Senaste inläggen
Kommer lite förslag här, en sån här dag då vädret har svårt att bestämma sig kan man ju ordna för de lata dagarna t.ex
Här t.ex köp mkt när det är bra pris och ni har många måltider i frysen, sila oljan och spar den, går att marinera i igen.
CITRONMARINERAD FLÄSKFILÉ
30 port
Bryn 3 kg fläskfilé eller fläskytterfilé krydda INTE.
Efterstek i 125 gr ca 40 min till innertemperaturen är 70 gr.
Koka en lag på 2 liter vatten
1,5 dl salt
6 tsk torkad rosmarin
6 vitlöksklyftor i skivor
2 tsk grovmalen svartpeppar.
Låt den svalna under 60 gr.
Lägg köttet i den kalla lagen och låt det ligga i 12 timmar.
Ta upp köttet och häll bort lagen, låt köttet ligga till sig någon timme innan det skivas tunt.
Gör en marinad att hälla över det skurna köttet:
Strimla skalet av 5 citroner, (Pressa saften o frys i iskubsform, perfekt i vatten och drinkar.)
6 dl olivolja
6 kvistar färsk rosmarin, delade
2 vitlöksklyftor i skivor
1½ tsk grovmalen sv.peppar
Se till att marinaden täcker köttet. Vänd burken o kör 2 timmar till om det inte gör det. Låt stå kallt i minst 2 timmar, eller frys i marinaden.
Gott till
Pastasallad
För 10
8 port pasta enligt anvisning
5 dl strimlad machesallad
2 kvartade och tunt skivade rödlökar
5 tomater, urkärnade och tärnade
5 dl majs, kan uteslutas
5 dl gröna oliver, skivade
1 dl olivolja
½ dl vinäger av fruktig typ
2 tsk salt
2 msk torkade örter
½ tsk grovmald svartpeppar
Blanda olja, vinäger och kryddor i en stor skål
Koka pastan, häll av och vänd ner den varm i oljan, låt det svalna något.
Tillsätt sallad, lök, tomat, majs och oliver.
Servera till kallskuret, med bröd och ev. ytterligare grönsaker.
Sallad är väl sommarmat om något
Tabbouleh med nektariner och kyckling
2,5 dl bulgur
5 dl buljong
3 schalottenlökar hackade
1 dl pistaschnötter grovhackade
2 dl bladpersilja hackad
1 dl mynta hackad
3 msk citronsaft pressad
3 msk olivolja
flingsalt
peppar nymald
300 g kycklingfilé, färdig
2-3 st nektariner
150 g fetaost
1 citron klyftad
Grönsallad
Koka bulgurgrynen i buljongen. Låt kallna.
Blanda bulgur, lök, nötter, örter, citronsaft och olivolja.
Smaka av med salt och peppar. Låt gärna smakerna mogna i kylen.
Skiva kycklingen
Tärna nektarinerna.
Bryt osten i bitar.
Vänd ner kyckling och nektariner i salladen vid servering.
Lägg upp på ett fat som bottnats med grönsallad och smula över fetaost.
Garnera med citronklyftor och örter.
Nötter kan så klart uteslutas
Sallad Nicouise med jordgubbar och Makrill
6 st färskpotatisar
250 g haricots verts
1 fänkålsstånd
250 g cocktailtomater
1 rödlök
4 msk dill hackad
1,25 tsk fänkålsfrön nystötta
4 msk olivolja
1 st citron pressad saft
flingsalt
peppar nymald
3 st pepparmakrillar
2 ägg hårdkokta
3 dl jordgubbar
1 dl svarta oliver
2 msk kapris
Tvätta potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av kokvattnet och låt kallna.
Skär potatisen i bitar.
Koka bönorna i lättsaltat vatten.
Dela fänkålen, skär bort rotstocken och skiva den tunt.
Dela tomaterna
Skiva löken.
Blanda potatis, bönor, fänkål, tomater, lök, dill, fänkålsfrö, olivolja och citronsaft.
Krydda med salt och peppar.
Dela makrillen i bitar
Klyfta äggen
Dela jordgubbarna.
Lägg upp potatissalladen på ett fat.
Toppa med makrill, ägg, jordgubbar, oliver och kapris.
Potatissallad med rökt lax och kräftor
1 kg färskpotatisar
1 romansallad
2 brk kräftstjärtar i lag à ca 400 g
1 rödlök halverad och tunt skivad
2 msk dill hackad
Dressing:
150 g kallrökt lax
2 dl lätt crème fraiche
2 msk majonnäs
2 msk skånsk grovkornig senap
½ dl dill hackad
½ dl rödlök hackad
flingsalt
peppar nymald
Tvätta potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av kokvattnet och låt kallna.
Skär potatisen i bitar.
Dressing:
Finhacka laxen och blanda med ingredienserna till dressingen.
Vänd ner potatisen i dressingen.
Lägg upp romansallad på ett fat.
Fördela potatissalladen över och toppa med avrunna kräftor, rödlök och dill.
Valnötsbröd med rosmarin
100 g valnötter
25 g jäst
3 dl vatten
1,5 tsk flingsalt
2 tsk flytande honung
3 msk olivolja
3 msk färsk rosmarin hackad
6-7 dl vetemjöl
Grovhacka nötterna.
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervärme, 37 grader.
Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt salt, honung, olivolja, nötter och rosmarin.
Arbeta in mjölet till en ganska lös deg.
Pudra över lite mjöl och låt jäsa under duk cirka 1 timme.
Sätt ugnen på 250 gr
Stjälp upp degen på mjölat bord, den ska inte knådas.
Dela degen i fyra delar. Forma dem till avlånga smala bröd och vrid dem.
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och pudra över lite mjöl.
Bröden behöver nu inte jäsas utan ska gräddas direkt.
Sätt in plåten mitt i ugnen. Grädda 5 minuter.
Stäng av ugnsvärmen och fortsätt grädda i eftervärmen ca 12 minuter.
Låt svalna på galler utan duk.
Servera bröden nygräddade eller frys in och sprödvärm vid servering.
Hallonen är på G, här kommer lite gott.
Smulpaj i glas med hallon
6 pers
Pajsmulor:
125 g smör
1 dl strösocker eller rörsocker
2 ½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
Fyllning:
250 g kesella vanilj
1 dl lemon curd
250 g hallon
Garnering:
Blad av citronmeliss eller mynta
Sätt ugnen på 175°.
Pajsmulor:
Dela smöret i tärningar.
Blanda det med övriga ingredienser i en bunke till smulor.
Låt vila övertäckt i frysen, ca 30 minuter.
Fördela smulorna i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda mitt i ugnen, 12–15 minuter.
Vänd smulorna efter halva tiden.
Ta utoch låt dem svalna. Hit kan du förbereda
Blanda kesella och lemon curd.
Placera lite pajsmulor i botten på serveringsglasen.
Varva hallon, kesellablandning och smulor iglasen.
Avsluta med hallon ochströ över lite smulor.
Garnera med blad och servera.
Kardemummarulltårta med hallonmousse
10 bitar
Hallonmousse:
4 gelatinblad
225 g hallon
1/2 dl socker
2 ½ dl grädde
Kardemummarulltårta:
3 ägg
1 ½ dl socker
1 msk vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk mald kardemumma
Hallonmousse:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Koka ihop hallon och socker till en tjock sås.
Krama ur gelatinbladen och rör ner i dem varma såsen.
Låt svalna.
Vispa grädden.
Vänd försiktigt ner hallonsåsen i grädden.
Ställ kallt i 1 timme.
Kardemummarulltårta:
Sätt ugnen på 250 grader.
Täck en långpanna med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker pösigt.
Vispa ner vattnet.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker och vänd ner det.
Bred ut smeten jämnt över bakplåtspappret.
Grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter.
Ta ut kakan, strö lite socker på den och lägg ett nytt bakplåtspapper ovanpå.
Lägg en bakplåt ovanpå och vänd kakan uppochner.
Dra försiktigt av bakplåtspappret som kakan gräddats på och låt den kallna under långpannan.
Bred ut hallonmoussen över den kalla kakan.
Rulla försiktigt ihop den från långsidan.
Lägg gärna kakan i frysen i några timmar innan du skär upp den.
Hallonchutney m chili
2 burkar
½ röd mild chili
1 rött äpple
1 msk olja med neutral smak
1 dl strösocker
1 dl vatten
300 g hallon
ev 1–2 krmspiskummin
salt och peppar
Finhacka chilin och äpplet.
Låt det fräsa försiktigt under omrörning i oljan i några minuter utan att ta färg.
Tillsätt socker och vatten, låt chutneyn puttra på svag värme under lock i ca 30 minuter så att äpplet mjuknar.
Rör ner hallonen mot slutet.
Låt det puttra 5 minuter till och smaksätt sedan med spiskummin, salt och peppar.
Gott att servera till ostbrickan, grillat kött eller fisk
Hemgjord hallonglass
½ liter
3 dl mjölk
1/2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
2 dl färska eller frysta hallon
Koka upp mjölk och vaniljsocker i en kastrull och ställ åt sidan.
Rör ägg och socker till en jämn smet i en bunke.
Häll den heta mjölken i äggblandningen i en tunn stråle. Vispa hela tiden.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under omrörning tills den börjar tjockna.
Den får däremot inte koka!
Ställ kastrullen åt sidan och låt blandningen svalna.
Rör ner den ovispade grädden i blandningen och häll den i en glassmaskin.
Låt maskinen bearbeta smeten till dess att den nästan är fryst.
Mosa hallonen, låt dem blandas ner i smeten och kör glassmaskinen tills det har blivit glass.
Kom i en liten diskussion idag.
Jag blir lite förvånad när folk fortf tror att Lidl har dåliga personalavtal. Så är det ju inte, idag är väl alla knutna till handels.
En annan fördom är att dom bara säljer " utländskt skit" och att mjölken far runt halva världen. Så är det inte heller, mjölken kommer från Finland men direktimporteras. Inte värre än att köpa från skåne alltså mer än att man inte gynnar svenska bönder. Det tycker jag däremot man ska så mjölk köper jag inte där.
Lidl gynnar små svenska företag och många av deras prudukter är svenska från just dessa företag. Producerade bara för Lidl.
Enebacken t.ex Som får bäst i test på sin korv 2 år i rad.
I år vann också Lidls matjessill test i en av kvällstidningarna, deras sill av märket Admiral är verkligen god. Producerad i Sverige för Lidl står det på burken.
Deras Chickybits är inte hoppressade småsmulor i frityrskal, det är hela bitar av kycklingfile' i frityrskal. Lika deras friterade fiskbitar som är just det.
Deras färskpressade juice kom som nr 2 i ett juicetest av färskpressade juicer utan tillsatser, slagna bara av Brämhult men blev ändå " mest köpvärd" eftersom 1 lit kostar 17.90 och det gör inte Brämhults. Denna vecka kostar juicen dessutom bara 10kr på Lidl.
Mozarella är i hög kvalite' kostar 10kr för en puck eller strax över (tror 11.90) för en burk m minimozarella.
Frysta bär och grönsaker är mkt billigare, på fryst mango och ananas skiljer det 4kr på en ask, då är det 225 g i Icas och 250 i Lidls. Grönsakerna har lite andra blandningar jämfört med dom vi är vana vid.
Glassen tycker jag är godare också, mer gräddig i smaken.
Dom är också billigare på småplock som smördegskuddar m fyllning och liknande. Har olika ostgrejer som mozarellasticks billigare med.
Oliver och sparris på burk, lika små cocktailgurkor och sånt man kanske vill ha på en buffe' är kanske inte halva priset men nära nog.
Krutonger till sallad och soppa finns ovanför grönsaksdisken och kostar 10kr paketet.
Dom har lite andra tesorter än vi är vana vid och 8kr billigare på trekantsteer.
Dressing, remoladsås, hamburgerdressing är också 4-5 kr billigare. Kr tomater kostar 4.90 per brk.
Domär mycket billigare på ris, pasta, gryn och nötter.
Snacks är nästan halva priset t.ex jordnötsringar 7.90 för samma mängd som Olw eller Estrella.
Dom har mindre påsar med potatissticks, 2 olika smaker för ca 5kr, farligt goda.
Färsk frukt och grönsaker är dom ca 10% billigare på. Alltid billiga bananer.
Alla butiker har butiksgräddat bröd både till fika och matbröd. Ostfrallorna för 3.90 är så goda att man kan äta dom som dom är. Bara mina hembakta som slår dom. ;-)
6x1.5 lit mineralvatten 22.90, finns i lätt kolsyrad, grön (godast) kolsyrad, blå och citron, ofärgad flaska. 1,5 lit läsk 7.90
Jag köper inte deras kött, vet inget om den men deras fisk t.ex varmrökt lax o sånt har rätt märkning. Skaldjuren som räkor är väldigt fina.
Köper all korv i Enebackens och deras frysta köttbullar då jag inte gör själv. Sen det jag radat upp här.
Dom har temaveckor varje vecka då dom även i mitten av varje butik har kläder och prylar av bra kvalite' även tema på mat som t.ex Italienskt olika veckor och då har dom olika saker som bara finns då, t.ex en citronglass att dö en smula för.
Priser kan vara hela v, bara på helgen eller torsd-sönd, det är det enda jag är missnöjd med. Svårt att hålla reda på men det gäller bara prylar och kläder. Vi har köpt väldigt bra och fiffiga saker till hem och trädgård. Jag har köpt kläder som har hög kvalite' en tröja för 49kr senast och C en långklänning i trikå för 99kr.
En kompis som är cyklist köpte kläder och specgrejor för en 3 edel av priset mot lågpris i sportaffär. Då var det toppkvalite'
Så ni som inte känner till butiken, ta er tid och gå dit och strosa bland hyllorna. Vänd, vrid och läs på förpackningar. Allt är inte tiptop men mycket mer än man tror. Och oftast blir man förvånad i kassan över hur lite det kostar.
Jag är inte sponsrad av butiken, tyvärr :-D
Tröja 49kr, en av de skönaste jag har. Badskor 79kr.
Nu blommar flädern och det är dags att klippa blommor. Jag är inte överdrivet förtjust i flädersaft men tjejerna gillar det och jag tycker mitt flädervin blir nästan som vermoth om det får stå och lagra ett par år. Gott också med cider t.ex
Snodde den här bilden av nån som lagt ut den på Fb, den är tagen ur samma bok som jag har. Gör det här om ni vill ha en god saft ni kan frysa i burk och sen ta en kula med glasskopa i ett glas vatten.
Här kommer receptet på mitt Fläderblomsvin.
30 klasar Fläderblom
2 st Apelsiner i skivor
3 st Citroner i skivor
2 kg Socker
5 L Vatten
30-35 gr Jäst
Lägg blommor och frukt i en stor kruka. Häll socker, sedan kokande vatten över. När blandningen är ca 40 grader smulas jästen i. Rör om, låt stå 4 dygn. Sila och häll på damajeanne. Sila på flaskor efter 2 månader. Lagra gärna till nästa sommar eller ett par år och det blir som vermoth.
Ska nog göra lite vin också då det är mkt blommor i år men lite ska få bli bär också.
Ost och jordgubbar på mackan är väldigt mkt sommar för mig. Sååå gott! Igår åt vi med en krämig brie, det är också otroligt gott.
Dagens! Så här kan en hamburgertallrik också se ut. Elle har köpt en majsrensare som man liksom rakar av majsen med därför den hänger ihop. Salladen är tomater, vattenmelon och röd salladslök. Lite salt och svpeppar och några droppar jordnötsolja på. Hamburgerdressingen gjorde E den kan ni få recept på ellesmat.wordpress.com
Jag skrev av en annan idag med
Hamburgerdressing
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 tsk tomatpure'
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk mild chilisås typ Heinz
Salt, svartpeppar, grillkrydda
3 dl rapsolja
4 msk bostongurka
Blanda allt utom kryddor, olja och bostongurka
Vispa allt annat till en jämn smet
Tillsät oljan först droppvis sen i en tunn stråle under vispning till den tjocknar, enklast i en matberedare
Tillsätt gurkan och smaka av med kryddorna
Jag har lite svårt för majonnäs så jag tänker att man borde kunna göra denna med 3 dl gräddfil med bara ett par msk majonnäs i ist för äggulor och olja. Sen tycker jag dijon har en tendens att ta över så i den blir det nog bara 1 tsk dijon.
Salladen, hade inte på olja och kryddor förrän på tallriken, tomaterna är i botten.
1-2 röda lökar eller knipplök
3 morötter
1 liten fänkål+dillen
125 g. Champinjoner
100 g. sockerärtor
2 1/2 dl vatten
1 1/2 fiskbuljongtärning
1/2 dl vitt vin
1 brk körsbärstomater (zeta)
1 msk smörolja
2 dl creme fraiche
1 tsk Saffransarom
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk citronpeppar
1-2 pressade vitlöksklyftor
400 g. lax
300 gr torskfilé
Skala och skiva fänkål, lök, svamp och morötter.
Fräs i oljan i en gryta.
Häll på vatten, vin, buljong och tomater.
Koka 10 min under lock.
Rör i creme fraiche smaksatt med saffransarom och krydda med salt, citronpeppar och vitlök.
Koka ytterligare ca 5 min.
Skär fisken och sockerärtorna i bitar och lägg ner i grytan.
Dra kastrullen åt sidan och låt stå 10 min under lock.
Servera med potatis och ett gott bröd.
Här kommer lite nya sommarrecept
Citrongrillade lax- & räkspett
8 st
500 g lax
200 g räkor med skal
1 citron
1 burk kronärtskocksbottnar, 390 g
salt peppar
olja
½ dl hackad persilja
Aioli:
2–3 vitlöksklyftor
½ citron
2 äggulor
1 krm vitpeppar
2½ dl neutral olja
salt
Servering:
matig sallad eller nypotatis
bröd
Dessutom behövs 8 grillspett, blötlagda
Dela laxen i 4×4 cm stora bitar.
Dela citronen i 8 klyftor och låt jordärtskocksbottnarna rinna av.
Fördela sedan lax, räkor, kronärtskocksbottnar och citron på 8 stycken grillspett.
Lägg dem på ett fat och salta och peppra rikligt runt om.
Pensla sedan spetten med olja och grilla 5–7 minuter per sida.
Dekorera spetten med finhackad persilja.
När det är dags att äta, pressa över saften från de grillade citronerna över spetten.
Aioli:
Skala vitlöksklyftorna och pressa sedan saften ur citronen.
Lägg äggulor, vitlöksklyftor, citronsaft och vitpeppar i en hög bunke.
Mixa röran med en stavmixer till en jämn konsistens, det tar ca 10–15 sekunder.
Tillsätt olja, först droppvis och sedan i en tunn stråle.
Mixa tills aiolin har tjocknat. Smaka sedan av med salt.
Dekorera med finhackad persilja och servera till de nygrillade spetten.
Till färska jordgubbar
Himmelsk Nutelladipp
200 g nutella
200 g philadelphiaost
3 msk florsocker
2,5 dl grädde
Vispa nutella, philadelphiaost, florsocker fluffig och klumpfri med en elvisp i ca 1 min.
I en separat bunke vispar du grädden lös, den ska precis tjockna och bilda toppar.
Häll grädden över nutellablandningen och vispa samman dem med en visp tills smeten blir fluffig, ca 30-45 sekunder.
Ställ i kylen en stund innan servering, minst 30 minuter.
Skär frukter i bitar, doppa i chokladsåsen och njut!
Smörgåsbakelse med bacon, avokado och rostbiff
4 st
4 landgångsbröd eller 8 skivor formfranska
Fyllning:
140 g bacon
1 avokado
1 msk pr citron
100 g färskost
1 dl fraiche
½ dl syltlök
Salt & peppar
Garnering:
100 g färskost
½ dl fraiche
1 dl persilja, hackad
10 g röd mangold eller rosésallad, hackad
8 skivor rostbiff
Syrad rödlök
2 msk majonnäs
½ tsk curry
2 rädisor, delade
Syrad rödlök:
½ dl ättikssprit 12%
1 dl strösocker
1½ dl vatten
1 rödlök
Blanda ättikssprit, socker och vatten
Rör tills sockret lösts
Skala och skiva löken tunt
Lägg i skål och häll över lagen
Låt dra i lagen 1 timme
Kantskär bröden dela i 4 resp 2 trekanter beroende på vilket bröd du väljer
Strimla baconet och stek det knaprigt i eget fett
Låt rinna av på hushållspapper
Mosa avokadon och blanda med citron, färskost och fraiche
Finhacka syltlöken
Rör ner den och bacon i röran
Smaka av
Lägg samman trekanterna med fyllning emellan 4 och 4 till 4 st
Blanda färskost och fraiche och bred runt om och ovanpå
Tryck fast hackad persilja på kanterna
Garnera med hackad mangold, rostbiffstrutar och syrad lök
Rör ihop majonnäs och curry
Toppa med en klick av det och lägg på ½ rädisa.
Nutella och jordgubbsstrudlar
8 st
1 pkt kyld smördeg
Ca 1½ dl nutella
Ca ¾ dl jordgubbssylt
Till pensling:
1 ägg
2 tsk mjölk
Salt
Florsocker
Servera med vispgrädde och en skivad jordgubbe på varje
Sätt ugnen på 225 gr
Låt smördegen vila i rumstemp i 5 min
Rulla sen ut den på mjölat bakbord
Dela i 8 rektanglar (kan bli deg över)
Lägg 1 msk nutella och 1 tsk sylt i mitten på en sida av varje rektangel
Vik över den andra halvan, tryck hop kanterna med en gaffel
Vispa hop ägg, mjölk och salt
Pensla strudlarna med det
Grädda mitt i ugnen ca 15 min
Sikta över florsocker och servera ljummen med grädde och jordgubbar.
Kinesiska köttbullar
500 g fläsk (helst) eller blandfärs
2 salladslökar, hackade
1 msk kinesisk soja
1 msk ostronsås
2 tsk strösocker
½ tsk salt
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk hackad färsk ingefära
1 krm sv.peppar
1 tsk sesamolja
2 msk majsstärkelse
1 ägg
Raps eller jordnötsolja till stekning
350 g pak choi
7 dl kycklingbuljong
250 g äggnudlar
Strimlad salladslök till servering
Blanda färs, salladslök, soja, ostronsås, socker, salt, vitlök, ingefära, peppar och olja
Tillsätt majsstärkelse och ägg, rör till en smidig färs
Tillsätt vatten om den blir för fast
Rulla stora köttbullar med blöta händer, lägg på vattensköljd bräda
Stek dem gyllene i omgångar i olja (behöver inte bli genomstekta)
Skär pak choi i breda strimlor
Tillsätt lite mer olja i stekpannan, lägg i pak choi
Lägg köttbullarna ovanpå
Tillsätt buljongen
Lägg på ett lock och låt det puttra i 10 min
Koka nudlar enl anvisning
Häll av och fördela i djupa skålar
Toppa med grönsaker, köttbullar och buljong.
Kronärtskockskräm
1 burk kronärtskockor á 400 g
½ dl olivolja
1 pr vitlöksklyfta
Salt, peppar, pr citron
Låt skockorna rinna av
Mixa med olivolja och vitlök
Smaka av med salt, peppar och citron
Gott på pizza, i en kall sås m gräddfil m.m
Grillad sparrissallad
För 4
8 grova, gröna sparrisstjälkar, ansade och delade på längden
8 skivor lufttorkad skinka
8 tunna skivor halloumi
Olivolja
Timjan
8 cocktailtomater, halverade
4 kokta rödbetor, klyftade
Persilja
Salt & sv.peppar
Marinera halloumi i lite olja med timjan en stund
Panna på grillen eller i grillpanna på spisen
Fräs skinkan snabbt på båda sidor så det blir knaprigt, låt rinna av på papper
Stek halloumin hastigt på båda sidor
Grilla sparrisen lite oljad, snittytan ner först
Lägg på tomaterna med snittytan neråt en stund så dom blir varma
Arrangera allt på fat med rödbetorna, ringla över olja
Garnera med persilja och peppra och salta
Ha en fortsatt skön sommar!
Med den här veckans matsedel önskar jag er en trevlig sommar, ingen matsedel förrän v 34 nu men kommer så klart recept här då och då ändå. Det är iaf ambitionen.
V 25
Veckans ört:
Örten trivs bäst i halvskugga och är en tvåårig växt med vita blad i klungor. En skir liten ört som är poppis i gastronomin för dess vackara blad och angenäma smak. Det sägs att den ska vara blodtryckssänkande och aptithöjande. Bladen har något pepprig smak och används i all mat där man brukar ha persilja.
Veckans frukost:
Smoothie med jordgubbar och melon
4 dl (Ca 200 g) färska jordgubbar
200 g vattenmelon
2 dl vaniljyoghurt
½ citron, saften av
1 tsk vaniljsocker
Ev myntakvistar
Rensa och mixa jordgubbar och vattenmelon slätt
Tillsätt vaniljyoghurt, citronsaft och vaniljsocker, mixa tills allt är blandat
Häll upp i glas och servera genast, dekorara ev med mynta
Ät med grovt bröd och proteinrikt pålägg
Veckans bröd:
Ostbröd med vitlökssmör
32 st
50 g jäst
1 l ljummet vatten
4 msk olivolja
4 tsk salt
Ca 18 dl vetemjöl special
2 X 125 g mozzarella
Vitlökssmör:
150 g smör
4 vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
2 msk hackad persilja
Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet
Tillsätt resten av vattnet, olivolja och salt
Rör ner mjöl och bearbeta degen i 5 min i maskin
Plasta bunken och jäs 1 timme
Stjälp upp degen på mjölat bord och knåda den lätt
Dela den i 32 bitar
Skär ostarna i lika många bitar (7-8 g)
Ta en degbit och rulla till en boll
Tryck in en mozarellabit i mitten och vik över degen
Rulla till bollen lite
Lägg bollarna på pappersklädd långpanna med någon cm mellanrum
Täck över och jäs 30 min
Sätt ugnen på 225 gr
Smält smöret på låg värme
Grovhacka vitlöken
Tillsätt den och oregano
Låt småkoka ett par min, ta från värmen
Sila bort vitlöken och tillsätt persilja
Pensla bröden med 2/3 av vitlökssmöret
Grädda mitt i ugnen ca 20 min
Ta ut bröden och pensla med resten av smöret
Låt svalna något före servering.
Veckans sallad:
Vattenmelon och jordgubbssallad med feta och oliver
1 l jordgubbar, halverade eller kvartade
ungefär lika mkt tärnad vattenmelon
1-2 dl svarta oliver
100 g fetaost i tärningar
ev några myntakvistar
flingsalt, svpeppar och olivolja
Blanda alltsammans.
Veckans vego:
Goda pastasåsen
4 port.
2 morötter
1 gul lök
2 msk smör
1 bruk krossade tomater (4 dl)
1 buljongtärning
2-4 msk chilisås
2 tsk oregano
1 dl creme fraich.
1 dl vatten
persilja
Hacka löken, skala och riv morötterna grovt
.Fräs löken i smöret i en gryta, blanda ner morötterna
.Häll i de krossade tomaterna, vatten, buljongtärning, chilisås och oregano.
Rör om.Lår koka 15-20 min under lock.
Rör ner creme fraichen.
Smaka av - tillsätt ev. salt och peppar,
Späd ev. med lite vatten.
Strö lite hackad persilja över.
Servera med bönpasta och sallad
Månd:
Falsk kinagryta
400 g köttfärs
1 gul lök
1 purjo
4 dl strimlad vitkål
5 msk japansk soja
5 msk röd balsamvinäger
2-3 msk farinsocker
1 msk chilisås
2 press vitlöksklyftor
Hack löken och strimla purjon
Fräs detta med köttfärsen, lägg i vitkålen efter en stund och fräs allt till löken är genomskinlig och vitkålen mjuknat
Blanda under tiden soja, balsamvinäger, farin, chilisås och vitlök, och tillsätt det
Koka 10 min
Servera med ris och nån "fruktig" sallad, gärna strimlad vitkål med ananas i.
Tisd:
Grillad falukorv med stuvad färsk vitkål
6-800 g falukorv i tjocka skivor
grillolja
500 g färsk vitkål, strimlad
blasten av färsk lök, strimlat
3 dl mjölk + 3 msk redning eller vetemjöl, koka upp och låt tjockna, smaksätt
salt och vitpeppar
Pensla korven med grillolja och grilla den färdig
Koka vitkål och lökblast tills kålen är mjuk, låt rinna av väl
Gör stuvningen och vänd ner i vitkålen
Servera ev med kokt potatis och rivna morötter.
Onsd:
Rårakor med keso och räkor
4 potatisar
4 morötter
1 purjo, ca 150 g
2 msk vetemjöl
2 ägg
Salt, sv.peppar
500 g räkor m skal
2 salladslökar
250 g keso
Smör till stekning
Skala och riv potatis och morötter grovt, lägg i en skål
Strimla purjon fint och tillsätt den
Pudra över mjöl och blanda runt
Tillsätt ägg och kryddor, rör om
Skala räkorna
Strimla salladslök och blanda den med keso, smaka av med salt och sv,peppar
Hetta upp en panna m smör, klicka ut högar av rotsaksrivet, platta till och stek på medelvärme ett par min per sida
Servera med kesoröran och räkor.
Torsd:
Gurk & Avokadosoppa
1 gurka
2 avokado
1 hönsbuljongtärning
4 dl vatten
3 msk press citron
3-4 msk olivolja
Salt, sv.peppar & lite cayenne
3 msk finhackad dill
1 kn gräslök, hackat
Krutonger
Skala gurkan och skär den i bitar
Halvera och kärna ur avokadon
Kör gurka, avokado och smulad buljongtärning i en matberedare, späd med vattnet
Blanda ner citronsaft, olja och kryddor
Ställ svalt i kylen minst 15 min
Häll upp soppan och strö över dill, gräslök och krutonger.
Jordgubbspaj med citronkräm
Till 6 pers
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 gr kallt smör
2 tsk socker
2 msk iskallt vatten
1 ägg
Citronkräm:
1 dl lemoncurd
1 dl creme fraiche
3 dl vispgrädde
1-2 tsk socker
1 l jordgubbar
färsk mynta
Hacka ihop mjöl, smör och socker.
Tillsätt vattnet och sen ägget, arbeta snabbt ihop degen och tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, ca 28 cm.
Nagga och ställ i kylen 30 min.
Sätt ugnen på 225 gr, sätt in formen och sänk värmen till 200 gr.
Grädda 12-15 min.
Låt den svalna och lossa den sen från formen.
Rör ihop lemon curd och fraichen.
Vispa grädden och vänd ner den.
Blanda och smaka av med socker.
Fyll pajskalet med krämen och fördela jordgubbarna.
Dekorera med mynta.
Midsommarafton:
Sillunch med matjessill, gräslök, gräddfil och färskpotatis
och
Pilsnersill med apelsin och vanilj
Sill till 4-6 portioner
Lag:
1 dl mörk sirap
1 dl socker
1 dl ättika 12 procent
2 dl ljus lager av pilsnertyp
1/2 dl färskpressad apelsin
1/2 dl vatten
1 stjärnanis
1 vaniljstång
8 kryddpepparkorn
1 rödlök, skivad
1 apelsin, skivad
Koka upp allting till lagen utom ättika tills sockret löst upp sig ordentligt.
Ta av lagen och tillsätt ättika, låt svalna.
Vattna ur sillfiléer i 6-8 timmar.
Lägg in den urvattnade sillen och låt stå i kyl minst 48 timmar.
Skär sillen i gaffelbitar och garnera med apelsinskivor och rödlöksringar.
Jordgubbssill
1-2-3-lag
1 del ättika
2 delar socker
3 delar vatten
Koka upp alltsammans med ½ lit delade jordgubbar och koka till sockret löst sig.
½ lit jordgubbar, alltså 1 lit totalt
1 x 3 tsk pepparkorn, rosé, grön och svart
1 förp 5-minsill
Dela jordgubbarna och varva med sill och pepparkorn i en burk
Häll på lagen och låt stå i 3 dygn.
På kvällen:
Smultronmartini
1 drink
20 färska smultron
6 cl ljus rom
2 cl DeKuyper Wild Strawberry (smultronlikör)
0,5 tsk svartpeppar
10 myntablad
is
Lägg smultron och myntablad i en shaker och muddla lätt.
Tillsätt rom, smultronlikör och svartpeppar.
Full shakern till hälften med istärningar och skaka i ca 20 sekunder.
Dubbelsila drinken i ett kylt martiniglas.
Dekorera med färska smultron.
Laxbakelse med kräftor
30 st
30 skiv formbröd
Fyllning:
1 burk kräftstjärtar i lag
250 g varmrökt laxfilé
2 dl lätt crème fraiche
1 dl majonnäs
1 dl hackad dill
½ tsk citronpeppar
salt
Garnera med:
4 dl majonnäs
dill gräslök
10 st skivad kallrökt lax
kräftstjärtar
citron
Låt kräftorna rinna av noga och pressa ur vätskan.
Hacka kräftor och lax.
Blanda kräftstjärtar, lax, crème fraiche, majonnäs, dill och citronpeppar.
Smaka av med salt.
Ta ut 30 rundlar av formbrödet, 7–8 centimeter i diameter, med hjälp av ett mått eller glas. Resten fryses till framtida krutonger
Fördela hälften av fyllningen på 10 av brödrundlarna.
Lägg på bröd och bred på resten av fyllningen.
Avsluta med bröd.
Bred majonnäs på ovansidan och runt bakelsens kanter.
Täck bakelserna med plast. Låt vila i kylen över natten så att brödet blir saftigt.
Vid servering:
Täck bakelsernas kanter med hackad dill och gräslök.
Vrid till en laxros och lägg i mitten på varje bakelse.
Fördela kräftstjärtar i en krans runt den
Garnera med en dillkvist och citronklyfta.
Grilla färsk rostbiff i skivor
Servera med:
Kryddsmör
Grillad sparris
Kokt färskpotatis
Sallad
Ett gott rosévin
Timjanssmör
100 g smör
1 tsk torkad timjan eller 1 msk färsk
salt och sv.peppar
Rör ihop smör och kryddor, gör en rulle och lägg i frysen ca 30 min
Färska jordgubbar och glass.
Lörd:
Ta reda på resterna, gör t.ex en omellett på matjesillen och potatisen som är kvar
Omelett med potatis och matjessill
4 port
1 gul lök
smör till stekning
700 g kokt kall färskpotatis eller vinterpotatis
6 ägg
1 dl vatten
½ tsk salt
svartpeppar
1 ½ dl riven ost
Dijonkräm:
200 g färskost
1 msk dijonsenap
Garnering:
½ dl finhackad gräslök
några rödlöksringar
200 g avrunnen matjessill
Sätt ugnen på 225°.
Fräs hackad lök mjuk i en stekpanna med smör. Lägg upp på en tallrik.
Stek potatisen så att den får lite färg.
Varva potatis och lök i stekpannan om den är ugnssäker, lägg annars över i en ugnsform. Avsluta med potatis.
Vispa ihop ägg, vatten, salt och peppar; häll det i pannan.
Rör med en gaffel så att smeten rinner ner.
Strö över ost.
Gratinera, ca 15 minuter. Osten ska få färg.
Dijonkräm:
Blanda färskost, senap, salt och peppar.
Serveras varm eller kall med dijonkräm, gräslök, rödlök och matjessill.
Jordgubbsmousse
2 gelantinblad
200 gr jordgubbar
½ dl strösocker
1 dl vispad grädde
1 äggvita
1 msk strösocker
ev 1 droppe röd karamellfärg
Lägg gelantinbladen i kallt vatten.
Snoppa o skölj gubbarna o mixa ihop m strösocker
Smält gelantinbladen tillsammans med lite av jordgubbsmoset i en kastrull.
Vispa grädden.
Vispa äggvitan hårt, tillsätt lite socker o fortsätt vispa
Blanda ner det avsvalnade gelantinet i resten av jordgubbarna o grädden.
Vänd ner den vispade äggvitan.
Varva den frysta moussen med hackade jordgubbar i serveringsglas.
Ställ i kylen i några timmar, vill man ha den halvfrusen så sätt in den i frysen en stund.
Sönd:
Grillade Souvlakispett med grekisk sallad
4 port
500 g fläskfilé (eller lammkött)
1 citron, rivet skal och saft från
1⁄2 dl oregano färsk, grovhackad
1 msk olivolja
salt och peppar
8–12 blötlagda grillspett
Grekisk sallad:
½ litet isbergssalladshuvud
300 g tomater
1 gurka, i bitar
150 g fetaost
1 rödlök
2 dl svarta oliver
1-2 msk olivolja
½ msk vinäger
salt och peppar
Tärna köttet i ca 1,5 cm stora bitar, marinera i citron, oregano och olivolja ca 1 timme.
Trä sedan på spett, krydda med salt och peppar och grilla under 3–4 minuter runt om.
Strimla salladen
Kärna ur och tärna tomaterna
Dela och skiva rödlöken tunt
Smula osten grovt
Tillsätt oliverna
Blanda med olivolja och vinäger, smaka av med salt och peppar.
Servera tillsammans med spetten
Grekisk potatis
1 1/2 kg fasta stora potatisar (bakpotatisar är bra)
2 dl riktigt god olivolja
1 1/2 dl vatten
2 st citroner
4-5 tsk torkad oregano
1-2salt
nymalen svartpeppar
Servera med:
Finriven parmesan
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala ev potatisen
Skiva eller skär varje potatis i fyra klyftor.
Lägg potatisen på en plåt/ugnsform med höga kanter.
Slå på olivolja och vattnet över potatisarna.
Pressa citronerna och blanda ner citronsaften.
Rör runt potatisarna med händerna så att all vätska fördelar sig väl.
Krydda med oregano, salt och peppar och rör runt.
Ställ in plåten/formen i nedre delen av ugnen.
Grädda i 20 min och rör därefter om potatisen.
Låt gå i ugnen ytterligare ca 30-40 min, eller tills potatisen mjuknat.
När potatisen mjuknat kan man sätta ugnen på grilläge, öka till 225 grader och flytta upp plåten högre upp.
Grilla då potatisen i ca: 10 min. Detta för att få en knaprig yta.
Strö över parmesan vid servering
Bärparfait med maräng
4 äggulor
1 dl strösocker
1 dl vatten
4 msk koncentrerad bärssaft, samma som bären
5 dl vispgrädde
100 g krossade maränger
cirka 200 g frysta bär
Täck insidan av en 2-liters brödform med plastfolie, låt den hänga ut över kanterna.
Blanda äggulor, socker och vatten i kastrull (ej aluminium).
Sjud under flitig vispning till tjock kräm.
Ta från spisen, tillsätt saftkoncentrat och vispa krämen kall.
Vispa grädden till mjuka toppar och vänd ner den i smeten.
Varva maränger, bär och glassmet i formen.
Täck med plastfolie och frys över natt.
Tina 10 minuter före uppskivning.
Vi hade en planerad grillmiddag med kompisar igår. L skulle dock hämta dottern på Arlanda och det skulle bli tight med tid så vi grillade bara tillbehören och efterrätten och jag gjorde en rostbiff ist som jag marinerade i ett dygn efter stekning. Till det gjorde vi en sås på creme fraiche med vitlök och 1/2 pkt trädgårdsörter. Innehöll bl.a Timjan, trädgårdssyra och basilika. Hittade i frysdisken, minns dock ej var. Gott blev det iaf.
Rostbiffen var på 1.2 kg och jag gned bara in med salt och peppar och körde den i 175 gr till 58 gr. Såg sen att till just den här skulle jag bara haft 125 gr men iom att jag använde termometern så gick det bra ändå.
Marinad
3/4 dl kinesisk soja
3/4 dl rose' balsamvinäger
1.5 msk flytande honung
1 stor riven vitlöksklyftor
1/2 mellanmalen svartpeppar
1/2 msk tork timjan
1 1/2 msk torkad dragon
10 st cocktailkapris, skivade till servering
Sås
2 dl fraiche
2 dl lättfraiche
1 riven vitlöksklyfta
1/2 pkt frysta örter
Vi grillade majskolvar vi penslat med grillolja Caj Ps
Sparris i foliepkt vi masserat in olivolja på och flingsalt.
Halverade tomater jag malde lite himalayasalt över
Champinjoner vi penslat med grillolja
Rädisor, läggs på som dom är, när färgen försvinner är dom klara
Och långa squashskivor vi bara saltat och torkat av
Till grönsakerna och då kanske framför allt sparrisen gjorde jag ett citronsmör
100 g smör, mjukt
Skal av 1 liten citron
Salt o sv.peppar
Vi kokade svensk färskpotatis till.
Sen desserten, jag har halverat sockermängderna här då jag tyckte den blev lite söt.
Hade 1/2 nektarin i bitar, hallon och stora blåbär och vi åt med glass.
Strödde även över lite pinjenötter, ska vara 1/2 dl hackad mandel i smeten men det kan inte jag ha.
Grillad smulpaj med choklad och sommarbär
6 st
400 g blandade bär, till exempel hallon, jordgubbar och vinbär
½ dl grovriven choklad
1 dl havregryn
100 g rumsvarmt smör
1 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 msk maizena
1 msk florsocker
Lägg flera lager aluminiumfolie i små skålar och tryck till.
Lyft upp folien ur skålarna och använd som engångsformar för smulpajerna.
Blanda choklad, havregryn, smör, mjöl och socker i en bunke och nyp ihop till en smulig deg.
Fördela bären i botten på folieformarna och pudra över maizena och florsocker.
Täck med smulpaj och baka under lock i grillen tills bären är mjuka och smulorna fått fin färg och blivit krispiga, cirka 10 minuter.
Servera pajerna med vaniljsås.
Idag har vi tagit reda på rabarber, ska göra en paj i ugnen med samma deg för att se hur den blir så.
Sen rabarbersoppa, läskande och gott i värmen.
Rabarbersoppa
500 g rabarber
1 l vatten
2 dl strösocker
1-2 kanelstänger
1 msk potatismjöl
Skölj och skiva rabarbern. Koka upp vatten, socker och kanel och koka i 5 minuter. Lägg i rabarber och koka i 10 minuter.
2Rör ut potatismjölet i lite vatten och red av soppan. Låt soppan koka upp till första bubblan och ta kastrullen från värmen.
2 smorda dubbla aluminiumfolie ca 25x25 cm
2 portionsbitar a 150 g valfri fisk, vi hade torskrygg
2 morötter, tunt skivade
1 rödlök, skivad
2 kokta kalla potatisar, skivade
1 tomat, skivad
1 citron, skal av i smöret, skivor i paketet
1-2 msk hackad dill
Salt och 4 peppar ( svart, vit, grön och rose' )
50 g smör + en klick att smörja folien med.
Rör smöret mjukt med dill, finrivet citronskal, salt och peppar.
Skiva citronen.
Lägg först på morot och rödlök på folien, därefter potatis, salta lite på det. Salta fisken på ena sidan och lägg den sidan på potatisen.
Salta och peppra översidan på fiskbiten, lägg på 2 tomatskivor
Lägg på smörklicken och tryck fast 2 citronskivor på det.
Förslut paketen och lägg på grillen. 10 min för grill med lock, 15 min annars.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|