Matsedeln

Direktlänk till inlägg 29 januari 2012

Olja & vinäger

Av Neta - 29 januari 2012 13:40

Återkommer till det men först ska jag reda ut begreppen från gårdagens inlägg.

Enchiladas är som burritos med kyckling eller tacofärs men man har tacosås och ost över dom innan gratinering.

Wraps är kalla skal fylld med grönsaker och röra samt en kall sås.

Det vi åt var tydligen Burritos, kan även göras med färs eller qourn, här kommer ett tydligare recept på våra.


6 wraps eller andra mjuka skal som inte bör vara för små.

400 g kycklingfilé i tärningar

1-2 rödlökar, hackade

smörolja

1 påse tacokrydda + 1½ dl vatten

1 brk krossade tomater som får rinna av i en trådsil

1 brk tacosås, valfri styrka

½ brk kidneybönor

½ röd paprika

1 dl majs

2-3 dl riven ost


Sätt ugnen på 225 gr

Fräs kyckling och rödlök i en panna med lite smörolja

Tillsätt tacokrydda, rör runt och tillsätt vattnet, låt vattnet koka in på ganska hög värme

Rör i tomater, hälften av tacosåsen, bönor, paprika och majs

Låt detta puttra hop en stund

Lägg en sträng av röran på mitten av en wrap, rulla ihop och lägg i smord ugnsform, lägg dom tätt

Strö över riven ost och gratinera i ca 10 min

Servera med grönsaker, en klick gräddfil och tacosås.

Se bilder i gårdagens blogg.


Så det här med olja & vinäger

Jag minns t.ex inte vinäger från min barndom, knappt olja heller, förekom inte hos oss iaf.

När mamma dressade sallad (som vi åt bara på söndagar) köpte hon den vanliga gula salladsdressingen på flaska eller gjorde en dressing på matättika och vatten + kryddor. Salladskrydda eller örter minns jag inte heller, för mig personligen kom örter med oreganon som ju kom med pizza i slutet av 60-talet.


Olja när man väl började använda det var ju matolja, punkt slut. Så småningom kom väl majsolja och solrosolja.

Idag har jag förutom solrosolja som vi friterar i, både kallpressad och varmpressad rapsolja och olivolja.


Vinäger fanns ju i början bara som rödvinsvinäger, minns att den vita var lite lyx när den kom. Balsamicon är väl bara några år.

Idag finns bara i mitt skåp förutom rödvins, vitvins och äppelcidervinäger olika sorters balsamico. Creme, vit, granatäpple, mango och sparrisbalsamico och jag använder allihop.


Ja tiderna förändras och vi med den   


Idag ske resten av familjen ut på baluns, det blir snabbmat, pasta och köttbullar innan dom åker och förmodligen rester av gårdagens burritofyllning för mig ikväll.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6 7 8
9 10 11
12
13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23
24
25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards