Matsedeln

Direktlänk till inlägg 5 november 2017

V 45

Av Neta - 5 november 2017 17:27

  

Veckans asiatiska:

 

 

Citrongräs

Ett ganska hårt och kompakt gräs som har en mycket behaglig citronsmak.

Ger syrlighet åt wokrätter och grytor.

  

Veckans bröd:

 

Tekakor med dinkel och havregryn

 

5 dl vatten

2 dl havregryn

50 g smör

50 g jäst

1/2 tsk bakpulver

4 dl dinkelmjöl

1 ägg

1 tsk salt

1/2 dl sirap

ca 8-9 dl vetemjöl

 

Koka upp hälften av vattnet.

Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält.

Tillsätt resten av vattnet.

Låt svalna tills vätskan ej är varmare än fingervarm.

Smula i jästen och rör tills den löst upp sig.

Blanda bakpulvret med dinkelmjölet och tillsätt i degvätskan tillsammans med ägg, salt, och sirap.

Kör antingen degen i assistent eller för hand.

Tillsätt lite vetemjölet i taget, börja med lite mer än hälften då det varierar mycket hur torra havregrynen och mjölerna är.

När degen lossnar från kanterna är degen klar.

Låt degen jäsa i 30-40 minuter.

Kavla ut degen till en höjd på ca 1 cm.

Stansa ut cirklar på ca 1 dm i diameter och lägg på bakplåtspapper.

Picka bröden med och låt dem jäsa i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader, baka brödet i 10-12 minuter.

Lägg en handduk över och låt svalna en stund, sedan är det bara att äta, eller frysa in.

  

Veckans sallad:

 

Exotisk böngroddsallad

 

120 gram färska böngroddar

1 st mango

1 st avokado

1 st lime

2 msk hackad mynta

0.5 tsk flingsalt

 

Skala och tärna mangon.

Kärna ur avokadon och tärna även den.

Skölj böngroddarna.

Blanda allt detta och blanda i saften från limen, myntan och saltet.

  

Veckans vego:

 

Bakad rotselleri m svamp och citronkräm

 

500 g hel rotselleri

2 msk olivolja

1 msk salt

 

Topping:

200 g portabellosvamp

1 vitlöksklyfta

1 dl färsk salvia, bladen

2 msk olivolja

½ tsk salt

2 krm sv.peppar

100 g körsbärstomater

1 dl vegfraiche

1 citron, skalet

 

Sätt ugnen på 175 gr

Skär bort den nedersta delen på sellerin

Skölj resten fri från ev jord

Ställ den i en ugnsform

Ringla över 1 msk av oljan och strö på salt, spar lite till stekningen

Baka mitt i ugnen tills den är genomstekt, ca 1 timme

Skär den sen i ca 1½ cm tjocka skivor

Stek i resten av oljan tills den får en gyllenbrun färg

Salta

 

Topping:

Strimla svamp och finhacka vitlök

Stek det med salvia på medelvärme tills svampen fått fin färg ca 10 min

Salta och peppra

Dela tomaterna

Blanda fraiche och citronskal

Toppa rotselleriskivorna med citronkräm, svamp och tomater

Servera genast.

       

 

Månd:

 

 Hermans låda


400 g köttfärs

2 msk smör

1 brk kross. tomater

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk vetemjöl

2 msk tomatpuré

2 dl buljong + 1 msk vinäger

2 tsk salt

½-1 tsk sv.peppar

2 krm muskot

3 dl riven ost

3 ½ dl gräddmjölk eller 1 brk kokosmjölk

12 medelstora potatisar eller 8 dl tärnad

 

Sätt ugnen på 200 gr.

Fräs löken, tillsätt och fräs med köttfärsen.

Strö över mjölet, rör om och häll över tomaterna.

Tillsätt tomatpuré, buljong och kryddor.

Låt puttra ca 10 min.

Skala och skiva potatisen.

Varva potatis och köttfärsröran i en långpanna, potatis överst.

Blanda ost och gräddmjölk, häll det över.

Grädda i ca 60 min. eller till potatisen är klar.

Servera med grönsallad.

   

Tisd:

 

Mozzarellafalukorv med senapsrostade rotfrukter
4 pers

500 g falukorv
250 g mozzarella
1/2 burk grön pesto

Rotfrukter:
6 potatisar
2 sötpotatisar
4 morötter
4 msk olivolja
2 msk skånsk senap
1/2 dl finhackad persilja

Dra skinnet av korven och skär i skivor, nästan hela vägen ner men inte helt igenom.
Bred pesto mellan korvskivorna och lite ovanpå.
Skiva mozzarellaosten och placera skivorna mellan korvskivorna.
Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta potatisarna, halvera eller klyfta dem.
Skala och dela sötpotatisarna i mindre bitar.
Skala och skär morötterna i bitar.
Blanda samman olja, senap och persilja i en bunke.
Blanda i rotfrukterna. Rör om och placera dem på en bakplåtspappersklädd plåt
Rosta rotfrukterna i ugnen ca 20 minuter.
Ta ut och placera den halva falukorvsringen vid sidan på plåten.
Ugnsstek vidare ca 20 minuter.
Klipp lite kryddgrönt över vid serveringen.

   

Onsd:

 

Gammeldags Fiskpudding

 

1,5dl rundkorningt ris

½ tsk salt
2dl vatten
6dl mjölk
400 g vit fiskfile t.ex torsk
2ägg
½ tsk salt
1krm riven muskot
vitpeppar

 

Sätt ugnen på 225 grader

Koka upp ris, salt och vatten och koka på svag värme i 10 min

Tillsätt mjölken, koka upp igen och låt sjuda försiktigt i 20 min under lock Rör om då och då
Koka upp fiskbuljong eller saltat vatten med några vitpepparkorn i

Lägg i den tinade fisken, lägg på ett lock, dra från värmen och låt stå i 5 min

Dela fisken i mindre bitar, gör inget om den är lite rå i mitten

Blanda risgrynsgröten med ägg, salt, muskot och vitpeppar, vänd ner fisken

Lägg bladningen i en smord ugnsfast form

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min.

  

Torsd:

 

 Linssoppa med tomat och fårost

 

3 dl röda linser

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 morötter

2 msk olja

1,5 l buljong

1 brk krossade tomater

1 lagerblad

salt & peppar

spiskummin

timjan

 

ca 100 gr fårost eller feta (kan skippas)

 

Fräs den hackade löken och vitlöken i oljan.

Tillsätt morötterna skurna i slantar.

Späd med buljongen.

Tillsätt linserna, tomaterna och lagerbladet.

Tillsätt alla kryddor och koka försiktigt under lock i 15 min.

Smaka av och krydda ev. på lite.

Före servering smulas osten över soppan.

  

Ostkaka, äkta



Egen hemmagjord äkta ostkaka - även kallad Småländsk ostkaka
Följ receptet noga.

 

3 literröd mjölk (3%)
0.75 dl vetemjöl
1 msk ostlöpe
0.5 dl sötmandel
2 st bittermandlar
3 st ägg
0.5 dl strösocker
3 dl grädde


Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken till en slät massa och späd med ca 1 dl av mjölken.
Värm upp resten av mjölken till 37 grader i en stor gryta.
Rör runt så att värmen fördelar sig.
Ta av grytan från plattan, rör runt igen och kontrollera att det inte är varmare än 37 grader för då "dör" ostlöpen.
Vispa ner redningen.
Rör därefter försiktigt ner ostlöpen.
Häll den i en tunn stråle samtidigt som du rör.
Låt sedan stå i rumstemperatur mellan 30 till 45 minuter.
Du får inte röra i den under tiden.
Vispa kraftigt i den stelnade massan så att den separerar.

(Så här räddar du ostkakan om det misslyckas:
Om massan inte separerar så har du antagligen haft för varm mjölk.
Det är jätteviktigt att röra om ordentligt så att värmen fördelar sig.
Men om misslyckas, d.v.s inget händer (massan separerar inte) så kan du rädda det hela genom att att du värmer mjölkblandningen till 37°C igen (eller låter det svalna till 37°C om det är för varmt) och vispar ner ny löpe och fortsätter)

Låt stå ytterligare 30 minuter.
Mal gärna mandel och bittermandel under tiden.
Sila bort den tunna vätskan som kallas vassle från den tjockare vita kesoliknande ostmassan. Använd en stor sil.
Man kan ta lite i taget och sila och sedan hälla över ostmassan i en bunke.
När man silat allt kan du hälla av ytterligare vassle från ostmassan om du märker att det separerat.
Rör sedan om i ostmassan.
Den överblivna vasslen kan du t.ex använda som degspad
Vispa ägg, socker och grädde tillsammans med en vanlig visp.
Tillsätt den malda mandeln.
Blanda ihop detta med ostmassan.
Häll sedan upp ostkakesmeten i smorda formar
Grädda mitt i ugnen 175 grader i
Tiden beror på hur tjockt lager med ostkakesmet du har i dina formar.
Med 1-2 cm tjockt lager så blir gräddningstiden ca 60 min
Med 3-4 cm tar det ca 70 min.

 Servera med bärsylt.

  

Fred:

 

Bakad potatis med ansjovissmör eller gubbröra

 

Picka bakpotatisen och baka i ugnen 45-60 min alt i micron i 7 min.

 

Ansjovissmör, se tidigare inlägg

 

Gubbaröra

 

Till 4 som vickning, förrätt eller bara lite mums ;)

4 hårdkokta ägg
1 brk hummeransjovis (80 gr avrunnet) SPAR spadet.
2 msk finhackad rödlök
2 msk finhackad dill (2-3 tsk torkad)
2 msk kladd (gräddfil eller fraiche ev hälften majonnäs)
1 msk spad från ansjovisen

Hacka ägg o ansjovis.

Blanda med lök o dill, kladd o spad, kyl.

Avnjut på Finncrisp eller knäckebröd med en öl.

   

Lörd:

 

Kyckling Marengo

 

1 kyckling (à ca 1,3 kg) alt 4 filéer
8 potatisar
250 g färska champinjoner
12 små gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 salt
1 krm peppar
1 burk hela tomater (à 400 g)
5 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
1 dl vitt matlagningsvin
1/2 dl skuren oregano
bröd till servering

 

Skär kycklingen i portionsbitar.
Skala och skär potatisen i bitar.
Ansa och dela champinjonerna om de är stora.
Skala lök och vitlök. Skiva vitlöken.

Fräs champinjonerna i lite av oljan tills svampen fått färg.
Ta upp dem.

Bryn kycklingbitarna i resten av oljan.
Krydda med salt och peppar.
Tillsätt potatis, lök och vitlök och låt dem bryna med en stund.
Häll på tomater, buljong och vin och sjud under lock ca 25 minuter.

Lägg ner champinjonerna och oregano och låt allt bli varmt.

Servera grytan med bröd.

   

Sönd:

 

Fars Dag!

 

Skinkstek med tillbehör i påse

 

Skinkstek på 1-2 kg
Timjan, salt och peppar
Stekpåse

Rotfrukter, t.ex
potatis
morötter
palsternackor
selleri
kålrot
lök

2 dl vatten
½ buljongtärning
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 msk soja
salt & peppar
1 msk vinbärsgelé

 

Sätt en stekpåse i något ugnssäkert med några cm kant och ganska vid öppning
Ansa och skär rotfrukter och lök och lägg i stekpåsen
Gnid in köttet med salt och peppar

Hetta upp en stekpanna med smör.
Bryn skinksteken runtom så den får fin färg
Ta upp och lägg steken i påsen på rotfrukterna
Lägg timjanskvistar runt


Vispa ur pannan som du brynt skinksteken i med vatten

Tillsätt ½ buljongtärning och grädde, tomatpuré, soja och peppar
Låt såsen koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra tills den blir lite simmig, red av om ni tycker det behövs 

Smaka av och rör i 1 msk vinbärsgelé.
Häll såsen i påsen över skinkstek och rotfrukter
Stek i ugn på 160 grader tills innertemperatur på köttet visar 68 grader
Ta ut påsen och låt allt ”vila” ca 10 min
Ta ur köttet med stekgaffel, skiva det tunt och lägg upp det i en karott med sås o rotfrukter runt om
Servera med kokt potatis, brysselkål och vinbärsgelé.

  

Chokladpaj m lingon

8–10 bitar

 

125 g smör

2 msk strösocker

2 1/2 dl vetemjöl

1 ägg

1 msk kallt vatten

1 dl mandelspån

 

Fyllning:

2 dl vispgrädde

50 g smör

1 1/2 dl ljus sirap

200 g mörk choklad

2 dl lingon

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Kör smör, socker och mjöl i matberedare.

Tillsätt ägget och fortsätta arbeta.

Tillsätt vatten och till sist mandelspån och forma till en degboll.

Svep in i plastfilm och lägg i kylen ca 30 minuter.

Tryck ut i pajform och förgrädda skalet ca 10 minuter.

Låt svalna.

Koka grädde, smör och sirap på svag värme ca 10 minuter.

Bryt chokladen i bitar och lägg i den varma krämen, rör om så den smälter.

Häll krämen i pajskalet och strö över lingonen, ställ kallt över natten.

   

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< November 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards