Matsedeln

Alla inlägg under mars 2012

Av Neta - 22 mars 2012 23:11

Årets första grillning på Elles altan, hamburgare till lunch :)

Ikväll blev det Icas frysta köttbullar med makaroner och ärtor, majs & paprika, tror inte ni behöver recept på det ;)

Av Neta - 21 mars 2012 18:59

Bobotie är en sydafrikansk rätt, en slags matig omelett eller gratäng. Den jag gjorde idag hade en skandinavisk touch med äpple och örter men i afrikanska recepten som varierar enormt, ungefär som pytt, ta vad du har ungefär är det oftast aprikoser. I min stod det mandelspån men såg också recept med både jordnötter och frön i. Grunden är iaf köttfärs och curry med äggstanning och också där varierade mängden från 2 tsk till 2 msk curry, vi fegade och tog 2 tsk. Så här gjorde jag och vi åt den med potatis och en röra med gräddfil och mango chutney!


       


BOBOTIE

 

 

 

"Syd-afrikansk köttfärsrätt i skandinavisk tappning. Riktigt mustig och god. "

 

för 6

 

0,5 dl ströbröd

1 dl mjölk

1 st stor lök

1 st stor äpple

3 msk olja

2 msk curry

500 gram nötfärs

1 tsk salt

2 tsk timjan

1,5 tsk dragon

2 msk lime/citronsaft

0,5 dl mandelspån

Äggstanning:

3 dl mjölk

2 st stora ägg

4 st lagerblad

 

Blanda i en stor skål ströbröd med mjölk och låt dra en stund.

Skala och hacka löken och skala och skär äpplet i små tärningar.

Sätt ugnen på 175 grader.

Värm oljan i en stekpanna och blanda i curryn.

Tillsätt löken och låt steka en stund. Tillsätt sedan äpplebitarna och rör om.

Häll lök/äpple till skålen med ströbrödet. Blanda.

Stek köttfärsen och häll i skålen. Blanda. Krydda med salt, timjan, dragon,

lime/citronsaft och mandelspån. Rör om allt väl.

Häll detta i en ugnsform.

Vispa ihop mjölk och ägg och häll i ugnsformen. Lägg lagerbladen på.

Grädda i 175 grader i nedersta falsen 40-50 minuter.

Servera med kokt potatis och sallad.

 

Denna ska jag nog prova nästa gång

 

800 g nötfärs
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk olja
2 msk Durban Curry
2 tomater, hackade
4 msk skorpmjöl
½ dl jordnötter
2 skivade torkade aprikoser
½ tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
3 ägg
3 dl mjölk

Fräs nötfärs, lök och vitlök i olja, ca 5 min.
Rör ner Durban Curry och tomater. Låt puttra i ca 10 min. Blanda i skorpmjöl, jordnötter, aprikoser, salt och peppar.

Smörj en ugnsfast form och häll i färsblandningen.
Vispa ägg och mjölk. Häll över färsen.

Grädda på 175°C i ca 20 min.




  Har du ätit Okra? Jag har det inte men blev nyfiken på det idag då det stod ett recept på Okrarelich som tillbehör till Bobotie. Här kan du läsa lite mer om den.

http://www.rpfrukt.se/register/register.asp?reg=gront_42.htm


Okrarelish:



200 g okra eller sockerärter
½ gul lök
1 msk mild olivolja
1 bifftomat
1 vitlöksklyfta, hackad
½ tsk färsk riven ingefära
1 tsk honung
½ citron, finrivet skal
½ röd chilifrukt, hackad utan kärnor
1 msk färska hackade örter, till exempel mynta, koriander eller persilja

 

Skiva okra på snedden i ½ cm tjocka skivor. Skala och skiva löken. Fräs lök och okra i olja i en stekpanna på medelvärme några minuter.
Dela tomaten på mitten, skiva den tunt. Lägg skivorna i stekpannan och tillsätt vitlök, ingefära och honung. Tillsätt citronskal och chili och låt sjuda ett par minuter. Strö över örterna.
Servera relishen varm eller kall som tillbehör.


Säkert gott till annat också.

Av Neta - 20 mars 2012 23:38

Gjorde inte riktigt efter receptet men bästan


    Skivade 3 schalottenlökar tunt och hackade en gul spetspaprika, fräste 1 msk smör och 1½ tsk curry en stund, tillsatte lök och paprika och lät det fräsa till löken var mjuk. Då hade jag i 400 g tärnad kassler och lät det fräsa med en stund.

Hällde av spadet från 1 burk ananasringar och hade i matlagningsgrädde tills det blev 4 dl vätska. Tillsatte 2 msk tomatpuré och ½ pressad liten solovitlök i det och hällde över det andra. Lät det puttra i 15 min under lock.

Delade ananasringarna i 8 delar och rörde ner det samt smakade av med salt och svartpeppar. Serverade med ris och en sallad gjord av kruksallad, gul paprika, färska sockerärtor och små gröna kärnfria vindruvor. Dressade med en dressing gjord på 2 delar olivolja, 1 del vit balsamvinäger 1-2 msk dijon, salt ,sv.peppar och italiensk salladskrydda.



Av Neta - 20 mars 2012 11:52

Börjar med en sallad


Broccoli med valnötter

 

 

För 4

 

2 broccolistånd

2 dl valnötter

1 citron

4 msk olivolja

salt o sv.peppar

 

Skölj och dela den råa broccolin i småbuketter

Hacka gärna stjälken fint också

Hacka valnötterna grovt

Blanda i en rymlig skål

Pressa citronen och blanda i olivoljan

Häll över salladen

Smaka av med salt o sv.peppar

Låt stå kallt minst ett par timmar före servering.

 

 

 

 

SVAMPFYLLDA SQUASH

 

2 squash, 3-400 gr/st

 

1 l rensad blandsvamp

 

1 hackad gul lök

 

1 msk vetemjöl

 

2 dl lätt creme fraiche

 

3-4 dl riven ost

 

salt & peppar

 

Sätt ugnen på 200 gr.

Dela squashen och gröp ur lite av kärnhuset

Förväll svampen i lättsaltat vatten

Hacka den sedan grovt och fräs tillsammans med löken

Strö över mjölet, blanda i fraichen och osten

Smaka av och fördela på squashen

Gratinera i 25 minuter

 



 

 Igår blev det middag i stan, så skönt att vara färdigäten när man som vi har några mil och köra och man blir ju trött av att storhandla. Med dom bensinpriser som är nu försöker vi ju också samla hop ärendena i stan till så få tillfällen som möjligt så när vi åker in blir det fler ställen vi handlar på.

Vi har ett stort köpcentra här som heter Gränby där har bl.a ett av stadens mest anrika konditorier, Fågelsången öppnat en liten filial som även har lite smårätter. Fågelsången ligger ju annars vid Svandammen mitt emot Flustret.

Jag åt bakpotatis med Skagenröra, och då får man potatisen öppnad med en smörklick i och fyllningen bredvid, det gillar jag hatar när dom klassar på fyllningen i potatisen så det svämmar över alla breddar. Det ingår både en förstklassig salladsbuffé, dricka och bröd & smör så man blir ordentligt mätt, och 85 kr är överkomligt.

Tjejerna tog paj och det är inga fjösiga portionspajer utan rejäla bitar, båda drack dom hallonsoda igår och fick riktiga barndomsflaschbacks.   

 

Idag blir det kasslergryta med ris. Fast jag gör den med bara matlagningsgrädde och reder den lite ist.

 

Ylvas kasslergryta ! (4 port)

 

400 g kassler

1 purjolök

1 grön paprika

1 röd paprika

3 dl grädde

2 dl creme fraiche

2 msk tomatpuré

1 ½  vitlöksklyfta

2 tsk curry

salt och svartpeppar

 

Strimla kassler, paprika och purjolök.

Smält margarinet i en gryta och tillsätt curryn.

Bryn sedan purjolöken och paprikan.

Tillsätt kassler, grädde, creme fraiche, tomatpuré och vitlök.

Låt puttra i ca 15 min.

Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med ris, sallad och pain-riche.

 

 

Av Neta - 18 mars 2012 22:52

  Ugnsstekte fläskytterfilén, kokade potatis, gjorde bea från pulver (JUNIS förstås, www.juniskryddor.se ) och micrade ärtor.

Kanske inte den lyxigaste söndagsmiddagen men vem farao har sagt att det måste vara lyx varje söndag ;)

Enkelt men gott!

Av Neta - 18 mars 2012 13:53

Inte bara hos mig som ändå drabbades rätt lindrigt utan hela fam så klart.

Därav bloggtorkan man är ju inte så sugen på mat då precis.

I fredags kokade jag pasta, fräste sen bara lite lök och champinjoner hade i lite frysta färdigskalade räkor och en rejäl klick färskost med vitlök. Spädde med lite för mkt mjölk. Kanske lite rinnigt men helt ok ändå.

Hittade också ett paket räkcrepes i frysen som jag tänkte vi kunde ha på kvällen till TVn, men fy farao för färdigköpta sånna. Undrar om dom brer på fyllningen med smörkniv? Var inte ens räkor i alla. Nej aldrig mer!!

Fuskar gärna med färdigköpta pannkakor till crepes men fyllningen ska vara hemgjord och den ska defenitivt inte snålas med.


Fortfarande lite slöa igår, men Elle kom hem så vi fixade iaf lite latmat. Hittade nämligen en hel förpackning fryst Lövbit i frysen, en slags pressat kött som blir färdigt på nolltid.

Sen har jag ju dom frysta potatistärningarna som jag köper i storpack från Willys, ca 2-2.5 dl per person igår i ugnen men går så klart lika bra att steka i stekpanna.

Till det gröna bönor och ett hemgjort kryddsmör på smör så klart   frysta provensalska örter (Findus), lite citronskal och vitlök. Vi var nog lite snåla på citronskalet och kanske skulle man haft några droppar press citron också, men annars blev det urbra.


Till idag tog jag fram en fläskytterfilé, inte bestämt mig för i vilken form den ska ätas än så jag återkommer om det   

Av Neta - 15 mars 2012 17:05

Jag har länkat er fel, ni ska hit www.netaave2.bloggplatsen.se

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15
16
17
18
19
20 21 22
23
24 25
26
27
28 29 30
31
<<< Mars 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards