Matsedeln

Senaste inläggen

Av Neta - 10 november 2017 22:32

 
Tortillaskålar


1 mediumstor tortilla


Tryck ner tortillan i en ugnssäker skål. Grädda på 200 grader i 7-8 min.


Räktacos, 1 port

75 g. räkor, skalade

125 g. tärnad avokado (1\2 pkt fryst)

125 g. Tärnad ananas (1\2 pkt fryst)

1\2 rödlök, hackad

1\2 plommontomat, urkärnad och tärnad

1\2 liten spetspaprika, tärnad

Ca 5 cm gurka, skalad, urkärnad och tärnad


1 tsk olivolja

1 krm riven ingefära

1\2 vitlöksklyfta

Salt och peppar


Blanda allt.

Servera med sallad, nachos, tacosås och gräddfil

 



Av Neta - 9 november 2017 23:06

Av Neta - 7 november 2017 13:57

Falsk fläskfilé

8 pers

 

1 kg fläskfärs

1-2 msk 4 kryddor

1 tsk salt

smör

400 g champinjoner eller 2 nävar torkade trattkantareller(blötlagda)

vaxbönor eller gröna bönor


 

Gräddsås:

3 dl vispgrädde

2 dl crème fraiche

4 dl mjölk, 3 %

1  msk soja

2 msk kalvfond eller 2 buljongtärningar

4 msk finhackad persilja

 

Servering:

Kokt potatis

Portvinsgelé

Vänskapssallad

 


Blanda färs och kryddor

Forma färsen till 2 avlånga rullar, ungefär som en fläskfilé.Rulla in i gladpack.

Lägg färsen på en skärbräda och låt stå i frysen i 2–3 timmar.

   

Skär sedan den frysta färsen i ca 1 ½ cm tjocka skivor.

 

Stek de frysta färsskivorna i en stekpanna med  smör.

Lägg över i en smord ugnsform.

 

Ansa och skiva svampen och fräs i en stekpanna med  smör.

Salta och peppra.

Lägg svampen i formen.

Lägg även i bönorna

   

Gräddsås:

Koka ihop grädde, crème fraiche, mjölk, soja och fond i en kastrull i ca 10 min.

Tillsätt persilja.

 

Häll såsen i formen.

 

Gratinera mitt i ugnen, ca 20 minuter.

 

Servera med potatis, gelé och sallad.

 

 

 

Vänskapssallad

 

1,5 l strimlad vitkål
3-4 grovt rivna morötter
1 finstrimlad purjo eller 2 rödlökar
2 strimlade paprikor i olika färger eller 1 brk paprikasallad
2 halverade och tunt skivade saltgurkor, gärna färsksaltade

Blandas i en 3 l plastburk med lock

Blanda i en kastrull och ge ett snabbt uppkok:
1 dl rapsolja
1 dl äppelcidervinäger
1 tsk salt
4 tsk salladskrydda

Häll dressingen het över grönsakerna och sätt på locket, skaka burken lätt så dressingen fördelar sig.

Hållbart en vecka i kylen men tar alltid slut fortare.

 

Elles pannbullar
ca 24 st.

 

1 kg köttfärs
2 ägg
1,5 dl fibrex
2 msk torkad lök (el 2 färska)
4 dl vatten
2 msk potatismjöl
2 msk kalvfond (ICAs)
2 tsk salt
2 krm svartpeppar



Lägg fibrexen och löken i en bunke, ha i vattnet. Låt svälla 10 min.

Ha i potatismjölet och låt vila medans du smörjer 2 muffinsplåtar

Ha i fond, kryddor, ägg och färsen. Blanda ordentligt.

Smaka av (gör ev en liten provbiff i mikron)

Låt stå 5 min.

 

 Fördela färsen i hålen och tryck till lite.

Jag tycker 60-gram/biff är lagom.


Kör i ugnen på 200 grader i 15-20 min.

Av Neta - 5 november 2017 17:27

  

Veckans asiatiska:

 

 

Citrongräs

Ett ganska hårt och kompakt gräs som har en mycket behaglig citronsmak.

Ger syrlighet åt wokrätter och grytor.

  

Veckans bröd:

 

Tekakor med dinkel och havregryn

 

5 dl vatten

2 dl havregryn

50 g smör

50 g jäst

1/2 tsk bakpulver

4 dl dinkelmjöl

1 ägg

1 tsk salt

1/2 dl sirap

ca 8-9 dl vetemjöl

 

Koka upp hälften av vattnet.

Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält.

Tillsätt resten av vattnet.

Låt svalna tills vätskan ej är varmare än fingervarm.

Smula i jästen och rör tills den löst upp sig.

Blanda bakpulvret med dinkelmjölet och tillsätt i degvätskan tillsammans med ägg, salt, och sirap.

Kör antingen degen i assistent eller för hand.

Tillsätt lite vetemjölet i taget, börja med lite mer än hälften då det varierar mycket hur torra havregrynen och mjölerna är.

När degen lossnar från kanterna är degen klar.

Låt degen jäsa i 30-40 minuter.

Kavla ut degen till en höjd på ca 1 cm.

Stansa ut cirklar på ca 1 dm i diameter och lägg på bakplåtspapper.

Picka bröden med och låt dem jäsa i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader, baka brödet i 10-12 minuter.

Lägg en handduk över och låt svalna en stund, sedan är det bara att äta, eller frysa in.

  

Veckans sallad:

 

Exotisk böngroddsallad

 

120 gram färska böngroddar

1 st mango

1 st avokado

1 st lime

2 msk hackad mynta

0.5 tsk flingsalt

 

Skala och tärna mangon.

Kärna ur avokadon och tärna även den.

Skölj böngroddarna.

Blanda allt detta och blanda i saften från limen, myntan och saltet.

  

Veckans vego:

 

Bakad rotselleri m svamp och citronkräm

 

500 g hel rotselleri

2 msk olivolja

1 msk salt

 

Topping:

200 g portabellosvamp

1 vitlöksklyfta

1 dl färsk salvia, bladen

2 msk olivolja

½ tsk salt

2 krm sv.peppar

100 g körsbärstomater

1 dl vegfraiche

1 citron, skalet

 

Sätt ugnen på 175 gr

Skär bort den nedersta delen på sellerin

Skölj resten fri från ev jord

Ställ den i en ugnsform

Ringla över 1 msk av oljan och strö på salt, spar lite till stekningen

Baka mitt i ugnen tills den är genomstekt, ca 1 timme

Skär den sen i ca 1½ cm tjocka skivor

Stek i resten av oljan tills den får en gyllenbrun färg

Salta

 

Topping:

Strimla svamp och finhacka vitlök

Stek det med salvia på medelvärme tills svampen fått fin färg ca 10 min

Salta och peppra

Dela tomaterna

Blanda fraiche och citronskal

Toppa rotselleriskivorna med citronkräm, svamp och tomater

Servera genast.

       

 

Månd:

 

 Hermans låda


400 g köttfärs

2 msk smör

1 brk kross. tomater

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk vetemjöl

2 msk tomatpuré

2 dl buljong + 1 msk vinäger

2 tsk salt

½-1 tsk sv.peppar

2 krm muskot

3 dl riven ost

3 ½ dl gräddmjölk eller 1 brk kokosmjölk

12 medelstora potatisar eller 8 dl tärnad

 

Sätt ugnen på 200 gr.

Fräs löken, tillsätt och fräs med köttfärsen.

Strö över mjölet, rör om och häll över tomaterna.

Tillsätt tomatpuré, buljong och kryddor.

Låt puttra ca 10 min.

Skala och skiva potatisen.

Varva potatis och köttfärsröran i en långpanna, potatis överst.

Blanda ost och gräddmjölk, häll det över.

Grädda i ca 60 min. eller till potatisen är klar.

Servera med grönsallad.

   

Tisd:

 

Mozzarellafalukorv med senapsrostade rotfrukter
4 pers

500 g falukorv
250 g mozzarella
1/2 burk grön pesto

Rotfrukter:
6 potatisar
2 sötpotatisar
4 morötter
4 msk olivolja
2 msk skånsk senap
1/2 dl finhackad persilja

Dra skinnet av korven och skär i skivor, nästan hela vägen ner men inte helt igenom.
Bred pesto mellan korvskivorna och lite ovanpå.
Skiva mozzarellaosten och placera skivorna mellan korvskivorna.
Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta potatisarna, halvera eller klyfta dem.
Skala och dela sötpotatisarna i mindre bitar.
Skala och skär morötterna i bitar.
Blanda samman olja, senap och persilja i en bunke.
Blanda i rotfrukterna. Rör om och placera dem på en bakplåtspappersklädd plåt
Rosta rotfrukterna i ugnen ca 20 minuter.
Ta ut och placera den halva falukorvsringen vid sidan på plåten.
Ugnsstek vidare ca 20 minuter.
Klipp lite kryddgrönt över vid serveringen.

   

Onsd:

 

Gammeldags Fiskpudding

 

1,5dl rundkorningt ris

½ tsk salt
2dl vatten
6dl mjölk
400 g vit fiskfile t.ex torsk
2ägg
½ tsk salt
1krm riven muskot
vitpeppar

 

Sätt ugnen på 225 grader

Koka upp ris, salt och vatten och koka på svag värme i 10 min

Tillsätt mjölken, koka upp igen och låt sjuda försiktigt i 20 min under lock Rör om då och då
Koka upp fiskbuljong eller saltat vatten med några vitpepparkorn i

Lägg i den tinade fisken, lägg på ett lock, dra från värmen och låt stå i 5 min

Dela fisken i mindre bitar, gör inget om den är lite rå i mitten

Blanda risgrynsgröten med ägg, salt, muskot och vitpeppar, vänd ner fisken

Lägg bladningen i en smord ugnsfast form

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min.

  

Torsd:

 

 Linssoppa med tomat och fårost

 

3 dl röda linser

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 morötter

2 msk olja

1,5 l buljong

1 brk krossade tomater

1 lagerblad

salt & peppar

spiskummin

timjan

 

ca 100 gr fårost eller feta (kan skippas)

 

Fräs den hackade löken och vitlöken i oljan.

Tillsätt morötterna skurna i slantar.

Späd med buljongen.

Tillsätt linserna, tomaterna och lagerbladet.

Tillsätt alla kryddor och koka försiktigt under lock i 15 min.

Smaka av och krydda ev. på lite.

Före servering smulas osten över soppan.

  

Ostkaka, äkta



Egen hemmagjord äkta ostkaka - även kallad Småländsk ostkaka
Följ receptet noga.

 

3 literröd mjölk (3%)
0.75 dl vetemjöl
1 msk ostlöpe
0.5 dl sötmandel
2 st bittermandlar
3 st ägg
0.5 dl strösocker
3 dl grädde


Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken till en slät massa och späd med ca 1 dl av mjölken.
Värm upp resten av mjölken till 37 grader i en stor gryta.
Rör runt så att värmen fördelar sig.
Ta av grytan från plattan, rör runt igen och kontrollera att det inte är varmare än 37 grader för då "dör" ostlöpen.
Vispa ner redningen.
Rör därefter försiktigt ner ostlöpen.
Häll den i en tunn stråle samtidigt som du rör.
Låt sedan stå i rumstemperatur mellan 30 till 45 minuter.
Du får inte röra i den under tiden.
Vispa kraftigt i den stelnade massan så att den separerar.

(Så här räddar du ostkakan om det misslyckas:
Om massan inte separerar så har du antagligen haft för varm mjölk.
Det är jätteviktigt att röra om ordentligt så att värmen fördelar sig.
Men om misslyckas, d.v.s inget händer (massan separerar inte) så kan du rädda det hela genom att att du värmer mjölkblandningen till 37°C igen (eller låter det svalna till 37°C om det är för varmt) och vispar ner ny löpe och fortsätter)

Låt stå ytterligare 30 minuter.
Mal gärna mandel och bittermandel under tiden.
Sila bort den tunna vätskan som kallas vassle från den tjockare vita kesoliknande ostmassan. Använd en stor sil.
Man kan ta lite i taget och sila och sedan hälla över ostmassan i en bunke.
När man silat allt kan du hälla av ytterligare vassle från ostmassan om du märker att det separerat.
Rör sedan om i ostmassan.
Den överblivna vasslen kan du t.ex använda som degspad
Vispa ägg, socker och grädde tillsammans med en vanlig visp.
Tillsätt den malda mandeln.
Blanda ihop detta med ostmassan.
Häll sedan upp ostkakesmeten i smorda formar
Grädda mitt i ugnen 175 grader i
Tiden beror på hur tjockt lager med ostkakesmet du har i dina formar.
Med 1-2 cm tjockt lager så blir gräddningstiden ca 60 min
Med 3-4 cm tar det ca 70 min.

 Servera med bärsylt.

  

Fred:

 

Bakad potatis med ansjovissmör eller gubbröra

 

Picka bakpotatisen och baka i ugnen 45-60 min alt i micron i 7 min.

 

Ansjovissmör, se tidigare inlägg

 

Gubbaröra

 

Till 4 som vickning, förrätt eller bara lite mums ;)

4 hårdkokta ägg
1 brk hummeransjovis (80 gr avrunnet) SPAR spadet.
2 msk finhackad rödlök
2 msk finhackad dill (2-3 tsk torkad)
2 msk kladd (gräddfil eller fraiche ev hälften majonnäs)
1 msk spad från ansjovisen

Hacka ägg o ansjovis.

Blanda med lök o dill, kladd o spad, kyl.

Avnjut på Finncrisp eller knäckebröd med en öl.

   

Lörd:

 

Kyckling Marengo

 

1 kyckling (à ca 1,3 kg) alt 4 filéer
8 potatisar
250 g färska champinjoner
12 små gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 salt
1 krm peppar
1 burk hela tomater (à 400 g)
5 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
1 dl vitt matlagningsvin
1/2 dl skuren oregano
bröd till servering

 

Skär kycklingen i portionsbitar.
Skala och skär potatisen i bitar.
Ansa och dela champinjonerna om de är stora.
Skala lök och vitlök. Skiva vitlöken.

Fräs champinjonerna i lite av oljan tills svampen fått färg.
Ta upp dem.

Bryn kycklingbitarna i resten av oljan.
Krydda med salt och peppar.
Tillsätt potatis, lök och vitlök och låt dem bryna med en stund.
Häll på tomater, buljong och vin och sjud under lock ca 25 minuter.

Lägg ner champinjonerna och oregano och låt allt bli varmt.

Servera grytan med bröd.

   

Sönd:

 

Fars Dag!

 

Skinkstek med tillbehör i påse

 

Skinkstek på 1-2 kg
Timjan, salt och peppar
Stekpåse

Rotfrukter, t.ex
potatis
morötter
palsternackor
selleri
kålrot
lök

2 dl vatten
½ buljongtärning
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 msk soja
salt & peppar
1 msk vinbärsgelé

 

Sätt en stekpåse i något ugnssäkert med några cm kant och ganska vid öppning
Ansa och skär rotfrukter och lök och lägg i stekpåsen
Gnid in köttet med salt och peppar

Hetta upp en stekpanna med smör.
Bryn skinksteken runtom så den får fin färg
Ta upp och lägg steken i påsen på rotfrukterna
Lägg timjanskvistar runt


Vispa ur pannan som du brynt skinksteken i med vatten

Tillsätt ½ buljongtärning och grädde, tomatpuré, soja och peppar
Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra tills den blir lite simmig, red av om ni tycker det behövs 

Smaka av och rör i 1 msk vinbärsgelé.
Häll såsen i påsen över skinkstek och rotfrukter
Stek i ugn på 160 grader tills innertemperatur på köttet visar 68 grader
Ta ut påsen och låt allt ”vila” ca 10 min
Ta ur köttet med stekgaffel, skiva det tunt och lägg upp det i en karott med sås o rotfrukter runt om
Servera med kokt potatis, brysselkål och vinbärsgelé.

  

Chokladpaj m lingon

8–10 bitar

 

125 g smör

2 msk strösocker

2 1/2 dl vetemjöl

1 ägg

1 msk kallt vatten

1 dl mandelspån

 

Fyllning:

2 dl vispgrädde

50 g smör

1 1/2 dl ljus sirap

200 g mörk choklad

2 dl lingon

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Kör smör, socker och mjöl i matberedare.

Tillsätt ägget och fortsätta arbeta.

Tillsätt vatten och till sist mandelspån och forma till en degboll.

Svep in i plastfilm och lägg i kylen ca 30 minuter.

Tryck ut i pajform och förgrädda skalet ca 10 minuter.

Låt svalna.

Koka grädde, smör och sirap på svag värme ca 10 minuter.

Bryt chokladen i bitar och lägg i den varma krämen, rör om så den smälter.

Häll krämen i pajskalet och strö över lingonen, ställ kallt över natten.

   

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 1 november 2017 17:54

Det ser kanske inte så aptitligt ut, men satan i gatan vad gott det var.
Gillar man ansjovis, Jansson, gubbaröra m.m då gillar man det här.

Det står i receptet att man ska trycka ansjovisen genom en trådsil, men det blev inget kvar i silen. Trodde kanske det. Tror inte jag gör det nästa gång för ansjovis är lätt att mosa ändå. Tror det går med en gaffel, eller bara mixa. Smöret måste dock vara mjukt.

75 g smör ( och inget annat)
1 125 g burk ansjovis minus spadet, men spar det till nästa Jansson. Går att frysa.
2 msk gräslök men funkar säkert med röd eller annan lök med.

Rör ihop detta o kyl till det blir bredbart. Vi åt både på finncrisp och levainbröd. Tänker också att det kan vara gott till en stekt firre eller en wienerschnitzel.

Prova det här! Ni blir inte besvikna.

Av Neta - 31 oktober 2017 00:09

1 kg potatis                                           

200 gr ansad & strimlad purjo = 1 normalstor                                      

2  vitlöksklyftor

1 mozzarella

100 gr riven ost                                                  

1,5 tsk salt

2 krm svartpeppar                                         

2,5 dl grädde


500 g strimlad lövbiff

2 msk hoisinsås

2 tsk japansk soja

2 tsk risvinäger

1 tsk sesamolja

1 tsk riven ingefära

1 vitlöksklyfta

1 tsk ketjap manis

2 salladslökar, skivad

1 paprika, strimlad

                                                

Sätt ugnen på 225 gr.

Börja med att blanda hoisinsås, soja, risvinäger, sesamolja, vitlök, ingefära och ketjap manis. Vänd ner köttet där i.

Fräs köttet på ganska hög värme så vätskan går in. Ha i salladslök och paprika på slutet. Salta och peppra lätt. Lägg åt sidan

Skala och skiva potatisen tunt.

Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.

Blanda salt och peppar och strö över hälften.

Strö ut purjolöken på potatisen. Riv mozzarellan och vitlöken, blanda. lägg det på purjolöken. Lägg på köttet.

Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och den rivna osten.

Häll försiktigt över grädden.

Grädda ca 45-60 min 


Snabb fräsch sallad:

3 morötter, finrivna 

1\2 gurka, grovriven

1 äpple, grovrivet


Blanda. Servera med citronklyftor att pressa över.

Av Neta - 29 oktober 2017 18:12

  

Veckans asiatiska:

 

 

Broccoli Kai-Lan

Kallas även Daggkål i Sverige.

Tillhör senapsfamiljen, används på samma sätt som vanlig broccoli.

Perfekt till wok.

  

Veckans bröd:

 

Frida fullkorn

 

Dag 1:

1 påse surdeg, fullkornsvete, färsk
1 påse surdeg, råg, färsk
7 dl vatten
1½ dl rågkross
4½ dl grovt rågmjöl
3 msk honung

Dag2:

1 pkt blå jäst
13 dl vetemjöl spec
4 msk linfrö
4 msk solros/sesamfrö
2 msk havssalt
2 tsk fänkål/anis

 

Arbeta samman alla ingredienser för dag 1.
Låt stå och svälla minst 6-8 timmar, gärna längre (över natten).
Blanda fördeg och alla resterande ingredienser utom salt i en degskål.
Arbeta degen på lägsta växel i 12 minuter, tillsätt salt och kör ytterligare 5 minuter. Om du knådar för hand behövs minst 20 min.
Degen skall då ha släppt skålens kant men fortfarande vara lite kletig.
Tag upp degen ur degskålen lägg på mjölat bakbord och låt vila 1 timme.
Dela degen i 4 delar och runddriv (knåda bullen lätt så att du får upp en spänning i degen och så att skarven/verket hamnar under bullen).  
Låt jäsa ytterligare på mjölat bakbord under bakduk, ca 1 timme.
Sätt ugnen på 250°C med en baksten alternativ bakplåt i ugnen.
Mjöla lätt med en sikt, snitta ett kors rakt över brödet om du vill.
Grädda brödet på den varma stenen eller plåten.
Spruta in vatten i ugnen efter någon minut och sänk värmen till 220°C, ca 30 min tills innertemp är 98°C.

Om du får bröd över kan du enkelt få känslan av ett nybakat bröd även dagen efter. Sätt in brödet ca 10 minuter i ugnen, 230°C, så kommer krispigheten i skorpan tillbaka. Fukten i brödet finns kvar naturligt i surdegsbröd och när man värmer på brödet så kryper den utåt och absorberas upp av ”skalet”/ skorpan, vilket ger en nybakt känsla!

  

Veckans sallad:

 

Ingefärscoleslaw

 

300 g vitkål, tunt skivad på mandolin

1 morot, skalad och grovt riven

½ rödlök, tunt skivad

 

1 dl gräddfil

1 tsk dijonsenap

1 tsk vitvinsvinäger

1 tsk flyt honung

4 cm färsk, riven ingefära

Salt & sv.peppar

 

Rör ihop gräddfil med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar

Vänd ner rotfrukterna och ställ kallt.

  

Veckans vego:

 

Grön ärtsallad m bulgur

 

500 g frysta gröna ärtor

2 dl bulgur

100 g bladspenat sköljd och torkad

2 st salladslök

1 dl bladpersilja

1 dl späda gröna blad, myntablad

3 msk olivolja

1 krm salt

0,5 krm svartpeppar

1 dl pistaschnötter

150 g fetaost

 

Till servering:

2 st pitabröd

1 msk olivolja

 

Tina ärtorna enligt anvisningarna på förpackningen.

Koka bulgurn enligt anvisningarna på förpackningen.

Strimla spenaten, salladslöken, persiljan och myntan och blanda med bulgurn och ärtorna.  Rör ihop olivolja, citron, salt och peppar till en dressing och slå den över ärtsalladen.

Blanda väl.

Grovhacka pistaschnötterna.

Lägg upp salladen på ett fint fat och strö över smulad fetaost och nötter.

Skär pitabröden i snibbar och stek dem i någon minut på varje sida i olivolja.

Salta lätt.

Servera salladen med pitasnibbarna och lite tzatziki.

      

 

Månd:

 

Shepards pie
För 6-8.

 

4 port av din egen köttfärsröra

Eller

500 gr nötfärs
1 hackad gul lök
1 hackad morot
100 gr hackad rotselleri
½ paket strimlat bacon
1 msk kalvfond
2 tsk torkad timjan
2 msk worcestersås
1 brk krossade tomater
salt & svartpeppar

1 kg potatis
1.5 dl mjölk
1 msk smör
2 äggulor
1 dl riven lagrad ost
salt & vitpeppar

Sätt ugnen på 225 gr
Koka potatisen till moset mjuk och mosa det.
Hetta upp mjölk, smör och rör i det potatisen.
Tillsättt äggulorna snabbt och krydda.
Rör i osten.
Fräs lök, morot, selleri och bacon lätt. Lägg åt sidan.
Bryn färs, tillsätt fond, timjan och worcestersås.
Smaka av.
Blanda färsen med rotfrukter o bacon, tillsätt tomaterna.
Fördela i en smord ugnsform.
Bred över moset och gratinera i 25 min.
Servera med sallad.

  

Tisd:

 

Apelsinfisk

 

600 g fiskfilé, valfri sort

½ tsk salt

2.5 dl mellangrädde

½ msk mjöl

1.5 msk hummerfond

rivet skal av ½ apelsin

½ tsk torkad timjan

½ dl hackad gräslök

 

Dela fisken i 4 portionsbitar som saltas

Vispa hop grädde, mjöl, fond, skal och örterna i en vid gryta

Låt koka upp och lägg ner fisken

Sjud utan lock 6-7 min

Garnera ev med apelsinskal, gräslök o lite färsk timjan.

Kan med fördel serveras med ugnsstekta rotfrukter och rivna morötter med lite olja och klippta apelsinbitar i.

   

Onsd:

 

Superenkel Norrländsk Korvgratäng

 

 

500g broccoli
400g falukorv
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 msk smör
2-3 msk senap
2-3 dl riven ost


Sätt på ugnen 225 g,

 


Koka broccolin nätt o jämt mjuka i saltat vatten. Låt broccolin rinna av väl.

Dra av skinnet av korven o skär den i strimlor.

 Blanda broccoli o korv i en ugnsäker form.

Gör en ostsås vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull. Lägg i en klick smör e margarin koka upp under omrörning i ca 4-5 min.

Rör i senapen o blanda ner osten (såsen får inte koka då blir osten seg.)

Häll såsen över korv o broccoli i formen.

Gratinera i övre delen av ugnen ca 10-15 minuter.

 

   

 

 

Torsd:

 

Köttsoppa

 

1 kg högrev med ben

Vatten så det täcker

10 vitpepparkorn

2 lagerblad

1 gul lök i klyftor

½ dl torkad persiljerot

100 g morot, tärnad

100 g palsternacka, tärnad

Ca 3 stjälkar selleri, strimlat

1 purjo, strimlad

Ca 2 dl gröna ärtor

Salt & ev peppar

 

Koka upp vattnet med kryddor och lök, lägg i köttet koka upp och skumma.

Småkoka under lock tills köttet är mört och släpper benet. Ca 2 timmar

Ansa och förbered grönsakerna under tiden

Ta upp köttet och sila buljongen, koka upp den

Lägg i persiljerot, morot och palsternacka och koka 10 min

Tärna köttet under tiden

Lägg i selleri o purjo och koka 10 min till eller tills rotfrukterna känns lagom mjuka

Lägg i kött och ärtor och låt allt bli varmt.

Smaka av.

  

Körsbärspaj

 

½ lit urkärnade körsbär (alt 1 pkt frysta 250 g Garant)

¼ dl rörsocker

½ tsk mald kanel

Smör till formen

 

Smuldeg:

1½ dl vetemjöl

½ dl kokosflingor

¾ dl rörsocker

1 msk vaniljsocker

100 g smör

 

Sätt ugnen på 200 gr

Blanda samman mjöl, kokos, rörsocker, vaniljsocker och smör till en grynig massa

Smöra en pajform

Lägg körsbären i formen och strö på socker och kanel

Fördela smuldegen över bären

Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min

Servera med lättvispad grädde eller glass.

  

Fred:

 

Laxtacos med limesmak

 

4 laxfileér

Ca 2 dl panko

2-3 lime finrivet skal av och sen klyftade

1-2 ägg

Olja till stekning

Salt & peppar

Små tortillabröd

Gräddfil

Strimlad sallad

Hackad rödlök

Strimlad salladslök

Mangobitar

salsa

 

Dela varje laxfilé i 3-4 bitar

Blanda panko och limeskal

Vispa upp ägg och vänd filéerna i det

Rulla filéerna i panko

Stek på medelhög värme med mycket olja

Salta och peppra

Servera i bröden med sallad, rödlök, salladslök, grfil och mango

Droppa över salsa

 

Tomatsalsa

200 g frysta tärnade tomater

½-1  röd chili, finhackad

1 gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

Olja

2 msk strösocker

2 msk rödvinsvinäger

½ dl vatten

Salt & peppar

 

Fräs tomat, chili, lök och vitlök i olja

Tillsätt resten och låt det koka hop i ca 15 min

Smaksätt med salt o peppar och ev mer vinäger

Mixa slarvigt

Kan ätas både kall och varm

Håller 1 vecka i kyl.

   

Lörd:

Alla Helgons Dag

 

 

Gör grytan helt klar, dra från värmen

När ni ska äta, tillsätt sockerärtor och koka upp.

Strö på gremolata

 

Kycklinggryta med potatis

 

450 g kycklinglårfilé

Smörolja

200 g purjo

250 g palsternacka

900 g delikatesspotatis

1 lit kycklingbuljong

 

150 g sockerärtor, ansade och delade

Grekisk yoghurt

 

Gremolata:

1 vitlöksklyfta

1 citron, rivet skal

½ dl hackad persilja

 

Salt & sv.peppar

 

Dela varje kycklinglår i 2 bitar

Salta och peppra och stek dem gyllene i olivolja

Lägg i en gryta

Ansa och strimla purjon

Skala och tärna palsternackan grovt

Dela potatisarna

Lägg det i grytan med buljongen

Koka upp och småkoka med lock i ca 20 min tills potatisen är klar

 

Gremolata:

Skala och hacka vitlöken

Blanda med citronskal och persilja

 

Smaka av grytan med salt och sv.peppar

Vänd ner sockerärtorna och koka 1 minut

Strö över gremolatan och servera med grekisk yoghurt.

   

Sönd:

 

Falsk fläskfile’

4 pers

 

500 g blandfärs

1 msk 4 kryddor

2 + 1 msk smör

200 g champinjoner, gärna skogschampinjoner

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

 

Gräddsås:

3 dl vispgrädde

2 dl crème fraiche

1 dl mjölk, 3 %

1 1/2–2 msk soja

2 msk kalvfond

3 msk finhackad persilja

Garnering:

persilja

haricots verts

 

Servering:

rostade rotfrukter

pressgurka

 

Sätt ugnen på 200°.

Blanda färs och krydda

Forma färsen tillen avlång rulle, ungefär som en fläskfilé.

Lägg färsen på en skärbräda och låt stå i frysen, 2–3 timmar.

Skär sedan den frysta färsen i skivor.

Stek de frysta färsskivorna i en stekpanna med 2 msk smör.

Lägg över i en smord ugnsform.

Ansa och skiva svampen och fräs i en stekpanna med 1 msk smör.

Salta och peppra.

Lägg svampen i formen.

Gräddsås:

Koka ihop grädde, crème fraiche, mjölk, soja och fond i en kastrull.

Tillsätt persilja.

Häll såsen i formen.

Gratinera strax under mitten i ugnen, ca 20 minuter.

Garnera med persilja och kokta haricots verts.

Servera med rostade rotfrukter och pressgurka.

   

Exotisk fruktsallad

Till 6-8

 

3 apelsiner

2 äpplen

1 mango

20 vindruvor

2 bananer

1 papaya

 

Lag:

1 dl socker

1 dl vatten

1 tsk kardemummakärnor

1 kanelstång

2 stjärnanais

 vaniljglass

 

Koka ihop lagen i 5 min

Låt den svalna, sila den

Skala, kärna ur och tärna all frukt

Blanda dem i en skål

Häll lagen över frukten

Rör om

Servera med mjukrörd vaniljglass

  

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 25 oktober 2017 16:09

Recept finns i matsedeln.

Vi började med att blöta botten till formen med kallt vatten och täcka den med nori.
Vi fick pussla lite med arken och klippa till dom lite, så man måste fukta skarvarna också.

Vi gjorde tre bottnar på det viset och det gick lättare än jag trodde att flytta dom med hjälp av stekspaden.
Klippte bort överflödig nori på sidorna.
Första fyllningen var avocado, röd paprika och breda remsorav gravlax.
Andra fyllningen var avocado, kräftstjärtar, salladslök och paprika. Fyllningarna lades rätt tätt.

Till slut dekorerade vi med det som blev kvar + gurka. Vi har även några tunna norirullar vi kommer att lägga runt fatet sen.
Avocado, laxrosor, kräftstjärtar och under är det salladslök o paprika småskuret, lite toppar av pepparrotsvisp och gurkhalvmånar på mitten.
Gick åt 300 g gravlaxskivor, 1 burk kräftstjärtar, 500 g fryst (fasttinad) skivad avocado. 1/2 gurka, 1 röd spetspPrika, 2 salladslökar och lite pepparrotsvisp.
Kommer att servera m soja, wasabi och pepparrotsvisp.

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards