Matsedeln

Direktlänk till inlägg 26 januari 2014

V 5

Av Neta - 26 januari 2014 12:59

  

Veckans sallad:

 

Netas råkost

 

2 morötter

1 pkt sparrisbroccoli

1 röd spetspaprika

½ pkt sockerärtor

1 brk minimajs

½ röd chili (mild)

1 stort Granny Smithäpple

 

½ dl olivolja

2 msk vit balsamico

2 tsk salladskrydda

½ tsk salt

1-2 krm grovmalen sv.peppar

 

Skala morötterna, fortsätt sen o gör strimlor med skalaren

Ansa och dela buketterna och broccolistjälkarna i mindre bitar

Halvera, kärna ur och skiva paprikan

Ansa och skär ner sockerärtorna

Häll av och dela minimajsen i mindre bitar

Kärna ur och hacka chilin

Skala, kärna ur och tärna äpplet

Rör ihop dressingen och blanda alltsammans, låt den dra minst en timme, gärna längre.

 

  

Månd:

 

Kokt fisk med hummersås och potatis

 

Gör en sås på

 

2 msk smör

3 msk mjöl

2 ½ dl fiskbuljong

2 ½ dl mjölk

1 msk hummerfond

 

Fräs hop smör o mjöl, spä med vätska + fond, koka 3 min, smaka av.

 

  

Tisd:

 

Korv Stroganoff m ris och rivna morötter

 

  

Onsd:

 

Rösti med stekt fläsk och cole slaw

 

Rösti

 

 

Till 4

 

5 potatisar

½ gul lök

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 ägg

2-4 msk smör

 

 

skala och riv potatis och gula löken grovt

låt rinna av i en sil

krydda och rör ner ägget, blanda väl

hetta upp en stekpanna, helst gjutjärn

smält smöret fördela smeten till 4 kakor och stek på medelvärme ca 5 min på varje sida.

 

Coleslaw


 

 

5-7 dl finstrimlad vitkål
 1 liten morot
1 liten rödlök
 1 dl matl.yoghurt
1/2 dl majonnäs av valfri sort

1 tsk fransk senap
1 tsk socker (kan säkert uteslutas)
1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar


Gör så här:

Skala och riv moroten.

Skiva rödlöken tunt.

Rör ihop crème fraiche, majonnäs och senap.

Smaksätt med socker, salt och peppar.

Blanda vitkål, morot och lök och majonnässås.

Låt stå kallt ca 2 timmar innan serveringen.

 

  

Torsd:

 

Linssoppa m feta

 

  

Fred:

 

Bakad potatis, kycklingspett (färdiga från   ) med gräddfil och mango chutney som rörs ihop med lite salt och sv.peppar

 

  

Lörd:

 

Pannbiff m lök, brunsås och kokt potatis, lingon och råkost

 

  

Sönd:

 

Skinkstek gjord i stekpåse med rotfrukter och sås på lagen som blir + grädde.

Servera med vinbärsgelé, potatis och brysselkål.

 

Skinkstek på 1-2 kg

 

Rotfrukter, t.ex

morötter

palsternackor

selleri

kålrot

lök

 

Sätt en stekpåse i något ugnssäkert med några cm kant och ganska vid öppning

Skär rotfrukter och lök och lägg i stekpåsen
Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn skinksteken runtom så den får fin färg.

Krydda med timjan, salt och peppar.

Ta upp och lägg steken i påsen på grönsakerna.

Vispa ur pannan som du brynt skinksteken i med 2 dl vatten

Tillsätt ½ buljongtärning och 2 dl grädde  1 msk tomatpuré, 1 msk soya och vitpeppar

Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra tills den blir lite simmig, red av om ni tycker det behövs 

Smaka av med salt och rör i 1 msk vinbärsgelé.

Häll såsen i påsen över skinkstek och rotfrukter, förslut påsen

Stek i ugn på 160 grader tills innertemperatur på köttet visar 68 grader

Ta ut påsen och låt allt ”vila” ca 10 min

Ta ur köttet med stekgaffel, skiva det tunt och lägg upp det i formen med sås o rotfrukter runt om

Servera med kokt potatis, brysselkål och vinbärsgelé.

 

 

 

 

 

 

 

 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards