Matsedeln

Senaste inläggen

Av Neta - 14 september 2017 23:30




Lingondricka, kokt

Koka 2 liter lingon och 1 liter vatten cirka 5 min. Det går självklart bra att halvera eller dubbla mängderna. (Jag dubblade)
Skumma väl. Mosa bären lätt med en slev. (Jag tog mixerstaven o körde lite)
Sila ordentligt! Jag låter min rinna i natt.
Mät 3 dl socker per liter lingonvätska. Koka vätskan och socker i cirka 5 minuter. Skumma igen.
Häll upp saften i väl rengjorda flaskor.
Förvara i kylen eller i frysen. Tänk då på att inte fylla flaskorna ända upp och att använda plastflaskor.


Lingongele'

1 l lingondricka avrunnen, osötad
9 dl strösocker (765 g )
Gör så här
1Koka bara 1 liter saft åt gången till gelé. Mät och häll den i en stor gryta, helst en som rymmer 10 liter. Då får du det bästa resultatet. Koka saften 3-5 minuter. Rör ner sockret lite i taget, så att det hinner lösa sig. Låt geléet koka sakta utan omrörning.
2Gör geléprovet: Häll lite hett gelé på en riktigt kall tallrik. Dra ett streck med en sked genom massan. Om massan inte rinner ihop är geléet färdigt.
3Ta grytan från värmen och låt den färdigkokta massan stå några minuter. Ta försiktigt bort skummet med en hålslev. Ös upp gelémassan i väl rengjorda och varma glas. Låt geléet kallna innan lock sätts på.



Lingonsylt

Väg lingonen, ta lika mycket syltsocker och häll det i en kastrull
Koka upp långsamt och koka i 10 min
Skumma! Låt svalna under lock och häll upp på burkar.
Förvara i kyl.



Lingontarte

Degen
250 g rumstempererat smör
450 g vetemjöl
100 g strösocker
2 st äggulor
2 vispade äggvitor

Fyllning
5 dl lingon
2 st ägg
0,5 dl rom
1 dl råsocker till lingonen
1 dl vitt socker till fyllningen
1 dl flagad mandel
Gör så här
Blanda socker, smör och äggula. Blanda i mjölet. Vispa upp äggvitan och häll i. Kör tills det har blivit en deg.
Klä en pajform med höga kanter och ställ in i kylen i 1 timma. Grädda i 10-15 minuter i 175 grader.
Blanda ner råsocker och rom i lingonen. Låt dra några timmar.
Vispa upp äggen med det vita sockret till ett skum. Häll i mandelflarnen.
Fyll tårtbotten med de avrunna lingonen. Häll över mandelskummet. Jämna ut och grädda i 20-25 minuter i 175 grader. Servera med en klick vispad grädde...

Höstdrink

Mixa 9 dl vitt kylt vin med 3 dl lingonsylt
Sila gm finmaskig trådsil 2 ggr
Smaka av med florsocker, börja med 1 msk
Servera gärna med isbitar med lingon i eller ca 1 msk frysta lingon per glas.

Alkoholfritt alternativ
Spä lingondricka med lemonlimeläsk

Lingontarte

Av Neta - 10 september 2017 23:27

  

Veckans ört:

 

 

Oregano

Är släkt med mejram och är den enda ört som smakar mindre färsk än torkad. Funkar till mycket mer än bara pizza t.ex passar den bra till alla ost och tomaträtter.

  


Veckans bröd:

 

Hittade en del kul recept på bröd på Kronjäst sida, fler kommer så småningom

 

Vetesurdegsbröd


1 påse (150 g) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk

¼ pkt (12,5 g) KronJäst för Matbröd, färsk

2,5 dl (250 g) vatten kallt

6,5 dl (390 g) vetemjöl special

2 tsk (12 g) salt


Lös jästen i vattnet.

Blanda alla ingredienser utom saltet 3 minuter långsamt med maskin. När degen gått ihop, öka hastigheten och fortsätt kör ca 4 minuter.

Tillsätt salt och blanda 3 minuter.

Lägg degen i en inoljad bunke och låt jäsa under plast i 2 timmar.

Vik degen efter en timmes jästid.

Lägg försiktigt upp degen på mjölat bord och forma varsamt till två limpor.

Låt jäsa ca 2 timmar, eller dubbel storlek.

Sätt ugnen på 250 grader. Vänd upp brödet på plåt.

Sätt in brödet i ugnen och sänkt till 230 grader.

Grädda ca 25-30 minuter.

Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna på galler.

  

 

Veckans Sallad:

 

Medelhavssallad med melon

 

70-80 g ruccola eller machésallad

2 stora tomater, skivade

½ gurka, skalad och skivad

¼ vattenmelon, i 3-kants tunna skivor

200 g keso med feta och oliv

½ rödlök, tunt skivad

2 dl svarta oliver

Pesto

Olivolja

Färsk oregano

Flingsalt och sv.peppar

 

Skölj och torka salladen, klä ett fat med den

Varva tomat,  gurka och melon ovanpå

Lägg keso på mitten

Strö över rödlök och oliver

Ringla över pesto och olja

Garnera med örter och strö över salt & sv.peppar

   

 

Veckans vego:

 

Broccoli och fetaostbiffar

 

2 schalottenlök

olivolja

1 dl avorioris

1 grönsaksbuljongtärning

3 dl vatten

2 potatisar

150 g broccoli

150 g fetaost

1 ägg

2 tsk potatismjöl

salt, peppar

2 tsk oregano

olivolja till stekning

 

 

Skala och hacka löken och fräs den i en gryta med olja.

Rör i riset och fräs i 1 minut.

Tillsätt buljongtärning och vatten. Koka under lock i 20 minuter.

Skala och tärna potatisen.

Dela broccolin i mindre bitar.

Koka potatisen och broccolin mjuka.

Låt rinna av och mosa potatis broccoli och fetaost.

Blanda i riset, ägg och potatismjöl.

Krydda med salt, peppar och oregano,

Klicka ut ca 12 biffar i stekpanna med i olja och stek tills biffarna fått fin färg.

Servera med sallad och rivna morötter.

       


Månd:

 

Köttfärslimpa texmex med bönsalsa

 

 

500 g blandfärs

1 ägg

1 burk fraiche

1 påse Tacokrydda

1 gul lök

2 msk riven ost

1 nypa salt

 

Salsa:

3 dl kidneybönor, sköljda och avrunna

3 tomater

½ gurka

1 dl majs

1.5 dl chunky salsa, medium

 

Sätt ugnen på 180 grader.

Blanda ihop färsen med ägg, crème fraiche, hackad lök, taco kryddmix och salt.

Lägg i en avlång ugnsform. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.

Strö på ost i slutet.

 

Skär tomater och gurka i bitar.

Blanda i en skål med bönor, majs och salsan

Servera med ris och tortillachips

  

Tisd:

 

Falukorv i ugnen med pepparrotsgrädde

 

500 g falukorv

150 g purjo

200 g cocktailtomater

1 dl hackad dill

3 dl grädde

½ dl färskriven pepparrot

 

Sätt ugnen på 225 gr

Skiva korven och lägg skivorna omlott i en smord ugnsfast form

Skölj och strimla purjon

Dela tomaterna

Fördela purjo, tomater och dill över korven

Blanda grädde och pepparrot och häll över

Tillaga mitt i ugnen ca 20 min

Servera med kokt potatis eller potatismos och gröna ärtor.

  

Onsd:

 

Fänkålsrostad lax

 

800 g benfri laxsida

2 msk fänkålsfrö

½ dl olivolja

1 citron, skalet

½ citron. Skal + saft

Salt

Nymald sv.peppar

 

Sätt ugnen på 200 gr

Lägg laxen på en pappersklädd plåt m skinnsidan nedåt

Stöt fänkålsfröt i en mortel och blanda med olivolja, citronskal och saft

Smaka av detta med salt o peppar

Gnid in laxen med röran och stek fisken mitt i ugnen ca 20 min.

  

Servera med

 

Ängamatsallad

 

300 g, ca 4 potatisar

300 g ca 2 morötter

125 g, ca ¼ blomkålshuvud

2 salladslökar

10 sockerärtor

1 dl majonnäs

2 msk turk yoghurt

1 dl hackad dill

2 tsk repad färsk timjan

Salt och nymald sv.peppar

 

Koka potatis och grönsaker mjuka och låt svalna

Skär dem i mindre bitar och blanda med majonnäs, yoghurt och örter

Smaka av m salt o peppar

   

Torsd:

 

Grön ärtsoppa, matig soppa som går snabbt att göra

 

7 dl vatten

2 hönsbuljongtärningar

1 gul lök, hackad

500 g fr gröna ärtor

2½ dl matlagningsgrädde

salt, peppar,

1 tsk tork körvel

pepparrotsvisp

 

Koka upp vatten och buljong

När buljongen är löst, tillsätt lök och ärtor

Koka upp och koka 10 min

Mixa

Tillsätt grädde, körvel, salt o peppar

Hetta upp och servera med en klick pepparrotsvisp i tallriken.

  

Äppelpannkakor, se föregående inlägg.

  

Fred:

 

ca 1 kg räkor 70/90

kräftor?

vitlöksbröd m broccolipesto

goda ostar

kex

vindruvor

 

Vitlöksbröd m riven ost

1 plåt

 

 

50 g jäst

5 dl vatten, fingervarmt

4 msk rapsolja

2 tsk salt

Ca 13 dl vetemjöl

 

Garnering:

4 msk rapsolja

2 vitlöksklyftor, pressade

ca 200 g ost, riven

hackad persilja, färsk

 

Smula ner jästen i en bunke.

Tillsätt vatten, olja, salt och vetemjöl, lite i taget.

Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.

Dela degen i lika stora bitar

Kavla ut degen, ca ½ cm tjock, på 2 plåtar med bakplåtspapper.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

Sätt ugnen på 250 grader.

Tryck hål i degen med pekfingret så att inga luftbubblor bildas under gräddningen.

Garnering:

Blanda olja och vitlök i en skål.

Pensla blandningen på degplattan och strö över ost och persilja.

Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min eller tills det fått fin färg.

Låt det svalna på plåten.

Skär brödet i bitar med en vass kniv.

  

Broccolipesto

 

Ca 500 g broccoli

10 ramslöksblad lr 2-3 vitlöksklyftor

1 kruka finhackad basilika

1-2 dl rostade pumpakärnor

Ca 1 dl olivolja

Salt o nymald sv.peppar

Ev riven parmesan

 

Dela broccolin i buketter, skala ev och skiva och dela stocken i bitar

Lägg stockdelarna i kokande saltat vatten, låt koka i 3-4 min innan du lägger i buketterna

Slå av vattnet när broccolin är nästan mjuk

Spola den genast med kallt vatten i durkslag

Mixa broccoli, ramslök, pumpakärnor och basilika

Tillsätt olivolja lite i taget

Smaka av

Rör om före servering och strö ev parmesan över.

   

Lörd:

 

Mangochutney kyckling

 

 

4  kycklingfiléer

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

1 msk smör

1  purjolök

1  röd paprika

1  hönsbuljongtärning

3 dl vatten

1,5 msk kinesisk soja

2 tsk sambal oelek

3 dl fraiche

3 msk mango chutney

1 st mango

 

Skär ansad purjolök och paprika i strimlor.

Dela eventuellt filéerna i mindre bitar.

Salta och peppra dem

Bryn dem i stekpanna i 1 msk smör, 2-3 minuter på varje sida. Smula ned buljongtärningen och tillsätt vatten, soja, sambal, fraiche och mango chutney.

Låt såsen sjuda ca 10 minuter eller tills kycklingen är färdig

Lägg i purjolöken och paprikan och låt dem bli varma och lite mjuka

Halvera mangon, skär bort skalet och kärnan, skär fruktköttet i bitar

Lägg i mangon i grytan strax före serveringen.

 Servera m ris eller nudlar.

  

Sönd:

 

Kalaskassler
4 port.

 

2 dl ris

1 kn persilja
1 kn gräslök
400 gr kassler
150 gr riv ost

Paprikasås:
2 msk smör
1 tsk paprikapulver
1 röd paprika, finstrimlad

1 hackad gul lök
2 msk vetemjöl
4 dl buljong
½ dl grädde
Salt, peppar

Sätt ugnen på 225 gr

Koka riset enl. förpackningen.

Hacka persilja och gräslök blanda med riset

Lägg det i en smord ugnssäker form.

Skär kasslern i ½ cm tjocka skivor.

Varva kassler och ost.
Smält smöret rör ner paprikapulvret.

Fräs paprika o lök en kort stund i fettet.

Rör ner mjölet och späd med buljongen och grädde.

Låt koka 3-5 min.

Smaka av med salt o peppar.  
Häll såsen över kasslern i formen.

Gratinera mitt i ugnen ca 15-20 min.
  

Marängsviss för vuxna

 

4 persikor (kan bytas mot 6 plomon)

3 msk strösocker

2 apelsiner, saften

1 dl grovt hackade nötter

4 stora chokladmaränger

2 dl vispgrädde

1 dl mascarpone

½ lit vaniljglass

2 dl färska bär

 

Sätt ugnen på 200 gr

Kärna ur och klyfta persikorna

Lägg dom i en ugnsform och strö över socker, pressa över apelsin och strö över nötterna

Stek i ugnen till frukten precis börjar koka, ca 15 min

Bryt marängerna i bitar och lägg hälften på ett uppläggningsfat

Vispa grädden mjuk och vispa sen i mascarponen

Varva frukt, nästan all grädde och glass i tunna skivor på marängerna och strö resterande maränger på

Toppa med lite grädde och bär.

  

Chokladmaränger

9 st

 

100 g mörk choklad
3 äggvitor
1.5 dl strösocker

Sätt ugnen på 125 gr
Smält chokladen i ett vattenbad.
Ta chokladen från värmen och låt den svalna.
Vispa äggvitor och 1/3 av sockret till ett fast, vitt skum.
Tillsätt resterande socker och fortsätt vispa till ett ännu fastare skum.
Ringla ner chokladen i äggviteskummet.
Klicka upp maränger på en plåt med bakplåtspapper.
Varken blanda eller rör om, se bara till att få med choklad och äggviteskum på varje maräng, rör du om blir marängerna bruna i stället för melerade.
Grädda 1 timme och 30 minuter.
Låt dem sedan gärna ligga kvar på plåten i rumstemperatur över natten så att de blir riktigt torra och spröda.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 7 september 2017 19:17

ÄPPELPANNKAKOR
Låt oss ta vara på äpplena innan säsongen tar slut. Här kommer ett smarrigt recept på äppelpannkakor.

Du behöver:
150 g havregryn
2 dl mjölk
1-2 tsk. kanel
1 ägg
lite salt
1 tsk. bakpulver
2 stora äpplen
kokosolja till stekning

Såhär gör du:
-Lägg i ägg, havregryn, mjölk, salt, kanel och bakpulver i en mixer. Blanda allt tills du har en jämn och fin smet.
- Riv äpplena grovt och blanda i smeten.
- Stek små pannkakor i lite olja på medelvärme
- Ät dem med färska äpplen och lite agavesirap.

Vi vände dom i råsocker.

Av Neta - 3 september 2017 17:14

 Någon frågade om det här med att all text inte är lika, och det beror på att jag kopierar och spar recept från lite olika ställen och sen kopierar in dom här. Ibland går det inte att ändra strl o färg heller. Det kan se bra ut när jag skriver, men spars som det såg it innan ändå. Hoppas ni kan läsa recept ni är intresserade av ändå.

   

Veckans ört:

 

 

 

Mynta

Finns en uppsjö av myntor och vad du än gör så plantera inte denna i din trädgård utan att se till att den inte förökar sig. Mynta sprider sig med blixtens hastighet och du får mer än du kan göra av med. Myntan är god som smaksättare i asiatisk mat, desserter och te såklart men funkar till mycket mer. Drinkar och smaksättare i vatten t.ex

  


Veckans bröd:

 

Valnötsbröd med rosmarin

 

100 g valnötter

25 g jäst

3 dl vatten

1,5 tsk flingsalt

2 tsk flytande honung

3 msk olivolja

3 msk färsk rosmarin hackad

6-7 dl vetemjöl

 

Grovhacka nötterna.

Smula jästen i en bunke.

Värm vattnet till fingervärme, 37 grader.

Rör ut jästen i vattnet.

Tillsätt salt, honung, olivolja, nötter och rosmarin.

Arbeta in mjölet till en ganska lös deg.

Pudra över lite mjöl och låt jäsa under duk cirka 1 timme.

Sätt ugnen på 250 gr

Stjälp upp degen på mjölat bord, den ska inte knådas.

Dela degen i fyra delar. Forma dem till avlånga smala bröd och vrid dem.

Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och pudra över lite mjöl.

Bröden behöver nu inte jäsas utan ska gräddas direkt.

Sätt in plåten mitt i ugnen. Grädda 5 minuter.

Stäng av ugnsvärmen och fortsätt grädda i eftervärmen ca 12 minuter.

Låt svalna på galler utan duk.

Servera bröden nygräddade eller frys in och sprödvärm vid servering.

  

Veckans sallad:

 

Broccolisallad med avokado

 

250 g broccoli

1 rödlök

1 avocado eller ½ pkt fryst

½ gurka

3 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

Salt & sv.peppar

70 g blandad sallad

 

Ansa, dela och koka broccolin i lättsaltat vatten i micron ca 5 min

Låt den rinna av

Skölj salladen

Låt den rinna av

Dela löken, ta bort kärnan och strimla halvorna

Tärna avokadon

Skala, dela, kärna ur gurkan och tärna den

Blanda grönsakerna med olja & vinäger och smaka av

Vänd ner salladsbladen

  

 

Veckans vego:

 

Blomkål under frasigt täcke

4 port

 

1 blomkålshuvud ca 500 g

2 msk smörolja

5 ägg

2 dl grekisk yoghurt

1 dl grädde

40 g parmesan

100 g salladsost m peppar

1 citron

Lite riven muskot

Salt Nymald peppar

1 kn dragon

4 skivor dagsgammalt bröd

 

Sätt ugnen på 200 gr

Dela blomkålen i små buketter, ca 3 x 3 cm.

Allt kan användas (även stocken), skölj blomkålen i kallt vatten och låt det rinna av ordentligt. Smörj en ugnsfast form med lite smörolja och lägg blomkålen i formen.

Blanda ihop ägg, yoghurt, grädde, hälften av parmesanosten, salladsost och rivet citronskal, lite riven muskotnöt, salt och peppar till en äggstanning.

Hacka dragon och blanda ned hälften i äggstanningen.

Skär brödet i grova tärningar och strö dem över blomkålen, häll på äggstanningen och blanda runt ordentligt så att bröd och blomkål täcks av äggstanningen.

Strö över resten av parmesanosten och droppa över olivolja.

Grädda i 15–20 minuter tills äggstanningen har stannat och blomkål och bröd har blivit gyllenbrunt och frasigt.

Ta ut blomkålsgratängen ur ugnen och strö över generöst med hackad dragon.

Gratängen kan även göras med jordärtskocka, broccoli, spetskål eller savojkål.

      

 

Månd:

 

Köttfärsbiffar i senapssås

500 g köttfärs
3/4 dl ströbröd
1 1/2 dl standardmjölk
4 hackade ansjovisar
1 dl hackad persilja 
(spara lite till garnering)
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör

 

Senapssås:
1/2 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 msk fransk senap
ca 1 msk konc kalvfond
2 msk maizena majsstärkelse
salt, peppar

Serveringsförslag:
klyftpotatis
rårörda lingon

 

Ugn 225°
Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla i ca 5 min.
Blanda i köttfärs, ansjovis, persilja, ägg, salt och peppar och forma till 8 biffar.
Hetta upp smöret i en stekpanna och stek biffarna tills de har fått färg.
Lägg över biffarna i en vid kastrull.
Senapssås:

Koka ur stekpannan med vatten och tillsätt grädde, senap, fond samt majsstärkelse och låt såsen koka ihop några min.
Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över biffarna och efterstek strax under ugnens mitt ca 15 min.
Ta ut och garnera med persilja.
Servera med klyftpotatis och rårörda lingon.

   

 

Tisd:

 

Laxfilé i ugn

 

 

Ca 150 gr laxfilé/pers

Salt

Citronpeppar

Dill

 

 

1 brk Fraiche, gärna mager

100 gr stenbitsrom

 

Sätt ugnen på 175 gr

Lägg fisken med skinnsidan ner i en ugnsform

Krydda med citronpeppar, salt och rejält med dill.

Stek i ugnen tills den känns klar 25-30 min.

 

Rör ihop fraiche och rom

 

Servera med kokt potatis och sallad.

  

 

Onsd:

 

Falukorvsgryta

 

8 dl vatten

3 msk kycklingfond

300 g palsternacka i bitar

300 g morötter i slantar ev delade

500 g potatisar i mindre bitar

250 g mindre broccolibuketter

1 rödlök, halverad och skivad

600 g falukorv, i bitar

Smör

½ dl idealmjöl

1 ½ dl matl.grädde

Salt & sv.peppar

3 msk finriven pepparrot

150 g sockerärtor, ansade och delade i mindre bitar

Kryddgrönt

 

Koka upp vatten och fond

Lägg ner palsternacka, potatis och morot

Koka i 5 min

Tillsätt korv, broccoli och lök

Sjud i 10 min

Sila av fonden men spar den

Låt grönsaker o korv vara kvar i durkslaget

Smält smöret och rör ner mjölet

Späd med den avsilade fonden lite i taget under vispning

Tillsätt grädde och låt det puttra ca 3 min

Smaka av med salt, peppar och pepparrot

Lägg i korv och grönsaker

Vänd i sockerärtorna och låt det bli varmt

Garnera med kryddgrönt

   

 

Torsd:

 

Asiatisk kycklingsoppa

 

300 g kycklingfilé
1 msk olivolja
2 msk riven ingefära
1 hönsbuljongtärning eller 2 msk kycklingfond
3/4 dl basmatiris
4 dl vatten
500 g wokgrönsaker, djupfrysta
400 ml kokosmjölk
salt och peppar
färsk koriander
1 lime

 

Skär kycklingfilén i strimlor.

Fräs ingefäran i oljan i en kastrull.

Lägg i kycklingstrimlorna och smulad buljongtärning eller fond.

Låt ”koka” ett par minuter.

Tillsätt ris och vatten och koka ca 5 minuter.

Blanda i grönsakerna koka ytterligare ca 5 minuter.
Rör ner kokosmjölken, smaka av med, pressad lime, salt och peppar.

Blanda ner koriandern.
  

Tuppkaka

 

2 ägg

2 dl socker

2 dl vetemjöl

1 pkt flagad mandel

ca 50 gr smör i cm-kuber

 

Sätt ugnen på 225 gr

Vispa ägg och socker

Rör i mjöl

Häll i en smord form med löstagbar botten

Strö över mandel och fördela smöret på

Gräddas i ca 14-15 minuter.

Påminner lite om toscakaka.

   

 

Fred:

 

Shakshuka

Tomatröra m ägg och ost

 

1 gul lök

2 klyftor vitlök

2 msk olivolja

0,5 tsk harissa

1 burk körsbärstomater

1 tsk malen spiskummin

salt och nymald svartpeppar

 

4 små ägg

4-6 labnehostbollar eller 100 g fetaost

färsk koriander eller bladpersilja

lite chiliflakes

rostat bröd

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Skala och hacka löken och vitlöken.

Hetta upp oljan i en stekpanna som tål ugnsvärme och fräs lökhacket på medelvärme cirka 5 minuter, det ska mjukna men inte få färg.

Lägg i harissan och låt den fräsa med någon minut.

Häll i körsbärstomaterna och mosa dem med en potatisstöt eller gaffel.

Krydda med spiskummin och salt och peppar efter smak.

Låt det koka ihop till en tjock tomatröra.

Du kan också använda överbliven ratatoille eller tomatröra av annat slag

 

Knäck försiktigt i äggen en bit ifrån varandra och ställ in pannan i mitten av ugnen.

Baka tills äggvitan stelnar, cirka 10–12 minuter. Rör inte.

Bryt i labnehbollarna eller smula över fetaost.

Klipp över koriander eller bladpersilja och strö gärna på lite chiliflakes eller svartpeppar.

Ät med rostat bröd att ösa upp shakshukan på.

  

Honungsmarinerade kycklingvingar

4 pers

 

 

600 g kycklingvingar

 

Marinad:

2 msk flytande honung

4 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

3 msk chilisås

2 krm chili

1 salladslök

 

Guacamole:

1 röd chilifrukt

2 mogna avokador

2 msk finhackad persilja

½ citron, pressad saft

1 msk rapsolja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

ev 1 msk naturell yoghurt

 

Kärna ur och finhacka chilin.

Mosa ihop avokadokött, persilja, citronsaft, olja, salt och peppar.

Det är gott med lite större bitar i röran.

 

Paprikadipp:

200 g grillad paprika, finns att köpa färdig

2 vitlöksklyftor

½ gul lök i bitar

1 krm spiskummin

3 msk finhackad persilja

½ lime pr saft från

 

Strimla paprikan

Mixa paprika, vitlöksklyftor, gul lök, spiskummin, persilja och limesaft.

Doppa kycklingen i dippen,

 

Garnering:

färska örter

salladslök

 

Sätt ugnen på 225°.

Lägg kycklingen i en plastpåse.

Blanda honung, olja, riven vitlök, chilisås, chilikrydda och skivad salladslök och häll i påsen, och blanda om.

Låt marinera, gärna över natten.

Lägg kycklingen i en smord ugnsform.

Tillaga strax under mitten i ugnen, ca 25 minuter.

Vingarna ska ha en innertemperatur på 82°.

Garnera med färska örter och skivad salladslök.

Servera med guacamole och paprikadipp.

   

 

Lörd:

 

Malins räkpasta

 

 

4 st portioner tagliatelle

1 st squash (normalstor)

15 cm purjolök

1 st röd paprika

1 st vitlöksklyfta

1 tsk curry (testa dig fram till rätt mängd)

1 msk olivoja

2 msk chilisås (testa dig fram till rätt mängd)

2 dl kokbar crème fraiche

1 st äpple, skalat och tärnat

300 gram skalade räkor

salt och peppar

 

Dela squashen i halvmånar.

Dela och skölj purjolöken och hacka den sedan.

Skär paprikan i bitar.

Hetta upp olivoljan i en stekpanna, pressa i vitlöksklyftan, tillsätt curryn och stek grönsakerna tills de mjuknar något.

Börja koka pastan under tiden.

Tillsätt chilisås och crème fraiche i stekpannan och låt det hela koka upp.

När pastan börjar bli klar, tillsätt räkorna och äpplet i såsen - räkorna får inte bli sega!

Smaka av med salt och peppar och servera med pastan

  

 

Sönd:

 

Krämig lövbiffs o potatisgratäng m kantareller

4 port

 

 

700 g potatis

600 g lövbiff

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 röd paprika

1 gul paprika

1 purjolök

200 g färsk spenat

200 g kantareller

smör till stekning

 

Gratängsås:

2 1/2 dl vatten

2 msk konc kalvfond

5 dl grädde

5 msk vetemjöl

3 (!) msk dijonsenap

140 g riven gräddädelost

Gratinering och garnering:

1 dl riven lagrad ost

kryddgrönt

 

Ugn 225°

Skala och skiva potatisarna tunt.

Skär lövbiffen i centimetertjocka strimlor. Krydda.

Bryn köttet i smör i omgångar i stekpanna. Ta av från järnet.

Kärna ur och tärna paprikorna.

Ansa och strimla purjolöken.

Ansa spenaten.

Fräs lök, paprikor och spenat blankt och smidigt, se till så att all vätska från spenaten kokar bort.

Blanda kött, potatis och grönsaker. Fördela blandningen i en smord ugnsform.

Stek kantarellerna torra i smör i stekpanna. Ta undan några till garnering.

Gratängsås:

Vispa ihop ingredienserna och häll såsen över gratängen.

Peta med en gaffel så att såsen rinner ner mellan fyllningen på alla ställen.

Strö över ost.

Gratinera mitt i ugnen 45 min.

Garnera med de sparade stekta kantarellerna och kryddgrönt.

  

Knäckäppelpaj

 

Sätt ugnen på 200ºC.

Ta fram en kastrull. Smält smöret och blanda ner havregryn, mjöl och socker.

Tryck ut degen med en sked i en pajform ca 22 cm i diameter.

Förgrädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt den svalna.

Skala och skär äpplena i klyftor. Fördela dem i pajskalet.

Smält smör i kastrullen och rör sedan ner socker och mjöl.

Vispa ner grädden till en tjock sås och låt den koka upp under omrörning så att det inte fastnar på bottnen.

Låt såsen sjuda några minuter. Rör ner kanel och mandel.

Bred ut såsen över äpplena. Ställ in i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.

Låt svalna 10-30 minuter före servering.

Servera med vispad grädde smaksatt med vaniljpulver

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 3 september 2017 12:05

Nu ärdet jag, Elle som skriver igen. Igår hade vi en liten matlagningsdag. Här kommer recepten :)

 

Blomkåls och broccolisoppa

 

1\2 blomkåshuvud

1 broccolistånd

1-2 lökar

Smörolja

8 dl vatten

2 hönsbuljongtärningar 

2 dl mjölk

2 msk mjöl

Salt, peppar och ev 2 tsk körvel


Grovhacka löken. Rensa blomkål och broccoli men behåll stammen.

Skiva i ca 2 cm tjocka skivor åt 2 håll så du får som tärningar.


Fräs löken i smöroljan i en gryta. Låt grönsakerna fräsa med mot slutet.

Häll i vatten och buljong. Koka 10 min.

Blanda ihop mjölk och mjöl. Häll i soppan under omrörning och låt koka 3 min.

Vispa soppan med en ballongvisp av stål om du vill ha den lite slätare.

Krydda efter smak.



Korvgryta med rotsaksmix 

 
600 g. rotfruktsmix, Garant
400-500 g. falukorv

200 g. rensade bondbönor ( kan uteslutas eller bytas ut mot tex soyabönor eller majs)

4 dl vatten

1 buljongtärning

2 dl mjölk

3 msk mjöl

Ca 1 msk senap

Salt och peppar


Fräs rotfrukter att lite så det tinar. Häll på vatten och buljongtärningen.

Koka 5 min.

Häll i korv och bondbönor. Koka 3 min.

Blanda ihop mjölk och mjöl, häll i under omrörning.

Koka 3 min.

Ha i senap och smaka av.


Servera med potatis och extra senap.


Köttfärsgryta med bönor


2 rödlökar

3 vitlöksklyftor

500 g köttfärs

2 msk smörolja

1 brk hela tomater, eller körsbärstomater

1 tsk spiskummin

½-1 tsk chilipulver (kan uteslutas)

1 tsk paprikapulver

1 buljongtärning

2 dl vatten

1 squash eller 2 morötter 

1 strimlad paprika

1 tetra kokta bönor (vita, svarta eller kidney tex)

1 tsk salt

1 krm sv.peppar

1 dl halverade gröna oliver


Servera med ris, blanda gärna ner 1 tärnad röd eller gul paprika och några torkade, strimlade aprikoser i det direkt då det är klart, låt det stå en stund under lock.


Skala, dela ock skiva löken och finhacka vitlöken

Fräs det tillsammans med köttfärsen i fettet i en gryta

Vänd ner tomater, kryddor, buljongtärning och vatten

Låt allt koka upp och koka i ca 6-7 min

Tärna squashen under tiden, vänd ner den, paprikan och bönorna i grytan

Låt detta puttra med i ca 5-10min

Smaka av och strö över halverade oliverna

Servera med riset.



Av Neta - 2 september 2017 16:52

Ja inte tillsammans på tallriken, men efter varann funkar bra.

Fläskfile'gryta m färskost

1 fläskfile' a 600 g, funkar med annat färskt fläskkött som inte är så fett med.
150 g champinjoner
2 paprikor ex gul och röd
1 ask färskost, ex philadelphia paprika
2.5 dl grädde
2 msk tomatpure'
2 msk ox eller köttfond
1 msk smör till stekning

Skär fläskfilen i cm tjocka skivor, bryn i en gryta.
Fräs skivade champinjoner och paprika tillsammans med köttet.
Rör först i tomatpuren, häll sedan i grädde, fond och färskost. Låt allt koka ihop, smaka av med salt och peppar.

Smulpaj i glas med hallon

6 personer

Pajsmulor:
125 g smör
1 dl strösocker eller rörsocker
2 ½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker

Fyllning:
250 g kesella vanilj
1 dl lemon curd
250 g hallon

Garnering:
hallon
ev citronmeliss

Sätt ugnen på 175°.
Pajsmulor:
Dela matfettet i tärningar.
Blanda det med övriga ingredienser i en bunke.
Låt vila övertäckt i frysen, ca 30 minuter.
Fördela smulorna i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda mitt i ugnen, 12?15 minuter. Vänd smulorna efter halva tiden. Ta ut och låt dem svalna.
Blanda kesella och lemon curd.
Placera lite pajsmulor i botten på serveringsglasen.
Varva hallon, kesellablandning och smulor i glasen.
Avsluta med hallon och strö över lite smulor.
Garnera med ev citronmelissblad och servera.

Av Neta - 27 augusti 2017 15:21

Fisk månd- sönd? Nej det äter man inte så klart men lägger ändå in recept med fisk eller skaldjur alla dar så får ni fixa resten på egen hand. Hoppas ni spar recepten och provar varenda ett.


Veckans ört:

 

   

Timjan

Kineser, egyptier, greker, romare ja alla använder de timjan! Förökas lätt genom sticklingar och är flerårig ört med små mörkgröna blad och lilafärgade blommor. Används till alla kötträtter, soppor, ost & grönsaksrätter.

 

Timjan – Backtimjan

Är den timjan som odlats utomhus och härdats av sol, vind och vatten. Den timjan används mycket sällan som dekoration då den är så kraftig i sin struktur. Backtimjan används istället till smaksättning av grytor, fonder mm.


Finns även citrontimjan och timjan är nog den ört jag använder mest, gärna till fisk

Byter ofta ut basilika som jag bara inte kan med mot timjan, funkar utmärkt.

  


Veckans bröd:

 

Fröigt knäckebröd

 

2½ dl majsmjöl

½ dl solrosfrö

½ dl pumpakärnor

½ dl sesamfrön

½ dl linfrö, kan så här i kräffttider bytas mot stötta dillfrö

1 tsk salt

½ dl olivolja

2½ dl varmt vatten

Flingsalt

 

Sätt ugnen på 150 gr

Blanda samman alla ingredienser utom flingsaltet

Platta ut degen tunt på pappersklädd plåt, sätt gärna en plastpåse på handen så går det lättare

Strö sist över flingsalt

Grädda brödet 1 timme, stäng av ugnen och låt det stå ytterligare 15 min, gärna med luckan lite öppen.

  

 

Veckans sallad:

 

Grekisk bondsallad

 

4 tomater

1 gurka

1 röd lök

1 grön paprika

ev några blad grönsallad

200 g fetaost

150 g svarta oliver

oregano

 

Servera med:

olivolja

vinäger

 

Skölj och skär tomater och gurka i bitar.

Skala och skär löken i tunna klyftor eller ringar.

Dela och kärna ur och skiva paprikan.

Skär fetaosten i trekantiga bitar.

Lägg upp tomat, gurka, lök, paprika, salladsblad och fetaost på tallrikar.

Strö över oliver och oregano.

Servera med olja och vinäger.

   


Veckans vego:

 

Pasta m tomatsås, sv oliver och parmesan


Koka pastan enl anvisning

Häll av oliverna

riv parmesan

 

Tomatsås (4 port)

 

4-6 tomater

1 röd paprika

1 lök, röd eller gul

2 vitlöksklyftor

Olivolja

Salt, peppar, basilika eller timjan

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär alla grönsaker i grova bitar/tärningar.

Krossa eller hacka vitlöken och fördela över det röda.

Ringla en skvätt olja över alltsammans.

Baka grönsakerna i ugnen i 20-30 min eller tills de ser vackert mosiga och en aning rostade ut.

Låt dem svalna, mixa med stavmixer precis så mycket att det blir såsigt, inte mer.

Krydda med salt, peppar och gärna riven färsk basilika.

Servera såsen varm till pasta med grovriven parmesan, nymald svartpeppar och svarta oliver.

Tomatsåsen är också toppen som bas för alla typer av soppor, såser och grytor.

 

Servera m sv oliver, ev feta och riven parmesan.

      

 

Månd:

 

Rimmad torskrygg

 

ca 500 g torskrygg i 4 portionsbitar
1 tsk salt
1 tsk socker
smörolja

 

Färsk spenat

1 vitlöksklyfta

Smör

salt o peppar

 

Blanda salt och socker
Strö 1 tsk av blandningen på ett fat där alla fiskbitar får plats
Lägg på fisken och strö den andra tsk av blandningen över fisken
Låt stå i 20 - 25 min, torka av fisken
Stek fisken i smöroljan i panna ca 3 min på varje sida

Pr vitlöken i smöret i en stekpanna och fräs spenaten, salta o peppra

Servera med vitlöksfräst spenat och kokt potatis.

  

 

Tisd:

 

Lyxig krabbsallad

 

2 kokta krabbor

1 rött äpple

2 avokado

2 schalottenlökar

2 msk riven pepparrot

2 msk press citron

Salt och peppar

1 kn gräslök

1 msk olivolja

 

Plocka ur krabbköttet

Strimla äpplet

Tärna avokadona

Hacka löken

Blanda allt i en skål

Häll över citron och blanda väl

Smaksätt med s & p

Klipp över gräslök och ringla över oljan

  

 

Onsd:

 

Stekt rödspätta med räk och romsås

 

Panera den tinade fisken först i mjöl, sen ägg och slutligen i panko ströbröd.

Stek den frasig på båda sidor i smör

Servera med citronklyftor, gröna ärtor och räk och romsås.

 

Räk och romsås

 

2 dl grädfil

1 dl majonnäs

100 g räkor, delade

1 brk stenbitsrom

rivet skal av ½ citron + några droppar pressad saft

  

 

Torsd:

 

Fisksoppa med räkor, dill och citron

4 pers

 

400 g valfri fiskfilé

150 g skalade räkor

1 morot eller 100 g tärnad squash

1 gul lök

½ msk smör

1–2 msk färskpressad citron

7 ½ dl vatten

2 fiskbuljongtärningar

2 dl vispgrädde

½ dl hackad dill

salt och peppar

2 tsk finrivet citronskal

 

Skär fiskfilén i bitar.

Skala och finhacka 1 morot och 1 gul lök.

Fräs grönsakerna i smör i en kastrull.

Tillsätt 1–2 msk färskpressad citron och 71/2 dl vatten.

Smula ner fiskbuljongtärningarna och låt koka i 5 minuter.

Rör ner vispgrädde, hetta upp och lägg i fisken.

Dra bort från värmen och låt stå på trä 10 min med lock

Tillsätt de skalade räkorna och hackad dill, salta och peppra.

Toppa med 2 tsk finrivet citronskal.

  

Krämig citronpaj med björnbär

ca 12 bitar

Mördeg:
125 g smör eller margarin
1/2 dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula

Fyllning:
2 citroner
1 vaniljstång
6 ägg
2 dl socker
2 dl vispgrädde

Garnering:
björnbär
florsocker

Mördeg: Hacka samman alla ingredienserna till en deg.
Tryck ut den jämnt i en rund form med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter.
Ställ kylskåps-kallt att vila i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°.
Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter, eller tills det börjar få svagt gyllenbrun färg.
Ta ut formen och sänk värmen till 175°.
Fyllning: Tvätta citronerna väl och finriv det yttersta gula på skalet.
Pressa ur saften.
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna.
Vispa samman ägg och socker lätt.
Tillsätt den ovispade grädden, citronsaft, citronskal och vaniljfrön.
Rör om.
Häll fyllningen i pajskalet och ställ in formen i nedre delen av ugnen.
Grädda tills fyllningen nätt och jämnt stannat, det tar ca 30 minuter.
Låt kallna.
 Lossa pajen från formen.
Toppa med björnbär och sikta över lite florsocker vid servering.

   

 

Fred:

 

Fisktaco

 

600 g vit fiskfilé

1 dl vetemjöl

1 tsk chilipulver

2 tsk spiskummin

1 msk paprikapulver

salt, peppar

1 ägg

1 1/2 dl panko eller ströbröd

1/2 l frityrolja

 

Rödkålssallad:

1/4, 700 g rödkålshuvud

1 msk pressad limesaft

1 msk dijonsenap

1 vitlöksklyfta

2 äggulor

1 1/2 dl rapsolja

salt, peppar

 

Servering:

tacoskal, lime

 

Börja med salladen: Strimla kålen fint.
Blanda limesaft, senap, pressad vitlök och äggulor i en skål.
Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Var försiktig så att det inte skär sig.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda med kålen lite i taget, det ska inte bli för kladdigt.
Blir det majonnäs över, servera den bredvid.
Låt dra i kylskåp tills allt är klart.
Dela fisken i bitar.
Blanda mjöl med chilipulver, spiskummin, paprikapulver, salt och peppar.
Vispa upp ägget.
Vänd fiskbitarna först i mjölblandning, sedan i ägg och sist i panko.
Värm oljan i en låg, vid kastrull till 180°.
Fritera fiskbitarna några i taget ett par minuter per sida tills de fått fin färg.
Låt dem rinna av på hushållspapper.
Servera fiskbitarna i tacoskal med rödkålssallad och limeklyfta.

   

Zucchini-wraps

 

1 mellanstor zucchini

1 ägg

2 msk kokos eller rismjöl

1/2 msk fiberhusk

1 msk riven rödlök

salt & peppar

 

Sätt ugnen på 180 grader.

Riv zucchinin salta den lätt.

Låt den gärna ligga i ett durkslag några minuter så vätskan får dra ur innan du lyfter över den till en bunke så kramar du ur vätskan en extra gång.

Blanda ihop övriga ingredienser till en smet.

Klicka ut fyra stora lika delar på en bakplåtsklädd plåt.

Platta till fyra rundlar, ca 15 cm i diameter.

Tillaga i ugnen i ca 20-30 minuter tills de har fått färg och känns torra.

Låt svalna en stund innan du tar bort dom från plåten.

Servera som taco eller fyll med annat gott.

  

Lörd:

 

Tortellinigratäng med lax och räkor

4 pers

 

 

500 g färsk fylld pasta, t.ex med ostfyllning.

200 g kallrökt lax, strimlad

100 g skalade räkor

ca 120 g kronärtskockhjärtan

150 g körsbärstomater

1/2-1 dl riven lagrad ost

 

Gratängsås:

2 msk smör

3 msk vetemjöl

8 dl standardmjölk

1 krm riven muskotnöt

2 msk grovt hackad dill

salt, svartpeppar

 

Garnering:

dill

citronklyftor

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Blötlägg tortelliniknytena i kallt vatten.

Gratängsås:

Smält smöret och vispa ner mjölet, lite i taget.

Tillsätt mjölken och fortsätt vispa.

Koka på svag värme ca 5 minuter tills såsen tjocknar.

Rör om hela tiden så att såsen inte bränner vid.

Smaka av med salt, peppar, riven muskot och hackad dill.

 

Strimla laxen, skala räkorna och kvarta kronärtskockshjärtanen.

Häll vattnet av pastan och blanda sedan med lax, räkor, kronärtskockor, tomater och sås i en smord ugnsform.

Strö över riven ost.

Gratinera mitt i ugnen ca 25-30 minuter.

Garnera med dill och citron.

Servera med sallad.

  

 

Sönd:

 

Fiskfärsbiffar med kräftsås

 

400 g vit fiskfilé, helt tinad

1 dl kräftstjärtar

2 ägg

2 msk pot.mjöl

1 dl lättfraiche

Salt & peppar

Lite cayenne

2 msk smörolja

 

Sås:

1 dl lättfraiche

2 tsk hummerfond

1 dl kräftstjärtar, grovhackade

2 msk hackad dill

Salt & peppar

Ev lite cayenne

 

½ citron i klyftor

 

Mixa fisken med kräftstjärtar, ägg, pot.mjöl, och fraiche

Smaka av

Hetta upp stekpanna med smörolja till medelvärme

Skeda upp färs i pannan och platta ut till biffar

Stek ca 3 min/sida

Blanda såsen och smaka av

Servera biffarna med såsen, citronklyftor, potatismos och ärtor

  

Blåbärsparfait

 

225 g frysta blåbär

1 dl strösocker

2 äggulor

1 dl florsocker

3 dl vispgrädde

2 äggvitor

 

Tina bären något

Mosa dem med socker till en puré i en stor bunke

Vispa äggulor och florsocker pösigt, rör ner det i blåbärspurén

Vispa grädden hårt

Vispa äggvitorna till fast skum

Rör ner grädden i blåbärssmeten

Vänd sen ner äggvitorna

Häll i en form och frys minst 6 timmar eller gärna över natten

Tina den i kyl ca 30 min och servera med färska bär och vispgrädde.

  

 

 


 

 

 

 

Av Neta - 25 augusti 2017 22:30

Du tar ett gäng Dumlekolor och lägger på bakpappersklädd plåt, sätter den i 180 gr varm ugn i 5-6 min. Och vips har du nybakade chokladflarn.

Gjorde på både lakrits och mörk Dumle med, men dom vanliga blir bäst.

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards