Matsedeln

Alla inlägg under april 2012

Av Neta - 11 april 2012 22:02

Fiskfärs började jag göra när barna var små, det var väl typ det och mina hemgjorda fiskpinnar dom åt. Blev ju som fiskbullar och med sås o potatis gick det ner    dessutom räckte ett 400 g pkt fryst fisk till alla 5. Nu gör jag det alldeles för sällan och det är synd för det går ju fort och är himla gott. Den ska egentligen stå i vattenbad i ugnen på låg temp i en hel timme, men den blir klar på 8 min i micron .... Gjorde den enkel idag med bara dill i.


      Gjorde sallad på spetskål, gurka, paprika, sockerärtor och rädisor + lite vinegrätt på vit balsamico, älskar spetskål den är ju som ett mellanting mellan färsk vitkål och isbergssallad, men lite mer näring i än isbergs. Sen gjorde vi räksås till.


Fiskfärs i micron

 

 

400 gr vit fiskfilé, färsk eller tinad

2 ägg

1 brk lättfraiche

1 msk pot.mjöl

1 msk vetemjöl

salt o peppar

rikligt med dill, ca 1 msk torkad

ev skaldjur

 

Finfördela fisken i matberedaren

Tillsätt övriga ingredienser utom ev skaldjur och kör ihop allt ordentligt, det ska bli lätt pösigt.

Vänd ner ev skaldjur

Häll i smord microsäker form med lock och grädda på full effekt ca 8 min, den ska ha släppt kanten

Låt den stå kvar i micron ett par minuter inann ni öppnar luckan.

 

Såsen gjorde jag på

4 dl vatten

1 dl matlagningsgrädde

2½ msk mjöl

1 fiskbuljongtärning

salt o peppar

1 msk citronsaft

1 näve skalade räkor.

Vispade ut mjölet i vätskan, kokade upp under omrörning med buljongen, kokade ca 4 min, smaksatte och rörde sist i räkorna.



Av Neta - 10 april 2012 23:55

Aubergine”kaviar”

 

 

Ca 2 dl

 

400 g aubergine (1 medel eller 2 små)

flingsalt

sv.peppar

olivolja

3 stora vitlöksklyftor, oskalade

1 msk färskpressad citron

10 myntablad

½ kruka persilja

1 dl kikärtor från konserv

 

Sätt ugnen på 200 gr

Skala och skiva auberginen tunt längs med

Lägg ut skivorna på en plåt strö över salt och peppar

Pensla med 1 dl olja

Placera de oskalade vitlöksklyftorna på och grädda i 25 min

Ta ut plåten, skala vitlöken och låt allt svalna

Kör alla ingredienser i en mixer tillsammans med 2 msk olivolja

Smaka av med salt & peppar

 

Gott på bröd eller som tillbehör.

 

Av Neta - 10 april 2012 23:44

Ja guppat på sjön om man så vill, i morse till hela 20 skm.


       


Åkte i söndags efter en frunch på påskrester. På båten fick vi en underbar 3-rätters först Najadlax med räkmousse, och sen varmrätten ni ser på bilden Helstekt kalvfilé med rostad vitlökssås och vårens primörer som var ugnsrostad potatis med gremolata, vårlök och bakade tomatklyftor. Potatisen var urgod men jag gillar ju gremolata och ska klart prova att göra det själv, måste väl bara vara att koka potatisen nästan klar och sen steka i gremolatasmör.


Gremolatasmör

 

 

Till 4

 

100 gr mjukt smör

1 press vitlöksklyfta

skal av ½-1 citron

1-2 msk hackad persilja

 

Rör smöret mjukt och luftigt

Vänd ner övriga ingredienser

Gör en rulle och ställ kallt att stelna alt. Frys.

 

När vi kom hem idag hade yngsta dottern som var husvakt dukat så fint med egengjorda chokladhjärtan och gjort pasta med ost & skinksås och gröna bönor, gott det också. Tack hjärtat!   

Av Neta - 7 april 2012 00:07

     


Ja vi gjorde en påsklunch här hemma idag, enda dan i påsk vi ska äta hemma, ja förutom frukostar då :). Tanken var sen att ta lite varm mat på kvällen men efter den lunchen...


    Och efter tjejernas konstverk till påskbakelser lite senare orkades ingen mer riktig mat, utan vi tog bara lite ost & kex ikväll.


  Måste också få visa vårt påskbröd, bakat i en silikonform jag köpte på Lidl förra året. Det här är ett matbröd men fatta vilken tårta man skulle kunna göra i den :)

  Från Elles.

Elle köpte en form med 6 ägg med olika mönster och jag den här och båda formarna har använts.

Av Neta - 5 april 2012 23:40

Jag gör en tunnbrödrulle som i sin enkelhet är så himla god, brukar ofta ha det till fördrink eller plock och den är försvinnande god.

Brer bara tunnbröd med färskost med pepparrot, lägger på kallrökt lax, 2 skivor diagonalt så det täcker när man rullar hop från långsidan sen. Skär dom i "rulltårtsbitar" lika god till en "Drajja" som bål eller ett glas vin. Ja säkert till öl också   

Blev glad när jag i senaste numret av Året Runt såg förslag till ytterligare fyllningar, den första här innehåller mina favvoingredienser.


3 fyllningar till tunnbrödrullar

 

 

Varje fyllning räcker till 2 tunnbröd 15 x 20 cm.

 

1 dl skalade räkor

2 msk finhackad dill

1 msk finhackad rödlök

3 msk röd stenbitsrom

1 dl fraiche

Sv.peppar

 

Grovhacka räkorna, blanda med det andra och smaka av.

 

100 g rökt renstek

½ finhackad saltgurka

1-1½ msk finriven pepparrot

1 dl fraiche

Sv.peppar

 

Rör pepparroten i fraichen

Skär köttet i små bitar

Blanda i med gurkan och smaka av.

 

1 avokado, mogen

1 vitlöksklyfta, pressad

1 msk olivolja

1 msk pressad lime

5 msk finhackad persilja

Salt &sv.peppar

 

Mosa avokado med vitlök, olja och lime

Rör i persiljan och smaka av.

 

Fördela fyllningarna på tunnbröden, bred ända ut i kanterna

Rulla hop ganska hårt och slå in i plastfolie

Fyllning 1 o 2 kan stå kallt minst 1 timme eller över natten

Fyllning 3 bör inte stå längre än 2-3 timmar, avokadon mörknar

Vid servering skär rullarna snett i ca 2 cm skivor.

 

    Stina gjorde lite färgglada ägg av marsipan idag, senare chokladdoppade hon dom till hälften.

 

         

 

Patén var perfekt idag och vi startade påsken med lite kyckling och tzatsiki, jansson, champinjonhattar fyllda med färskost m paprika & lök, penslade med soja o olja som stått i ugnen ca 15 min och patén med dess sås. Elle bakade kuvertbröd i påskformar hon köpt och så det obligatoriska glaset med påskmust    Jag föredrar ju vin annars men påsk o jul brukar jag ta ett glas must, sen kör jag på mineralvatten eftersom jag har lite känslig galla.

 

Och ja, spisen är städad nu ;)

Av Neta - 4 april 2012 23:35

     


Idag försökte vi oss på att göra lite kycklingar, jag gjorde mina med vingar och E sina med hög svansföring, men det blev väl inte jättebra. E färgade pärlsocker orange också till dekoration av påskliljor men när dom var gräddade så va det samma färg på allting. Jag försökte måla med karamellfärg men nej, det var inte vår dag idag   


       


Gjorde ordning gravlaxen och eftersom jag hade en ganska stor bit fick det bli lax till middag och en lax och skaldjurspaté också. Middagslaxen stektes bara i ugnen, salt och citronpeppar på 175 gr i 25 min.

Gjorde en stor sats av den här såsen och tog av den till. Den är lika god till patén sen.


Grön sås:

3 msk finhackad dill

3 msk finhackad persilja

skal av 1 citron

saft av en halv citron

3 dl gräddfil

salt & peppar

Blanda alla ingredienser och smaka av. Låt den stå svalt före servering


Lax & skaldjurspaté

För 6 st

 

600 gr skinn- o benfri lax

3 ägg

1 tsk salt

2 dl vispgrädde

1 msk potatismjöl

2 msk finhackad dill

1 krm chilipulver

100 gr grovt hackade kräftstjärtar

100 gr skalade och grovt hackade räkor

75 gr avrunna musslor

 

Garnering:

100 gr skalade räkor

400 gr skivad lax

50 gr kräftstjärtar

dillvippor

citron i skivor eller tunna klyftor

 

 

Sätt på ugnen på 175 gr

Smörj en 1,5 l avlång form och lägg i ett bakpapper i botten

Skär laxen i mindre bitar och hacka dem grovt i en matberedare

Tillsätt ägg, salt, grädde, potatismjöl, dill och chilipulver och kör till en slät smet.

Häll över smeten i en bunke och rör ner räkor och kräftstjärtar.

Fördela hälften av smeten i formen, lägg på musslorna och täck med resterande smet.

Grädda i nedre delen av ugnen 50-55 min eller till innetempen är 75 gr.

Låt patén svalna, vänd upp och ner och garnera.

 

Nu tog jag lite laxspill så hade med räkor och kräftstjärtar mixade i smeten också, blev nog mer skaldjur än lax men även lite hela i själva patén, blir så läckert när man skär den då. Tog inga musslor, fixar inte det.

Hade ingen ledig liten (gjorde bara 3/4 sats) avlång form heller så fick bli en liten rund pyrex + en portionsform. Den stora kanske fick stå aningens för länge. Visar sig i morgon. :)

Jag hade 150 g lax, 150 g kräftstjärtar och 100 g räkor. 50 g av vardera räkor och kräftstjärtar hela i.

2 ägg, 1½ dl grädde 3/4 av salt o potmjöl, 1½ dill.

 

Nu är det jansson som ska göras i morrn. Resten är klart.

  

Av Neta - 3 april 2012 22:28

 

Så idag hade hon tagit med sig rostbiff, så gjorde hon lite potatisklyftor och ratatouille med svamp i, kände mig riktigt bortskämd idag.

I övrigt har vi handlat hem allt till påsken så i morgon ska vi baka lite kakor, grava lax och göra lite marsipangodis.

Av Neta - 2 april 2012 22:36

 


Ja nu är påskveckan här och med den kom vintern tillbaka, har snöat och haglat om vartannat här de senaste dagarna, inget som ligger kvar men minusgrader på nätterna och inte så varmt på dagarna heller. Det var inte en sån påsk jag ville ha men det verkar som det blir så.

Vad har ni för måsten på påsken vad gäller mat?

En sillbit vill man väl ha, en bit gravad lax, ska göra min i morgon. Ägghalvor med räkor, rödlök och rom, jansson sen vill jag ha lite vårliga primörer, sparris, rädisor och färsk lök. Den har ju kommit nu. Avocado också.

Sen är jag nöjd, ja kanske en liten kräftstjärt också då, mycket skaldjur ska det vara. En liten gubbröra någon av kvällarna....


  Baka lite påskigt kanske,


Mördegskakor till påsk


cirka 30 stycken dubbla

 4 1/4 dl vetemjöl
50 g mald mandel
2 dl Farinsocker
1 msk Vaniljsocker

1 ägg
150 g rumstempererat smör eller margarin
Fyllning
200 g choklad av hög kvalitet, vit eller ljus
50 g smör

 

Garnering
5 dl Florsocker eller Flor med chokladsmak
1 msk smörolja

2 msk vatten, saft eller juice

Arbeta samman samtliga ingredienser till degen.

Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter. Kavla ut degen på mjölat bakbord till 2-3 mm tjocklek. Ta ut kakor med hjälp av mått.

Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 175 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.
Smält matfettet i en gryta. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i det smälta matfettet. Smält på svag värme. Låt svalna i en timme innan chokladen vispas kraftigt med elvisp.

Fördela fyllningen på hälften av kakorna. Lägg en kaka ovanpå. Blanda samman ingredienserna till glasyren. Garnera kakorna. Använd din fantasi.
Tips
Du kan även använda kakorna en och en utan fyllning. Gör ett hål i några av dem och använd dem till att hänga i påskriset.

 

   

 

Vi bakade matbröd idag, det här. Blir 4 "limpor" och sköter sig själv. Idag gjorde jag det på lite mjölslattar och vanlig jäst.

 

Pias långpannebröd

 

 

 

2 påsar torrjäst

12 dl vatten

(4-5 msk brödkrydda + 2 dl solroskärnor)

5 tsk salt

2,5 l mjöl, gärna 1/2-1 l vetemjöl special

 

Blanda alla torra ingredienser.

Värm vattnet till strax under 50 gr, och häll det över det torra.

Arbeta degen några minuter i maskin, eller för hand.

Jäs 1 timme.

Rör om, och jäs en timme till.

Häll upp degen på en långpanna.

Sätt samtidigt ugnen på 250 gr.

Jäs 15-20 min.

Grädda 15 min.

Sänk ugnen till 100 gr., och grädda en timme till.

Stjälp upp brödet på galler, låt det svalna.

Dela i 4 ”limpor”.

 

Stekt fläsk, potatis och brunsås till middag med den här salladen med förutom sallad, bönor, tomater, gurka och paprika, dressad med olivolja och vit balsamico.

 

 

 


Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5
6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards