Matsedeln

Direktlänk till inlägg 28 april 2013

Det här med grillat

Av Neta - 28 april 2013 14:12

  Det här är nog en ganska typisk tallrik i vårt hus i grilltider, potatis, blir färsk sen så klart, sallad, grillade grönsaker, "sovel" och en röra. Egentligen behövs inte sås eller röra om man gör grönsakspaket men en tzatziki är ju svår att motstå.

Gör jag bara tomatspett eller grillar grönsaker torrt behövs det ju ändå. Sås röra eller kryddsmör spelar inte så stor roll oftast använder jag bar dom kryddor jag har i maten i en turkisk yoghurt. Gör inte varm sås så ofta men nu innan det blir fart på kryddörterna gör jag det ibland.

Den här är en favorit och kan med fördel ätas kall på varm mat också.


Café de Paris-sås (6-8 port)

 

 

1 msk vatten
1 msk vinäger
2 äggulor
200 g smör, rumsvarmt
1 dl finhackad gräslök
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2-1 tsk curry
1/2 tsk dragon
1/2 tsk worcestershiresås
2-3 ansjovisfiléer, fint hackade
1 msk kapris
1 msk pimento, finhackad
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk fransk senap
1 tsk soja
kajennpeppar

Koka vatten och vinäger tills ungefär hälften återstår. Ställ kastrullen i vattenbad på spisen. Tillsätt äggulorna och vispa till en tjock kräm. Rör ner smöret klickvis och rör kraftigt. Nu ska du ha en tjock och luftig sås/kräm. Blanda ner övriga ingredienser.

Kommentar:
1. Servera såsen nylagad och fluffig till entrecoten.
2. Servera såsen kall och låt den smälta ut över det heta köttet.
3. En annan bra idé är att bre såsen över avsvalnat kött och sedan låta allt få en snabb upphettning i het ugnsvärme eller under grillvärme.

 


Så klart kan den ätas till allt kött, till fisk gör jag isf en vanlig hollandaise


Hollandaisesås

 

 

150 g smör

2 msk vatten

3 tsk press citron

3 äggulor

salt o peppar

 

Smält smöret och låt det svalna

Vispa samman vatten, citronsaft och äggulor i en vattenbadinsats

Ställ den i ett sjudande vattenbad och vispa hastigt till äggblandningen tjocknar

Ta bort från värmen och vispa ner smöret i en tunn stråle

Salta och peppra.

 

 


Men oftast en gremolata eller annat citrusbaserat smör eller sås, det är också väldigt gott till grönsaker som t.ex sparris.


Gremolatasmör

 

 

Till 4

 

100 gr mjukt smör

1 press vitlöksklyfta

skal av ½-1 citron

1-2 msk hackad persilja

 

Rör smöret mjukt och luftigt

Vänd ner övriga ingredienser

Gör en rulle och ställ kallt att stelna alt. Frys.

 

Citronsås

 

 

4 dl lättfraiche

rivet skal och saft av 1 citron

1 tsk citronpeppar

salt

Rör ihop och låt dra en stund i kylen, spar lite skalriv till dekoration

 


En annan favorit vi fick hos kompisarna vid kusten är den här, lika god till kassler som till vanligt nöt eller fläskkött.


"Barnmatsås"

 

3 dl gräddfil

2 msk majonnäs

1 barnmatsburk med mangopuré

lite fryst mango

salt och sv.peppar

 

Blanda och kyl.

 


Ja där fick ni lite tips.

 

 

 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10 11 12 13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24 25 26
27
28
29 30
<<< April 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards