Matsedeln

Direktlänk till inlägg 13 oktober 2013

V. 42

Av Neta - 13 oktober 2013 17:24

  

Veckans sallad:

 

 

God sallad

 

 

 

2 Grovt rivna morötter
1 apelsin skuren i tärningar + 1 msk av saften
1 msk solrosfrön
3 msk olivolja
ca ½ msk ljus eller fruktig balsamico
salt och peppar

 

Blanda morot o apelsin, rör ihop resten o slå över, blanda i o låt dra en stund.

 

  

Månd:

 

Kokar jag en hel falukorv i saltat vatten med ett par lagerblad och 5-6 kryddpepparkorn i, koka upp stäng av värmen låt den stå kvar på spisen under lock 5 min.

Till det gör jag en vanlig vitsås på 2½ msk mjöl och 4 dl vätska hälften mjölk/buljong, smaksätter med salt o sv.peppar och rör ner 2-3 msk senap då den är klar. Serverar med potatis o råkost.

 

  

Tisd:

 

Tacofisk

 

 

600 gr fiskfilé, tinad

 

1 tsk salt

 

smör till formen

 

2,5 dl mellangrädde

 

0,5 – 1 dl tacosås, valfri

 

2 dl riven texmexost

 

15-20 tacochips (kan skippas)

 

Sätt ugnen på 225 gr.  Salta och vik ihop fileérna om de är tunna. Lägg dem i smord ugnsform.

 

Blanda grädde, tacosås och osten, häll det över fisken. Krossa chipsen och strö det över fisken. Stek fisken mitt i ugnen ca 25 min.

Servera med kokt potatis och sallad.

 

   

Onsd:

 

Kokar kyckling (koka fler, går på samma besvär) i hönsbuljong så det täcker pippin med 5 sv.pepparkorn, en morot o en gul lök/kyckling, När köttet lossnar från benen är det klart. Silar buljongen, spä med mjölk/grädde om ni vill 1 dl/halvliter o reder av den och tillsätter 2-3 tsk curry/5 dl buljong. Rensar kycklingen o rör ner köttet i såsen

Serverar med ris o sallad.

 

  

Torsd:

 

 

 

Köttfärsgulaschsoppa

 

 

2 msk smör

 

1 stor lök, grovt hackad

 

1 purjo, strimlad

 

2 stora potatisar, grovt tärnade

 

2 morötter, slantade

 

1-2 röda paprikor, strimlade

 

300 gr köttfärs

 

2 tsk paprikapulver

 

2 msk tomatpuré

 

1 l vatten + 2 köttbuljongtärningar

 

1-2 vitlöksklyftor, krossade.

 

salt & peppar

 

Fräs lök och purjo i margarinet, tillsätt potatis och morötter och fräs med en stund.

Tillsätt buljongen koka i 10 min.

Fräs under tiden köttfärs och paprika, smaksätt med kryddor och tomatpuré.

Blanda detta i soppan och koka 10 min till.

Tillsätt vitlök och smaka av.

 

 

  

Fred:

 

Panini

 

  

Lörd:

 

Viltskavpanna med potatismos o lingon. Fräser skavet med purjo o svamp, kryddar och låter det puttra i 2 dl matlagningsgrädde och i msk soja till det känns mört. Några hela lingon i är aldrig fel.

 

  

Sönd:

 

Kalvstek med sv. vinbärssås och "Basselhackare" (Hasselbackspotatis)

Köttet gnids in med salt och vitpeppar. Sätts i 125 gr varm ugn tills den är 70 gr, då är den rosa. Tar ca 1½ timme/kg, låt det vila i folie medans potatisen går i ugnen.

 

Hasselbackspotatis

 

2-3 potatisar/pers

ströbröd, salt o peppar

smör

 

Lägg potatisen i en träslev och skåra den nästan ända ner

lägg på plåt och pensla med smält smör

blanda ströbröd o kryddor och sikta över det på potatisen

lägg på en klick smör på varje o baka i 200 gr 30-40 min tills dom känns mjuka

gör såsen under tiden.

 

Svart vinbärssås

 

 

1 msk smör

2 dl köttbuljong

1 dl vispgrädde

1 msk vinbärsgelé

1 dl svarta vinbär

 

Bryn smöret i en stekpanna

Häll över buljong och grädde

Koka upp och tillsätt gelén

Lägg på lock och sjud i 15 min

Lägg i vinbären mot slutet

 

 

 


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards