Matsedeln

Senaste inläggen

Av Neta - 29 september 2017 18:39

 


Laga mat

 

Läs igenom det/de recept du ska använda innan du handlar så du har allt hemma, glöm inte kryddor och det som behövs till tillagning t.ex det att steka/bryna i.

Bestäm också vad du ska servera med och till, så du har det hemma

 

Ta fram alla redskap och kärl du behöver

 

Plocka fram alla råvaror du ska använda och läs igenom hela receptet

 

Krydda ev kött eller fisk

 

Skala och skiva det som ska så göras

 

Riv det som ev ska användas så

 

Mät upp ev vätska, är det fler så rör ihop det

 

Mät upp det torra ex. mjöl eller socker/kryddor

 

Lägg upp i små skålar eller fat, ställ i den ordning det ska användas

 

Smörj ev form

 

Sätt på ugnen om den ska användas

 

Nu kan du börja, lycka till!

 

   

Av Neta - 24 september 2017 15:05

  

Veckans ört:

 

 

Salvia

En flerårig ört som har vackert ludna lite grågröna blad. Örten är dominant i sin smak och bör därför användas med försiktighet, om den inte låts koka med då smaken bleknar. Ofta förekommande i inälvsmat.

Jag använder den nästan aldrig. Kanske för att jag inte använder inälvsmat.    

  

Veckans bröd:

 

Mjukbulla

5 + 1 st

 

 

25 g jäst

75 g smör

5 dl mjölk

2 tsk salt

1 tsk nystött hel anis

2 tsk nystött hel fänkål ( Det går att byta ut anis & fänkål mot 1 msk torkade brödkryddor) 140 g kokt potatis (ca 2 potatisar medelstora)

1 dl ljus sirap

9 dl/530 g rågskikt

6dl/390 g vetemjöl

 

Pensling:

1 dl vatten

1 msk sirap

 

Smula jästen i en bunke

Smält smöret.

Häll i mjölken i det smälta smöret och värm tills 37 grader.

Häll degvätskan över jästen och rör tills det löst upp sig.

Mosa eller pressa potatisen.

Blanda ner i bunken tillsammans med sirap, salt och kryddorna.

Arbeta in rågsikten och det mesta av vetemjölet med maskin eller för hand tills degen släpper från bunken.

Låt degen jäsa i 40 minuter under duk.

Tag upp degen på ett lätt mjölat bord och arbeta in resten av vetemjölet.

Dela degen i 5 st lika stora delar.

Kavla ut dem till runda kakor ca 20 cm i diameter.

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med gaffeln eller nagg.

Ta ut ett hål i mitten med hjälp av en utstickare eller annat litet runt föremål.

Naturligtvis gör du en xa kaka av dom utan hål (provsmak sen) ;-)

Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills de fått fin färg.

Pensla kakorna med lite sirapsblandat vatten ett par min innan dom tas ur ugnen så får dom en blank yta.

Låt svalna på ett galler under en bakduk.

Låt svalna helt innan du skär i bröden!

  

 

Veckans sallad:

 

Råsallad med äpple

 

1/2 l strimlad röd eller vitkål

2 rivna äpplen

1/2 finhackad rödlök

 

Rörs ner i en sås av:

 

1 msk vinäger, ex. äppelcidervinäger

2 krm salt

lite sv.peppar

2 msk olja

1 msk vatten

1/2 dl gräddfil

   


Veckans vego:

 

Fylld portabellosvamp

 

2 vitlöksklyftor

Färsk timjan efter smak

1 citron

2 msk olivolja

Salt & sv.peppar

4 stora portabello

100 g get eller fetaost i olja

 

Skala och hacka vitlöken

Hacka timjan

Finriv citronskal och pressa citron

Blanda med olja, salt o peppar i en skål

Skär foten av svamparna och marinera hattarna i blandningen minst 5 min

Fördela ost och mer timjan i svamparna

Grilla m ostsidan upp, 7-8 min

Servera med bröd och sallad

      

 

Månd:

 

Färsfyllda gratinerade auberginer

 

 

2 auberginer, squash fungerar också

2 msk smörolja

1 gul lök, hackad

1 press vitlöksklyfta

500 g lamm eller köttfärs

1 tsk kanel

1 brk krossade tomater, avrunna. Spar spadet.

Salt & sv.peppar

8 tomatskivor

Grovriven smakrik ost

 

1 kg potatis

Smörolja

Salt, sv.peppar och rosmarin

   

Tomatsallad

 

2 stora tomater

10 svarta kärnfria oliver

1 rödlök

150 g fetaost

2 tsk olivolja

1 tsk rödvinsvinäger

Salt, sv.peppar, oregano

 

Halvera och skiva tomaterna

Halvera oliverna

Hacka löken

Smula fetaosten

Blanda på ett fat

Rör ihop olja, vinäger och kryddor

Häll det över och låt det dra nån timme i rumstemp.

   

Tzatziki

 

1-2 gurkor

1 tsk salt

2 vitlöksklyftor

5 dl matlagningsyoghurt

svartpeppar

1 msk olivolja

oregano

 

Skala ev. gurkan

Dela den på mitten och sen varje del i 2 halvor mitt i kärnhuset

Ta bort kärnhuset med en sked

Riv gurkan grovt och salta rejält, blanda om

Lägg gurkrivet i en trådsil minst 1 timme, pressa försiktigt med baksidan av en sked för att få bort så mycket vätska som möjligt

Blanda gurka och yoghurt

Tillsätt olja och smaka av med pepparn och ev. mer salt

Strö oregano över

Ställ svalt.

 

Gör tomatsallad och tzatziki

Skala och skiva potatis

Lägg den i kallt vatten

Häll av och klappa torr vid stekning

 

Sätt ugnen på 250 gr

Dela auberginenrna på längden.

Skär ur och hacka innanmätet, ha inte sönder skalet.

Fräs löken i smöroljan med vitlök

Tillsätt auberginehack och färsen

Fräs till den blir smulig

Låt kanelen fräsa med en stund på slutet.

Tillsätt  tomaterna och låt det puttra hop en stund. Tillsätt spad om det blir för tjockt

Smaksätt med salt & peppar

Fyll halvorna med färsen

Lägg på tomatskivor, strö över riven ost.

Gratinera tills dom känns mjuka och får fin färg.

Stek under tiden potatisen knaprig i rikligt m smörolja, krydda

 

Servera med potatisen, tomatsallad, samt tzatziki.

Rätten kan göras vegetarisk utan färs.

  

 

Tisd:

 

Fiskfärs i micron

 

400 gr tinad fiskfilé

2 ägg

1 brk lättfraiche

1 msk pot.mjöl

1 msk vetemjöl

salt o peppar

rikligt med dill

ev skaldjur

 

Finfördela fisken i matberedaren

Tillsätt övriga ingredienser utom ev skaldjur och kör ihop allt ordentligt, det ska bli lätt pösigt.

Vänd  i ev skaldjur

Häll i microsäker form och grädda på full effekt ca 8 min

Låt den stå kvar i micron ett par minuter inann ni öppnar luckan.

Servera med kokt potatis och rivna morötter

  

 

Onsd:

 

Stekt falukorv

Kokt eller Stekt, gärna råstekt, potatis

Stekt ägg

Stuvad mangold eller spenat

  

Stuvad mangold


100 g
mangold, delad
1 hackad schalottenlök
1 pr vitlöksklyfta
2-3 dl vispgrädde
salt, sv.peppar, riven muskot

Fräs mangolden med lök o vitlök
Häll på grädden och låt det puttra tills det tjocknar
Smaksätt

    


Torsd:


Potatis- och purjosoppa

 

 

4 Stora potatisar

2 gula lökar

2 purjo

2 kl finhackad vitlök

olja

1 dl hack dill

1 liter hönsbuljong

1 dl mjölk + 2 msk mjöl

salt & peppar

 

Fräs potatis i bitar och lök skivad  i oljan, vitlök med mot slutet

Tillsätt buljong och koka till potatisen kokar sönder

Tillsätt dill, vispa sönder potatisen med ballongvisp och red av

Smaka av med salt o peppar.

   

Pannkakor o plättar

 

2.5 dl mjöl, vete eller dinkel (kan va 1 graham o 1.5 vete också )

½ tsk salt

6 dl mjölk

3 ägg

2-3 msk smält smör

 

 

Blanda mjöl o salt

Tillsätt hälften av mjölken och vispa slätt

Tillsätt resten av mjölken och äggen, vispa

Till sist vispas smöret i.

 

Ugnspannkaka

Som ovan

Smord ugnspanna

225 gr i mitten av ugnen 20-25 min eller tills kanterna släppt.

200 g brynt fläsk/bacon kan med fördel röras i eller läggas på innan gräddning.

   

 

Fred:

 

Surf & Turfmacka

per person

 

1 skiva grovt surdegsbröd

olja

1 salladsblad

Röran:

50 g hackat rått rostbiffskött

smör

salt & peppar

50 g färska hackade räkor

½ dl hackad gräslök

2 msk kapris

1 dl majonnäs

 

Topping:

4 tunna skivor grillad rostbiff

100 g färska räkor

2 skivor tomat

2 skivor gurka

 

Röran:

Stek det hackade köttet i smör, salta och peppra

Låt det rinna av på hushållspapper

Vänd ihop med räkor, gräslök, kapris och majonnäs

Stek brödskivorna lätt i oljan på båda sidor

Lägg på salladsbladet

Fördela röran på brödet

Toppa med skivor av rostbiff på ena sidan och fördela räkorna på den andra

Garnera med gurka och tomat.

Servera med ett glas öl.

  

 

Lörd:

 

Fläskfile'gryta m färskost

 

600 g fläskfile

150 g champinjoner

2 paprikor ex gul och röd

1 ask färskost, ex philadelphia paprika

2.5 dl grädde

1 msk tomatpuré

1 msk ox eller köttfond

1 msk smör till stekning

 

Skär fläskfilen i cm tjocka skivor, bryn i en gryta.

Fräs skivade champinjoner och paprika tillsammans med köttet.

Rör först i tomatpuren, häll sedan i grädde, fond och färskost.

Låt allt koka ihop, smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt ris och sallad.

  

 

Sönd:

 

Grekisk laxfile' m asiatisk sallad

 

600 gram laxfilé med skinn

1 tesked salt

2 teskedar chiliflakes

 

Asiatisk sallad:

250 gram edamebönor tinade frysta

100 gram böngroddar

1 styck kruka koriander

0.5 deciliter salta jordnötter

0.5 deciliter japansk soja

1 tesked sesamolja

1 styck lime rivet skal och pressad saft

1 tesked strösocker

1 styck vitlöksklyfta

 

Garnera med:

lime

 

Krydda laxen med salt och chiliflakes.

Grilla indirekt i 20–30 minuter.

 

Asiatisk sallad:

Blanda edamebönor och väl sköljda groddar.

Strö över korianderblad och sköljda jordnötter.

Blanda soja, sesamolja, limeskal och -saft, socker och pressad vitlök, och ringla över salladen.

Servera med Grekisk potatis och gräddfil.

  

Grekisk potatis

 

1 1/2 kg fasta stora potatisar
2 dl riktigt god olivolja
1 1/2 dl vatten
2 st citroner
4-5 tsk torkad oregano
1-2salt
nymalen svartpeppar

 

Servera med:
Finriven parmesan

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala ev potatisen
Skiva eller skär varje potatis i fyra klyftor.
Lägg potatisen på en plåt/ugnsform med höga kanter.
Slå på olivolja och vattnet över potatisarna.
Pressa citronerna och blanda ner citronsaften.
Rör runt potatisarna med händerna så att all vätska fördelar sig väl.
Krydda med oregano, salt och peppar och rör runt.
Ställ in plåten/formen i nedre delen av ugnen.
Grädda i 20 min och rör därefter om potatisen.
Låt gå i ugnen ytterligare ca 30-40 min, eller tills potatisen mjuknat.
När potatisen mjuknat kan man sätta ugnen på grilläge, öka till 225 grader och flytta upp plåten högre upp.
Grilla då potatisen i ca: 10 min. Detta för att få en knaprig yta.
Strö över parmesan vid servering

   

Ingefärspäron

 

2 kg päron ca 12 stora

8 dl socker

1 liter vatten

6 bitar ingefära ca tumnagelstora

 

Koka upp vatten, socker o ingefära i en vid kastrull, koka på svag värme i 15 min

Skala under tiden päronen men låt skaftet sitta kvar.

Ställ päronen i lagen o koka dom mjuka. Tag upp dem försiktigt

Koka lagen ytterligare 15 min, skumma.

Ställ päronen i en burk häll över lagen till den täcker o frys dom.

 

På samma sätt kan du koka päron i sockerlag men ta då endast 3 dl socker/liter vatten. Päronen kokas då mjuka först.

Servera ljumma med vispad grädde.

  



 

 

 

 

 

 



 

 

 

Av Neta - 23 september 2017 22:38

Det är jag, Elle som skriver igen. Det här hade vi som fredagsmys igår.


 


Ca 1\2 pkt glasnudlar 

1 brk räkor i lake (170 g.)

1\2 huvud romansallad

2 salladslökar

200 g tärnad mango

Ev 2 tärnade avokado

2 tomater 

1 dm gurka

1\2 paprika

3 st vit sparris, kokt


3 ägg, klyftade


Dressing

2 tsk hackad (fryst) chili eller lite sambal (kan uteslutas)

Några cm ingefära 

2 vitlöksklyftor

2 msk sesamolja

2 msk ostronsås eller fisksås

4 msk japansk soja

2 msk pressad lime eller citron


Börja med dressingen. Riv vitlöken och ingefäran. 

Blanda ihop allt i en liten glasburk med lock. Skaka ihop dressingen.


Lägg nudlarna i en skål med lite salt. Häll över kokande vatten, låt stå i 3-5 min.

(Gör gärna iordning hela paketet och ha i resten i tex en soppa)

Häll i durkslag och spola i kallt vatten. Låt rinna av ordentligt, klipp/skär i korta bitar.


Häll av spadet från räkorna. Strimla alla grönsaker fint. 

Blanda räkor, nudlar och grönsaker i en skål. Vänd ner avokado och mango sist.


Garnera med äggklyftor och servera med dressingen bredvid.


Av Neta - 22 september 2017 15:48

Jag, Elle (Netas äldsta dotter) ger  tips om hur man piffar upp en färdig soppa. 🍄


 

1 Kelda skogssvampsoppa

5 dl vätska (4 dl vatten+1 dl grädde eller 2,5 vatten+2,5 mjölk)

1 buljongtärning eller motsvarande mängd kantarellfond

5-10 champinjoner, beroende på storlek

1 lök

2 vitlöksklyftor

1 morot

2 potatisar eller 1\2 brk strimlade bambuskott

Ev. en skvätt vin eller pressad citron

Salt, peppar och timjan


Dela och skiva svamp och lök. Riv moroten och ev. potatis

Fräs svamp och lök, ha i morot och potatis.

Ha i soppan, vätskan och buljongen.

Pressa i vitlöken, krydda lite.

Koka i 5-10 min.

Smaka av och ha ev. i lite vin/citron, fond och kryddor.


Servera gärna med en klick turkisk yoghurt och surdegsbröd.

Av Neta - 20 september 2017 14:34

Mug cake har tjejerna gjort några ggr, finns nog lika många recept som bagare tror jag. C har gjort nån variant med kakao, jag tyckte den här lät god. Kanske för att ta reda på den där sista bananen som ligger och svartnar.

Lånad bild


Bananbröd i mugg
Tid att förbereda: 5 minuter
Total tid att göra: 8 minuter


1 mogen banan, mosad
1 ägg
1 msk mjölk
¼ tsk vaniljextrakt
1 msk smält kokosnötolja eller matolja
3 msk mjöl
3 msk farinsocker
? tsk bakpulver
Lite salt och kanel


Topping (valfritt)

Vispad grädde
1 msk krossade pekannötter
Skivor av banan
Florsocker

Ta en relativt stor mugg som fungerar att ha i mikron och mosa din banan i den. Tillsätt ägg, mjölk, vaniljextrakt, olja, mjöl, farinsocker, bakpulver, salt och kanel. Blanda ordentligt.
?Baka? ditt bröd i mikron i 2 till 3 minuter. (Du kan stoppa och kontrollera efter 90 sekunder eller efter 2 minuter)
Ditt bananbröd kommer att vara mycket varmt, så låt det svalna några minuter innan du äter.
Toppa med vispgrädde, pekannötter och skivad banan, om så önskas.

Bild från Land


Det här är väl betydligt enklare men så smart. Såg på Lands facebooksida.
För 4
Rosta 4 skiv formbröd
Bred med 2-4 msk smör

Blanda och strö på 1 tsk mald kanel, 2 msk socker och ½ tsk stött kardemumma.
Skär i remsor och ät!

Man ska nog breda de varma och ha kryddorna klara så dom hinner fastna i varmt smör.

Av Neta - 17 september 2017 19:01

Veckans ört:

 

 

Persilja Krus

Finns både slätbladig och krusbladig persilja och är en av våra vanligaste kryddor. Persiljan är rik på karoten, c-vitamin och järn. En riktig hälsokur med andra ord.

Roten kan användas i soppor och grytor, avkok på den är bra mot urinvägsinfektion.

Slät eller krusig är väl en smaksak, men gott i stort sett i allt utom i desserter kanske   en höjdare hop med vitlök.

  


Veckans bröd:

 

Brytbröd m topping

 

 

50 g smör, smält

25 g jäst

2,5 dl mjölk

1/4 dl strösocker

3/4 tsk salt

5-6 dl vetemjöl special

1 ägg, uppvispat att pensla bröden med


Topping: välj en eller flera
vallmofrö

sesamfrö

paprikapulver

torkad oregano

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken tills temperaturen når 37 grader. (Fingervarmt)

Smula jästen ner i en bunke och tillsätt socker & salt.

Rör i den ljumna vätskan och rör tills jästen löst sig helt.

Tillsätt mjölet successivt och kör degen med degkrok i ca 5 min.

Strö lite mjöl över och forma lätt en kladdfri deg i bunken med handen.

Lägg en handduk över och låt jästa i 40 min.

Spänn fast ett bakplåtspapper i en 20 mm springform.

Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord, dela degen först på hälften, sedan till totalt 11 lika stora delar/bitar.

Kupa handen över bit för bit och lägg bara ett lätt tryck på handen med en cirkulerande rörelse tills en fin jämn bulle formats.

Lägg ner en efter en i den klädda formen.

Låt jäsa övertäckt 30 min
Pensla med ägg och strö på ovanstående frö eller örter, 1 sort/bulle
Sätt in formen i mitten av ugnen i 15-16 min (Beroende på ugn såklart)
Ta ut brödet när det fått en gyllene härlig yta och färg.
Låt svalna under en kökshanduk, innan formens kanter tas bort.
På så vis håller brödet sig saftigt och härligt.

   

 

Veckans sallad:

 

Broccoli & Blomkålssallad


250 g Broccoli
250 g Blomkål
2 inlagda paprikor+ 1 msk av lagen
1 dl rostade Solroskärnor
½ dl neutral olja
salt & sv.peppar


Strimla broccoli och blomkål tändsticksfint på en mandolin, ta bara med det mjälla av stocken
Tärna paprikan fint
Blanda allt i en skål och slå på lag, olja och smaka av med kryddor
Låt den stå ett par timmar innan servering

   


Veckans vego:

 

Gnocchigratäng

 

500 g gnocchi

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

150 g skogschampinjoner

½ dl vitt vin

1½ dl vispgrädde

2 msk grönsaksfond

3 msk finhack persilja

3 msk tomatpuré

1 brk blandade bönor, 380 g

250 g halverade cocktailtomater i olika färger

100 g mozzarella

½ kr basilika

1 dl grovriven parmesan

 

Sätt ugnen på 200 gr

Koka gnocchin enl anvisning, låt rinna av

Lägg den i smord form

Skala och finhacka lök och vitlök

Fräs i het panna i olja, utan att den tar färg

Ansa o skiva svampen, vänd i o stek till svampen fått färg

Tillsätt vin, grädde, fond, persilja och tomatpuré

Koka i 5 min, rör om

Skölj bönorna i kallt vatten och låt dom rinna av

Häll ner o rör om igen

Lägg över gnocchin i formen

Lägg halverade tomater och grovriven mozzarella över blandningen

Grovhacka basilikan och blanda med parmesanen, strö det över

Gratinera mitt i ugnen ca 15 min

Garnera med basilika och parmesan, servera m sallad.

       

 

Månd:

 

Kinesiska köttbullar

 

500 g fläsk (helst) eller blandfärs

2 salladslökar, hackade

1 msk kinesisk soja

1 msk ostronsås

2 tsk strösocker

½ tsk salt

1 vitlöksklyfta, hackad

1 msk hackad färsk ingefära

1 krm sv.peppar

1 tsk sesamolja

2 msk majsstärkelse

1 ägg

Raps eller jordnötsolja till stekning

350 g pak choi

7 dl kycklingbuljong

250 g äggnudlar

Strimlad salladslök till servering

 

Blanda färs, salladslök, soja, ostronsås, socker, salt, vitlök, ingefära, peppar och olja

Tillsätt majsstärkelse och ägg, rör till en smidig färs

Tillsätt vatten om den blir för fast

Rulla stora köttbullar med blöta händer, lägg på vattensköljd bräda

Stek dem gyllene i omgångar i olja (behöver inte bli genomstekta)

Skär pak choi i breda strimlor

Tillsätt lite mer olja i stekpannan, lägg i pak choi

Lägg köttbullarna ovanpå

Tillsätt buljongen

Lägg på ett lock och låt det puttra i 10 min

Koka nudlar enl anvisning

Häll av och fördela i djupa skålar

Toppa med grönsaker, köttbullar och buljong.

   

 

Tisd:

 

Korv Stroganoff



500 g falukorv
1-2 hackade gula lökar
Smörolja
2 msk tomatpuré
4 dl mjölk
ev 3 msk vit redning
salt och svartpeppar


Strimla korven och hacka löken
Fräs det på medelvärme tills löken är genomskinig
Rör i tomatpurén
Späd med mjölken och låt det puttra i ca 5 min
Red av om det behövs och servera med ris o sallad.

   

 

 Onsd:

 

 

FISKGRYTA MED GRÖNT

 

 

500 gr potatis

1 gul lök

2 morötter

3 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning

300 gr fryst broccoli

1 msk olja

1 dl lätt creme fraiche

1 tsk salt

1 tsk citronpeppar

1 pressad vitlöksklyfta

400 gr torskfilé ev. fryst

 

Skala och skiva potatis, lök och morötter.

Tina broccoli och fisk.

Fräs löken i oljan i en gryta.
Häll på buljong och lägg i morötter och potatis.

Koka 10 min under lock.

Rör i creme fraiche och krydda med salt, citronpeppar och vitlök.

Lägg i broccolin och koka ytterligare ca 5 min.

Skär torskfilén i bitar och lägg ner i grytan.

Dra kastrullen åt sidan och låt stå 10 min under lock.

Servera med gott bröd.

   

 

Torsd:

 

Squashsoppa med rotfrukter och bacon

äppelkaka m glass

Se recept neråt.

  

 

Fred:

 

Mozzarellaknyten

 

2 tomater

1 mozzarella

1 dl hackad, färsk mangold eller spenat

2 krm hackad, färsk rosmarin

Salt o peppar

4-6 msk smör

4 ark filodeg

 

Sätt ugnen på 175 gr

Kärna ur och hacka tomaterna fint

Pressa dom med en sked i ett durkslag så vätskan försvinner

Tärna mozzarelan fint

Bland med tomater och mangold

Krydda m ört os & sv.p

Smält smöret

Pensla ett filoark vik på hälften och pensla igen

Vik på hälften igen men pensla inte

Gör samma med alla ark

Fördela röran på arken, vik hop till ett knyte och pensla det

Lägg på pappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen 10-14 min

Servera med sallad och italiensk chark, lomo, serrano, bresola m.m

  

 

Lörd:

 

Kräftstjärtspasta

 

 

1 brk kräftsstjärtar i lag  + 1 dl av lagen

200 g champinjoner, färska

100 g paprika, röd

1 st vitlöksklyfta

2 msk smör

1 dl crème fraiche

2 dl vatten

Ca 1 msk Hummerfond

salt och peppar

ljus maizenaredning

 

4 port bandpasta

250 g körsbärstomater, delade

 

Ansa och skiva svampen, strimla paprikan, riv vitlöken

Fräs svamp, paprika och riven vitlök i en kastrull några minuter.

Häll ner vatten, lag, crème fraiche och fond, smaka av och tillsätt ev mer fond droppvis

Red av med maizenaredning.se förp.

Vänd ner kräftstjärtarna.

Krydda med lite salt och peppar.

Servera med pasta och körsbärstomater.

  

 

Sönd:

 

Kalops

 

  • 1 kg nötkött t ex bog eller högrev (1 1/2 kg med ben, då behövs ingen buljong)
  • 200 g morötter
  • 2 gula lökar
  • 2 buljongtärningar eller motsv fond
  • 2 lagerblad
  • 12 kryddpepparkorn
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 liter vatten
  • smör och olja till stekning
  • salt
  • vitpeppar

 

Putsa köttet och skär det i 3x3 cm stora bitar.

Skala och skär morötter och lök i ca 2 cm stora bitar.

Bryn köttet i 1 msk smör och 1 msk olja i en gryta.

Tillsätt morötter, lök, buljong, lagerblad och kryddpeppar.

Låt fräsa några minuter under omrörning.

Strö över mjölet och blanda väl.

Häll över vatten så att det precis täcker köttet.

Tillsätt ca 2 tsk salt och vitpeppar efter smak.

Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av.

Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 11/2 timme.

Smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Smulpaj i glas med hallon

6 pers

 

 

Pajsmulor:

125 g smör

1 dl strösocker eller rörsocker

2 ½ dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

 

Fyllning:

250 g kesella vanilj

1 dl lemon curd

250 g hallon

 

Garnering:

hallon

ev citronmeliss eller myntablad

 

Sätt ugnen på 175°.

Pajsmulor:

Dela smöret itärningar.

Blanda det med övriga ingredienser i en bunke.

Låt vila övertäckt i frysen, ca 30 minuter.

Fördela smulorna i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda mitt i ugnen, 12–15 minuter.

Vänd smulorna efter halva tiden. Ta utoch låt dem svalna.

Blanda kesella och lemon curd.

Placera lite pajsmulor i botten på serveringsglasen.

Varva hallon, kesellablandning och smulor iglasen.

Avsluta med hallon ochströ över lite smulor.

Garnera med kryddgrönt ochservera.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 15 september 2017 16:03

Fredag idag, blir det tacos hos er då? Vi har tack och lov aldrig infört det :-D

Hemköp där jag bor har den här veckan stora skalade fr räkor i 300 g påse för 49 kr.
Det motsvarar ca 1 kg oskalat och det får du inte under 90kr, ordinarie pris idag.
Då förstår ni hur billigt det är och till en sån här rätt duger det bra. Jag bunkrade upp iaf.

Pasta med räkor.

1 ägg/ dl durum eller dinkelvete + lite salt

Knåda hop en deg, blir den för stabbig så tillsätt lite olivolja.
Låt den vila nån timme.
Kavla ut den tunt för hand eller i maskin. Skär remsor i önskad bredd.

Sås:
4-5 salladslökar
1 röd paprika
1 påse färsk spenat
1 pr vitlöksklyfta
10 champinjoner
Smör
1-2 krm sambal
1 msk chilisås
1 msk hummerfond
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde, ev 1-2 msk mjöl
Salt o peppar
Ev en doft cayenne
Ev 1 tsk cognac
3-400 g skalade räkor
Lite parmesan

Ansa och strimla/hacka grönsaker o skiva svamp
Fräs salladslök, paprika, spenat och vitlök ca 2 min i smör
Lägg i champinjonerna och fräs till dom är klara
Tillsätt sambal, chilisås, fond och vatten. Koka några min
Red av m grädde o mjöl, koka 3 min till. Smaka av.
Ta bort kastrullen från värmen, vänd i räkor, ev cognac och dofta över cayenne.
Smaka av igen.
Koka pastan 1-2 min, kolla om den är klar, häll av men spar lite på botten och rör om. Smaka av m lite smör, salt o sv.peppar
Servera m såsen, bröd o sallad.
Glöm inte ett glas immande kallt vitt eller en dito öl, det är ju ändå fredag!

Av Neta - 15 september 2017 00:55

Squashsoppa, gjord på en höft idag. Har uppskattat vikterna.

300 g squash
1 stor gul lök
200 g morot
200 g palsternacka
1 pkt tärnat bacon
Smör
Ev curry
8 dl vatten + 2 hönsbuljontärningar fria från palmfett
2 dl mjölk + 2 msk mjöl
Salt och 4 peppar

Grovriv squash, morot, palsternacka och lök i den ordningen i matberedare. (Så löken hamnar närmast fettet)
Fräs ev smöret m lite curry i en gryta och häll i grönsakerna.
Fräs runt nån minut under omrörning
Smula i buljongen och späd med vattnet, rör om
Koka upp och koka i 5 min
Fräs baconet under tiden, låt det ligga kvar i pannan
Vispa hop mjölk och mjöl, tillsätt det i soppan under omrörning, koka upp och koka 3-4 min
Smaka av m salt och peppar
Tillsätt baconet och fettet som bildats i pannan, rör om och servera med en ostfralla.



Äppelpaj

10 äpplen med hög syra
Smör till formen
Kanel och socker

2.5 dl vetemjöl
2.5 dl havregryn
1 dl socker
200 g smör

Sätt ugnen på 200 gr
Lägg mjöl, havregryn och socker i matberedaren, blanda
Tillsätt smöret i mindre bitar och kör till en smulig massa

Smörj en form
Skala om så önskas, ansa och klyfta äpplena ( jag använder äppelsvarv)
Lägg i formen och strö på rikligt m kanel och lite socker
Fördela smulet ovanpå
Grädda mitt i ugnen ca 25 min
Servera med vispgrädde med 1 krm vaniljpulver i (till 3 dl)
Eller vaniljglass.

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards