Matsedeln

Alla inlägg under oktober 2013

Av Neta - 13 oktober 2013 17:24

  

Veckans sallad:

 

 

God sallad

 

 

 

2 Grovt rivna morötter
1 apelsin skuren i tärningar + 1 msk av saften
1 msk solrosfrön
3 msk olivolja
ca ½ msk ljus eller fruktig balsamico
salt och peppar

 

Blanda morot o apelsin, rör ihop resten o slå över, blanda i o låt dra en stund.

 

  

Månd:

 

Kokar jag en hel falukorv i saltat vatten med ett par lagerblad och 5-6 kryddpepparkorn i, koka upp stäng av värmen låt den stå kvar på spisen under lock 5 min.

Till det gör jag en vanlig vitsås på 2½ msk mjöl och 4 dl vätska hälften mjölk/buljong, smaksätter med salt o sv.peppar och rör ner 2-3 msk senap då den är klar. Serverar med potatis o råkost.

 

  

Tisd:

 

Tacofisk

 

 

600 gr fiskfilé, tinad

 

1 tsk salt

 

smör till formen

 

2,5 dl mellangrädde

 

0,5 – 1 dl tacosås, valfri

 

2 dl riven texmexost

 

15-20 tacochips (kan skippas)

 

Sätt ugnen på 225 gr.  Salta och vik ihop fileérna om de är tunna. Lägg dem i smord ugnsform.

 

Blanda grädde, tacosås och osten, häll det över fisken. Krossa chipsen och strö det över fisken. Stek fisken mitt i ugnen ca 25 min.

Servera med kokt potatis och sallad.

 

   

Onsd:

 

Kokar kyckling (koka fler, går på samma besvär) i hönsbuljong så det täcker pippin med 5 sv.pepparkorn, en morot o en gul lök/kyckling, När köttet lossnar från benen är det klart. Silar buljongen, spä med mjölk/grädde om ni vill 1 dl/halvliter o reder av den och tillsätter 2-3 tsk curry/5 dl buljong. Rensar kycklingen o rör ner köttet i såsen

Serverar med ris o sallad.

 

  

Torsd:

 

 

 

Köttfärsgulaschsoppa

 

 

2 msk smör

 

1 stor lök, grovt hackad

 

1 purjo, strimlad

 

2 stora potatisar, grovt tärnade

 

2 morötter, slantade

 

1-2 röda paprikor, strimlade

 

300 gr köttfärs

 

2 tsk paprikapulver

 

2 msk tomatpuré

 

1 l vatten + 2 köttbuljongtärningar

 

1-2 vitlöksklyftor, krossade.

 

salt & peppar

 

Fräs lök och purjo i margarinet, tillsätt potatis och morötter och fräs med en stund.

Tillsätt buljongen koka i 10 min.

Fräs under tiden köttfärs och paprika, smaksätt med kryddor och tomatpuré.

Blanda detta i soppan och koka 10 min till.

Tillsätt vitlök och smaka av.

 

 

  

Fred:

 

Panini

 

  

Lörd:

 

Viltskavpanna med potatismos o lingon. Fräser skavet med purjo o svamp, kryddar och låter det puttra i 2 dl matlagningsgrädde och i msk soja till det känns mört. Några hela lingon i är aldrig fel.

 

  

Sönd:

 

Kalvstek med sv. vinbärssås och "Basselhackare" (Hasselbackspotatis)

Köttet gnids in med salt och vitpeppar. Sätts i 125 gr varm ugn tills den är 70 gr, då är den rosa. Tar ca 1½ timme/kg, låt det vila i folie medans potatisen går i ugnen.

 

Hasselbackspotatis

 

2-3 potatisar/pers

ströbröd, salt o peppar

smör

 

Lägg potatisen i en träslev och skåra den nästan ända ner

lägg på plåt och pensla med smält smör

blanda ströbröd o kryddor och sikta över det på potatisen

lägg på en klick smör på varje o baka i 200 gr 30-40 min tills dom känns mjuka

gör såsen under tiden.

 

Svart vinbärssås

 

 

1 msk smör

2 dl köttbuljong

1 dl vispgrädde

1 msk vinbärsgelé

1 dl svarta vinbär

 

Bryn smöret i en stekpanna

Häll över buljong och grädde

Koka upp och tillsätt gelén

Lägg på lock och sjud i 15 min

Lägg i vinbären mot slutet

 

 

 


 

Av Neta - 13 oktober 2013 13:18

GODA PASTASÅSEN

 

 

4 port.

 

2 morötter

1 gul lök

2 msk smör

1 bruk krossade tomater (4 dl)

1 buljongtärning

2-4 msk chilisås

2 tsk oregano

1 dl creme fraiche.

1 dl vatten

persilja

 

Pasta, gärna färsk spenatpasta

 

 

Hacka löken, skala och riv morötterna grovt

Fräs löken i smöret i en gryta, blanda ner morötterna

Häll i de krossade tomaterna, vatten, buljongtärning, chilisås och oregano.

Rör om.Lår koka 15-20 min under lock.

Rör ner creme fraichen.

Smaka av - tillsätt ev. salt och peppar,

Späd ev. med lite vatten.

Strö lite hackad persilja över.

Servera med pastan som du tillagar enligt anvisning på förpackningen.

Av Neta - 11 oktober 2013 00:14

   

Cevapcici var ju inte så avancerat (se onsd i veckans matsedel) bara vitlök, citronskal och kryddorna, jag tog chilipulver ist för chilipeppar. Gjorde dom i bifform, blev 6 på 400 g färs. Det är ju lite torrare än en vanlig köttfärsbiff eller rullad men smaken var jättegod.

Gjorde efter tips en citronyoghurt till på ca 2 dl matl.yoghurt, rivet skal från en citron, lite salt o sv.peppar Det var jättegott till, sen hade jag klyftpotatis, vitkålsallad med ananas och lite tomater. Helt ok middag när man väl vant sig vid att dom var aningens torra. Citronyoghurt ska jag göra igen också, måste ju funka till stekt fisk o annat också, så fräscht o gott.


   

Idag blev det äntligen av att koka ärtsoppa också o hemkokt slår ju allt i den vägen, gjorde på 1 kg ärtor o det blev ca 4 liter. Kokade med en hel bit rimmat bogfläsk, ca 700 g, lättare få bort allt fett innan man tärnar köttet om man gör så. Provade ha i lite purjo på slutet o det blev bra tyckte vi, 160 g till 1 kg ärtor.


Kokade upp de blötlagda ärtorna med 3 l vatten och 2 tsk salt, låg ju i blöt i saltvatten.

Skummade o tillsatte 4 gula lökar i klyftor, köttet och tumstor bit ingefära.

Kryddade efter ca 1 timmes kok både med 2 tsk mejram o 2 tsk timjan o hade då i 4 köttbuljongtärningar.

Efter nån timme till fiskade jag upp fläskbiten, ansade o tärnade köttet och hällde i den strimlade purjon. Klart! Åt med Månkarbosenap och hård ostmacka med hemgjort bregott på.

Maken sa att man "måste" ha punch till så det blev det också, hela kostcirkeln alltså   

Av Neta - 8 oktober 2013 12:54

http://godisforsjalen.se/2013/september/korvbulle.html

Av Neta - 6 oktober 2013 17:14

  Veckans sallad:

 

Min absoluta favoritsallad så här års, så god och hållbar 3-4 dar i kylen.

 

Råsallad med äpple

 

1/2 l strimlad vitkål

2 rivna syrliga äpplen

1/2 finhackad rödlök

 

Rörs ner i en sås av:

 

1 msk vinäger, ex. äppelcidervinäger

2 krm salt

lite sv.peppar

2 msk olja

1 msk vatten

1/2 dl gräddfil


 

  

Månd:

 

Blomkåls och Broccoilgratäng med skinka, ev potatis och vitkåls-ananassallad

 

  

Tisd:

 

Torskfärsbiffar, färdiga från fryst med kokt potatis, stuvad mangold och rivna morötter.

 

  

Onsd:

 

Cevapcici, låt er inte skrämmas av namnet, såååå gott och inte alls starkt. Serveras med potatisklyftor och veckans sallad.

 

Cevapcici med fetaröra

 

 

  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 citron, det yttersta finrivna skalet
  • 1 tsk salt
  • 1 krm chilipulver
  • 1 tsk milt sött paprikapulver
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 500 g lamm- eller nötfärs
  • 2 små rödlökar
  • 1 tsk strösocker
  • 2 msk rödvins- eller vit balsamvinäger
  • 2 tomater
  • 75 g fetaost
  • 1 1/2 dl matlagningsyoghurt
  • 1 msk finstrimlad mynta
  • 1/2–1 msk olivolja till fetaröran
  • olivolja till pensling

 

Blanda vitlök, citronskal, salt, chilipeppar, paprika­pulver och spiskummin i en bunke. Lägg i färsen och blanda snabbt ihop.

Dela färsen i 6–8 delar och rulla dem till avlånga biffar, cevapcici. Trä biffarna på spett, krama färsen runt spetten och lägg dem på en tallrik.

Skala och skär löken i tunna ringar. Blanda löken med sockret tills den saftar sig. Blanda i vinägern.

Hacka tomaterna. Mosa fetaosten med en gaffel. Blanda fetaost, yoghurt, mynta och olja.

Hetta upp en stekpanna. Pensla spetten med oljan och stek dem runtom i stekpannan, 5–8 minuter.

Servera ev cevapcici i pitabröd med fetaröra, picklad lök och hackade tomater.

 

  

Torsd:

 

Ärtsoppa, se v 40 matsedel

 

  

Fred:

 

Tapas

 

  

Lörd:

 

Kroppkakelängd, se v 40 matsedel

 

  

Sönd: Fläskfilépannan görs lika gärna på ytterfilé eller färskt bogfläsk. Naturligtvis kan du även byta svampsort. Severas med kokt potatis och veckans sallad om det finns nåt kvar.   

 

Fläskfilépanna med kantareller

 

 

700 gram 

fläskfile

100 gram 

gula kantareller

2 st 

gul lök

3 dl 

grädde

1 msk 

kalvfond

0,5 msk 

soya

1 nypa 

salt

1 nypa 

vit peppar

1 nypa 

socker behövs inte men lyfter smakerna väldigt bra!

 

 

Putsa fläskfilén fri från fett o hinnor, skär den i ca 2 cm tjocka skivor o banka till dem lite lätt

Skiva löken

Bryn fläskfilén i lite smör

Tillsätt lök o kantareller o ev lite mer smör låt steka ihop ett par minuter  salta o peppra

Häll på grädden tillsätt soja o kalvfond låt koka ihop ca 5 min smaka av igen o tillsätt ev mer kryddor

 

 

 

 

 

Av Neta - 6 oktober 2013 16:56

Halloumi, så gott både att grilla och staka i lite olivolja, gillar den när det blir lite frasig yta på den.

Finns tydligen öven som hamburgerost och lägger man hop 2 sånna får man en burgare.


Halloumiburgare med enkel tsatsiki




  • 1 aubergine
  • 1 squash
  • 2 paprikor
  • olja till pensling
  • salt, peppar
  • 1 stor tomat
  • 1 liten gul lök
  • 1/2 gurka
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1–2 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 förp (8 skivor) halloumiburgare
  • 1–2 msk smör
  • 4 hamburgerbröd
  • 50 g babyspenat

 

  • Sätt ugnen på 225 grader. Ansa och skär aubergine och zucchini i skivor. Dela, kärna ur och skär varje paprika i 4 bitar.
  • Pensla grönsakerna med oljan och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra. Rosta i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills grönsakerna fått fin färg.
  • Skiva tomaten. Skala och skär löken i tunna ringar. Tärna gurkan.
  • Blanda yoghurt och vitlök. Vänd ner gurktärningarna.
  • Lägg ihop ostskivorna två och två, så att det blir fyra burgare. Klappa dem torra med hushållspapper.
  • Hetta upp smöret i en stekpanna. Stek burgarna gyllengula i smöret, cirka 1 minut på varje sida. Låt dem rinna av på hushållspapper.
  • Lägg spenatblad, halloumiburgare, ugnsrostade grönsaker, tomatskivor och lökringar i hamburgerbröd, gärna grillade. Servera med tsatsiki

 

 

Stekt haloumi med tomatsalsa

 

 

2 tomater

1/2 rödlök

1 vitlöksklyfta

1/2 dl basilikablad

1 tsk rödvinsvinäger

2 msk olivolja

1 haloumi

salt och peppar

 

Halvera tomaterna.

Grovhacka löken.

Mixa ihop tomat, rödlök, vitlök, basilika och 1 msk olja till en grov röra.

Smaka av med salt och peppar.

Skär haloumin i tärningar och stek den krispig i resten av

oljan.

Servera osten med små tandpetare att dippa i salsan.

 

 

Grillad halloumi på tortilla

 

1 burk (à 410 g) kikärter

2 msk olivolja

saften av 1 citron

1/2 vitlöksklyfta

salt och peppar

2 halloumiostar (à ca 200 g)

2 avokado

2 tomater

4 tortillabröd, gärna fullkorn

ev myntablad

 

Häll av kikärterna i ett durkslag och skölj i kallt vatten. Häll över i en bunke och tillsätt olivolja, citronsaft, vitlök, salt och peppar. Mixa till ett mos. Tillsätt 1–2 matskedar vatten om den blir för tjock.

Skiva halloumi, avokado och tomater.

Värm bröden på båda sidor i en torr stekpanna.

Grilla osten i grill- eller stekpanna i cirka en minut på varje sida. Servera bröden med ost och tillbehör. Strö gärna över lite myntablad.


 

 

 

 

 

Av Neta - 6 oktober 2013 15:59

Den här veckan havererade matsedeln, inte för det gör ett dugg men lite kul när jag nyss skrivit att jag tycker det är skönt o ha den att hålla sig till.


Månd o tisd gick det bra. I onsdags blev lunchen så sen så det blev bara te o macka på kvällen ist för middag.

Onsdagens Fläsk m löksås blev ju därför på torsdagen så ärtsoppan kommer igen den här veckan.

Ist för panini blev det Kebabpizza i fredags


  Här en rest av den som jag åt till lunch idag.

Hade färdiga pizzakit hemma, gillar dom men tycker en hel brk av den tomatsåsen blir för mkt till en pizza så jag tar som regel bara hälften. Resten blir urgod i både soppor o grytor. Eller bara röra i nykokt pasta.


När vi gör kebabpizzan så brer vi på sås och strör på osten, ev skivade tomater, köttet direkt ur förpackningen och grädddar den så. Man kan också steka köttet separat och lägga på det efter gräddning, så får man den på pizzerian. Det tror jag mest beror på att dom har färdigt kött redan.

I fredags hade jag på några halverade minimozzarella innan gräddning också.

Sen lägger man på skivad rödlök, paprika och sallad, vi hade babyspenat men oftast har vi nog strimlad isbergssallad. Serverar en kebabsås bredvid så man själv kan ringla över så mkt man vill ha.


Såsen gör jag på gräddfil, lite majjonäs, pressad vitlök och kebabkrydda + lite salt, allt "efter behag" Gjorde på en hel "femma" i fredags då vi var ett par extra, då hade jag en kvarts solovitlök, och ca 2 msk majjo. Går åt ganska mycket kebabkrydda men tänk på att både den och vitlöken sätter sig efter ett tag. Den är god både som dip o sås till annat också så det gör liksom inget om det blir över.


Ingen kroppkakelängd i lördags utan då tog vi söndagsmaten fast med mos.


  Shepards pie, alltså "Fåraherdens paj" ska egentligen göras på lammkött som man hackar ner eller lammfärs men går lika bra med vanlig köttfärs.


För ordningens skull ska ni få det recept jag har men igår så fräste jag bara 400 g köttfärs med 2 hackade gula lökar, lät en förpackning krossade tomater med vitlök rinna av och kokade hop med det som blev kvar.

Gjorde mos på 8 potatisar och 2 ganska stora palsternackor med en äggula i. Riven prästost på.



  Gjorde en vitkålssallad där jag kokade upp en dressing på lika delar (1 dl) rapsolja och äppelcidervinäger, hade i lite salladskrydda (2 tsk kanske) och salt och en ½ dl ananasspad efteråt och rörde i vitkålen, sist i med ananasbitar från en sån liten 3-packsburk. Använde inte riktigt all dressing heller, kanske hälften. Resten hamnade i en liten kanna.


Shepards pie
För 6-8.

 



500 gr nötfärs
1 hackad gul lök
1 hackad morot
100 gr hackad rotselleri
½ paket strimlat bacon
1 msk kalvfond
2 tsk torkad timjan
2 msk worcestersås
1 brk krossade tomater
salt & svartpeppar

1 kg potatis
1.5 dl mjölk
1 msk smör
2 äggulor
1 dl riven lagrad ost
salt & vitpeppar

Sätt ugnen på 225 gr
Koka potatisen till moset mjuk och mosa det.
Hetta upp mjölk, smör och rör i det potatisen.
Tillsättt äggulorna snabbt och krydda.
Rör i osten.
Fräs lök, morot, selleri och bacon lätt. Lägg åt sidan.
Bryn färs, tillsätt fond, timjan och worcestersås.
Smaka av.
Blanda färsen med rotfrukter o bacon, tillsätt tomaterna.
Fördela i en smord ugnsform.
Bred över moset och gratinera i 25 min.
Servera med kokta ärtor och lingonsylt.

 


Idag tog jag fram kyckling, tänker göra en enkel gryta men har inte bestämt vilken än så återkommer om den.



Av Neta - 5 oktober 2013 14:20

Du rör ihop degen på ett litet kick, formar 4 längder som du lägger på en plåt med handuk över i kylen över natten.

På morgonen skjuter du in plåten i kall ugn, sätter på kaffe eller tevatten, går in i duschen och när du är klar har du nygräddade frukostbröd.

Den här gången tog jag reda på lite slattar, så det blev 2 dl Manitoba (som vetemjöl special) 2 dl lantbrödsmjöl och 8 dl vetemjöl.


 


 

 

 

GOD MORGON BULLAR

 

 

 

25 gr jäst

5 dl kallt vatten

2,5 tsk salt

0,5 dl olja

6 dl rågsikt

6 dl vetemjöl

eller

2 dl grahamsmjöl

1 l vetemjöl

 

Smula jästen i en bunke

Häll över det kalla vattnet och rör tills jästen är löst.

Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl.

Arbeta degen smidig.

Dela den i 4 delar som rullas till smala längder och läggs på smord plåt.

Skåra  ca 5 cm långa bitar rakt igenom

Lägg bakduk över och ställ i kylen över natten.

På morgonen sätts ugnen på 225gr SAMTIDIGT som plåten skjuts in.

Klart efter ca 30 min.

 

Kan göras med nästan vilken mjölkombo som helst bara hälften är vetemjöl, ta reda på slattarna!

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards