Direktlänk till inlägg 13 oktober 2013
Veckans sallad:
God sallad
2 Grovt rivna morötter
1 apelsin skuren i tärningar + 1 msk av saften
1 msk solrosfrön
3 msk olivolja
ca ½ msk ljus eller fruktig balsamico
salt och peppar
Blanda morot o apelsin, rör ihop resten o slå över, blanda i o låt dra en stund.
Månd:
Kokar jag en hel falukorv i saltat vatten med ett par lagerblad och 5-6 kryddpepparkorn i, koka upp stäng av värmen låt den stå kvar på spisen under lock 5 min.
Till det gör jag en vanlig vitsås på 2½ msk mjöl och 4 dl vätska hälften mjölk/buljong, smaksätter med salt o sv.peppar och rör ner 2-3 msk senap då den är klar. Serverar med potatis o råkost.
Tisd:
Tacofisk
600 gr fiskfilé, tinad
1 tsk salt
smör till formen
2,5 dl mellangrädde
0,5 – 1 dl tacosås, valfri
2 dl riven texmexost
15-20 tacochips (kan skippas)
Sätt ugnen på 225 gr. Salta och vik ihop fileérna om de är tunna. Lägg dem i smord ugnsform.
Blanda grädde, tacosås och osten, häll det över fisken. Krossa chipsen och strö det över fisken. Stek fisken mitt i ugnen ca 25 min.
Servera med kokt potatis och sallad.
Onsd:
Kokar kyckling (koka fler, går på samma besvär) i hönsbuljong så det täcker pippin med 5 sv.pepparkorn, en morot o en gul lök/kyckling, När köttet lossnar från benen är det klart. Silar buljongen, spä med mjölk/grädde om ni vill 1 dl/halvliter o reder av den och tillsätter 2-3 tsk curry/5 dl buljong. Rensar kycklingen o rör ner köttet i såsen
Serverar med ris o sallad.
Torsd:
Köttfärsgulaschsoppa
2 msk smör
1 stor lök, grovt hackad
1 purjo, strimlad
2 stora potatisar, grovt tärnade
2 morötter, slantade
1-2 röda paprikor, strimlade
300 gr köttfärs
2 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 l vatten + 2 köttbuljongtärningar
1-2 vitlöksklyftor, krossade.
salt & peppar
Fräs lök och purjo i margarinet, tillsätt potatis och morötter och fräs med en stund.
Tillsätt buljongen koka i 10 min.
Fräs under tiden köttfärs och paprika, smaksätt med kryddor och tomatpuré.
Blanda detta i soppan och koka 10 min till.
Tillsätt vitlök och smaka av.
Fred:
Panini
Lörd:
Viltskavpanna med potatismos o lingon. Fräser skavet med purjo o svamp, kryddar och låter det puttra i 2 dl matlagningsgrädde och i msk soja till det känns mört. Några hela lingon i är aldrig fel.
Sönd:
Kalvstek med sv. vinbärssås och "Basselhackare" (Hasselbackspotatis)
Köttet gnids in med salt och vitpeppar. Sätts i 125 gr varm ugn tills den är 70 gr, då är den rosa. Tar ca 1½ timme/kg, låt det vila i folie medans potatisen går i ugnen.
Hasselbackspotatis
2-3 potatisar/pers
ströbröd, salt o peppar
smör
Lägg potatisen i en träslev och skåra den nästan ända ner
lägg på plåt och pensla med smält smör
blanda ströbröd o kryddor och sikta över det på potatisen
lägg på en klick smör på varje o baka i 200 gr 30-40 min tills dom känns mjuka
gör såsen under tiden.
Svart vinbärssås
1 msk smör
2 dl köttbuljong
1 dl vispgrädde
1 msk vinbärsgelé
1 dl svarta vinbär
Bryn smöret i en stekpanna
Häll över buljong och grädde
Koka upp och tillsätt gelén
Lägg på lock och sjud i 15 min
Lägg i vinbären mot slutet
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 |
5 | 6 | ||||
7 |
8 | 9 |
10 |
11 | 12 |
13 | |||
14 | 15 |
16 |
17 | 18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 | |||
28 | 29 |
30 | 31 |
||||||
|