Matsedeln

Direktlänk till inlägg 29 januari 2014

Kanel

Av Neta - 29 januari 2014 13:42

 


" Kanel

 

Kryddan kanel utgörs av bark från olika arter av kanelträd. Avskalad, ugnstorkad och hoprullad bark ger kanelstänger. Torkad bark kan också malas. I somliga länder, speciellt i Brasilien används även trädets blomknoppar.

Kanel tillhör de tidigast använda kryddorna. Kanel används i Sverige främst i fikabröd, kakor,  äppeldesserter, på gröt, i fil. Kanel ingår i många traditionella kryddblandningar, t ex curry. Kanel används också som krydda i kötträtter. 


 

Ceylonkanel (Cinnamomum verum), även kallad äkta kanel eller apotekskanel utvinns från trädet Cortex Cinnamomi zeylanici. Detta växer i regniga tropiska, subtropiska eller varmtempererade regioner. Äkta kanel är ljusare i färgen än kassiakanel, och stängerna är sprödare och lättare att pulvrisera. Smaken är mild och aromatisk. Kumarinhaltenär låg. Den äkta kanelen lär (dessvärre) ha mer eller mindre försvunnit från den svenska marknaden och ersatts med kassia. (Finns i vissa nätbutiker både hel och mald.)


 

Kassiakanel är bark från trädet Cinnamomum cassia. Den har högre kumarinhalt än ceylonkanel.


 

En tredje sort, malabarkanel, kommer från kustområdet Malabar i Indien i form av tjocka, hårda rör.

 

Kanel innehåller kumarin som kan ge leverskador vid förtäring i stor mängd. Normal konsumtion av kanel betraktas dock inte vara skadlig."

 

Har sett att många har kanel i köttfärssåsen och själv har jag det alltid i julköttbullarna. Hittade också detta i dagens UNT.


" Godaste färsbiffarna

 

500 g blandfärs

1 gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, pressade

1 ägg

2 msk vetemjöl

1 tsk kanel

1 tsk spiskummin

salt o sv.peppar

 

Rör ihop allt och låt färsen vila en halvtimme

Forma biffar som steks i rapsolja

servera med kokt potatis, brunsås och sallad "

 


Jag får nog inte riktigt hop kombon kanel - spiskummin själv, men vem vet det kanske är jättegott   

Sen brunsås till det? Näe blir nog annat här. Känns mer som en kall fruktig sås till det där eller vad tror du? Salsa i gräddfil kanske.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards