Matsedeln

Direktlänk till inlägg 29 januari 2014

Rotfrukter i pepparrotsgrädde

Av Neta - 29 januari 2014 23:27

 


I morse kände jag att jag nog inte skulle fixa att göra rösti men hade tagit fram fläsk och visste samtidigt att jag hade en del rotfrukter och en purjo som jag behövde ta reda på. Så jag slängde ut en fråga i matgruppen på fejjan och fick ett tips jag blev lite nyfiken på.


Beordrade L att skära det hårda medans jag gick på purjo o stjälkselleri. Kålrot, morot, palsternacka o rotselleri + det jag skurit gick i det kokande salta vattnet efter koktider.

Bjuder er förresten på det kokschema jag hittade och genast sparde i min kokbok på datorn. Varsågod att kopiera.


KOKTID ROTFRUKTER

  • Potatis, färsk kokas 10-20 minuter, vinterpotatis 20-30 minuter.
  • Sötpotatis, hela kokas 20-40 minuter, i bitar 15-20 minuter.
  • Jordärtskockor 10-15 minuter tills de mjuknat något.
  • Kålrot, små bitar färsk/späd vårkålrot 8-12 minuter. Små bitar äldre höst/vinterkålrot 25-35 minuter.
  • Majrova, 5-15 minuter tills den blivit lätt mjuk.
  • Morötter & palsternackor, små färska/späda 5-10 minuter. Äldre stora höst/vinter 10-15 minuter. Bitar 3-5 minuter.
  • Persiljerot/rotpersilja, 5-10 minuter.
  • Rotselleri skuren i bitar kokas 5-10 minuter.
  • Rädisor 1-2 minuter, med bevarad tuggmotstånd.
  • Rödbetor, späda 15-20 minuter, äldre/stora 40-60 minuter.
  • Polkabetor & gulbetor, små färska/späda 10-15 minuter. Äldre stora höst/vinter: 30-40 minuter.
  • Svartrötter, färska/späda i 10-15 minuter. Äldre tjockare 20-30 minuter. Bitar i 6-12 minuter.


Jag kokade upp 3 dl matlagningsgrädde med salt, sv.peppar o riven pepparrot i en egen kastrull medans rotfrukterna, skurna i sockerbitsstorlek rann av. Kokade tills det blev lite simmigt och rörde sen ner kanske 1 liter av rotfrukterna. Åts alltså med stekt fläsk och det bästa är att nu har jag ett par burkar färdiga rotfrukter i frysen också, bara stjälpa i nån soppa eller gryta.   Prova det här för det var gott!




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards