Senaste inläggen
Födelsedagsvecka blir kansk lite mat med tanke på bjudning denna vecka
Veckans asiatiska:
Bananblomman Innehåller små späda stänger av Bananer och är vacker och en ganska så tung och sammansatt “råvara”. En mild smak. Man tar bort de yttre bladen och använder den antingen i curry eller som en spännande ingrediens i sallader i Thailand och Vietnam.
Veckans bröd:
Sportbröd
Recept från kronjäst sida
1 pkt jäst
6,5 dl (400 g) grovt rågmjöl
3,5 dl (200 g) vetemjöl spec
5 dl vatten
2 tsk salt
1,5 msk anis, mald
1,5 msk fänkål, mald
Lös jästen med vattnet, ca 30°C.
Väg upp resterande ingredienser och blanda allt i ca 2 min långsamt och 3 min snabbt.
Låt degen vila i ca 40 min i bunken med duk eller plast över.
Vänd ut degen på mjölat bakbord och hantera den varsamt och forma och kavla den till en rektangel ca 1 cm tjock.
Skär ut önskad storlek 7*13 ungefär som storleken av en mobiltelefon.
Lägg bröden på plåt med papper och låt den jäsa under bakduk eller plast i ca 60 minuter.
Sätt ugnen på 250°C och ställ samtidigt in en långpanna längst ner i ugnen.
Sätt in brödet och släng på lite vatten (ca 0,5 dl) på den varma långpannan.
Sänk temperaturen till 230°C och grädda i 15 min längst ner i ugnen.
Då får brödet en härlig yta.
Ett par matskedar vatten räcker.
Veckans sallad:
Rödbets o äppelsallad
1-2 finrivna rödbetor, gärna gula eller polka
2 grovt rivna äpplen
1 dl gräddfil
2 tsk örtsalt eller salt o peppar
2 tsk solrosolja
½ purjo, ca 75-100 g
Blanda allt detta utom purjon och lägg allt på ett glasfat.
Strimla purjo och lägg ovanpå.
Veckans vego:
Linslasagne
4–5 personer
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja att steka i
100 g rotselleri
800 g krossade tomater,
2 dl vatten
1/2 dl rött vin eller rött matlagningsvin
1/2 dl tomatpuré
11/2 dl röda linser
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
salt
1 msk pressad citron
200 g färska lasagneplattor
500 g keso
Ostsås:
50 g smör
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 dl riven ost
salt och peppar
Garnering:
finhackad bladpersilja
Sätt ugnen på 225°.
Hacka löken och pressa vitlöken.
Fräs löken i olja i en gryta. Löken ska bli mjuk och glansig.
Skala rotsellerin och riv grovt på ett rivjärn.
Lägg det rivna i grytan och låt fräsa med i någon minut.
Tillsätt krossade tomater, vatten, rött vin, tomatpuré och linser.
Låt koka tills linserna är mjuka, ca 25 minuter.
Rör i oregano, basilika, salt och pressad citron.
Ostsås:
Smält smör i en kastrull.
Rör ner mjöl och späd med mjölk.
Låt koka under omrörning, 5 minuter.
Rör ner hälften av osten.
Smaka av med salt och peppar.
Varva linssås, ostsås, lasagneplattor och keso i en smord stor ugnsform.
Börja och avsluta med ostsås.
Strö över den resterande osten.
Grädda i mitten av ugnen, ca 25 minuter.
Strö över lite bladpersilja.
Servera gärna med en sallad.
Månd:
Pannbiff
400 gr köttfärs
¾ dl ströbröd
1 msk potatismjöl
1.5 dl mjölk (1.75 dl om torkad lök används)
1 msk torkad gul lök, eller 3 msk hackad färsk
1 ägg
1 krm peppar
1 tsk salt
smör till stekning
2 gula lökar
Blanda ströbröd, pot.mjöl och lök med mjölk och låt det svälla 10 min.
Blanda färsen med (lök om färsk), ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad.
Forma färsen till biffar
Stek i smör ca 3-4 min per sida och sänk värmen då de börjar få färg.
Håll dom varma.
Halvera och skiva löken, stek på medelvärme tills den är mjuk och börjar bli genomskinlig
Brunsås
1-2 msk smör
2 msk mjöl
4 dl vatten eller steksky, eller blanda
Salt & peppar
Bryn smör o mjöl i en stekpanna tills det blir riktigt brunt
Spä med vatten eller sky och koka hop 3 min
Smaksätt.
Lägg i löken om så önskas och smaka ev av med lite grädde.
Servera annars löken till.
Servera med kokt potatis och sallad eller rivna morötter.
Tisd:
Isterbandslåda
750 g kokt och skalad potatis
smörolja
4 isterband
1 purjo, ca 150 g
3 dl grädde
salt och svartpeppar
1 gräslökost 125 g (typ Philadephiaost)
Riven ost
Sätt ugnen på 200 gr
Dela potatisen i bitar och lägg i en smord form
Strö över smulad isterband (ta bort skinnet) över potatisen
Strimla purjon och lägg den på
Vispa hop grädde, gräslöksost och kryddor
Häll det över
Riven ost på det
Gratinera i ca 20 min!
Onsd:
Min födelsedag
Netas Sushitårta
Färdigt sushiris
6 avocado, mosade med limesaft och smaksatt med salt och peppar
Wasabi
2 röd spetspaprika, delad och strimlad
200 g finstrimlad purjo
1 stor grovt riven gurka
Gravad, rå eller rökt lax i breda strimlor
1 brk avrunna Kräftstjärtar, delade i mindre bitar
Garnering:
Pepparrotsvisp
Wasabi
1 brk avrunna Räkor el motsv färska
1 Röd i paprikastrimlor
½ gurka i halva skivor
inl ingefära
Servera med japansk soja.
Sushiris
Ca 8 dl sushiris
Vatten (12dl eller enl. förp.)
Skölj sushiriset i en plastbunke, byt vatten genom att hälla riset i en sil, upprepa ca 4-5 gånger tills vattnet är klart.
Låt riset ligga i vattnet i 30 min.
Koka riset utan salt och utan att röra. Dra bara av kastrullen från plattan när det är klart, låt stå enl. paketet.
Förbered vinägern under tiden:
2 dl risvinäger
2 msk socker
2 tsk salt
Häll sockret och saltet i vinägern och rör ihop under uppvärmning. Låt sedan blandningen svalna tills den nått rumstemperatur.
Lägg riset i en skål av trä eller plast. Undvik att ta en av metall om du kan. Häll sakta ner vinägerblandningen och rör om försiktigt.
Låt riset stå och svalna med en fuktig handduk på sig.
Ha en skål med kallt vatten bredvid dig och fukta händer och verktyg i vatten när du håller på med sushin.
Olja en form med löstagbar botten väldigt tunt
Packa 1/3 av riset i den
Klicka på hälften av avocadoröran, bred ut
Lägg på breda strimlor av lax och strö på hälften av paprika, purjo och gurka
Lägg på 1/3 del till av riset, se till att det täcker och inte ligger för löst
Bred ut resten av avocadoröran nu med ett uns wasabi i, smaka hur mkt du vill ha
Strö på resten av paprika, purjo, gurka och kräftstjärtarna
Lägg på det sista riset, tänk på att packa så det håller ihop sen
Spritsa toppar av pepparrotsvisp som toppas med 1 droppstrl wasabi
Lägg räkor, ingefära, paprika och gurka emellan i ett snyggt mönster
Låt den sätta sig ett par timmar innan den läggs på fat.
Servera med sojan.
Torsd:
Snabb kycklinggulasch
4 pers
400 g kycklingfärs
2 msk olja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 dl tomatpuré
1 msk paprikapulver
200 g potatis, gärna småpotatis
ca 150 g morötter
ca 150 g palsternackor
1 röd paprika
1 l vatten
2 tärn kalvbuljong
2 tsk kumminfrön
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tomat
Garnering:
persilja
Servering:
crème fraiche
bröd, gärna rostat med hackade örter och pressad vitlök
Fräs färsen smulig i en gryta med olja.
Skala och strimla löken.
Skala och finhacka vitlöken.
Kärna ur och finhacka chilin.
Tillsätt lök, vitlök, chili, tomatpuré och paprikapulver till grytan och rör om.
Fräs under omrörning, ca 2 minuter.
Skala och skiva potatis, morot och palsternacka.
Kärna ur och tärna paprikan.
Tillsätt rotfrukter och paprika till grytan och stek, ca 2 minuter.
Tillsätt vatten, buljong, kumminfrön, salt och peppar.
Klyfta tomaten och vänd ner i grytan.
Låt sjuda under lock, ca 5 minuter.
Vid servering:
Garnera med persilja.
Servera med en klick crème fraiche i soppan samt bröd till
300 g blandade frysta bär
½ dl råsocker
vaniljglass
ev vispgrädde
Tina bären med sockret i en skål, rör då och då
Servera med glass och/eller grädde
Fred:
Krustader
4 stora skivor bröd, tex formfranska eller kavring
Smält smör
Gräddfil, rom, hackad rödlök
Sätt ugnen på 200 gr
Ta fram små formar eller en muffinsplåt.
Ta ut 2 rundlar från brödet med hjälp av utstickare/pepparkaksform eller ett glas. Den ska vara ungefär 5 cm. i diameter.
Kavla på rundeln ganska tunt, pensla med smör på båda sidor, tryck ut i formen. Grädda mitt i ugnen tills de börjar få färg. Det tar 10-15 minuter.
Låt svalna.
Örtsnibbar
Mjukt tunnbröd
Olivolja
Örter
Ev flingsalt
Riven ost
Sätt ugnen på 250 gr
Pensla bröden med oljan
Strö över örter, ev salt och ost
Grädda i 5 min
Dela i snibbar
Trattkantarellröra
1 schalottenlök
1 msk smör
250 g trattkantareller
Salt o peppar
250 g färskost
1 msk färsk timjan
Servera på knäcke eller tunnbröd
Skala och hacka löken fint
Fräs den mjuk i smör utan att den tar färg
Rensa och hacka svampen
Fräs den med löken till vätskan kokat in
Krydda och låt svalna
Blanda med färskost och timjan
Smaka av ytterligare
Oströra till krustader
8 krustader eller brödkrustader
2 soltorkade tomater i olja
1 msk rostade solroskärnor
50 g nat färskost
40 g fetaost
2 msk finhack färsk örter
2 msk fraiche
Finhacka tomater och solroskärnor
Tillsätt färskost, feta, örter och fraiche
Blanda väl
Fördela i krustaderna
Lomo
Bresola
Brieost
Druvor
Valfri dryck
Lörd:
Färsk krabba m örtsås o bröd
2 st små eller 1 stor delad kokt krabba/pers
1 st citron
3 msk majonnäs
2 dl gräddfil
2 msk ljus dijonsenap
2 msk dill, hackad
2 msk persilja, hackad
2 msk gräslök, hackad
1 tsk dragon, smulad
lite cayennepeppar
Blanda såsen och smaka av.
Lossa skölden på undersidan och servera krabban i sitt skal med citron till.
Ät med bröd och såsen.
Sönd:
Kinagryta, se föregående inlägg
Limekräm m hallon
4 pers
8 digestivekex, gärna fullkorn
Limekräm:
3 dl matlagningsyoghurt, 10 %
1 lime, rivet skal
1–2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
3 dl hallon
Bryt kexen i bitar.
Limekräm:
Blanda yoghurt, limeskal, socker och vaniljsocker.
Varva kex, limekräm och hallon i 4 glas.
Glöm inte att ställa om klockan
Det är jag, Elle som skriver. Här kommer veckans storkok 😋
Den här grytan är jag mer eller mindre uppväxt med. Fast vi har moderniserat den lite.
1 kg fläskkött, strimlat eller i grytbitar
6 msk vetemjöl
Smörolja
1 påse wokgrönsaker
1-2 st purjolökar, strimlade
12 st ananasringar (3 små burkar)
5 dl ananasspad +vatten
1 msk råsocker
1,75 dl japansk soya (vi hade kikkoman)
1,75 dl äppelcidervinäger
1-1,5 dl chilisås
2 msk tomatpuré
3 msk ostronsås
2 vitlöksklyftor
Ca 2-3 cm ingefära
Ketjap manis
Lägg köttet i en påse tillsammans med mjölet, skaka till det är mjöl på allt kött.
Blanda vätskan med socker, soya, vinäger, tomatpuré, chilisås och ostronsås.
Riv i vitlöken och ingefäran.
Bryn köttet i smörolja. Ha i wokgrönsaker och purjolök mot slutet.
Häll i såsen och koka till köttet är klart, ca 20 min.
Ha i ananasen skuren i bitar och låt den bli varm.
Smaka av. Ha ev i lite ketjap manis om det saknas något.
Servera med ris och soya.
Det är jag, Elle som skriver. Jag testade att göra blomkålsmos häromdagen. Det blev jättegott, testa!
4 port
ca 1 kg blomkål
Ev. 3 små potatisar
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
50 g smör
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
Skär blomkålen i mindre bitar, ta gärna med det mesta även av stammen.
Skala och skär potatisarna i bitar.
Mät upp vispgrädde och mjölk i en kastrull.
Låt koka upp, håll koll! Ta bort kastrullen från värmen.
Lägg i smöret, salt och vitpeppar och rör om tills smöret smält.
Lägg i blomkålen och ev. potatis, sätt tillbaka kastrullen på plattan och fortsätt koka på medelhög värme (utan att det kokar över) i ca 10-20 minuter.
Det gör inget att ungefär hälften av blomkålen ligger ovanför vätskenivån. Under tiden det kokar så sjunker blomkålen ihop och mot slutet så ligger nästan allt i vätska.
Ha gärna locket på glänt om det går utan att det kokar över. Rör gärna om någon gång under tiden så att blomkålen högst upp som ligger ovanför vätskenivån kommer ner i vätskan. Kolla också att det inte bränner fast.
Mixa ihop till ett jämnt och fint mos med mixerstav.
Smaka av och krydda ev mer.
Servera till kött eller fisk
Den här veckan och 13 v framåt tänker jag tipsa om asiatiska smaksättningar och tillbehör.
Veckans asiatiska:
För att svepa in mat som ska ugnsbakas, ångkokas eller grillas. Bladen håller maten fuktig och har en mild smak som kryddar maten. Även som dekoration.
Veckans bröd:
Festlig brödrulle
10–12 bitar
¼ pkt jäst (ca 12,5 g)
2 ½ dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk honung
1 msk rapsolja
6–7 dl siktat dinkelmjöl
Fyllning:
2 pkt mozzarella à 125 g
1–2 tomater
100 g skinka i skivor
1 kruka basilika
Garnering:
1 ägg
flingsalt
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, honung, olja och dinkelmjöl, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
Kavla ut degen till en rektangel, ¾–1 cm tjock, på ett mjölat bakbord.
Skär mozzarellan och tomaterna i skivor, ca ½ cm tjocka.
Lägg dem och skinkskivorna omlott i en lång rad i mitten på rektangeln.
Lägg på basilikablad.
Vik ena degsidan över fyllningen.
Skär flikar, ca 2 cm breda i den andra degsidan och lägg upp dem runt rullen och fäst på undersidan så att flikarna skapar ett mönster upptill.
Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper.
Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 230 grader.
Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över flingsalt.
Grädda brödet mitt i ugnen i 20–25 min.
Låt det svalna på plåten.
Veckans sallad:
Netas råkost
2 morötter
1 pkt sparrisbroccoli
1 röd spetspaprika
½ pkt sockerärtor
1 brk minimajs
½ röd chili (mild)
1 stort Granny Smithäpple
½ dl olivolja
2 msk vit balsamico
2 tsk salladskrydda
½ tsk salt
1-2 krm grovmalen sv.peppar
Skala morötterna, fortsätt sen o gör strimlor med skalaren
Ansa och dela buketterna och broccolistjälkarna i mindre bitar
Halvera, kärna ur och skiva paprikan
Ansa och skär ner sockerärtorna
Häll av och dela minimajsen i mindre bitar
Kärna ur och hacka chilin
Skala, kärna ur och tärna äpplet
Rör ihop dressingen och blanda alltsammans, låt den dra minst en timme, gärna längre.
Veckans vego:
Stekt Squash med myntayoghurt
2 squash á 200 g
1 dl olivolja
salt peppar
2 klyftor vitlök
½ tsk spiskummin
½ tsk gurkmeja
1 dl grönsaksbuljong
matlagningsyoghurt
färsk mynta
rostade kikärtor
Skär squashen i centimetertjocka skivor.
Värm upp olivolja i en stekpanna tillsammans med hackad vitlök, gurkmeja och spiskummin. Stek skivorna i omgångar, salta, peppra och lägg upp på ett fat.
Toppa squashen med yoghurt, finstrimlad mynta och rostade kikärtor
Servera m blandad Quinoa och sallad.
Månd:
Kålpudding med brun sås
Dubbel sats
1 st stort kålhuvud, ca 2,5 -3 kilo
Färsblandningen:
800 gram blandfärs
2 st gula lökar
2 st "portioner" kokt ris
1 st ägg
2,5 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
½ msk kanel
1-2 dl vatten för att ge smeten en lagom lös konsistens
5 dl buljong
Kålen:
50 gram (ca) smör att steka i
3 msk sirap
1 msk kinesisk soja
Såsen:
Skyn + vatten och grädde, ca 8 dl
4 msk idealmjöl
Salt, peppar
Sätt ugnen på 200 gr
Skär vitkålen i strimlor
Fräs den i smör i stor gryta tills den är mjuk
Tillsätt sirap och soja och rör om
Finhacka löken under tiden och blanda den, riset och ägget i
köttfärsen
Salta och peppra
Tillsätt vatten om det behövs för att smeten ska kännas lös
Blanda ca 3/4 av kålen med färsen och lägg i rymlig ugnsfast smord form
Häll buljongen över och lägg i återstående kål ovanpå
Sätt in i ugnen ca 45 minuter, kålen ska då vara mjuk och fått fin färg
Mät skyn och späd med grädde eller mjölk, spar lite till mjölet
Red av med mjöl utrört i kall vätska
Smaka av med salt, peppar och soja.
Tisd:
Flexibla fisken
600 gr fiskfilé, valfri sort, färsk el. fryst
2-3 tomater
2-3 dl grädde, valfri sort
rikligt med dill, helst färsk
smör till formen
Sätt ugnen på 200 gr
Smörj en ugnsfast form,
Salta och peppra filéerna
Vik hop och krydda även den sidan, lägg i formen
Täck den med dill
Skiva tomaterna och lägg dom på fisken
Häll på grädde så det nästan täcker, se till att tomaterna får grädde på sig
Stek i ugn i 20-25 min, lite längre om fisken är fryst
Servera med nykokt, gärna färsk potatis och sallad.
Onsd:
Falukorvsgratäng med ostsås
4 pers
250 g valfri pasta
500 g falukorv
1 purjolök
2 msk smör
250 g broccoli
1 dl riven lagrad ost
10 cocktailtomater
Ostsås:
4 dl matlagningsrädde
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
2 msk majsstärkelse
1 1/2 dl riven lagrad ost
1/2 dl finhackad persilja
Garnering:
kryddgrönt
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Spola i kallt vatten och låt rinna av.
Strimla korven.
Ansa och strimla löken och bryn den blank och smidig i matfett.
Ansa broccolin och dela den i mindre buketter.
Koka broccolin ca 2 minuter i lättsaltat vatten, låt rinna av.
Halvera tomaterna.
Sås:
Koka upp matlagningsgrädden och red av med majsstärkelse.
Salta och peppra.
Ta av från värmen och tillsätt ost och hackad persilja och låt det smälta ner i sås en under tiden som du rör.
Blanda samman pasta, lök, korv, broccoli och tomater.
Fördela blandningen i en smord ugnsfast form.
Häll över ostsåsen.
Grädda gratängen i ugnens mitt ca 20–25 minuter, eller tills du har fått en fin och gyllene yta och ostsåsen har stannat helt i gratängen.
Garnera med kryddgrönt och servera.
Torsd:
Trattkantarellsoppa
1 l färska trattkantareller eller 3 dl torkad
2 finhackade scharlottenlökar
2 msk smör
2 msk mjöl
1 l buljong
2 dl grädde
4 msk torr sherry
salt & peppar
Rensa, skölj och skär ner svampen lite
Fräs långsamt i smöret med löken ca 25 min
Pudra över mjölet, rör om o späd med buljongen, uppvärmd, koka upp
Häll i grädden och koka till den får en krämig konsistens
Smaka av med salt, peppar o sherry
Används torkad svamp så bryt sönder och låt den ligga i blöt i buljongen, fräs löken till den blir glansig och följ receptet för resten.
Mangoplättar
4 dl fryst tärnad mango
4 ägg
4 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 msk smör
Servera med:
Honung
Rostad kokos
Jordgubbar
Tina mangon
Mixa den slät med ägg, mjöl och vaniljsocker
Stek i omgångar i smöret på medelvärme
Vänd inte förrän den stelnat
Servera.
Fred:
Paj m bacon, purjo, paprika o mozzarella
4–6 port
Pajdeg:
3½ dl vetemjöl
3 msk sesamfrön
125 g smör
½ tsk salt
1 litet ägg
Fyllning:
1 liten purjolök
2 paprikor
280 g tärnat bacon
salt och peppar
3 ägg
2½ dl matlagningsgrädde
250 g mozzarellaost
Garnering:
färsk timjan
Ugn 225°
Pajdeg:
Arbeta samman ingredienserna i en matberedare, låt vila svalt i plast 30 min.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diam.
Fyllning:
Ansa, skölj och skiva purjolöken.
Kärna ur och skär paprikorna i bitar.
Stek baconet, ta pannan från värmen och vänd ner purjolöken.
Krydda med salt och peppar.
Ta undan lite av baconröran till garnering.
Blanda ägg och grädde.
Dela mozzarellaosten i bitar och lägg dem i äggstanningen.
Häll äggstanningen i pajskalet, fördela baconröran och paprikan i pajen.
Grädda i mitten av ugnen ca 30 min, tills äggstanningen stelnat.
Garnera med timjan och lite av baconröran.
Lörd:
Gravad lax
Ca 1 kg lax av mellanbit
2-3 tsk vitpepparkorn
½ dl salt
kn ½ dl socker
2 dillknippor
Frys gärna laxen i två dygn innan du gravar den för att vara säker på att ev parasiter försvinner
Man kan också grava först och sen frysa.
Gravad lax kan frysas även om den är gjord på fryst tinad lax.
Dela laxbiten i två delar, dra ur dom stora benen.
Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.
Strö 1 fjärdedel av blandningen på ett fat (ej metall) tillsammans med lite av dillen.
Lägg den ena av laxbitarna med skinnsidan neråt på blandningen, fördela 2 fjärdedelar av blandnnigen + dill på laxen, lägg på den andra laxbiten, köttsida mot köttsida med den tynnre delen på den tjocka delen på den som redan ligger där.
Strö till sist över resten av saltblandningen och resterande dill ovanpå.
Täck fatet och ställ kallt två dygn, vänd den ett par ggr under tiden.
Ös gärna med vätskan som bildas
Skiva sedan tunt och skär ”snett” över fibrerna, nästan diagonalt.
Kan även skäras i cm-skivor och halstras lätt.
Dillstuvad potatis
1 kg potatis, fast sort
1 knippa dill
Bechamelsås:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt och malen vitpeppar
Béchamelsås:
Smält smöret i en kastrull.
Lyft av från plattan och rör i vetemjölet.
Sätt tillbaka på värmen och tillsätt mjölken under omrörning
Låt såsen småkoka i 10-15 minuter.
Krydda med salt och peppar.
Skala och koka potatisen nätt och jämnt färdig.
Låt den svalna och skiva försiktigt.
Hacka dillen fint och rör ner den i såsen.
Ringla den heta såsen över potatisen och vänd ner försiktigt.
Låt allt bli genomvarmt och servera genast.
Sönd:
Höstgratäng med pulled pork och paprika
4 port
4 paprikor
1 förp pulled pork
2 dl riven cheddarost
Tomatsås
2 förp tomat- eller pizzasås, t ex Ica, ca 780 g
1 förp svarta bönor, kokta, ca 380 g
persiljekvistar
Servering:
klyftpotatis
Ugn 225°
Dela paprikorna på längden och ta försiktigt bort stjälk och kärnor.
Lägg dem på en plåt med snittytan upp.
Baka paprikorna i mitten av ugnen 20–25 min, tills de mjuknat och fått lite färg.
Tillaga pulled pork enl anv på förp.
Tomatsås:
Blanda pizzasås och avrunna svarta bönor.
Fördela såsen i botten på en gratängform, ca 25×20 cm.
Fyllning:
Fördela det isärdragna köttet i paprikahalvorna.
Placera halvorna i tomatsåsen.
Strö över ost och gratinera i mitten av ugnen 15–20 min.
Garnera med persilja.
Servera gärna med klyftpotatis och sallad.
Toscagino
2 bananer
½ lit jordgubbar
3 kiwi
50 g smör
¾ dl strösocker
2 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 dl mandelspån
Sätt ugnen på 225 gr
Skala och skiva bananer och kiwi
Rensa och skiva jordgubbarna
Blanda och lägg ut frukten i en ugnsform
Blanda allt utom mandelspån i en kastrull
Värm under omrörning till socker och smör smält
Rör i mandelspånen
Klicka smeten över frukten
Grädda ca 10 min
Servera m glass.
Kvällens middag som vi vill ha den.
Kokar upp buljong med några kryddpeppar och ett lagerblad.
Tärnar kålrot och morötter i sockerbitsstora bitar och halvmånar ca 1/2 cm tjocka
Lägger ner i den kokande buljongen och kokar i 20 min, då lägger vi ner tärnad potatiis och som ikväll en halv falukorvsring.
Låter det koka i en kvart.
Tar upp korv och kryddor, håller korven varm
Mosar roterna med stöten, men mosar grovt, det ska vara lite bitar i moset. Oftast behöver jag inte ha i nån extra buljong. Däremot har vi i en klick smör.
Har jag fläsklägg eller fläskkorv till som kokas separat så skippar jag lagerbladet i koket men gör lika.
Recept i veckans matsedel.
Veckans ört:
Är släkt med oregano och detta går inte att ta miste på om du smakar örterna som är mycket snarlika. I Sverige förknippas oftast mejram med ärtsoppa men kan användas till grytor, pastejer och fiskrätter.
Veckans bröd:
Kesobröd utan mjöl
Ca 15 bitar
500 g Keso
4 ägg
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
¾ tsk salt
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa upp äggen lite fluffiga.
Rör ner keson.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt dem i äggröran. Rör om ordentligt.
Bred ut smeten till en rektangel på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ca 1 cm tunn.
Grädda brödet mitt i ugnen i 18–20 min.
Låt det svalna på plåten.
Skär brödet i rutor med en vass kniv eller klipp med en sax.
Brödet går bra att frysa in.
Veckans Sallad:
Vitkålsallad
300 g finstrimlad vitkål
1 liten morot, grovriven
½ dl gräddfil
1 dl majonnäs
Örtsalt
Blanda i en skål och smaka av.
Veckans vego:
Vegetarisk gryta med kokosmjölk och linser
4 pers
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
3 potatisar
2 msk rapsolja
1 msk gurkmeja
2 tsk garam masala
1 tsk malen koriander
6 dl grönsaksbuljong
2 dl kokosmjölk
salt och peppar
300 g blomkålsbuketter
300 g broccolibuketter
380 g förkokta linser
Servering:
ca 150 g mango
hackad persilja
ev råris
Skala och skiva lök, vitlök, morot och potatis.
Hetta upp lite rapsolja i en kastrull och fräs grönsakerna lätt i oljan.
Krydda med gurkmeja, garam masala och koriander.
Häll på buljong och kokosmjölk och låt koka i ca 14–15 minuter tills morot och potatis blivit mjuka.
Smaka av grytan med salt och peppar.
Skär blomkålen och broccolin i mindre buketter.
Lägg i dem i grytan och låt koka i ca 3–5 minuter.
Skölj av linserna och lägg ner i grytan och låt allt bli varmt.
Servering:
Tärna mangon, hacka persiljan och strö över grytan.
Servera om så önskas med nykokt råris.
Månd:
Pasta med köttfärssås och vitkålsallad.
Koka pastan enl anvisning
Köttfärssås
500 g färs, valfri
1 stor hackad gul lök
1 paprika, tärnad
1 brk kross tomater + ½ brk vatten
1 msk tomatpuré
1 msk chilisås
½ msk köttfond
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 -2 krm peppar
ev maizenaredning
Fräs lök och köttfärs
Tillsätt paprika efter en stund
Häll i tomater och vatten + tomatpuré, chilisås och fond
Puttra i 10 min, krydda, låt det koka hop och red om det behövs.
Riv ev över lite parmesan vid servering
Tisd:
Kokt fläskkorv
500 g fläskkorv i naturskinn
1 gul lök
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
1 tsk salt/ liter vatten
Skala löken och skär den i klyftor.
Skölj och nagga korven på ena sidan med en gaffel,
Lägg den med naggsidan upp i en låg vid kastrull.
Häll på kallt vatten tills korven är täckt.
Lägg i kryddor, lök och salt.
Koka upp långsamt, på svag värme.
Sjud korven utan lock ca 30 minuter.
Rotmos
500 g kålrot
4 morötter
4 medelstora potatisar
5 dl kokspad eller buljong (tärning + vatten)
Ev salt
5 vitpepparkorn och kryddpepparkorn
1 1/2 msk smör
salt
svartpeppar
Skala kålrot, morot och potatis och skär alltsammans i bitar.
Koka upp spad eller buljong, + ev salt och pepparkorn.
Lägg i kål- och morotsbitarna.
Låt koka ca 20 minuter.
Lägg i potatisbitarna och låt alltsammans koka mjukt.
Häll av spadet men spara lite och mosa rotsakerna. Det går utmärkt att använda elvisp.
Späd med lite av kokspadet och lägg i en smörklick.
Smaka av.
Onsd:
Laxpudding
250–300 g skivad, färskrökt eller gravad lax
10 medelstora potatisar
ca 1 dl dill, finskuren
100 g finskuren purjo
4 ägg
2 1/2 dl valfri grädde
1 1/2 dl mjölk
salt, peppar
Varva råskalad, skivad potatis i en ugnsform med breda strimlor av laxen, dill, purjo, lite salt och peppar. Potatis i botten och överst.
Vispa ihop äggen med grädde och mjölk, lite salt och peppar och häll över, klicka eventuellt lite smör ovanpå.
Grädda på galler längst ner i ugnen i 175–200 grader, ca 50 minuter.
Servera med skirat smör eller citronklyftor.
Ärtsoppa
Ca 5 l, gör och frys in resten
1 kg torkade gula ärtor
Vatten så det täcker
3 l vatten
4 gula lökar
6-800 gr rimmat bogfläsk eller oxbringa om ni vill ha den magrare
ev 1 bit ingefära
3 tsk mejram eller timjan, eller blanda
2 tsk salt
ev lite smulad buljong
Lägg i blöt ärtorna över natten, gärna 10-12 timmar
Häll av blötläggningsvattnet och häll ärtorna i en rymlig gryta
Häll på vattnet (nytt) koka upp och skumma.
Lägg i kött, ev ingefära och lök, koka under lock 1 timme och 15 min
Ta bort alla lösa skal som flutit upp
Ta upp köttet och tärna det, lägg tillbaka det i soppan
Smaksätt soppan med mejram, timjan, salt och ev smulad buljong
Servera med senap och ev lite finstrimlad purjo i tallriken.
Kesoplättar
8 plättar
Mät upp keso, fiberhusk och knäck äggen i en bunke.
Rör ihop till en jämn smet med en sked.
Låt stå ca 5 min och svälla.
Hetta upp en stekpanna med rejält med smör.
När smöret slutat bubbla är stekpannan varm och det är dags att börja steka kesoplättarna.
Sänk värmen på plattan till medel.
Rör om i smeten
Häll som 4 plättar i taget i stekpannan och stek ca 5-10 minuter tills den håller ihop och vänd sedan och stek ca 2 minuter på andra sidan.
Fred:
Råraka
6 råa potatisar (medelstora, skalade)
Till stekning:
Smörolja
Salt
Sv.peppar
Servera med:
80 g ishavsrom
1 rödlök (skalad)
2 dl crème fraiche
½ kg räkor
Dill till garnering
Riv potatisarna
Sätt två stora stekpannor på spisen, lägg i smörolja.
Krama ur potatisen och stek 4 plättar av den rivna potatisen.
Låt det steka så att det blir riktigt krispigt. Salta och peppra.
Vänd plättarna och stek vidare.
Skala räkorna
Finhacka rödlöken.
Häll upp crème fraiche i en skål. Vispa med elvisp så att den styvnar. Den kommer att bli lös precis när du börjar vispa sen blir den hård igen.
Lägg upp rårakorna på 4 tallrikar, lägg en kula crème fraiche på och en klick rom.
Fördela räkorna runt om
Avsluta med att strö över löken och garnera med dill.
Lörd:
Rislåda m kyckling
Smör till formen
4 port kokt ris
2 tillagade kycklingar, rensade (el rester)
1-2 tsk curry
1 brk tomatsoppa
3 dl vispgrädde
riven ost
Sätt ugnen på 225 gr
Smörj en ugnsform
Fördela riset i formen och lägg bitar av kycklingen ovanpå
Pudra över curryn
Rör ihop tomatsoppa och grädde, häll det över alltihop
Strö över riven ost
Gratinera i ugnen tills den får fin färg ca 20 min.
Sönd:
Fiskgratäng
600 g vit fiskfilé. tinad
Läggs i en smord form, salta och peppra fisken
Potatismos
1 kg skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar
Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.
Tillsätt en äggula i moset och spritsa det runt kanten på formen
Gratängsås till fisk
2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
4 dl mjölk
2 msk hummer eller skaldjursfond
3 msk finhackad dill
Salt & vitpeppar
1 citron, rivet skal av och droppar av saften
Häll ihop vin, mjölk och fond i en kanna, rör om
Smält smöret i en kastrull
Ta den från värmen och vispa ner smöret till en klumpfri smet
Sätt tillbaka kastrullen på värmen, rör om i kannan och vispa i vätskan
Koka upp
Låt såsen puttra under omrörning tills den tjocknar
Tillsätt dill, salt o peppar och citronskal
Smaka ev av med några droppar citron.
Häll såsen över fisken och gratinera i ca 25-30 min eller till fisken känns klar
Servera med gröna ärtor.
Snickerscheesecake
150 g smör
3½ dl havregryn
Fyllning:
400 g bakchoklad 50/50 ljus och mörk
400 g färskost
Snickerstäcke:
2 dl salta jordnötter
1 dl vispgrädde, 40 %
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
50 g smör
Smält smöret och blanda med havregrynen.
Tryck ut i en avlång form, ca 15×20 cm, och ställ i kylen.
Fyllning:
Hacka chokladen fint och smält försiktigt över vattenbad tillsammans med färsk- osten.
Rör ihop det så att det blir slätt.
Häll över bottnen och låt åter stå i kylen tills fyllningen satt sig och stelnat, 30–40 minuter. Snickerstäcke:
Grovhacka jordnötterna och lägg allt till snickerstäcket i en kastrull och sjud ihop till gyllene färg, ca 15 minuter.
Häll såsen över cheesecaken.
Servera.
Ja sockerfritt blir det ju inte men inbillar mig iaf att fruktsockret är bättre. Köpte så goda äpplen på en skördemarknad.
Har ingen aning om vad det är för sort men dom är så vansinnigt goda. Fruktköttet är nästan knallrosa under skalet.
Det började med att jag rev ett äpple grovt och åt med fil o cornflakes. Jösses så gott.
Jag brukar göra en råsallad med vitkål, rödlök o äpple. Där har man både olja och gräddfil i dressingen och det blir så himla gott. Vitkålen tog slut häromdan men då gjorde jag en annan grej.
Jag rev äpplen grovt och blandade med gräddfil ca 1/2 dl till 2 äpplen och hade bara i salt o sv.peppar, blev också så himla gott. Åt det till kroppkakor igår ist för lingonsylt och det var jättegott. Sen har vi ätit det till pannbiffar med.
Bra sätt att ersätta sylt med socker i.
Är ju dålig äppelskörd i år, men dom har haft svenska äpplen på affären med, inte så här röda och vackra men ändå. Tagit 10-15 kr per kilo. Så skulle jag köpa på kvantum igår där kostade dom 39.90 per kilo. Det är ju urdyrt tycker jag.
Här tar dom 15 den här veckan också så ska köpa lite mer, har bara gjort 2 äppelkakor med i år, skandal nästan :-D
Veckans ört:
Är en flerårig planta med “stickiga” blad. Runt medelhavet finns den nästan i alla trädgårdar, men den är känslig för frost så vill du odla den i Sverige så får du täcka den till vintern. Funkar utmärkt till potatisrätter, feta fisk och kötträtter men även till lamm.
Jag brukar ibland göra en dressing med Rosmarin som är lite av en favorit.
Rosmarindressing
¾ dl olivolja
1 msk finhackad färsk rosmarin (1 tsk torkad)
1½ msk rödvinsvinäger
Salt
Blanda i en skål eller dressingflaska
God till pot.sallad eller couscoussallad med räkor, mango och melon i.
Veckans bröd:
Vitlöksbröd m riven ost
1 plåt
50 g jäst
5 dl vatten, fingervarmt
4 msk rapsolja
2 tsk salt
Ca 13 dl vetemjöl
Garnering:
4 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor, pressade
ca 200 g ost, riven
hackad persilja, färsk
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt vatten, olja, salt och vetemjöl, lite i taget.
Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Dela degen i lika stora bitar
Kavla ut degen, ca ½ cm tjock, på 2 plåtar med bakplåtspapper.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Tryck hål i degen med pekfingret så att inga luftbubblor bildas under gräddningen.
Garnering:
Blanda olja och vitlök i en skål.
Pensla blandningen på degplattan och strö över ost och persilja.
Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min eller tills det fått fin färg.
Låt det svalna på plåten.
Skär brödet i bitar med en vass kniv.
Veckans sallad:
Morots och apelsinsallad
4 grovrivna morötter
2 apelsiner, eller satsumas, ta då 3
2 msk olivolja
salt och apelsinpeppar
Lägg de rivna morötterna i en skål
Skala och klyfta apelsinerna
Klipp itu varje klyfta och försök få bort kärnorna, håll dig över skålen med morötterna så all saft tas tillvara
Om klyftorna är stora, klipp i dom i skålen, bitarna kan vara ca 2 cm
Häll över oljan och krydda
Vänd runt och låt den stå framme minst 30 min
Vänd runt igen precis före servering
Veckans vego:
Kikärtsbiffar med curry
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 brk sköljda och avrunna kikärter, 250 g avrunnen vikt
1 ägg
1 tsk curry
1 krm chiliflakes utan kärnor
1 tsk finrivet citronskal
½ tsk salt
4 msk maizena
olja till stekning
4 pitabröd
Kör lök och vitlök i matberedaren
Tillsätt kikärtor, ägg, curry, chiliflakes, citronskal, salt och maizena
Kör till en slät massa
Forma till 12 små biffar
Stek på båda sidor i rikligt m olja
Servera i varma pitabröd med vitkålsallad
Vitkålsallad
300 g finstrimlad vitkål
1 liten morot, grovriven
½ dl gräddfil
1 dl majonnäs
Örtsalt
Blanda i en skål och smaka av.
Månd:
Köttfärslimpa med bacon och mozzarella
4 pers
1 gul lök
1 ägg
½ dl ströbröd
1 msk dijonsenap
1 msk hela fänkålsfrön
2 dl tomatjuice
500 g blandfärs
salt och peppar
125 g mozzarella
1 pkt bacon
4–5 små kvistar färsk rosmarin
Gräddsås:
Steksky
2 dl grädde
1–2 tsk majsstärkelse utrört i vatten
Grönsaker:
3–4 morötter
olivolja till stekning
4 salladslökar
1 dl hackad persilja
2–3 msk kapris
Servera med kokt potatis och en sallad
Sätt ugnen på 175°.
Finhacka löken.
Blanda ägg, ströbröd, senap, lök, fänkålsfrön och tomatjuice till en slät smet i en bunke.
Tillsätt färsen och blanda väl.
Smaksätt med salt och peppar.
Lägg hälften av färsen i en smord avlång brödform.
Riv mozzarellan och fördela den ovanpå färsen.
Lägg på resten av färsen.
Lägg baconskivorna över och tryck ner dem vid kanterna.
Stick ner rosmarinkvistarna mellan baconet.
Tillaga köttfärslimpan i ugnen i ca 45 minuter.
Innertemperaturen ska vara ca 72° i mitten när den är färdig.
Gräddsås:
Ta ut den färdiga köttfärslimpan ur ugnen och sila ner skyn i en kastrull.
Tillsätt grädde i kastrullen och låt koka upp.
Red av såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten.
Smaka av med salt och peppar.
Grönsaker:
Skala morötterna och skär i skivor.
Stek dem mjuka i lite olivolja i en stekpanna.
Skiva salladslöken, låt steka med i någon minut.
Blanda ner persilja och kapris.
Servera köttfärslimpan i skivor med såsen och grönsakerna.
Ha gärna kokt potatis och en sallad till.
Tisd:
Stekt fläsk m löksås
Stek ca 400 g skivat rimmat fläsk eller bogfläsk i panna eller i form på bakplåtspapper i 200 gr ugn ca 10 min.
Löksås
2 gula lökar
1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl gräddmjölk
Ev soja för finare färg
Salt o peppar
Fräs löken mjuk utan att den tar färg på medelvärme
Pudra över mjölet och spä med vätskan, koka 3 min
Smaksätt.
Servera m kokt potatis och rivna morötter.
Onsd:
Mandefisk i ugn
400 g färsk eller fryst fiskfilé
50 g smält smör
1 dl ströbröd
c a 50 g hackad mandel eller mandelspån ( ca 1 dl )
½ tsk gurkmeja
2 krm salt
1 liten vitlöksklyfta
½ dl hackad persilja
Värm ugnen till 200 grader.
Låt fisken tina, så att den går att skiva i ca 2 cm tjocka skivor.
Lägg dem intill varandra i en smord ugnssäker form och salta lite på dem
Blanda smöret med ströbröd, mandel, gurkmeja, salt, pressad vitlök och persilja.
Bred blandningen över fisken.
Sätt in formen i mitten av ugnen och gratinera i ca 25 minuter.
Servera med kokt eller pressad potatis och broccoli eller brytbönor och/eller finrivna morötter.
Servera gärna med kall yoghurtsås med bostongurka o chilisås
Vi får inte glömma kanelbullens dag :)
Kanelbullar
300 gr smör
1 l mjölk
2 pkt jäst
2 dl socker
1 tsk salt
4 tsk stött kardemumma
2.8 l mjöl
Fyllning:
smör, socker o kanel
Pensling:
1-2 ägg
pärlsocker, ev flagad mandel
Smula jästen i degbunken
Smält fettet, tillsätt mjölk o värm till 37 gr
Lös upp jästen med vätskan
Tillsätt, socker, salt, kardemumma o nästan allt mjöl
Arbeta degen smidig
Jäs 40 min
Dela degen i 4 delar, knåda till och kavla ut varje del till en cm-tjock kaka
Bred på smör o önskad fyllning, rulla hop från långsidan och skär 1-2 cm tjocka bitar, lägg på plåt på bakpapper eller i formar.
Sätt ugnen på 250 gr
Jäs på plåt 30 min
Pensla bullarna med uppvispat ägg o strö på pärlsocker
Grädda i mitten av ugnen 10 min
Torsd:
Paprikasoppa med stekt macka
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 matsked smörolja
4 röda paprikor
1 röd chilipeppar
4 dl vatten
1 brk krossade tomater
1 matsked tomatpuré
1 brk vita bönor (4 dl)
salt och peppar
Stekt macka:
8 skivor formbröd, grovt
Smör och senap
4 skivor skinka
8 skivor ost
2 ägg
2 dl mjölk
smörolja
Skala och hacka lök och vitlök och fräs i en gryta i med smörolja.
Dela, kärna ur och tärna paprikorna och låt fräsa med löken i 5 minuter.
Dela, kärna ur och hacka chilin.
Tillsätt till grytan tillsammans med vatten, krossade tomater och tomatpuré.
Koka upp.
Skölj av bönorna och lägg ner i soppan.
Koka i 5 minuter.
Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.
Stekt macka:
Bred bröden med smör och senap
Lägg 1 ostskiva på varje macka och lägg ihop brödskivorna med skinka mellan.
Vispa ihop ägg och mjölk och vänd mackorna i smeten.
Stek på båda sidor i en stekpanna.
Dela mackorna på diagonalen och servera till soppan.
Mjuk sandkaka m citron
ca 12 bitar
200 g smör, rumsvarmt + till formen
Ströbröd
2 ½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
3 ägg
2 ½ dl strösocker
½ citron, saften
Florsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en rund bakform, ca 2 liter.
Rör smöret smidigt.
Häll i potatismjöl och bakpulver och rör rejält till en vit smet.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Vänd ner i smeten, lite i taget under omrörning, tills det blir riktigt slätt.
Tillsätt citronsaften.
Häll smeten i formen och grädda 45–50 minuter.
Sikta eventuellt över lite florsocker.
Fred:
Ostgratinerad purjo med skinka
2 purjolökar á 150-200 g
200 g rökt skinka
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3-4 dl mjölk
1 msk svensk senap
Salt & sv.peppar
1½ dl riven smakrik ost
Sätt ugnen på 250 gr
Dela purjon på längden och skölj den noga
Dela sedan varje halva i 3-4 bitar
Förväll den i saltat vatten ca 2 min
Låt dem rinna av
Vira en skinkskiva runt varje purjobit
Lägg i smord ugnsform
Smält smöret och rör i mjölet i en kastrull
Späd med mjölken, koka upp och koka under omrörning i 5 min
Ta bort från värmen och tillsätt senap, salt, peppar och ost, rör om till osten smält
Bred såsen över purjon och gratinera mitt i ugnen ca 10 min
Servera med sallad, bröd och gärna några extra skinkskivor.
Lörd:
Makaronilåda med räkor
4 pers
2 skivor vitt bröd
1 msk + 50 g smör
1 1/2 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
1 msk vetemjöl
salt och peppar
1 knivsudd chiliflakes
3 dl riven cheddarost
1 1/2 dl riven parmesanost
250 g idealmakaroner
150 g gröna sojabönor
350 g skalade räkor (ca 1 kg oskalad vikt)
1 dl hackad persilja
Sätt ugnen på 200°.
Kantskär brödet.
Stek det på båda sidor i en stekpanna med 1 msk smör.
Tärna brödet och ställ åt sidan.
Koka upp grädde och mjölk.
Smält 50 g smör i en kastrull.
Pudra över mjöl.
Tillsätt gräddmjölken sakta och koka under omrörning tills såsen tjocknar.
Krydda med salt, peppar och chiliflakes.
Ta bort kastrullen från värmen och rör i2 dl av den rivna osten.
Rör till osten smält
Koka makaronerna enligt anvisningarna på förpackningen.
Blanda sås, makaroner, sojabönor och räkor, och lägg i en smord ugnsform.
Strö över resten av osten, persilja och brödkrutonger.
Tillaga i ugnen, ca 10 minuter.
Sönd:
Indisk kycklinggryta med curry och sojabönor
2–3 kycklingfiléer
ca 400 g rapsolja
salt och ev peppar
1 morot
½ fänkål
2 vitlöksklyftor
75 g rotselleri
1 msk curry
1 tsk gurkmeja
7 dl hönsbuljong
2 dl grädde
10 cm purjolök
65 g färsk bladspenat
150 g sojabönor
Skär kycklingen i bitar, ca 2×2 cm, och fräs dem gyllenbruna med hälften av curryn i lite smörolja i en gryta.
Krydda med salt och ev peppar.
Skiva morot, fänkål och vitlök och tärna selleri och låt fräsa med i någon minut.
Pudra på gurkmeja och rör om.
Häll på buljong och grädde och låt koka i ca 20 minuter.
Smaka av med mer salt och ev peppar om det behövs.
Hetta upp lite smörolja på svag värme med resten av curryn i en panna
Lägg i purjolök, spenat och sojabönor.
Låt spenaten mjukna och krydda med salt och ev peppar.
Rör försiktigt ner spenatblandningen i grytan
Smaka ev av med mer curry och servera rykande varm.
Kaiserchmarrn
2 pers (4 till dessert)
Kallas också Kejsarpannkakor
3 ägg
2 dl mjöl
2 dl grädde
½ dl vatten
3 msk socker
½ tsk vaniljpulver
1 krm salt
3 msk smör
Separera äggens gula och vita i två olika skålar.
Blanda gulan, mjöl, grädde, vatten, socker, vaniljpulver och salt i en bunke.
Låt vila i ca 30 minuter.
Vispa äggvitan till ett hårt skum.
Vänd försiktigt ner äggvitan i resten av smeten.
Värm en stekpanna på medelvärme och smält smöret i den.
Häll i smeten i pannan och stek ena sidan tills den är gyllenbrun.
Vänd pannkakan och stek i några sekunder till.
Dela pannkakan i pannan i stora bitar och stek i några minuter till.
Servera tillsammans med florsocker, vispgrädde och sylt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|