Matsedeln

Direktlänk till inlägg 22 maj 2016

V 21

Av Neta - 22 maj 2016 00:11

  

Veckans vego:

 

Kikärtspannkakor med taleggio-ost

 

2 1/2 dl kikärtsmjöl

2 ägg

2 dl vatten, varav 1 dl kokande

3/4 tsk salt

1 msk hackad rosmarin

ca 1/2 dl majsolja till stekning

100 g taleggioost, eller annan smakrik kittost

1 ask körsbärstomater (250 g)

1/2 kruka färsk basilika

salt och svartpeppar

 

Vispa ihop mjölet med äggen och 1 deciliter kallt vatten.

Tillsätt det kokande vattnet, salt och rosmarin.

Låt smeten svälla i cirka 10 minuter.

Stek pannkakor i rikligt med olja på medelvärme.

Sätt ugnen på 250 grader och grill om pannkakorna ska gratineras.

Lägg dem i en ugnssäker form.

Skiva osten och lägg den på pannkakorna.

Gratinera i mitten av ugnen i 3–5 minuter tills osten har fått fin färg.

Halvera tomaterna och vänd runt med basilika och olivolja.

Salta och peppra. Servera till pannkakorna.

  

Veckans sallad:

 

Tomatsallad med melon och feta

 

4 tomater

600 g vattenmelon

1 rödlök

1 röd chili

1 brk stora vita bönor

2 msk olivolja

1 msk pr citron

1 kruka oregano

Flingsalt

 Peppar

200 g fetaost

1 dl svarta oliver

Citron

 

Skär tomater och melon i bitar

Skala och klyfta löken

Kärna ur och hacka chilin

Skölj bönorna och låt dem rinna av

Blanda detta med oregano, olja, citronsaft, salt och peppar

Lägg upp på fat och strö över fetaosten

Toppa med oliver och garnera med citronklyftor

  

Veckans bröd:

 

Nattjäst rågbröd

2 st

 

Dag 1:

5 g jäst

3 dl kallt vatten

1 dl rågkross

2 dl grahamsmjöl

 

Deg:

15 g jäst

2 ½ dl rumsvarmt vatten

2 msk matolja

1 msk ljus sirap

3 dl fint rågmjöl

5–6 dl vetemjöl special

2 tsk salt

 

Dag 1:

Smula ner jästen i en bunke.

Tillsätt kallt vatten och rör om tills jästen är upplöst.

Blanda sist ner rågkross och grahamsmjöl och rör om till en slät men ganska lös deg.

Täck bunken med plastfilm och ställ kylskåpskallt att vila över natten.

 

Nästa dag:

Smula ner jästen till degen i en bunke.

Tillsätt rumsvarmt vatten och rör om tills jästen är upplöst.

Tillsätt matolja och sirap.

Häll fördegen i bunken och tillsätt rågmjöl och vetemjöl special.

Arbeta degen i maskin i ca 10 minuter, för hand något längre.

Tillsätt saltet och arbeta i ytterligare ca 2 minuter.

Täck med en bakduk och låt degen vila i ca 1 timme.

Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två jämnstora bitar.

Forma till avlånga bröd och lägg i mjölade brödkorgar.

Ställ att jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 250°.

Vänd varsamt upp bröden på bakpappersklädd plåt och snitta dem ytligt.

Ställ in i nedre delen av ugnen och duscha in lite vatten med en blomsterdusch.

Stäng ugnsluckan och sänk efter 5 minuter värmen till 200°.

Grädda i ytterligare ca 25 minuter.

Låt svalna på bakgaller utan bakduk.

          

 

Månd:

 

Ugnslax med romsås


500 g lax i 4 portionsbitar

sellerisalt

citronpeppar

 

Ugn 175 gr

Krydda laxbitarna och lägg i smord ugnsfast form

Stek 15-20 min eller tills de känns klara

  

Pricksås

 

3 dl kladd, matyoghurt, gräddfil eller fraishe, eller blandning härav

2 msk citronmajonnäs

1 burk svart eller röd rom

blandas

 

Servera med potatis och gröna ärtor samt sallad

 

Tisd:

 

Fläskschnitzel med bea och ugnsgrönsaker

 

4 färdigköpta panerade schnitzlar

4 port beasås från pulver, helst Junis

 

2 röda och 2 gula betor

2 potatisar

2 morötter

1 paprika

1-2 rödlökar

4 vitlöksklyftor

1-2 dl olja

salt, peppar, timjan efter behag

 

Ugn 200 gr

Skala och dela rotfrukterna i mindre bitar, typ sockerbitar

Kärna ur och strimla paprikan

Skala och klyfta rödlöken i tunna klyftor

Skala vitlöken och dela dom på längden 2 ggr, varje klyfta blir 4 delar

Lägg alltsammans i en bunke

Häll över olja, salt, peppar och timjan

Blanda runt

Häll ut i pappersklädd långpanna och stek ca 40-45 min eller tills ni tycker dom är lagom mjuka


Onsd:

 

Räksallad med ägg och RI-sås

 

500 g räkor med skal, skalade

½ salladshuvud, sköljt och rivet

1 dm gurka tärnad

125 g delade cocktailtomater

2 dl gröna ärtor

1 brk vit sparris i bitar

2 ägg kokta och skalade i klyftor

1 citron i klyftor

dillvippor

  

Rhode Island

2 dl majonnäs
2 msk crème fraiche
½ dl chilisås
Italiensk salladskrydda
(ev. vatten)

 

Blanda och låt dra en stund

 

Servera med mörkt bröd

  

Torsd:

 

Nässelsoppa med topping

 

ca 10 dl nässlor

½ knippa persilja

¼ fänkålshuvud

8 dl grönsaks- eller hönsbuljong

2 dl grädde

salt och malen vitpeppar

 

Topping

75 g kallrökt lax

2 salladslökar

1 dillkvist

1 kokt ägg

1 dl crème fraiche

 

Skölj nässlorna i rikligt med kallt vatten.

Förväll dem i 5 minuter i lättsaltat vatten.

Häll bort vattnet.

Lägg nässlorna i en mixer tillsammans med persilja.

Skär fänkålen tunt och koka upp med buljongen.

Låt koka i ca 10 minuter.

Häll den varma buljongen i mixern.

Lägg en handduk över locket och kör i gång mixern långsamt.

Kör sedan på högsta fart i ca 3 minuter.

Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt grädden.

Låt soppan småputtra i minst 10 minuter.

Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

Topping:

Strimla laxen fint

Skär salladslöken tunt

Finhacka dillen

Grovhacka det kokta ägget och blanda samman allt med crème fraiche.

Servera soppan med toppingen.

  

Rabarberkaka

 

 

100 g smör

200 g rabarber

2.5 dl socker

1 tsk vanilijsocker

3 ägg

3 dl mjöl

1 tsk bakpulver

 

Sätt ugnen på 175 gr

Smält smör och rör i rabarber.

Tag kastrullen från plattan rör i socker, vaniljsocker och ägg.

Blanda mjöl med bakpulver och rör ner.

Häll i smord o bröad form grädda i 30 minuter.

  

Fred:

 

Somrig minismörgåstårta

lagom till en hungrig 

 

 

3 Polarkakor

 

Fyllning 1:

20 g fetaost

1/2 dl kesella

2 basilikastjälkar

ca 1/4 riven vitlöksklyfta

salt och nymalen svartpeppar

 

Fyllning 2:

1/3 avokado

1 msk tärnad gurka

1/2 dl kesella

1 tsk pressad lime

lite finhackad chili

 

Vinägrett:

1 msk rapsolja

1/2 msk vitvinsvinäger

2-3 basilikablad, finhackade

 

Dekoration:

1-2 msk färskost

4-5 jordgubbar, skivade

1/2 dl melon, hackad

1/2 dl gurka, hackad

1 tsk salladslök, strimlad

20 g fetaost, smulad

  

Panerad kyckling med krisp, Hasselbackspotatis, inlagd gurka och svampstuvning

 

 

600 g kycklingfilé

2 ägg

2 dl ströbröd, gärna panko

smör och rapsolja till stekning

 

Sätt ugnen på 100°.

Lägg ut kycklingfiléerna platt på skärbrädan och skär försiktigt horisontalt till tre tunna skivor av varje filé.

Vispa upp äggen i en skål och lägg ströbrödet i en separat skål.

Vänd först kycklingen i ägget och sedan i ströbrödet.

Stek kycklingen gyllene på båda sidorna i matfett i en stekpanna.

Kontrollera att köttet är genomstekt.

Håll dem varma i ugnen medan du gör tillbehören.

Servering:

kokt potatis, stuvade champinjoner, inlagd gurka

   

Inlagd gurka

 

15 cm gurka

1 tsk socker

1 tsk salt

1 kapsyl ättiksprit, 12%

 

Skala gurkan och skiva tunt med osthyveln.

Blanda gurkan med socker och salt och krama gurkan med händerna.

Häll på ättiksprit, rör om och låt stå i 10–15 minuter.

Smaka eventuellt av med mer socker, salt eller ättiksprit om det behövs.

   

Stuvade champinjoner

 

1 liten schalottenlök

1 msk smör

100 g champinjoner

2 dl grädde

1 ½ tsk japansk soja

½ krm vitpeppar

ca 1 msk majsstärkelse

1 dl mjölk

salt

ev en skvätt torrt vitt vin

 

Finhacka löken och låt den svettas i smör i en stekpanna.

Rensa och skiva svampen, tillsätt i pannan och låt fräsa med i några minuter.

Tillsätt grädde, soja och vitpeppar.

Låt koka upp och sjud sedan i några minuter.

Rör ihop majsstärkelse och mjölk och rör ner det i såsen.

Låt sjuda i några minuter.

Smaka av med salt och tillsätt en skvätt vitt vin om du har det hemma.


  

Hasselbackspotatis

 

12  potatisar av fast sort
25g  smör

1tsk  salt
1msk  finsiktat ströbröd


Värm ugnen till 225°

Skala potatisen.
Skiva den i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten. Ett knep är att lägga potatisen i en träsked och skiva på samma sätt.
Placera potatisen i en ugnssäker form med skårorna uppåt.
Smält smör och pensla potatisen väl.
Baka dem i ugnen i 20 minuter.
Strö på salt och ströbröd.
Låt potatisen baka ytterligare 15 minuter.
Pensla med smör då och då.

   

Sönd:

 

Grillade revbensspjäll, potatisgratäng, sallad

Hallon & Limeglass

 

Revbensspjäll

 

1,5kg tjocka revbensspjäll, knäckta.

2 lagerblad

10 svartpepparkorn

Ca 2msk salt

 

Glaze:

¾ dl chilisås

3 msk kinesisk soja

1 dl flytande honung

1 msk sesamolja

2 vitlöksklyftor, pressade

1-2 msk riven ingefära

1 tsk sambal oelek

 

Dela revbensspjällen längs med benen.

Lägg dem i en stor kastrull och fyll på med vatten så att det täcker.

Lägg i kryddorna och saltet och låt koka upp, skumma

Låt koka på medelvärme i ca 1timme tills köttet är mört.

Tänd grillen

Ta upp benen ur lagen och lägg dem i en folieform, ställ den på grillen.

Blanda alla ingredienser till glazen och häll den över köttet.

Grilla tills de känns färdiga och släpper från benet, pensla på mer glace och vänd dem då och då.


   

Potatisgratäng

 

1kg potatis                                           
             

200 gr ansad & strimlad purjo = 1 normalstor                                      

1-2 press vitlöksklyftor

140 gr riven ost                                                  

1,5 tsk salt

2 krm sv.peppar                                         
               

2,5 dl grädde                                                      

 

Sätt ugnen på 225 gr.

Skala och skiva potatisen tunt.

Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.

Blanda salt och peppar och strö över hälften.

Ta undan lite ost att ha överst och blanda sen ost, purjo och vitlöken, lägg det på potatisen*.

Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och resten av osten.

Häll försiktigt över grädden.

Grädda ca 45 min
Servera med kallt eller varmt kött och sallad.

  

Hallon o limeglass

 

 

ca 150-250 g hallon

1 st lime

2 st ägg

0.75 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

3 dl vispgrädde.

 

Tina hallonen om frysta används.

Tvätta limen och riv skalet (endast det yttersta gröna).

Skär därefter limen i 2 delar och pressa ur saften

Vispa ägg och socker till en ljusgul pösig smet med elvisp.

Tillsätt limeskal, den pressade limesaften och vaniljsocker.

Vispa till en jämn smet

Vispa grädden ganska hårt med elvisp

Tillsätt de tinade hallonen häll inte i all eventuell hallonsaft om det är mycket särskilt inte om du inte har en glassmaskin för det kan bli lite väl blött som ger is

Tillsätt även den vispade grädden.

Blanda allt till en jämn smet, gärna med en slickepott.

 

I glassmaskin:

Häll smeten i glassmaskin och kör till glassen är klar, brukar ta ca 20 minuter.

Ät direkt eller lägg glassen i plastburk med lock och frys in.

 

Utan glassmaskin: Häll smeten i en form eller plastburk med lock. Ställ in i frysen.

Rör om efter ca 2 timmar för att inte alla hallon ska ligga på botten när glassen är klar.

Frys ytterligare 2 timmar

Upptining: Låt stå ½ timme i rumstemperatur eller 2 timmar i kylskåp innan servering.

 

       

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards