Matsedeln

Direktlänk till inlägg 28 januari 2014

Nytt i bloggen

Av Neta - 28 januari 2014 00:32

2 nya saker kommer att hända på bloggen i vår, dels kommer jag, inspirerad av en av dom nya böckerna jag köpte på loppis, lägga ut en faktaruta om kryddor, grönsaker och frukt/bär. Sen kommer jag också lägga ut "Fredagsdrinken"

Börjar idag med en faktaruta om kryddor lite allmänt.


"Kryddor är viktiga för matsmältningen!

 

Kryddor är viktiga, de aktiverar matsmältningen så att kroppen lättare kan bearbeta maten.

Timjan, mejram, rosmarin, salvia, kyndel, basilika och mynta ger alla god smak och fin doft

och kan därför gärna användas både till vardag och fest."

 


Så står det i den första faktarutan i Menyboken av Britt Sandqvist Bolin. Jag har nog trott som de flesta av er antar jag, att kryddor ger smak och "thats it" men att dom också har inverkan på matsmältningen har jag nog aldrig ens tänkt på. Timjan är min favoritört, jag odlar både "vanlig" och citrontimjan själv och använder den mycket. Den pryder ju också sin plats i trädgården, går att odla i vanlig blomkruka både inne och ute, fin när den blommar och doftar ljuvligt i skymningen. Så här skriver hon om den.


   

"Timjan - en oumbärlig krydda

 

Namnet timjan kommer troligen från latinets thymos, som betyder livskraft.

Redan de gamla grekerna var mycket förtjusta i timjan. De såg den som en

symbol för mod och handlingskraft.

Timjan är en viktig bladkrydda, mycket användbar i många olika slags maträtter, t.ex svampstuvning,

soppor med grönsaker, fisk och kött, i färsrätter och i marinader m.m

Torkad timjan är billig och duger oftast mer än väl. Den håller sig bra flera år i stängd glasburk.

Men numera finns också färsk timjan och kanske odlar du den själv. Då väljer man givetvis den,

både för smakens och utseendets skull."

 


Jag har nästan alltid ett par kvistar av varje sort med när vi gör grönsakspaket på grillen. Jag har den t.ex i marinader, i kalla grillsåser, i ärtsoppan, till fisken, kycklingen, rostade rotfrukter och jag personligen som inte är så förtjust i basilika byter ofta ut den i ett recept mot timjan. I rödvinssåsen är den ett måste. Te på timjan är bra mot hosta och växten är vinterhärdig långt upp i landet.

Vad har du timjan till?



 
 
Garlipop

Garlipop

28 januari 2014 08:35

Fin blogg :)

http://www.garlipop.bloggplatsen.se

Neta

28 januari 2014 12:05

Tack, tipsade just dottern om din

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards