Matsedeln

Senaste inläggen

Av Neta - 19 mars 2017 22:47

  

Veckans frukt:

 

 

Ja så här är vi vana att se lime, men faktum är att det finns en hel drös med arter av lime. Alla kanske inte kan hittas på Ica, men i internationella butiker eller på Hötorget i vår huvudstad kan man se några fler arter. Som citron och andra citrus används lime mest som smaksättare i mat, desserter, bakverk och drinkar, skalet är aromatiskt och användbart också.

Lime

Lime är ett litet träd med kraftiga tornar. Lime är grön. Både det tunna skalet och det saftiga fruktköttet har frisk grön färg. Limefrukten har liksom citron syrlig smak, men lime är mer saftig och aromatisk än citronen. Lime används på samma sätt som citron. Idag odlas lime särskilt i Mellanamerika och vissa delar av Asien. Lime bör förvaras i 8–12°C.


 

Lime BloodLime / Röd Lime

Detta är en hybrid mellan röd Fingerlime och Ellendale Mandarin ( som i sin tur är en mix av Apelsin & Mandarin ). Mindre än vanlig Lime och röd i både skal och kött. Både sötare och skarpare i smaken. Storleken är ungefär 3 – 5 cm lång.


 

Lime Calamansi

Populär i hela Sydostasien, särskilt Filippinerna, och används mest i matlagning och drinkar. Brukar beskrivas som en korsning mellan mandarin och kumquat. 25-35 mm i diameter. Inbjudande doft som en tangerin och ett mycket tunt skal och trots sitt utseende och arom, ganska sur. Frysta hela som isbitar i drycker eller i te eller ginger ale. Juicen pressas av hela frukten som ger en smakrik drinkliknande läsk.


 

Lime Fingerlime

En trevlig och överraskande liten frukt från Australien, där den även kallas för Bushlime. Ser ut som ett finger vilket namnet antyder om och innehåller små fina kulor med en rund lime smak. Säsongen är kort och varar oftast under april månad, tyvärr är priset ganska högt men frukten är spännande och som sagt mycket god.


 

Lime Key

Är gul som mogen men skördas grön och är mindre med mer kärnor i, har en högre syra, en starkare arom, och ett tunnare skal än den vanliga persiska limen. En unika smak jämfört med andra limefrukter. Namnet kommer från dess förening med Florida Keys , där den mest är känd som aromen i Key lime pie. Den är också suverän i drycker, sorbet och marmelad. Kallas även Mexican Lime.


 

Lime Limequats

Detta är en korsning mellan en Keylime och en kumquat från 1909 och har en stark lime smak. Frukten kan både ätas hela eller så kan saft och skal användas för att smaksätta drinkar och maträtter.Den har stora mängder C-vitamin och är starkt sur.


 

Lime Sudachi

Odlad i århundraden i Japan, och är nästan lika känd som yuzu. Anses vara en “oumbärlig följeslagare” till matsutake svampen. Pressas och används som ett alternativ till vinäger. Växer i klasar, eller täta kluster, och skördas på hösten.  Sudachi utvecklar en gul-orange skalfärg, men normalt skördas och används dem gröna. Innehåller stora släta frön. Serveras som garnering till många traditionella japanska rätter som innehåller fisk, soba, udon, nabe, och även vissa alkoholhaltiga drycker.  Sudachi smaksatta produkter är t.ex glass, vodka, is pops och läsk. Själva frukten anses som en delikatess i andra delar av Japan, och är ofta dyr.


 

Lime Yuzu

Tros vara en hybrid av sur mandarin, Pomerans och Citrus ichangensis och är gul eller grön beroende på mognad. Doftar mycket stark jämfört med övriga citrusfrukter och smaken är syrlig, liknande den i grapefrukt, med övertoner av mandarin/ apelsin. Frukten har mycket insprängda kärnor. Ursprung i Kina och växer även vilt i Tibet. Yuzu äts sällan som frukt, Juicen och skalet är istället vanlig som smaksättning av såser, godis, vinäger och drycker. Vi har den som Juice.


 

Lime Kefir

Släkting till Lime. Skalet är grövre och skrovligt och det är bara skalet man använder på själva frukten. Fruktköttet är ointressant. Men det som den odlas för är bladen, det är från Kefirlimen som man tar Limeblad ifrån pga. sin aromatiska styrka. Du kan enkelt skilja på vanliga Limeblad och Kefirlime då Kefir är dubbelbladiga, alltså två blad på samma bladkvist. Kallas även för Kafirlime eller Papeda.

  


Veckans frukost:

 

Blåbärsfil med valnötter

Grovt bröd med mosad avocado och skivad tomat

te eller kaffe.

 

Frysta eller färska blåbär och valnötter i bitar är min standardfrukost på sommaren, ledsnar aldrig.

  

 

Veckans bröd:

 

Dinkelkakor

 

100 g jäst
100 g smör
1 L vatten eller mjölk
4 tsk salt
4 msk brödkrydda
3 msk honung
2 d solroskärnor
700 g dinkelmjöl fullkorn
720 g vetemjöl special

Gör degen som vanligt.
Jäs 1 timme.
Baka ut till 10 runda kakor
Nagga och jäs 30 min.
Grädda på 225 grader ca 15 min

   

Veckans sallad:


Svartkålsallad

 

200 g svartkål

1 msk rapsolja

1 huvud rosésallad

2-3 röda äpplen

1 dl hasselnötter alt frön

1 granatäpple

 

Dressing:

1 hackad schalottenlök

2 msk rödvinsvinäger

½ dl rapsolja

Salt & peppar

 

Skölj kålen

Skär bort stock och strimla kålen

Vänd hastigt i rapsolja i en stekpanna

Ta av från värmen och skölj med kallt vatten

Blanda mes strimlad rose´sallad

Dela och kärna ur äpplena, strimla och vänd ner i salladen

Strö över hackade nötter och granatäpplekärnor

Blanda lök, vinäger, olja, salt & peppar

Vänd ner i salladen

  

Veckans vego:

 

Linguine med sojabönor och halloumi

 

ca 300 g pasta, gärna linguine

500 g edamamebönor

2 haloumi

2 vitlöksklyftor

1/2 röd spansk chilifrukt eller 1 röd paprika

2 msk olivolja

flingsalt, svartpeppar

4 tomater

70 g rucolasallad eller spenat

parmesanost

 

Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enligt anvisningarna på för-packningen.
Koka edamamebönorna enligt anvisningarna på förpackningen och sprita dem.
Skär haloumin i drygt 1/2 cm tjocka skivor och pensla dem med olja.
Grilla osten i en het grillpanna på båda sidor i ca 1 minut. Dela skivorna på diagonalen.
Skala och hacka vitlöken. Kärna ur och hacka chilin.
Fräs vitlök och chili på medelvärme i en stekpanna med olja.
Tillsätt bönorna och vänd runt dem så att de blir varma.
Skär tomaterna i bitar och vänd ner dem i pannan tillsammans med pastan. Salta och peppra.
Lägg upp pastan i djupa tallrikar och blanda med rucolasallad.
Lägg på haloumin och strö över riven parmesanost.

       


Månd:

 

Canneloni

 

8-12 cannelonirör

1 gul lök

500 g köttfärs

1 pkt kross tomater 400 g

2 msk tomatpuré

2 vitlöksklyftor

1 dl vitt vin

salt & peppar

2 tsk oregano, torkad

 

Bechamel:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

5 dl mjölk

100 g riven ost

2 msk riven parmesan

 

Sätt ugnen på 200 gr

Finhacka löken och fräs den med köttfärsen

Häll på tomater, tomatpuré, press vitlök och vinet

Krydda med salt, peppar o oregano och låt det puttra i 15 min.

 

Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet och späd med mjölken lite i taget.

Koka 5 min och smaka av

Fyll pastarören med köttfärssåsen

Lägg dem tätt i smord form

Häll på bechamelsåsen och strö över ostarna

Grädda mitt i ugnen ca 30 min.

  

 

Tisd:

 

Stångkorv special


4 stångkorvar

8 kokta potatisar

1 hackad gul lök

4 ägg

 

rödbetor och rivna morötter

 

Dela stångkorven på längden och dra av skinnet

Skala och tärna de kokta potatisarna

Lägg i lök och stångkorv i en stekpanna

blanda runt, stångkorven ska gå sönder

Tillsätt potatisen och stek tills allt är klart

Stek äggen

Servera med morötter och rödbetor.

  

Onsd:

 

Lax i ugn

För 4

 

4-500 gr laxfilé eller 4 portionsbitar

salt och peppar

170 gr (1 brk) kräftstjärtar i lag

2 dl matlagningsgrädde

2 msk hummerfond

knappt 1 dl hackad dill

1 dl riven prästost

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg fisken i en smord form och krydda med salt och peppar.

Låt kräftstjärtarna rinna av och lägg dem ovanpå laxen.

Blanda grädde, fond och dill, och häll över fisken.

Strö på ost och baka i ugn i ca 20 minuter.

Servera med kokt eller pressad potatis, broccoli och citron.

  

Torsd:

 

Falukorvssoppa m pepparrot

 

 

300g palsternacka

2 morötter

250g broccoli

1 rödlök

600g falukorv

5 potatisar

smör

13dl vatten

3 buljongtärningar

Salt & peppar efter smak

2 msk riven pepparrot

150g sockerärtor

 

2 dl gräddfil

1-2 msk senap

Salt o sv.peppar

 

Skala och tärna korven och grönsakerna.

Strimla sockerärtorna

Fräs grönsakerna utom sockerärtor i smör tills de mjuknar lite

Tillsätt korven och låt den fräsa med några min

Tillsätt sedan vatten och buljong.

Koka ca 10 minuter och häll i resterande ingredienser

Koka ytterligare 3 minuter

Smaka av och servera med gräddfil med lite senap i tallriken

  

Semla

  

 

Fred:

 

Havskräftor, aioli, plockgrönsaker, bröd

 

Köp en hink havskräftor, klyv dom på längden, ät och njut precis som dom är

 

Aioli


2 dl gräddfil

1 dl majonnäs

2 pr vitlöksklyftor

salt & sv.peppar

 

Rör ihop och ställ kallt en stund.

 

Gör ett grönsaksfat med saker du gillar

Skär upp ett gott bröd.

 

Mousserande rosé är aldrig fel här.

 

Lörd:

 

Mannerströms Roulader

 

16 skivor Tunnskivad Kycklingbröstfilé
1 skivad gul lök
4 baconskivor grovskurna
2 msk fransk senap
1 dl grovt hackad persilja
4 st skalade morötter, skurna i stora bitar
5 dl färdigblandad kycklingfond enl. instruktioner på flaskan
8 grillspett
1/2 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 msk smör
Salt och peppar

Potatismos smaksatt med parmesan:
500 g skalad King-Edvard potatis
100 g smör
2 dl grädde
100 g riven parmesan

 

Fräs bacon och den skivade löken i en stekpanna tills det hela fått lite färg och löken har mjuknat. Dra av från värmen och låt svalna ett par minuter.

Tillsätt dijonsenap, persilja, salt och peppar.

Lägg lite fyllning i mitten av varje skiva och rulla ihop. Träd dem sedan på grillspett..

Stek sedan i smörolja. När de fått fin färg häller man på kycklingfonden och låter småputtra i ca 15 minuter.

Samtidigt lägger man i morötterna och låter dem ligga i samtidigt tills de har blivit lite mjuka. Tag rouladerna och morötterna ur pannan.

Tillsätt creme fraiche, smör och grädde i buljongen och mixa med en stavmixer till en skummig buljong.

Potatismos:

Koka potatisen i rikligt saltat vatten.

Häll av och ånga av potatisen, passera eller pressa den genom en potatispress.

Rör i varm grädde, rumstempererat smör och avslutningsvis parmesan.

Smaka av med vitpeppar.

  

Sönd:

 

Kaffe- och kakaomarinerad fläskfilé

4 port

 

 

ca 600 gr fläskfilé

salt peppar

1 msk apelsinskal strimlat, bara det gula.

 

Marinad:

1 dl starkt kallt kaffe

2 msk rapsolja

saften av en apelsin

1 tsk sambal olek

1 msk kakao

1 hack vitlöksklyfta

1 krm svpeppar

2 msk färska hackade rosmarinbarr

2 msk akaciahonung

 

Tillbehör:

100 gr salladsskott, ex ruccola, ärt- eller solroskott

1/2 rödlök

1 gurka

3 msk apelsinvinägrett (blanda 2 msk press apelsinsaft, 2 tsk akaciahonung, 1 msk rapsolja, salt & peppar)

Ugn 175 gr

 

Putsa fläskfilén och lägg den i en fryspåse.

Vispa samman marinaden och häll över köttet, Gnid runt marinaden och förslut påsen.

Låt köttet ligga i marinaden ca 6 timmar.

Torka av köttet och salta och peppra runt om.

Bryn filén runtom i en stekpanna. Lägg över i ugnsform och fortsätt tillagningen i ugnen ca 20 min eller till innetempen är 65 gr.

Låt köttet kallna.

Skär köttet i tunna skivor, garnera med apelsinskalen. servera med sallad och salladskott, tunna klyftor av rödlöken och urkärnad, skalad gurka i skivor.

Droppa apelsinvinegrätt över sallad och kött.

Servera med potatis- och purjogratäng samt ett glas rött.

  

Glass och bär

  

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 18 mars 2017 23:19

Har ju använt väldigt lite halvfabrikat i min dar, satt en ära i att laga all mat från grunden och baka mitt eget bröd.
Men med stigande ålder och ledbesvär har jag börjat prova mig fram. Bröd är inget problem, L bakar gärna och när vi köper blir det butiksbakat surdegsbrödt.ex
Värre med halvfabrikat. Lidls köttbullar Enebacken i fryst form är dock godkända liksom deras chickybits som ju är hel kyckling i bitar dom panerat, heter nåt på sol, möjligen Solängen och är svenskt.
Mannerströms portionsmat för micro är också godkänt och vissa andra färdigrätter som raggmunkssmeten i burk, kroppkakor i 10-p från Ica och Felix potatisbullar. Dubbla panerade fiskbitar med stuvning mellan är också godkänd.
Nåt dom andra gärna äter men som jag nästan mår illa av är färdig pyttipanna. Så vidrigt ok kycklingpytt kan gå men ingen annan, hu!

Pulvermos är bannlyst, kommer inte innanför dörren. Knorrs lasange och lasangett gör vi ibland men är ingen höjdare precis.
Röror och dressingar gör jag helst själv. Ok nån flaskdressing kan det bli till hamburgare. Rose'peppardressing kan jag köpa ibland, får aldrig den bra om jag gör själv. Å den är ju så god.


Hämtmat blir ju sallad, sushi och kebabrulle. Kinamat, mest på sommaren av nån anledning. Pizza ibland men köper hellre ett kit där. Gör ju egen sushi ibland med. Kebabrullarna härute blir 2-3 mål. Så stora.

Ja det var det jag kom på nu.

Av Neta - 15 mars 2017 23:39

Gjorde i ordning köttfärs till pannbiff igår. Men när jag skulle göra biffarna stod gubben i vägen för vattnet, skalade morötterna.
Jag la då all köttfärs i pannan och plattade till, men sen när jag skulle vända den tog jag ut bitar med stekspaden. Blev lite olika form på dom men det struntade jag i. Vispade hop vätskan vatten + Imat med mörk maizenaredning och hällde över efter en stund. Så fick dom gotta sig i såsen sista minutrarna. Smidigt! Stekte löken separat.
Åts med kokt potatis, vinbärsgele' och rivna morötter.

Av Neta - 12 mars 2017 22:24

  

Veckans frukt:

 

 

Tamarillo Röda

Tamarillo är släkting till tomat och kallas även för trädtomat. Insidan ser ut som en tomat och fruktköttet är rött-gult till rött, geléartat och saftigt. Tamarillo har friskt syrlig smak med besk nyans i skalet.

En favorit här också men lite svår att få tag på, väldigt användbar då den kan användas både som frukt och grönsak. Jättegod att ha på landgångar och smörgåstårtor t.ex delar den på längden då.

  

Veckans frukost:

 

2 dl fil

2 dl cornflakes

1 rivet päron

1 mj grovt bröd

1 msk mjukost

Grönsak

Kaffe eller te.

  

Veckans bröd:

 

Tar bara en liten stund att göra, men ger lite lyxkänsla med nybakt frukostbröd. Helt vetemjölsfri.

 

Nyttiga frallor m keso

6 st

 

250 g keso

5 dl havregryn

4 ägg

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

 

Garnering:

1 msk vallmofrön

 

Sätt ugnen på 200°.

Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda ihop med en gaffel.

Använd händerna för att forma till sex lika stora bullar.

Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt och toppa med vallmofrön.

Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter, tills bullarna fått fin färg och släpper lätt från bakpapperet.

Låt gärna svalna helt innan de äts med goda pålägg eller som de är.

  

 

Veckans sallad:

 

Blodgrapesallad

 

1 blodgrape

2 avokador

1 rödlök

1 mild chilli eller ½ röd spetspaprika

70 g babyspenat

2 msk olivolja

1 msk blodgrapesaft

Salt och sv.peppar

 

Skala grapen och skär ut filéerna

Pressa ur ca 1 msk saft och spar den

Kärna ur, dela och skiva avokadon, dela skivorna om dom är stora

Skala, dela och tunnskiva rödlöken

Kärna ur och strimla/grovhacka chili/paprika

Ta bort stjälkarna från spenaten

Lägg alltsammans i en skål

Blanda olja, saft, och kryddor, häll det över, vänd runt och ställ svalt en stund.

Vänd försiktigt runt vid servering

   

Veckans vego:

 

Veg Tortellinigratäng

4 pers

 

2 grillade paprikor

190 g marinerade kronärtskockor

1 gul lök

150 g skogschampinjoner

3 msk finhackad persilja

2 msk smör eller margarin

500 g tortellini exempelvis med spenat, basilika eller ost

 

Sås:

2 ½ dl grädde, veg

2 dl crème fraiche, veg

2 dl riven lagrad ost ev veg

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

 

Garnering:

1 spetspaprika eller 1 grillad paprika kryddgrönt,

grovhackad persilja

ev riven parmesan

 

Sätt ugnen på 225°.

Dela de grillade paprikorna i mindre bitar eller strimlor.

Låt de marinerade kronärtskockorna rinna av och dela i mindre bitar om det behövs.

Skala och finhacka löken.

Ansa och skiva svampen.

Hetta upp matfettet i en stekpanna och fräs lök och svamp mjukt och blankt utan att det tar färg.

Tillsätt finhackad persilja, vänd om.

Koka tortellinin enligt förpackningens anvisningar. Låt rinna av.

Blanda samman tortellini med svamp och lökblandning, paprika och kronärtskockor och fördela i en smord ugnsfast form.

Koka upp grädde och crème fraiche. Tillsätt osten och låt den smälta ner i såsen.

Krydda med salt och peppar.

Häll såsen i formen och blanda om.

Kärna ur och skiva paprikan om du använder en spetspaprika eller dela den grillade paprikan. Fördela paprikan på gratängen.

Gratinera strax under ugnens mitt i ca 15 minuter.

Tag ut, garnera med kryddgrönt och ev lite riven färsk parmesanost.

Servera med mixade oliver och sallad.

      

 

Månd:

 

Stekta isterband med urgod gratäng.

 

VitkålsGratäng


Smör att steka i
600 g Vitkål
2 Morötter
2 Gula lökar
2 Vitlöksklyftor
2 dl mjölk eller grädde
1 buljongtärning
100 g Philadelphiaost, vitlök och örter
Salt
Cayennepeppar
2 dl Riven smakrik ost



Sätt ugnen på 225 grader.
Skär vitkålen i små bitar.
Skala morötter, lök och vitlök.

Riv morötterna grovt. Hacka lök och vitlök.
Fräs vitkål, morötter, lök och vitlök i smör på medelvärme. Det ska bara mjukna.
Tillsätt grädden, buljong och philadelphiaosten. Krydda med ev salt och önskad mängd cayennepeppar.

Rör om och låt puttra några minuter så att osten smält ner ordentligt.
Häll allt i en ugnsfast form och toppa med riven ost.
Ställ i mitten av ugnen och låt gratinera ca 20 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

   

 

Tisd:

 

Stekt panerad rödspätta med kokt potatis och äppelsås

 

Panera fiskfiléerna i mjöl, ägg och ströbröd

stek dem gyllene

 

Äpple och currysås

 

1 syrligt äpple

2 dl turkisk yoghurt

2 tsk gul curry

1 msk hackad gräslök

salt och peppar

 

Kärna ur och tärna äpplet.

Rör ihop yoghurt, äpple, curry och gräslök.

Smaka av med salt och peppar.

God till stekt fisk

  

 

Onsd:

 

Skånsk äggkaka m stekt fläsk lingonsylt och rivna morötter.

 

Stek ca 500 g rimmat stekfläsk, låt det rinna av på hushållspapper.

 

Äggkaka

4-5 port

 

1 dl mjöl

1.5 tsk salt

4 dl mjölk

4 ägg

smör

 

Vispa mjöl, salt och lite av mjölken till en smet

Tillsätt resten av mjölken och äggen ett i taget under vispning.

Fräs smöret i stekpannan

Häll i smeten och grädda på svag värme på plattan

Stick med gaffel i kakan tills den stelnat

Vänd den på ett smort lock och stek andra sidan

Servera med fläsk och lingon.

  

Torsd:

 

Middag med fetaosttema

 

Morotssoppa m grillad paprika o feta

4 pers

 

1 kg morötter

1 gul lök

2 msk smörolja

3 msk strimlad grillad paprika på burk

2 hönsbuljongtärningar

1 1/2 liter vatten

salt, peppar

 

Servera med:

1/2 dl strimlad grillad paprika på burk + 1 msk av oljan från paprikan

oreganoblad

75 g smulad fetaost

rostade baguetteskivor

 

Skala och skiva morötter och lök. Fräs morötter, lök och paprika i smörolja ca 10 minuter. Smula ner buljongtärningar och fräs under omrörning 1-2 minuter.

Tillsätt hälften av vattnet.

Koka upp och sjud soppan under lock ca 20 minuter.

Finfördela soppan t ex med stavmixer.

Späd med resten av vattnet till önskad konsistens, koka upp och sjud ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Häll upp soppan i skålar.

Garnera med strimlad paprika, paprikaoljan och oreganoblad.

Toppa med smulad fetaost och servera med rostad baguette.

  

SpenatPlättar m fetaröra

 

200 g spenat

2 dl mjöl

4 dl filmjölk

4 ägg

3 tsk bakpulver

1 näve timjan

1 msk smör

1 nypa salt

peppar

 

Fetaröra:

150 g fetaost

1 dl creme fraiche

Salt & sv.peppar

 

Använder ni fryst spenat så låt den tina och rinna av.

Hacka eller mixa spenaten och timjanblad.

Vispa ner mjölet i lite av filen. Fyll på med fil lite i taget under omrörning tills du har en smet utan klumpar.

Vispa ner ägg och vänd ner bakpulver, salt och peppar.

Vänd ner spenat o timjan, blanda väl

Stek små plättar (ca 1/2 dl smet/plätt) på medelvärme.

Mosa samman fetaost, crème fraîche och smaka av med salt och peppar.

  

Fred:

 

Kycklingspett från frysdisken

plockgrönsaker

bröd och en kall sås

 

Citronsås med kapris

 

2 dl gräddfil

1 dl majonnäs

1 tsk dijonsenap

1 msk rivet skal av citron

½ dl kapris

Salt o sv.peppar

 

Rör ihop o smaksätt

Låt den stå kallt en stund före servering

  

Lörd:

 

Kräftstjärtspasta

 

1 brk kräftsstjärtar i lag  + 1 dl av lagen

200 g champinjoner, färska

100 g paprika, röd

1 st vitlöksklyfta

2 msk smör

1 dl crème fraiche

2 dl vatten

Ca 1 msk Hummerfond

salt och peppar

ljus maizenaredning

 

4 port bandpasta, gärna färsk

250 g körsbärstomater, delade

 

Ansa och skiva svampen, strimla paprikan, riv vitlöken

Fräs svamp, paprika och riven vitlök i en kastrull några minuter.

Häll ner vatten, lag, crème fraiche och fond, smaka av och tillsätt ev mer fond droppvis

Red av med maizenaredning.se förp.

Vänd ner kräftstjärtarna.

Krydda med lite salt och peppar.

Servera med kokt pasta och körsbärstomater.

  

Sönd:

 

Laxgratäng med citronkeso

 

4 portionsbitar av lax

15 cm purjo

250 g keso

½ dl riven smakrik ost

1 medelstor citron, finrivet skal av

1-2 tsk dijonsenap

Salt och peppar

 

Skalade räkor och dill till garnering

 

Sätt ugnen på 225 gr

Om keson är lös, häll den i en trådsil och låt den rinna av lite

Ansa och strimla purjon tunt

Blanda keso, purjo, riven ost, citronskal och senap

Smaka av med salt och peppar

Lägg laxen i en smord ugnsform, salta och peppra försiktigt

Klicka över kesoröran

Gratinera mitt i ugnen i 12-15 min

Garnera

Servera med pressad potatis och rivna morötter.

  

Fylld kaka

 

4 ägg

4 dl socker

3 tsk vaniljpulver

3 tsk bakpulver

4 dl vetemjöl

100 g smör

1 dl vatten

1 dl kakao

 

Garnityr, Dulce de Leche:

1 burk färdigkokt kondenserad mjölk

1 dl minimarshmallows

1 dl pekannötter

½ dl riven vit choklad

½ dl riven mörk choklad

 

Sätt ugnen på 175 gr

Smöra och bröa en rund form med avtagbar kant.

Vispa ägg och socker poröst.

Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl vispa tills allt blandats ordentligt

Smält smöret i en kastrull, tillsätt vatten och koka upp.

Häll i bunken och blanda,

Häll hälften av smeten i en separat bunke och blanda kakao i den ena.

Häll först den ljusa smeten i formen och sedan den med kakao.

Dra med en sked eller gaffel några gånger i smeten så att dom bildar ett fint mönster.

Grädda 45-60 min

När kakan svalnat något stick 15-20 hål med baksidan av en slev.

Häll Dulce de Leche i en spritspåse och fyll hålen.

Bred det som blir kvar på toppen av kakan.

Toppa kakan med minimarshmallows, pekannötter, riven mörk och vit choklad.

  

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 5 mars 2017 17:52

  


Veckans frukt:

 

 

 

Mango

Det finns över 1.000 kända sorters mango med olika smakegenskaper och färger på skalet. Därför är det omöjligt att på utseendet bedöma mognadsgraden. Trädet är över 25 meter högt och sprider en härlig skugga i både tropiska och subtropiska områden där den växer.

En favorit hos oss, god som den är, i sallader, i desserter, med kyckling i t.ex en gryta. Har alltid fryst mango i frysen men gärna färska hemma med. Inget slår den färska.

Detta finns alltid i kylen med. Kanske inte alltid hemma gjord.

 

Mangochutney

 

1 finhackad rödlök

1 finhackad vitlöksklyfta

1 dl äppelcidervinäger

0.5 dl vatten

0.5 dl rödvinsvinäger

2 tsk riven ingefära

1 mediumstark chili urkärnad o finhackad

1 dl strösocker

300 gr färsk mango, skalad i tunna strimlor

150 gr syrligt äpple, skalad i tunna strimlor

1 rödlök i fina klyftor

1 tomat, urkärnad i tunna klyftor

1 dl finhackad färsk koriander

1 tsk brunt senapsfrö

salt

 

Bryn sockret till en ljus karamell i en tjockbottnad kastrull.

Tillsätt den hackade rödlöken, chili, ingefära och senapsfrö.

Slå på vattnet och bägge sorternas vinäger.

Tillsätt frukten och sjud alltsammans i 30 min utan lock tills det tjocknar.

Rör ner den klyftade rödlöken och koka några minuter till.

Kyl alltsammans och rör därefter ner tomaterna och koriandern, smaka av med salt.

   

 

Veckans frukost:

 

Omelettmuffins m lax o spenat

För 8

 

6 ägg

2 dl mjölk (3%)

1 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

100 g strimlad kallrökt lax

1 dl hackad spenat

 

Sätt ugnen på 200°C.

Blanda ihop ägg, mjölk, salt och peppar i en bunke.

Fördela strimlad lax och hackad spenat i muffinsformar eller en oljad muffinsplåt.

Häll på smeten.

Grädda i mitten av ugnen 12-14 minuter.

Servera gärna med grönsaker och en fruktsmoothie.

  

 

Veckans bröd:

 

Solrosbullar

ca 26 stycken

 

50 g jäst

5 dl vatten, ca 37 grader

1/2 dl rapsolja

1 tsk salt

2 msk flytande honung

3 dl solrosfrön

5 dl rågsikt

8–9 dl vetemjöl

 

Pensling:

vatten

sesamfrön

dinkelflingor

vallmofrön

 

Sätt ugnen på 250 grader.

Smula ner jästen i en degbunke.

Värm vattnet till ca 37 grader.

Lös upp jästen i lite av degspadet och tillsätt resten av degspadet.

Tillsätt olja, salt, honung, solrosfrön, rågsikt och det mesta av vetemjölet.

Arbeta degen väl, för hand ca 8 minuter, maskin ca 5 minuter.

Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i två lika stora delar.

Dela varje del i 13 delar.

Rulla varje till en bulle.

Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Pensla bullarna med vatten, blanda och strö över dinkelflingor, sesam och vallmofrön.

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

  

 

Veckans sallad:

 

1 liten vattenmelon i tärningar

1 pkt feta eller motsv mängd vitost

20 svarta oliver

mache´sallad

mynta

olivolja

sv.peppar

 

Lägg salladen på ett fat

Lägg melon och fetaost på

Dela och strö över oliver, lägg på några myntablad

Ringla över olja

Peppra

  

 

Veckans vego:

 

Aubergine med krämig kålsallad

  • 2 auberginer
  • 1 dl olivolja
  • 1/2 tsk mald spiskummin
  • ett par kvistar färsk rosmarin
  • salt och peppar
  • Sallad
  • 300 g rödkål
  • 10 cm späd purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk socker
  • 400 g kokta, svarta bönor
  • 1 dl matyoghurt
  • 2 msk majonnäs

 

Sätt ugnen på 225 grader.
Halvera auberginerna och skär köttet i ett rutmönster.
Pensla med oljan.
Krydda med spiskummin, rosmarin, salt och peppar.
Baka auberginerna i mitten av ugnen i 20–30 minuter, tills de har fått fin färg och mjuknat.
Finstrimla kålen. Skiva purjon tunt.
Krama in olja, vinäger, socker, salt och peppar väl i kålen.
Låt dra i cirka 10 minuter.
Skölj bönorna i ett durkslag och låt rinna av väl.
Vänd ner dem försiktigt i kålen tillsammans med matyoghurt och majonnäs.
Smaka av med salt och peppar.
Servera till auberginehalvorna.

      

 

Månd:

 

Färsbiffar med citron i tomatsås

4 pers

 

500 g blandfärs

1 ägg

1 tsk rivet citronskal

½ tsk salt

nymalen svartpeppar

smör till stekning

 

Sås:

6 soltorkade tomater i olja

2 ½ dl matlagningsgrädde

1 tsk torkad basilika

 

Blanda färsen med ägg, citronskal, salt och peppar.

Forma åtta jämnstora biffar.

Stek dem i smör på medelhög värme ca 3 minuter på varje sida.

Ta upp biffarna och rengör pannan.

Hacka de soltorkade tomaterna, blanda dem med grädden och basilikan i stekpannan och låt koka upp.

Lägg ner biffarna och låt puttra ytterligare några minuter.

Salta och peppra.

Servera med pasta och sallad.

  

 

Tisd:

 

Prinskorv m stuvad spenat och ugnsomelett

 

Stek korven

Ugnsomelett i micron


4 ägg

3 dl mjölk

½ tsk salt

½ krm peppar

matfett till formen, smörj även locket

 

Vispa snabbt hop ingredienserna till omeletten

Häll smeten i den smorda formen, som täcks med lock eller smörpapper

Grädda på högsta effekt i 9 min

Låt den stå kvar i micron 5 min.

Gör ett litet snitt i omeletten vänta någon minut och häll sen försiktigt bort den klara vätskan

Servera täckt med stuvningen

  

Stuvad spenat


1 påse färsk spenat

1 vitlöksklyfta

smör

2 dl grädde + 2 msk mjöl

salt och muskot

 

Ansa o skölj spenaten

Skala o hacka vitlöken

fräs det i smöret till spenaten säckar hop

strö över mjöl. rör om häll på grädde och låt tjockna

smaksätt m salt och riven muskot

  

 

Onsd:

 

Bakad potatis med baconröra


Picka och baka en bakpotatis/pers ca 7 min i micron

Kryssa dom då dom är klara och nyp upp dom

Salta och lägg i en smörklick

 

Baconröra


2 pkt tärnat bacon, knaperstekt och avrunnet

1 finhackad rödlök

2 tärnade persikohalvor, färska eller osötade från burk

2 dl fraiche

1-2 msk majonnäs

peppar

 

Blandas och serveras i eller till potatisen

Sallad är gott till.

  

 

Torsd:

 

Soppatorsk

4 port.

 

1 gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

3 morötter, skuren i tjockare halvmånar

1 fänkål, strimlad

1.5 dl vitt vin

8 dl vatten

1 fiskbuljongtärning

3 dl vispgrädde

1 citron, pressad

50 g smör, rumsvarmt

2 msk vetemjöl

1 kruka dill, strimlad

500 g torskfilé, skuren i bitar

0.5 st purjolök, strimlad

salt

smörolja

 

Hetta upp en kastrull med lite smörolja.

Fräs sedan lök, vitlök, morot och fänkål några minuter utan att det får färg.

Ta i vinet och rör om i ca 30 sekunder.

Häll på vattnet och ta i buljongen och låt sedan puttra på medelvärme tills morötterna nästan är mjuka rakt igenom, lite tuggmotstånd är gott att ha kvar.

Ta i vispgrädden och smaka av soppan med salt och citronsaft.

När smaken är bra kramar du ihop smöret och vetemjölet till en deg (beurre manie) och rör ner i soppan

Koka 3 min

Pressa över lite citronsaft på torsken och salta den lätt innan du lägger ner den i den sjudande soppan.

Låt soppkastrullen stå på trä med lock påca 10 minuter tills torsken är färdig.

Rör ner lite av dillen i soppan.

Servera soppan och garnera med strimlad purjolök och dill.

 

Recept lånat från kocksnack.se

  

Sockerfri turboglass


1 avokado, fryst i tärningar (½ pkt)

300 g hallon, frysta

1 burk hallonkesella

 

Mixas ihop.

  

 

Fredag:

 

Crepes m kräftstjärtar

4 pers

 

2 ägg

1 1/4 dl vetemjöl

3 dl mjölk

1 krm salt

3 msk smör

 

Stuvning:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

2 dl mjölk

1 1/2 tsk koncentrerad hummerfond

2 msk lag från kräftstjärtarna

150 g kräftstjärtar

1/2 dl finhackad dill

salt, svartpeppar

1 1/2 dl riven ost

 

Topping:

några kräftstjärtar

dillvippor

 

Vispa ihop samtliga ingredienser till smeten.

Låt stå och svälla i ca 10 minuter.

Värm ugnen till 175 grader.

Stek 8 tunna crêpes i smör i en stekpanna.

Smält smöret till stuvningen i en kastrull.

Vänd ner mjölet och mjölken och vispa så att alla klumpar försvinner.

Rör hela tiden så att det inte bränns vid i botten.

Koka ihop till en sås, ca 3-4 minuter.

Smaksätt med hummerfond och kräftlag, salt och peppar.

Vänd ner avrunna kräftstjärtar och dill, ta undan några till garnering.

Fördela stuvningen på ena halvan av varje crêpe.

Rulla ihop och lägg i en smord ugnsform.

Strö över riven ost.

Gratinera mitt i ugnen 8-10 minuter.

Toppa med kräftstjärtar och dill.

  

 

Lörd:

 

Mangochutney kyckling

 

4  kycklingfiléer

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

1 msk smör

1  purjolök

1  röd paprika

1  hönsbuljongtärning

3 dl vatten

1,5 msk kinesisk soja

1-2 tsk sambal oelek

3 dl fraiche

3 msk mango chutney

1 st mango

 

Skär ansad purjolök och paprika i strimlor.

Dela eventuellt filéerna i mindre bitar.

Salta och peppra dem

Bryn dem i stekpanna i 1 msk smör, 2-3 minuter på varje sida. Smula ned buljongtärningen och tillsätt vatten, soja, sambal, fraiche och mango chutney.

Låt såsen sjuda ca 10 minuter eller tills kycklingen är färdig

Lägg i purjolöken och paprikan och låt dem bli varma

Halvera mangon, skär bort skalet och kärnan, skär fruktköttet i bitar

Lägg i mangon i grytan strax före serveringen.

Servera med ris och sallad.

  

 

Sönd:

 

Helstekt fläskfilé med dragon och citron

4 pers

 

6-700 g fläskfilé

salt och peppar

smör till stekning

6 röda steklökar

6 gula steklökar

1 citron

2 vitlökar

4 kvistar färsk dragon

1 tsk flytande honung

 

Bönbearnaise:

1 förp stora vita bönor, 380 g

75 g smör

1 msk torkad dragon

1 msk färsk dragon

 

Sätt ugnen på 200°.

Putsa fläskfilén ren från senor och hinnor, salta och peppra.

Hetta upp en stekpanna med smör, bryn filén runt om.

Skala steklökarna och skär citronen i klyftor.

Dela vitlökarna på hälften och behåll skalet på (vid servering plockar du ut klyftorna).

Lägg ut allt i en smord ugnssäker form ihop med dragonen.

Lägg filén i formen och ringla honung över.

Stek i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills kötttemperaturen är 70°.

 

Sås:

Låt bönorna rinna av och mixa sedan till en slät smet.

Smält smöret och rör ner i bönsmeten.

Tillsätt torkad dragon, finhackad färsk dragon och smaka av med salt.

Servera filén med såsen och klyftpotatis.

  

Citronpaj med marängtäcke

 

3.5 dl mjöl

150 g smör

1 msk florsocker

2 msk vatten

 

Fyllning:

4 citroner

250 g socker

2 msk majsstärkelse

3 ägg

1 msk smör

 

Maräng:

2 äggvitor

En nypa salt

1.5 dl socker

 

Blanda hop pajdegen och lägg i plastpåse i kyl i 1 timme

Sätt ugnen på 180 gr

Kavla ut och klä en 23 cm pajform

Nagga botten och klä kanterna med folie

Förgrädda i 20 min

Sänk ugnen till 150 gr

Tvätta citronerna noga

Riv skal från 2 och pressa alla

Värm på svag värme med socker och stärkelse, rör om ordentligt

Vispa äggen och blanda ner i citronsaften

Höj värmen och vispa kraftigt tills det tjocknar och skummet är borta

Ta av kastrullen från värmen och tillsätt smöret

Låt svalna och häll i pajskalet

Vispa äggvitorna till marängen med en nypa salt

När skummet är fast, tillsätts sockret samtidigt som du vispar kraftigt i några sekunder

Bred marängen ovanpå fyllningen och grädda 8-10 min tills den fått lite färg

        

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 28 februari 2017 11:26

När barna var små gjorde jag mycket av maten i micron. Det skulle ju gå fort att få maten på bordet. Kokade alltid riset där, så skönt att slippa riskastrullen. Fiskfärs, pate'er och omelett var andra saker. Bacon stekte jag på hushållspapper i lager om 4 skivor man lägger lagren omlott på en tallrik, papper mellan lagren och överst. 20 sek/skiva.
Något som alltid blir bra i micron är fisk. Bilden ovan är det närmaste jag hittade i bildväg, lånad från Köket.
Tog fram en 300-grammare skinnfri torskrygg och la i en liten ugnsform, täckte med Gladpack och körde på full effekt i 4 min och lät den sen stå kvar i micron ett par minuter. Saltar gör man alltid efteråt då.
Den blev perfekt skivorna hade öppnat sig en aning mer än på den här bilden.
Till det gjorde jag en sås på 2 1/2 dl vatten, 2 1/2 dl mjölk, 1 fiskbuljongtärning, 3 msk idealmjöl, dill, vitpeppar och några korn salt till. Pressad eller kokt potatis och sallad eller rivna morötter till.

Testa det här, det blev väldigt gott!

Av Neta - 26 februari 2017 14:58

   

Veckans frukt:

 

 

Litchi

Är en valnötsstor frukt med tunt, hårt, sprött skal och vitt saftigt fruktkött med en utsökt smak som påminner lite om muskatdruva. Litchi äts naturell.

Har den alltid med då vi ibland gör ett fat med lite exotiska frukter, gillar den jättemycket och det är så fina kärnor man kan torka till pysselmatriel om man har barn i den åldern. Finns året runt. Lite taggigt skal.

  

 

Veckans frukost:

 

Gröt o mjölk och en grön hälsodrink

 

Bas för gröt

Blanda grötbas i en burk

10 dl havregryn
7 dl dinkelflingor
4 dl boveteflingor
2 dl krossade linfrön
3 dl sesamfrön
4 dl russin

2 port:
4 dl mjölk
2 dl grötbas
2 krm salt


Blanda allt i en kastrull.
Koka upp och koka på medelvärme 3-4 min under omrörning tills gröten börjar tjockna. Krydda din gröt med 2 krm nyposkalsmjöl.
Både gott och nyttigt.

Gröt i mikro:
Blanda ihop väl med 2 ½ dl vatten i en rymlig portionsskål.
Kör på full effekt i 2 minuter i mikron.

Servera gröten med mjölk, lingonsylt, kanel och en klick smör.

Byt ut mjölken mot samma mängd äppeljuice för en laktosfri variant.

   

Grön frukostdrink

 

1 näve bladspenat

2 grönkålsblad

1 banan

1 apelsin

1 dl tärnad mango

2 cm fingertjock ingefära

 

Skala apelsin och ingefära

Riv ingefäran

Mixa bladspenat, grönkål, banan, apelsin, 1 dl mango och ingefära.

Tillsätt 3 dl vatten efter en stund

Sila upp i 2 glas

  

 

Veckans bröd:

 

Frallor med örtigt vitlökssmör

 

 

25 g jäst

4 dl mjölk, fingervarm

2 msk rapsolja

1 ½ tsk salt

1–2 msk valfria färska örter, hackade

8–10 dl vetemjöl

 

Fyllning:

75 g smör, rumsvarmt

2 klyftor vitlök, pressad

ca 1 msk färsk rosmarin, hackad

ca 1 msk färsk basilika, hackad

ca 1 msk färsk timjan, hackad

 

Garnering:

ca 25 g smör, smält

flingsalt

 

Smula ner jästen i en bunke.

Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.

Tillsätt olja, salt, örter och vetemjöl, lite i taget.

Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.

Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.

Fyllning:

Blanda ihop smör, vitlök och färska örter i en skål.

Ställ ut muffinsformar på en plåt.

Dela degen i 22–24 bitar.

Forma runda bullar och tryck ett stort hål i mitten med fingret.

Lägg i en klick örtsmör och nyp igen hålet ordentligt.

Lägg bullarna i muffinsformarna med skarven nedåt.

Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bröden med smält smör och strö över lite flingsalt.

Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min.

Låt dem svalna i formarna.

  

 

Veckans sallad:

 

Frisk morotssallad

 

4 stora morötter

1 rödlök

2 apelsiner

 

1 msk vinäger + saften från apelsinerna som blir

2 msk rapsolja

1 msk riven ingefära

Salt och peppar

 

Skala morötterna och riv dem grovt.

Skala och finhacka löken.

Skär av skalet och de vita hinnorna på apelsinerna, halvera och skiva.

Ta vara på apelsinsaften. Blanda i en skål.

Rör samman dressingen och blanda även ner saften som runnit ur apelsinerna.

Krydda
Häll dressingen över salladen och låt stå svalt en stund före serveringen.

  

 

Veckans vego:

 

Bakad rotselleri m svamp och citronkräm

 

500 g hel rotselleri

2 msk olivolja

1 msk salt

 

Topping:

200 g portabellosvamp

1 vitlöksklyfta

1 dl färsk salvia, bladen

2 msk olivolja

½ tsk salt

2 krm sv.peppar

100 g körsbärstomater

1 dl vegfraiche

1 citron, skalet

 

Sätt ugnen på 175 gr

Skär bort den nedersta delen på sellerin

Skölj resten fri från ev jord

Ställ den i en ugnsform

Ringla över 1 msk av oljan och strö på salt, spar lite till stekningen

Baka mitt i ugnen tills den är genomstekt, ca 1 timme

Skär den sen i ca 1½ cm tjocka skivor

Stek i resten av oljan tills den får en gyllenbrun färg

Salta

 

Topping:

Strimla svamp och finhacka vitlök

Stek det med salvia på medelvärme tills svampen fått fin färg ca 10 min

Salta och peppra

Dela tomaterna

Blanda fraiche och citronskal

Toppa rotselleriskivorna med citronkräm, svamp och tomater

Servera genast.

  

Hallongrottor på cashewnötter

 

4 dl cashewnötter

1 tsk vaniljpulver

Hallonchiasylt

 

Mixa nötterna och vanilj några min tills de klumpar hop sig som en massa

Rulla runda bollar, ca 12 st

Tryck till dem med tummen och lägg i lite sylt

Ugnstorka dem på 50 gr i ca 12 timmar med luckan på glänt

 

 

Hallonchiasylt

 

3 dl hallon

1½ dl vatten

3 msk chiafrön

 

Mixa eller mosa bären

Blanda med vatten och frön

Låt stå svalt minst 30 min

Rör om

       

 

Månd:

 

Baconlindade köttfärsjärpar

 

400 g bland- eller nötfärs

½ dl ströbröd

1 dl mjölk

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

2 ägg

salt & peppar

1 pkt bacon

 

Sätt ugnen på 225 gr

Blanda ströbröd och mjölk, låt det svälla 5 min

Finhacka löken och riv vitlöken

Rör ner äggen i ströbrödet tillsammans med lök och vitlök

Rör färsen med salt & peppar och blanda ner i äggblandningen

Forma färsen till 8 avlånga bullar och linda en baconskiva runt

Lägg dem i smord form och sätt in i ugnen i 20 min

Servera med potatis och sås, gärna svampsås.

   


Tisd:

 

Torskburgare

 

7-800 g torskfilé

4 msk potatismjöl

2 tsk rivet citronskal

2 tsk salt

2 krm sv.peppar

1 dl ströbröd

Smörolja till stekning

 

Skär torsken i mindre bitar

Mixa med potmjöl, citronskal och kryddor i en matberedare

Använd pulsknappen så det blir lite fiskbitar kvar

Forma 4 stora burgare och vänd dem i ströbröd

Stek dem 3-4 min på varje sida

Servera i bröd eller med pot.mos tillsammans med majonnäsen, salladsblad, rödlök och saltgurka.

 

Kaprismajonnäs:

1 msk kapris

1½ dl majonnäs

½-1 msk pr citron

 

Blanda och ställ svalt

  

Äntligen lovlig på riktigt, här kommer ett gämg varianter.

 

Ungstemp 250 gr varmluft 225 gr
Semlor

100 gr smör
3 dl mjölk
50 gr jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1/2 tsk hjorthornsalt
knappt 1 l vetemjöl

pensling:
1 ägg

fyllning:
125 gr sötmandel
inkråm
ca 1 dl het mjölk
1 dl socker

grädde och florsocker

Smält smöret, häll i mjölken och ljumma till 37 gr
Smula jästen i bunken, tillsätt salt, socker, degspad och ägg.
Blanda i hjorthornsalt och mjöl och arbeta degen blank.
Jäs 30 min i bunken.
Arbeta degen ytterligare på bakbordet.
Baka ut runda bullar, lägg på plåt och jäs väl

 

Sätt ugnen på 250 gr
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen 8-10 min, låt bullarna kallna.

Skär av lock och gröp ur dom till hälften med en gaffel.
Lägg inkråmet i en skål.

Skålla skala och mal mandeln.
Häll den heta mjölken över inkråmet.
Tillsätt mandel och socker, fyllningen ska vara ganska lös men inte rinnig.
Fyll bullarna och spritsa grädde runtom.
Lägg på locket och pudra över florsocker.
  

Kardemummasemlor

 

50 g jäst

5 dl mjölk, 37 gr

1½ dl socker

1 tsk malen finstött kardemumma

1 krm salt

840 g vetemjöl (ca 1.4 l)

150 g rumsvarmt smör

 

Fyllning till 4 semlor:

100 g grovriven mandelmassa

2 msk eller mjölk

2 dl vispgrädde

1 tsk strösocker

1 tsk vaniljsocker

florsocker till garnering

 

Smula jästen, slå på den ljumma mjölken o rör tills jästen lösts

Blanda i socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet

Klicka i smöret under bearbetningen

Arbeta till en elastisk det i ca 10 min

Jäs under duk i 45 min

Lägg degen på bakbordet och dela i 15-30 lika bitar, beroende på hur stora ni vill ha dom (väg degen)

Trilla runda bullar och lägg på pappersklädda plåtar

Täck med duk o jäs 30 min

Värm under tiden ugnen till 200 gr

Grädda mitt i ugnen 10-12 min

 

Skär ett tunt lock från bulltoppen och gröp ur så mkt inkråm som möjligt utan att dom går sönder

Blanda inkråmet med mandelmassa och grädde eller mjölk till en klickbar fyllning

Fyll bullarna

Vispa grädden tjock med socker och vaniljsocker

Spritsa eller klicka grädde på fyllda bullarna, lägg på locken och sikta över florsockret

   

 

Karsbadersemlor med moccagrädde

30 små

 

25 g jäst

2 dl mjölk, 37 gr

1 krm salt

1 tsk hjorthornsalt

1 dl socker

4 äggulor

8 dl vetemjöl special

1 äggvita till pensling

 

Fyllning:

1 bald gelatin

5½ dl vispgrädde

2 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1 msk strösocker

1 msk starkt kallt kaffe

300 g mandelmassa

bullinkråm

Ca ½ dl grädde

florsocker eller kakao

 

Smula jästen i en bunke

Lös upp den med mjölken

Tillsätt salt, hjorthornsalt, socker, ägg och det mesta av mjölet

Arbeta degen 5-10 min tills den blir smidig

Pudra över lite mjöl och jäs under duk i 45 min

Blötlägg gelatinet ca 10 min och smält det försiktigt i micron på ”halvfart” ca 20 sek

Vispa grädden formbart pösig med kakao, sockersorterna, kaffe och gelatinet

Grovriv mandelmassan

Sätt ugnen på 225 gr

Arbeta degen och dela i 30 bitar, använd våg

Trilla bullar, lägg på pappersklädda plåtar

jäs under duk ca 20 min

grädda mitt i ugnen ca 8 min

Låt dem svalna

 

Skär av ett tunt lock, gröp ur och blanda inkråmet med riven mandelmassa och grädde till en geggig men inte blöt massa

Fyll bullarna och spritsa på moccagrädden

Lägg på locken och pudra med florsocker eller kakao

 

Fyllning till 4 semlor:

100 g grovriven mandelmassa

2 msk eller mjölk

2 dl vispgrädde

1 tsk strösocker

1 tsk vaniljsocker

florsocker till garnering

   

Med pistaschfyllning och nutellagrädde

 

  • 100 g riven pistaschmandel + 100 g riven mandelmassa
  • 1/2 dl ljust muscovadosocker
  • inkråm från bullarna
  • cirka 1/2 dl mjölk
  • Garnering:
  • 3-4 dl grädde
  • 3/4 dl nutella
  • Florsocker

   

Chokladsemlor med hallongrädde

 

  • Deg: se semlor
  • + 2 msk kakao
  • + 1/2 dl ljust muscovadosocker
  • ev 1 krm chilipeppar original
Pensling:
  • 1 ägg
  • 1/2 krm salt
  • 1 tsk vatten
Fyllning:
  • 200 g riven mandelmassa
  • 1/2 dl ljust muscovadosocker
  • inkråm från bullarna
  • cirka 1/2 dl mjölk
Garnera med:
  • 3-4 dl vispgrädde
  • 1 dl fast hallonsylt
  • Florsocker
  • kakao
  •  
  • Gör degen som till semlor,­ men uteslut kardemumma och tillsätt­ kakao, ljust muscovadosocker och eventuellt chilipeppar.
    Jäs, baka ut till 16 avlånga bullar­ med spetsiga ändar, jäs dem på plåten,­ pensla med ägg och grädda på 225 grader i 10-12 minuter.
    Skär av lock på bullarna och gröp ur lite av inkråmet med en gaffel. Blanda mandelmassa med muscovado­socker, inkråm och mjölk till fyllningen.­ Fyll bullarna
    Vispa grädden fast och blanda ner hallonsylten. Spritsa eller klicka på hallongrädden, sätt på lock och sikta över florsocker.

 

Citronsemlor med kokos och citrongrädde

 

  • Deg: Se semlor
  • +1 citron, rivet skal
Fyllning:
  • 150 g kokosflingor
  • 1 dl strösocker
  • inkråm från bullarna
  • cirka 1 dl mjölk
Pensling:
  • 1 ägg
  • 1/2 krm salt
  • 1 tsk vatten
Garnera med:
  • 3-4 dl vispgrädde
  • 2 msk florsocker
  • 1/2 citron, rivet skal
  • florsocker

  • Gör degen som klassiska, men tillsätt rivet citronskal vid degsättningen. Jäs, baka ut, jäs på plåten, pensla med ägg och grädda mitt i ugnen på 225 grader i 8-10 minuter. Skär av lock på bullarna och gröp ur lite av inkråmet med en gaffel
    Rosta kokosflingorna i torr het stekpanna under ständig omrörning.­ Låt kokosen kallna på en tallrik. Blanda kokos med socker, inkråm och mjölk. Fyll bullarna.
    Vispa grädden med florsocker och tillsätt rivet citronskal. Spritsa eller klicka på citrongrädden. Sätt på lock. Sikta över florsocker till garnering.­

 

Hallon och chokladsemla
För 4 personer.

4 semlebullar med kardemumma
300 g frysta hallon
1-2 tsk råsocker
2 dl vispgrädde
2 tsk kakao
1 tsk vanillinsocker
50 g mörk choklad
 florsocker

Tina hallonen med råsockret i en skål.
Dela bullarna och krafsa ut det mesta av inkråmet med en gaffel ur både bullar och lock.
Blanda detta med hallonröran.
Fördela hallonröran i bullarna.
Sikta kakao och florsocker ner i den ovispade grädden, vispa den därefter.
Spritsa eller klicka grädden runt fyllningen i bullarna. Sätt på locken.
Smält chokladen och ringla den över locken med en sked.
Sikta till sist florsocker över bullarna.

   


Onsd:

 

Wienergulaschgryta

 

400 g wienerkorv

3 gula lökar

3 vitlöksklyftor

3 röda paprikor

3 msk smörolja

1 hönsbuljongtärning

1 msk paprikapulver

3 msk tomatpuré

1 lagerblad

¼ tsk kumminfrö

Ca 5 dl vatten

Salt, peppar

2-3 msk strimlad persilja

 

Skiva korven

Skala och skiva lök och vitlök

Kärna ur och skiva paprikorna

Fräs lök o vitlök i smörolja utan att de tar färg

Tillsätt paprika och kör ca 3 min till

Smula ner buljongtärningen, blanda i paprikapulver och tomatpuré

Tillsätt lagerblad, kumminfrö och vatten

Koka upp under omrörning

Späd ev med mer vatten

Sjud i ca 5 min

Smaka av och strö på persiljan

Fräs korven i het torr panna ca 3 min

Blanda ner i såsen och låt det bli genomvarmt

Servera med pr potatis eller ris och fraiche.

  

Torsd:

 

Jordärtskocksoppa med baconströssel

 

1 kg jordärtskockor

1 purjo

smör

8 dl stark grönsaksbuljong, 8 dl vatten + 2 tärningar

2 dl matlagningsgrädde

salt och peppar

140 g bacon

1 dl hackad persilja

 

Skala skockorna och lägg dem i kallt vatten

Dela dom i mindre bitar om dom är stora

Skiva purjon

Fräs den några minuter i en stor kastrull

Lägg i skockorna och häll på buljongen

Sjud under lock ca 15 min tills skockorna mjuknat

Tillsätt grädden och mixa till en slät soppa

Smaka av

Dela baconet och fräs det i het panna

Låt det rinna av på hushållspapper

Smula sönder det och blanda med persiljan

Servera soppan het och strö över strösslet.

  

Jordgubbsglasspinnar

 

600 g vaniljglass
400 g jordgubbar, frysta, lättsockrade
6-10 glasspinnar
Smörpapper

Tina bären och sockret i mikrovågsugn, inte helt men så att det går att mosa jordgubbarna.
Lägg jordgubbar och glassen fördelad i mindre bitar i bunken på en hushållsassistent och vispa först försiktigt och sedan kraftigt så att allt blandas.
Häll ut glasssmeten i en avlång form, stoppa i glasspinnar.

Frys i 2-3 timmar.
Skär som puckstång
Slå in glassarna i smörpapper.

Frys in igen de ni inte äter upp

   

 

Fred:

 

Knäckepizza, se föregående inlägg

  

 

Lörd:

 

Kycklingkebab

 

 

1 kg kycklingfilé i tunna skivor

1 gul lök

5 tsk kebabkrydda


70 g blandad sallad

150 g körsbärstomater

20 cm gurka

1 rödlök

4 tortillabröd medium, gärna fullkorn

2 dl majs

2 dl kebabsås

 

Lägg kyckling och krydda i en plastpåse och knåda den ordentligt.

Låt ligga några timmar, gärna över natten

Värm ugnen till 160 grader, varmluft.

Skär av som ett lock på löken (låt skalet sitta kvar) och lägg ”locket” åt sidan.

Ställ den större delen av löken med snittytan ner och stick ett spett rakt in i löken.

Trä sedan upp kycklingköttet omlott på spettet.

Avsluta med det skalade löklocket på toppen – där ger det smak och blir en fin detalj.

Ställ in spettet långt ner i ugnen och stek köttet i cirka 60 minuter, använd gärna termometer så kycklingen är mellan 70-72 grader.

Ta ut och låt vila en stund. Temperaturen ökar ungefär 2 grader efter man tagit ut kycklingen. Skär köttet tunt längs spettet med en vass kniv, som man skär en riktig kebab.

Man skalar av köttet efterhand som det blir färdigt och låter det som är kvar på spettet få en ny yta.

 

Skölj salladen, dela tomaterna, skiva gurka och lök.

Lägg salladen på tortillabröd och fördela tomater, gurka, lök och majs över.

Lägg på kycklingen och toppa med kebabsåssås.

   

 

Sönd:

 

Ylvas kasslergryta 

(4 port)

 

1 stor purjolök

1 grön paprika

1 röd paprika

Smör

2 tsk curry

400 g kassler

3 dl matl.grädde

2 dl lättfraiche

2 msk tomatpuré

1 -2  vitlöksklyftor

salt och svartpeppar

 

Strimla kassler, paprika och purjolök.

Smält smöret i en gryta och tillsätt curryn.

Bryn sedan purjolöken och paprikan.

Tillsätt kassler, grädde, creme fraiche, tomatpuré och vitlök.

Låt puttra i ca 15 min.

Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med ris, sallad och bröd.

   

 

Rulltårta

 

3 ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

½ dl mjölk

 

Sätt ugnen på 250 gr

Klä en långpanna med bakpl.papper

Klipp ett jack i varje hörn

Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt

Blanda mjöl, bakpulver och vanilj i en skål

Vänd försiktigt ner detta i ägg&socker- smeten

Rör försiktigt i mjölken

Bred ut smeten jämnt och grädda i mitten av ugnen i ca 5 min

Stjälp upp kakan på sockrat bakpl.papper

Dra snabbt av gräddningspappret

Bred på fyllningen och rulla hop den tight från långsidan

Låt rullen vila med skarven nedåt ca 30 min i kyl med gräddfyllning, med sylt eller mos i rumstemp.

 

 

Passsionsfruktfyllning till tårtor, rulltårta m.m

 

2-3 passionsfrukter

150 g nat färskost i rumstemp

4 msk florsocker

1 citron, rivet skal av

3 dl vispgrädde

 

Halvera frukterna och gröp ur dem

Vispa färskosten mjuk med siktat florsocker, citronskal och inkråmet från frukterna

Vispa grädden för sig

Blanda hälften i ostblandningen

Blanda därefter ner resten av grädden och vänd runt med stora tag

Fyll och ställ kallt en stund

   

 

Tyckte det här kändes lite kul att prova

 

Cashewost

 

2 dl cashewnötter

1 msk olivolja

2 msk vatten

1 vitlöksklyfta

Salt o svpeppar

 

Blötlägg nötterna i 8 timmar eller över natten

Sila från

Mixa alla ingredienser

Tillsätt mer vatten om det behövs

   

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 25 februari 2017 17:02

Till 4
2 runda hårdbrödkakor eller motsvarande i bitar
Tomatsås*
Riven ost
Pizzakrydda

Bred tomatsås på bröden
Lägg på riven ost och krydda

Det är grunden, sen lägger man på det man gillar att ha på en pizza. Det spelar inte så stor roll om du har runda eller småbitar, pizzan blir mjuk i ugnen och går lätt att skära.

Ikväll tänkte vi att man får lägga på vad man vill så vi har skålar med skinka, ananas, champinjoner, sv.oliver, tomat, paprika, rödlök, mozarella, räkor och avocadoröra.
Dom 2 sista lägger vi på redan gräddade bitar och har då på lite riven mozzarella i ugnen.


*Tomatsås till pizza

1 röd lök (eller gul lök)
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 förpackning krossade tomater á 500 g
2 msk chilisås
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
1 tsk oregano


Fräs hackad lök och finhackad vitlök i en kastrull med olivolja tills löken är mjuk och blank.
Tillsätt tomater, chilisås, salt, svartpeppar och oregano och sjud såsen i ca 20 minuter.
Låt såsen kallna.
Pizzasåsen/tomatsåsen går bra att frysa in, om man inte använder allt.

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards