Senaste inläggen
Lingondricka, kokt
Koka 2 liter lingon och 1 liter vatten cirka 5 min. Det går självklart bra att halvera eller dubbla mängderna. (Jag dubblade)
Skumma väl. Mosa bären lätt med en slev. (Jag tog mixerstaven o körde lite)
Sila ordentligt! Jag låter min rinna i natt.
Mät 3 dl socker per liter lingonvätska. Koka vätskan och socker i cirka 5 minuter. Skumma igen.
Häll upp saften i väl rengjorda flaskor.
Förvara i kylen eller i frysen. Tänk då på att inte fylla flaskorna ända upp och att använda plastflaskor.
Lingongele'
1 l lingondricka avrunnen, osötad
9 dl strösocker (765 g )
Gör så här
1Koka bara 1 liter saft åt gången till gelé. Mät och häll den i en stor gryta, helst en som rymmer 10 liter. Då får du det bästa resultatet. Koka saften 3-5 minuter. Rör ner sockret lite i taget, så att det hinner lösa sig. Låt geléet koka sakta utan omrörning.
2Gör geléprovet: Häll lite hett gelé på en riktigt kall tallrik. Dra ett streck med en sked genom massan. Om massan inte rinner ihop är geléet färdigt.
3Ta grytan från värmen och låt den färdigkokta massan stå några minuter. Ta försiktigt bort skummet med en hålslev. Ös upp gelémassan i väl rengjorda och varma glas. Låt geléet kallna innan lock sätts på.
Lingonsylt
Väg lingonen, ta lika mycket syltsocker och häll det i en kastrull
Koka upp långsamt och koka i 10 min
Skumma! Låt svalna under lock och häll upp på burkar.
Förvara i kyl.
Lingontarte
Degen
250 g rumstempererat smör
450 g vetemjöl
100 g strösocker
2 st äggulor
2 vispade äggvitor
Fyllning
5 dl lingon
2 st ägg
0,5 dl rom
1 dl råsocker till lingonen
1 dl vitt socker till fyllningen
1 dl flagad mandel
Gör så här
Blanda socker, smör och äggula. Blanda i mjölet. Vispa upp äggvitan och häll i. Kör tills det har blivit en deg.
Klä en pajform med höga kanter och ställ in i kylen i 1 timma. Grädda i 10-15 minuter i 175 grader.
Blanda ner råsocker och rom i lingonen. Låt dra några timmar.
Vispa upp äggen med det vita sockret till ett skum. Häll i mandelflarnen.
Fyll tårtbotten med de avrunna lingonen. Häll över mandelskummet. Jämna ut och grädda i 20-25 minuter i 175 grader. Servera med en klick vispad grädde...
Höstdrink
Mixa 9 dl vitt kylt vin med 3 dl lingonsylt
Sila gm finmaskig trådsil 2 ggr
Smaka av med florsocker, börja med 1 msk
Servera gärna med isbitar med lingon i eller ca 1 msk frysta lingon per glas.
Alkoholfritt alternativ
Spä lingondricka med lemonlimeläsk
Lingontarte
Veckans ört:
Är släkt med mejram och är den enda ört som smakar mindre färsk än torkad. Funkar till mycket mer än bara pizza t.ex passar den bra till alla ost och tomaträtter.
Veckans bröd:
Hittade en del kul recept på bröd på Kronjäst sida, fler kommer så småningom
Vetesurdegsbröd
1 påse (150 g) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk
¼ pkt (12,5 g) KronJäst för Matbröd, färsk
2,5 dl (250 g) vatten kallt
6,5 dl (390 g) vetemjöl special
2 tsk (12 g) salt
Lös jästen i vattnet.
Blanda alla ingredienser utom saltet 3 minuter långsamt med maskin. När degen gått ihop, öka hastigheten och fortsätt kör ca 4 minuter.
Tillsätt salt och blanda 3 minuter.
Lägg degen i en inoljad bunke och låt jäsa under plast i 2 timmar.
Vik degen efter en timmes jästid.
Lägg försiktigt upp degen på mjölat bord och forma varsamt till två limpor.
Låt jäsa ca 2 timmar, eller dubbel storlek.
Sätt ugnen på 250 grader. Vänd upp brödet på plåt.
Sätt in brödet i ugnen och sänkt till 230 grader.
Grädda ca 25-30 minuter.
Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna på galler.
Veckans Sallad:
Medelhavssallad med melon
70-80 g ruccola eller machésallad
2 stora tomater, skivade
½ gurka, skalad och skivad
¼ vattenmelon, i 3-kants tunna skivor
200 g keso med feta och oliv
½ rödlök, tunt skivad
2 dl svarta oliver
Pesto
Olivolja
Färsk oregano
Flingsalt och sv.peppar
Skölj och torka salladen, klä ett fat med den
Varva tomat, gurka och melon ovanpå
Lägg keso på mitten
Strö över rödlök och oliver
Ringla över pesto och olja
Garnera med örter och strö över salt & sv.peppar
Veckans vego:
Broccoli och fetaostbiffar
1 dl avorioris
3 dl vatten
2 potatisar
150 g broccoli
150 g fetaost
1 ägg
2 tsk potatismjöl
2 tsk oregano
Skala och hacka löken och fräs den i en gryta med olja.
Rör i riset och fräs i 1 minut.
Tillsätt buljongtärning och vatten. Koka under lock i 20 minuter.
Skala och tärna potatisen.
Dela broccolin i mindre bitar.
Koka potatisen och broccolin mjuka.
Låt rinna av och mosa potatis broccoli och fetaost.
Blanda i riset, ägg och potatismjöl.
Krydda med salt, peppar och oregano,
Klicka ut ca 12 biffar i stekpanna med i olja och stek tills biffarna fått fin färg.
Servera med sallad och rivna morötter.
Månd:
Köttfärslimpa texmex med bönsalsa
500 g blandfärs
1 ägg
1 burk fraiche
1 påse Tacokrydda
1 gul lök
2 msk riven ost
1 nypa salt
Salsa:
3 dl kidneybönor, sköljda och avrunna
3 tomater
½ gurka
1 dl majs
1.5 dl chunky salsa, medium
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda ihop färsen med ägg, crème fraiche, hackad lök, taco kryddmix och salt.
Lägg i en avlång ugnsform. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
Strö på ost i slutet.
Skär tomater och gurka i bitar.
Blanda i en skål med bönor, majs och salsan
Servera med ris och tortillachips
Tisd:
Falukorv i ugnen med pepparrotsgrädde
500 g falukorv
150 g purjo
200 g cocktailtomater
1 dl hackad dill
3 dl grädde
½ dl färskriven pepparrot
Sätt ugnen på 225 gr
Skiva korven och lägg skivorna omlott i en smord ugnsfast form
Skölj och strimla purjon
Dela tomaterna
Fördela purjo, tomater och dill över korven
Blanda grädde och pepparrot och häll över
Tillaga mitt i ugnen ca 20 min
Servera med kokt potatis eller potatismos och gröna ärtor.
Onsd:
Fänkålsrostad lax
800 g benfri laxsida
2 msk fänkålsfrö
½ dl olivolja
1 citron, skalet
½ citron. Skal + saft
Salt
Nymald sv.peppar
Sätt ugnen på 200 gr
Lägg laxen på en pappersklädd plåt m skinnsidan nedåt
Stöt fänkålsfröt i en mortel och blanda med olivolja, citronskal och saft
Smaka av detta med salt o peppar
Gnid in laxen med röran och stek fisken mitt i ugnen ca 20 min.
Servera med
Ängamatsallad
300 g, ca 4 potatisar
300 g ca 2 morötter
125 g, ca ¼ blomkålshuvud
2 salladslökar
10 sockerärtor
1 dl majonnäs
2 msk turk yoghurt
1 dl hackad dill
2 tsk repad färsk timjan
Salt och nymald sv.peppar
Koka potatis och grönsaker mjuka och låt svalna
Skär dem i mindre bitar och blanda med majonnäs, yoghurt och örter
Smaka av m salt o peppar
Torsd:
Grön ärtsoppa, matig soppa som går snabbt att göra
7 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 gul lök, hackad
500 g fr gröna ärtor
2½ dl matlagningsgrädde
salt, peppar,
1 tsk tork körvel
pepparrotsvisp
Koka upp vatten och buljong
När buljongen är löst, tillsätt lök och ärtor
Koka upp och koka 10 min
Mixa
Tillsätt grädde, körvel, salt o peppar
Hetta upp och servera med en klick pepparrotsvisp i tallriken.
Äppelpannkakor, se föregående inlägg.
Fred:
ca 1 kg räkor 70/90
kräftor?
vitlöksbröd m broccolipesto
goda ostar
kex
vindruvor
Vitlöksbröd m riven ost
1 plåt
50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
4 msk rapsolja
2 tsk salt
Ca 13 dl vetemjöl
Garnering:
4 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor, pressade
ca 200 g ost, riven
hackad persilja, färsk
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt vatten, olja, salt och vetemjöl, lite i taget.
Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Dela degen i lika stora bitar
Kavla ut degen, ca ½ cm tjock, på 2 plåtar med bakplåtspapper.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Tryck hål i degen med pekfingret så att inga luftbubblor bildas under gräddningen.
Garnering:
Blanda olja och vitlök i en skål.
Pensla blandningen på degplattan och strö över ost och persilja.
Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min eller tills det fått fin färg.
Låt det svalna på plåten.
Skär brödet i bitar med en vass kniv.
Broccolipesto
Ca 500 g broccoli
10 ramslöksblad lr 2-3 vitlöksklyftor
1 kruka finhackad basilika
1-2 dl rostade pumpakärnor
Ca 1 dl olivolja
Salt o nymald sv.peppar
Ev riven parmesan
Dela broccolin i buketter, skala ev och skiva och dela stocken i bitar
Lägg stockdelarna i kokande saltat vatten, låt koka i 3-4 min innan du lägger i buketterna
Slå av vattnet när broccolin är nästan mjuk
Spola den genast med kallt vatten i durkslag
Mixa broccoli, ramslök, pumpakärnor och basilika
Tillsätt olivolja lite i taget
Smaka av
Rör om före servering och strö ev parmesan över.
Lörd:
Mangochutney kyckling
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk smör
1 purjolök
1 röd paprika
1 hönsbuljongtärning
3 dl vatten
1,5 msk kinesisk soja
2 tsk sambal oelek
3 dl fraiche
3 msk mango chutney
1 st mango
Skär ansad purjolök och paprika i strimlor.
Dela eventuellt filéerna i mindre bitar.
Salta och peppra dem
Bryn dem i stekpanna i 1 msk smör, 2-3 minuter på varje sida. Smula ned buljongtärningen och tillsätt vatten, soja, sambal, fraiche och mango chutney.
Låt såsen sjuda ca 10 minuter eller tills kycklingen är färdig
Lägg i purjolöken och paprikan och låt dem bli varma och lite mjuka
Halvera mangon, skär bort skalet och kärnan, skär fruktköttet i bitar
Lägg i mangon i grytan strax före serveringen.
Servera m ris eller nudlar.
Sönd:
Kalaskassler
4 port.
2 dl ris
1 kn persilja
1 kn gräslök
400 gr kassler
150 gr riv ost
Paprikasås:
2 msk smör
1 tsk paprikapulver
1 röd paprika, finstrimlad
1 hackad gul lök
2 msk vetemjöl
4 dl buljong
½ dl grädde
Salt, peppar
Sätt ugnen på 225 gr
Koka riset enl. förpackningen.
Hacka persilja och gräslök blanda med riset
Lägg det i en smord ugnssäker form.
Skär kasslern i ½ cm tjocka skivor.
Varva kassler och ost.
Smält smöret rör ner paprikapulvret.
Fräs paprika o lök en kort stund i fettet.
Rör ner mjölet och späd med buljongen och grädde.
Låt koka 3-5 min.
Smaka av med salt o peppar.
Häll såsen över kasslern i formen.
Gratinera mitt i ugnen ca 15-20 min.
Marängsviss för vuxna
4 persikor (kan bytas mot 6 plomon)
3 msk strösocker
2 apelsiner, saften
1 dl grovt hackade nötter
4 stora chokladmaränger
2 dl vispgrädde
1 dl mascarpone
½ lit vaniljglass
2 dl färska bär
Sätt ugnen på 200 gr
Kärna ur och klyfta persikorna
Lägg dom i en ugnsform och strö över socker, pressa över apelsin och strö över nötterna
Stek i ugnen till frukten precis börjar koka, ca 15 min
Bryt marängerna i bitar och lägg hälften på ett uppläggningsfat
Vispa grädden mjuk och vispa sen i mascarponen
Varva frukt, nästan all grädde och glass i tunna skivor på marängerna och strö resterande maränger på
Toppa med lite grädde och bär.
Chokladmaränger
9 st
100 g mörk choklad
3 äggvitor
1.5 dl strösocker
Sätt ugnen på 125 gr
Smält chokladen i ett vattenbad.
Ta chokladen från värmen och låt den svalna.
Vispa äggvitor och 1/3 av sockret till ett fast, vitt skum.
Tillsätt resterande socker och fortsätt vispa till ett ännu fastare skum.
Ringla ner chokladen i äggviteskummet.
Klicka upp maränger på en plåt med bakplåtspapper.
Varken blanda eller rör om, se bara till att få med choklad och äggviteskum på varje maräng, rör du om blir marängerna bruna i stället för melerade.
Grädda 1 timme och 30 minuter.
Låt dem sedan gärna ligga kvar på plåten i rumstemperatur över natten så att de blir riktigt torra och spröda.
ÄPPELPANNKAKOR
Låt oss ta vara på äpplena innan säsongen tar slut. Här kommer ett smarrigt recept på äppelpannkakor.
Du behöver:
150 g havregryn
2 dl mjölk
1-2 tsk. kanel
1 ägg
lite salt
1 tsk. bakpulver
2 stora äpplen
kokosolja till stekning
Såhär gör du:
-Lägg i ägg, havregryn, mjölk, salt, kanel och bakpulver i en mixer. Blanda allt tills du har en jämn och fin smet.
- Riv äpplena grovt och blanda i smeten.
- Stek små pannkakor i lite olja på medelvärme
- Ät dem med färska äpplen och lite agavesirap.
Vi vände dom i råsocker.
Någon frågade om det här med att all text inte är lika, och det beror på att jag kopierar och spar recept från lite olika ställen och sen kopierar in dom här. Ibland går det inte att ändra strl o färg heller. Det kan se bra ut när jag skriver, men spars som det såg it innan ändå. Hoppas ni kan läsa recept ni är intresserade av ändå.
Veckans ört:
Finns en uppsjö av myntor och vad du än gör så plantera inte denna i din trädgård utan att se till att den inte förökar sig. Mynta sprider sig med blixtens hastighet och du får mer än du kan göra av med. Myntan är god som smaksättare i asiatisk mat, desserter och te såklart men funkar till mycket mer. Drinkar och smaksättare i vatten t.ex
Veckans bröd:
Valnötsbröd med rosmarin
100 g valnötter
25 g jäst
3 dl vatten
1,5 tsk flingsalt
2 tsk flytande honung
3 msk olivolja
3 msk färsk rosmarin hackad
6-7 dl vetemjöl
Grovhacka nötterna.
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervärme, 37 grader.
Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt salt, honung, olivolja, nötter och rosmarin.
Arbeta in mjölet till en ganska lös deg.
Pudra över lite mjöl och låt jäsa under duk cirka 1 timme.
Sätt ugnen på 250 gr
Stjälp upp degen på mjölat bord, den ska inte knådas.
Dela degen i fyra delar. Forma dem till avlånga smala bröd och vrid dem.
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och pudra över lite mjöl.
Bröden behöver nu inte jäsas utan ska gräddas direkt.
Sätt in plåten mitt i ugnen. Grädda 5 minuter.
Stäng av ugnsvärmen och fortsätt grädda i eftervärmen ca 12 minuter.
Låt svalna på galler utan duk.
Servera bröden nygräddade eller frys in och sprödvärm vid servering.
Veckans sallad:
Broccolisallad med avokado
250 g broccoli
1 rödlök
1 avocado eller ½ pkt fryst
½ gurka
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
Salt & sv.peppar
70 g blandad sallad
Ansa, dela och koka broccolin i lättsaltat vatten i micron ca 5 min
Låt den rinna av
Skölj salladen
Låt den rinna av
Dela löken, ta bort kärnan och strimla halvorna
Tärna avokadon
Skala, dela, kärna ur gurkan och tärna den
Blanda grönsakerna med olja & vinäger och smaka av
Vänd ner salladsbladen
Veckans vego:
Blomkål under frasigt täcke
4 port
1 blomkålshuvud ca 500 g
2 msk smörolja
5 ägg
2 dl grekisk yoghurt
1 dl grädde
40 g parmesan
100 g salladsost m peppar
1 citron
Lite riven muskot
Salt Nymald peppar
1 kn dragon
4 skivor dagsgammalt bröd
Sätt ugnen på 200 gr
Dela blomkålen i små buketter, ca 3 x 3 cm.
Allt kan användas (även stocken), skölj blomkålen i kallt vatten och låt det rinna av ordentligt. Smörj en ugnsfast form med lite smörolja och lägg blomkålen i formen.
Blanda ihop ägg, yoghurt, grädde, hälften av parmesanosten, salladsost och rivet citronskal, lite riven muskotnöt, salt och peppar till en äggstanning.
Hacka dragon och blanda ned hälften i äggstanningen.
Skär brödet i grova tärningar och strö dem över blomkålen, häll på äggstanningen och blanda runt ordentligt så att bröd och blomkål täcks av äggstanningen.
Strö över resten av parmesanosten och droppa över olivolja.
Grädda i 15–20 minuter tills äggstanningen har stannat och blomkål och bröd har blivit gyllenbrunt och frasigt.
Ta ut blomkålsgratängen ur ugnen och strö över generöst med hackad dragon.
Gratängen kan även göras med jordärtskocka, broccoli, spetskål eller savojkål.
Månd:
Senapssås:
1/2 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 msk fransk senap
ca 1 msk konc kalvfond
2 msk maizena majsstärkelse
salt, peppar
Serveringsförslag:
klyftpotatis
rårörda lingon
Ugn 225°
Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla i ca 5 min.
Blanda i köttfärs, ansjovis, persilja, ägg, salt och peppar och forma till 8 biffar.
Hetta upp smöret i en stekpanna och stek biffarna tills de har fått färg.
Lägg över biffarna i en vid kastrull.
Senapssås:
Koka ur stekpannan med vatten och tillsätt grädde, senap, fond samt majsstärkelse och låt såsen koka ihop några min.
Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över biffarna och efterstek strax under ugnens mitt ca 15 min.
Ta ut och garnera med persilja.
Servera med klyftpotatis och rårörda lingon.
Tisd:
Laxfilé i ugn
Ca 150 gr laxfilé/pers
Salt
Citronpeppar
Dill
1 brk Fraiche, gärna mager
100 gr stenbitsrom
Sätt ugnen på 175 gr
Lägg fisken med skinnsidan ner i en ugnsform
Krydda med citronpeppar, salt och rejält med dill.
Stek i ugnen tills den känns klar 25-30 min.
Rör ihop fraiche och rom
Servera med kokt potatis och sallad.
Onsd:
Falukorvsgryta
8 dl vatten
3 msk kycklingfond
300 g palsternacka i bitar
300 g morötter i slantar ev delade
500 g potatisar i mindre bitar
250 g mindre broccolibuketter
1 rödlök, halverad och skivad
600 g falukorv, i bitar
Smör
½ dl idealmjöl
1 ½ dl matl.grädde
Salt & sv.peppar
3 msk finriven pepparrot
150 g sockerärtor, ansade och delade i mindre bitar
Kryddgrönt
Koka upp vatten och fond
Lägg ner palsternacka, potatis och morot
Koka i 5 min
Tillsätt korv, broccoli och lök
Sjud i 10 min
Sila av fonden men spar den
Låt grönsaker o korv vara kvar i durkslaget
Smält smöret och rör ner mjölet
Späd med den avsilade fonden lite i taget under vispning
Tillsätt grädde och låt det puttra ca 3 min
Smaka av med salt, peppar och pepparrot
Lägg i korv och grönsaker
Vänd i sockerärtorna och låt det bli varmt
Garnera med kryddgrönt
Torsd:
Skär kycklingfilén i strimlor.
Fräs ingefäran i oljan i en kastrull.
Lägg i kycklingstrimlorna och smulad buljongtärning eller fond.
Låt ”koka” ett par minuter.
Tillsätt ris och vatten och koka ca 5 minuter.
Blanda i grönsakerna koka ytterligare ca 5 minuter.
Rör ner kokosmjölken, smaka av med, pressad lime, salt och peppar.
Blanda ner koriandern.
Tuppkaka
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 pkt flagad mandel
ca 50 gr smör i cm-kuber
Sätt ugnen på 225 gr
Vispa ägg och socker
Rör i mjöl
Häll i en smord form med löstagbar botten
Strö över mandel och fördela smöret på
Gräddas i ca 14-15 minuter.
Påminner lite om toscakaka.
Fred:
Shakshuka
Tomatröra m ägg och ost
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 msk olivolja
0,5 tsk harissa
1 burk körsbärstomater
1 tsk malen spiskummin
salt och nymald svartpeppar
4 små ägg
4-6 labnehostbollar eller 100 g fetaost
färsk koriander eller bladpersilja
lite chiliflakes
rostat bröd
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och hacka löken och vitlöken.
Hetta upp oljan i en stekpanna som tål ugnsvärme och fräs lökhacket på medelvärme cirka 5 minuter, det ska mjukna men inte få färg.
Lägg i harissan och låt den fräsa med någon minut.
Häll i körsbärstomaterna och mosa dem med en potatisstöt eller gaffel.
Krydda med spiskummin och salt och peppar efter smak.
Låt det koka ihop till en tjock tomatröra.
Du kan också använda överbliven ratatoille eller tomatröra av annat slag
Knäck försiktigt i äggen en bit ifrån varandra och ställ in pannan i mitten av ugnen.
Baka tills äggvitan stelnar, cirka 10–12 minuter. Rör inte.
Bryt i labnehbollarna eller smula över fetaost.
Klipp över koriander eller bladpersilja och strö gärna på lite chiliflakes eller svartpeppar.
Ät med rostat bröd att ösa upp shakshukan på.
Honungsmarinerade kycklingvingar
4 pers
600 g kycklingvingar
Marinad:
2 msk flytande honung
4 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
3 msk chilisås
2 krm chili
1 salladslök
Guacamole:
1 röd chilifrukt
2 mogna avokador
2 msk finhackad persilja
½ citron, pressad saft
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
ev 1 msk naturell yoghurt
Kärna ur och finhacka chilin.
Mosa ihop avokadokött, persilja, citronsaft, olja, salt och peppar.
Det är gott med lite större bitar i röran.
Paprikadipp:
200 g grillad paprika, finns att köpa färdig
2 vitlöksklyftor
½ gul lök i bitar
1 krm spiskummin
3 msk finhackad persilja
½ lime pr saft från
Strimla paprikan
Mixa paprika, vitlöksklyftor, gul lök, spiskummin, persilja och limesaft.
Doppa kycklingen i dippen,
Garnering:
färska örter
salladslök
Sätt ugnen på 225°.
Lägg kycklingen i en plastpåse.
Blanda honung, olja, riven vitlök, chilisås, chilikrydda och skivad salladslök och häll i påsen, och blanda om.
Låt marinera, gärna över natten.
Lägg kycklingen i en smord ugnsform.
Tillaga strax under mitten i ugnen, ca 25 minuter.
Vingarna ska ha en innertemperatur på 82°.
Garnera med färska örter och skivad salladslök.
Servera med guacamole och paprikadipp.
Lörd:
Malins räkpasta
4 st portioner tagliatelle
1 st squash (normalstor)
15 cm purjolök
1 st röd paprika
1 st vitlöksklyfta
1 tsk curry (testa dig fram till rätt mängd)
1 msk olivoja
2 msk chilisås (testa dig fram till rätt mängd)
2 dl kokbar crème fraiche
1 st äpple, skalat och tärnat
300 gram skalade räkor
salt och peppar
Dela squashen i halvmånar.
Dela och skölj purjolöken och hacka den sedan.
Skär paprikan i bitar.
Hetta upp olivoljan i en stekpanna, pressa i vitlöksklyftan, tillsätt curryn och stek grönsakerna tills de mjuknar något.
Börja koka pastan under tiden.
Tillsätt chilisås och crème fraiche i stekpannan och låt det hela koka upp.
När pastan börjar bli klar, tillsätt räkorna och äpplet i såsen - räkorna får inte bli sega!
Smaka av med salt och peppar och servera med pastan
Sönd:
Krämig lövbiffs o potatisgratäng m kantareller
4 port
700 g potatis
600 g lövbiff
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 röd paprika
1 gul paprika
1 purjolök
200 g färsk spenat
200 g kantareller
smör till stekning
Gratängsås:
2 1/2 dl vatten
2 msk konc kalvfond
5 dl grädde
5 msk vetemjöl
3 (!) msk dijonsenap
140 g riven gräddädelost
Gratinering och garnering:
1 dl riven lagrad ost
kryddgrönt
Ugn 225°
Skala och skiva potatisarna tunt.
Skär lövbiffen i centimetertjocka strimlor. Krydda.
Bryn köttet i smör i omgångar i stekpanna. Ta av från järnet.
Kärna ur och tärna paprikorna.
Ansa och strimla purjolöken.
Ansa spenaten.
Fräs lök, paprikor och spenat blankt och smidigt, se till så att all vätska från spenaten kokar bort.
Blanda kött, potatis och grönsaker. Fördela blandningen i en smord ugnsform.
Stek kantarellerna torra i smör i stekpanna. Ta undan några till garnering.
Gratängsås:
Vispa ihop ingredienserna och häll såsen över gratängen.
Peta med en gaffel så att såsen rinner ner mellan fyllningen på alla ställen.
Strö över ost.
Gratinera mitt i ugnen 45 min.
Garnera med de sparade stekta kantarellerna och kryddgrönt.
Sätt ugnen på 200ºC.
Ta fram en kastrull. Smält smöret och blanda ner havregryn, mjöl och socker.
Tryck ut degen med en sked i en pajform ca 22 cm i diameter.
Förgrädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt den svalna.
Skala och skär äpplena i klyftor. Fördela dem i pajskalet.
Smält smör i kastrullen och rör sedan ner socker och mjöl.
Vispa ner grädden till en tjock sås och låt den koka upp under omrörning så att det inte fastnar på bottnen.
Låt såsen sjuda några minuter. Rör ner kanel och mandel.
Bred ut såsen över äpplena. Ställ in i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
Låt svalna 10-30 minuter före servering.
Servera med vispad grädde smaksatt med vaniljpulver
Nu ärdet jag, Elle som skriver igen. Igår hade vi en liten matlagningsdag. Här kommer recepten :)
Blomkåls och broccolisoppa
1\2 blomkåshuvud
1 broccolistånd
1-2 lökar
Smörolja
8 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 dl mjölk
2 msk mjöl
Salt, peppar och ev 2 tsk körvel
Grovhacka löken. Rensa blomkål och broccoli men behåll stammen.
Skiva i ca 2 cm tjocka skivor åt 2 håll så du får som tärningar.
Fräs löken i smöroljan i en gryta. Låt grönsakerna fräsa med mot slutet.
Häll i vatten och buljong. Koka 10 min.
Blanda ihop mjölk och mjöl. Häll i soppan under omrörning och låt koka 3 min.
Vispa soppan med en ballongvisp av stål om du vill ha den lite slätare.
Krydda efter smak.
Korvgryta med rotsaksmix
600 g. rotfruktsmix, Garant
400-500 g. falukorv
200 g. rensade bondbönor ( kan uteslutas eller bytas ut mot tex soyabönor eller majs)
4 dl vatten
1 buljongtärning
2 dl mjölk
3 msk mjöl
Ca 1 msk senap
Salt och peppar
Fräs rotfrukter att lite så det tinar. Häll på vatten och buljongtärningen.
Koka 5 min.
Häll i korv och bondbönor. Koka 3 min.
Blanda ihop mjölk och mjöl, häll i under omrörning.
Koka 3 min.
Ha i senap och smaka av.
Servera med potatis och extra senap.
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
500 g köttfärs
2 msk smörolja
1 brk hela tomater, eller körsbärstomater
1 tsk spiskummin
½-1 tsk chilipulver (kan uteslutas)
1 tsk paprikapulver
1 buljongtärning
2 dl vatten
1 squash eller 2 morötter
1 strimlad paprika
1 tetra kokta bönor (vita, svarta eller kidney tex)
1 tsk salt
1 krm sv.peppar
1 dl halverade gröna oliver
Servera med ris, blanda gärna ner 1 tärnad röd eller gul paprika och några torkade, strimlade aprikoser i det direkt då det är klart, låt det stå en stund under lock.
Skala, dela ock skiva löken och finhacka vitlöken
Fräs det tillsammans med köttfärsen i fettet i en gryta
Vänd ner tomater, kryddor, buljongtärning och vatten
Låt allt koka upp och koka i ca 6-7 min
Tärna squashen under tiden, vänd ner den, paprikan och bönorna i grytan
Låt detta puttra med i ca 5-10min
Smaka av och strö över halverade oliverna
Servera med riset.
Ja inte tillsammans på tallriken, men efter varann funkar bra.
Fläskfile'gryta m färskost
1 fläskfile' a 600 g, funkar med annat färskt fläskkött som inte är så fett med.
150 g champinjoner
2 paprikor ex gul och röd
1 ask färskost, ex philadelphia paprika
2.5 dl grädde
2 msk tomatpure'
2 msk ox eller köttfond
1 msk smör till stekning
Skär fläskfilen i cm tjocka skivor, bryn i en gryta.
Fräs skivade champinjoner och paprika tillsammans med köttet.
Rör först i tomatpuren, häll sedan i grädde, fond och färskost. Låt allt koka ihop, smaka av med salt och peppar.
Smulpaj i glas med hallon
6 personer
Pajsmulor:
125 g smör
1 dl strösocker eller rörsocker
2 ½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
Fyllning:
250 g kesella vanilj
1 dl lemon curd
250 g hallon
Garnering:
hallon
ev citronmeliss
Sätt ugnen på 175°.
Pajsmulor:
Dela matfettet i tärningar.
Blanda det med övriga ingredienser i en bunke.
Låt vila övertäckt i frysen, ca 30 minuter.
Fördela smulorna i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda mitt i ugnen, 12?15 minuter. Vänd smulorna efter halva tiden. Ta ut och låt dem svalna.
Blanda kesella och lemon curd.
Placera lite pajsmulor i botten på serveringsglasen.
Varva hallon, kesellablandning och smulor i glasen.
Avsluta med hallon och strö över lite smulor.
Garnera med ev citronmelissblad och servera.
Fisk månd- sönd? Nej det äter man inte så klart men lägger ändå in recept med fisk eller skaldjur alla dar så får ni fixa resten på egen hand. Hoppas ni spar recepten och provar varenda ett.
Veckans ört:
Kineser, egyptier, greker, romare ja alla använder de timjan! Förökas lätt genom sticklingar och är flerårig ört med små mörkgröna blad och lilafärgade blommor. Används till alla kötträtter, soppor, ost & grönsaksrätter.
Är den timjan som odlats utomhus och härdats av sol, vind och vatten. Den timjan används mycket sällan som dekoration då den är så kraftig i sin struktur. Backtimjan används istället till smaksättning av grytor, fonder mm.
Finns även citrontimjan och timjan är nog den ört jag använder mest, gärna till fisk
Byter ofta ut basilika som jag bara inte kan med mot timjan, funkar utmärkt.
Veckans bröd:
Fröigt knäckebröd
2½ dl majsmjöl
½ dl solrosfrö
½ dl pumpakärnor
½ dl sesamfrön
½ dl linfrö, kan så här i kräffttider bytas mot stötta dillfrö
1 tsk salt
½ dl olivolja
2½ dl varmt vatten
Flingsalt
Sätt ugnen på 150 gr
Blanda samman alla ingredienser utom flingsaltet
Platta ut degen tunt på pappersklädd plåt, sätt gärna en plastpåse på handen så går det lättare
Strö sist över flingsalt
Grädda brödet 1 timme, stäng av ugnen och låt det stå ytterligare 15 min, gärna med luckan lite öppen.
Veckans sallad:
Grekisk bondsallad
4 tomater
1 gurka
1 röd lök
1 grön paprika
ev några blad grönsallad
200 g fetaost
150 g svarta oliver
oregano
Servera med:
olivolja
vinäger
Skölj och skär tomater och gurka i bitar.
Skala och skär löken i tunna klyftor eller ringar.
Dela och kärna ur och skiva paprikan.
Skär fetaosten i trekantiga bitar.
Lägg upp tomat, gurka, lök, paprika, salladsblad och fetaost på tallrikar.
Strö över oliver och oregano.
Servera med olja och vinäger.
Veckans vego:
Pasta m tomatsås, sv oliver och parmesan
Koka pastan enl anvisning
Häll av oliverna
riv parmesan
Tomatsås (4 port)
4-6 tomater
1 röd paprika
1 lök, röd eller gul
2 vitlöksklyftor
Olivolja
Salt, peppar, basilika eller timjan
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär alla grönsaker i grova bitar/tärningar.
Krossa eller hacka vitlöken och fördela över det röda.
Ringla en skvätt olja över alltsammans.
Baka grönsakerna i ugnen i 20-30 min eller tills de ser vackert mosiga och en aning rostade ut.
Låt dem svalna, mixa med stavmixer precis så mycket att det blir såsigt, inte mer.
Krydda med salt, peppar och gärna riven färsk basilika.
Servera såsen varm till pasta med grovriven parmesan, nymald svartpeppar och svarta oliver.
Tomatsåsen är också toppen som bas för alla typer av soppor, såser och grytor.
Servera m sv oliver, ev feta och riven parmesan.
Månd:
Rimmad torskrygg
ca 500 g torskrygg i 4 portionsbitar
1 tsk salt
1 tsk socker
smörolja
Färsk spenat
1 vitlöksklyfta
Smör
salt o peppar
Blanda salt och socker
Strö 1 tsk av blandningen på ett fat där alla fiskbitar får plats
Lägg på fisken och strö den andra tsk av blandningen över fisken
Låt stå i 20 - 25 min, torka av fisken
Stek fisken i smöroljan i panna ca 3 min på varje sida
Pr vitlöken i smöret i en stekpanna och fräs spenaten, salta o peppra
Servera med vitlöksfräst spenat och kokt potatis.
Tisd:
Lyxig krabbsallad
2 kokta krabbor
1 rött äpple
2 avokado
2 schalottenlökar
2 msk riven pepparrot
2 msk press citron
Salt och peppar
1 kn gräslök
1 msk olivolja
Plocka ur krabbköttet
Strimla äpplet
Tärna avokadona
Hacka löken
Blanda allt i en skål
Häll över citron och blanda väl
Smaksätt med s & p
Klipp över gräslök och ringla över oljan
Onsd:
Stekt rödspätta med räk och romsås
Panera den tinade fisken först i mjöl, sen ägg och slutligen i panko ströbröd.
Stek den frasig på båda sidor i smör
Servera med citronklyftor, gröna ärtor och räk och romsås.
Räk och romsås
2 dl grädfil
1 dl majonnäs
100 g räkor, delade
1 brk stenbitsrom
rivet skal av ½ citron + några droppar pressad saft
Torsd:
Fisksoppa med räkor, dill och citron
4 pers
400 g valfri fiskfilé
150 g skalade räkor
1 morot eller 100 g tärnad squash
1 gul lök
½ msk smör
1–2 msk färskpressad citron
7 ½ dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
½ dl hackad dill
salt och peppar
2 tsk finrivet citronskal
Skär fiskfilén i bitar.
Skala och finhacka 1 morot och 1 gul lök.
Fräs grönsakerna i smör i en kastrull.
Tillsätt 1–2 msk färskpressad citron och 71/2 dl vatten.
Smula ner fiskbuljongtärningarna och låt koka i 5 minuter.
Rör ner vispgrädde, hetta upp och lägg i fisken.
Dra bort från värmen och låt stå på trä 10 min med lock
Tillsätt de skalade räkorna och hackad dill, salta och peppra.
Toppa med 2 tsk finrivet citronskal.
ca 12 bitar
Mördeg: Hacka samman alla ingredienserna till en deg.
Tryck ut den jämnt i en rund form med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter.
Ställ kylskåps-kallt att vila i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°.
Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter, eller tills det börjar få svagt gyllenbrun färg.
Ta ut formen och sänk värmen till 175°.
Fyllning: Tvätta citronerna väl och finriv det yttersta gula på skalet.
Pressa ur saften.
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna.
Vispa samman ägg och socker lätt.
Tillsätt den ovispade grädden, citronsaft, citronskal och vaniljfrön.
Rör om.
Häll fyllningen i pajskalet och ställ in formen i nedre delen av ugnen.
Grädda tills fyllningen nätt och jämnt stannat, det tar ca 30 minuter.
Låt kallna.
Lossa pajen från formen.
Toppa med björnbär och sikta över lite florsocker vid servering.
Fred:
Fisktaco
600 g vit fiskfilé
1 dl vetemjöl
1 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 ägg
1 1/2 dl panko eller ströbröd
1/2 l frityrolja
Rödkålssallad:
1/4, 700 g rödkålshuvud
1 msk pressad limesaft
1 msk dijonsenap
2 äggulor
1 1/2 dl rapsolja
Servering:
Börja med salladen: Strimla kålen fint.
Blanda limesaft, senap, pressad vitlök och äggulor i en skål.
Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Var försiktig så att det inte skär sig.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda med kålen lite i taget, det ska inte bli för kladdigt.
Blir det majonnäs över, servera den bredvid.
Låt dra i kylskåp tills allt är klart.
Dela fisken i bitar.
Blanda mjöl med chilipulver, spiskummin, paprikapulver, salt och peppar.
Vispa upp ägget.
Vänd fiskbitarna först i mjölblandning, sedan i ägg och sist i panko.
Värm oljan i en låg, vid kastrull till 180°.
Fritera fiskbitarna några i taget ett par minuter per sida tills de fått fin färg.
Låt dem rinna av på hushållspapper.
Servera fiskbitarna i tacoskal med rödkålssallad och limeklyfta.
Zucchini-wraps
1 mellanstor zucchini
1 ägg
2 msk kokos eller rismjöl
1/2 msk fiberhusk
1 msk riven rödlök
salt & peppar
Sätt ugnen på 180 grader.
Riv zucchinin salta den lätt.
Låt den gärna ligga i ett durkslag några minuter så vätskan får dra ur innan du lyfter över den till en bunke så kramar du ur vätskan en extra gång.
Blanda ihop övriga ingredienser till en smet.
Klicka ut fyra stora lika delar på en bakplåtsklädd plåt.
Platta till fyra rundlar, ca 15 cm i diameter.
Tillaga i ugnen i ca 20-30 minuter tills de har fått färg och känns torra.
Låt svalna en stund innan du tar bort dom från plåten.
Servera som taco eller fyll med annat gott.
Lörd:
Tortellinigratäng med lax och räkor
4 pers
500 g färsk fylld pasta, t.ex med ostfyllning.
200 g kallrökt lax, strimlad
100 g skalade räkor
ca 120 g kronärtskockhjärtan
150 g körsbärstomater
1/2-1 dl riven lagrad ost
Gratängsås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
8 dl standardmjölk
1 krm riven muskotnöt
2 msk grovt hackad dill
salt, svartpeppar
Garnering:
dill
citronklyftor
Sätt ugnen på 225 grader.
Blötlägg tortelliniknytena i kallt vatten.
Gratängsås:
Smält smöret och vispa ner mjölet, lite i taget.
Tillsätt mjölken och fortsätt vispa.
Koka på svag värme ca 5 minuter tills såsen tjocknar.
Rör om hela tiden så att såsen inte bränner vid.
Smaka av med salt, peppar, riven muskot och hackad dill.
Strimla laxen, skala räkorna och kvarta kronärtskockshjärtanen.
Häll vattnet av pastan och blanda sedan med lax, räkor, kronärtskockor, tomater och sås i en smord ugnsform.
Strö över riven ost.
Gratinera mitt i ugnen ca 25-30 minuter.
Garnera med dill och citron.
Servera med sallad.
Sönd:
Fiskfärsbiffar med kräftsås
400 g vit fiskfilé, helt tinad
1 dl kräftstjärtar
2 ägg
2 msk pot.mjöl
1 dl lättfraiche
Salt & peppar
Lite cayenne
2 msk smörolja
Sås:
1 dl lättfraiche
2 tsk hummerfond
1 dl kräftstjärtar, grovhackade
2 msk hackad dill
Salt & peppar
Ev lite cayenne
½ citron i klyftor
Mixa fisken med kräftstjärtar, ägg, pot.mjöl, och fraiche
Smaka av
Hetta upp stekpanna med smörolja till medelvärme
Skeda upp färs i pannan och platta ut till biffar
Stek ca 3 min/sida
Blanda såsen och smaka av
Servera biffarna med såsen, citronklyftor, potatismos och ärtor
Blåbärsparfait
225 g frysta blåbär
1 dl strösocker
2 äggulor
1 dl florsocker
3 dl vispgrädde
2 äggvitor
Tina bären något
Mosa dem med socker till en puré i en stor bunke
Vispa äggulor och florsocker pösigt, rör ner det i blåbärspurén
Vispa grädden hårt
Vispa äggvitorna till fast skum
Rör ner grädden i blåbärssmeten
Vänd sen ner äggvitorna
Häll i en form och frys minst 6 timmar eller gärna över natten
Tina den i kyl ca 30 min och servera med färska bär och vispgrädde.
Du tar ett gäng Dumlekolor och lägger på bakpappersklädd plåt, sätter den i 180 gr varm ugn i 5-6 min. Och vips har du nybakade chokladflarn.
Gjorde på både lakrits och mörk Dumle med, men dom vanliga blir bäst.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|