Senaste inläggen
Första Adventsveckan :) Jag börjar göra lite mat till jul o fryser in den här veckan, det märker ni i veckans matsedel.
Veckans asiatiska:
Ursprung: Odlats i Asien i mer än 3000 år. Smak: likt gräslök med tydlig smak av vitlök. Användning: som dekor i sin helhet med den vackra vita blomman på toppen. Som smaksättare, hackad, i tex soppor, grytor, örtsmör eller varför inte till mos.
Veckans bröd:
Saffranslimpa
2 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm (eller vatten)
½ g saffran (1 påse)
2 tsk salt
3 msk rapsolja
ca 15 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt saffran och lös upp den i mjölkblandningen.
Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidigt deg.
Knåda den i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Dela degen i två delar.
Forma dem till limpor och lägg dem i varsin limpform, klädd med bakplåtspapper.
Strö över lite vetemjöl och skär sneda snitt i ytan med en vass kniv.
Låt limpan jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda limpan längst ner i ugnen.
Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter.
Grädda i ytterligare ca 35 min.
Ta upp limporna i formarna efter gräddningen och låt dem svalna.
Veckans sallad:
400 g zucchini
2 msk Smörolja
0,5 tsk salt
1 krm peppar
70 g bladspenat
50 g cashewnötter
0,5 st mango
100 g Apetina® vitost
Blanda ingredienserna till dressingen och ställ kallt.
Skär zucchinin i tunna skivor på längden.
Pensla med smöroljan. Salta och peppra.
Grilla zucchinin ca 5 min på varje sida.
Lägg spenaten på ett fat och lägg över zucchinin.
Toppa salladen med hackade nötter, tärnad mango och smulad ost.
Ringla över dressingen.
Garnera ev med mynta.
Veckans vego:
2 st röda paprikor
1 st zucchini
1 st rödlök
1 st vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl solrosfrön
3 krm salt
1 krm vitpeppar
340 g tagliatelle
250 g tofu
1 msk raps/matolja
70 g bladspenat
Sätt ugnen på 250 grader.
Kärna ut och dela paprikorna. Rosta i ugnen ca 10-15 min. Dra sen av det mörka på skalet.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Skär zucchini i små bitar. Skala och finhacka löken. Skala vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olja och stek zucchini, lök och pressad vitlök i ca 10 min tills allt är mjukt.
Mixa paprika, zucchinisteket med solroskärnor. Smaka av med salt och peppar.
Tärna och stek tofu knaprig i olja.
Servera med spenat.
Månd:
Julköttbullar
1 kg nötfärs
3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
4-5 skivor vitt formbröd, dagsgammalt (ev 1 msk potatismjöl)
1-2 tsk svensk senap
2 mkt finhackade rödlökar
1 tsk av vardera, kryddpeppar, kanel o kardemumma
2½ tsk salt
2 ägg
smör till stekning
Skär bort kanterna och smula sönder brödet, häll över grädde o mjölk, låt det svälla 10 min, ser det mkt tunt ut tillsätt pot.mjöl o vänta 5 min.
Tillsätt senap, rödlöken o kryddorna utom salt, rör till senapen är upplöst.
Blanda köttfärs o salt o rör i det, tillsätt äggen, smaka av o tillsätt ev mer salt.
Stek på medelvärme i stekpanna eller på 250 gr i ugn på välsmord panna i mitten 8 min, skaka plåt/panna lite då och då. Vänd dem och kör lika länge, alltså ca 8 min till högre upp.
Serveras m sås potatis o sallad
Tisd:
Hemkokta bruna bönor
För 8 (eller dubbla och lägg i frysen)
1 paket torkade bruna bönor (à 500 g) + blötläggningsvatten
1 1/2 l vatten
2 tsk salt
3 - 3 1/2 msk ljus sirap
2 - 2 1/2 msk ättiksprit (12%)
ev 1 1/2 msk potatismjöl
Skölj bönorna väl under rinnande vatten.
Lägg dem i rikligt med kallt vatten över natten eller minst 10 timmar
Häll bort blötläggningsvattnet. Lägg bönorna i en kastrull.
Häll på vattnet. Låt koka upp. Tillsätt salt.
Låt bönorna koka under lock ca 1 1/2 timme tills de är mjuka.
Smaka av bönorna med sirap och ättiksprit.
Red ev av med potatismjöl utrört i lite kallt vatten.
Servera med stekt fläsk.
Onsd:
Korv Stroganoff
500 g falukorv
1-2 hackade gula lökar
Smörolja
2 msk tomatpuré
4 dl mjölk
ev 3 msk vit redning
salt och svartpeppar
Strimla korven och hacka löken
Fräs det på medelvärme tills löken är genomskinig
Rör i tomatpurén
Späd med mjölken och låt det puttra i ca 5 min
Red av om det behövs och servera med ris o sallad.
Torsd:
ca 200 g torskfilé
ca 200 g laxfilé
salt och peppar
2 gula färska små lökar
½ fänkål
2 mindre morötter
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk smör
2 tsk dillfrön
1 dl vitt vin
8 dl fiskbuljong
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 kuvert saffran, 0,5 g
ca 200 g skalade räkor
några kvistar dill
Skär fisken i bitar, ca 4×4 cm, och krydda med salt och peppar.
Skär lök, fänkål och morötter i små bitar.
Hacka vitlöken.
Hetta upp olivolja och smör i en kastrull som rymmer hela soppan.
Lägg i grönsakerna och dillfrön och låt puttra någon minut utan att ta färg.
Häll på vin, buljong och grädde.
Tillsätt tomatpurén och saffranet och låt soppan koka i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Lägg i fiskbitarna.
Ta grytan från värmen och lägg på ett lock.
Låt den dra i 7–10 minuter.
Lägg i räkorna.
Strö över lite hackad dill före servering.
Mannagrynspudding
8 dl mjölk
0,5 tsk salt
8 msk mannagryn
2 äggulor
1 msk råsocker
1 dl russin
Koka upp mjölk och salt i en kastrull
Rör ner mannagrynen och låt gröten koka upp
Låt gröten sjuda på svag värme i 4 minuter, rör om då och då
Låt den svalna
Sätt ugnen på 200 gr
Rör i äggulor, socker och russin
Häll i smord form
Grädda tills den stelnat och släppt kanten
Servera med citrussallad
6 port
2 msk florsocker
1/2 vaniljstång
Skala apelsiner och clementiner med en vass kniv så att den vita delen av skalet försvinner.
Skiva och lägg i en skål.
Blanda limesaft, citronsaft och florsocker.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Blanda ner fröna i lagen.
Häll lagen över frukten och vänd runt.
Låt dra någon timme.
Fred:
Fin delikatesspotatis
eller färskpotatis
(räkna med 3 per person)
Garnering:
dill
citronklyftor
créme fraiche
hackad rödlök
rom i olika färger
Tvätta och borsta potatisen.
Värm ugnen till 225 grader.
Lägg potatisen på en plåt och stick några hål i varje potatis med en sticka eller en vass gaffel. Potatisen tar ungefär 15-20 minuter i ugnen beroende på storlek.
Känn efter med en sticka.
När potatisen nästan är klar ta ut dem ur ugnen och dela dem försiktigt i halvor med en vass kniv.
Kör dem en stund till i ugnen så att snittytan också får lite färg och yta.
Medan potatisen är i ugnen, hacka rödlök, dill och klyfta upp citron i lagom stora klyftor.
Låt potatisen svalna något och lägg sedan upp på fat.
Dekorera potatishalvorna med crème fraiche, rom (gärna i olika färger), finhackad rödlök, dill och citronklyftor.
Servera genast och njut!
Tips!
Vill man ha rätten helt vegetarisk kan man välja tångrom istället för fiskrom.
Finns där annan rom säljs i välsorterade butiker.
1/2 kruka persilja
1 dl rostade hasselnötter, kan bytas mot frön av nåt slag
250 g färsk kyld smördeg
2 dl riven prästost (gärna lagrad i 18 månader)
Salt
peppar
1 äggula
Hacka persiljan.
Hacka nötterna grovt.
Rulla ut smördegen och fördela ost, persilja och nötter jämnt på degen, krydda med salt och peppar.
Rulla ihop från kortsidan och pensla skarven med äggula.
Skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 8- 10 minuter.
Låt svalna på galler.
Lörd:
1 blomkålshuvud
1 broccoli
1 kycklingbuljongtärning
500 g kycklingfilé
2 tsk olivolja
1 tsk franska örter eller andra örter
1 hackad gul lök
2 dl vispgrädde
2 1/2 dl crème fraiche
2 dl riven västerbottensost
1 msk dijonsenap
salt, svartpeppar
Garnering:
färsk timjan
Sätt ugnen på 225 gr
Skär buketter av blomkål och broccoli.
Koka med buljongtärningen i vattnet, ca 5 min.
Lägg avrunnen kål och broccoli i en ugnsform.
Skär kycklingen i bitar.
Stek några min i smörolja med örter, salt, svartpeppar och lök.
Tillsätt grädde, crème fraiche, riven ost, senap, salt och peppar.
Koka upp.
Häll såsen över broccoli/ blomkål, gratinera i ca 15 min.
Garnera med timjan.
Servera med sallad och ev ris.
Sönd. 1a advent
Vi har som tradition att äta lite julmat, köttbullarna har ni i måndagens recept.
Sill brukar jag köpa, i år blev det Kanel och Apelsinsill
Lika gravlax m hovmästarsås
Egen prinskorv gör jag inte heller
Jansson
750 g potatis
2 gula lökar
125 g burk ansjovisfiléer + spad
2,5 dl grädde
ströbröd och smörklickar
Sätt ugnen på 200 gr
Skala och strimla potatisen
Skala, kvarta och skiva löken
Lägg löken i en microform, salta lite lätt och kör den 3-4 min i micron.
Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsform
Lägg på lök och ansjovis, så resten av potatisen
Blanda grädde och ansjovisspad och häll det sakta överallt, så allt får det på sig
Strö på ströbröd och klickar av smör
Grädda ca 1 timme
Rödbetssallad
4 dl kokta, avsvalnade tärnade rödbetor
1 tärnat syrligt äpple
1 finhackad rödlök
1 finskuren ättiksgurka
1 dl gräddfil, fraiche eller turkisk yoghurt
1-2 msk rödbetslag
salt och peppar
Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål
Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor
Blanda alltsammans och smaka av.
Ugnsomelett i micron
4 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
½ krm peppar
matfett till formen, smörj även locket
Vispa snabbt hop ingredienserna till omeletten
Häll smeten i den smorda formen, som täcks med lock eller smörpapper
Grädda på högsta effekt i 9 min
Låt den stå kvar i micron 5 min.
Gör ett litet snitt i omeletten vänta någon minut och häll sen försiktigt bort den klara vätskan
Servera täckt med stuvningen
Broccolistuvning
250 g broccoli, stjälk tärnad och buketterna delade i små
salt
1 msk smör
3 msk idealmjöl
3 dl mjölk
Salt och peppar
Koka broccolins stam i micron i lättsaltat vatten nerskuren som ovan anges på hög effekt 4-5 min
Tillsätt buketterna och kör ett par min till
Fräs under tiden smör och mjöl, späd med mjölk och låt den småkoka 3-4 min
Låt broccolin rinna av väl
Rör ner den i såsen och smaksätt.
6 ägg
4 dl strösocker
1½–2 msk pepparkakskrydda
75 g smör
2 dl tjock yoghurt, t ex grekisk, turkisk el rysk
5½ dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 krm salt
Apelsinfrosting:
2 dl florsocker
skal och saft av
1 apelsin
½ äggvita
1 krm ättiksprit, 12 %
Sätt ugnen på 175°, gärna varmluft.
Vispa ägg, socker och pepparkakskrydda rejält fluffigt med elvisp.
Smält smöret och bryn det nötigt och gyllenbrunt.
Låt svalna och rör sedan ihop med yoghurten.
Vänd därefter ner i äggsmeten.
Rör ihop mjöl, bakpulver och salt.
Sikta och vänd ner det i äggsmeten.
Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 2 liter, ordentligt och häll i smeten.
Grädda i nedersta mitten av ugnen 35–45 minuter.
Prova med en sticka, kakan ska inte vara kladdig eller gungig.
Lägg över bakplåtspapper om kakan börjar bli för mörk.
Låt svalna.
Frosting:
Blanda alla ingredienser och vispa med elvisp 10–15 minuter tills den är tjock och trögflytande. Dekorera kakan med glasyren och ev mer apelsinskal om du vill.
Tips!
Den
vispade frostingen går bra att förvara i kylen
1 dygn före garnering.
Naturligtvis blir det lite glögg också, peppisar med mögelost på till det och färska fikon.
Troligen alkoholfri Blossa för den är godast men är även nyfiken på dom här
Vitvinsglögg utan vanligt socker
2 bitar torkad ingefära
2 bitar torkat pomeransskal
4 stjärnanis
2 kanelstänger
4 msk kokossocker
75 cl vitt vin eller äppelmust
Värm upp alla ingredienser och låt dra över natten.
Sila av.
Värm och servera.
Rödvinsglögg utan tillsatt socker
1 dl russin
2 dl äppelmust
75 cl rött torrt vin el osöt Sv. vinbärssaft
2 bitar torkad ingefära
1 bit torkad pomerans
2 kanelstänger
10 kryddnejlikor
1/2 tsk hel kardemumma
Grovhacka russinen och lägg i en kastrull.
Värm upp alla ingredienser och låt dra över natten.
Sila av.
Värm och servera.
Jag hade iaf ett bagarbarn i Elle här idag. Vi gjorde ofyllda saffransbullar här i år då vi ju inte kan använda mandelmassa längre pga Cs allergi. Men hade det gamla vanliga receptet ändå.
Jag gjorde degen, E bakade ut så fint och sen satt vi L på att grädda. Teamwork kallas det Haha.
Saffransbullar med kesella
100 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
250 gr kesella
2 påsar saffran
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
ca 1,6 lit vetemjöl
Smält smöret och tillsätt mjölken däri, värm till 37 gr
Smula jästen i bunken
Häll i degvätskan och rör om till det lösts sig.
Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
Låt den jäsa övertäckt i 40 min.
Sätt ugnen på 225 gr
Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Baka ut, bred på ev fyllning, forma bullar eller längder och jäs på plåt 40 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen 15- 20 min.
Eller på en burk auberginesås, haha.
Soppa med auberginesås
1 gul lök
2 morötter
Smörolja
300 g köttfärs
2-3 potatisar
1 röd paprika
1 pr vitlöksklyfta
1 brk, ca 300 g auberginesås
1/2 brk pizzasås ( från ett pizzakit)
1 lit vatten + 3 köttbuljongtärningar
Salt, sv.peppar,
Scandinavian forestkrydda från St Marias kvarnkrydda
Skala potatis, morötter, lök, vitlök och ansa paprikan.
Hacka löken, tärna potatis och morötter rätt grovt
Pressa vitlöken och strimla paprikan
Fräs morötter och lök i smöroljan
Fräs med köttfärsen efter en stund tills den är lite smulig
Tillsätt potatis, vitlök och paprika, vänd runt och låt det fräsa med en stund
Smula i buljongtärningarna, tillsätt såser och vatten.
Rör om, koka upp och koka tills rotfrukterna är mjuka
Smaka av med kryddorna
Tar ca 15-20 min
Auberginsås finns i italienska butiker och välsorterade butiker
Ev kan man fräsa med 100 g tärnad aubergine också.
Denna krydda är perfekt till soppor och grytor
Servera med grovt bröd och färskost, vi gjorde rödlöksost till.
Bara blanda en brk naturell färskost med en hackad rödlök, salt och sv.peppar
Veckans asiatiska:
Grapao eller Holy Basil heter den Thailändska basilikan som är något hetare i smaken än vår vanliga basilika. Den är även vanligt förekommande i Indien där den kallas för Tulsi.
Veckans bröd:
Örtbrytbröd
2 påsar torrjäst
13 dl vetemjöl special
2 tsk salt
2 tsk socker
4 msk olja
6 dl vatten
Fyllning:
4 dl färska örter eller 4 msk torkade
500 gr, 2 burkar kesella
salt o peppar
Pensling:
1 ägg
flingsalt
Blanda jästen i mjölet, tillsätt salt, olja.
Värm vattnet till ca 45 gr och tillsätt det, arbeta degen slät
Jäs 30 min
Blanda örterna med kesella, smaka av med salt o peppar.
Kavla ut degen till en stor fyrkant ca 1 cm tjock
Bred på fyllningen och rulla ihop degen från långsidan
Skär rullen i 3 cm tjocka skivor
Lägg dem med 1 cm mellanrum på en plåt med bakpl.papper ( dom ska jäsa ihop)
Sätt ugnen på 225 gr
Jäs 30 min
Pensla brödet med ägg och strö på flingsalt
Grädda mitt i ugnen 10-12 min.
Veckans sallad:
300 g blandade betor (t ex. röd-, gul och polkabeta)
1 zucchini (à ca 400 g)
1/2 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt
150 g fetaost
125 g blåbär
Skala betorna.
Skär dem i tunna strimlor med hjälp av en grönsakssvarv, mandolin eller potatisskalare. Strimla zucchinin på samma sätt.
Dela, kärna ur och strimla chilin.
Blanda betor, zucchini och chili med vitlök, olja och flingsalt.
Lägg upp grönsakerna på ett fat.
Smula över fetaost och toppa med blåbär.
Veckans vego:
500 g kokt, skalad potatis
2 ägg
2 msk mjölk
1/2 tsk salt
200 g fetaost
1 dl ströbröd
2 msk smör till stekning
Till servering:
rödlök
rårörda lingon
Mosa eller pressa potatisen.
Blanda med ägg, mjölk och salt.
Smula ner fetaosten.
Forma till små, platta bullar och vänd dem i ströbröd.
Stek i smör på medelvärme.
Hacka rödlöken och servera till potatisbullarna tillsammans med rårörda lingon.
Månd:
Fuskad kålpudding
400 g köttfärs
1 - 2 gula lökar
1 l strimlad vitkål
Smör till stekning
½-1 msk soja, godast med japansk
5 dl köttbuljong, tärning + vatten
Salt
Peppar
Ev sirap
Fräs köttfärsen med lök och vitkål i smöret i en panna som det finns lock till.
Tillsätt soja efter en stund.
När löken börjar bli genomskinlig tillsätts buljong.
Låt alltsammans puttra ihop under lock i 15 min, det ska vara lite blött och kålen mjuk när det är klart.
Smaka av med salt och peppar och ev sirap.
Servera med kokt potatis eller ris, lingonsylt och rivna morötter.
Tisd:
Kokt korv
4 frukostkorvar, pickade eller 400 g falukorv utan skinn
vatten så det täcker
1 tsk salt, 2 lagerblad och 6-8 kryddpepparkorn
(1 lök, klyftad och 2 morötter, slantade, koka isf det i 15 min innan korv går i)
Koka upp vattnet med kryddorna
Lägg i korven, koka upp och koka ca 4-5 min, lite längre med falukorv
Potatismos
1 kg skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar
Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.
Onsd:
Bacongratäng
250 gram spiralpasta
3 paket bacon, strimlat (420 g)
2 schalottenlökar, hackade
1 röd paprika, strimlad
1 gul paprika, strimlad
100 g svamp, skivad
2,5 dl grädde
1 burk 125 g färskost, taco eller paprika & lök
1-2 krm cayenne
salt, peppar och paprikakrydda
2 dl riven ost
Sätt ugnen på 225 gr
Stek baconen tillsammans med lök, paprika och svamp
Rör i färskosten och ta bort från värmen
Koka pasta på angiven tid. Häll av.
Blanda ner baconröran.
Häll över i en ugnssäker form som du smörat.
Blanda grädde, hälften av den rivna osten och kryddor
Häll över gräddblandningen.
Strö sedan över resterande ost.
Placera mitt i ugnen, ca 15 minuter eller tills osten
smält och fått lite färg.
Torsd:
Broccoli & ostsoppa
500 gr färsk eller fryst broccoli
2 gula lökar
1 msk smörolja
9 dl hönsbuljong
3 dl mjölk
2 dl grädde
3 msk mjöl
150 g riven smakrik ost
50 g parmesan
salt & sv.peppar
Ansa och skölj broccolin
Dela den i mindre bitar, stocken skivas
Koka den i lättsaltat vatten, nästan mjuk. (går bra i micron)
Hacka löken fint o fräs den i fettet
Tillsätt buljong, mjölk och grädde
Koka 3-4 min
Red av och koka ytterligare 3 min
Ta kastrullen från värmen och rör ner osten, rör tills den smält
Häll av broccolin och tillsätt den i soppan
Smaka av
Riv parmesan över soppan i tallriken vid servering
Köp gärna en ostkaka, gott efter soppa, jag föredrar Vrigstad, rund som finns på Ica
Tycker den känns mer riktig än de andra som är mer som kesokaka, gott det med.
Har du tid och ork kan du göra denna, tar några dar men är säkert värt det.
5 l gammaldags mjölk
2,5 msk vetemjöl
1 msk ostlöpe (finns på apoteket)
2 dl vispgrädde
smör
Värm mjölken till 40-41 grader. Ta mjölken från värmen.
Vispa direkt ut mjölet i ca 2 deciliter av mjölken, häll tillbaka och vispa noga.
Rör snabbt ut ostlöpen i ca 2 deciliter av mjölkblandningen.
Häll tillbaka igen och vispa ca 3 sekunder.
Rör nu mjölken mycket sakta med en slev tills den blir lite trögflytande.
Låt stå 20 minuter.
Skär massan i ett rutmönster med en lång kniv så att vasslen separerar.
Låt stå ytterligare 15 minuter.
Lägg en tunn kökshandduk/silduk i ett durkslag.
Ställ i en skål/kastrull.
Häll upp ostmassan i durkslaget.
Pressa och vrid ut så mycket vätska som det går med hjälp av duken.
Låt rinna av över natten i kylskåp.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pressa ut ytterligare vätska.
Packa massan i en engångs aluminiumform, ca 5 deciliter.
Vik ner ett litet hörn på formen så att överflödig vassle kan rinna av under gräddningen.
Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen, ca 1½ timme.
Håll koll så att ostmassan inte bubblar över kanten, knuffa tillbaka den om den ”smiter”. Tippa formen då och då under gräddningen, så att vätskan kan rinna av.
Ta ut och häll av den sista vätskan.
Ställ kallt över natten.
Nästa dag kan den frysas eller användas.
Vid servering:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär eventuellt bort den hårda, bruna skorpan.
Skär kakan i centimetertjocka skivor.
Lägg omlott i en smord, ugnssäker form.
Häll på grädden och värm 10-15 minuter.
Fred:
Aioli:
200 g morötter
100 g mjölig potatis
1/2 dl olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm peppar
Tacos:
1/2 gurka
1 äpple
400 g skalade, frysta, tinade räkor
1 msk färskpressad limejuice
1 msk olja
1 krm svartpeppar
8 st medium tortillabröd eller mjukt tunnbröd
Till servering:
1/2 kruka hackad koriander
limeklyftor
srirachasås
Aioli:
Skala morot och potatis och skär i mindre bitar.
Koka dem helt mjuka i saltat vatten, ca 25 minuter.
Häll av och låt ånga av.
Vispa grönsakerna till ett fluffigt mos med elvisp.
Vispa i olivolja, lite i taget.
Rör ner vitlök, salt och peppar.
Tacos:
Skala och skär gurkan i små tärningar.
Dela, kärna ur och skär äpplet i små tärningar.
Blanda räkorna med gurka-och äppeltärningarna, limejuicen, olja och svartpeppar.
Servera med aiolin som tacos i tortillas eller tunnbröd.
Till servering:
Toppa med koriandern och servera med limeklyftor och srirachasås.
Lörd:
600 g lax i hel bit
6–8 skivor kallrökt lax, ca 100 g
10 cm purjolök
1 knippe dill
salt och peppar
rapsolja till stekning
2 dl fiskbuljong
2 dl grädde
1 dl vitt vin
Servering:
kokt grön sparris
kokt jasminris el potatis
Skär laxen i tunna skivor på snedden.
Lägg laxskivorna på skärbrädan och lägg en skiva kallrökt lax på varje laxskiva.
Strimla purjolöken och fördela över.
Lägg en dillvippa på varje skiva.
Rulla ihop och krydda med salt och peppar.
Börja steka ruladerna med skarven neråt, sedan runt om tills de har fått en fin färg, 2–4 minuter.
Häll därefter på buljong, grädde och vin, låt koka i ca 7 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera laxen med kokt sparris, jasminris eller pr. potatis.
Sönd:
Kycklingfilé
Ca 400 g kycklingfilé
½ dl smält smör
1 msk jap.soja
Peppar o ev salt
Blanda smör, soja o kryddor
Pensla en ungsform alt häll 1/3 i stekpannan
Pensla filéerna runt om
Stek i ugn 225 gr ca 15-20 min eller i stekpanna till den är 68 gr
Låt den vila några min så den går efter till 70 gr
Servera med potatis, sås, gelé och sallad.
Hasselbackspotatis
12 potatisar av fast sort
25g smör
1tsk salt
1msk finsiktat ströbröd
Värm ugnen till 225°
Skala potatisen.
Skiva den i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten. Ett knep är att lägga potatisen i en träsked och skiva på samma sätt.
Placera potatisen i en ugnssäker form med skårorna uppåt.
Smält smör och pensla potatisen väl.
Baka dem i ugnen i 20 minuter.
Strö på salt och ströbröd.
Låt potatisen baka ytterligare 15 minuter.
Pensla med smör då och då.
Gräddsås
1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl grädde, gräddmjölk eller lika delar grädde/buljong
Soja
Salt & vitpeppar
Ev 1 msk gelé
Fräs ihop smör o mjöl, spä med grädden och koka 3 min
Lite soja kan ge en fin ljusbrun färg
Smaksätt.
1/2 dl starkt kaffe
100 g mörk choklad, 70 %
1 äggula
3 dl vispgrädde
Garnering:
vispgrädde
chokladöverdragna kaffebönor eller riven mörk choklad
Häll kaffet i en kastrull och koka upp.
Lägg i chokladen i bitar och smält över svag värme.
Ta kastrullen från plattan när chokladen smält och rör ner äggulan.
Låt svalna.
Vispa grädden, men inte för hårt.
Rör ner chokladen i grädden.
Blanda försiktigt med en slickepott.
Fördela moussen i glas eller portionsskålar och låt stelna i kylen i minst 3 timmar.
Garnera med vispad grädde och en chokladkaffeböna eller riven mörk choklad.
Igår hade vi en matlaningsdag igen =)
Provade ett nytt recept:
0.5 dl matolja
0.5 dl japansk soja
2 tsk riven ingefära
2 krm grovmalen svartpeppar
2 tsk salt
1 kg benfritt fläskkött
2-3 st (ca 250 g) gula lökar
ca 300 g champinjoner
ca 500 g wokgrönsaker eller 2 brk bambuskott
2 msk knorr japanese fond
3 dl vatten
2 dl matlagnngsgrädde
2 dl mjölk
Maizenaredning
1 msk ostronsås
ev. soja
salt och peppar
riven ingefära
Blanda matolja, soja, ingefära, svartpeppar och salt i en bunke.
Skär köttet i tunna skivor, dela i mindre bitar eller strimlor.
Lägg köttet i marinaden och rör om så att marinaden sugs upp av köttet. Låt stå i kylskåp 2-4 timmar.
Stek köttet i omgångar i smör. Stek ca 2 min och vänd sedan runt det med en stekspade och stek ca 2 minuter till så att köttbitarna får ytterligare en stekyta.
Lägg över köttbitarna i en stor gryta, gärna 5 liter.
Om det blev någon marinad kvar i botten av bunken med köttet, häll i den i grytan.
Kvarta och skiva löken och skär champinjonerna i skivor.
Stek löken och champinjonerna i smör eller olja i stekpannan på medelvärme så att löken blir mjuk och champinjonerna får lite färg. Fräs sen wokgrönsakerna lite snabbt.
Häll på vatten, mjölk, grädde och fond.
Rör om. Låt koka upp på och koka ca 10 minuter.
Red av med maizena.
Smaka av och ha ev i ostronsås, mer soja, ingefära, salt och peppar.
Servera med ris.
Sen hade jag hittat skivspill av kycklingpålägg. Kan verkligen rekommendera de där paketen med "pyttmat", "skivspill" eller "ojämna skivor". Man kan hitta allt möjligt kul till bra pris. Den här gången hade jag pärssons "Grillad kyckling". Den är även jättegod att göra röror med.
Nu hade jag matgrädde och vatten, men går jättebra att använda mjölk.
Ost- och kycklingsås (ost och skinksås)
ca 8 port.
ca 400 g kycklingpålägg (eller skinka)
2 gula lökar
2 spetspaprikor
5 msk smör
6 msk mjöl
5 dl matlagningsgrädde
5 dl vatten
Salt och svartpeppar
200 g. riven ost (gouda går bra)
Tärna kycklingen, hacka löken och strimla paprikan.
Fräs lök och paprikai smör, ha i kycklingen på slutet.
Ha i mer smör om det känns torrt, rör ner mjölet.
Vispa ner grädde och vaten.
Koka 5 min.
Smaka av med salt och peppar.
Ta av från värmen och rör ner osten.
Servera tll pasta.
Båda de här rätterna är bra matlådemat =)
Ca 1 dl tomatsås, tex från pizzakit
Ost
Oregano
6 potatisar
3-4 morötter
3 rödbetor
1 lök
Smörolja, salt, peppar
Skiva korven men inte helt igenom. Lägg på en långpanna.
Bred tomatsås och lägg delade (och vikta) ostskivor mellan korvskivorna. Strö över oregano.
Skiva potatis, morötter, lök och rödbetor i ca 1/2 cm tjocka skivor. Strö ut på plåten runt korven.
Ringla över smörolja och krydda med salt och peppar. Ha ev. på lite oregano.
Baka i ugnen på 225 grader i 20-30 min.
Veckans asiatiska:
Är roten till en växt som blir ca 1 m hög. Galangalen innehåller två ämnen som ger den dess smak, galganol och alpinol. Roten används som färsk krydda på samma sett som ingefära. Passar till grytor, soppor med fisk och skaldjur samt grönsaksrätter.
Veckans bröd:
Valnötsbröd med rosmarin
100 g valnötter
25 g jäst
3 dl vatten
1,5 tsk flingsalt
2 tsk flytande honung
3 msk olivolja
3 msk färsk rosmarin hackad
6-7 dl vetemjöl
Grovhacka nötterna.
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervärme, 37 grader.
Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt salt, honung, olivolja, nötter och rosmarin.
Arbeta in mjölet till en ganska lös deg.
Pudra över lite mjöl och låt jäsa under duk cirka 1 timme.
Sätt ugnen på 250 gr
Stjälp upp degen på mjölat bord, den ska inte knådas.
Dela degen i fyra delar. Forma dem till avlånga smala bröd och vrid dem.
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och pudra över lite mjöl.
Bröden behöver nu inte jäsas utan ska gräddas direkt.
Sätt in plåten mitt i ugnen. Grädda 5 minuter.
Stäng av ugnsvärmen och fortsätt grädda i eftervärmen ca 12 minuter.
Låt svalna på galler utan duk.
Servera bröden nygräddade eller frys in och sprödvärm vid servering.
Veckans sallad:
Mjölksyrade morötter
½ kg morötter
2 tsk salt utan tillsatt jod
½ liter vatten
Diska ur en glasburk, cirka 1 liter stor med skruvlock.
Skala och riv morötterna.
Vispa ut och lös saltet i vattnet.
Lägg morötterna i burken, lämnan 2 cm upp till kanten.
Täck med vatten.
Låt burken stå framme i rumstemperatur med locket på glänt i 3 dygn.
Stäng locket och låt stå mörkt och lite svalare i till exempel en källare i 1 vecka.
Öppna locket och dofta, det ska dofta friskt och syrligt.
Stäng locket och förvara i kylen, gärna högst upp där det inte är som kallast, i 4-8 veckor.
Veckans vego:
Nacholasagne
2-4 port
1 påse sojastrimlor
5 dl sojamjölk
1 msk rapsolja
0,5 dl vetemjöl
2 msk sambal oelek
1 burk majs
1 gul lök
1 dl svarta oliver
1 påse nachochips
1 burk tacosalsa
3 dl riven vegansk ost
2 jalapeños
Salt Peppar
Värm oljan i en kastrull och tillsätt mjölet, vispa.
Tillsätt mjölken lite i taget och låt koka några minuter under omrörning tills såsen får en lagom tjock konsistens.
Häll i sambal oelek, salta och peppra.
Skala och hacka löken, skiva jalapeños och oliver tunt.
Lägg nachochips i en ugnssäker form, häll över 1/3 av béchamelsåsen, lök, oliver, jalapeños och majs.
Klicka ut lite salsa och strö över riven ost.
Lägg på ytterligare ett lager nachochips, sås, majs, salsa, lök, oliver och jalapeños och sojastrimlor.
Avsluta med chips, sås, ost och jalapeños.
Grädda i ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter
Månd:
700 g blandfärs
1 dl ströbröd
2 dl grädde
½ riven gul lök
1 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk fransk senap, ljus
2 msk japansk soja
Salt, peppar
Blanda färsen med ströbröd, grädde och lök. Salta och peppra.
Forma färsen till järpar och stek gyllenbruna i en klick smör på medelvärme, ca 2 minuter på var sida.
Ta upp järparna och koka ur pannan med grädde och kalvfond.
Smaka av såsen med senap, soja, salt och peppar.
Servera med potatismos blandat med finhackad persilja och sallad.
Tisd:
Stångkorv special
4 stångkorvar
8 kokta potatisar
Smörolja
4 ägg
Inlagda rödbetor
Dela stångkorvarna på längden och dra bort skinnet
Dela i mindre bitar
Skala och tärna potatisen
Stek potatisen i smöroljan nästan klar
Lägg i stångkorven och blanda runt
Stek tills stångkorven har en frasig yta och potatisen har fin färg
Stek äggen
Servera med inlagda rödbetor och rivna morötter
Onsd:
Fiskgratäng
600g vit fiskfilé
15 cm strimlad purjo
1/2 ask färska champinjoner
salt, limepeppar
5 dl vispgrädde
2 dl riven god smakrik ost
Sätt ugnen på 200 gr
Lägg fisken i en smord form
Strö över kryddorna
Mjukstek purjo och svamp, salta och lägg detta över fisken
Rör ihop grädde och ost
Häll detta över
Grädda ca 20 min
Servera med potatis och sallad.
Torsd:
Potatis- och purjolökssoppa med grönkål
4 port
400 g purjolök
Olivolja
400 g potatis
1 ½ liter grönsaks- eller kycklingbuljong
320 g grönkål
Ansa, skölj och skiva purjolöken, lägg den i en stor gryta på medelvärme tillsammans med en matsked olivolja.
Låt den svettas i tio minuter, rör om regelbundet.
Skölj och skiva under tiden potatisen tunt (låt skalet sitta kvar för extra näringsvärde) och rör ner den i grytan.
Häll i buljongen och koka häftigt i 15 minuter.
Ansa grönkålen och avlägsna grova stjälkar.
Lägg den i grytan när fem minuter återstår, tryck ner den ordentligt och lägg på ett lock.
Häll i omgångar över innehållet i kastrullen i en mixer.
Sätt på locket ordentligt, täck med en kökshandduk, håll den på plats och mixa till en superslät soppa.
Smaka av med salt och peppar.
Fördela i skålar och servera med de härliga rostade bröden vid sidan av.
Parmesan och mandeltoast
½ knippa färsk mynta
½ knippa bladpersilja (15 g)
40 g parmesanost
25 g hela mandlar
1 msk vitvinsvinäger
extra virgin olivolja
4 tunna skivor fullkornsbröd (á 35 g)
Plocka myntabladen och finhacka dem på en stor skärbräda tillsammans med den övre, bladiga delen av persiljan.
Finriv över parmesanen, tillsätt mandlar, vinäger och en matsked extra virgin olivolja, finhacka och blanda allt.
Rosta bröden och fördela örtblandningen ovanpå.
6 dl kallt vatten
0,5 dl nyponskalmjöl
1 msk potatismjöl
2-3 msk rårörsocker
Häll vattnet i en kastrull.
Blanda de olika mjölsorterna med rårörsocker.
Vispa ner blandningen i det kalla vattnet.
Koka upp under omrörning.
Serveras varm eller kall med grädde och mandelbiskvier.
Förvaras i kylskåp upp till 4 dagar.
Tips:
Jag brukar göra iordning en färdig torr-blandning där jag 4-dubblar ingredienserna, minus vattnet.
Förvarar i en tättslutande burk och använder 3 msk färdig blandning till 2,5 dl vatten.
Fred:
Pizzadeg
½ paket, 25 g jäst
2 ½ dl vatten
2 msk Olivolja
2 krm salt
6 dl vetemjöl
Tomatsås
Riven ost
Smula jästen i en bunke.
Lös upp den i vattnet och tillsätt olivolja och salt.
Blanda in vetemjöl till en smidig deg.
Låt jäsa 1 timme under bakduk.
Kavla ut och fyll.
Grädda ca 10 min i 200 gr.
Tomatsås (4 port)
4-6 tomater
1 röd paprika
1 lök, röd eller gul
2 vitlöksklyftor
Olivolja
Salt, peppar, basilika eller timjan
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär alla grönsaker i grova bitar/tärningar.
Krossa eller hacka vitlöken och fördela över det röda.
Ringla en skvätt olja över alltsammans.
Baka grönsakerna i ugnen i 20-30 min eller tills de ser vackert mosiga och en aning rostade ut.
Låt dem svalna, mixa med stavmixer precis så mycket att det blir såsigt, inte mer.
Krydda med salt, peppar och gärna riven färsk basilika.
Servera såsen varm till pasta med grovriven parmesan, nymald svartpeppar och svarta oliver.
Till pizza
Tomatsåsen är också toppen som bas för alla typer av soppor, såser och grytor.
Pizzzafyllningar
Börja alltid med att bre ett lager med tomatsås
Strö därefter på rikligt med riven ost och smula över pizza krydda
Därefter det ni gillar eller
Skivade rödbetor
Skivad rättika
Fetaost
Ost
Kycklingfilé stekt med kebabkrydda
Mozzarella
Tomatskivor
Paprika eller chili i strimlor
Kebabkött
Tomater
Rödlöksskivor
sallad
Allt läggs på efter att pizzan gräddats med tomatsås och ost
Topping till ”starka” pizzor
2 dl gräddfil
3 msk mild chilisås
Sallad
Lörd:
God och enkel kyckling i ugn
140 g stekt bacon
4 dl creme fraich
2 tsk Fransk senap typ dijon
4 msk persilja
4 dl riven ost
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
4 st kycklingfileer
Sätt ugnen på 225 gr
Stek bacon i bitar.
Blanda resten av Ingredienserna i en bunke.
Lägg till sist i bacon.
Blanda
Häll blandningen över fileerna i en ugnsform.
Gratinera ca 25 min
Servera med ris och sallad.
Sönd:
Lövbiffsrullader
8 skivor lövbiff
salt & grovm. sv.peppar
½ brk pesto rosso
8 st cm-tjocka mozzarellastavar
4 stora halverade champinjonhattar
timjan, 1 liten kvist/rullad
smörolja
1 dl rödvin
1 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
1 rejäla timjanskvist
salt o peppar
3 msk mörk maizenaredning
Lägg ut köttskivorna på en skärbräda
Salta, peppra och bred på peston
Lägg på timjan, en mozzarellastav och en champinjonhalva på köttet och rulla ihop, fäst med tandpetare.
Fräs dom hastigt runtom i smöroljan
Häll på vin, vatten, fond och grädde
Lägg i timjanskvisten och låt det puttra minst 20 min tills köttet känns mört
Ta upp rulladerna, ta bort tandpetarna och håll dem varma
Sila såsen och red av den, smaka av
Lägg tillbaka köttet i såsen och servera t.ex med potatisgratäng eller pressad potatis, gelé och sallad.
Rotfrukter i ugn
600 g potatis
2 gula lökar
2 palsternackor
4 morötter
200 g rotselleri
1 msk olivolja
Salt & sv.peppar
1 citron
3 kvistar färsk rosmarin
Sätt ugnen på 225°C.
Skala rotfrukterna.
Skär potatis och lök i klyftor och de andra i jämnstora bitar.
Lägg i en bunke
Ringla över olivolja, salta och peppra.
Blanda runt ordentligt
Bre ut rotfrukterna på bakplåtspapper i en långpanna.
Stek rotfrukterna i ugnen tills de är mjuka, ca 40 minuter.
Skölj citronen i ljummet vatten.
Finriv det gula på citronen.
Plocka av bladen från rosmarinkvistarna och hacka dem fint.
Blanda citronskal och rosmarin och strö det på rotfrukterna.
After Eight chokladmousse
6 port
3 dl vispgrädde (1 ½ + 1 ½ dl)
150 g mörk choklad
12 plattor After Eight, skurna i bitar
Värm upp hälften av vispgrädden i en kastrull.
Bryt ner chokladen i bitar och smält den i grädden.
Stäng av värmen direkt när det börjar bubbla.
Låt blandningen kallna helt.
Vispa andra hälften av grädden fluffig.
Häll ner den kalla chokladgrädden i den vispade grädden.
Vispa till en mousse, men inte för länge för då blir moussen gryning.
Skär hälften av After Eight-plattorna i bitar.
Fördela moussen i 6 glas. Strö över After Eight bitarna.
Garnera med en After Eight platta i varje glas.
Drygt 1 kg benfri märgpipa (eller nötbog)
2 L vatten
1 lök, klyftad
1 morot, delad
1,5 msk salt
10 vitpepparkorn
1 lagerblad
Koka upp vattnet med kryddorna, löken och moroten i en gryta.
Skölj köttet och lägg det i grytan.
Koka i ca 2- 2½ timmar, känn så köttet är mört.
Ta av grytan från värmen, ta upp köttet och låt vila ca 20 min.
Sila buljongen.
Gryta
Köttet
300 g. wokgrönsaker
1 L kokspad (Frys det andra)
2 dl grädde
6 msk majsstärkelse
portvinsgelé
japansk soya
Skär köttet i tärningar, ta bort allt fett.
Ha i grönsakerna i buljongen, koka ca 5 min.
Rör ut majsstärkelsen i grädden, rör ner det i buljongen.
Koka i 2-3 min.
Ha i gelé och lite soya.
Smaka av.
Servera med potatis, gelé och sallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|