Matsedeln

Senaste inläggen

Av Neta - 26 november 2017 16:48

  

Första Adventsveckan :) Jag börjar göra lite mat till jul o fryser in den här veckan, det märker ni i veckans matsedel.   

 

 

Veckans asiatiska:

 

 

 

Gräslöksblomma Thailändsk

Ursprung: Odlats i Asien i mer än 3000 år. Smak: likt gräslök med tydlig smak av vitlök. Användning: som dekor i sin helhet med den vackra vita blomman på toppen. Som smaksättare, hackad, i tex soppor, grytor, örtsmör eller varför inte till mos.

  

Veckans bröd:

 


Saffranslimpa

2 st

 

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm (eller vatten)
½ g saffran (1 påse)
2 tsk salt
3 msk rapsolja
ca 15 dl vetemjöl 

 

Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt saffran och lös upp den i mjölkblandningen.
Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidigt deg.
Knåda den i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Dela degen i två delar.
Forma dem till limpor och lägg dem i varsin limpform, klädd med bakplåtspapper.
Strö över lite vetemjöl och skär sneda snitt i ytan med en vass kniv.
Låt limpan jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda limpan längst ner i ugnen.
Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter.
Grädda i ytterligare ca 35 min.
Ta upp limporna i formarna efter gräddningen och låt dem svalna.

   

Veckans sallad:

 

Zucchini med lime, mango och fetaost

 

400 g zucchini
2 msk Smörolja
0,5 tsk salt
1 krm peppar
70 g bladspenat
50 g cashewnötter
0,5 st mango
100 g Apetina® vitost

Dressing:
1 st hackad chili
2 msk hackad färsk mynta
1 st citron, skalet
1 st citron, saften
2 msk olivolja
1 tsk flytande honung
0,5 tsk salt

Blanda ingredienserna till dressingen och ställ kallt.
Skär zucchinin i tunna skivor på längden.
Pensla med smöroljan. Salta och peppra.
Grilla zucchinin ca 5 min på varje sida.
Lägg spenaten på ett fat och lägg över zucchinin.
Toppa salladen med hackade nötter, tärnad mango och smulad ost.
Ringla över dressingen.
Garnera ev med mynta.
  

Veckans vego:

 

Paprikapesto med krispig tofu & spenat

 

2 st röda paprikor
1 st zucchini
1 st rödlök
1 st vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl solrosfrön
3 krm salt
1 krm vitpeppar
340 g tagliatelle
250 g tofu
1 msk raps/matolja
70 g bladspenat

Sätt ugnen på 250 grader.
Kärna ut och dela paprikorna. Rosta i ugnen ca 10-15 min. Dra sen av det mörka på skalet.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Skär zucchini i små bitar. Skala och finhacka löken. Skala vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olja och stek zucchini, lök och pressad vitlök i ca 10 min tills allt är mjukt.
Mixa paprika, zucchinisteket med solroskärnor. Smaka av med salt och peppar.
Tärna och stek tofu knaprig i olja.
Servera med spenat.

Tips:
Om du tycker att din paprikapesto blir allt för fast i koncistensen kan du röra i 1 msk god olivolja.
      

Månd:

 

Julköttbullar

 

 1 kg nötfärs
3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
4-5 skivor vitt formbröd, dagsgammalt (ev 1 msk potatismjöl)
1-2 tsk svensk senap
2 mkt finhackade rödlökar
1 tsk av vardera, kryddpeppar, kanel o kardemumma
2½ tsk salt
2 ägg
smör till stekning

Skär bort kanterna och smula sönder brödet, häll över grädde o mjölk, låt det svälla 10 min, ser det mkt tunt ut tillsätt pot.mjöl o vänta 5 min.
Tillsätt senap, rödlöken o kryddorna utom salt, rör till senapen är upplöst.
Blanda köttfärs o salt o rör i det, tillsätt äggen, smaka av o tillsätt ev mer salt.

Stek på medelvärme i stekpanna eller på 250 gr i ugn på välsmord panna i mitten 8 min, skaka plåt/panna lite då och då. Vänd dem och kör lika länge, alltså ca 8 min till högre upp.

Serveras m sås potatis o sallad
  

Tisd:

 

Hemkokta bruna bönor


För 8 (eller dubbla och lägg i frysen)


1 paket torkade bruna bönor (à 500 g) + blötläggningsvatten

1 1/2 l vatten
2 tsk salt
3 - 3 1/2 msk ljus sirap
2 - 2 1/2 msk ättiksprit (12%)
ev 1 1/2 msk potatismjöl


Skölj bönorna väl under rinnande vatten.

Lägg dem i rikligt med kallt vatten över natten eller minst 10 timmar
Häll bort blötläggningsvattnet. Lägg bönorna i en kastrull.
Häll på vattnet. Låt koka upp. Tillsätt salt.
Låt bönorna koka under lock ca 1 1/2 timme tills de är mjuka.
Smaka av bönorna med sirap och ättiksprit.
Red ev av med potatismjöl utrört i lite kallt vatten.

Servera med stekt fläsk.

   

Onsd:

 

Korv Stroganoff


500 g falukorv
1-2 hackade gula lökar
Smörolja
2 msk tomatpuré
4 dl mjölk
ev 3 msk vit redning
salt och svartpeppar


Strimla korven och hacka löken
Fräs det på medelvärme tills löken är genomskinig
Rör i tomatpurén
Späd med mjölken och låt det puttra i ca 5 min
Red av om det behövs och servera med ris o sallad.

   

Torsd:

 

Fisksoppa med vin och saffran

ca 200 g torskfilé
ca 200 g laxfilé
salt och peppar
2 gula färska små lökar
½ fänkål
2 mindre morötter
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk smör
2 tsk dillfrön
1 dl vitt vin
8 dl fiskbuljong
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 kuvert saffran, 0,5 g
ca 200 g skalade räkor

några kvistar dill

Skär fisken i bitar, ca 4×4 cm, och krydda med salt och peppar.
Skär lök, fänkål och morötter i små bitar.
Hacka vitlöken.
Hetta upp olivolja och smör i en kastrull som rymmer hela soppan.
Lägg i grönsakerna och dillfrön och låt puttra någon minut utan att ta färg.
Häll på vin, buljong och grädde.
Tillsätt tomatpurén och saffranet och låt soppan koka i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Lägg i fiskbitarna.
Ta grytan från värmen och lägg på ett lock.
Låt den dra i 7–10 minuter.
Lägg i räkorna.
Strö över lite hackad dill före servering.

   

Mannagrynspudding


8 dl mjölk
0,5 tsk salt
8 msk mannagryn

2 äggulor

1 msk råsocker

1 dl russin

 

Koka upp mjölk och salt i en kastrull
Rör ner mannagrynen och låt gröten koka upp
Låt gröten sjuda på svag värme i 4 minuter, rör om då och då
Låt den svalna

Sätt ugnen på 200 gr
Rör i äggulor, socker och russin

Häll i smord form

Grädda tills den stelnat och släppt kanten

Servera med citrussallad

  

Citrussallad

 

6 port

3 apelsiner

2 blodapelsiner

2 clementiner

1 lime, pressad saft

1 citron, pressad saft

2 msk florsocker

1/2 vaniljstång

 

Skala apelsiner och clementiner med en vass kniv så att den vita delen av skalet försvinner.
Skiva och lägg i en skål.
Blanda limesaft, citronsaft och florsocker.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Blanda ner fröna i lagen.
Häll lagen över frukten och vänd runt.
Låt dra någon timme.
  

Fred:

 

Bakad delikatesspotatis med rom

 

Fin delikatesspotatis
eller färskpotatis
(räkna med 3 per person)

Garnering:
dill
citronklyftor
créme fraiche
hackad rödlök
rom i olika färger

 

Tvätta och borsta potatisen.
Värm ugnen till 225 grader.
Lägg potatisen på en plåt och stick några hål i varje potatis med en sticka eller en vass gaffel. Potatisen tar ungefär 15-20 minuter i ugnen beroende på storlek.
Känn efter med en sticka.
När potatisen nästan är klar ta ut dem ur ugnen och dela dem försiktigt i halvor med en vass kniv.
Kör dem en stund till i ugnen så att snittytan också får lite färg och yta.
Medan potatisen är i ugnen, hacka rödlök, dill och klyfta upp citron i lagom stora klyftor.
Låt potatisen svalna något och lägg sedan upp på fat.
Dekorera potatishalvorna med crème fraiche, rom (gärna i olika färger), finhackad rödlök, dill och citronklyftor.
Servera genast och njut!
Tips!

Vill man ha rätten helt vegetarisk kan man välja tångrom istället för fiskrom.
Finns där annan rom säljs i välsorterade butiker.
  

Prästostsnurror med hasselnötter

 

1/2 kruka persilja
1 dl rostade hasselnötter, kan bytas mot frön av nåt slag
250 g färsk kyld smördeg
2 dl riven prästost (gärna lagrad i 18 månader)
Salt
peppar
1 äggula

 Sätt ugnen på 225°C.

Hacka persiljan.

Hacka nötterna grovt.

Rulla ut smördegen och fördela ost, persilja och nötter jämnt på degen, krydda med salt och peppar.

Rulla ihop från kortsidan och pensla skarven med äggula.

Skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen 8- 10 minuter.

Låt svalna på galler.
  
Lörd:

 

Kycklinggratäng
4 port

 

1 blomkålshuvud
1 broccoli
1 kycklingbuljongtärning
500 g kycklingfilé
2 tsk olivolja
1 tsk franska örter eller andra örter
1 hackad gul lök
2 dl vispgrädde
2   1/2 dl crème fraiche
2 dl riven västerbottensost
1 msk dijonsenap
salt, svartpeppar

Garnering:
färsk timjan

 

Sätt ugnen på 225 gr
Skär buketter av blomkål och broccoli.
Koka med buljongtärningen i vattnet, ca 5 min.
Lägg avrunnen kål och broccoli i en ugnsform.
Skär kycklingen i bitar.
Stek några min i smörolja med örter, salt, svartpeppar och lök.
Tillsätt grädde, crème fraiche, riven ost, senap, salt och peppar.
Koka upp.
Häll såsen över broccoli/ blomkål, gratinera i ca 15 min.
Garnera med timjan.
Servera med sallad och ev ris.

   

Sönd. 1a advent

 

 

Vi har som tradition att äta lite julmat, köttbullarna har ni i måndagens recept.

Sill brukar jag köpa, i år blev det Kanel och Apelsinsill

Lika gravlax m hovmästarsås

Egen prinskorv gör jag inte heller   

 

Jansson

 

750 g potatis
2 gula lökar
125 g burk ansjovisfiléer + spad
2,5 dl grädde
ströbröd och smörklickar

Sätt ugnen på 200 gr
Skala och strimla potatisen

Skala, kvarta och skiva löken
Lägg löken i en microform, salta lite lätt och kör den 3-4 min i micron.
Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsform
Lägg på lök och ansjovis, så resten av potatisen
Blanda grädde och ansjovisspad och häll det sakta överallt, så allt får det på sig
Strö på ströbröd och klickar av smör
Grädda ca 1 timme

   

Rödbetssallad

 

4 dl kokta, avsvalnade tärnade rödbetor

1 tärnat syrligt äpple

1 finhackad rödlök

1 finskuren ättiksgurka

1 dl gräddfil, fraiche eller turkisk yoghurt

1-2 msk rödbetslag

salt och peppar

 

Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål

Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor

Blanda alltsammans och smaka av.

   

Ugnsomelett i micron


4 ägg

3 dl mjölk

½ tsk salt

½ krm peppar

matfett till formen, smörj även locket

 

Vispa snabbt hop ingredienserna till omeletten

Häll smeten i den smorda formen, som täcks med lock eller smörpapper

Grädda på högsta effekt i 9 min

Låt den stå kvar i micron 5 min.

Gör ett litet snitt i omeletten vänta någon minut och häll sen försiktigt bort den klara vätskan

Servera täckt med stuvningen

   

Broccolistuvning

 

250 g broccoli, stjälk tärnad och buketterna delade i små

salt

1 msk smör

3 msk idealmjöl

3 dl mjölk

Salt och peppar

 

Koka broccolins stam i micron i lättsaltat vatten nerskuren som ovan anges på hög effekt 4-5 min

Tillsätt buketterna och kör ett par min till

Fräs under tiden smör och mjöl, späd med mjölk och låt den småkoka 3-4 min

Låt broccolin rinna av väl

Rör ner den i såsen och smaksätt.

   

Mjuk pepparkaka med apelsinfrosting
12 bitar


6 ägg
4 dl strösocker
1½–2 msk pepparkakskrydda
75 g smör
2 dl tjock yoghurt, t ex grekisk, turkisk el rysk
5½ dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 krm salt

Apelsinfrosting:
2 dl florsocker
skal och saft av
1 apelsin
½ äggvita
1 krm ättiksprit, 12 %

Sätt ugnen på 175°, gärna varmluft.
Vispa ägg, socker och pepparkakskrydda rejält fluffigt med elvisp.
Smält smöret och bryn det nötigt och gyllenbrunt.
Låt svalna och rör sedan ihop med yoghurten.
Vänd därefter ner i äggsmeten.
Rör ihop mjöl, bakpulver och salt.
Sikta och vänd ner det i äggsmeten.
Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 2 liter, ordentligt och häll i smeten.
Grädda i nedersta mitten av ugnen 35–45 minuter.
Prova med en sticka, kakan ska inte vara kladdig eller gungig.
Lägg över bakplåtspapper om kakan börjar bli för mörk.
Låt svalna.

Frosting:
Blanda alla ingredienser och vispa med elvisp 10–15 minuter tills den är tjock och trögflytande. Dekorera kakan med glasyren och ev mer apelsinskal om du vill.

Tips!
Den vispade frostingen går bra att förvara i kylen 1 dygn före garnering.

  

Naturligtvis blir det lite glögg också, peppisar med mögelost på till det och färska fikon.

Troligen alkoholfri Blossa för den är godast men är även nyfiken på dom här

 

Vitvinsglögg utan vanligt socker


2 bitar torkad ingefära
2
bitar torkat pomeransskal
4 stjärnanis

2 kanelstänger
4 msk kokossocker
75 cl vitt vin eller äppelmust

Värm upp alla ingredienser och låt dra över natten.
Sila av.
Värm och servera.

  

Rödvinsglögg utan tillsatt socker


1 dl russin
2
dl äppelmust
75 cl rött torrt vin
el osöt Sv. vinbärssaft
2 bitar torkad ingefära
1 bit torkad pomerans
2 kanelstänger
10 kryddnejlikor
1/2 tsk hel kardemumma

Grovhacka russinen och lägg i en kastrull.
Värm upp alla ingredienser och låt dra över natten.
Sila av.
Värm och servera.

       


 

 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

 

 


 

 


 

 


Av Neta - 25 november 2017 23:10

Jag hade iaf ett bagarbarn i Elle här idag. Vi gjorde ofyllda saffransbullar här i år då vi ju inte kan använda mandelmassa längre pga Cs allergi. Men hade det gamla vanliga receptet ändå.
Jag gjorde degen, E bakade ut så fint och sen satt vi L på att grädda. Teamwork kallas det Haha.

Saffransbullar med kesella

100 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
250 gr kesella
2 påsar saffran
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
ca 1,6 lit vetemjöl

Smält smöret och tillsätt mjölken däri, värm till 37 gr
Smula jästen i bunken
Häll i degvätskan och rör om till det lösts sig.
Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
Låt den jäsa övertäckt i 40 min.

Sätt ugnen på 225 gr
Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Baka ut, bred på ev fyllning, forma bullar eller längder och jäs på plåt 40 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen 15- 20 min.

Av Neta - 23 november 2017 22:34

Eller på en burk auberginesås, haha.

Soppa med auberginesås

1 gul lök
2 morötter
Smörolja
300 g köttfärs
2-3 potatisar
1 röd paprika
1 pr vitlöksklyfta
1 brk, ca 300 g auberginesås
1/2 brk pizzasås ( från ett pizzakit)
1 lit vatten + 3 köttbuljongtärningar
Salt, sv.peppar,
Scandinavian forestkrydda från St Marias kvarnkrydda

Skala potatis, morötter, lök, vitlök och ansa paprikan.
Hacka löken, tärna potatis och morötter rätt grovt
Pressa vitlöken och strimla paprikan
Fräs morötter och lök i smöroljan
Fräs med köttfärsen efter en stund tills den är lite smulig
Tillsätt potatis, vitlök och paprika, vänd runt och låt det fräsa med en stund
Smula i buljongtärningarna, tillsätt såser och vatten.
Rör om, koka upp och koka tills rotfrukterna är mjuka
Smaka av med kryddorna
Tar ca 15-20 min

Auberginsås finns i italienska butiker och välsorterade butiker
Ev kan man fräsa med 100 g tärnad aubergine också.

Denna krydda är perfekt till soppor och grytor

Servera med grovt bröd och färskost, vi gjorde rödlöksost till.
Bara blanda en brk naturell färskost med en hackad rödlök, salt och sv.peppar

Av Neta - 19 november 2017 17:41

  

Veckans asiatiska:

 

Grapao eller Holy Basil heter den Thailändska basilikan som är något hetare i smaken än vår vanliga basilika. Den är även vanligt förekommande i Indien där den kallas för Tulsi.

Örten växer upprätt och med mycket grenar, ca 30-60 cm hög med gröna starkt
doftande blad. Bladen är ovala, något tandade och upp till 5 cm långa. Plantan ger
lila blommor som sitter på avlånga klasar.

  

Veckans bröd:

 

Örtbrytbröd

 

2 påsar torrjäst

13 dl vetemjöl special

2 tsk salt

2 tsk socker

4 msk olja

6 dl vatten

 

 

Fyllning:

4 dl färska örter eller 4 msk torkade

500 gr, 2 burkar kesella

salt o peppar

 

Pensling:

1 ägg

flingsalt

 

Blanda jästen i mjölet, tillsätt salt, olja.

Värm vattnet till ca 45 gr och tillsätt det, arbeta degen slät

Jäs 30 min

Blanda örterna med kesella, smaka av med salt o peppar.

Kavla ut degen till en stor fyrkant ca 1 cm tjock

Bred på fyllningen och rulla ihop degen från långsidan

Skär rullen i 3 cm tjocka skivor

Lägg dem med 1 cm mellanrum på en plåt med bakpl.papper ( dom ska jäsa ihop)

Sätt ugnen på 225 gr

Jäs 30 min

Pensla brödet med ägg och strö på flingsalt

Grädda mitt i ugnen 10-12 min.

  

Veckans sallad:

 

Grönsakspasta på betor med fetaost och blåbär

 

300 g blandade betor (t ex. röd-, gul och polkabeta)
1 zucchini (à ca 400 g)
1/2 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt
150 g fetaost
125 g blåbär

 

Skala betorna.

Skär dem i tunna strimlor med hjälp av en grönsakssvarv, mandolin eller potatisskalare. Strimla zucchinin på samma sätt.

Dela, kärna ur och strimla chilin.

Blanda betor, zucchini och chili med vitlök, olja och flingsalt.

Lägg upp grönsakerna på ett fat.

Smula över fetaost och toppa med blåbär.
  

Veckans vego:

 

Potatisbullar med rödlök och fetaost

 

500 g kokt, skalad potatis
2 ägg
2 msk mjölk
1/2 tsk salt
200 g fetaost
1 dl ströbröd
2 msk smör till stekning

Till servering:
rödlök
rårörda lingon

Mosa eller pressa potatisen.
Blanda med ägg, mjölk och salt.
Smula ner fetaosten.
Forma till små, platta bullar och vänd dem i ströbröd.
Stek i smör på medelvärme.
Hacka rödlöken och servera till potatisbullarna tillsammans med rårörda lingon.
      

 

Månd:

 

Fuskad kålpudding

 

400 g köttfärs
1 - 2 gula lökar
1 l strimlad vitkål
Smör till stekning
½-1 msk soja, godast med japansk
5 dl köttbuljong, tärning + vatten
Salt
Peppar

Ev sirap

 

Fräs köttfärsen med lök och vitkål i smöret i en panna som det finns lock till.
Tillsätt soja efter en stund.
När löken börjar bli genomskinlig tillsätts buljong.
Låt alltsammans puttra ihop under lock i 15 min, det ska vara lite blött och kålen mjuk när det är klart.
Smaka av med salt och peppar och ev sirap.
Servera med kokt potatis eller ris, lingonsylt och rivna morötter.

   

Tisd:

 

Kokt korv

 

4 frukostkorvar, pickade eller 400 g falukorv utan skinn
vatten så det täcker
1 tsk salt, 2 lagerblad och  6-8 kryddpepparkorn
(1 lök, klyftad och 2 morötter, slantade, koka isf det i 15 min innan korv går i)


Koka upp vattnet med kryddorna
Lägg i korven, koka upp och koka ca 4-5 min, lite längre med falukorv

   

Potatismos

 

1 kg skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar

Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.

   

Onsd:

 

 

Bacongratäng

 

250 gram spiralpasta

3 paket bacon, strimlat (420 g)

2 schalottenlökar, hackade

1 röd paprika, strimlad

1 gul paprika, strimlad

100 g svamp, skivad

2,5 dl grädde

1 burk 125 g färskost, taco eller paprika & lök

1-2 krm cayenne

salt, peppar och paprikakrydda

2 dl riven ost

 

Sätt ugnen på 225 gr

Stek baconen tillsammans med lök, paprika och svamp

Rör i färskosten och ta bort från värmen

Koka pasta på angiven tid. Häll av.

Blanda ner baconröran.

Häll över i en ugnssäker form som du smörat.

Blanda grädde, hälften av den rivna osten och kryddor

Häll över gräddblandningen.

Strö sedan över resterande ost.

Placera mitt i ugnen, ca 15 minuter eller tills osten

smält och fått lite färg.

   

Torsd:

 

Broccoli & ostsoppa

 

500 gr färsk eller fryst broccoli

2 gula lökar

1 msk smörolja

9 dl hönsbuljong

3 dl mjölk

2 dl grädde

3 msk mjöl

150 g riven smakrik ost

50 g parmesan

salt & sv.peppar

 

Ansa och skölj broccolin

Dela den i mindre bitar, stocken skivas

Koka den i lättsaltat vatten, nästan mjuk. (går bra i micron)

 

Hacka löken fint o fräs den i fettet

Tillsätt buljong, mjölk och grädde

Koka 3-4 min

Red av och koka ytterligare 3 min

Ta kastrullen från värmen och rör ner osten, rör tills den smält

Häll av broccolin och tillsätt den i soppan

Smaka av

Riv parmesan över soppan i tallriken vid servering

    

Köp gärna en ostkaka, gott efter soppa, jag föredrar Vrigstad, rund som finns på Ica

Tycker den känns mer riktig än de andra som är mer som kesokaka, gott det med.

Har du tid och ork kan du göra denna, tar några dar men är säkert värt det.   

 

Hälsingeostkaka
tilllagn: 3 dagar

 

5 l gammaldags mjölk
2,5 msk vetemjöl
1 msk ostlöpe (finns på apoteket)
2 dl vispgrädde
smör

Värm mjölken till 40-41 grader. Ta mjölken från värmen.
Vispa direkt ut mjölet i ca 2 deciliter av mjölken, häll tillbaka och vispa noga.
Rör snabbt ut ostlöpen i ca 2 deciliter av mjölkblandningen.
Häll tillbaka igen och vispa ca 3 sekunder.
Rör nu mjölken mycket sakta med en slev tills den blir lite trögflytande.
Låt stå 20 minuter.
Skär massan i ett rutmönster med en lång kniv så att vasslen separerar.
Låt stå ytterligare 15 minuter.
Lägg en tunn kökshandduk/silduk i ett durkslag.
Ställ i en skål/kastrull.
Häll upp ostmassan i durkslaget.
Pressa och vrid ut så mycket vätska som det går med hjälp av duken.
Låt rinna av över natten i kylskåp.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pressa ut ytterligare vätska.
Packa massan i en engångs aluminiumform, ca 5 deciliter.
Vik ner ett litet hörn på formen så att överflödig vassle kan rinna av under gräddningen.
Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen, ca 1½ timme.
Håll koll så att ostmassan inte bubblar över kanten, knuffa tillbaka den om den ”smiter”. Tippa formen då och då under gräddningen, så att vätskan kan rinna av.
Ta ut och häll av den sista vätskan.
Ställ kallt över natten.
Nästa dag kan den frysas eller användas.

Vid servering:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär eventuellt bort den hårda, bruna skorpan.
Skär kakan i centimetertjocka skivor.
Lägg omlott i en smord, ugnssäker form.
Häll på grädden och värm 10-15 minuter.

  

Fred:

 

Tacos med morotsaioli och räkor

 

Aioli:
200 g morötter
100 g mjölig potatis
1/2 dl olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm peppar


Tacos:

1/2 gurka
1 äpple
400 g skalade, frysta, tinade räkor
1 msk färskpressad limejuice
1 msk olja
1 krm svartpeppar
8 st medium tortillabröd eller mjukt tunnbröd


Till servering
:
1/2 kruka hackad koriander
limeklyftor
srirachasås

 

Aioli:
Skala morot och potatis och skär i mindre bitar.

Koka dem helt mjuka i saltat vatten, ca 25 minuter.

Häll av och låt ånga av.

Vispa grönsakerna till ett fluffigt mos med elvisp.

Vispa i olivolja, lite i taget.

Rör ner vitlök, salt och peppar.

 

Tacos:

Skala och skär gurkan i små tärningar.

Dela, kärna ur och skär äpplet i små tärningar. 

Blanda räkorna med gurka-och äppeltärningarna, limejuicen, olja och svartpeppar.

Servera med aiolin som tacos i tortillas eller tunnbröd.

Till servering:

Toppa med koriandern och servera med limeklyftor och srirachasås.


Lörd:

 


Lax i krämig vitvinssås


600 g lax i hel bit
6–8 skivor kallrökt lax, ca 100 g
10 cm purjolök
1 knippe dill
salt och peppar
rapsolja till stekning
2 dl fiskbuljong
2 dl grädde
1 dl vitt vin

Servering:
kokt grön sparris
kokt jasminris el potatis

 

Skär laxen i tunna skivor på snedden.

Lägg laxskivorna på skärbrädan och lägg en skiva kallrökt lax på varje laxskiva.

Strimla purjolöken och fördela över.

Lägg en dillvippa på varje skiva.

Rulla ihop och krydda med salt och peppar.
Börja steka ruladerna med skarven neråt, sedan runt om tills de har fått en fin färg, 2–4 minuter.

Häll därefter på buljong, grädde och vin, låt koka i ca 7 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Servera laxen med kokt sparris, jasminris eller pr. potatis.
  

Sönd:

 

Kycklingfilé

 

Ca 400 g kycklingfilé

½ dl smält smör

1 msk jap.soja

Peppar o ev salt

 

Blanda smör, soja o kryddor

Pensla en ungsform alt häll 1/3 i stekpannan

Pensla filéerna runt om

Stek i ugn 225 gr ca 15-20 min eller i stekpanna till den är 68 gr

Låt den vila några min så den går efter till 70 gr

Servera med potatis, sås, gelé och sallad.

   

Hasselbackspotatis

 

12  potatisar av fast sort
25g  smör

1tsk  salt
1msk  finsiktat ströbröd


Värm ugnen till 225°

Skala potatisen.
Skiva den i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten. Ett knep är att lägga potatisen i en träsked och skiva på samma sätt.
Placera potatisen i en ugnssäker form med skårorna uppåt.
Smält smör och pensla potatisen väl.
Baka dem i ugnen i 20 minuter.
Strö på salt och ströbröd.
Låt potatisen baka ytterligare 15 minuter.
Pensla med smör då och då.

   

Gräddsås

 

1 msk smör

2 msk mjöl

4 dl grädde,  gräddmjölk eller lika delar grädde/buljong

Soja

Salt & vitpeppar

Ev 1 msk gelé

 

Fräs ihop smör o mjöl, spä med grädden och koka 3 min

Lite soja kan ge en fin ljusbrun färg

Smaksätt.

  

Choklad- och kaffemousse
4–6 personer


1/2 dl starkt kaffe
100 g mörk choklad, 70 %
1 äggula
3 dl vispgrädde

Garnering:
vispgrädde
chokladöverdragna kaffebönor eller riven mörk choklad

Häll kaffet i en kastrull och koka upp.
Lägg i chokladen i bitar och smält över svag värme.
Ta kastrullen från plattan när chokladen smält och rör ner äggulan.
Låt svalna.
Vispa grädden, men inte för hårt.
Rör ner chokladen i grädden.
Blanda försiktigt med en slickepott.
Fördela moussen i glas eller portionsskålar och låt stelna i kylen i minst 3 timmar.
Garnera med vispad grädde och en chokladkaffeböna eller riven mörk choklad.

   

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


 

Av Neta - 19 november 2017 14:21

Igår hade vi en matlaningsdag igen =)

Provade ett nytt recept:

Fläskgryta med ingefära

Marinad:

0.5 dl matolja
0.5 dl japansk soja
2 tsk riven ingefära
2 krm grovmalen svartpeppar
2 tsk salt

Köttgryta:

1 kg benfritt fläskkött
2-3 st (ca 250 g) gula lökar
ca 300 g champinjoner

ca 500 g wokgrönsaker eller 2 brk bambuskott

2 msk knorr japanese fond
3 dl vatten

2 dl matlagnngsgrädde
2 dl mjölk
Maizenaredning


1 msk ostronsås
ev. soja
salt och peppar
riven ingefära


Blanda matolja, soja, ingefära, svartpeppar och salt i en bunke.
Skär köttet i tunna skivor, dela i mindre bitar eller strimlor.
Lägg köttet i marinaden och rör om så att marinaden sugs upp av köttet. Låt stå i kylskåp 2-4 timmar.



Stek köttet i omgångar i smör. Stek ca 2 min och vänd sedan runt det med en stekspade och stek ca 2 minuter till så att köttbitarna får ytterligare en stekyta.

Lägg över köttbitarna i en stor gryta, gärna 5 liter.

Om det blev någon marinad kvar i botten av bunken med köttet, häll i den i grytan.

Kvarta och skiva löken och skär champinjonerna i skivor.

 

Stek löken och champinjonerna i smör eller olja i stekpannan på medelvärme så att löken blir mjuk och champinjonerna får lite färg. Fräs sen wokgrönsakerna lite snabbt.


 

Lägg över grönsakerna i grytan.

Häll på vatten, mjölk, grädde och fond.

Rör om. Låt koka upp på och koka ca 10 minuter.

Red av med maizena.

Smaka av och ha ev i ostronsås, mer soja, ingefära, salt och peppar.

Servera med ris.


 


Sen hade jag hittat skivspill av kycklingpålägg. Kan verkligen rekommendera de där paketen med "pyttmat", "skivspill" eller "ojämna skivor". Man kan hitta allt möjligt kul till bra pris. Den här gången hade jag pärssons "Grillad kyckling". Den är även jättegod att göra röror med.


 

Nu hade jag matgrädde och vatten, men går jättebra att använda mjölk.


Ost- och kycklingsås (ost och skinksås)

ca 8 port.


ca 400 g kycklingpålägg (eller skinka)

2 gula lökar

2 spetspaprikor

5 msk smör

6 msk mjöl

5 dl matlagningsgrädde

5 dl vatten

Salt och svartpeppar

200 g. riven ost (gouda går bra)


Tärna kycklingen, hacka löken och strimla paprikan.

 

Fräs lök och paprikai smör, ha i kycklingen på slutet.

 

Ha i mer smör om det känns torrt, rör ner mjölet.

Vispa ner grädde och vaten.

Koka 5 min.

Smaka av med salt och peppar.

Ta av från värmen och rör ner osten.

Servera tll pasta.


Båda de här rätterna är bra matlådemat =)

 

Av Neta - 16 november 2017 00:43

 

I måndags fyllde pappa år. En av hans favoriträtter är ugnsfalu. Så jag gjorde en lite festligare variant med rotfrukter runt om =)

½ falukorvsring

Ca 1 dl tomatsås, tex från pizzakit
Ost
Oregano

6 potatisar
3-4 morötter

3 rödbetor
1 lök
Smörolja, salt, peppar

 

Skiva korven men inte helt igenom. Lägg på en långpanna.

Bred tomatsås och lägg delade (och vikta) ostskivor mellan korvskivorna. Strö över oregano.

Skiva potatis, morötter, lök och rödbetor i ca 1/2 cm tjocka skivor. Strö ut på plåten runt korven.
Ringla över smörolja och krydda med salt och peppar. Ha ev. på lite oregano.

Baka i ugnen på 225 grader i 20-30 min.

 


Av Neta - 12 november 2017 23:52

  

Veckans asiatiska:

 

 

Galangal

Är roten till en växt som blir ca 1 m hög. Galangalen innehåller två ämnen som ger den dess smak, galganol och alpinol. Roten används som färsk krydda på samma sett som ingefära. Passar till grytor, soppor med fisk och skaldjur samt grönsaksrätter.

  

Veckans bröd:

 

Valnötsbröd med rosmarin

 

100 g valnötter

25 g jäst

3 dl vatten

1,5 tsk flingsalt

2 tsk flytande honung

3 msk olivolja

3 msk färsk rosmarin hackad

6-7 dl vetemjöl

 

Grovhacka nötterna.

Smula jästen i en bunke.

Värm vattnet till fingervärme, 37 grader.

Rör ut jästen i vattnet.

Tillsätt salt, honung, olivolja, nötter och rosmarin.

Arbeta in mjölet till en ganska lös deg.

Pudra över lite mjöl och låt jäsa under duk cirka 1 timme.

Sätt ugnen på 250 gr

Stjälp upp degen på mjölat bord, den ska inte knådas.

Dela degen i fyra delar. Forma dem till avlånga smala bröd och vrid dem.

Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och pudra över lite mjöl.

Bröden behöver nu inte jäsas utan ska gräddas direkt.

Sätt in plåten mitt i ugnen. Grädda 5 minuter.

Stäng av ugnsvärmen och fortsätt grädda i eftervärmen ca 12 minuter.

Låt svalna på galler utan duk.

Servera bröden nygräddade eller frys in och sprödvärm vid servering.

  

Veckans sallad:

 

Mjölksyrade morötter

 

 

½ kg morötter

2 tsk salt utan tillsatt jod

½ liter vatten

 

Diska ur en glasburk, cirka 1 liter stor med skruvlock.

Skala och riv morötterna.

Vispa ut och lös saltet i vattnet.

Lägg morötterna i burken, lämnan 2 cm upp till kanten.

Täck med vatten.

Låt burken stå framme i rumstemperatur med locket på glänt i 3 dygn.

Stäng locket och låt stå mörkt och lite svalare i till exempel en källare i 1 vecka.

Öppna locket och dofta, det ska dofta friskt och syrligt.

Stäng locket och förvara i kylen, gärna högst upp där det inte är som kallast, i 4-8 veckor.

  

Veckans vego:

 

Nacholasagne

2-4 port

 

 

1 påse sojastrimlor

5 dl sojamjölk

1 msk rapsolja

0,5 dl vetemjöl

2 msk sambal oelek

1 burk majs

1 gul lök

1 dl svarta oliver

1 påse nachochips

1 burk tacosalsa

3 dl riven vegansk ost

2 jalapeños

Salt Peppar

 

Värm oljan i en kastrull och tillsätt mjölet, vispa.

Tillsätt mjölken lite i taget och låt koka några minuter under omrörning tills såsen får en lagom tjock konsistens.

Häll i sambal oelek, salta och peppra.

Skala och hacka löken, skiva jalapeños och oliver tunt.

Lägg nachochips i en ugnssäker form, häll över 1/3 av béchamelsåsen, lök, oliver, jalapeños och majs.

Klicka ut lite salsa och strö över riven ost.

Lägg på ytterligare ett lager nachochips, sås, majs, salsa, lök, oliver och jalapeños och sojastrimlor.

Avsluta med chips, sås, ost och jalapeños.

Grädda i ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter

       

 

Månd:

 



Järpar med gräddsås
4 port

 

700 g blandfärs
1 dl ströbröd
2 dl grädde
½ riven gul lök
1 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk fransk senap, ljus
2 msk japansk soja
Salt, peppar

 

Blanda färsen med ströbröd, grädde och lök. Salta och peppra.
Forma färsen till järpar och stek gyllenbruna i en klick smör på medelvärme, ca 2 minuter på var sida.
Ta upp järparna och koka ur pannan med grädde och kalvfond.
Smaka av såsen med senap, soja, salt och peppar.
Servera med potatismos blandat med finhackad persilja och sallad.

  

Tisd:

 

Stångkorv special

 

4 stångkorvar

8 kokta potatisar

Smörolja

4 ägg

Inlagda rödbetor

 

Dela stångkorvarna på längden och dra bort skinnet

Dela i mindre bitar

Skala och tärna potatisen

Stek potatisen i smöroljan nästan klar

Lägg i stångkorven och blanda runt

Stek tills stångkorven har en frasig yta och potatisen har fin färg

Stek äggen

Servera med inlagda rödbetor och rivna morötter

   

Onsd:

 

Fiskgratäng

 

600g vit fiskfilé
15 cm strimlad purjo
1/2 ask färska champinjoner
salt, limepeppar
5 dl vispgrädde
2 dl riven god smakrik ost

Sätt ugnen på 200 gr

Lägg fisken i en smord form
Strö över kryddorna
Mjukstek purjo och svamp, salta och lägg detta över fisken
Rör ihop grädde och ost
Häll detta över
Grädda ca 20 min

Servera med potatis och sallad.

  

Torsd:

 

Potatis- och purjolökssoppa med grönkål

4 port

 

400 g purjolök

Olivolja

400 g potatis

1 ½ liter grönsaks- eller kycklingbuljong

320 g grönkål

 

 

Ansa, skölj och skiva purjolöken, lägg den i en stor gryta på medelvärme tillsammans med en matsked olivolja.

Låt den svettas i tio minuter, rör om regelbundet.

Skölj och skiva under tiden potatisen tunt (låt skalet sitta kvar för extra näringsvärde) och rör ner den i grytan.

Häll i buljongen och koka häftigt i 15 minuter.

Ansa grönkålen och avlägsna grova stjälkar.

Lägg den i grytan när fem minuter återstår, tryck ner den ordentligt och lägg på ett lock.

Häll i omgångar över innehållet i kastrullen i en mixer.

Sätt på locket ordentligt, täck med en kökshandduk, håll den på plats och mixa till en superslät soppa.

Smaka av med salt och peppar.

Fördela i skålar och servera med de härliga rostade bröden vid sidan av.

 

Parmesan och mandeltoast

 

½ knippa färsk mynta

½ knippa bladpersilja (15 g)

40 g parmesanost

25 g hela mandlar

1 msk vitvinsvinäger

extra virgin olivolja

4 tunna skivor fullkornsbröd (á 35 g)

 

Plocka myntabladen och finhacka dem på en stor skärbräda tillsammans med den övre, bladiga delen av persiljan.

Finriv över parmesanen, tillsätt mandlar, vinäger och en matsked extra virgin olivolja, finhacka och blanda allt.

Rosta bröden och fördela örtblandningen ovanpå.

  

Hemmagjord nyponsoppa

6 dl kallt vatten
0,5 dl nyponskalmjöl
1 msk potatismjöl
2-3 msk rårörsocker

 

Häll vattnet i en kastrull.

Blanda de olika mjölsorterna med rårörsocker.

Vispa ner blandningen i det kalla vattnet.

Koka upp under omrörning.

Serveras varm eller kall med grädde och mandelbiskvier.

Förvaras i kylskåp upp till 4 dagar.

Tips:

Jag brukar göra iordning en färdig torr-blandning där jag 4-dubblar ingredienserna, minus vattnet.

Förvarar i en tättslutande burk och använder 3 msk färdig blandning till 2,5 dl vatten.

   

Fred:

 

Pizzadeg

 

½ paket, 25 g jäst
2 ½ dl vatten
2 msk Olivolja
2 krm salt
6 dl vetemjöl

Tomatsås

Riven ost

 

Smula jästen i en bunke.
Lös upp den i vattnet och tillsätt olivolja och salt.
Blanda in vetemjöl till en smidig deg.
Låt jäsa 1 timme under bakduk.

Kavla ut och fyll.

 

Grädda ca 10 min i 200 gr.

  

Tomatsås (4 port)

 

4-6 tomater

1 röd paprika

1 lök, röd eller gul

2 vitlöksklyftor

Olivolja

Salt, peppar, basilika eller timjan

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär alla grönsaker i grova bitar/tärningar.

Krossa eller hacka vitlöken och fördela över det röda.

Ringla en skvätt olja över alltsammans.

Baka grönsakerna i ugnen i 20-30 min eller tills de ser vackert mosiga och en aning rostade ut.

Låt dem svalna, mixa med stavmixer precis så mycket att det blir såsigt, inte mer.

Krydda med salt, peppar och gärna riven färsk basilika.

Servera såsen varm till pasta med grovriven parmesan, nymald svartpeppar och svarta oliver.

Till pizza

Tomatsåsen är också toppen som bas för alla typer av soppor, såser och grytor.

  

Pizzzafyllningar

 

Börja alltid med att bre ett lager med tomatsås

Strö därefter på rikligt med riven ost och smula över pizza krydda

Därefter det ni gillar eller

 

Skivade rödbetor

Skivad rättika

Fetaost

Ost

 

Kycklingfilé stekt med kebabkrydda

Mozzarella

Tomatskivor

Paprika eller chili i strimlor

 

Kebabkött

Tomater

Rödlöksskivor

sallad

Allt läggs på efter att pizzan gräddats med tomatsås och ost

 

Topping till ”starka” pizzor

2 dl gräddfil

3 msk mild chilisås

Sallad

  

Lörd:

 

God och enkel kyckling i ugn

 

140 g stekt bacon

4 dl creme fraich

2 tsk Fransk senap typ dijon

4 msk persilja

4 dl riven ost

1 tsk salt

2 krm vitpeppar

4 st kycklingfileer

 

Sätt ugnen på 225 gr

Stek bacon i bitar.

Blanda resten av Ingredienserna i en bunke.

Lägg till sist i bacon.

Blanda

Häll blandningen över fileerna i en ugnsform.

Gratinera ca 25 min

Servera med ris och sallad.

  

Sönd:

 

Lövbiffsrullader

 

8 skivor lövbiff
salt & grovm. sv.peppar
½ brk pesto rosso
8 st cm-tjocka mozzarellastavar
4 stora halverade champinjonhattar
timjan, 1 liten kvist/rullad
smörolja
1 dl rödvin
1 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
1 rejäla timjanskvist
salt o peppar
3 msk mörk maizenaredning

 

Lägg ut köttskivorna på en skärbräda
Salta, peppra och bred på peston
Lägg på timjan, en mozzarellastav och en champinjonhalva på köttet och rulla ihop, fäst med tandpetare.
Fräs dom hastigt runtom i smöroljan
Häll på vin, vatten, fond och grädde
Lägg i timjanskvisten och låt det puttra minst 20 min tills köttet känns mört
Ta upp rulladerna, ta bort tandpetarna och håll dem varma
Sila såsen och red av den, smaka av
Lägg tillbaka köttet i såsen och servera t.ex med potatisgratäng eller pressad potatis, gelé och sallad.

   

Rotfrukter i ugn

 

600 g potatis
2 gula lökar
2 palsternackor
4 morötter
200 g rotselleri
1 msk olivolja
Salt & sv.peppar

1 citron
3 kvistar färsk rosmarin

Sätt ugnen på 225°C.

Skala rotfrukterna.
Skär potatis och lök i klyftor och de andra i jämnstora bitar.
Lägg i en bunke
Ringla över olivolja, salta och peppra.

Blanda runt ordentligt
Bre ut rotfrukterna på bakplåtspapper i en långpanna.

Stek rotfrukterna i ugnen tills de är mjuka, ca 40 minuter.


Skölj citronen i ljummet vatten.
Finriv det gula på citronen.
Plocka av bladen från rosmarinkvistarna och hacka dem fint.
Blanda citronskal och rosmarin och strö det på rotfrukterna.

   

After Eight chokladmousse

6 port

 

3 dl vispgrädde (1 ½ + 1 ½ dl)

150 g mörk choklad

12 plattor After Eight, skurna i bitar

 

Värm upp hälften av vispgrädden i en kastrull.

Bryt ner chokladen i bitar och smält den i grädden.

Stäng av värmen direkt när det börjar bubbla.

Låt blandningen kallna helt.

Vispa andra hälften av grädden fluffig.

Häll ner den kalla chokladgrädden i den vispade grädden.

Vispa till en mousse, men inte för länge för då blir moussen gryning.

Skär hälften av After Eight-plattorna i bitar.

Fördela moussen i 6 glas. Strö över After Eight bitarna.

Garnera med en After Eight platta i varje glas.

  


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 12 november 2017 20:15

                  


  

Drygt 1 kg benfri märgpipa (eller nötbog)

2 L vatten

1 lök, klyftad

1 morot, delad

1,5 msk salt

10 vitpepparkorn

1 lagerblad 


Koka upp vattnet med kryddorna, löken och moroten i en gryta.

Skölj köttet och lägg det i grytan.

Koka i ca 2- 2½ timmar, känn så köttet är mört.

Ta av grytan från värmen, ta upp köttet och låt vila ca 20 min.

Sila buljongen.


Gryta

Köttet

300 g. wokgrönsaker 

1 L kokspad (Frys det andra)

2 dl grädde 

6 msk majsstärkelse 

portvinsgelé

japansk soya


Skär köttet i tärningar, ta bort allt fett.

Ha i grönsakerna i buljongen, koka ca 5 min.

Rör ut majsstärkelsen i grädden, rör ner det i buljongen.

Koka i 2-3 min.

Ha i gelé och lite soya.

Smaka av.

Servera med potatis, gelé och sallad.





Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards