Matsedeln

Alla inlägg under april 2012

Av Neta - 30 april 2012 23:19

Blev ju picknick till lunch, pot.sallad, skinka och sallad.

Ikväll gjorde jag en sallad utan sallad, glömde tyvärr att fota för den blev försvinnande god.   


Pressade ½ citron och blandade med 2 msk fryst hackad dill (aldrig olja till färska räkor). Skalde 500 g räkor och hade i tillsammans med 8 skivade champinjonfötter från jättestora, en bunt förvälld sparris i bitar, 1 strimlad röd salladslök och en hackad urkärnad tomat.

2 av min thailändska svägerskas goda köttfärsfyllda vårrullar med vitlöksdipsås och så lite kokt sparris med medelhavssaltat smör. Bröd och färskost, lite oliver och rädisor.

Jordgubbar och honungsmelon till efterrätt.

Kaffe och muffins med päron och valnötter.


I morrn ska vi iaf grilla :)



Av Neta - 29 april 2012 23:14

Ja som vädret varit idag så vill vi ha det alla Valborgsmässoaftnar, finns chans för det i morgon. Idag hade vi riktigt varmt, 25 gr på altanen och så klart drog vi igång grillen


  Först lite frukostprat, jag hör till dom som inte kan äta kalla saker på morgonen på vintern och eftersom jag överhuvudtaget inte får i mig gröt så blir det oftast bara te, ibland ägg, och en macka på vintern. Men nu har jag köpt hem naturell yoghurt som jag äter med blåbär (frysta tinar på några sekunder i yoghurt) och valnötter, sötar en aning med råsocker ca ½ tsk eftersom blåbären inte är sötade. Älskar den kombon, bryter så klart sönder valnötterna.


Vi gjorde 2 flugor på smällen idag, eftersom vi bestämt oss för att ha picknick i morgon, det är ju kö och extra höga priser på alla krogar här då, så började jag göra potatissallad direkt på fm, så hade vi både till den grillade burgaren idag och matsäcken i morgon.

Jag rör ner min potatis varm i "kladdet "som jag kryddar och tillsätter löken i först.


    Vispar hop 175 gr majonnäs med 1 dl kaffegrädde, 1 tsk äppelcidervinäger, 1 msk svensk senap, ½ dl vardera av dill & persilja, tillsätter finhackad färsk rödlök, använder även blasten på den, salt & sv.peppar, låter det dra en stund. Vänder ner ca 1 kg tärnad potatis varm i det och låter det svalna. Tärnar/strimlar och tillsätter t.ex ca 8 rädisor, 16 sockerärtor, 2 gröna äpplen och ca 1 dm färsk gurka. (Ibland använder jag ½ dl bostongurka ist men skippar då vinägern.)


    När jag ändå var igång gjorde jag en ganska stor brk sallad i vinegrätt på färsk vitkål med färsk rödlök, sockerärtor och rädisor i. Förberedde också grönsakerna till grillen som jag lägger i folie, skär grovt ner squash, färsk lök och rädisor, kryddar med salt & sv.peppar och timjan samt oljar till det lite. Blir så gott.


      En vitlökssås på matyoghurt, vitlök, persilja salt & sv.p till allt detta förgyllde verkligen hamburgaren. Och det gjorde glaset med rosévin också   


Ha en trevlig Valborg!

Av Neta - 28 april 2012 23:03

Så mysigt när man kan sitta ute iaf på lunchen och att man kan ta med grejerna ut och sitta där och förbereda, sillmacka(or) blev det idag.


     


  Måste också få visa vilken stor physallis jag hittade idag, den lilla är typ normalstor.


Middag idag blev en Quich med skinka, färsk sparris, färsk rödlök (även det gröna) och rädisor.


      Till det en sallad med både grönsaker och frukt på romansalladblad. Så gott, jag gillar verkligen paj.

Av Neta - 24 april 2012 21:34

OM ni gör det alltså. Jag försöker göra det men visst händer det att jag slänger nån skvätt om jag inte orkar. Gillar t.ex inte potatisrester, försöker undvika att äta stekt potatis (fast råstekt äter jag). Kokar precis i stället o har inte så dåligt samvete om jag slänger nån enstaka. Potatismos däremot brukar jag göra potatisbullar av dan efter för det älskar ungarna än idag fast dom är stora nu.    Beroende på mängd så knäcker jag i 1 eller flera ägg, nån msk mjöl/ägg och mjölk tills den blir som en lite tjockare pannkakssmet.


  Idag hade vi kycklinggratäng gjord på rester. Hade färdigrensat kött i frysen sen vi köpte färdiggrillad sist. Går så klart bra att strimla ner en filé också bara det är tillagat.

Jag fördelade det i en smord ugnsform och pudrade över lite curry, sen blandade jag 2½ dl matlagningsgrädde med ½ dl chilisås, lite salt och sv.peppar Strödde på lite riven ost och gratinerade i 200 gr tills den fick fin färg, åts med ris, råa sockerärtor, tomat, gurka och skivade rädisor. Så härligt med alla krispiga primörer nu.

Man kan ist för att blanda grädde och chilisås, blanda lika delar vispgrädde och tomatsoppa från burk. Det blir också gott och lite mer såsigt för dom som gillar det.


Sen till nåt helt annat, ni vet dom där härliga grillkvällarna man har på sommaren, dom vi har framför oss nu. Mätt och belåten kan det ju vara gott att smutta på något.

Ni som har varit och ätit på Viking Lines Cinderellas A la cartekrog vet ju att man får ett litet fint glas med något gult i tillsammans med notan, här får ni receptet.

Om det kommer att smaka exakt lika vet jag inte för systemets har ju en liten lakritston, men jag är övertygad om att den rinner ner.   

Receptet fanns i middagsgruppens blogg på facebook.

Om ni byter ut brännvinet mot vatten, tar bara 4 citroner (eller motsv mängd annan citrus)som ni också pressar och tillsätter en påse citronsyra i sockret får ni en underbar måltidsdryck som späs 1 + 5. Häll vattnet kokande över socker, skal och citronsyran, låt det svalna, pressa i citronerna och sila alltsammans, förvaras i kyl, hållbar några veckor.


Limonchello

10 ekologiska citroner (har ett skal utan bekämpningsmedel)
1 liter brännvin

7 dl strösocker

Gör så här:

  1. Tvätta citronerna med diskmedel och skölj dem MYCKET noga och torka av dem. Har du hittat ekologiska citroner så behöver dem inte tvättas lika noga.
  2. Skala av den yttersta gula delen på skalet
  3. Lägg skalet i en bunke och tillsätt socker och brännvin. Rör om noga och låt sedan bunken stå i kylskåp i minst en vecka.
  4. Ta fram bunken ur kylen och sila av skalen. Häll sedan upp limoncellon i en fin flaska.
  5. Servera den väl kyld i isade glas kantdoppade i lite socker – Njut
Av Neta - 23 april 2012 23:00

Lägger upp receptet igen nu precis som jag gjorde det


Mozzarellafyllda köttfärsbiffar

 

 

½ dl ströbröd
1 1/4 dl vatten

1 msk torkad oregano
1 msk torkad rödlök
400 g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm sv.peppar
125 g mozzarellaost
4 tomater
smörolja

 

     

 

Blanda ströbröd, torkad rödlök, torkad oregano och vatten och låt stå och svälla ca 10 minuter.

Tillsätt färs, ägg, salt och peppar och blanda till en smidig färs.
Låt osten rinna av och skär den i 8 skivor. Dela färsen i 8 bitar.

       Tryck in en bit ost i varje färsbit och forma till släta, runda biffar.
Stek biffarna i smöroljan ca 5 minuter per sida.
 

Skölj och halvera tomaterna, salta och peppra lite på snittytan, vi la dom i stekpannan med snittytan uppåt, satte på locket och lät dom bli mjuka.

  Elle gjorde en röra till på mezeyoghurt med lite finskuren blast från knipplök, salt & sv.peppar Blev som en kall löksås, jättefräscht till.

  Glömde nästan att fota, vi åt med pressad potatis, Es röra, tomaterna och grönsaker. Vi kommer absolut att göra detta igen, orginalreceptet var utan rödlök och med basilika, men det sistnämnda har jag väldigt svårt för, därav oreganon och det var inget nerköp, funkar nog med timjan också.

 

Prova detta!!


 

Av Neta - 23 april 2012 12:19

Igår upptäckte jag hur viktigt det är att ha rätt potatis när man gör gratäng.

Gjorde potatisgratäng med purjo och kassler i och den brukar ju bli så himla bra men igår hade grädden liksom inte kokat in i potatisen trots att det var färdigt. Så tänk på att ha rätt potatis när ni gör sånt.

Just det här med mat "Allt i ett" tycker jag är himla praktiskt, man kan ju ha så mkt gott i en potatisgratäng. Du kan fräsa lite köttfärs med lök och kryddor, kanske lyxa till mad tacofärs. Skinka, korv och kassler är gott i men även lax eller skaldjur. Man kan ju pimpa till den ännu mer och ha i svamp, soltorkade tomater m.m tillsammans med det andra. Viktigt är dock osten som ska vara smakrik.


Sätt ugnen på 200 gr

Du skivar 8 potatisar och lägger hälften i smord ugnsform, salta och peppra, häll sen på hälften av en 3a grädde försiktigt över hela lagret så kryddorna sköljs ner på all potatis.

Lägger på den fyllning du valt, igår la vi alltså i 200 gr tärnad kassler,½ skivad purjo och ca 2 dl grovriven ost.

De potatisskivor du har kvar läggs på, kryddas och häll på grädden på samma sätt som till det understa lagret.

Sist lite ost på toppen.

Grädda i mitten av ugnen 50-60 min.


Det här ska jag försöka mig på idag :)


Mozzarellafyllda köttfärsbiffar

 

 

½ dl ströbröd
1 dl vatten
400 g nötfärs
1 ägg
½ dl hackad basilika (fast jag tar oregano)
1 tsk salt
1 krm peppar
125 g mozzarellaost
4 tomater
½ msk olja

 

Blanda ströbröd och vatten och låt stå och svälla ca 10 minuter.

Tillsätt färs, ägg, basilika, salt och peppar och blanda till en smidig färs.
Låt osten rinna av och skär den i 8 skivor. Dela färsen i 8 bitar.
Tryck in en bit ost i varje färsbit och forma till släta, runda biffar.
Stek biffarna i smöroljan ca 5 minuter per sida.
Skölj och halvera tomaterna, låt tomatskivorna steka med vid sidan om biffarna.


Servera de mozzarellafyllda biffarna med tomathalvor, potatis och vitkålsallad.

 

Av Neta - 23 april 2012 12:16

Zucchinipasta med basilika

1 stor zucchini

2 vitlöksklyftor

ca 10 körsbärstomater

400 g pasta, t ex Sedani

3/4 dl olivolja

1 kruka basilika, bladen

salt och nymalen svartpeppar

 

Koka upp rikligt med väl saltat vatten i en kastrull.

Skiva under tiden zucchinin. Tryck till vit-löken hårt med till exempel bladet av en kniv, så att den krossas, låt skalet vara kvar. Halvera tomaterna.

Koka pastan. Fräs under tiden zucchini och vitlök i olivoljan i en rymlig panna på hög värme tills zucchinin fått fin färg och börjar bli genomskinlig. Salta och peppra väl.

Tillsätt tomater och de flesta basilikabladen, låt fräsa med i ett par minuter. Häll på en skopa av pastavattnet när pastan nästan kokat färdigt (cirka 1 deciliter). Låt det fräsa in och dra sedan pannan åt sidan.

Häll av pastan och skaka durkslaget väl, tillsätt pastan i pannan, vänd runt noga. Smaka av med salt och peppar.


Av Neta - 22 april 2012 11:56

Ja 5 gr o sol är inte det ultimata grillvädret så det blev grillning ute men vi satt inne och åt. Grillades kött och kyckling och till det gjordes


 


Varm potatissallad med mango, rödlök och sparris.

 

 

1 kg delikatesspotatis

½ dl finhackade örter

Salt & sv.peppar

½ dl olja

1 kn sparris, 250 g

150 g haricots verts

1 rödlök

1 pkt fryst tärnad mango, 250 g

 

Sätt ugnen på 200 gr

Tina mangon

Halvera eller kvarta potatisen

Placera i en bak.pl.pappersklädd ugnsform

Blanda örter, kryddor olja och potatis

Rosta mitt i ugnen ca 30 min

Ansa och dela sparris och bönor

Koka sparris i 3 min och bönor i 1 minut i lättsaltat vatten

Skala och strimla rödlöken

Ta ut potatisen och blanda samman med grönsakerna och mangon

Servera den varm med kött.

 

 

       

 

En fräsch sallad med bl.a honungsmelon och rädisor i och andra goda tillbehör och såser bl.a en med gräddfil, majonnäs och mangopuré från barnmatsburk.

Desserten var en jättgod vaniljsmakande cheescake med hallon. Ska ta det receptet och lägga ut så småningom. Bland det godaste jag ätit i den vägen men så var vi hos en riktig matmamma också   

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5
6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards