Matsedeln

Direktlänk till inlägg 6 oktober 2013

Ibland blir det inte som man tänkt

Av Neta - 6 oktober 2013 15:59

Den här veckan havererade matsedeln, inte för det gör ett dugg men lite kul när jag nyss skrivit att jag tycker det är skönt o ha den att hålla sig till.


Månd o tisd gick det bra. I onsdags blev lunchen så sen så det blev bara te o macka på kvällen ist för middag.

Onsdagens Fläsk m löksås blev ju därför på torsdagen så ärtsoppan kommer igen den här veckan.

Ist för panini blev det Kebabpizza i fredags


  Här en rest av den som jag åt till lunch idag.

Hade färdiga pizzakit hemma, gillar dom men tycker en hel brk av den tomatsåsen blir för mkt till en pizza så jag tar som regel bara hälften. Resten blir urgod i både soppor o grytor. Eller bara röra i nykokt pasta.


När vi gör kebabpizzan så brer vi på sås och strör på osten, ev skivade tomater, köttet direkt ur förpackningen och grädddar den så. Man kan också steka köttet separat och lägga på det efter gräddning, så får man den på pizzerian. Det tror jag mest beror på att dom har färdigt kött redan.

I fredags hade jag på några halverade minimozzarella innan gräddning också.

Sen lägger man på skivad rödlök, paprika och sallad, vi hade babyspenat men oftast har vi nog strimlad isbergssallad. Serverar en kebabsås bredvid så man själv kan ringla över så mkt man vill ha.


Såsen gör jag på gräddfil, lite majjonäs, pressad vitlök och kebabkrydda + lite salt, allt "efter behag" Gjorde på en hel "femma" i fredags då vi var ett par extra, då hade jag en kvarts solovitlök, och ca 2 msk majjo. Går åt ganska mycket kebabkrydda men tänk på att både den och vitlöken sätter sig efter ett tag. Den är god både som dip o sås till annat också så det gör liksom inget om det blir över.


Ingen kroppkakelängd i lördags utan då tog vi söndagsmaten fast med mos.


  Shepards pie, alltså "Fåraherdens paj" ska egentligen göras på lammkött som man hackar ner eller lammfärs men går lika bra med vanlig köttfärs.


För ordningens skull ska ni få det recept jag har men igår så fräste jag bara 400 g köttfärs med 2 hackade gula lökar, lät en förpackning krossade tomater med vitlök rinna av och kokade hop med det som blev kvar.

Gjorde mos på 8 potatisar och 2 ganska stora palsternackor med en äggula i. Riven prästost på.



  Gjorde en vitkålssallad där jag kokade upp en dressing på lika delar (1 dl) rapsolja och äppelcidervinäger, hade i lite salladskrydda (2 tsk kanske) och salt och en ½ dl ananasspad efteråt och rörde i vitkålen, sist i med ananasbitar från en sån liten 3-packsburk. Använde inte riktigt all dressing heller, kanske hälften. Resten hamnade i en liten kanna.


Shepards pie
För 6-8.

 



500 gr nötfärs
1 hackad gul lök
1 hackad morot
100 gr hackad rotselleri
½ paket strimlat bacon
1 msk kalvfond
2 tsk torkad timjan
2 msk worcestersås
1 brk krossade tomater
salt & svartpeppar

1 kg potatis
1.5 dl mjölk
1 msk smör
2 äggulor
1 dl riven lagrad ost
salt & vitpeppar

Sätt ugnen på 225 gr
Koka potatisen till moset mjuk och mosa det.
Hetta upp mjölk, smör och rör i det potatisen.
Tillsättt äggulorna snabbt och krydda.
Rör i osten.
Fräs lök, morot, selleri och bacon lätt. Lägg åt sidan.
Bryn färs, tillsätt fond, timjan och worcestersås.
Smaka av.
Blanda färsen med rotfrukter o bacon, tillsätt tomaterna.
Fördela i en smord ugnsform.
Bred över moset och gratinera i 25 min.
Servera med kokta ärtor och lingonsylt.

 


Idag tog jag fram kyckling, tänker göra en enkel gryta men har inte bestämt vilken än så återkommer om den.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards