Matsedeln

Direktlänk till inlägg 29 oktober 2017

V 44

Av Neta - 29 oktober 2017 18:12

  

Veckans asiatiska:

 

 

Broccoli Kai-Lan

Kallas även Daggkål i Sverige.

Tillhör senapsfamiljen, används på samma sätt som vanlig broccoli.

Perfekt till wok.

  

Veckans bröd:

 

Frida fullkorn

 

Dag 1:

1 påse surdeg, fullkornsvete, färsk
1 påse surdeg, råg, färsk
7 dl vatten
1½ dl rågkross
4½ dl grovt rågmjöl
3 msk honung

Dag2:

1 pkt blå jäst
13 dl vetemjöl spec
4 msk linfrö
4 msk solros/sesamfrö
2 msk havssalt
2 tsk fänkål/anis

 

Arbeta samman alla ingredienser för dag 1.
Låt stå och svälla minst 6-8 timmar, gärna längre (över natten).
Blanda fördeg och alla resterande ingredienser utom salt i en degskål.
Arbeta degen på lägsta växel i 12 minuter, tillsätt salt och kör ytterligare 5 minuter. Om du knådar för hand behövs minst 20 min.
Degen skall då ha släppt skålens kant men fortfarande vara lite kletig.
Tag upp degen ur degskålen lägg på mjölat bakbord och låt vila 1 timme.
Dela degen i 4 delar och runddriv (knåda bullen lätt så att du får upp en spänning i degen och så att skarven/verket hamnar under bullen).  
Låt jäsa ytterligare på mjölat bakbord under bakduk, ca 1 timme.
Sätt ugnen på 250°C med en baksten alternativ bakplåt i ugnen.
Mjöla lätt med en sikt, snitta ett kors rakt över brödet om du vill.
Grädda brödet på den varma stenen eller plåten.
Spruta in vatten i ugnen efter någon minut och sänk värmen till 220°C, ca 30 min tills innertemp är 98°C.

Om du får bröd över kan du enkelt få känslan av ett nybakat bröd även dagen efter. Sätt in brödet ca 10 minuter i ugnen, 230°C, så kommer krispigheten i skorpan tillbaka. Fukten i brödet finns kvar naturligt i surdegsbröd och när man värmer på brödet så kryper den utåt och absorberas upp av ”skalet”/ skorpan, vilket ger en nybakt känsla!

  

Veckans sallad:

 

Ingefärscoleslaw

 

300 g vitkål, tunt skivad på mandolin

1 morot, skalad och grovt riven

½ rödlök, tunt skivad

 

1 dl gräddfil

1 tsk dijonsenap

1 tsk vitvinsvinäger

1 tsk flyt honung

4 cm färsk, riven ingefära

Salt & sv.peppar

 

Rör ihop gräddfil med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar

Vänd ner rotfrukterna och ställ kallt.

  

Veckans vego:

 

Grön ärtsallad m bulgur

 

500 g frysta gröna ärtor

2 dl bulgur

100 g bladspenat sköljd och torkad

2 st salladslök

1 dl bladpersilja

1 dl späda gröna blad, myntablad

3 msk olivolja

1 krm salt

0,5 krm svartpeppar

1 dl pistaschnötter

150 g fetaost

 

Till servering:

2 st pitabröd

1 msk olivolja

 

Tina ärtorna enligt anvisningarna på förpackningen.

Koka bulgurn enligt anvisningarna på förpackningen.

Strimla spenaten, salladslöken, persiljan och myntan och blanda med bulgurn och ärtorna.  Rör ihop olivolja, citron, salt och peppar till en dressing och slå den över ärtsalladen.

Blanda väl.

Grovhacka pistaschnötterna.

Lägg upp salladen på ett fint fat och strö över smulad fetaost och nötter.

Skär pitabröden i snibbar och stek dem i någon minut på varje sida i olivolja.

Salta lätt.

Servera salladen med pitasnibbarna och lite tzatziki.

      

 

Månd:

 

Shepards pie
För 6-8.

 

4 port av din egen köttfärsröra

Eller

500 gr nötfärs
1 hackad gul lök
1 hackad morot
100 gr hackad rotselleri
½ paket strimlat bacon
1 msk kalvfond
2 tsk torkad timjan
2 msk worcestersås
1 brk krossade tomater
salt & svartpeppar

1 kg potatis
1.5 dl mjölk
1 msk smör
2 äggulor
1 dl riven lagrad ost
salt & vitpeppar

Sätt ugnen på 225 gr
Koka potatisen till moset mjuk och mosa det.
Hetta upp mjölk, smör och rör i det potatisen.
Tillsättt äggulorna snabbt och krydda.
Rör i osten.
Fräs lök, morot, selleri och bacon lätt. Lägg åt sidan.
Bryn färs, tillsätt fond, timjan och worcestersås.
Smaka av.
Blanda färsen med rotfrukter o bacon, tillsätt tomaterna.
Fördela i en smord ugnsform.
Bred över moset och gratinera i 25 min.
Servera med sallad.

  

Tisd:

 

Apelsinfisk

 

600 g fiskfilé, valfri sort

½ tsk salt

2.5 dl mellangrädde

½ msk mjöl

1.5 msk hummerfond

rivet skal av ½ apelsin

½ tsk torkad timjan

½ dl hackad gräslök

 

Dela fisken i 4 portionsbitar som saltas

Vispa hop grädde, mjöl, fond, skal och örterna i en vid gryta

Låt koka upp och lägg ner fisken

Sjud utan lock 6-7 min

Garnera ev med apelsinskal, gräslök o lite färsk timjan.

Kan med fördel serveras med ugnsstekta rotfrukter och rivna morötter med lite olja och klippta apelsinbitar i.

   

Onsd:

 

Superenkel Norrländsk Korvgratäng

 

 

500g broccoli
400g falukorv
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 msk smör
2-3 msk senap
2-3 dl riven ost


Sätt på ugnen 225 g,

 


Koka broccolin nätt o jämt mjuka i saltat vatten. Låt broccolin rinna av väl.

Dra av skinnet av korven o skär den i strimlor.

 Blanda broccoli o korv i en ugnsäker form.

Gör en ostsås vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull. Lägg i en klick smör e margarin koka upp under omrörning i ca 4-5 min.

Rör i senapen o blanda ner osten (såsen får inte koka då blir osten seg.)

Häll såsen över korv o broccoli i formen.

Gratinera i övre delen av ugnen ca 10-15 minuter.

 

   

 

 

Torsd:

 

Köttsoppa

 

1 kg högrev med ben

Vatten så det täcker

10 vitpepparkorn

2 lagerblad

1 gul lök i klyftor

½ dl torkad persiljerot

100 g morot, tärnad

100 g palsternacka, tärnad

Ca 3 stjälkar selleri, strimlat

1 purjo, strimlad

Ca 2 dl gröna ärtor

Salt & ev peppar

 

Koka upp vattnet med kryddor och lök, lägg i köttet koka upp och skumma.

Småkoka under lock tills köttet är mört och släpper benet. Ca 2 timmar

Ansa och förbered grönsakerna under tiden

Ta upp köttet och sila buljongen, koka upp den

Lägg i persiljerot, morot och palsternacka och koka 10 min

Tärna köttet under tiden

Lägg i selleri o purjo och koka 10 min till eller tills rotfrukterna känns lagom mjuka

Lägg i kött och ärtor och låt allt bli varmt.

Smaka av.

  

Körsbärspaj

 

½ lit urkärnade körsbär (alt 1 pkt frysta 250 g Garant)

¼ dl rörsocker

½ tsk mald kanel

Smör till formen

 

Smuldeg:

1½ dl vetemjöl

½ dl kokosflingor

¾ dl rörsocker

1 msk vaniljsocker

100 g smör

 

Sätt ugnen på 200 gr

Blanda samman mjöl, kokos, rörsocker, vaniljsocker och smör till en grynig massa

Smöra en pajform

Lägg körsbären i formen och strö på socker och kanel

Fördela smuldegen över bären

Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min

Servera med lättvispad grädde eller glass.

  

Fred:

 

Laxtacos med limesmak

 

4 laxfileér

Ca 2 dl panko

2-3 lime finrivet skal av och sen klyftade

1-2 ägg

Olja till stekning

Salt & peppar

Små tortillabröd

Gräddfil

Strimlad sallad

Hackad rödlök

Strimlad salladslök

Mangobitar

salsa

 

Dela varje laxfilé i 3-4 bitar

Blanda panko och limeskal

Vispa upp ägg och vänd filéerna i det

Rulla filéerna i panko

Stek på medelhög värme med mycket olja

Salta och peppra

Servera i bröden med sallad, rödlök, salladslök, grfil och mango

Droppa över salsa

 

Tomatsalsa

200 g frysta tärnade tomater

½-1  röd chili, finhackad

1 gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

Olja

2 msk strösocker

2 msk rödvinsvinäger

½ dl vatten

Salt & peppar

 

Fräs tomat, chili, lök och vitlök i olja

Tillsätt resten och låt det koka hop i ca 15 min

Smaksätt med salt o peppar och ev mer vinäger

Mixa slarvigt

Kan ätas både kall och varm

Håller 1 vecka i kyl.

   

Lörd:

Alla Helgons Dag

 

 

Gör grytan helt klar, dra från värmen

När ni ska äta, tillsätt sockerärtor och koka upp.

Strö på gremolata

 

Kycklinggryta med potatis

 

450 g kycklinglårfilé

Smörolja

200 g purjo

250 g palsternacka

900 g delikatesspotatis

1 lit kycklingbuljong

 

150 g sockerärtor, ansade och delade

Grekisk yoghurt

 

Gremolata:

1 vitlöksklyfta

1 citron, rivet skal

½ dl hackad persilja

 

Salt & sv.peppar

 

Dela varje kycklinglår i 2 bitar

Salta och peppra och stek dem gyllene i olivolja

Lägg i en gryta

Ansa och strimla purjon

Skala och tärna palsternackan grovt

Dela potatisarna

Lägg det i grytan med buljongen

Koka upp och småkoka med lock i ca 20 min tills potatisen är klar

 

Gremolata:

Skala och hacka vitlöken

Blanda med citronskal och persilja

 

Smaka av grytan med salt och sv.peppar

Vänd ner sockerärtorna och koka 1 minut

Strö över gremolatan och servera med grekisk yoghurt.

   

Sönd:

 

Falsk fläskfile’

4 pers

 

500 g blandfärs

1 msk 4 kryddor

2 + 1 msk smör

200 g champinjoner, gärna skogschampinjoner

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

 

Gräddsås:

3 dl vispgrädde

2 dl crème fraiche

1 dl mjölk, 3 %

1 1/2–2 msk soja

2 msk kalvfond

3 msk finhackad persilja

Garnering:

persilja

haricots verts

 

Servering:

rostade rotfrukter

pressgurka

 

Sätt ugnen på 200°.

Blanda färs och krydda

Forma färsen tillen avlång rulle, ungefär som en fläskfilé.

Lägg färsen på en skärbräda och låt stå i frysen, 2–3 timmar.

Skär sedan den frysta färsen i skivor.

Stek de frysta färsskivorna i en stekpanna med 2 msk smör.

Lägg över i en smord ugnsform.

Ansa och skiva svampen och fräs i en stekpanna med 1 msk smör.

Salta och peppra.

Lägg svampen i formen.

Gräddsås:

Koka ihop grädde, crème fraiche, mjölk, soja och fond i en kastrull.

Tillsätt persilja.

Häll såsen i formen.

Gratinera strax under mitten i ugnen, ca 20 minuter.

Garnera med persilja och kokta haricots verts.

Servera med rostade rotfrukter och pressgurka.

   

Exotisk fruktsallad

Till 6-8

 

3 apelsiner

2 äpplen

1 mango

20 vindruvor

2 bananer

1 papaya

 

Lag:

1 dl socker

1 dl vatten

1 tsk kardemummakärnor

1 kanelstång

2 stjärnanais

 vaniljglass

 

Koka ihop lagen i 5 min

Låt den svalna, sila den

Skala, kärna ur och tärna all frukt

Blanda dem i en skål

Häll lagen över frukten

Rör om

Servera med mjukrörd vaniljglass

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards