Matsedeln

Senaste inläggen

Av Neta - 22 oktober 2017 16:13

Födelsedagsvecka blir kansk lite mat med tanke på bjudning denna vecka   

  

Veckans asiatiska:

 

 

Bananblomma

Bananblomman Innehåller små späda stänger av Bananer och är vacker och en ganska så tung och sammansatt “råvara”. En mild smak. Man tar bort de yttre bladen och använder den antingen i curry eller som en spännande ingrediens i sallader i Thailand och Vietnam.

  

Veckans bröd:

 

Sportbröd


Recept från kronjäst sida

 

1 pkt jäst

6,5 dl (400 g) grovt rågmjöl

3,5 dl (200 g) vetemjöl spec

5 dl vatten

2 tsk salt

1,5 msk anis, mald

1,5 msk fänkål, mald

 

 

Lös jästen med vattnet, ca 30°C.
Väg upp resterande ingredienser och blanda allt i ca 2 min långsamt och 3 min snabbt.
Låt degen vila i ca 40 min i bunken med duk eller plast över.
Vänd ut degen på mjölat bakbord och hantera den varsamt och forma och kavla den till en rektangel ca 1 cm tjock.
Skär ut önskad storlek 7*13 ungefär som storleken av en mobiltelefon.
Lägg bröden på plåt med papper och låt den jäsa under bakduk eller plast i ca 60 minuter.
Sätt ugnen på 250°C och ställ samtidigt in en långpanna längst ner i ugnen.
Sätt in brödet och släng på lite vatten (ca 0,5 dl) på den varma långpannan.
Sänk temperaturen till 230°C och grädda i 15 min längst ner i ugnen.
Då får brödet en härlig yta.
Ett par matskedar vatten räcker.

  

Veckans sallad:

 

Rödbets o äppelsallad

 

1-2 finrivna rödbetor, gärna gula eller polka

2 grovt rivna äpplen

1 dl gräddfil

2 tsk örtsalt eller salt o peppar

2 tsk solrosolja

½ purjo, ca 75-100 g

 

Blanda allt detta utom purjon och lägg allt på ett glasfat.

Strimla purjo och lägg ovanpå.

  

Veckans vego:

 

Linslasagne

4–5 personer

 

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

olivolja att steka i

100 g rotselleri

800 g krossade tomater,

2 dl vatten

1/2 dl rött vin eller rött matlagningsvin

1/2 dl tomatpuré

11/2 dl röda linser

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad basilika

salt

1 msk pressad citron

200 g färska lasagneplattor

500 g keso

 

Ostsås:

50 g smör

4 msk vetemjöl

7 dl mjölk

2 dl riven ost

salt och peppar

Garnering:

finhackad bladpersilja

 

Sätt ugnen på 225°.

Hacka löken och pressa vitlöken.

Fräs löken i olja i en gryta. Löken ska bli mjuk och glansig.

Skala rotsellerin och riv grovt på ett rivjärn.

Lägg det rivna i grytan och låt fräsa med i någon minut.

Tillsätt krossade tomater, vatten, rött vin, tomatpuré och linser.

Låt koka tills linserna är mjuka, ca 25 minuter.

Rör i oregano, basilika, salt och pressad citron.

Ostsås:

Smält smör i en kastrull.

Rör ner mjöl och späd med mjölk.

Låt koka under omrörning, 5 minuter.

Rör ner hälften av osten.

Smaka av med salt och peppar.

 

Varva linssås, ostsås, lasagneplattor och keso i en smord stor ugnsform.

Börja och avsluta med ostsås.

Strö över den resterande osten.

Grädda i mitten av ugnen, ca 25 minuter.

Strö över lite bladpersilja.

Servera gärna med en sallad.

      

 

Månd:

 

Pannbiff

 

400 gr köttfärs

¾ dl ströbröd

1 msk potatismjöl

1.5 dl mjölk (1.75 dl om torkad lök används)

1 msk torkad gul lök, eller 3 msk hackad färsk

1 ägg

1 krm peppar

1 tsk salt

smör till stekning

 

2 gula lökar

 

Blanda ströbröd, pot.mjöl och lök med mjölk och låt det svälla 10 min.

Blanda färsen med (lök om färsk), ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad.

Forma färsen till biffar

Stek i smör ca 3-4 min per sida och sänk värmen då de börjar få färg.

Håll dom varma.

 

Halvera och skiva löken, stek på medelvärme tills den är mjuk och börjar bli genomskinlig

  

Brunsås

 

1-2 msk smör

2 msk mjöl

4 dl vatten eller steksky, eller blanda

Salt & peppar

 

Bryn smör o mjöl i en stekpanna tills det blir riktigt brunt

Spä med vatten eller sky och koka hop 3 min

Smaksätt.

Lägg i löken om så önskas och smaka ev av med lite grädde.

Servera annars löken till.

Servera med kokt potatis och sallad eller rivna morötter.

  

Tisd:

 

Isterbandslåda

 

750 g kokt och skalad potatis

smörolja

4 isterband

1 purjo, ca 150 g

3 dl grädde

salt och svartpeppar

1 gräslökost 125 g (typ Philadephiaost)


Riven ost

 

Sätt ugnen på 200 gr

Dela potatisen i bitar och lägg i en smord form

Strö över smulad isterband (ta bort skinnet) över potatisen

Strimla purjon och lägg den på

Vispa hop grädde, gräslöksost och kryddor

Häll det över

Riven ost på det

Gratinera i ca 20 min!

  

Onsd:

Min födelsedag   

 

Netas Sushitårta


Färdigt sushiris

6 avocado, mosade med limesaft och smaksatt med salt och peppar

Wasabi

2 röd spetspaprika, delad och strimlad

200 g finstrimlad purjo

1 stor grovt riven gurka

Gravad, rå eller rökt lax i breda strimlor

1 brk avrunna Kräftstjärtar, delade i mindre bitar

 

Garnering:

Pepparrotsvisp

Wasabi

1 brk avrunna Räkor el motsv färska

1 Röd i paprikastrimlor

½ gurka i halva skivor

inl ingefära

 

Servera med japansk soja.

  

Sushiris

Ca 8 dl sushiris
Vatten (12dl eller enl. förp.)
Skölj sushiriset i en plastbunke, byt vatten genom att hälla riset i en sil, upprepa ca 4-5 gånger tills vattnet är klart.
Låt riset ligga i vattnet i 30 min.
Koka riset utan salt och utan att röra. Dra bara av kastrullen från plattan när det är klart, låt stå enl. paketet.

Förbered vinägern under tiden:
2 dl risvinäger
2 msk socker
2 tsk salt
Häll sockret och saltet i vinägern och rör ihop under uppvärmning. Låt sedan blandningen svalna tills den nått rumstemperatur.
Lägg riset i en skål av trä eller plast. Undvik att ta en av metall om du kan. Häll sakta ner vinägerblandningen och rör om försiktigt.
Låt riset stå och svalna med en fuktig handduk på sig.
Ha en skål med kallt vatten bredvid dig och fukta händer och verktyg i vatten när du håller på med sushin.
  

Olja en form med löstagbar botten väldigt tunt

Packa 1/3 av riset i den

Klicka på hälften av avocadoröran, bred ut

Lägg på breda strimlor av lax och strö på hälften av paprika, purjo och gurka

Lägg på 1/3 del till av riset, se till att det täcker och inte ligger för löst

Bred ut resten av avocadoröran nu med ett uns wasabi i, smaka hur mkt du vill ha

Strö på resten av paprika, purjo, gurka och kräftstjärtarna

Lägg på det sista riset, tänk på att packa så det håller ihop sen

Spritsa toppar av pepparrotsvisp som toppas med 1 droppstrl wasabi

Lägg räkor, ingefära, paprika och gurka emellan i ett snyggt mönster

Låt den sätta sig ett par timmar innan den läggs på fat.

Servera med sojan.

  

Torsd:

 

Snabb kycklinggulasch

4 pers

 

400 g kycklingfärs

2 msk olja

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 röd chili

1 dl tomatpuré

1 msk paprikapulver

200 g potatis, gärna småpotatis

ca 150 g morötter

ca 150 g palsternackor

1 röd paprika

1 l vatten

2 tärn kalvbuljong

2 tsk kumminfrön

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 tomat

Garnering:

persilja

 

Servering:

crème fraiche

bröd, gärna rostat med hackade örter och pressad vitlök

 

Fräs färsen smulig i en gryta med olja.

Skala och strimla löken.

Skala och finhacka vitlöken.

Kärna ur och finhacka chilin.

Tillsätt lök, vitlök, chili, tomatpuré och paprikapulver till grytan och rör om.

Fräs under omrörning, ca 2 minuter.

Skala och skiva potatis, morot och palsternacka.

Kärna ur och tärna paprikan.

Tillsätt rotfrukter och paprika till grytan och stek, ca 2 minuter.

Tillsätt vatten, buljong, kumminfrön, salt och peppar.

Klyfta tomaten och vänd ner i grytan.

Låt sjuda under lock, ca 5 minuter. 

Vid servering:

Garnera med persilja.

Servera med en klick crème fraiche i soppan samt bröd till

  

300 g blandade frysta bär

½ dl råsocker

vaniljglass

ev vispgrädde

 

Tina bären med sockret i en skål, rör då och då

Servera med glass och/eller grädde

  

Fred:

 

Krustader

 

4 stora skivor bröd, tex formfranska eller kavring
Smält smör

 

Gräddfil, rom, hackad rödlök

 

Sätt ugnen på 200 gr
Ta fram små formar eller en muffinsplåt.
Ta ut 2 rundlar från brödet med hjälp av utstickare/pepparkaksform eller ett glas. Den ska vara ungefär 5 cm. i diameter.
Kavla på rundeln ganska tunt, pensla med smör på båda sidor, tryck ut i formen. Grädda mitt i ugnen tills de börjar få färg. Det tar 10-15 minuter.
Låt svalna.

  

Örtsnibbar

 

Mjukt tunnbröd

Olivolja

Örter

Ev flingsalt

Riven ost

 

Sätt ugnen på 250 gr

Pensla bröden med oljan

Strö över örter, ev salt och ost

Grädda i 5 min

Dela i snibbar

  

Trattkantarellröra

 

1 schalottenlök

1 msk smör

250 g trattkantareller

Salt o peppar

250 g färskost

1 msk färsk timjan

 

Servera på knäcke eller tunnbröd

 

Skala och hacka löken fint

Fräs den mjuk i smör utan att den tar färg

Rensa och hacka svampen

Fräs den med löken till vätskan kokat in

Krydda och låt svalna

Blanda med färskost och timjan

Smaka av ytterligare

   

Oströra till krustader

 

8 krustader eller brödkrustader

 

2 soltorkade tomater i olja

1 msk rostade solroskärnor

50 g nat färskost

40 g fetaost

2 msk finhack färsk örter

2 msk fraiche

 

Finhacka tomater och solroskärnor

Tillsätt färskost, feta, örter och fraiche

Blanda väl

Fördela i krustaderna

  

Lomo

Bresola

Brieost

Druvor

Valfri dryck

  

Lörd:

 

Färsk krabba m örtsås o bröd

 

2 st små eller 1 stor delad kokt krabba/pers
1 st citron

Sås:

3 msk majonnäs
2 dl gräddfil
2 msk ljus dijonsenap
2 msk dill, hackad
2 msk persilja, hackad
2 msk gräslök, hackad
1 tsk dragon, smulad
lite cayennepeppar

Blanda såsen och smaka av.
Lossa skölden på undersidan och servera krabban i sitt skal med citron till.
Ät med bröd och såsen.

   

Sönd:

Kinagryta, se föregående inlägg

  

Limekräm m hallon

4 pers

 

8 digestivekex, gärna fullkorn

 

Limekräm:

3 dl matlagningsyoghurt, 10 %

1 lime, rivet skal

1–2 msk strösocker

1 msk vaniljsocker

3 dl hallon

 

Bryt kexen i bitar.

Limekräm:

Blanda yoghurt, limeskal, socker och vaniljsocker.

Varva kex, limekräm och hallon i 4 glas.

  

Glöm inte att ställa om klockan

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 


 

 


 


 

 

 

Av Neta - 22 oktober 2017 14:30

Det är jag, Elle som skriver. Här kommer veckans storkok 😋

Den här grytan är jag mer eller mindre uppväxt med. Fast vi har moderniserat den lite.

 


1 kg fläskkött, strimlat eller i grytbitar

6 msk vetemjöl

Smörolja

1 påse wokgrönsaker

1-2 st purjolökar, strimlade

12 st ananasringar (3 små burkar)

5 dl ananasspad +vatten

1 msk råsocker

1,75 dl japansk soya (vi hade kikkoman)

1,75 dl äppelcidervinäger

1-1,5 dl chilisås

2 msk tomatpuré

3 msk ostronsås

2 vitlöksklyftor

Ca 2-3 cm ingefära

Ketjap manis


Lägg köttet i en påse tillsammans med mjölet, skaka till det är mjöl på allt kött.

Blanda vätskan med socker, soya, vinäger, tomatpuré, chilisås och ostronsås.

Riv i vitlöken och ingefäran.


Bryn köttet i smörolja. Ha i wokgrönsaker och purjolök mot slutet.

Häll i såsen och koka till köttet är klart, ca 20 min.

Ha i ananasen skuren i bitar och låt den bli varm.

Smaka av. Ha ev i lite ketjap manis om det saknas något.


Servera med ris och soya.


Av Neta - 19 oktober 2017 15:34

 

Det är jag, Elle som skriver. Jag testade att göra blomkålsmos häromdagen. Det blev jättegott, testa!


4 port 

ca 1 kg blomkål 

Ev. 3 små potatisar

1 dl vispgrädde 

1 dl mjölk

50 g smör

1 tsk salt

1 krm malen vitpeppar


Skär blomkålen i mindre bitar, ta gärna med det mesta även av stammen.

Skala och skär potatisarna i bitar.

Mät upp vispgrädde och mjölk i en kastrull.


Låt koka upp, håll koll! Ta bort kastrullen från värmen.

Lägg i smöret, salt och vitpeppar och rör om tills smöret smält.

Lägg i blomkålen och ev. potatis, sätt tillbaka kastrullen på plattan och fortsätt koka på medelhög värme (utan att det kokar över) i ca 10-20 minuter. 


Det gör inget att ungefär hälften av blomkålen ligger ovanför vätskenivån. Under tiden det kokar så sjunker blomkålen ihop och mot slutet så ligger nästan allt i vätska.

Ha gärna locket på glänt om det går utan att det kokar över. Rör gärna om någon gång under tiden så att blomkålen högst upp som ligger ovanför vätskenivån kommer ner i vätskan. Kolla också att det inte bränner fast.


Mixa ihop till ett jämnt och fint mos med mixerstav.

Smaka av och krydda ev mer.

Servera till kött eller fisk


 
Av Neta - 15 oktober 2017 14:51

Den här veckan och 13 v framåt tänker jag tipsa om asiatiska smaksättningar och tillbehör.

  

Veckans asiatiska:

 

Bananblad

För att svepa in mat som ska ugnsbakas, ångkokas eller grillas. Bladen håller maten fuktig och har en mild smak som kryddar maten. Även som dekoration.

  

Veckans bröd:

 

Festlig brödrulle

10–12 bitar

 

¼ pkt jäst (ca 12,5 g)

2 ½ dl vatten, fingervarmt

1 tsk salt

1 msk honung

1 msk rapsolja

6–7 dl siktat dinkelmjöl

 

Fyllning:

2 pkt mozzarella à 125 g

1–2 tomater

100 g skinka i skivor

1 kruka basilika

 

Garnering:

1 ägg

flingsalt

 

Smula ner jästen i en bunke.

Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.

Tillsätt salt, honung, olja och dinkelmjöl, lite i taget.

Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

Kavla ut degen till en rektangel, ¾–1 cm tjock, på ett mjölat bakbord.

Skär mozzarellan och tomaterna i skivor, ca ½ cm tjocka.

Lägg dem och skinkskivorna omlott i en lång rad i mitten på rektangeln.

Lägg på basilikablad.

Vik ena degsidan över fyllningen.

Skär flikar, ca 2 cm breda i den andra degsidan och lägg upp dem runt rullen och fäst på undersidan så att flikarna skapar ett mönster upptill.

Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper.

Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.

Sätt ugnen på 230 grader.

Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över flingsalt.

Grädda brödet mitt i ugnen i 20–25 min.

Låt det svalna på plåten.

  

Veckans sallad:

 

Netas råkost


2 morötter
1 pkt sparrisbroccoli
1 röd spetspaprika
½ pkt sockerärtor
1 brk minimajs
½ röd chili (mild)
1 stort Granny Smithäpple
½ dl olivolja
2 msk vit balsamico
2 tsk salladskrydda
½ tsk salt
1-2 krm grovmalen sv.peppar


Skala morötterna, fortsätt sen o gör strimlor med skalaren
Ansa och dela buketterna och broccolistjälkarna i mindre bitar
Halvera, kärna ur och skiva paprikan
Ansa och skär ner sockerärtorna
Häll av och dela minimajsen i mindre bitar
Kärna ur och hacka chilin
Skala, kärna ur och tärna äpplet
Rör ihop dressingen och blanda alltsammans, låt den dra minst en timme, gärna längre.

  

Veckans vego:

 

Stekt Squash med myntayoghurt

 

2 squash á 200 g

1 dl olivolja

salt peppar

2 klyftor vitlök

½ tsk spiskummin

½ tsk gurkmeja

1 dl grönsaksbuljong

matlagningsyoghurt

färsk mynta

rostade kikärtor

 

Skär squashen i centimetertjocka skivor.

Värm upp olivolja i en stekpanna tillsammans med hackad vitlök, gurkmeja och spiskummin. Stek skivorna i omgångar, salta, peppra och lägg upp på ett fat.

Toppa squashen med yoghurt, finstrimlad mynta och rostade kikärtor

Servera m blandad Quinoa och sallad.

      

Månd:

 

Kålpudding med brun sås

Dubbel sats



1 st stort kålhuvud, ca 2,5 -3 kilo

 

Färsblandningen:

800 gram blandfärs

2 st gula lökar

2 st "portioner" kokt ris

1 st ägg

2,5 tsk salt

0,5 tsk vitpeppar

½ msk kanel

1-2 dl vatten för att ge smeten en lagom lös konsistens

 

5 dl buljong

 

Kålen:

50 gram (ca) smör att steka i

3 msk sirap

1 msk kinesisk soja

 

Såsen:

Skyn + vatten och grädde, ca 8 dl

4 msk idealmjöl

Salt, peppar

 

Sätt ugnen på 200 gr
Skär vitkålen i strimlor
Fräs den i smör i stor gryta tills den är mjuk

Tillsätt sirap och soja och rör om

Finhacka löken under tiden och blanda den, riset och ägget i

köttfärsen

Salta och peppra

Tillsätt vatten om det behövs för att smeten ska kännas lös

Blanda ca 3/4 av kålen med färsen och lägg i rymlig ugnsfast smord form

Häll buljongen över och lägg i återstående kål ovanpå

Sätt in i ugnen ca 45 minuter, kålen ska då vara mjuk och fått fin färg

Mät skyn och späd med grädde eller mjölk, spar lite till mjölet
Red av med mjöl utrört i kall vätska

Smaka av med salt, peppar och soja.   

  

Tisd:

 

Flexibla fisken

 

600 gr fiskfilé, valfri sort, färsk el. fryst

2-3 tomater

2-3 dl grädde, valfri sort

rikligt med dill, helst färsk

smör till formen

 

Sätt ugnen på 200 gr

Smörj en ugnsfast form,

Salta och peppra filéerna

Vik hop och  krydda även den sidan, lägg i formen

Täck den med dill

Skiva tomaterna och lägg dom på fisken

Häll på grädde så det nästan täcker, se till att tomaterna får grädde på sig

Stek i ugn i 20-25 min, lite längre om fisken är fryst

Servera med nykokt, gärna färsk potatis och sallad.

  

Onsd:

 

Falukorvsgratäng med ostsås

4 pers

 

250 g valfri pasta

500 g falukorv

1 purjolök

2 msk smör

250 g broccoli

1 dl riven lagrad ost

10 cocktailtomater

 

Ostsås:

4 dl matlagningsrädde

1 tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

2 msk majsstärkelse

1 1/2 dl riven lagrad ost

1/2 dl finhackad persilja

Garnering:

kryddgrönt

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.

Spola i kallt vatten och låt rinna av.

Strimla korven.

Ansa och strimla löken och bryn den blank och smidig i matfett.

Ansa broccolin och dela den i mindre buketter.

Koka broccolin ca 2 minuter i lättsaltat vatten, låt rinna av.

Halvera tomaterna.

 

Sås:

Koka upp matlagningsgrädden och red av med majsstärkelse.

Salta och peppra.

Ta av från värmen och tillsätt ost och hackad persilja och låt det smälta ner i sås en under tiden som du rör.

 

Blanda samman pasta, lök, korv, broccoli och tomater.

Fördela blandningen i en smord ugnsfast form.

Häll över ostsåsen.

Grädda gratängen i ugnens mitt ca 20–25 minuter, eller tills du har fått en fin och gyllene yta och ostsåsen har stannat helt i gratängen.

Garnera med kryddgrönt och servera.

  

Torsd:

 

Trattkantarellsoppa

 

1 l färska trattkantareller eller 3 dl torkad

2 finhackade scharlottenlökar

2 msk smör

2 msk mjöl

1 l buljong

2 dl grädde

4 msk torr sherry

salt & peppar

 

Rensa, skölj och skär ner svampen lite

Fräs långsamt i smöret med löken ca 25 min

Pudra över mjölet, rör om o späd med buljongen, uppvärmd, koka upp

Häll i grädden och koka till den får en krämig konsistens

Smaka av med salt, peppar o sherry

 

Används torkad svamp så bryt sönder och låt den ligga i blöt i buljongen, fräs löken till den blir glansig och följ receptet för resten.

  

Mangoplättar

 

4 dl fryst tärnad mango

4 ägg

4 msk vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 msk smör

 

Servera med:

Honung

Rostad kokos

Jordgubbar

 

Tina mangon

Mixa den slät med ägg, mjöl och vaniljsocker

Stek i omgångar i smöret på medelvärme

Vänd inte förrän den stelnat

Servera.

  

Fred:

 

Paj m bacon, purjo, paprika o mozzarella

4–6 port

 

Pajdeg:

3½ dl vetemjöl

3 msk sesamfrön

125 g smör

½ tsk salt

1 litet ägg

 

Fyllning:

1 liten purjolök

2 paprikor

280 g tärnat bacon

salt och peppar

3 ägg

2½ dl matlagningsgrädde

250 g mozzarellaost

 

Garnering:

färsk timjan

 

Ugn 225°

Pajdeg:

Arbeta samman ingredienserna i en matberedare, låt vila svalt i plast 30 min.

Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diam.

Fyllning:

Ansa, skölj och skiva purjolöken.

Kärna ur och skär paprikorna i bitar.

Stek baconet, ta pannan från värmen och vänd ner purjolöken.

Krydda med salt och peppar.

Ta undan lite av baconröran till garnering.

Blanda ägg och grädde.

Dela mozzarellaosten i bitar och lägg dem i äggstanningen.

Häll äggstanningen i pajskalet, fördela baconröran och paprikan i pajen.

Grädda i mitten av ugnen ca 30 min, tills äggstanningen stelnat.

Garnera med timjan och lite av baconröran.

  

Lörd:

 

Gravad lax

 

Ca 1 kg lax av mellanbit

2-3 tsk vitpepparkorn

½ dl salt

kn ½ dl socker

2 dillknippor


 

Frys gärna laxen i två dygn innan du gravar den för att vara säker på att ev parasiter försvinner

Man kan också grava först och sen frysa.

Gravad lax kan frysas även om den är gjord på fryst tinad lax.

 

Dela laxbiten i två delar, dra ur dom stora benen.

Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.

Strö 1 fjärdedel av blandningen på ett fat (ej metall) tillsammans med lite av dillen.

Lägg den ena av laxbitarna med skinnsidan neråt på blandningen, fördela 2 fjärdedelar av blandnnigen + dill på laxen, lägg på den andra laxbiten, köttsida mot köttsida med den tynnre delen på den tjocka delen på den som redan ligger där.

Strö till sist över resten av saltblandningen och resterande dill ovanpå.

Täck fatet och ställ kallt två dygn, vänd den ett par ggr under tiden.

Ös gärna med vätskan som bildas

Skiva sedan tunt och skär ”snett” över fibrerna, nästan diagonalt.

Kan även skäras i cm-skivor och halstras lätt.

   

Dillstuvad potatis

 

1 kg potatis, fast sort
1 knippa dill

Bechamelsås:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt och malen vitpeppar

Béchamelsås:
Smält smöret i en kastrull.
Lyft av från plattan och rör i vetemjölet.
Sätt tillbaka på värmen och tillsätt mjölken under omrörning
Låt såsen småkoka i 10-15 minuter.
Krydda med salt och peppar.
Skala och koka potatisen nätt och jämnt färdig.
Låt den svalna och skiva försiktigt.
Hacka dillen fint och rör ner den i såsen.
Ringla den heta såsen över potatisen och vänd ner försiktigt.
Låt allt bli genomvarmt och servera genast.

   

Sönd:

 

Höstgratäng med pulled pork och paprika

4 port

 

4 paprikor

1 förp pulled pork

2 dl riven cheddarost

 

Tomatsås

2 förp tomat- eller pizzasås, t ex Ica, ca 780 g

1 förp svarta bönor, kokta, ca 380 g

persiljekvistar

 

Servering:

klyftpotatis

 

Ugn 225°

Dela paprikorna på längden och ta försiktigt bort stjälk och kärnor.

Lägg dem på en plåt med snittytan upp.

Baka paprikorna i mitten av ugnen 20–25 min, tills de mjuknat och fått lite färg.

Tillaga pulled pork enl anv på förp.

Tomatsås:

Blanda pizzasås och avrunna svarta bönor.

Fördela såsen i botten på en gratängform, ca 25×20 cm.

Fyllning:

Fördela det isärdragna köttet i paprikahalvorna.

Placera halvorna i tomatsåsen.

Strö över ost och gratinera i mitten av ugnen 15–20 min.

Garnera med persilja.

Servera gärna med klyftpotatis och sallad.

  

Toscagino

 

2 bananer

½ lit jordgubbar

3 kiwi

 

50 g smör

¾ dl strösocker

2 msk vetemjöl

1 msk mjölk

1 dl mandelspån

 

Sätt ugnen på 225 gr

Skala och skiva bananer och kiwi

Rensa och skiva jordgubbarna

Blanda och lägg ut frukten i en ugnsform

Blanda allt utom mandelspån i en kastrull

Värm under omrörning till socker och smör smält

Rör i mandelspånen

Klicka smeten över frukten

Grädda ca 10 min

Servera m glass.

  

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 11 oktober 2017 22:50

Kvällens middag som vi vill ha den.
Kokar upp buljong med några kryddpeppar och ett lagerblad.
Tärnar kålrot och morötter i sockerbitsstora bitar och halvmånar ca 1/2 cm tjocka
Lägger ner i den kokande buljongen och kokar i 20 min, då lägger vi ner tärnad potatiis och som ikväll en halv falukorvsring.
Låter det koka i en kvart.
Tar upp korv och kryddor, håller korven varm
Mosar roterna med stöten, men mosar grovt, det ska vara lite bitar i moset. Oftast behöver jag inte ha i nån extra buljong. Däremot har vi i en klick smör.

Har jag fläsklägg eller fläskkorv till som kokas separat så skippar jag lagerbladet i koket men gör lika.
Recept i veckans matsedel.

Av Neta - 9 oktober 2017 12:14

  

Veckans ört:

 

 

Mejram

Är släkt med oregano och detta går inte att ta miste på om du smakar örterna som är mycket snarlika. I Sverige förknippas oftast mejram med ärtsoppa men kan användas till grytor, pastejer och fiskrätter.

  

Veckans bröd:

 

Kesobröd utan mjöl

Ca 15 bitar

 

500 g Keso

4 ägg

2 tsk bakpulver

1 msk fiberhusk

¾ tsk salt

1 dl linfrön

1 dl sesamfrön

1 dl solroskärnor

1 dl pumpakärnor

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Vispa upp äggen lite fluffiga.

Rör ner keson.

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt dem i äggröran. Rör om ordentligt.

Bred ut smeten till en rektangel på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ca 1 cm tunn.

Grädda brödet mitt i ugnen i 18–20 min.

Låt det svalna på plåten.

Skär brödet i rutor med en vass kniv eller klipp med en sax.

Brödet går bra att frysa in.

  

Veckans Sallad:

 

Vitkålsallad

 

300 g finstrimlad vitkål

1 liten morot, grovriven

½ dl gräddfil

1 dl majonnäs

Örtsalt

 

Blanda i en skål och smaka av.

   

Veckans vego:

 

Vegetarisk gryta med kokosmjölk och linser

4 pers

 

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 morot

3 potatisar

2 msk rapsolja

1 msk gurkmeja

2 tsk garam masala

1 tsk malen koriander

6 dl grönsaksbuljong

2 dl kokosmjölk

salt och peppar

300 g blomkålsbuketter

300 g broccolibuketter

380 g förkokta linser

 

Servering:

ca 150 g mango

hackad persilja

ev råris

 

Skala och skiva lök, vitlök, morot och potatis.

Hetta upp lite rapsolja i en kastrull och fräs grönsakerna lätt i oljan.

Krydda med gurkmeja, garam masala och koriander.

Häll på buljong och kokosmjölk och låt koka i ca 14–15 minuter tills morot och potatis blivit mjuka.

Smaka av grytan med salt och peppar.

Skär blomkålen och broccolin i mindre buketter.

Lägg i dem i grytan och låt koka i ca 3–5 minuter.

Skölj av linserna och lägg ner i grytan och låt allt bli varmt.

Servering:

Tärna mangon, hacka persiljan och strö över grytan.

Servera om så önskas med nykokt råris.

      

 

Månd:

 

Pasta med köttfärssås och vitkålsallad.

 

Koka pastan enl anvisning

 

Köttfärssås


500 g färs, valfri
1 stor hackad gul lök
1 paprika, tärnad
1 brk kross tomater + ½ brk vatten
1 msk tomatpuré
1 msk chilisås
½ msk köttfond
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 -2 krm peppar
ev maizenaredning


Fräs lök och köttfärs
Tillsätt paprika efter en stund
Häll i tomater och vatten + tomatpuré, chilisås och fond
Puttra i 10 min, krydda, låt det koka hop och red om det behövs.

Riv ev över lite parmesan vid servering

  

Tisd:

 

Kokt fläskkorv

 

500 g fläskkorv i naturskinn

1  gul lök

1  lagerblad

5  kryddpepparkorn

1 tsk salt/ liter vatten

 

Skala löken och skär den i klyftor.

Skölj och nagga korven på ena sidan med en gaffel,

Lägg den med naggsidan upp i en låg vid kastrull.

Häll på kallt vatten tills korven är täckt.

Lägg i kryddor, lök och salt.

Koka upp långsamt, på svag värme.

Sjud korven utan lock ca 30 minuter.

   

Rotmos

 

500 g kålrot

4 morötter

4 medelstora potatisar

5 dl kokspad eller buljong (tärning + vatten)

Ev salt

5 vitpepparkorn och kryddpepparkorn

1 1/2 msk smör

salt

svartpeppar

 

Skala kålrot, morot och potatis och skär alltsammans i bitar.
Koka upp spad eller buljong, + ev salt och pepparkorn.
Lägg i kål- och morotsbitarna.
Låt koka ca 20 minuter.
Lägg i potatisbitarna och låt alltsammans koka mjukt.
Häll av spadet men spara lite och mosa rotsakerna. Det går utmärkt att använda elvisp.
Späd med lite av kokspadet och lägg i en smörklick.
Smaka av.

   

Onsd:

 

Laxpudding

 

250–300 g skivad, färskrökt eller gravad lax

10 medelstora potatisar

ca 1 dl dill, finskuren

100 g finskuren purjo

4 ägg

2 1/2 dl valfri grädde

1 1/2 dl mjölk

salt, peppar

 

Varva råskalad, skivad potatis i en ugnsform med breda strimlor av laxen, dill, purjo, lite salt och peppar. Potatis i botten och överst.

Vispa ihop äggen med grädde och mjölk, lite salt och peppar och häll över, klicka eventuellt lite smör ovanpå.

Grädda på galler längst ner i ugnen i 175–200 grader, ca 50 minuter.

Servera med skirat smör eller citronklyftor.

  
Torsd:
 

Ärtsoppa

 Ca 5 l, gör och frys in resten

 

1 kg torkade gula ärtor

Vatten så det täcker

 

3 l vatten

4 gula lökar

6-800 gr rimmat bogfläsk eller oxbringa om ni vill ha den magrare

ev 1 bit ingefära

3 tsk mejram eller timjan, eller blanda

2 tsk salt

ev lite smulad buljong

 

Lägg i blöt ärtorna över natten, gärna 10-12 timmar
Häll av blötläggningsvattnet och häll ärtorna i en rymlig gryta

Häll på vattnet (nytt) koka upp och skumma.

Lägg i kött, ev ingefära och lök, koka under lock 1 timme och 15 min

Ta bort alla lösa skal som flutit upp

Ta upp köttet och tärna det, lägg tillbaka det i soppan

Smaksätt soppan med mejram, timjan, salt och ev smulad buljong

Servera med senap och ev lite finstrimlad purjo i tallriken.

   

Kesoplättar

8 plättar

Mät upp keso, fiberhusk och knäck äggen i en bunke.
Rör ihop till en jämn smet med en sked.
Låt stå ca 5 min och svälla.
Hetta upp en stekpanna med rejält med smör.
När smöret slutat bubbla är stekpannan varm och det är dags att börja steka kesoplättarna.
Sänk värmen på plattan till medel.
Rör om i smeten
Häll som 4 plättar i taget i stekpannan och stek ca 5-10 minuter tills den håller ihop och vänd sedan och stek ca 2 minuter på andra sidan.
  

Fred:

 

Råraka

 

6 råa potatisar (medelstora, skalade)
Till stekning:
Smörolja
Salt
Sv.peppar


Servera med:

80 g ishavsrom
1 rödlök (skalad)
2 dl crème fraiche

½ kg räkor
Dill till garnering

 

Riv potatisarna

Sätt två stora stekpannor på spisen, lägg i smörolja.

Krama ur potatisen och stek 4 plättar av den rivna potatisen.

Låt det steka så att det blir riktigt krispigt. Salta och peppra.

Vänd plättarna och stek vidare.

Skala räkorna

Finhacka rödlöken.

Häll upp crème fraiche i en skål. Vispa med elvisp så att den styvnar. Den kommer att bli lös precis när du börjar vispa sen blir den hård igen.

Lägg upp rårakorna på 4 tallrikar, lägg en kula crème fraiche på och en klick rom.

Fördela räkorna runt om

Avsluta med att strö över löken och garnera med dill.

   

Lörd:

 

Rislåda m kyckling

 

Smör till formen

4 port kokt ris

2 tillagade kycklingar, rensade (el rester)

1-2 tsk curry

1 brk tomatsoppa

3 dl vispgrädde

riven ost

 

Sätt ugnen på 225 gr

Smörj en ugnsform

Fördela riset i formen och lägg bitar av kycklingen ovanpå

Pudra över curryn

Rör ihop tomatsoppa och grädde, häll det över alltihop

Strö över riven ost

Gratinera i ugnen tills den får fin färg ca 20 min.

  

Sönd:

 

Fiskgratäng

 

600 g vit fiskfilé. tinad

Läggs i en smord form, salta och peppra fisken

 

Potatismos


1 kg
skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar

Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.

 

Tillsätt en äggula i moset och spritsa det runt kanten på formen


Gratängsås till fisk

 

2 msk smör

3 msk vetemjöl

1 dl vitt vin

4 dl mjölk

2 msk hummer eller skaldjursfond

3 msk finhackad dill

Salt & vitpeppar

1 citron, rivet skal av och droppar av saften

 

Häll ihop vin, mjölk och fond i en kanna, rör om

Smält smöret i en kastrull

Ta den från värmen och vispa ner smöret till en klumpfri smet

Sätt tillbaka kastrullen på värmen, rör om i kannan och vispa i vätskan

Koka upp

Låt såsen puttra under omrörning tills den tjocknar

Tillsätt dill, salt o peppar och citronskal

Smaka ev av med några droppar citron.

 

Häll såsen över fisken och gratinera i ca 25-30 min eller till fisken känns klar

Servera med gröna ärtor.

  

Snickerscheesecake

 

 

150 g smör

3½ dl havregryn

 

Fyllning:

400 g bakchoklad 50/50 ljus och mörk

400 g färskost

 

Snickerstäcke:

2 dl salta jordnötter

1 dl vispgrädde, 40 %

1 dl ljus sirap

1 dl strösocker

50 g smör

 

Smält smöret och blanda med havregrynen.

Tryck ut i en avlång form, ca 15×20 cm, och ställ i kylen.

Fyllning:

Hacka chokladen fint och smält försiktigt över vattenbad tillsammans med färsk- osten.

Rör ihop det så att det blir slätt.

Häll över bottnen och låt åter stå i kylen tills fyllningen satt sig och stelnat, 30–40 minuter. Snickerstäcke:

Grovhacka jordnötterna och lägg allt till snickerstäcket i en kastrull och sjud ihop till gyllene färg, ca 15 minuter.

Häll såsen över cheesecaken.

Servera.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 5 oktober 2017 15:21

Ja sockerfritt blir det ju inte men inbillar mig iaf att fruktsockret är bättre. Köpte så goda äpplen på en skördemarknad.

Har ingen aning om vad det är för sort men dom är så vansinnigt goda. Fruktköttet är nästan knallrosa under skalet.
Det började med att jag rev ett äpple grovt och åt med fil o cornflakes. Jösses så gott.
Jag brukar göra en råsallad med vitkål, rödlök o äpple. Där har man både olja och gräddfil i dressingen och det blir så himla gott. Vitkålen tog slut häromdan men då gjorde jag en annan grej.

Jag rev äpplen grovt och blandade med gräddfil ca 1/2 dl till 2 äpplen och hade bara i salt o sv.peppar, blev också så himla gott. Åt det till kroppkakor igår ist för lingonsylt och det var jättegott. Sen har vi ätit det till pannbiffar med.
Bra sätt att ersätta sylt med socker i.

Är ju dålig äppelskörd i år, men dom har haft svenska äpplen på affären med, inte så här röda och vackra men ändå. Tagit 10-15 kr per kilo. Så skulle jag köpa på kvantum igår där kostade dom 39.90 per kilo. Det är ju urdyrt tycker jag.
Här tar dom 15 den här veckan också så ska köpa lite mer, har bara gjort 2 äppelkakor med i år, skandal nästan :-D

Av Neta - 1 oktober 2017 15:07

  

Veckans ört:

 

 

 

Rosmarin

Är en flerårig planta med “stickiga” blad. Runt medelhavet finns den nästan i alla trädgårdar, men den är känslig för frost så vill du odla den i Sverige så får du täcka den till vintern. Funkar utmärkt till potatisrätter, feta fisk och kötträtter men även till lamm.

Jag brukar ibland göra en dressing med Rosmarin som är lite av en favorit.

Rosmarindressing

 

¾ dl olivolja

1 msk finhackad färsk rosmarin (1 tsk torkad)

1½ msk rödvinsvinäger

Salt

 

Blanda i en skål eller dressingflaska

God till pot.sallad eller  couscoussallad med räkor, mango och melon i.

  

Veckans bröd:

 

Vitlöksbröd m riven ost

1 plåt

 

50 g jäst

5 dl vatten, fingervarmt

4 msk rapsolja

2 tsk salt

Ca 13 dl vetemjöl

 

Garnering:

4 msk rapsolja

2 vitlöksklyftor, pressade

ca 200 g ost, riven

hackad persilja, färsk

 

Smula ner jästen i en bunke.

Tillsätt vatten, olja, salt och vetemjöl, lite i taget.

Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.

Dela degen i lika stora bitar

Kavla ut degen, ca ½ cm tjock, på 2 plåtar med bakplåtspapper.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

Sätt ugnen på 250 grader.

Tryck hål i degen med pekfingret så att inga luftbubblor bildas under gräddningen.

Garnering:

Blanda olja och vitlök i en skål.

Pensla blandningen på degplattan och strö över ost och persilja.

Grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min eller tills det fått fin färg.

Låt det svalna på plåten.

Skär brödet i bitar med en vass kniv.

  

Veckans sallad:

 

Morots och apelsinsallad

 

4 grovrivna morötter
2 apelsiner, eller satsumas, ta då 3
2 msk olivolja
salt och apelsinpeppar

 

Lägg de rivna morötterna i en skål
Skala och klyfta apelsinerna
Klipp itu varje klyfta och försök få bort kärnorna, håll dig över skålen med morötterna så all saft tas tillvara
Om klyftorna är stora, klipp i dom i skålen, bitarna kan vara ca 2 cm
Häll över oljan och krydda
Vänd runt och låt den stå framme minst 30 min
Vänd runt igen precis före servering

   

Veckans vego:

 

Kikärtsbiffar med curry

 

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

1 brk sköljda och avrunna kikärter, 250 g avrunnen vikt

1 ägg

1 tsk curry

1 krm chiliflakes utan kärnor

1 tsk finrivet citronskal

½ tsk salt

4 msk maizena

olja till stekning

 

4 pitabröd

 

Kör lök och vitlök i matberedaren

Tillsätt kikärtor, ägg, curry, chiliflakes, citronskal, salt och maizena

Kör till en slät massa

Forma till 12 små biffar

Stek på båda sidor i rikligt m olja

Servera i varma pitabröd med vitkålsallad

 

Vitkålsallad

 

300 g finstrimlad vitkål

1 liten morot, grovriven

½ dl gräddfil

1 dl majonnäs

Örtsalt

 

Blanda i en skål och smaka av.

      

 

Månd:

 

Köttfärslimpa med bacon och mozzarella

4 pers

 

1 gul lök

1 ägg

½ dl ströbröd

1 msk dijonsenap

1 msk hela fänkålsfrön

2 dl tomatjuice

500 g blandfärs

salt och peppar

125 g mozzarella

1 pkt bacon

4–5 små kvistar färsk rosmarin

 

Gräddsås:

Steksky

2 dl grädde

1–2 tsk majsstärkelse utrört i vatten

 

Grönsaker:

3–4 morötter

olivolja till stekning

4 salladslökar

1 dl hackad persilja

2–3 msk kapris

 

Servera med kokt potatis och en sallad

 

Sätt ugnen på 175°.

Finhacka löken.

Blanda ägg, ströbröd, senap, lök, fänkålsfrön och tomatjuice till en slät smet i en bunke.

Tillsätt färsen och blanda väl.

Smaksätt med salt och peppar.

Lägg hälften av färsen i en smord avlång brödform.

Riv mozzarellan och fördela den ovanpå färsen.

Lägg på resten av färsen.

Lägg baconskivorna över och tryck ner dem vid kanterna.

Stick ner rosmarinkvistarna mellan baconet.

Tillaga köttfärslimpan i ugnen i ca 45 minuter.

Innertemperaturen ska vara ca 72° i mitten när den är färdig.

Gräddsås:

Ta ut den färdiga köttfärslimpan ur ugnen och sila ner skyn i en kastrull.

Tillsätt grädde i kastrullen och låt koka upp.

Red av såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten.

Smaka av med salt och peppar.

Grönsaker:

Skala morötterna och skär i skivor.

Stek dem mjuka i lite olivolja i en stekpanna.

Skiva salladslöken, låt steka med i någon minut.

Blanda ner persilja och kapris.

Servera köttfärslimpan i skivor med såsen och grönsakerna.

Ha gärna kokt potatis och en sallad till.

  

Tisd:

 

Stekt fläsk m löksås


Stek ca 400 g skivat rimmat fläsk eller bogfläsk i panna eller i form på bakplåtspapper i 200 gr ugn ca 10 min.

 

Löksås

 

2 gula lökar

1 msk smör

2 msk mjöl

4 dl gräddmjölk

Ev soja för finare färg

Salt o peppar

 

Fräs löken mjuk utan att den tar färg på medelvärme

Pudra över mjölet och spä med vätskan, koka 3 min

Smaksätt.

Servera m kokt potatis och rivna morötter.

  

Onsd:

 

Mandefisk i ugn

 

400 g färsk eller fryst fiskfilé
50 g smält smör
1 dl ströbröd
c a 50 g hackad mandel eller mandelspån ( ca 1 dl )
½ tsk gurkmeja
2 krm salt
1 liten vitlöksklyfta
½ dl hackad persilja

 

Värm ugnen till 200 grader.
Låt fisken tina, så att den går att skiva i ca 2 cm tjocka skivor.
Lägg dem intill varandra i en smord ugnssäker form och salta lite på dem
Blanda smöret med ströbröd, mandel, gurkmeja, salt, pressad vitlök och persilja.
Bred blandningen över fisken.
Sätt in formen i mitten av ugnen och gratinera i ca 25 minuter.
Servera med kokt eller pressad potatis och broccoli eller brytbönor och/eller finrivna morötter.
Servera gärna med kall yoghurtsås med bostongurka  o chilisås


Vi får inte glömma kanelbullens dag :)


 

Kanelbullar

 

300 gr smör

1 l mjölk

2 pkt jäst

2 dl socker

1 tsk salt

4 tsk stött kardemumma

2.8 l mjöl

 

Fyllning:

smör, socker o kanel


 

Pensling:

1-2 ägg

pärlsocker, ev flagad mandel

 

Smula jästen i degbunken

Smält fettet, tillsätt mjölk o värm till 37 gr

Lös upp jästen med vätskan

Tillsätt, socker, salt, kardemumma o nästan allt mjöl

Arbeta degen smidig

Jäs 40 min

Dela degen i 4 delar, knåda till och kavla ut varje del till en cm-tjock kaka

Bred på smör o önskad fyllning, rulla hop från långsidan och skär 1-2 cm tjocka bitar, lägg på plåt på bakpapper eller i formar.

Sätt ugnen på 250 gr

Jäs på plåt 30 min

Pensla bullarna med uppvispat ägg o strö på pärlsocker

Grädda i mitten av ugnen 10 min

  

Torsd:

 

Paprikasoppa med stekt macka

 

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 matsked smörolja

4 röda paprikor

1 röd chilipeppar

4 dl vatten

1 brk krossade tomater

1 matsked tomatpuré

1 brk vita bönor (4 dl)

salt och peppar

 

Stekt macka:

8 skivor formbröd, grovt

Smör och senap

4 skivor skinka

8 skivor ost

2 ägg

2 dl mjölk

smörolja

 

Skala och hacka lök och vitlök och fräs i en gryta i med smörolja.

Dela, kärna ur och tärna paprikorna och låt fräsa med löken i 5 minuter.

Dela, kärna ur och hacka chilin.

Tillsätt till grytan tillsammans med vatten, krossade tomater och tomatpuré.

Koka upp.

Skölj av bönorna och lägg ner i soppan.

Koka i 5 minuter.

Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.

 

Stekt macka:

Bred bröden med smör och senap

Lägg 1 ostskiva på varje macka och lägg ihop brödskivorna med skinka mellan.

Vispa ihop ägg och mjölk och vänd mackorna i smeten.

Stek på båda sidor i en stekpanna.

Dela mackorna på diagonalen och servera till soppan.

  

Mjuk sandkaka m citron

ca 12 bitar

 

 

200 g smör, rumsvarmt + till formen

Ströbröd

2 ½ dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

3 ägg

2 ½ dl strösocker

½ citron, saften

Florsocker

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en rund bakform, ca 2 liter.

Rör smöret smidigt.

Häll i potatismjöl och bakpulver och rör rejält till en vit smet.

Vispa ägg och socker vitt och poröst.

Vänd ner i smeten, lite i taget under omrörning, tills det blir riktigt slätt.

Tillsätt citronsaften.

Häll smeten i formen och grädda 45–50 minuter.

Sikta eventuellt över lite florsocker.

  

Fred:

 

Ostgratinerad purjo med skinka

 

2 purjolökar á 150-200 g

200 g rökt skinka

2 msk smör

2 msk vetemjöl

3-4 dl mjölk

1 msk svensk senap

Salt & sv.peppar

1½ dl riven smakrik ost

 

Sätt ugnen på 250 gr

Dela purjon på längden och skölj den noga

Dela sedan varje halva i 3-4 bitar

Förväll den i saltat vatten ca 2 min

Låt dem rinna av

Vira en skinkskiva runt varje purjobit

Lägg i smord ugnsform

Smält smöret och rör i mjölet i en kastrull

Späd med mjölken, koka upp och koka under omrörning i 5 min

Ta bort från värmen och tillsätt senap, salt, peppar och ost, rör om till osten smält

Bred såsen över purjon och gratinera mitt i ugnen ca 10 min

Servera med sallad, bröd och gärna några extra skinkskivor.

  

Lörd:

 

Makaronilåda med räkor

4 pers

 

2 skivor vitt bröd

1 msk + 50 g smör

1 1/2 dl vispgrädde + 2 dl mjölk

1 msk vetemjöl

salt och peppar

1 knivsudd chiliflakes

3 dl riven cheddarost

1 1/2 dl riven parmesanost

250 g idealmakaroner

150 g gröna sojabönor

350 g skalade räkor (ca 1 kg oskalad vikt)

1 dl hackad persilja

 

Sätt ugnen på 200°.

Kantskär brödet.

Stek det på båda sidor i en stekpanna med 1 msk smör.

Tärna brödet och ställ åt sidan.

Koka upp grädde och mjölk.

Smält 50 g smör i en kastrull.

Pudra över mjöl.

Tillsätt gräddmjölken sakta och koka under omrörning tills såsen tjocknar.

Krydda med salt, peppar och chiliflakes.

Ta bort kastrullen från värmen och rör i2 dl av den rivna osten.

Rör till osten smält

Koka makaronerna enligt anvisningarna på förpackningen.

Blanda sås, makaroner, sojabönor och räkor, och lägg i en smord ugnsform.

Strö över resten av osten, persilja och brödkrutonger.

Tillaga i ugnen, ca 10 minuter.

  

Sönd:

 

Indisk kycklinggryta med curry och sojabönor

 

2–3 kycklingfiléer

ca 400 g rapsolja

salt och ev peppar

1 morot

½ fänkål

2 vitlöksklyftor

75 g rotselleri

1 msk curry

1 tsk gurkmeja

7 dl hönsbuljong

2 dl grädde

10 cm purjolök

65 g färsk bladspenat

150 g sojabönor

 

Skär kycklingen i bitar, ca 2×2 cm, och fräs dem gyllenbruna med hälften av curryn i lite smörolja i en gryta.

Krydda med salt och ev peppar.

Skiva morot, fänkål och vitlök och tärna selleri och låt fräsa med i någon minut.

Pudra på gurkmeja och rör om.

Häll på buljong och grädde och låt koka i ca 20 minuter.

Smaka av med mer salt och ev peppar om det behövs.

Hetta upp lite smörolja på svag värme med resten av curryn i en panna

Lägg i purjolök, spenat och sojabönor.

Låt spenaten mjukna och krydda med salt och ev peppar.

Rör försiktigt ner spenatblandningen i grytan

Smaka ev av med mer curry och servera rykande varm.

  

Kaiserchmarrn

2 pers (4 till dessert)

 

Kallas också Kejsarpannkakor

 

3 ägg

2 dl mjöl

2 dl grädde

½ dl vatten

3 msk socker

½ tsk vaniljpulver

1 krm salt

3 msk smör

 

Separera äggens gula och vita i två olika skålar.

Blanda gulan, mjöl, grädde, vatten, socker, vaniljpulver och salt i en bunke.

Låt vila i ca 30 minuter.

Vispa äggvitan till ett hårt skum.

Vänd försiktigt ner äggvitan i resten av smeten.

Värm en stekpanna på medelvärme och smält smöret i den.

Häll i smeten i pannan och stek ena sidan tills den är gyllenbrun.

Vänd pannkakan och stek i några sekunder till.

Dela pannkakan i pannan i stora bitar och stek i några minuter till.

Servera tillsammans med florsocker, vispgrädde och sylt.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards