Senaste inläggen
Veckans asiatiska:
En stärkelserik grönsak som ofta används istället för potatis. Utseendet på skalet påminner om kokosnöt och ska avlägsnas före tillagning. Taro roten är giftig i sin råa form och ska alltid tillagas innan du äter den. Steks, rostas, kokas eller ångas som tillbehör till kötträtter, soppor och grytor.
Veckans bröd:
50 g Jäst för matbröd
14 dl Vetemjöl Special
12 dl Rågsikt
1 dl Kruskakli
1 dl Olivolja
4 tsk Salt
Solrosfrön till garnering
Smula ner jäst i degblandarens bunke och häll i rumstempererat vatten.
Rör tills jästen löst sig.
Blanda i rågsikt och kruskakli.
Lägg plastfolie över bunken och låt degen vila över natten eller dagen (ca 8-12 timmar) i rumstemperatur, gärna i mikron eller i kall ugn där det är dragfritt.
8-12 timmar senare:
Värm vatten till 37 grader och häll i bunken med deg.
Tillsätt olivolja, rågsikt, Vetemjöl Special och salt.
Kör degen på lägsta fart i degblandaren i 5 minuter.
Lägg degen i en annan större bunke
Lägg plastfolie över bunkarna och ställ dem att jäsa i 45 minuter i rumstemperatur, gärna i kall ugn där det är dragfritt.
Lägg ett bakplåtspapper i den stora långpannan som hör till ugnen.
Mjöla bakbordet lätt och häll upp degen.
Knåda den och dela den i 4 lika stora bitar.
Forma degbitarna till 4 bröd och lägg dem bredvid varandra i långpannan.
Pensla gärna bröden med rumsvarmt vatten och strö solrosfrön över.
Låt bröden jäsa till dubbel storlek under en bakduk, ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader och tag ut ugnsgallret, som inte behövs.
Kör in långpannan i den nedre delen av ugnen och grädda bröden 35-40 minuter, tills de blir vackert bruna.
Tag ut bröden ur ugnen och lägg dem att svalna på ett galler under en bakduk.
Sära på dem med en kniv när de har svalnat.
Veckans sallad:
Sharonsallad
75 g blandad sallad
35 g färsk spenat utan skaft
2 sharonfrukter
2 avokado
1 dl valnötter, rostade och hackade
1½ tsk bruna senapsfrö
1 tsk dijonsenap
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk honung
¾ dl olivolja
Salt, peppar
Rosta senapsfröna till dressingen i torr panna, 1 minut
Lägg dem i en skål och vispa i senap, vinäger, honung och olja
Smaka av med salt och peppar
Skölj och slunga sallad och spenat
Lägg upp på ett fat
Skiva sharon
Dela, kärna ur och klyfta avokadon
Lägg det på salladen
Ringla på dressing och strö på valnötter
Veckans vego:
2 auberginer
3 gula lökar
olivolja eller smör, till stekning
1–2 tsk mynta, torkad
½ dl färsk persilja, finhackad
150 g fetaost
1 dl riven ost
2 dl vispgrädde
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär auberginen i centimetertjocka skivor.
Lägg på en ugnsplåt med papper på. Salta på båda sidorna.
Sätt i ugnen, låt stå 15 minuter.
Skär under tiden löken riktigt tunt. Stek gyllene, salta och peppra.
Lägg ett lager aubergineskivor i en ugnsform, sedan hälften av löken, mynta, persilja och 100 g söndersmulad fetaost.
Lägg på ett sista lager aubergine och resten av löken.
Avsluta med ytterligare fetaost och riven ost.
Häll över grädden och sätt i ugnen.
Låt stå minst 30–40 minuter, tills gratängen fått fin färg och grädden bubblar.
Månd:
Köttfärssås:
500 g vilt- eller lammfärs
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
1 dl hackad färsk basilika
1 morot
salt och peppar
2–3 paprikor, röda och gula
Gratinering:
100 g västerbottensost
10 körsbärstomater på kvist
Ugn 200°
Köttfärssås:
Bryn färsen i olivolja, pressa i vitlök och tillsätt tomatpuré, krossad tomat och basilika.
Skala, riv och rör i moroten.
Småkoka ca 10 min.
Smaka av med salt och peppar.
Häll köttfärssåsen i en ugnsfast form.
Ansa paprikorna, skär dem i strimlor och lägg dem tätt ihop i formen.
Gratinering:
Riv osten och strö över.
Toppa med tomatkvisten.
Gratinera ca 15 min.
Tisd:
Kokt falukorv med senapssås
Kokt korv
4 frukostkorvar, pickade eller 400 g falukorv utan skinn
vatten så det täcker
1 tsk salt, 2 lagerblad och 6-8 kryddpepparkorn
(1 lök, klyftad och 2 morötter, slantade, koka isf det i 15 min innan korv går i)
Koka upp vattnet med kryddorna
Lägg i korven, koka upp och koka ca 4-5 min, lite längre med falukorv
Senapssås
5 dl mjölk
2-3 msk mjöl
1 msk smör
ca 1 msk senap
salt & sv.peppar
Skaka mjölet med en del av mjölken i en shaker
Tillsätt det i resten av vätskan i en kastrull
Koka upp under omrörning, och koka under fortsatt omrörning i minst 3 min
Rör i smöret och låt det smälta
Rör i senap och smaka av med kryddorna.
Servera till korv med kokt potatis och rivna morötter
Onsd:
Fiskgratäng
600 g torskfilé
salt och peppar
Potatismos:
700 g potatis
1 dl vispgrädde
Sås:
1 ägg
1 schalottenlök
150 g champinjoner
1 msk smör
1 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 msk maizena majsstärkelse
3 msk smörgåskaviar t ex Kalles kaviar
0.5 dl hackad dill
2 dl riven Västerbottensost
150 g skalade räkor ca 300 g oskalad vikt
dill
Sätt ugnen på 225 gr
Potatismos:
Skala och skär potatisen i bitar och koka den mjuk. Häll av vattnet och ånga den torr.
Stöt potatisen till ett mos och blanda det med grädde och ägg.
Smaka av med salt och peppar.
Skär torsken i bitar och lägg i mitten på en smord ugnsform. Salta och peppra.
Spritsa moset runt om.
Sås:
Skala och hacka löken.
Ansa och hacka svampen.
Fräs lök och svamp tills det är mjukt i en kastrull med smör.
Tillsätt mjölk och grädde och koka upp.
Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
Blanda i kaviar, dill och riven ost.
Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över fisken.
Gratinera i ca 20 minuter tills fisken är klar och moset fått fin färg.
Toppa med räkor och dill.
Torsd:
BROCCOLISOPPA
4-500 gr broccoli
1 msk smörolja
1 hackad gul lök
1 purjo i skivor
1 hackad morot
5 msk ris
ca 13 dl vatten
1 lagerblad
2 hönsbuljongtärningar
6 msk grädde
150 gr färskost, keso
salt & peppar
Dela broccolin, hacka stjälkarna i småbitar, men låt buketterna vara hela.
Hetta upp smör och olja i en stor kastrull, i med lök, purjo och morot fräs detta en stund.
Lägg i stjälkarna, ris, vatten, lagerblad och salt. Koka en kort stund, sänk därefter värmen och låt den sjuda en kvart.
Lägg i broccolibuketterna och sjud en kvart till.
Krydda och rör ner grädde och keso, låt det puttra några minuter till.
Servera gärna med brödkrutonger
Fyllda smördegsmuffins
Smördeg på rulle
1 dl Creme Fraiche
2 msk Florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
Rulla ut plattan.
Blanda creme fraiche, florsocker och vaniljsocker.
Bred ut blandningen på plattan och rulla ihop den.
Skär ur ca 3 cm tjocka skivor och placera dessa i pappersformar i en muffinsform.
Vispa upp ägget och pensla muffinsen med.
Grädda i 200 grader i ca 10-15 minuter eller tills de fått lite färg och puffat upp sig.
Pudra med florsocker innan servering.
Fred:
Potatis och matjespaj
100 g smör
100 g keso
3 1/2 dl vetemjöl
2 gula lökar
2 rödlökar
6 kokta potatisar
smör till stekning
100 g konserverad matjessill
1 msk dill
2 ägg
2 dl gräddfil
1 dl riven ost
1 knippe gräslök
Sätt ugnen på 200 gr
Blanda samman smör, keso och mjöl till en smidig deg.
Låt vila i kyl ca 30 min.
Tryck ut degen i en pajform och nagga kanterna.
Förgrädda i ca 10 min.
Stek löken i smör.
Skiva potatisen i tunna skivor.
Låt sillen rinna av och skär i mindre bitar.
Fördela lök, potatis och sill i pajskalet, klipp över dill.
Vispa samman ägg, gräddfil och ost, häll det över fyllningen.
Grädda pajen i ca 25 min.
Garnera med rödlök, gräslök och dill.
Servera gärna med lite extra gräddfil till vid sidan av pajen.
Lörd:
Ingefärslax
800 g tinad laxfilé som varit frusen minst 3 dygn
3 msk riven ingefära
3 msk salt
3 msk socker
Vitpeppar e smak
Blanda ingefära, salt, socker och vitpeppar
Putsa laxen, ta bort ev ben och gnid in kryddorna på köttsidan
Låt den ligga i kylen i några timmar
Skär ½ cm tjocka skivor vid servering och servera ev med Waldorfsallad och sparris.
Waldorfsallad
3 dl grovt riven rotselleri
2 äpplen i bitar
3-4 msk hackade valnötter
1,5 dl gräddfil
1/2 tsk senap
salt o peppar
Blandas
Servera med kokt vit sparris.
Sönd:
Stekt kalkonfilé
Ca 500 g kalkonfilé
1 dl hackade örter
salt &peppar
Sätt ugnen på 125 gr
Gnid in kalkonfilén med örter, salta och peppra
Bryn den runt om och lägg i ugnsform
Ställ i ugnen och stek tills den är genomstekt
Ta ut och vira in den i folie, låt vila en stund innan servering.
Mandelpotatismos
500 g mandelpotatis
1 dl vispgrädde
25 g smör
Salt & peppar
1 kn.udd riven muskot
Skala och koka potatisen mjuk
Häll av vattnet och mosa potatisen
Rör ner grädde och smör
Krydda.
Äppelsallad
2 äpplen
Smör
2 nävar blandsallad
10 valnötter
2 msk rödvinsvinäger
½ dl rapsolja
Salt och peppar
Skölj och klyfta äpplena
Stek dem i smör
Blanda med sallad och valnötter
Vispa hop vinäger, olja och kryddor
Ringla dressingen över salladen.
Apelsinsorbet
5 stora apelsiner
Sockerlag:
rivet skal av 1 apelsin, (ta inte med det vita)
3½ dl vatten
2½ dl strösocker
2 st stjärnanis
juice av en ½ citron
Arbetsbeskrivning sockerlag:
Lägg i alla ingredienser i en kastrull, värm på och låt små koka ca 3-4 minuter. Var noga med så att allt socker löses upp.
Häll över i en rostfri skål och låt svalna i kylskåp. Tar ca 2½ -3 timmar. Du kan också sätta den något av tiden i frysen, men var då noga med att röra om när du tar ut den igen.
Pressa ur all juice från apelsinerna.
Ta även gärna med lite utav fruktköttet, men inte hinnorna.
Placera juice och kött i en blender eller matberedare för att mixa den slät.
Ställ juicen i kylskåpet och låt den bli riktigt kall.
När sockerlagen och juicen är ordentligt kall så blandas det samman.
Kom ihåg att ta bort den hela stjärnanisen.
Kör i glassmaskin 40-60 minuter.
Ju kallare den är desto snabbare går frysningsprocessen.
Lägg i plastburkar och frys gärna ett dygn innan servering.
Före servering så låt den gärna tina 10-15 min i rumstemperatur
Hej! Det är jag, Elle som skriver det här inlägget. Den här rätten lagade vi ikväll. Den kan varieras efter tycke och smak, och självklart kan man ha riset bredvid om man vill.
Pilaffris:
2-3 schalottenlökar eller 1 gul lök, finhackad
3 dl ris, tex basmati
2 tsk curry
Smörolja
1 kycklingbuljongtärning eller fond
1\2 tsk salt
Vatten, enligt anvisningarna på risförpackningen
Fräs lök, curry och ris i smörolja tills det börjar få färg.
Häll på vatten, smula i buljong och ha i salt. Rör om då och då.
Koka enligt anvisningarna på förpackningen.
Låt svalna
Köttet av 1 grillad kyckling eller 400g. Färdigstekt kyckling
3 dl grädde
150 g riven ost
"Tomatsoppa" (kan bytas ut mot 1 brk färdig)
1 tetra passerade tomater
1 dl grädde
1 kycklingbuljongtärning
1 msk idealmjöl
Basilika
Salt, svartpeppar, vitlökspulver
Blanda och koka i 3 min.
Smörj en ugnsform och lägg riset i botten.
Fördela kycklingen ovanpå.
Blanda grädde och tomatsoppa. Smaka av.
Häll över kycklingen. Strö på ost.
Gratinera på 225 grader i ca 20 min.
Gott nytt matår!
Veckans asiatiska:
Palmkål eller palmmärg är det vita innanmätet från vissa bladstjälkar. Smaken är mild med tydlig nötsmak, lite åt kronärtkocka och konsistensen är mjuk och mjäll. Den kan ätas rå i sallad men går även att gratineras. Palmhjärta förekom ofta i programserien Robinson där den hade en avgörande roll för att stilla hungern.
Veckans bröd:
4 dl havregryn
5 dl fullkornsdinkelmjöl
6 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 msk bikarbonat
1 dl linfrön
1 dl pumpafrön
75 g torkade fikon
50 g torkade aprikoser
9 dl filmjölk
1 dl ljus sirap
1 dl lingon
Sätt ugnen på 175°
Blanda havregryn, dinkelfullkorn, vetemjöl, salt, bikarbonat, nästan alla linfrön och pumpafrön i en skål.
Skär fikonen och aprikoserna i bitar.
Tillsätt dem i skålen tillsammans med filmjölk, sirap och lingon.
Rör samman till en kladdig smet.
Fördela smeten i två smorda brödformar, à ca 1½ liter.
Strö över lite linfrön och pumpafrön.
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1 tim 20 min.
Låt vila i formen, ca 10 min, innan brödet tas ur formen.
Veckans sallad:
Coleslaw på saffran och äpplen
300 g vitkål
2 röda äpplen, typ Ingrid Marie
2 dl fraiche, saffran tomat
½ tsk salt
2 msk russin
Frysta lingon
Finstrimla kålen
Kärna ur och riv äpplena grovt
Blanda med fraiche, salt och russin
Låt det stå och dra i kylen i 2-3 timmar
Garnera med frysta lingon före servering
Veckans vego:
Pasta Norma
2 auberginer
Salt
1-2 gula lökar
6 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
4 msk tomatpuré
300 g hela tomater på burk
2 msk torkad oregano
2 krm chiliflakes
Sv.peppar
4 msk kapris
6 port pasta
2 dl ricotta
Peccorino, riven
Färsk basilika
Skiva auberginerna, salta och lägg på hushållspapper
Finhacka lök och vitlök, fräs den mjuk i olja
Torka av auberginerna och skär ner i mindre bitar
Stek dem i omgångar i panna tills dom har fin färg och frasighet
Tillsätt tomatpuré och burktomater, samt den stekta löken
Låt allt puttra till en sås
Smaksätt med oregano, chili och peppar
Vänd ner kaprisen
Koka pastan enl anvisning
Lägg sen ner den och ricottan i såsen
Rör runt så allt blandar sig
Servera med peccorino och basilikablad.
Månd:
Nyårsdagen:
250 g bacon, tärnat
2 msk ankfett
3 rödlökar. skivade
4 vitlöksklyftor, pr
2 morötter, skivade
2 stjälkar blekselleri, fint tärnad
4–6 kryddiga korvar, skivade
4 kvistar rosmarin
4 lagerblad
4 confiterade anklår, se sep recept
1 msk tomatpuré
1 l kycklingbuljong
2 burkar limabönor
5 msk grovt ströbröd
Stek grovt tärnat bacon lätt i ankfettet.
När baconet har fått lite färg tillsätts skivad lök, vitlök och morötter samt fint tärnad blekselleri i grytan. Sautera tills löken är genomskinlig.
Tillsätt korv och örter tillsammans med tomatpuré och buljong. Låt småkoka i cirka 10 minuter innan confiterade lår och bönor tillsätts. Låt småkoka i ytterligare 10 minuter, strö sedan över ströbröd och ställ in grytan i ugnen i 180 °C i cirka 45 minuter.
Servera rätten direkt från grytan med bröd och en grönsallad.
Tisd:
Ost och baconfyllda köttfärsbullar
600 g nötfärs eller blandfärs
1 ägg
½ dl grädde
1 gul lök
Salt (beräkna ca 1 tsk salt/500 gr färs)
Peppar
1 vitlöksklyfta
1 paket bacon
Ädelost eller annan god ost du gillar, ca 1 tsk till varje biff
Sätt ugnen på 200 grader.
Riv löken.
Blanda samman färs, ägg, grädde, lök, salt och peppar.
Forma till 16 st köttfärsbullar.
Hacka vitlöken och klipp ner bacon i mindre bitar.
Stek bacon och lägg mot slutet ner den hackade vitlöken.
Lägg i bacon, vitlök, ost, ”vik ihop” biffen och rulla till den igen.
Bryn hastigt i stekpanna så biffarna får färg.
Ställ dem därefter i ugnen ca 20 minuter tills de är klara.
Onsd:
Servering:
4 stekta ägg
sallad
rödbetor
Sätt ugnen på 225°.
Skala och tärna potatis och rotfrukter.
Lägg på plåt med bakplåtspapper, ringla över olja, rör om bland rotfrukterna så oljan kommer åt, krydda med salt och peppar.
Ställ in i ugn i ca 25 minuter.
Tärna isterbanden och strö över rotfrukterna, ställ in i ugn ytterligare 10 min.
Blanda om.
Stek äggen och servera ägg och pytt tillsammans med sallad och inlagda
rödbetor.
Torsd:
Asiatisk fisksoppa
300 g laxfilé
300 g torskfilé
2 morot
2 tsk färsk hackad ingefära, eller ingefärspasta
2-4 krm sambal oelek, prova er fram
2 msk rapsolja
2 msk kycklingfond eller 2 tärningar thaibuljong, kyckling
2 brk á 400 g kokosmjölk
½ röd paprika
100 g sockerärtor
Skär fisken i stora tärningar.
Skala och hacka vitlöken.
Skala och grovtärna potatisen.
Skala och skiva moroten.
Fräs vitlök, potatis, morot, ingefära och sambal oelek i en gryta med olja, 3 minuter.
Tillsätt fond och kokosmjölk.
Koka upp och sjud soppan i 10 minuter.
Tillsätt skivad salladslök och de andra grönsakerna strimlade, koka upp och vänd försiktigt ner fisktärningarna.
Lägg på ett lock och ta bort grytan från plattan och låt den stå vid sidan om, ca 5 minuter.
Smaka av med fisksås.
Garnera med koriander.
Sega twixrutor
5 dl mjöl
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
180 g smör
2 dl farinsocker
1 dl strösocker
2 stora ägg (har du små tar du 3)
2 tsk vaniljsocker
100 g mjölkchoklad
3 pkt twix
Sätt ugnen på 160 grader.
Smält smör.
Hacka twixen och mjölkchokladen.
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
I en annan blandar du det smälta smöret och all socker.
Blanda i ägg och vaniljsocker.
Häll sedan också i de torra ingredienserna. Använd slickepottnär du blandar runt det.
Häll till sist i den hackade twixen och mjölkchokladen. Blanda runt.
Fördela smeten i en ugnsfast form på ca 20×30 cm.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter.
Kakan ska vara lite härligt seg i mitten.
Låt svalna, skär upp i bitar och pudra sedan med florsocker.
Servera gärna med en klick grädde.
Fred:
Trettondagsafton
Kycklinggryta
Smör att steka i
600 gKycklingfilé
2 st Paprikor (valfri färg, jag använde röda)
125 gram Salladslök
3 st Stora vitlöksklyftor
1 st Röd chili
6 msk Hoisinsås
1 msk Risvinäger
2 msk Kinesisk soja
1 msk Färsk finriven ingefära
2 dl Vatten
Till servering
Salta jord- eller cashewnötter
Skär kycklingfiléerna i strimlor.
Kärna ur och strimla paprikorna.
Skär salladslökarna i ca 4 cm långa bitar.
Skala och skär vitlöksklyftorna i tunna skivor.
Skiva chilin tunt, utan kärnorna och hinnor.
Bryn kycklingstrimlorna i het panna med smör/olja.
Ta upp och lägg åt sidan.
Fräs paprika, salladslök, vitlök och chili på medelvärme bara så att det mjuknar lite.
Tillsätt hoisinsås, vinäger, soja, ingefära och vatten i pannan.
Rör om ordentligt.
Lägg i kycklingstrimlorna och koka upp.
Låt puttra ca 5 minuter.
Strö över nötter innan servering eller låt var och en ta önska mängd vid bordet.
Smaklig måltid!
3 clementiner (3 clementiner motsvarar 1 tsk rivet skal och 1 dl pressad saft)
3 gelatinblad
4 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
Solroskrokant:
25 g smör
3/4 strösocker
1 dl solrosfrön
2 clementiner
50 g mörk choklad
färsk mynta (till garnering)
Pannacotta:
Riv det yttersta skalet av clementinerna och pressa ur saften.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
Blanda grädde och socker i en kastrull och koka upp.
Rör ner clementinsaft- och skal.
Ta upp gelatinbladen och lägg ner dem i den varma gräddblandningen och låt smälta.
Rör ner vaniljpulvret.
Fördela smeten i portionsglas.
Ställ i kylen för att stelna, ca 2 timmar.
Krokant:
Koka smör och socker i en kastrull tills sockret är gyllenbrunt. Rör då och då.
Vänd ner solrosfröna och koka under omrörning någon minut.
Häll ut på bakplåtspapper och låt svalna.
Krossa krokanten i mindre bitar
Skär hinnfria klyftor av clementinerna.
Hacka eller riv chokladen.
Toppa pannacottan med clementinfiléer, solroskrokant och choklad.
Garnera med hackad mynta.
Fred:
Trettondagen
Wallenbergare med mandelpotatismos
1 kilo mandelpotatis
500 gram kalvfärs
1 tsk salt
svartpeppar
1 dl grädde
3 äggulor
smörolja att steka i
Mandelpotatismos:
2 msk smör
1½ dl mjölk, varm
salt
vitpeppar
Skala mandelpotatisen och koka den mjuk i saltat vatten.
Blanda färsen med salt, peppar och grädde.
Vänd ner äggulorna en i taget.
Dela färsen i 4–5 delar och rulla varje del till en boll.
Hetta upp en stekpanna med smörolja.
Platta ut färsbollarna i pannan till platta biffar och stek i omgångar några minuter på var sida tills biffarna fått fin färg och är genomstekta.
Mosa potatisen med potatisstöt eller elvisp och blanda med smöret.
Tillsätt varm mjölk lite i taget till lagom konsistens.
Smaka av med salt och lite vitpeppar.
Servera biffarna med mandelpotatismos, kokta ärter, brynt smör och rårörda lingon.
Sönd:
Biff stroganoff
500 g utskuen biff eller lövbiff, strimlat
1 gul lök, hackad
Salt & peppar
1 msk vetemjöl
¾ dl tomatpuré
2 tsk fransk senap
3 dl fraiche eller grädde
Ev lite socker
Stek löken mjuk i smör, ta upp den
Öka värmen och bryn köttet hastigt
Minska värmen igen tillsätt lök, krydda och pudra över mjölet, rör om
Tillsätt tomatpuré, senap fraiche eller grädde låt det puttra hop 5-7 min
Smaka av
Servera med ris och saltgurka
Garnering:
florsocker
Sätt ugnen på 175 gr
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver.
Vänd ner det i smeten växelvis med det heta vattnet.
Häll smeten i en smord och bröad form, 22–24 cm i diam, gärna med löstagbar kant.
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 min.
Låt svalna.
Vaniljfyllning:
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och socker.
Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i kastrullen.
Låt koka samman under några min. Vispa under tiden.
Dela sockerkakan i två bottnar.
Fördela vaniljfyllningen på den ena bottnen.
Lägg den andra ovanpå.
Pudra kakan med florsocker före servering.
God fortsättning!
Hoppas julen varit trevlig.
Veckans asiatiska:
En vattenspenat med mer lövliknande och pilspetsande blad än den spenat vi är vana vid.
Växten växer med en aggressiv tillväxt, ca 10 cm per dag och brer ut sig likt ett grenverk på vattenytan.
dessutom mycket vackra trumpetliknade blommor.
Veckans bröd:
Enkelt frukostbröd
1/2 pkt jäst
2,5 dl röd mjölk
1 tsk salt
1 msk rapsolja
1 msk honung
5-6 dl rågsikt
Smula ned jästen i en köksmaskin eller degbunke.
Värm mjölken till 37 grader.
Häll i mjölken i bunken, du kan också ha i honung, salt och olja.
Rör om tills jästen lösts upp.
Häll i mjölet, lite i taget medan degen arbetas med degkroken.
Degen ska vara smidig och släppa från degbunkens väggar.
Låt jäsa under bakduk eller inplastad i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Ta upp degen och lägg den i en springform eller annan rund bakform.
Tryck ut den jämnt i formen.
Nagga den lite lätt, pudra med vetemjöl och skjutsa sedan in den i den nedre delen av ugnen. Sänk ugnstempen till 225 grader och grädda i ca 15-20 minuter.
Veckans sallad:
Äppelsallad
2 äpplen
Smör
2 nävar blandsallad
10 valnötter
2 msk rödvinsvinäger
½ dl rapsolja
Salt och peppar
Skölj och klyfta äpplena
Stek dem i smör
Blanda med sallad och valnötter
Vispa hop vinäger, olja och kryddor
Ringla dressingen över salladen.
Veckans vego:
300 g pasta, t ex tagliatelle
200 g halloumi
10–15 salviablad
4 ägg
4 msk vispgrädde
1 dl riven parmesanost
1 krm svartpeppar
olivolja till stekning
2 tomater
färsk salvia
Koka pastan och låt den rinna av.
Tärna halloumin.
Strimla salviabladen.
Vispa ihop ägg, grädde, parmesanost och peppar.
Stek halloumin gyllene i olja.
Låt salvian fräsa med 1 minut på slutet.
Vänd ner pastan i pannanoch häll i äggsmeten.
Ta pannanav värmen och rör tills äggenblivit krämiga.
Klyfta tomaterna och rör ner tillsammans med färsk salvia.
Mal ytterligare svartpeppar över och servera.
Månd:
Juldagen
Vi fortsätter på julbordet
Tisd:
Annandag Jul
Kalkon i halvor
1 kalkon 3-5 kg
Rör hop:
1 dl smörolja
1 msk salt
1 tsk sv.peppar
1 msk kinesisk soja
3 tsk torkad timjan
1-2 msk pressad apelsin
Ugn 175 gr
Det första man får göra är att med en plattång dra ut senorna från lårbenet. Det är dom vita platta sakerna, känns som brosk ungefär. Jag klippte också bort det lösa skinnet i vingen, om du drar ut vingen från fågeln så ser du var det inte finns nåt kött. Är som en trekant av löst skinn.
Smorde en ugnspanna med ren smörolja.
Penslade sedan kalkonen, först på utsidan glöm inte att pensla under vingar och ben.
Vände den sen och penslade ganska ymningt på insidan. Använd gärna silikonpensel, det blir som mer på den.
Stekte den så med insidan upp i 45 min, då har det blidats en hel del vätska i ugnspannan.
Blaskade på lite vätska i halvorna och vände dom sen, om du öser eller penslar spelar inte så stor roll men även här föredrar jag silikonpensel.
Öser/penslar ordentligt även på utsidan och satt in den i 15 min
Tog ut och penslade/öste den igen och satt in den ytterligare 15 min innan jag gjorde samma sak igen men kollade den efter 10 min och då var den klar. Ca 45 min även med utsidan upp alltså.
Köttsaften ska vara klar där lårbenet möter kroppen, den är som tjockast där. Tar det mer än 15 min till när du gör din så fortsätt pensla var 15e minut
Lyfte upp och över fågeln i en annan form men lät varje halva droppa av ordentligt först.
Spädde plåten de legat på med ½ l vatten, rörde runt och silade skyn.
Sås till 8 pers:
5 dl sky (resten fryser man in)
2-3 msk mjöl + lite vatten
2 dl vispgrädde
1-2 msk gelé, t.ex sv. vinbärs men går bra med citrus, sherry eller portvinsgelé också.
Koka upp skyn, red av den och koka 3 min, tillsätt gelé och grädde, rör om och låt det bli varmt.
Jag behövde inte smaksätta min sås alls, men tycker du att det behövs så använd de kryddor du hade i marinaden
Servera kalkonen med kokt potatis, hasselbackspotatis eller annan ugnspotatis, såsen, brysselkål eller sockerärtor och gelé av den typ du har i såsen.
Onsd:
Laxpudding m färsk o gravad lax
4 personer
1 kg potatis
1 liten purjolök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 dl finhackad dill
200 g färsk laxfilé
300 g skivad gravad lax
4 ägg
2 dl standardmjölk
2 1/2 dl vispgrädde
smör till formen
Servering:
smält smör
lite riven pepparrot
en sallad
persilja eller dill
Sätt ugnen på 200°.
Skala och skiva potatisen.
Ansa och strimla purjolöken.
Lägg ett lager potatis i en smord ugnsfast form, ca 24 cm i diameter.
Salta
och peppra och strö över hälften
av purjolöken och dillen.
Skär laxfilén i skivor.
Placera halva mängden gravad lax och laxfilé så att det täcker potatisen.
Lägg på ytterligare ett lager potatis, dill, purjolök och lax.
Avsluta med ett lager potatis.
Vispa upp äggen.
Tillsätt mjölk och grädde och vispa samman.
Häll äggstanningen i formen och peta med en gaffel så att det rinner ner mellan fyllningen.
Gratinera laxpuddingen mitt
i ugnen, ca 60 minuter.
Efter ca 30 minuter kan du klicka ut lite smör i formen.
Servera med smält smör, riven pepparrot och en krispig sallad.
Garnera med persilja eller dill.
Torsd:
Vi tar oss an resterna av skinkan och piffar upp den med en äppelsås.
Kryddig äppelsås
1 msk smör
1 dl schalottenlök, hackad
2 st stjärnanis
1 bit kanel, hel
1 tsk kardemumma, mald
2 dl äpple, hackat
2 msk cognac
1 msk Kalvfond
2 dl grädde, 40%
salt och peppar
Stek lök, anis, kanel och kardemumma några minuter på försiktig värme i smör.
Höj temperaturen och tillsätt äpplet och cognacen.
Slå i fond och grädde.
Låt såsen sjuda långsamt i 5 minuter.
Smaka av med salt, peppar och fond.
Servera till kokt (jul)skinka, kokt potatis och brysselkål
Fred:
Crepes med svamp och lök
Vispa ihop mjöl och hälften av mjölken till en slät smet.
Tillsätt resten av mjölken, ägg, salt och smör-&rapsolja.
Vispa ihop och ställ åt sidan.
Skiva svampen.
Skala och skiva lökarna tunt.
Strimla purjolöken.
Bryn svampen i smör-&rapsolja i en stor stekpanna.
Tillsätt all lök.
Fräs på medelvärme under omrörning tills löken blir mjuk.
Rör ner crème fraiche, salt och peppar.
Låt koka ihop någon min.
Sätt ugnen på 225°.
Häll lite smör-&rapsolja stekpannan till gräddningen av första pannkakan.
Grädda 8-12 tunna pannkakor.
Fördela fyllningen på pannkakorna.
Rulla ihop och lägg dem i en ugnssäker form.
Pensla dem med smör-&rapsolja och värm i ugnen ca 10 min.
Strö över hackade färska örter och servera med tomat & rödlökssallad.
Lörd:
Sönd:
Nyårsafton
Förrätt:
LYXIG CAVIARKRANS MED RÄKOR
100 g stenbitsrom
4 hårdkokta hackade ägg
½ mkt finhackad rödlök
1 brk creme fraiche
2 msk majonnäs
½ knippa dill el. 2 msk torkad.
100 gr skalade hackade räkor + några till garnering
saft av en citron
salt och peppar
5 blad gelatin
sallad
Blanda allt utom gelatin.
Smält gelatinbladen enl. anvisning och rör i smeten.
Häll upp i oljad kransform.
Låt stå kallt minst 3 timmar ( kan frysas ) doppa formen snabbt i hett vatten innan den stjälps upp.
Dekorera med sallad och räkor.
Servera med bröd och ett gott svalt vitt vin..
1 fläskfilé, 600–700 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
11/2 pkt bacon
2 msk smör
2 vitlöksklyftor
100 g färskost med vitlök & örter
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad timjan
1 pkt kyld smördeg, 250 g
1 dl riven lagrad ost, t ex
västerbotten
Pensling
1 äggula
Rödvinssås
2 schalottenlökar
3 dl rödvin
1 dl vatten
4–5 msk konc kalvfond
2 msk tomatpuré
1 krm svartpeppar
2–3 tsk maizena majs-
stärkelse
färsk timjan
Sätt ugnen på 200 gr
Putsa köttet, salta lätt och peppra runt om.
Linda bacon-
skivorna runt köttet och bryn hela filén med baconskivorna i smör i stekpanna tills baconet fått fin färg. Låt filén svalna.
Skala och skiva vitlöksklyftorna.
Blanda färskost, persilja och timjan.
Rulla ut smördegen.
Placera fläskfilén en bit in på smördegen och bred ut osten på köttet.
Strö ut vitlöksskivor och riven ost intill köttet. Rulla samman degen runt köttet och fäst skarvarna ordentligt. Pensla smördegen med äggula.
Placera köttet med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper.
Stek mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är ca 70°.
Låt vila i ca 15 min innan du skär upp köttet i skivor.
Rödvinssås:
Skala och finhacka lökarna. Koka lök tillsammans med vin, vatten, fond, tomatpuré och peppar i ca 10 min.
Lös upp majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner i såsen. Låt allt få ett uppkok. Hacka lite färsk timjan och vänd ner i såsen strax före servering.
Lägg en kvist med cocktailtomater i ugnen 10 min. Servera tomaterna och lättkokta sockerärter el sugar snaps samt potatisgratäng till köttet.
Rödvin
Dessert:
Exotisk vinterfruktsallad
2 dl delade, urkärnade röda druvor
2 dl tärnad mango
2 dl tärnad papaya
2 dl tärnad ananas
Sås:
4 passionsfrukter
½ granatäpple, kärnorna
1 msk socker
1 msk pr citron
1 msk kallt vatten
Garnera med 1 passionsfruktklyfta
Gott är även apelsin, jordgubbar, amerikanska blåbär, fikon och tärnade kons. päron.
Servera m grädde och ev glass.
Portvin
12-slaget:
Små krustader fyllda m rom, rödlök, räkor och fraiche
Champange
Gott nytt år!
Veckans Asiatiska:
Lotusrot är en rot till en näckros. Det är hålen i roten som förser blomman med vatten. Lotusroten har ingen distingt smak men konsistensen är annorlunda, lite krispig som vattenkastanj. Vanlig i frysta wokgrönsaker.
Veckans bröd:
Vörtbröd
50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska porter, 33 cl
250 g Kesella lätt
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
1 påse vörtmix
19-20 dl rågsikt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till fingervärme 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
Tillsätt Kesella, sirap, salt, kryddor och blanda.
Tillsätt större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter.
Jäs degen övertäckt i ca 45 min.
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar. Baka ut delarna till ovala bröd (kavla ut degen och sen rulla ihop) och lägg dem på bakplåtspapper eller en smord plåt.
Täck över och låt jäsa ca 30 min. Skåra ev. bröden lätt med en vass kniv.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt svalna på galler.
Garnering:
sesamfrön
havssalt
Sätt ugnen på 220–225°.
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm mjölken så den blir fingervarm.
Häll det över jästen och rör tills jästen har lösts upp.
Tillsätt salt, honung, linfrön, brödkryddor, rågmjöl samt rågsikt lite i taget.
Blanda till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Låt jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 45 minuter.
Kavla ut degen riktigt tunt på ett mjölat bakbord.
Stansa ut runda bröd med ett mått, ca 12–13 cm i diameter.
Använd till exempel en tallrik.
Placera dem på plåtar med bakplåtspapper.
Pensla med vatten och strö över frön och lite havssalt.
Grädda dem precis under ugnens mitt i 12–13 minuter.
Ta ut och låt svalna på plåten.
Veckans sallad:
200 g rödkål
1 apelsin
2 röda äpplen
1 påse sallad, gärna rucolasallad eller mâche
1 tsk flingsalt
1 tsk finhackad rosmarin
1 msk olivolja
50 g valnötter
200 g fetaost
kärnor från ett granatäpple
Skiva rödkålen tunt.
Skala apelsinen och skär den i bitar.
Kärna ur äpplena och skär dem i skivor eller i klyftor.
Ansa och skölj salladen.
Blanda rödkålen, apelsin- och äppelbitarna med salladsbladen.
Stöt samman saltet och rosmarinen och vänd ner i salladen. Tillsätt oljan och vänd runt.
Grovhacka valnötterna och smula sönder fetaosten.
Vänd ner detta i salladen.
Dela granatäpplet och gröp ur kärnorna med en sked mellan hinnorna, strö över och servera.
Veckans vego:
2 gula lökar
2 msk mjölkfritt margarin
1/2 dl kapris
1/2 tsk malen kryddpeppar
1 dl solroskärnor
1 kg potatis
5 dl havrebaserad grädde (14 %)
1 1/2 dl havredryck
2 krm malda kryddnejlikor
1 krm malen kanel
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
1/2 dl ströbröd
3 msk mjölkfritt margarin
Sätt ugnen på 200°C.
Skala och skiva löken tunt. Stek den mjuk i margarinet.
Hacka kaprisen.
Krydda löken med kryddpeppar och rör ner kapris och solroskärnor, låt steka någon minut.
Skala potatisen och skär den i fina strimlor.
Varva potatisen med lökfräset i en ugnssäker form.
Blanda ihop havregrädde och havredryck med kryddorna och häll över potatisen.
Strö över ströbrödet och klicka på margarinet.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
Månd:
1 kg vitkål
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk ljus sirap
500 g blandfärs
1 msk soja
2 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
1 krm mald kryddpeppar
1 gul lök
3 msk ströbröd
½ dl vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Servering:
rårörda lingon
pressgurka
kokt potatis
Sätt ugnen på 175°.
Skär bort stocken på vitkålen och skär kålen i strimlor eller tärningar.
Hetta upp smöret i en stekpanna
och fräs kålen mjuk i omgångar.
Krydda med salt och peppar.
Tillsätt 1 msk ljus sirap.
Blanda färs, soja, grädde,kalvfond, 1 msk ljus sirap och
mald kryddpeppar.
Skala och finhacka lök och vänd ner i blandningen.
Tillsätt ströbröd och vatten.
Arbeta samman färsen ordentligt och smaksätt med salt
och peppar.
Rör ner halva mängden av den varma kålen i färsblandningen.
Varva färs och resterande mängd kål i en smord ugnsfast form, ca 20×30 cm.
Gratinera strax under ugnens
mitt tills kålpuddingen fått fin färg, ca 40 minuter.
Servera med rårörda lingon, pressgurka och potatis.
Tisd:
6 st färska kycklingfiléer
3 dl smokey bbq sås
1 dl rhode island dressing
1/2 dl HP sås
1/2 dl farinsocker
salt
peppar
2 dl julmust
Lägg i kycklingfiléerna i en gjutjärnsgryta.
Häll över bbq sås, rhode island dressing, HP sås, salt och peppar.
Rör om ordentligt.
Låt sedan allt koka på medelvärme i ca 1 timme.
Det ska gå att trasa sönder kycklingfileerna med en gaffel när det är klart.
Var noga med att röra om lite då och då.
Det kan brännas fast då det är socker i.
När kycklingen kokat klart trasar du sönder allt och häller sedan på julmusten.
Låt stå i ugnen på ca 150 grader i ytterligare 20 minuter.
Rör om allt och servera.
Pulled chicken går att servera på många olika sätt.
I tortillabröd som tacos, till ris eller t.o.m potatis.
Vi serverade det i frallor med coleslaw, grönsaker, picklad rödlök och vitlökssås.
Onsd:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
½ purjolök
2 små morötter
2 små palsternackor
400 g kassler
2 msk smör
Äggstanning:
4 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 dl riven lagrad ost, t ex västerbottensost
Garnering:
persilja
Pajdeg:
Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare.
Tillsätt kallt vatten och kör tills det bildas en degboll.
Plasta in degen och låt den vila svalt, ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 225°.
Tryck eller kavla ut degen i en smord form, ca 24 cm i diameter.
Nagga pajskalet med en gaffel.
Förgrädda mitt i ugnen, ca 10 minuter.
Fyllning:
Ansa och strimla
purjolöken.
Skala och tärna morötter och palsternackor och förväll i lättsaltat vatten, ca 3 minuter. Spola i kallt vatten och låt rinna av noga.
Tärna kasslern.
Fräs purjolök och kassler utan att det får för mycket färg i en stekpanna med smör.
Lägg kokta rotsaker och lök och kassler i det förgräddade pajskalet.
Äggstanning:
Vispa ihop ägg, grädde, crème fraiche, salt och svartpeppar.
Rör ner osten och häll över fyllningen.
Peta med en gaffel så att äggstanningen rinner ner överallt.
Grädda strax under mitten i ugnen tills pajen stannat helt och fått fin färg, ca 30 minuter eller tills pajen stannat helt och fått färg. Känn med sticka.
Garnera med persilja.
Torsd:
Blodröd soppa
10 st rödbetor (ca 700 g)
2 st gula lökar
3 st vitlöksklyftor
Olivolja
3 msk kycklingfond
1,4 l vatten
Salt och peppar
Chorizokrisp:
2 st chorizokorvar (el frukostkorvar)
1,5 dl panko
Några kvistar färsk rosmarin
Kall chèvresås:
2 dl lätt créme fraiche
100 g riven hård chèvre
Salt
Skala och dela rödbetorna i mindre bitar, lika så lök och vitlök.
Hetta upp olja i kastrull och fräs allt i några minuter.
Häll på vatten och fond.
Sänk värmen och låt puttra under lock till rödbetorna är mjuka, ca 30-40 min.
Mixa soppan slät, smaka av med salt och peppar.
Spä ut soppan med ev lite vatten om du önskar en tunnare soppa.
Chorizokrisp
Skär korvarna på mitten och gröp ur innehållet.
Mixa i matberedare monterad med kniv alt hacka smått.
Fräs på i stekpanna i ca 4 minuter, rör om då och då.
Häll i panko, rör om och rosta ytterligare några minuter på medelvärme. Hacka färsk rosmarin och blanda i.
Kall chèvresås
Riv chèvren och blanda med créme fraîche, smaka av med salt.
Ställ kallt fram till servering.
Dags att servera!
Toppa soppan med såsen, krispet och servera med en bit bröd till.
Smaklig måltid!
Arraksbollar
1 sockerkaka utan fett, eller ett pkt mix.
Smula kakan/ häll i mixen i en bunke och tillsätt
1½ dl socker
2 msk kakao
1 dl punsch
200 gr mjukt smör
brunt strössel att rulla i
Blanda allt till en kladdig deg som rullas till små bollar.
Rulla dem i strössel och ställ kallt.
Fred:
1 purjolök
1 msk smör
salt och peppar
1 kg laxfilé, skinn- och benfri
3 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1 msk kycklingfond
1 msk maizena redning
1 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
200 g räkor med skal,
ca 75 g skalade
75 g skalade kräftstjärtar
Potatismos:
1 kg mjölig potatis
50 g smör
ca 2 dl mjölk
3 äggulor
Garnering:
dill
citron
Sätt ugnen på 200°.
Skölj och strimla purjolöken och fräs den mjuk i en stekpanna med smör. Salta och peppra och bred ut i botten på en smord ugnsform.
Skär laxen i sex eller åtta bitar och lägg dem ovanpå purjolöken.
Koka upp grädde, crème fraiche och fond.
Red av och rör ner dill och gräslök i såsen.
Salta och peppra och häll såsen över fisken.
Tillaga fisken i ugnen, 5 minuter
Potatismos:
Skala och skär potatisen i bitar och koka den mjuk i saltat vatten.
Häll av vattnet och ånga potatisen torr.
Mosa potatisen med potatisstöt eller pressa genom purépress.
Koka upp smör och mjölk och rör ner i potatisen.
Rör i äggulor, salt och peppar.
Spritsa moset runt kanten på formen.
Strö på räkor och kräftstjärtar och gratinera, 10 minuter.
Garnera med dill och citron.
Lörd:
Uppesittarkväll m tacos
400 g köttfärs
1 påse tacokrydda eller egengjord
Tacotubs
Tacosås, burk i valfri styrka eller egengjord
Guacemole, egengjord
Ostsås, burk eller egengjord
Gräddfil
Tacochips
Hackad rödlök
Majs
Sallad, strimlad
Tomater, urkärnade och tärnade
Gurka, tärnad
Röd paprika, tärnad
Färsk ananas, tärnad
Oliver, halverade
Riven ost
Fräs köttfärsen smulig, tillsätt krydda och 1½ dl vatten
Låt det koka 10-15 min
Kör skalen i ugnen enl anvisning, ta med även chipsen där
Tacokrydda
1 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
1 tsk chilipulver
1½ tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
1 krm cayennepeppar
½ msk paprikapulver
½ msk oregano
1 tsk maizenamjöl
Blanda ihop allt.
Räcker till 400 g. färs
Tacosås
4 plommontomater, finhackade alt 1 brk hackade tomater
1 paprika, finhackad
1 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ finhack chili
1 msk tomatpuré
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
salt & sv.peppar
Blanda o smaka av
Guccamole
2 avocado
2 tsk press citron eller lime
1 press vitlöksklyfta
1 tsk sweet chilisås, kan uteslutas
1-2 dl gräddfil
Spiskummin, salt och sv.peppar
Mosa avokadon med citronsaften
Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med kryddorna.
Texmex ostsås
1 dl kokbar fraiche
4 skivor gul hamburgerost
100 g riven cheddar
Salt & sv.peppar
Strimlad salladslök
Hackad röd paprika
Finhackad chili
(Hackad färsk koriander)
Smält fraichen i en kastrull
Ta bort från värmen och rör i all ost
Rör tills det är smält
Tillsätt det färska hackade efter smak
Sönd. Julafton
Traditionellt julbord:
Det vi köper:
Senapssill, Abbas
Potatis
Ost
Prinskorv
Kalvsylta
Bordssmör
500 g smör, rumstempererat
3 dl kallpressad rapsolja
1 tsk flingsalt
Vispa smör och olja tills det är ordentligt blandat
Rör ner saltet, blanda väl
Häll upp i burkar och låt det stelna i kylen
Saffranssill
1 förp 5-min.sill i lag
1 dl pr apelsin
½ Färsk Röd chili
1 påse saffran, alt 1 msk saffransarom
Sila av sillen, behåll lagen.
Skölj, dela och kärna ur chilin, skär i tunna strimlor.
Tillsätt chilin i hälften av lagen, ca 1 dl
Tillsätt saffran och smaka upp med pr apelsin
Häll den uppsmakade lagen över sillen.
Låt stå kallt i en tätt försluten burk i minst 1 dygn.
Svart vinbärssill
Lag:
0.75 dl socker
1 dl vatten
5 msk ättikssprit 12%
1 lagerblad
2 kryddpepparkorn
½ dl outspädd svart vinbärssaft
1 brk inläggningssill
1 rödlök
1 dl färska eller frysta sv.vinbär
Koka upp lagen och sjud till sockret löst sig
Låt den svalna helt och tillsätt sen den konc saften
Låt sillen rinna av och skär sen i mindre bitar
Strimla rödlöken
Varva sill, lök och vinbär i en burk
Häll över lagen och låt stå i 2 dygn.
Sillsallad
2 urvattnade sillfiléer
6 kokta potatisar
5 inlagda rödbetor
1 saltgurka
1-2 lösa äpplen
1 skiva rödlök
Tärna allt detta lika fint
4-6 msk matättika (50% ättikssprit + 50% vatten)
ca 2 msk rödbetslag
¼ -1/2 tsk vitpeppar
1-2 msk socker
Rör ihop, blanda alltsammans och smaka av tills ni är nöjda.
Packa i en skål och vänd upp sillsalladen på ett fat vid servering
Ev. 1-2 ägg
2 dl vispgrädde
rödbetsspad
Kan garneras med hackat ägg
Servera med vispad grädde med lite rödbetsspad i.
Roségravad lax
Ca 1 kg lax av mellanbit
2 tsk rosépeppar
½ dl salt
kn ½ dl socker
2 dillknippor
Gravlaxsås:
2-3 msk svensk senap
1 msk socker
½-1 msk vinäger
2 krm salt
½ krm vitpeppar
1 ½ dl olja
2-3 mskfinklippt dill
Frys gärna laxen i två dygn innan du gravar den för att vara säker på att ev parasiter försvinner
Man kan också grava först och sen frysa.
Gravad lax kan frysas även om den är gjord på fryst tinad lax.
Dela laxbiten i två delar, dra ur dom stora benen.
Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.
Strö 1 fjärdedel av blandningen på ett fat (ej metall) tillsammans med lite av dillen.
Lägg den ena av laxbitarna med skinnsidan neråt på blandningen, fördela 2 fjärdedelar av blandnnigen + dill på laxen, lägg på den andra laxbiten, köttsida mot köttsida med den tynnre delen på den tjocka delen på den som redan ligger där.
Strö till sist över resten av saltblandningen och resterande dill ovanpå.
Täck fatet och ställ kallt två dygn, vänd den ett par ggr under tiden.
Ös gärna med vätskan som bildas
Skiva sedan tunt och skär ”snett” över fibrerna, nästan diagonalt.
Kan även skäras i cm-skivor och halstras lätt.
Såsen:
Blanda alla ingredienser utom olja o dill till såsen, tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig omrörning. Rör därefter ner dillen.
En kokt julskinka, avfettad som fått torka till en stund i ugnen
Apelsin & pepparkaksgriljering till skinkan
1 äggula
3 msk senap
Skalet av 1 liten apelsin + 1 msk pressad apelsin
½ msk potatismjöl
½ msk flyt. honung
Blanda och bred skinkan med hälften
Griljera i 200 gr i 10 min, ta ut bred på resten och kör 10 min till.
4-5 krossade pepparkakor blandat med 1 msk ströbröd.
Siktas över
In med skinkan i ugnen igen och kör till den har fin färg.
Äts med stark senap och tunna skivor av färsk ananas.
Rödbetssallad
4 dl kokta, avsvalnade tärnade rödbetor
1 tärnat syrligt äpple
1 finhackad rödlök
1 finskuren ättiksgurka
1 dl gräddfil, fraiche eller turkisk yoghurt
1-2 msk rödbetslag
salt och peppar
Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål
Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor
Blanda alltsammans och smaka av.
Rödlöksost
200 g naturell färskost
1-2 finhackad rödlök
Salt och sv.peppar
Blanda väl och ställ kallt någon timme före servering
Gott på kex och på grovt bröd.
Jansson
750 g potatis
2 gula lökar
125 g burk ansjovisfiléer + spad
2,5 dl grädde
ströbröd och smörklickar
Sätt ugnen på 200 gr
Skala och strimla potatisen
Skala, kvarta och skiva löken
Lägg löken i en microform, salta lite lätt och kör den 3-4 min i micron.
Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsform
Lägg på lök och ansjovis, så resten av potatisen
Blanda grädde och ansjovisspad och häll det sakta överallt, så allt får det på sig
Strö på ströbröd och klickar av smör
Grädda ca 1 timme
Julköttbullar, se v 48
Ugnsomelett i micron
4 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
½ krm peppar
matfett till formen, smörj även locket
Vispa snabbt hop ingredienserna till omeletten
Häll smeten i den smorda formen, som täcks med lock eller smörpapper
Grädda på högsta effekt i 9 min
Låt den stå kvar i micron 5 min.
Gör ett litet snitt i omeletten vänta någon minut och häll sen försiktigt bort den klara vätskan
Servera täckt med sås/stuvningen
Broccolistuvning
250 g broccoli, stjälk tärnad och buketterna delade i små
salt
1 msk smör
4 msk idealmjöl
4 dl mjölk
Salt och peppar
Koka broccolins stam i micron i lättsaltat vatten nerskuren som ovan anges på hög effekt 4-5 min
Tillsätt buketterna och kör ett par min till
Fräs under tiden smör och mjöl, späd med mjölk och låt den småkoka 3-4 min
Låt broccolin rinna av väl
Rör ner den i såsen och smaksätt.
Revbensspjäll
julkryddade
1,5kg tjocka revbensspjäll, knäckta.
4 stjärnanis
2 lagerblad
2 kanelstänger
10 svartpepparkorn
Ca 2msk salt
Glaze:
1 påse St maria grillmarinad Allround
Dela revbensspjällen längs med benen.
Lägg dem i en stor kastrull och fyll på med vatten så att det täcker.
Lägg i kryddorna och saltet och låt koka upp, skumma
Låt koka på medelvärme i ca 1timme tills köttet är mört.
Sätt ugnen på 225 gr
Ta upp benen ur lagen och lägg dem i en ugnsfast form.
Vispa hop alla ingredienser till glazen och pensla ymmningt båda sidor på köttet.
Stek i ca 25 minuter tills de fått fin färg.
Vänd och pensla dem ett par ggr under tiden.
Rödkål
1 rödkål (à ca 1 kg)
2 strimlade rödlökar
2 hackade äpplen, med hög syra
1 dl sirap
1 dl konc svartvinbärssaft
3 dl rött matlagningsvin eller rött vin
3/4 dl rödvinsvinäger
1 - 2 tsk salt
1 krm peppar
8 - 10 kryddnejlikor
1 lagerblad
Ansa och finstrimla kålen med osthyvel eller på matberedarens rivskiva.
Lägg kål, lök och äpplen i en gryta och häll över sirap, saft, vin och vinäger.
Krydda med salt, peppar, kryddnejlikor och lagerblad.
Låt kålen puttra på svag värme under lock ca 1 timme.
Till servering:
Servera kålen på julbordet till revben, korv, köttbullar och skinka.
Rödkål går alldeles utmärkt att frysa.
Mormor Judiths julefterrätt
Mängden beror på antalet människor
Blanda frysta bär av flera sorter i en skål m ex hallon, björnbär, jordgubbar, blåbär, vinbär
Låt det tina i lite socker
Ta en burk konserverade päron, tärna frukten och tillsätt med spadet
Gör lika med burk ananas
Häll till slut i kons. mandarinklyftor
Servera med vaniljglass och vispad grädde
1 paket bryggkaffe efter smak
3,5 msk kardemumma (hel eller malen)
3,5 msk malen kanel
3 msk malen ingefära
3 msk kryddnejlika
Blanda kryddorna i kaffet och brygg.
Klart!
Tips:
Du kan också experimentera med andra julkryddor som du gillar, till exempel stjärnanis och muskotnöt.
God Jul!
Veckans asiatiska:
Ingår i den Italienska Slowfoods “smakark”. Används som smaksättare i såser. För desserter varmrätter mm. Smak: I det hårda skalet finns en pasta med smak av sötlakrits samt fröer och skiljeväggar. Kallas även för Mannafrukt.
Veckans bröd:
1 pkt jäst
2,5 d mjölk
2,5 dl grädde (du kan ta 5 d mjölk men brödet blir lite fylligare med lite grädde)
2 msk honung
1 msk salt
3 dl havregryn
7 dl vetemjöl
1 dl olivolja
1 dl solrosfrön
½ dl chiafrön
Smula ner jästen i en degbunke eller köksmaskin.
Värm mjölkblandningen till 37 grader och häll över det över jästen, rör om tills det löses upp.
Häll i honung och salt.
Häll i havregrynen, solrosfröna, chiafrön och lite utav mjölet.
Låt köksmaskinen börja jobba med degen här.
Häll i hälften av oljan.
Häll i resten av oljan och häll i mjölet lite i taget.
När allt mjöl är i låter du degen jobba i köksmaskinen i ca 5 minuter.
Kör du degen för hand är det viktigt att du jobbar den ungefär lika länge. Gärna lite längre om du orkar.
Låt degen jäsa i bunken med lite plastfolie över.
Detta ger den absolut bästa jäsningen.
Jäs den i ca 45 minuter.
Lägg på bakplåtspapper i en djup ugnsplåt.
Platta sedan ut degen i hela plåten.
Täck över med handduk och låt jäsa i ytterligare 45 min.
Sätt ugnen på 225 gr
Skär ut fyrkanter i brödet och strö över lite mjöl på brödet innan du skjutsar in den i ugnen.
Grädda i ugnen i ca 20 minuter.
Brödet ska få fin gyllenbrun färg.
Veckans sallad:
Grönkålsallad
1 paket grönkål (250g)
¼ st Rödkålshuvud
1-2 st Apelsiner
1 st Granatäpple
½ st citron, saften
valnötter
Olivolja
salt
1 dl vit tahini
½ dl vatten (eller mer)
1 st apelsin, saften och det rivna skalet
1 mskLönnsirap
1 msk Äppelcidervinäger
salt
Dra av de grova stammarna från grönkålen och riv den sedan i bitar.
Skölj och lägg i en skål.
Pressa citronen och häll juicen på grönkålen, ringla över lite olivolja och nu kommer tricket – massera in vätskorna i kålen.
Ner med händerna och massera bladen i ett par minuter!
När kålen absorberar citronen och oljan så mjuknar den och blir fantastiskt god.
Strimla rödkålen, filea apelsinerna, kärna ur granatäpplet.
Lägg upp allt snyggt på ett serveringsfat och avsluta med att strö över lite valnötter och eventuellt lite salt.
Servera gärna med en tahini- och apelsindressing.
Mixa i så fall samtliga ingredienser.
Veckans vego:
ALOO GOBI
(4 portioner)
1 litet blomkålshuvud
3-4 potatisar
1 stor gul lök hackad
1 msk olja
1 msk spiskummin
1/2 msk malen koriander
2 tsk malen kardemumma
1 tsk gurkmeja
4 vitlöksklyftor finhackade
3 msk tomatpure
2 dl vatten
1 burk kokosmjölk 400 ml
1 tsk salt
1 msk strösocker
40 g färsk ingefära
1 burk kokta kikärter 400 g avsköljda
1 lime rivet skal(endast de gröna)
25 g smör
Skär blomkålen i buketter.
Skala och tärna potatisen.
Fräs löken i olja i en gryta med alla torra kryddor.
Tillsätt vitlök och tomatpure.Stek någon minut till under omrörning.
Lägg ner blomkål och potatis.
Häll i vatten,kokosmjölk,salt och socker.
Riv ingefäran,krama ner saften i grytan och släng resten.
Låt småputtra under lock tills potatisen är mjuk i ca 10-15 minuter.
Tillsätt kikärter och limeskal.
Pressa ner saften av halva limen(spara den andra till servering) koka upp och rör ner en klick smör.
Servera med nykokt jasminris.
Månd:
700 gBlandfärs
1 potatis, kokt
1 msk Potatismjöl
1 msk Ströbröd
2 Ägg
1½ tsk Salt
½ tsk Svartpeppar
½ tsk Vitpeppar
1 fl porter öl
½ dl Soya
½ dl Svartvinbärssaft
7 Enbär
½ tsk Timjan
½ tsk Svartpeppar
1 Lök, gul
1 Köttbuljongtärning
1 msk köttbuljong, koncentrat
½ tsk Salt
3 dl Grädde
2 msk maizena
Det är jag, Elle som skriver igen. Det här gjorde vi till efterrätt på 1:a advent. Det var väldigt enkelt och gott.
Man kan säkert ta något annat skumgodis om man vill. Har sett att folk gör på Ahlgrensbilar tex
3-4 port
50 g. skumtomtar
2,5 dl vispgrädde
Koka upp grädden.
Häll upp i små glas, burkar eller skålar. Låt stelna i kyl minst 3 timmar.
Garnera gärna med extra skumtomtar, grädde och färska (eller fysta) hallon.
2:a adventsveckan och det är jag, Elle (Netas äldsta dotter) som skriver matsedeln. Hoppas att ni hittar något som ni gillar!
Veckans Asiatiska
Kallas även gentlemans tå och jämförs ofta med Bitter Melon. I Indien konsumeras Ivy som en grönsak genom hela året. Kallas även Dondakaya eller Tindora /Tondli, växer som klängväxter på bl.a vinrankor och används för att tillreda läckra fyllda curryrätter, grytor, pickles, sallader och stuvningar. Har en mild syrlig smak med en krispigt och saftig textur, Innehåller betakaroten och en bra källa till protein och fibrer. Detta är en grönsak som man antingen hatar eller bara älskar den. den finns i överflöd i Indien och är färska, billiga, hälsosamma och goda.
Veckans bröd:
Havregrynsbröd i långpanna
20 bitar
4 dl havregryn
8 dl mjölk
50 gr jäst
50 gr rumsvarmt, mjukt smör
1 msk honung
1 1/2 tsk salt
Ca 9-11 dl vetemjöl
Häll i 6 dl mjölk (av 8) och havregrynen i en kastrull.
Koka upp ”gröten” och ta sedan av den från plattan.
Häll sedan i 2 dl (resten) kall mjölk och låt det svalna till ca 37 grader.
Ställ kallt en stund om det behövs.
Smula jästen i en degbunke eller köksmaskin.
Häll sedan i lite av havregrynsröran i degbunken tills jästen löses upp.
Häll sedan i resten av ingredienserna.
Mjölet har du i lite i taget.
Låt sedan maskinen jobba några minuter
Degen får vara lite kladdig men ändå smidig. Tänk att den ska släppa lite fint ifrån degbunkens väggar när den bearbetas.
Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Ha i bakplåtspapper i en djup långpanneplåt (standardmått 30×40 cm).
Lägg i degen och platta ut den med mjölad hand så den ligger jämnt i plåten.
Skåra sedan upp degen i 20 bitar.
Strö över lite mjöl och låt degen jäsa 30 minuter till.
Grädda i ca 20-25 minuter. Tills det har en fin färg uppepå.
Ta sedan ut brödet och skär upp det.
Veckans sallad:
Waldorf-coleslaw
1-1,5 dl créme fraiche
2 msk majonnäs
0,5 msk citronsaft
0,5 msk dijonsenap
Ca 300 g spetskål eller vitkål
1 röd lök
1 äpple
Valnötter, rostade i ugnen på 150 grader i ca 10 min.
Strimla vitkål och äpple. Dela och skiva löken. Hacka nötterna.
Blanda ihop kladdet och krydda lite.
Blanda allt och smaka av.
Ha ev i mer kryddor, majjo, senap och/eller mer citron för att få bra balans.
Veckans Vegetariska:
1 gul lök
2 gula paprikor
400 g zucchini
Smör
1 burk kikärter à 400 g
1 burk konserverade hela tomater
1 krm svartpeppar
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk torkad timjan
Blanda ihop röran.
Skala och grovhacka löken.
Kärna ur paprikan.
Skär paprika och zucchini i bitar.
Fräs alla grönsaker i smör en gryta.
Skölj kikärtorna och låt rinna av.
Rör ner kikärtor och tomater med sitt spad.
Krydda med peppar, smulad buljongtärning och timjan.
Låt allt koka ihop ca 10 min.
Servera med gremolataröran och gärna bröd.
Måndag:
Köttfärsgryta med persillade
500 g nötfärs
2 burkar avrunnen tonfisk
10 Cocktailtomater
5 dl Créme fraiche
1 lök
2 vitlöksklyftor
Sambal olek, ca 1 krm
150g Champinjoner
Sugarsnaps, 1/2 paket
Skiva lök & pressa vitlök. Skiva champinjonerna och fräs tillsammans med löken.
Blanda créme fraiche med sambal olek, häll över i pannan. I med tonfisken. Koka ihop 4-5 min.
Klipp ner gräslök, ha i skivade tomater och sugarsnaps. Krydda med salt & peppar. Låt koka några min.
Servera med pasta, gärna linguine.
Onsdag:
Frukostkorv och skånsk potatis
4 frukostkorvar
Dela korvarna på längden. Stek dem så de blir knapriga på båda sidor.
Skånsk potatis
10 råa potatisar, mjölig
1 gul lök
Smör
Salt
Svartpeppar
3½ - 4 dl mjölk
1 – 2 tsk soja
Skala potatisen och skär i tärningar.
Skala och hacka löken.
Bryn potatis och lök så att det får lite färg.
Smaksätt med salt och peppar.
Häll på ca hälften av mjölken.
Koka potatisen sakta under lock tills den blir mjuk,,späd med mer mjölk eftersom.
Rör då och då så det inte bränner fast i botten
Ta av innan den blir mosig, mjuk räcker.
Smaksätt med soja och ev mer kryddor
Servera korv och potatis med rivna morötter.
Torsdag:
Nudelsoppa
10 dl höns el. kycklingbuljong
200 g. st färdigstekta fläskkött, fint tärnat (går bra med kyckling eller nötkött också)
2 st morot, fint tärnad
1 färsk gurka, i små tärningar
1 röd paprika, i små tärningar
100 gr glasnudlar, sönderbrutet i skedvänliga bitar
4 msk japansk soja
1 vitlöksklyfta, pressad
½ tsk riven ingefära
salt, peppar
Fräs gurka och morot i pyttesmå tärningar i oljan.
Slå i buljong, soja och kyclingtärningar, krydda.
Småkoka 5 min, lägg i sönderbrutna risnudlar.
Ha i vitlök och ingefära.
Koka till nudlarna är mjuka, salta, peppra och smaka av med soya.
Muffins med lingonfrosting
12 stycken
125 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 ägg
11/2 dl mjölk
41/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk pepparkakskrydda
Frosting:
1/2 dl lingonsylt
150 g färskost
1/2 dl florsocker
1/2 dl vispgrädde
Garnering:
lingon, små pepparkakor
Sätt ugnen på 200°.
Rör smör och socker smidigt med elvisp.
Vispa i äggen, ett i taget.
Blanda i mjölk och mjöl blandat med bakpulver och pepparkakskrydda.
Fördela smeten i muffinsformar, gärna i muffinsbleck.
Grädda strax under mitten i ugnen i 20 minuter.
Låt svalna.
Frosting:
Vispa ihop lingonsylt, färskost och florsocker.
Tillsätt grädden och vispa till spritsbar konsistens.
Spritsa eller bred frostingen på muffinsen.
Garnera med lingon och pepparkaka.
Fredag:
500 g kycklingbröstfilé
150 g keso, mexican salsa
1 dl sweet chilisås
4 skivor lantbröd
½ huvuden isbergssallad
½ gurkor
Solrosskott
Sätt ugnen på 175º.
Lägg kycklingfiléerna i en smord form.
Häll över sweet chilisås.
Stek kycklingen i mitten av ugnen ca 30 min.
Rosta brödet.
Strimla salladen och gurkan.
Lägg sallad och gurka på brödet.
Skär kycklingfiléerna på snedden och lägg på salladen.
Toppa med keso och solrosskott.
Lördag:
Laxlasange m spenat o tomat
10 st torkade lasagneplattor
500 gram färsk lax utan skinn
1 st fänkål ca 300 gram
2 msk Smör
1 tsk Anisfrön
200 gram färsk eller fryst bladspenat
0.5 tsk Salt
1 krm svartpeppar direkt från kvarnen
2 krm riven muskotnöt
Tomatsås:
1 st gul lök finhackad
2 st vitlöksklyftor, pressade
0.5 msk torkad timjan
1 msk rapsolja/olivolja
1 burk krossade tomater (400g)
1 tsk Salt
2 krm Socker
1 krm svartpeppar direkt från kvarnen
Vit sås:
2 dl torrt vitt vin
6 dl Mjölk
2 msk konc grönsaksfond
3 msk Maizene majsstärkelse + 3 msk mjölk
1 tsk Salt
1 krm svartpeppar direkt från kvarnen
1.5 dl riven parmesanost
Pumpakärnsvinägrett:
1.5 msk pressad citron
1 msk Vatten
2 msk Olivolja
1 msk Pumpakärnolja
0.5 dl finhackad bladpersilja
2 krm flingsalt efter smak
Varmrätt:
Fläskfilé i rödvinssås
600 g fläskfilé
Salt
Svartpeppar
10 färska champinjoner
3 dl matlagningsgrädde
1 ½ dl vatten
½ dl rött vin
1 msk kinesisk soya
1 msk klippt persilja
1 msk klippt gräslök
Putsa fläskfilen.
Skiva (dela ev mer) och stek dem gyllenbruna i smör i en gryta.
Krydda med salt o peppar på slutet.
Ställ åt sidan.
Skiva championerna och stek separat tills de blir mjuka, salta på slutet.
Blanda hop det i grytan och tillsätt vattnet.
Koka 5 min
Häll sedan i grädde, vin, örter och soja.
Låt stå och koka cirka 20 minuter på låg värme.
Är den för tunn så gör den tjockare med lite majzena.
Servera med krossad potatis och en sallad.
Krossad potatis
1 kg potatis
ca 50 g smör
2-3 vitlöksklyftor
(Ört)salt, peppar och rosmarin (gärna färsk)
Börja med att koka potatisen så att den är lite mjuk.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Lägg ut potatisarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dom med t.ex en stekspade eller botten av ett glas.
Smält smöret och pressa i vitlöken i smöret.
Ha i salt och peppar och pensla på smöret på potatisarna.
Klipp över lite färsk rosmarin och stoppa in allt i ugnen tills potatisarna är gyllenbruna och fina (ca 20 min).
Dessert:
Glass med hasselnötsnougat
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|