Matsedeln

Direktlänk till inlägg 5 januari 2014

V 2

Av Neta - 5 januari 2014 15:31

  

Veckans sallad:

 

Vitkålssallad med feta o paprika

 

 

400 g vitkål

1 dl inlagd paprika

ca 75 g fetaost, tärnad o marinerad

2 dl gräddfil

salt & sv.peppar

 

Strimla vitkålen och lägg i en skål

Blanda ner avrunnen paprika, fetaost och gräddfil

Smaka av med salt & sv.peppar

 

  

Månd:

 

Då avslutar vi långhelgerna med lutfisken som aldrig blev tillagad i julas. Serveras med vitsås o kryddpeppar.

 

  

Tisd:

 

Den lite magrare varianten av kålpudding som vi kallar fuskad kålpudding.

 

Fuskad kålpudding

 

400 g köttfärs
1 - 2 gula lökar
1 l strimlad vitkål
Smör till stekning
½-1 msk japansk soja
5 dl köttbuljong, tärning + vatten
Salt
Peppar

 

Fräs köttfärsen med lök och vitkål i smöret i en panna som det finns lock till.
Tillsätt soja efter en stund.
När löken börjar bli genomskinlig tillsätts buljong.
Låt alltsammans puttra ihop under lock i 15 min, det ska vara lite blött och kålen mjuk när det är klart.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis eller ris, lingonsylt och rivna morötter.

 

  

Onsd:

 

Kassler m grönsaker i skysås o ris, fräser kassler med lök o wokgrönsaker, slår på ca 2 dl buljong och 1 brk ananas i bitar + nån msk av det spadet.

 

  

Torsd

 

Rotfruktssoppa med keso

 

1 gul lök
3 morötter
4 potatisar
1/2 rotselleri
1/2 kålrot
Olivolja
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
salt och peppar
1 dl keso

 

Skala och hacka löken, skala och riv alla rotfrukter grovt i en matberedare.
Hetta upp olivolja i en stor kastrull och fräs lök och rotfrukter tills de blivit mjuka men inte fått färg.
Häll över vattnet och smula ner buljongtärningarna.
Koka upp och låt stå och puttra i cirka 20 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med en klick keso.


  

Fred:

 

Tacos

 

  

Lörd:

 

Kokt korv med senapssås och rotfrukter

 

  

Sönd:

 

Fiskgratäng med räkor

1 morot
1 liten fänkål
1 purjolök
2 msk smör
2 tsk curry
500g vit fiskfilé (vi tog frysta portionsbitar av torskfilé som vi tinade först)

3 msk smör
3 msk mjöl
3 dl mjölk, kan bytas mot fond + vin om man vill ha den lite lyxigare
3 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar
½ citron (skal+saft)
1 dl dill, finhackad
Garnering:
400g oskalade räkor
Dillvippor
Citronklyftor

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och finhacka morot och purjolök.
Ansa och strimla fänkålen tunt.
Fräs allt i smör och curry, lägg grönsakerna i en smord form.
Vik fiskfiléerna dubbelt, salta dom och lägg dem på grönsakerna.
Skala räkorna.

Smält smöret, vispa i mjölet.
Rör ner grädde och mjölk, låt koka upp under vispning.
Koka 5 min.
Rör i citronsaft, skal, och dill.
Smaka av med salt och peppar.

Häll såsen över fisken.
Gratinera mitt i ugnen ca 20-25 min

Garnera med räkor, dillvippor och citronklyftor

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards