Alla inlägg under januari 2014
Vi brukar ju inte precis äta tacos varje fredag, men igår var ett undantag då gjorde jag dom här.
Frasiga varma tacomackor
För 4
300 g nötfärs
1 finhack gul lök
2 msk olivolja
½ hönsbuljongtärning
½ påse tacokrydda
1 brk, 400 g majs, avrunnen
1 brk kross tomater
3 msk hackad persilja
1 påse texmexost
8 skiv vitt bröd
½ liten squash
Garnera med franska örter och servera med sallad
Fräs löken i oljan i en gryta ca 3 min
Tillsätt färsen och fräs den smulig ca 5 min
Smula i buljongtärningen och blanda om
Vänd ner majsen och blanda i de krossade tomaterna och tacokryddan
Låt det småputtra ca 20 min och låt det svalna
Blanda färsen med hälften av osten och persiljan
Sätt ugnen på 225 gr
Rosta brödskivorna lätt i brödrost utan att de tar färg
Lägg dem på en pappersklädd plåt
Fördela färsblandningen över brödskivorna
Lägg på tunna skivor av squash, strö över resten av osten
Gratinera mitt i ugnen 5-8 min
Garnera med örterna och servera med sallad och en kall öl.
Skippade dock persiljan, hyvlade squashen på mandolinen och saltade dom lite så det drogs ur en del vätska. Hade lite mer färs än i receptet, skulle ju vara vår middag så jag fick göra dom lite toppiga och det i sin tur gjorde att det mesta av osten ramlade av. Tror också det är bättre att köra med hela skivor av ost på och ha den rivna i färsen. Finns ju sån hamburgerost att köpa. Gott var det iaf och mätta blev vi.
Dagens lunch blev en mozzarellaomelett, så gott i sin enkelhet.
Idag gjorde jag frukostkorv i ugnen, delade korvarna på längden och gröpte ur hälften av korvsmeten med en tesked
Hackade 3 smålökar, kärnade ur och hackade ner 1 tomat och hackade även 3 cornichons och korvrafset .
Fyllde korvarna med hacket, lindade baconskivor runt, lade resterande fyllning som en sträng på mitten och gratinerade ca 20 min i 225 gr. Jättegott! Åts med potatis, broccoli och råkostsallad.
Dom ploppar upp som svampar ur jorden sen Kanelbullens dag infann sig. Verkar som nån slags avundsjuka, ska kanelbullen ha sin dag så ska xxx ha sin också. Nej tacka vet jag förr i tiden, då behövde vi bara hålla reda på kräftpremiären, fetisdagen och våffeldagen (kanske nån mer också).
I veckans nummer av Land finns en kalender där alla matdagar är utsatta. Vissa månader, oktober t.ex så svämmar det nästan över, hela 9 st medans stackars juli bara har en enda. En väldigt malplacerad sån dessutom för vem käkar så tung mat som palt mitt i sommaren??? Nej då tycker jag den kan byta dag med Gräddtårtans dag i oktober och så kan väl den dagen få inleda fruntimmersveckan i stället, eller va tycker ni? Vem är det förresten som bestämmer att dom här dagarna ska vara? Skulle vilja ha ett samtal med den personen.
Om vi då börjar från början så är det Internationella pizzadagen den 1 Januari, jo jag har ju sett i tidningarna att den här dagen slår pizzabagarna rekord. Så ok då! Själv gnager jag nog fortfarande på jul o nyårsmatens rester där.
Veganpizzadagen är den 29 januari! Varför då undrar jag när det bara är 3 dar till Vegetariska dagen den 1a Februari? Är det nån sorts vegannyårsafton den 28 januari?
I Februari är det också Geléhjärtats dag på Alla Hjärtans Dag den 14e, äntligen en grej som känns på rätt dag. Grapefruktens dag den 25e känns också helt ok, där behöver vi väl alla vitaminer vi kan få i vinterkylan.
I Mars är det Fetisdagen den 4e, ja men absolut och inte en semla före den dagen! I år delar den dag med Pannkakan, men pannkaka o semla på samma dag? Blir inte det väl mastigt?
Dagen efter, 5e är det Cheese Dodle day, men hallå en onsdag? Kan vi inte flytta den till fred den 7e? Fredagsmys liksom!
Den 13e är det Mazarindagen och den 25e en gammal bekant, Våffeldagen.
I April är det Lakritsdagen den 12e, i år en lörd t.o.m Surdegsdagen den 14e, Påskäggsdagen den 19e på påskafton, står dock inte om det är godisäggen, de målade eller ägghalvorna som menas. Polkagrisens dag på påskdagen den 20e.
I Maj så delar Moroten och Nässlan dag den 6e, men hallå morötter i Sverige är ju knappt sådda då, vore inte den dagen lämpligare i augusti? 11 maj är det Chokladbollens dag och den 27e delar Osten och Muffinens dag.
Juni inleds med Mjölkens dag den 1a, ja men det är ju lämpligt där i alla kosläppens tid. Den 6e blir det körigt för då är det Fruktens, Färskpotatisens och Sillens dag. Sen den 18e en dag som jag gillar, Picknickens dag!
I den här månaden saknar jag faktiskt en dag, Jordgubbens dag! varför har inte den en egen dag?? Tror jag instiftar den på skolavslutningens dag, då blir den visserligen lite olika både ute i landet och år från år, men jag köper det.
I Juli är det då Paltens dag den 13e.
I Augusti känner vi igen Kräftpremiären den 8e och den följs av Rulltårtans dag dagen efter den 9e. 20e är det Honungens dag, 21a Surströmmingspremiär och den 23e Köttbullens dag!
I September delar Svampen och Ostronet dag den 7e, den 11e är det minsann Kebabens dag, den 19e Messmörets dag och den 26e har Skolmjölken fått en alldeles egen dag och den 29e, en dag som nog behöver vara daglig för många av oss, Kaffedagen.
4 Oktober är det ju Kanelbullens dag, den 6e Gräddtårtans dag, den 12e Äggets dag, den 14e Räkmackans dag, 15e Fetaostens dag, 17e Grynkorvens dag, 25e Världspastadagen, 26e Potatisens Dag och till slut den 31a Pumpadagen på den riktiga Halloween.
November inleds med Internationella Vegandagen (va ytterligare en vegandag??) som delar dagen med Lutfisken, men hallå borde inte det vara 9 dec?? Den 6e är det GustafAdolfbakelsens dag och dagen efter den 7e, Kladdkakans dag. Den 11e är det Mårten Gås och den delas med Chokladens dag, ja den kan väl behövas i novembermörkret. 13e är det Smörgåstårtans dag följd av Ostkakans dag den 14e. Wienerbrödets dag den 22a och till slut Kåldolmens dag den 30e.
December saknar jag också en dag i, Glöggens dag, varför finns inte den? 1 dec vore väl bra där?
Det är iaf Pepparkakans dag den 9e, Lussebullens dag den 13e, Kakans dag den 18e och Skinkans och Grötens dag på julafton den 24e.
Här saknar jag förresten flera dagar! Borde inte Kalkonens dag vara den 25e? Revbensspjäll och Bruna Bönor ha 26e? 27-28 kunde ju vara Internationella restdagar!
Hummer och Oxfilé ska så klart ha en dag den 31a här!!
Saknar ni någon? Tycker ni någon ligger alldeles på tok?
Det är ju främst 2-dagarna som man måste planera noga. I Hemmets veckotidning den här vecka fanns bra frukostförslag och Året runt kommer att ha 5:2 recept i varje tidning fram till påsk.
Här är några av frukostförslagen
ca 140 kcal
Mixa 1 dl bär och ½ banan med lite vatten till slät, fin konsistens. Häll upp i glas och strö över 1 tsk pumpafrön.
ca 74 kcal
Bred ½ mosad avokado på 1 skiva knäckebröd. Toppa med 1 skivad tomat.
ca 187 kcal
Vispa 1 ägg med 1 msk vatten, salta och peppra. Vänd ner 50 g hackad, färsk spenat. Stek några min på medelvärme i 1 msk rapsolja. Servera med 2 msk keso 1,5% och 1 skivad tomat.
ca 170 kcal
Lägg 1 salladsblad på 1 skiva knäckebröd. Mixa ½ avokado och 1 päron till mos. Fördela på knäcket och strö på persilja.
ca 137 kcal
Servera 70 g kesella, 1%, med 50 g blåbär och 10 g hackad sötmandel.
134 kcal
Toppa 1 skivad banan med 2 msk keso, 1,5%. Pudra med kardemumma.
Det här känns mer lunch men stod bland frukostförslagen
ca 104 kcal
Koka upp 200 g passerade tomater med ½ finhackad vitlöksklyfta, 1 msk finhackad rödlök, ½ finhackad röd paprika samt 2 krm torkad basilika. Spä ev med lite vatten. Låt puttra ett par min. Salta och peppra. Servera med 25 g smulad fetaost 16%.
100 g äggröra är enligt Må bras kalorotabell 157 kcal.
Äggröra på 1 ägg, 85 och 1 dl mjölk, 47 = 132
Vispa upp ägget med ett par msk av mjölken
koka upp resten av mjölken
tillsätt äggblandningen och rör hela tiden tills du fått en krämig konsistens.
Ät den med ½ skivad tomat = 8 och ½ strimlad paprika = 18
Totalt för den frukosten alltså 150 kcal.
Redan vid frukosten går alltså 150 av dagens 500 kcal isf.
Jag vet med mig att jag mår bäst om jag äter frukost, lunch, middag o kvällsfika. Kvällsfikat ska få bestå av en smoothie på 1 dl bär och ½ apelsin
T.ex ½ dl frysta hallon 7, ½ dl frysta björnbär 11 och en ½ apelsin 40 = 58
Luncherna och även många middagar kommer att vara soppor, t.ex
1 port = 140
1-2 gula lökar
1 msk smör
1 msk mjöl
1 brk passerade eller krossade tomater
6 dl vatten
1 höns – eller grönsaksbuljongtärning
1-2 tsk torkad basilika
salt & svartpeppar
ca 1 msk tomatpuré
1 dl mellanmjölk
Ev tärnade färska tomater i tallriken vid servering
Skala och hacka löken
Fräs den mjuk i smöret, strö över mjöl, rör om
Tillsätt tomterna, vattnet, buljongtärning och basilika.
Koka under lock ca 5 min
Smaka av med kryddor och tomatpuré
Blanda i mjölken
Mixa ev soppan slät.
Gurk & Avokadosoppa, 3 port
160 kcal
200 g gurka
100 g avokadokött
1 hönsbuljongtärning
4 dl vatten
2 msk press citron
3 msk olivolja
Salt, sv.peppar & lite cayenne
3 msk finhackad dill
1 kn gräslök, hackat
Skala gurkan och skär den i bitar
Halvera och kärna ur avokadon
Kör gurka, avokado och smulad buljongtärning i en matberedare, späd med vattnet
Blanda ner citronsaft, olja och kryddor
Ställ svalt i kylen minst 15 min
Häll upp soppan och strö över dill och gräslök.
SOLSOPPA, 6 port
110 kcal/port
2 gula lökar
1-2 tsk curry
1 msk smör
500 g grovt rivna morötter
1.5 l buljong, valfri
300 g broccoli
1.5 dl mjölk
3 msk mjöl
ev salt
Skiva löken och fräs den mjuk i smör och curry
Tillsätt morötterna och låt dem mjukna
Tillsätt broccoli och buljong koka 5 min, red av
4 port
198 kcal/ port
1 gul lök
3 morötter
2 potatisar
1/2 rotselleri
1/2 kålrot
1 msk olivolja
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
salt och peppar
1 dl keso 4%
Skala och hacka löken, skala och riv alla rotfrukter grovt i en matberedare.
Hetta upp olivolja i en stor kastrull och fräs lök och rotfrukter tills de blivit mjuka men inte fått färg.
Häll över vattnet och smula ner buljongtärningarna.
Koka upp och låt stå och puttra i cirka 20 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med en klick keso.
Gazpacho
4 port
115 kcal/port
4 tomater
1 gurka
1 röd paprika
½ vitlöksklyfta
¼ gul lök, skalad
2 skivor formfranska
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
salt o sv.peppar
Toppa med fintärnad gurka och dill
Ansa och dela grönsakerna men ta undan ¼ del av gurkan
Mixa grönsaker o löksorterna med bröd
Smaka av med vinäger olja o kryddor
Spä med vatten om den blir för tjock
Låt kallna i kyl
Servera med toppingen
Blomkålsoppa
4 port
184 kcal/ port
450 g blomkål
1 potatis
1 l hönsbuljong
2.5 dl fraiche
1 kn.udd chilipulver
salt o peppar
2 tsk olivolja
Dela blomkålen i buketter och skiva stocken
Skala o tärna potatisen
Koka allt mjukt i buljongen
Mixa slätt
Tillsätt fraiche och smaka av
Ringla över lite olja vid servering
Kan ätas kall eller varm
Champinjonsoppa
Till 4
993 kcal/ port
1-2 lökar, hackade
250 gr färska champinjoner
6 dl hönsbuljong
3-4 dl M-mjölk
2 msk mjöl
1 msk soja
salt & vitpeppar
torkad timjan
Ansa och skiva champinjonerna .
Fräs dom med löken
Koka upp buljongen i en kastrull, tillsätt champinjoner, lök och mjölken, red av och sjud till soppan är lagom tjock.
Smaka av med salt & peppar och lite timjan.
Häll upp soppan. Servera genast .
Löksoppa
4 port
59 kcal/port
2 stora gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
Salt & peppar
2 msk äppelcidervinäger
1 l grönsaksbuljong
2 lagerblad
1 krm torkad timjan
2 tsk kinesisk soja
Skala, halvera och skiva löken tunt
Skala och finhacka vitlöken
Fräs detta i smöret tills löken blir genomskinlig
Smaka av med salt & peppar
Häll på vinägern och låt den koka in nästan helt
Tillsätt därefter buljongen, lagerblad och timjan, sjud 20-25 min
Smaka av med sojan.
Potatis- och purjosoppa, 4 port
160 kcal/port
4 Stora potatisar
2 gula lökar
1 purjo, 200 g
2 kl finhackad vitlök
1 msk olja
dill
1 liter hönsbuljong
1 dl mjölk + 2 msk mjöl
salt & peppar
Fräs potatis i bitar och lök skivad i oljan, vitlök med mot slutet
Tillsätt buljong och koka till potatisen kokar sönder
Tillsätt dill, vispa sönder potatisen med ballongvisp och red av
Smaka av med salt o peppar.
Rysk rödbetssoppa
6 portioner
158 kcal/port
6-7 st. råa rödbetor (ca 500 g)
2 st. gula lökar
2 st. morötter
1 st. klyfta vitkål (ca 250 g)
2 msk olja
1 ½ liter vatten + 3 st. buljongtärningar
1 krm svartpeppar
1 st. lagerblad
1-2 msk vinäger
(salt)
2 dl turk. yoghurt
Skala rödbetor, lök och morot.
Skär alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, i fina strimlor.
Smält fettet i en gryta och fräs de strimlade grönsakerna ett par minuter.
Tillsätt vatten, buljongtärningar, peppar och lagerblad.
Koka alltsammans under lock på svag värme, 20-30 minuter.
Finriv den sista rödbetan och tillsätt den strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd.
Smaka av med lite vinäger och eventuellt salt.
Servera soppan med en klick turkisk yoghurt
Middagsförslag från Hemmets veckotidning:
ca 180 kcal
Ansa och tärna 1 stånd fänkål.
Skiva ½ purjolök.
Fräs allt glansigt i 1 msk smör i en stor kastrull.
Tillsätt 3 dl hönsbuljong av ½ tärning och låt koka 15 min.
Mixa slätt, rör i 1/2 dl kesella, 1%, och värm upp på nytt.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med 5 skalade räkor.
287 kcal
Koka 1 dl quinoa enl anv på förp.
Skär 125 g broccoli i små buketter och koka i lättsaltat vatten 3–5 min, de ska vara lätt knapriga. Låt rinna av. Blanda quinoa och broccoli med 4 strimlade, torkade aprikoser och 2 msk hackad sötmandel.
Pressa över 1 msk citron, 1 msk olivolja, salta och peppra.
Fyll 200 g kycklinglårfilé med 2 bitar strimlad, soltorkad tomat, salta, peppra och rulla samman.
Fäst med tandpetare. Lägg i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen i 150 grader ca 30 min.
Kontrollera att köttsaften är genomskinlig.
Koka upp 1 dl kycklingbuljong av 1/4 tärning, tillsätt 1/2 dl hackad persilja, mixa slätt och rör i 1 msk crème fraiche, 15%.
Smaka av med salt och peppar.
ca 240 kcal
Lägg ut 200 g lövbiff, salta och peppra.
Bred på 1/2 tsk fransk senap och strö över 3 msk finhackad purjolök. Vik ihop och fäst med tandpetare.
Stek i 1/2 msk olivolja i stekpanna, ett par min på varje sida.
Mixa 1/2 stånd broccoli till en grynig massa. Låt koka någon min i lättsaltat vatten. Låt rinna av väl.
Strimla 1 röd paprika och fräs lätt i en stor stekpanna.
Tillsätt broccolin, låt allt bli varmt och strö över 1/2 dl hackad persilja.
Vänd 200 g haricots verts i 1 msk rapsolja i en stekpanna så de får lite färg. Salta och peppra.
Blanda 10 cm riven gurka, 1/2 rivet äpple och 1/2 dl hackad persilja med 2 msk lätt crème fraiche.
Smaka av med salt och peppar.
Servera till lövbiffen, bönorna och broccolisalladen.
ca 286 kcal
Vispa samman 4 ägg med 1 dl vatten. Salta och peppra.
Fördela ½ squash, skuren i små bitar i en ugnssäker form, ca 20×20 cm, klädd med bakpapper eller 2 portionsfomar, 12 cm i diam.
Häll i äggsmeten. Grädda mitt i ugnen i 200 grader tills smeten har stannat, ca 20 min.
Toppa med 100 g strimlad, kallrökt lax, 125 g halverade cocktailtomater och lite alfalfagroddar.
Servera med en stor grön sallad.
ca 280 kcal
Blanda 200 g lammfärs, 1 liten pressad vitlöksklyfta, 1 msk färsk, hackad rosmarin, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Rör i 1/2 dl kokta, röda linser och 1 ägg. Forma avlånga järpar och bryn i fettfri teflonpanna.
Lägg på ugnssäkert fat och låt steka klart mitt i ugnen i 175 grader, 12–15 min.
Fräs 200 g haricots verts i en stekpanna i 1 msk olivolja ett par min, tillsätt 2 tärnade tomater mot slutet.
Servera spetten med bönsallad och 50 g keso, 1,5%, blandad med 2 msk hackad gräslök.
Strö över lite flingsalt.
ca 250 kcal
Lägg 200 g torskfilé eller torskrygg i en ugnssäker form, salta och peppra.
Riv över skal av 1/2 apelsin och pressa över saften.
Tillaga mitt i ugnen i 150 grader ca 20 min.
Förväll 100 g gröna bönor och 150 g sparris, skuren i bitar, i lättsaltat vatten några min. Låt rinna av.
Vänd ner 2 dl blandad sallad.
Servera torsken med bönsallad och 1/2 dl kesella, 1%, blandad med 2 msk pumpa, lite rivet apelsinskal, salt och peppar.
Ni kan med hjälp av den här lätt omvandla era egna recept.
Hade en period under min sjukskrivningstid då jag inte fick stödja så mkt på knät och satt då mkt vid datorn.
Då gjorde jag mappar i datorn där jag samlade alla recept. Gjorde olika kategorier så man snabbt skulle hitta. Saknas en mapp på den här bilden som har en egen rad "övrigt" där har jag tillagningstider, omvandlingstabeller och vissa recept, oftast inte ens mat som det inte finns nån kategori för.
Så här ser det t.ex ut under "Fläskkött" tog lite tid så klart att skriva in alla jag hade i häften och receptböcker men numera kopierar jag mest från andra sidor, kompisar och veckotidningarnas hemsidor.
Tänker också att det här blir ett bra arv efter mig sen, vet ju själv att jag ibland kommer ihåg saker som mormor och farmor gjorde och det är inte alltid man hittar det. Det här ska finnas kvar till mina barn och barnbarn.
Ska köpa en padda till köket också som jag kan ställa på kokboksstället, nu skriver jag ofta ut recepten och även om jag spar pappren ett tag så slängs det ju till slut efter några ggr användning. Har också kvar de böcker jag skrivit in recept i. Där finns det jag använder mest.
Firade att helgerna är över med denna lilla bakelse idag, tjejerna som gjorde och jag trodde nog inte dom skulle bli så stora. Fyllning med färskost, ägg o caviar och nån röra med crabsticks på kantskuret formbröd. Krossade ostbågar runt och räkor, ägg, oliver och mandariner uppepå.
Men den gick i, vi åt tidigt idag slog liksom hop lunch och middag och den här gjorde vi till farsen vid 21, som jag för övrigt tyckte va lite småjobbig. Eller är det för man har höga förväntningar på Eva R och Fredriksdalsteatern?
Funderar på att testa den där 5:2-dieten. Ha måndag och torsdag som mina fastedagar och då göra en äggröra till frukost. Soppa och frukt för resten. Frukten som en smoothie på kvällen kanske. Hittade den här kaloritabellen hos "Må bra" så ska sätta mig och räkna lite på de vegetariska sopporna jag har. Ni får följa med på min resa här om ni vill.
Veckans sallad:
Vitkålssallad med feta o paprika
400 g vitkål
1 dl inlagd paprika
ca 75 g fetaost, tärnad o marinerad
2 dl gräddfil
salt & sv.peppar
Strimla vitkålen och lägg i en skål
Blanda ner avrunnen paprika, fetaost och gräddfil
Smaka av med salt & sv.peppar
Månd:
Då avslutar vi långhelgerna med lutfisken som aldrig blev tillagad i julas. Serveras med vitsås o kryddpeppar.
Tisd:
Den lite magrare varianten av kålpudding som vi kallar fuskad kålpudding.
Fuskad kålpudding
400 g köttfärs
1 - 2 gula lökar
1 l strimlad vitkål
Smör till stekning
½-1 msk japansk soja
5 dl köttbuljong, tärning + vatten
Salt
Peppar
Fräs köttfärsen med lök och vitkål i smöret i en panna som det finns lock till.
Tillsätt soja efter en stund.
När löken börjar bli genomskinlig tillsätts buljong.
Låt alltsammans puttra ihop under lock i 15 min, det ska vara lite blött och kålen mjuk när det är klart.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis eller ris, lingonsylt och rivna morötter.
Onsd:
Kassler m grönsaker i skysås o ris, fräser kassler med lök o wokgrönsaker, slår på ca 2 dl buljong och 1 brk ananas i bitar + nån msk av det spadet.
Torsd
1 gul lök
3 morötter
4 potatisar
1/2 rotselleri
1/2 kålrot
Olivolja
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
salt och peppar
1 dl keso
Skala och hacka löken, skala och riv alla rotfrukter grovt i en matberedare.
Hetta upp olivolja i en stor kastrull och fräs lök och rotfrukter tills de blivit mjuka men inte fått färg.
Häll över vattnet och smula ner buljongtärningarna.
Koka upp och låt stå och puttra i cirka 20 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med en klick keso.
Fred:
Tacos
Lörd:
Kokt korv med senapssås och rotfrukter
Sönd:
Fiskgratäng med räkor
1 morot
1 liten fänkål
1 purjolök
2 msk smör
2 tsk curry
500g vit fiskfilé (vi tog frysta portionsbitar av torskfilé som vi tinade först)
3 msk smör
3 msk mjöl
3 dl mjölk, kan bytas mot fond + vin om man vill ha den lite lyxigare
3 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar
½ citron (skal+saft)
1 dl dill, finhackad
Garnering:
400g oskalade räkor
Dillvippor
Citronklyftor
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och finhacka morot och purjolök.
Ansa och strimla fänkålen tunt.
Fräs allt i smör och curry, lägg grönsakerna i en smord form.
Vik fiskfiléerna dubbelt, salta dom och lägg dem på grönsakerna.
Skala räkorna.
Smält smöret, vispa i mjölet.
Rör ner grädde och mjölk, låt koka upp under vispning.
Koka 5 min.
Rör i citronsaft, skal, och dill.
Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över fisken.
Gratinera mitt i ugnen ca 20-25 min
Garnera med räkor, dillvippor och citronklyftor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g champinjoner
Olivolja
2 morötter
1 squash
8 ägg
2 dl mjölk
Salt
peppar
2 dl riven ost
Sätt ugnen på 175 grader.
Finhacka lök, vitlök och champinjoner.
Riv morötterna och squashen.
Hetta upp olivoljan i en ugnssäker stekpanna och fräs grönsakerna och svampen tills de fått färg.
Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.
Häll smeten över grönsakerna och strö över osten.
När äggblandningen stelnat lite i kanterna, ställ in hela pannan i ugnen och låt frittatan gräddas i 10–20 minuter.
Servera frittatan som den är, eller med grönsallad och körsbärstomater
Den blev inte riktigt som jag tänkte men nästan.
Lite skaldjurspaté med romsås (patén är köpt på Lidl, prova!)
Sen är det lomo (lufttorkad fläskfilé), bresaola, kapris, oliver, rödlök, minimozarella, tomater, melon och kronärtskocka.
300 g räkor med skal
70 g kräftsjärtar (1 pkt. frysta)
1 krabba
2 hummer
ca ½ pkt frysta blåmusslor
150 g laxfilé
2-3 schalottenlökar (alt purjolök)
1 fänkål
2 morötter
2 potatisar
1 knippe sparris
Smör
2 dl hummerfond
½ dl vitt vin
2 dl fraiche, saffran&tomat
rivet skal av 1 apelsin
1 st pressad vitlöksklyfta
2 msk färsk timjan eller 1 tsk torkad
Skala räkorna och rensa hummer ock krabba. Skär fisken och löken i stora bitar och grönsakerna i mindre bitar. Fräs grönsakerna i smör i en traktörpanna. Häll på fond och crème fraiche. Låt det koka tills grönsakerna är nästan mjuka. Lägg i fisken och skaldjuren, dra av från värmen och låt det stå med lock på ca 5 min. Krydda med apelsinskal, vitlök och timjan.
Servera med(vitlöks)bröd och aioli.
Resterna av den här blev en utmärkt soppa till lunch dagen efter spädd med ½ liter vätska, hummerfond och 1 dl grädde, samt lite pr apelsin och extra kryddor.
Fruktsallad med färsk ananas, honungsmelon, färska blåbär, 1 apelsin, den jag tagit skalet av till grytan, frysta körsbär, hallon och jordgubbar, samt kärnor från ett granatäpple.
Serverades med vaniljpudding. Dom har nämligen en sån på Cinderellas dessertbuffé som är så otroligt god. Den här var kanske inte riktigt i den klassen men funkade ändå. Kul att variera kombinationerna lite, det här var en påse pulver jag hittade på Willys och jag tror den kostade 4.90 så vi hade ju inte behövt gräma ihjäl oss om den inte smakat.
Nyårsdagen la vi till lite clementiner och åt den till vaniljpannacotta men den ville inte riktigt ta slut då heller så ikväll häller vi i en fruktkonserv och gör slut på den.
Till bubblet på 12-slaget lite krustader med rom, rödlök och gräddfil och lite tunnbrödsrullar med lax o pepparrotsfärskost och hamburgerkött och pepparrotsvisp. (Ja vi gillar pepparrot
)
Matsedel 2-6/1
Torsd
Kycklinggryta med wokgrönsaker, kokosmjölk, mango chutney och ris.
Fred:
Pulled pork gjord på flintastek med tzatziki, tomater och rödlök i pitabröd.
Lörd:
Julkorv med potatismos och rödkål.
Sönd:
Rostbiff, hasselbackspotatis, rödvinssås och sallad.
Månd:
Lutfisk, vitsås och potatis.
2 förpackningar (à 380 g) kokta kikärter
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 kruka persilja
1 tsk chilipulver
1 dl vetemjöl
2 msk olja
6 pitabröd
3 tomater
2 tsk olivolja
1 tsk sambal oelek
salt och peppar
2 avokado
1 kaskad sallad
1 dl gräddfil
Sätt på ugnen enligt anvisningen på brödförpackningen.
Skölj kikärtorna och låt de rinna av ordentligt.
Skala och hacka lök och vitlök. Hacka persiljan grovt
Lägg kikärtor, lökhack och hälften av persiljan i en matberedare. Tillsätt chilipulver, vetemjöl och 1/2 tsk salt.
Mixa till en grov massa. Forma till 12 biffar och stek dem i oljan i en stekpanna, ca 3 minuter på varje sida.
Värm bröden i ugnen.
Skär tomaterna i små tärningar och blanda med olivolja och sambal oelek.
Blanda resten av persiljan med tomathacket, smaka av med salt.
Dela, ta bort kärnan och gröp ur avokadon. Krydda avokadobitarna med salt och peppar.
Fyll bröden med sallad, avokado och falafel, toppa med tomatsalsa och gräddfil.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 | |||||
6 |
7 | 8 | 9 |
10 | 11 |
12 | |||
13 | 14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 |
26 | |||
27 |
28 | 29 | 30 |
31 | |||||
|