laxen i morgon och inte alls på planka.


  Månd:

 

Lax, stekt i ugn med bulgur och broccoli

 

  Tisd:

 

Texmexfalu

 

  Onsd:

 

Pasta och köttfärssås

 

  Torsd:

 

Kycklingsoppa


300 g färsk eller tinad kycklingfilé i tärningar

smörolja

2 tsk curry

1, 500 g påse wokgrönsaker Thai

4 dl potatistärningar gärna från frysta

1 l hönsbuljong

1 brk cocosmjölk

3-4 msk maizenaredning

salt


Fräs curryn en stund i smöroljan, lägg i kycklingen och fräs den nästan klar. Fyll ev på med smörolja.

Tillsätt grönsaker och potatis och fräs till det ser tinat ut.

Häll på buljongen och koka 5 min

Tillsätt cocosmjölk, rör om och koka 1 minut

Red av och smaka av med saltet.



  Fred:


Sushi

 

  Lörd:

 

Biff med bambuskott

 




600 gr lövbiff
½ hackad gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
3 dl vatten
2 msk kalvfond
1 dl japansk soja
3 msk sweet chilisås
1 tsk muscovadosocker
(1 tsk sambal oelek)
2 tsk maizenaredning
2 brk strimlade bambuskott

Servera med jasminris

Bryn köttet i olja i het stekpanna, lägg över i en gryta.

Fräs lök och vitlök i oljan i en såskastrull.
Tillsätt vatten, fond, soja, sweet chili, muscovado och ev sambal oelek.
Koka ihop såsen i 3 min, red av med maizena till simmig konsistens.

Häll såsen över köttet och blanda i väl avrunna bambuskott.
Koka upp och servera med riset.



  Sönd:

 

Kycklingfilé, pot.klyftor och tzatziki

 

 

Av Neta - 13 april 2013 22:54

 

Pizzadeg

 


½ paket, 25 g jäst
2 ½ dl vatten
2 msk Olivolja
2 krm salt
6 dl vetemjöl

 

Smula jästen i en bunke.
Lös upp den
i vattnet och tillsätt olivolja och salt.
Blanda in vetemjöl till en smidig deg.
Låt jäsa 1 timme under bakduk.


 


Tomatsås till pizza

 

1 röd lök (eller gul lök)
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 förpackning krossade tomater á 500 g
2 msk chilisås
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
1 tsk oregano

 

 

Fräs hackad lök och finhackad vitlök i en kastrull med olivolja tills löken är mjuk och blank.

Tillsätt tomater, chilisås, salt, svartpeppar och oregano och sjud såsen i ca 20 minuter. Låt såsen kallna.

Pizzasåsen/tomatsåsen går bra att frysa.

 

Delade degen i 2 delar, och kavlade ut på bakplåtspapper.

Bredde på tomatsås (allt gick inte åt) och hade på ca 2 dl riven ost på varje

Fördelade ett 300 g paket med färdiggrillat kebabkött och gräddade 10 min på ca 235 gr, hade mellan 225 och 250.

Lade på strimlad isbergssallad, tunt skivad rödlök och tomater i skivor när vi åt dom.

Gjorde en enkel kebabsås till, på fraiche, (hade bara det hemma) kebabkrydda och lite salt.

Mättsamt som 17, blev lite kvar och tyvärr missade jag fota när vi åt. Blir lätt 8 bitar, alltså 4/plåt och man kanske äter 2 i var. Blev väl mycket till oss som var 3 pers.

Av Neta - 12 april 2013 23:13

Blev ingen kebabpizza idag, Christine är och dansar i Hallunda så vi gör den i morgon i stället.

Elle följde med hem efter fredagshandlingen och vi bestämde oss för att göra räkrullar. Vi komponerade receptet själva.


Räkrullar

 

7 ark filodeg

50 g smält smör

 

500 g räkor med skal

ca 100 g vit sparris

ca 100 g grön sparris

smörolja

salt

2 salladslökar

100 g färskost med vitlök

1 msk olivolja

salt & sv.peppar

 

Sätt ugnen på 225 gr, förbered en plåt med bakplåtspapper

Skala räkorna och dela dom

Ansa och dela sparrisen i bitar, båda färgerna

Lägg den vita i en microform, ringla över lite smörolja, salta och om den är färsk också 1 msk vatten

Sätt på ett lock, skaka burken lite så det blandas och kör på full effekt i 2 min

Ta ut formen och häll i den gröna sparrisen, skaka burken och kör ytterligare 3 min på full effekt, häll av vätskan

Ansa och skiva salladslökarna

Blanda hop färskost, räkor, salladslök, olivolja salt och sv.peppar i en bunke

Blöt en handuk ordentligt, vrid ur den och placera den dubbel kortända mot kortända på en skärbräda

Dela filodegsarken och lägg dom i 2 högar inuti den våta handuken.

 

            Ta ut ett ark i taget och placera det på en skärbräda med den korta sidan mot dig. Pensla hela arket snabbt med smält smör.

Lägg på en klick fyllning ca 5 cm in på mitten av arket mot dig. Lägg på några sparrisar av båda färger och tryck ner dom lite i fyllningen. Vik över från kortsidan och pensla överviket. Vik över en långsida i taget och pensla emellan. Rulla/vik ihop och pensla vart efter du rullar. Placera rullen på en plåt med bakplåtspapper.

Man måste vara snabb så inte de sista arken torkar.

Grädda 10 min mitt i ugnen.

 

 

    Servera med sallad och ev överbliven sparris. Jättegott!!

 

  Vi hade även ett par kycklingspett från fryst á 30 g i var.

 

  Till kaffet, Cartdore äkta vaniljglass med jordgubbar och chokladsås.

 


Ett glas vitt till satt inte i vägen alls.

 

 

 

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10 11 12 13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24 25 26
27
28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards