Matsedeln

Alla inlägg under januari 2012

Av Neta - 7 januari 2012 22:38

Gick bra igår med kinagrytan, det som är lite tråkigt när man gör den dan före är ju att grönsaker och frukt blir lite missfärgat av sojan, men som tur är förändras inte smaken, man äter ju iofs med ögonen också.

Vi började med ett glas Martini rosé,´och lite "pinnmat" prosciuttorullar med mozzarella o tomat. Marinerade först osten lite innan vi gjorde dom.

Vi körde en favorit i repris från nyår till dessert, den frysta hallon och marängtårtan, men nu gjorde vi egen maräng efter receptet (se inlägg "Nyårsfikat" 31/12) och den blev nog aningens godare, den lilla teskeden med citronsaft fyllde sin funktion också. Den blev ju aningen mörkare med egen maräng och vi mixade hop glassen i stora mixerkannan igår, men ska nog köra med mixerstaven som vi gjorde i nyår i fortsättningen, blev bättre i både färg och hallonsmak, kannan tog inte sönder riktigt allt.


     Här ser ni skillnaden, den med chokladsås är den vi åt igår. Inget fel på den heller men vi visste ju skillnaden, så se till att hallonen är mixade så att alla kärnor är sönder om ni gör den.


Åt lite rester till lunch idag och gjorde pizza till kvällen.


 


Pizzadeg

 


½ paket, 25 g jäst
2 ½ dl vatten
2 msk Olivolja
2 krm salt
6 dl vetemjöl

 

Smula jästen i en bunke.
Lös upp den
i vattnet och tillsätt olivolja och salt.
Blanda in vetemjöl till en smidig deg.
Låt jäsa 1 timme under bakduk.

 

 

 

Tomatsås till pizza

 

1 röd lök (eller gul lök)
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 förpackning krossade tomater á 500 g
2 msk chilisås
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
1 tsk oregano

 

 

Fräs hackad lök och finhackad vitlök i en kastrull med olivolja tills löken är mjuk och blank.

Tillsätt tomater, chilisås, salt, svartpeppar och oregano och sjud såsen i ca 20 minuter. Låt såsen kallna.

Pizzasåsen/tomatsåsen går bra att frysa in, om man inte använder allt.

 

Sen är det ju bara gräva i kyl o frys och se vad man har till fyllning

 

  Det här fanns hos oss + lite skivat äpple och ost så klart.

 

     Pensla hela pizzan med olivolja, bred på tomatsås och ha på rejält med ost, fyll den och strö på ytterlihare lite ost. Pizzasallad gjorde vi på rödkål.

 

Blev helt ok





Av Neta - 6 januari 2012 00:03

Vi ska ha gäster i morgon och förberedde maten idag, får ju rätt ont av skärande och rörande och vill ju vara piggelin då.


KINAMAT    6 por


450 gr finstrimlat färskt bogfläsk alt fläskfilé

 3 msk vetemjöl

4 msk smörolja

 2 morötter

1 brk vattenkastanjer

1 röd paprika

1 gul paprika

  1 purjo

 6 ananasringar

 2 ¼ dl ananasspad + vatten

 6 msk råsocker

 6msk soya

 6 msk vinäger

 6 msk tomatpuré

ev 1 näve caschewnötter

 

4 dl ris + 8 dl vatten

 

      Sätt på ris och strimla purjon

     Lägg köttet i en plastpåse tillsammans med mjölet, och skaka till det är mjöl på allt kött

     Skär ananasringarna i 4:edelar

     Mät upp ananasspad och vatten i en skål, häll i socker, soya, vinäger och tomatpuré.

     Rör tills allt är blandat

     Fräs köttet i hälften av smöroljan

    Tillsätt vätskorna, socker, tomatpuré, koka i 6-7 min

    Fräs grönsakerna under tiden i resterande olja, tillsätt purjon efter en stund. 

    Blanda allt

    HIT kan du förbereda   

     Låt allt få ett uppkok, tillsätt ananasen och ev caschewnötter, låt det bli varmt.

    Servera med torrt osaltat ris och extra soya.

 

Så här ser den ut. 

 

Vi har en längre tid varit sugna på smörgåstårta så idag gjorde Elle iaf varsin smörgåsbakelse, kantskar vanligt Raskerformbröd, tog 1½ skiva i 2 lager med lite färskost och leverpastej emellan och garnerade med ägg, räkor o rom m.m

 

 

 

Gott men väldigt mättsamt.

 

 

 

Av Neta - 4 januari 2012 16:21

Men eftersom jag i en kommentar här av en person som inte kan stå för sin identitet med frågan om varför jag har lösenord i den andra bloggen, så ska jag förklara det.

En blogg är ju något man skriver om sitt liv i men också skriver av sig i, där skriver man precis vad man vill om vem man vill så länge man inte röjer identiteten eller skriver något olagligt. Den person man skriver om kan ju så klart identifiera sig men fortf är det ju en väldigt begränsad grupp som vet vad det handlar om.

Detta har jag gjort sen 2006 och aldrig råkat ut för det jag råkat ut för nu en ren "häxjakt" personer som tidigare var mina vänner har kopierat både mail jag skickat till dom och utdrag ur min blogg till människor som normalt inte läser den.

Varken personerna som gjort så här eller den/dom som fått utdragen utan att be om det, är inblandade i den konflikt med 1 person som är "grunden". Man har helt enkelt lagt sig i det man inte har med att göra. 

Den eller en av dom som fått det är min bästa kompis sen många år, och det av en person som jag är mkt förvånad över hur hon överhuvudtaget kan bete sig så, känner henne annars som en rak och ärlig person.

Eftersom jag vill fortsätta att blogga så har jag valt att lösenordsskydda den för att kunna fortsätta använda bloggen som jag vill och kunna skriva vad jag vill om vem jag vill utan att riskera spridning till obehöriga.

Jag har också p.g.a det här + en annan sak som hänt som drabbat en av vännerna som finns kvar, brutit helt med de här personerna, rör sig om 2-3 st. Inget kommer att kunna få mig att återuppta det umgänget.

Samtidigt är jag också otroligt tacksam över det stöd jag har från dom riktiga vännerna, jag har verkligen upptäckt vilka fantastiska vänner jag har. En riktig rikedom ;)

Nu ska vi se hur lång tid det tar innan även de här orden finns hos "obehöriga"   


Så nu åter till syftet med den här bloggen nämligen matprat.


Idag tog jag fram "räddaren i nöden" som vi skämtsamt kallar köttfärs, idag blir det vanliga hederliga köttfärsbiffar med klyftpotatis och tzatsiki, har gurka kvar jag måste ta reda på.

Gör mina potatisklyftor själv, skalar bara potatisen i undantagsfall men skrubbar den ordentligt och låter klyftorna ligga och dra i flingsalt en stund, oljar sen in dom och häller upp på plåt, steker i 225 gr 30-40 min.


Till köttfärsbiffar, limpor och "vardags"köttbullar använder jag nästan allid torkad lök, häller i det från början och kan då öka vätskan med nån msk om det ser torrt ut under "svällningen"


Köttbullar och pannbiff

 

 

400 gr köttfärs

¾ dl ströbröd

1.5 dl mjölk

1 msk torkad gul lök

1 ägg

1 krm peppar

1 tsk salt

smör till stekning

 

Blanda ströbröd och lök med mjölk och låt det svälla 10 min.

Blanda i färsen tillsätt ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad.

Stek i smör o sänk värmen då de börjar få färg.

 

Kan även stekas i ugn, 200 gr 8 min i mitten, vänd o skaka, flytta upp plåten o låt dom få färg om dom ska ätas direkt, annars frys och stek dom så dom får färg i pannan vid upptining.

 

Tzatsikin gör jag på turkisk yoghurt, kärnar ur och river gurkan grovt, saltar och låter den rinna av i trådsil. Blandar med "kladdet" vitlöken, sv.peppar och ev mer salt, rör sist i nån msk olivolja, ibland har jag lite torkad oregano i också.

 

Tsatziki

 

 

1-2 gurkor

1 tsk salt

2 vitlöksklyftor

5 dl matlagningsyoghurt

svartpeppar

1 msk olivolja

oregano

 

Skala ev. gurkan

Dela den på mitten och sen varje del i 2 halvor mitt i kärnhuset

Ta bort kärnhuset med en sked

Riv gurkan grovt och salta rejält, blanda om

Lägg gurkrivet i en trådsil minst 1 timme, pressa försiktigt med baksidan av en sked för att få bort så mycket vätska som möjligt

Blanda gurka och yoghurt med vitlöken

Tillsätt olja och smaka av med pepparn och ev. mer salt

Strö oregano över.

 

Prova även att byta ut gurka mot grovrivet äpple eller gör detta

 

Rödbetstsatziki

 

 

4-6 (ca 100 g) inlagda rödbetor

½ rödlök + ev i vitlöksklyfta

100 g fetaost

2 dl matl.yoghurt

salt & sv.peppar

vitt formbröd

 

Skala löken, riv rödbetor o lök grovt

Mosa fetaosten

Blanda yoghurt med feta och rivet

Smaka av

Rosta brödet, kantskuret i 250 gr ugn

Bred på tsatzikin och servera.

 

 

 

 

 

 


Av Neta - 3 januari 2012 18:33

Eftersom den hade skinn så hamnade den i ugnen med bara lite salt & peppar på. Christine ville göra laxpasta så hon kokade lite rosetter eller är det kanske fjärilar??

Så hade vi en slurk soppa kvar från igår så hon tog lite rester och ett par tomater och hade i den, , lite hackad rödlök, fetaost och en avocado. Vi trodde det skulle stabba till sig av feta och avocado och det gjorde den men blev också lite grynig, men smaken var bra. Den skulle ju blandas med lax och pasta också.


 


  Hade två avocado jag måste ta reda på, så en hamnade i salladen som dressades med lite lime, vit balsamico och olja. Röd paprika, rosé- och romansallad va i den också.


  Tog reda på lite clementiner och blodapelsiner också till TV-godis ikväll, bara skivade och hällde över en sockerlag på socker och vatten som får koka hop lite, använder mindre socker på det viset just till citrus.

Har ni förresten också tänkt på att det numera aldrig står "blodapelsiner" i butiker eller annonser, nu står det bara "röda apelsiner"

Av Neta - 2 januari 2012 17:33

  Sparrissoppa a la Lihm, bild från TV4


Dansbandsnörd som man är så måste jag ju om jag ska göra Sparrissoppa göra Erik Lihms :D


 

Sparrissoppa

.


1 1 st gul lök
2 2 buntar sparris, 400-500 g
25 25 g smör
5 5 dl mellanmjölk
1-2 1-2 msk kycklingfond
1 1 dl grädde
Vitpeppar, efter smak
Salt, efter smak

Till servering
Bacon
Crème fraiche
Persilja

 

 

1. Finhacka löken.

2. Skala eventuellt sparrisen längst ner eller bryt av den träiga delen.

3. Skär sparrisen i mindre bitar.

4. Fräs löken i smör utan att den får färg.

5. Koka sparrisen snabbt, 3-5 minuter, tills den är precis mjuk.

6. Mixa mjölk, grädde, sparris, lök, kycklingfond.

7. Smaka av med salt och peppar.

8. Stek bacon och låt rinna av på hushållspapper.

9. Vid servering
Värm upp soppan.

10. Toppa med fraiche o bacon

 

Men som vanligt gör jag lite efter min egen skalle så jag tog schalottenlök och en liten bit rotselleri som låg och skräpade i kylen fick också följa med, dubblade vätskan eftersom detta inte ingick i en 3-rätters, sen skar jag ner lite av den lättrimmade julskinkan och hade till, isf bacon. Fraiche behövdes inte tyckte vi, men däremot redde vi den lite med maizenaredning.

 

  Fick försöka fota snabbt som 17 innan skinkan hann sjunka    Lyckades ju nästan iaf. Gott och väldigt mättsamt blev det iaf så nu har vi soppkoma här.   

Av Neta - 1 januari 2012 15:27

Hade en lugn och härlig nyårsafton igår, gick ut vid 12-slaget och skålade med grannarna och skickade upp en himmelslykta annars trynade vi mest i soffan.


     Hade glömt att pensla formarna med olja så det gick lite knackigt att få ur caviarkransen, den blev inte så snygg som den brukar men smakade lika gott för det. Lite sallad och skaldjur, samt sikrom till den.


     Ankan blev också god, men vi konstaterade att det var lite för mycket jobb för så lite mat, 2.6 kg anka räcker till en måltid för 4 och de inte så fina köttbitarna till en paj, soppa eller sallad kanske. Så vi kör nog på ankbröst i fortsättningen men kul att ha provat iaf. Såsen blev väl fet för mig, tog kanske 2 dl av ankskyn, hade räckt med 1/4 del av det tror jag. Jag tog iaf reda på all sky man kan ju ha lite av det både i soppor och sås till kyckling. Gjorde hasselbackare till och sen hade vi smörslungad sparris och en sallad på roman och rosésallad med lite granatäpplebalsamico på.


  Dottern gjorde fruktsallad i sockerlag på hallon, fr. mango, fr. ananas, blod- och vanligapelsin och blå och gröna vindruvor.

Den blev jättegod precis som den var.


  Vickning efter 12-slaget blev minikrustader och kex, vi gjorde sen 2 röror en med stiltonost, päron och matyoghurt och en med fetaost, hackade gröna oliver och matyoghurt, hade lite sikrom, räkor, gräddfil och rödlök också.


Maken hade lovat att hämta dotra i grannbyn om det behövdes så då drack ju han inget, så blev att vi alla bara drack cider till maten och pommac på 12-slaget :) helt ok det också, jag måste inte dricka bara för att det är nyår :)


Idag ska vi äta lite köttbullar och prinskorv med en ugnsomelett, skönt bli av med julköttbullar o prinskorven blir bara för gammal i frysen annars.


God fortsättning på er!



Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6 7 8
9 10 11
12
13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23
24
25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards