Matsedeln

Direktlänk till inlägg 6 oktober 2013

V. 41

Av Neta - 6 oktober 2013 17:14

  Veckans sallad:

 

Min absoluta favoritsallad så här års, så god och hållbar 3-4 dar i kylen.

 

Råsallad med äpple

 

1/2 l strimlad vitkål

2 rivna syrliga äpplen

1/2 finhackad rödlök

 

Rörs ner i en sås av:

 

1 msk vinäger, ex. äppelcidervinäger

2 krm salt

lite sv.peppar

2 msk olja

1 msk vatten

1/2 dl gräddfil


 

  

Månd:

 

Blomkåls och Broccoilgratäng med skinka, ev potatis och vitkåls-ananassallad

 

  

Tisd:

 

Torskfärsbiffar, färdiga från fryst med kokt potatis, stuvad mangold och rivna morötter.

 

  

Onsd:

 

Cevapcici, låt er inte skrämmas av namnet, såååå gott och inte alls starkt. Serveras med potatisklyftor och veckans sallad.

 

Cevapcici med fetaröra

 

 

  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 citron, det yttersta finrivna skalet
  • 1 tsk salt
  • 1 krm chilipulver
  • 1 tsk milt sött paprikapulver
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 500 g lamm- eller nötfärs
  • 2 små rödlökar
  • 1 tsk strösocker
  • 2 msk rödvins- eller vit balsamvinäger
  • 2 tomater
  • 75 g fetaost
  • 1 1/2 dl matlagningsyoghurt
  • 1 msk finstrimlad mynta
  • 1/2–1 msk olivolja till fetaröran
  • olivolja till pensling

 

Blanda vitlök, citronskal, salt, chilipeppar, paprika­pulver och spiskummin i en bunke. Lägg i färsen och blanda snabbt ihop.

Dela färsen i 6–8 delar och rulla dem till avlånga biffar, cevapcici. Trä biffarna på spett, krama färsen runt spetten och lägg dem på en tallrik.

Skala och skär löken i tunna ringar. Blanda löken med sockret tills den saftar sig. Blanda i vinägern.

Hacka tomaterna. Mosa fetaosten med en gaffel. Blanda fetaost, yoghurt, mynta och olja.

Hetta upp en stekpanna. Pensla spetten med oljan och stek dem runtom i stekpannan, 5–8 minuter.

Servera ev cevapcici i pitabröd med fetaröra, picklad lök och hackade tomater.

 

  

Torsd:

 

Ärtsoppa, se v 40 matsedel

 

  

Fred:

 

Tapas

 

  

Lörd:

 

Kroppkakelängd, se v 40 matsedel

 

  

Sönd: Fläskfilépannan görs lika gärna på ytterfilé eller färskt bogfläsk. Naturligtvis kan du även byta svampsort. Severas med kokt potatis och veckans sallad om det finns nåt kvar.   

 

Fläskfilépanna med kantareller

 

 

700 gram 

fläskfile

100 gram 

gula kantareller

2 st 

gul lök

3 dl 

grädde

1 msk 

kalvfond

0,5 msk 

soya

1 nypa 

salt

1 nypa 

vit peppar

1 nypa 

socker behövs inte men lyfter smakerna väldigt bra!

 

 

Putsa fläskfilén fri från fett o hinnor, skär den i ca 2 cm tjocka skivor o banka till dem lite lätt

Skiva löken

Bryn fläskfilén i lite smör

Tillsätt lök o kantareller o ev lite mer smör låt steka ihop ett par minuter  salta o peppra

Häll på grädden tillsätt soja o kalvfond låt koka ihop ca 5 min smaka av igen o tillsätt ev mer kryddor

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards