Senaste inläggen
Laga mat
Läs igenom det/de recept du ska använda innan du handlar så du har allt hemma, glöm inte kryddor och det som behövs till tillagning t.ex det att steka/bryna i.
Bestäm också vad du ska servera med och till, så du har det hemma
Ta fram alla redskap och kärl du behöver
Plocka fram alla råvaror du ska använda och läs igenom hela receptet
Krydda ev kött eller fisk
Skala och skiva det som ska så göras
Riv det som ev ska användas så
Mät upp ev vätska, är det fler så rör ihop det
Mät upp det torra ex. mjöl eller socker/kryddor
Lägg upp i små skålar eller fat, ställ i den ordning det ska användas
Smörj ev form
Sätt på ugnen om den ska användas
Nu kan du börja, lycka till!
Veckans ört:
En flerårig ört som har vackert ludna lite grågröna blad. Örten är dominant i sin smak och bör därför användas med försiktighet, om den inte låts koka med då smaken bleknar. Ofta förekommande i inälvsmat.
Jag använder den nästan aldrig. Kanske för att jag inte använder inälvsmat.
Veckans bröd:
Mjukbulla
5 + 1 st
25 g jäst
75 g smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
1 tsk nystött hel anis
2 tsk nystött hel fänkål ( Det går att byta ut anis & fänkål mot 1 msk torkade brödkryddor) 140 g kokt potatis (ca 2 potatisar medelstora)
1 dl ljus sirap
9 dl/530 g rågskikt
6dl/390 g vetemjöl
Pensling:
1 dl vatten
1 msk sirap
Smula jästen i en bunke
Smält smöret.
Häll i mjölken i det smälta smöret och värm tills 37 grader.
Häll degvätskan över jästen och rör tills det löst upp sig.
Mosa eller pressa potatisen.
Blanda ner i bunken tillsammans med sirap, salt och kryddorna.
Arbeta in rågsikten och det mesta av vetemjölet med maskin eller för hand tills degen släpper från bunken.
Låt degen jäsa i 40 minuter under duk.
Tag upp degen på ett lätt mjölat bord och arbeta in resten av vetemjölet.
Dela degen i 5 st lika stora delar.
Kavla ut dem till runda kakor ca 20 cm i diameter.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med gaffeln eller nagg.
Ta ut ett hål i mitten med hjälp av en utstickare eller annat litet runt föremål.
Naturligtvis gör du en xa kaka av dom utan hål (provsmak sen) ;-)
Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills de fått fin färg.
Pensla kakorna med lite sirapsblandat vatten ett par min innan dom tas ur ugnen så får dom en blank yta.
Låt svalna på ett galler under en bakduk.
Låt svalna helt innan du skär i bröden!
Veckans sallad:
Råsallad med äpple
1/2 l strimlad röd eller vitkål
2 rivna äpplen
1/2 finhackad rödlök
Rörs ner i en sås av:
1 msk vinäger, ex. äppelcidervinäger
2 krm salt
lite sv.peppar
2 msk olja
1 msk vatten
1/2 dl gräddfil
Veckans vego:
Fylld portabellosvamp
2 vitlöksklyftor
Färsk timjan efter smak
1 citron
2 msk olivolja
Salt & sv.peppar
4 stora portabello
100 g get eller fetaost i olja
Skala och hacka vitlöken
Hacka timjan
Finriv citronskal och pressa citron
Blanda med olja, salt o peppar i en skål
Skär foten av svamparna och marinera hattarna i blandningen minst 5 min
Fördela ost och mer timjan i svamparna
Grilla m ostsidan upp, 7-8 min
Servera med bröd och sallad
Månd:
Färsfyllda gratinerade auberginer
2 auberginer, squash fungerar också
2 msk smörolja
1 gul lök, hackad
1 press vitlöksklyfta
500 g lamm eller köttfärs
1 tsk kanel
1 brk krossade tomater, avrunna. Spar spadet.
Salt & sv.peppar
8 tomatskivor
Grovriven smakrik ost
1 kg potatis
Smörolja
Salt, sv.peppar och rosmarin
Tomatsallad
2 stora tomater
10 svarta kärnfria oliver
1 rödlök
150 g fetaost
2 tsk olivolja
1 tsk rödvinsvinäger
Salt, sv.peppar, oregano
Halvera och skiva tomaterna
Halvera oliverna
Hacka löken
Smula fetaosten
Blanda på ett fat
Rör ihop olja, vinäger och kryddor
Häll det över och låt det dra nån timme i rumstemp.
Tzatziki
1-2 gurkor
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
5 dl matlagningsyoghurt
svartpeppar
1 msk olivolja
oregano
Skala ev. gurkan
Dela den på mitten och sen varje del i 2 halvor mitt i kärnhuset
Ta bort kärnhuset med en sked
Riv gurkan grovt och salta rejält, blanda om
Lägg gurkrivet i en trådsil minst 1 timme, pressa försiktigt med baksidan av en sked för att få bort så mycket vätska som möjligt
Blanda gurka och yoghurt
Tillsätt olja och smaka av med pepparn och ev. mer salt
Strö oregano över
Ställ svalt.
Gör tomatsallad och tzatziki
Skala och skiva potatis
Lägg den i kallt vatten
Häll av och klappa torr vid stekning
Sätt ugnen på 250 gr
Dela auberginenrna på längden.
Skär ur och hacka innanmätet, ha inte sönder skalet.
Fräs löken i smöroljan med vitlök
Tillsätt auberginehack och färsen
Fräs till den blir smulig
Låt kanelen fräsa med en stund på slutet.
Tillsätt tomaterna och låt det puttra hop en stund. Tillsätt spad om det blir för tjockt
Smaksätt med salt & peppar
Fyll halvorna med färsen
Lägg på tomatskivor, strö över riven ost.
Gratinera tills dom känns mjuka och får fin färg.
Stek under tiden potatisen knaprig i rikligt m smörolja, krydda
Servera med potatisen, tomatsallad, samt tzatziki.
Rätten kan göras vegetarisk utan färs.
Tisd:
Fiskfärs i micron
400 gr tinad fiskfilé
2 ägg
1 brk lättfraiche
1 msk pot.mjöl
1 msk vetemjöl
salt o peppar
rikligt med dill
ev skaldjur
Finfördela fisken i matberedaren
Tillsätt övriga ingredienser utom ev skaldjur och kör ihop allt ordentligt, det ska bli lätt pösigt.
Vänd i ev skaldjur
Häll i microsäker form och grädda på full effekt ca 8 min
Låt den stå kvar i micron ett par minuter inann ni öppnar luckan.
Servera med kokt potatis och rivna morötter
Onsd:
Stekt falukorv
Kokt eller Stekt, gärna råstekt, potatis
Stekt ägg
Stuvad mangold eller spenat
Stuvad mangold
100 g mangold, delad
1 hackad schalottenlök
1 pr vitlöksklyfta
2-3 dl vispgrädde
salt, sv.peppar, riven muskot
Fräs mangolden med lök o vitlök
Häll på grädden och låt det puttra tills det tjocknar
Smaksätt
Torsd:
Potatis- och purjosoppa
4 Stora potatisar
2 gula lökar
2 purjo
2 kl finhackad vitlök
olja
1 dl hack dill
1 liter hönsbuljong
1 dl mjölk + 2 msk mjöl
salt & peppar
Fräs potatis i bitar och lök skivad i oljan, vitlök med mot slutet
Tillsätt buljong och koka till potatisen kokar sönder
Tillsätt dill, vispa sönder potatisen med ballongvisp och red av
Smaka av med salt o peppar.
Pannkakor o plättar
2.5 dl mjöl, vete eller dinkel (kan va 1 graham o 1.5 vete också )
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2-3 msk smält smör
Blanda mjöl o salt
Tillsätt hälften av mjölken och vispa slätt
Tillsätt resten av mjölken och äggen, vispa
Till sist vispas smöret i.
Ugnspannkaka
Som ovan
Smord ugnspanna
225 gr i mitten av ugnen 20-25 min eller tills kanterna släppt.
200 g brynt fläsk/bacon kan med fördel röras i eller läggas på innan gräddning.
Fred:
Surf & Turfmacka
per person
1 skiva grovt surdegsbröd
olja
1 salladsblad
Röran:
50 g hackat rått rostbiffskött
smör
salt & peppar
50 g färska hackade räkor
½ dl hackad gräslök
2 msk kapris
1 dl majonnäs
Topping:
4 tunna skivor grillad rostbiff
100 g färska räkor
2 skivor tomat
2 skivor gurka
Röran:
Stek det hackade köttet i smör, salta och peppra
Låt det rinna av på hushållspapper
Vänd ihop med räkor, gräslök, kapris och majonnäs
Stek brödskivorna lätt i oljan på båda sidor
Lägg på salladsbladet
Fördela röran på brödet
Toppa med skivor av rostbiff på ena sidan och fördela räkorna på den andra
Garnera med gurka och tomat.
Servera med ett glas öl.
Lörd:
Fläskfile'gryta m färskost
600 g fläskfile
150 g champinjoner
2 paprikor ex gul och röd
1 ask färskost, ex philadelphia paprika
2.5 dl grädde
1 msk tomatpuré
1 msk ox eller köttfond
1 msk smör till stekning
Skär fläskfilen i cm tjocka skivor, bryn i en gryta.
Fräs skivade champinjoner och paprika tillsammans med köttet.
Rör först i tomatpuren, häll sedan i grädde, fond och färskost.
Låt allt koka ihop, smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt ris och sallad.
Sönd:
Grekisk laxfile' m asiatisk sallad
600 gram laxfilé med skinn
1 tesked salt
2 teskedar chiliflakes
Asiatisk sallad:
250 gram edamebönor tinade frysta
100 gram böngroddar
1 styck kruka koriander
0.5 deciliter salta jordnötter
0.5 deciliter japansk soja
1 tesked sesamolja
1 styck lime rivet skal och pressad saft
1 tesked strösocker
1 styck vitlöksklyfta
Garnera med:
lime
Krydda laxen med salt och chiliflakes.
Grilla indirekt i 20–30 minuter.
Asiatisk sallad:
Blanda edamebönor och väl sköljda groddar.
Strö över korianderblad och sköljda jordnötter.
Blanda soja, sesamolja, limeskal och -saft, socker och pressad vitlök, och ringla över salladen.
Servera med Grekisk potatis och gräddfil.
Grekisk potatis
1 1/2 kg fasta stora potatisar
2 dl riktigt god olivolja
1 1/2 dl vatten
2 st citroner
4-5 tsk torkad oregano
1-2salt
nymalen svartpeppar
Servera med:
Finriven parmesan
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala ev potatisen
Skiva eller skär varje potatis i fyra klyftor.
Lägg potatisen på en plåt/ugnsform med höga kanter.
Slå på olivolja och vattnet över potatisarna.
Pressa citronerna och blanda ner citronsaften.
Rör runt potatisarna med händerna så att all vätska fördelar sig väl.
Krydda med oregano, salt och peppar och rör runt.
Ställ in plåten/formen i nedre delen av ugnen.
Grädda i 20 min och rör därefter om potatisen.
Låt gå i ugnen ytterligare ca 30-40 min, eller tills potatisen mjuknat.
När potatisen mjuknat kan man sätta ugnen på grilläge, öka till 225 grader och flytta upp plåten högre upp.
Grilla då potatisen i ca: 10 min. Detta för att få en knaprig yta.
Strö över parmesan vid servering
Ingefärspäron
2 kg päron ca 12 stora
8 dl socker
1 liter vatten
6 bitar ingefära ca tumnagelstora
Koka upp vatten, socker o ingefära i en vid kastrull, koka på svag värme i 15 min
Skala under tiden päronen men låt skaftet sitta kvar.
Ställ päronen i lagen o koka dom mjuka. Tag upp dem försiktigt
Koka lagen ytterligare 15 min, skumma.
Ställ päronen i en burk häll över lagen till den täcker o frys dom.
På samma sätt kan du koka päron i sockerlag men ta då endast 3 dl socker/liter vatten. Päronen kokas då mjuka först.
Servera ljumma med vispad grädde.
Det är jag, Elle som skriver igen. Det här hade vi som fredagsmys igår.
Ca 1\2 pkt glasnudlar
1 brk räkor i lake (170 g.)
1\2 huvud romansallad
2 salladslökar
200 g tärnad mango
Ev 2 tärnade avokado
2 tomater
1 dm gurka
1\2 paprika
3 st vit sparris, kokt
3 ägg, klyftade
Dressing
2 tsk hackad (fryst) chili eller lite sambal (kan uteslutas)
Några cm ingefära
2 vitlöksklyftor
2 msk sesamolja
2 msk ostronsås eller fisksås
4 msk japansk soja
2 msk pressad lime eller citron
Börja med dressingen. Riv vitlöken och ingefäran.
Blanda ihop allt i en liten glasburk med lock. Skaka ihop dressingen.
Lägg nudlarna i en skål med lite salt. Häll över kokande vatten, låt stå i 3-5 min.
(Gör gärna iordning hela paketet och ha i resten i tex en soppa)
Häll i durkslag och spola i kallt vatten. Låt rinna av ordentligt, klipp/skär i korta bitar.
Häll av spadet från räkorna. Strimla alla grönsaker fint.
Blanda räkor, nudlar och grönsaker i en skål. Vänd ner avokado och mango sist.
Garnera med äggklyftor och servera med dressingen bredvid.
Jag, Elle (Netas äldsta dotter) ger tips om hur man piffar upp en färdig soppa. 🍄
1 Kelda skogssvampsoppa
5 dl vätska (4 dl vatten+1 dl grädde eller 2,5 vatten+2,5 mjölk)
1 buljongtärning eller motsvarande mängd kantarellfond
5-10 champinjoner, beroende på storlek
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
2 potatisar eller 1\2 brk strimlade bambuskott
Ev. en skvätt vin eller pressad citron
Salt, peppar och timjan
Dela och skiva svamp och lök. Riv moroten och ev. potatis
Fräs svamp och lök, ha i morot och potatis.
Ha i soppan, vätskan och buljongen.
Pressa i vitlöken, krydda lite.
Koka i 5-10 min.
Smaka av och ha ev. i lite vin/citron, fond och kryddor.
Servera gärna med en klick turkisk yoghurt och surdegsbröd.
Mug cake har tjejerna gjort några ggr, finns nog lika många recept som bagare tror jag. C har gjort nån variant med kakao, jag tyckte den här lät god. Kanske för att ta reda på den där sista bananen som ligger och svartnar.
Lånad bild
Bananbröd i mugg
Tid att förbereda: 5 minuter
Total tid att göra: 8 minuter
1 mogen banan, mosad
1 ägg
1 msk mjölk
¼ tsk vaniljextrakt
1 msk smält kokosnötolja eller matolja
3 msk mjöl
3 msk farinsocker
? tsk bakpulver
Lite salt och kanel
Topping (valfritt)
Vispad grädde
1 msk krossade pekannötter
Skivor av banan
Florsocker
Ta en relativt stor mugg som fungerar att ha i mikron och mosa din banan i den. Tillsätt ägg, mjölk, vaniljextrakt, olja, mjöl, farinsocker, bakpulver, salt och kanel. Blanda ordentligt.
?Baka? ditt bröd i mikron i 2 till 3 minuter. (Du kan stoppa och kontrollera efter 90 sekunder eller efter 2 minuter)
Ditt bananbröd kommer att vara mycket varmt, så låt det svalna några minuter innan du äter.
Toppa med vispgrädde, pekannötter och skivad banan, om så önskas.
Bild från Land
Det här är väl betydligt enklare men så smart. Såg på Lands facebooksida.
För 4
Rosta 4 skiv formbröd
Bred med 2-4 msk smör
Blanda och strö på 1 tsk mald kanel, 2 msk socker och ½ tsk stött kardemumma.
Skär i remsor och ät!
Man ska nog breda de varma och ha kryddorna klara så dom hinner fastna i varmt smör.
Veckans ört:
Finns både slätbladig och krusbladig persilja och är en av våra vanligaste kryddor. Persiljan är rik på karoten, c-vitamin och järn. En riktig hälsokur med andra ord.
Roten kan användas i soppor och grytor, avkok på den är bra mot urinvägsinfektion.
Slät eller krusig är väl en smaksak, men gott i stort sett i allt utom i desserter kanske en höjdare hop med vitlök.
Veckans bröd:
Brytbröd m topping
50 g smör, smält
25 g jäst
2,5 dl mjölk
1/4 dl strösocker
3/4 tsk salt
5-6 dl vetemjöl special
1 ägg, uppvispat att pensla bröden med
Topping: välj en eller flera
vallmofrö
sesamfrö
paprikapulver
torkad oregano
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken tills temperaturen når 37 grader. (Fingervarmt)
Smula jästen ner i en bunke och tillsätt socker & salt.
Rör i den ljumna vätskan och rör tills jästen löst sig helt.
Tillsätt mjölet successivt och kör degen med degkrok i ca 5 min.
Strö lite mjöl över och forma lätt en kladdfri deg i bunken med handen.
Lägg en handduk över och låt jästa i 40 min.
Spänn fast ett bakplåtspapper i en 20 mm springform.
Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord, dela degen först på hälften, sedan till totalt 11 lika stora delar/bitar.
Kupa handen över bit för bit och lägg bara ett lätt tryck på handen med en cirkulerande rörelse tills en fin jämn bulle formats.
Lägg ner en efter en i den klädda formen.
Låt jäsa övertäckt 30 min
Pensla med ägg och strö på ovanstående frö eller örter, 1 sort/bulle
Sätt in formen i mitten av ugnen i 15-16 min (Beroende på ugn såklart)
Ta ut brödet när det fått en gyllene härlig yta och färg.
Låt svalna under en kökshanduk, innan formens kanter tas bort.
På så vis håller brödet sig saftigt och härligt.
Veckans sallad:
Broccoli & Blomkålssallad
250 g Broccoli
250 g Blomkål
2 inlagda paprikor+ 1 msk av lagen
1 dl rostade Solroskärnor
½ dl neutral olja
salt & sv.peppar
Strimla broccoli och blomkål tändsticksfint på en mandolin, ta bara med det mjälla av stocken
Tärna paprikan fint
Blanda allt i en skål och slå på lag, olja och smaka av med kryddor
Låt den stå ett par timmar innan servering
Veckans vego:
Gnocchigratäng
500 g gnocchi
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
150 g skogschampinjoner
½ dl vitt vin
1½ dl vispgrädde
2 msk grönsaksfond
3 msk finhack persilja
3 msk tomatpuré
1 brk blandade bönor, 380 g
250 g halverade cocktailtomater i olika färger
100 g mozzarella
½ kr basilika
1 dl grovriven parmesan
Sätt ugnen på 200 gr
Koka gnocchin enl anvisning, låt rinna av
Lägg den i smord form
Skala och finhacka lök och vitlök
Fräs i het panna i olja, utan att den tar färg
Ansa o skiva svampen, vänd i o stek till svampen fått färg
Tillsätt vin, grädde, fond, persilja och tomatpuré
Koka i 5 min, rör om
Skölj bönorna i kallt vatten och låt dom rinna av
Häll ner o rör om igen
Lägg över gnocchin i formen
Lägg halverade tomater och grovriven mozzarella över blandningen
Grovhacka basilikan och blanda med parmesanen, strö det över
Gratinera mitt i ugnen ca 15 min
Garnera med basilika och parmesan, servera m sallad.
Månd:
Kinesiska köttbullar
500 g fläsk (helst) eller blandfärs
2 salladslökar, hackade
1 msk kinesisk soja
1 msk ostronsås
2 tsk strösocker
½ tsk salt
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk hackad färsk ingefära
1 krm sv.peppar
1 tsk sesamolja
2 msk majsstärkelse
1 ägg
Raps eller jordnötsolja till stekning
350 g pak choi
7 dl kycklingbuljong
250 g äggnudlar
Strimlad salladslök till servering
Blanda färs, salladslök, soja, ostronsås, socker, salt, vitlök, ingefära, peppar och olja
Tillsätt majsstärkelse och ägg, rör till en smidig färs
Tillsätt vatten om den blir för fast
Rulla stora köttbullar med blöta händer, lägg på vattensköljd bräda
Stek dem gyllene i omgångar i olja (behöver inte bli genomstekta)
Skär pak choi i breda strimlor
Tillsätt lite mer olja i stekpannan, lägg i pak choi
Lägg köttbullarna ovanpå
Tillsätt buljongen
Lägg på ett lock och låt det puttra i 10 min
Koka nudlar enl anvisning
Häll av och fördela i djupa skålar
Toppa med grönsaker, köttbullar och buljong.
Tisd:
Korv Stroganoff
500 g falukorv
1-2 hackade gula lökar
Smörolja
2 msk tomatpuré
4 dl mjölk
ev 3 msk vit redning
salt och svartpeppar
Strimla korven och hacka löken
Fräs det på medelvärme tills löken är genomskinig
Rör i tomatpurén
Späd med mjölken och låt det puttra i ca 5 min
Red av om det behövs och servera med ris o sallad.
Onsd:
500 gr potatis
1 gul lök
2 morötter
3 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning
300 gr fryst broccoli
1 msk olja
1 dl lätt creme fraiche
1 tsk salt
1 tsk citronpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
400 gr torskfilé ev. fryst
Skala och skiva potatis, lök och morötter.
Tina broccoli och fisk.
Fräs löken i oljan i en gryta.
Häll på buljong och lägg i morötter och potatis.
Koka 10 min under lock.
Rör i creme fraiche och krydda med salt, citronpeppar och vitlök.
Lägg i broccolin och koka ytterligare ca 5 min.
Skär torskfilén i bitar och lägg ner i grytan.
Dra kastrullen åt sidan och låt stå 10 min under lock.
Servera med gott bröd.
Torsd:
Squashsoppa med rotfrukter och bacon
äppelkaka m glass
Se recept neråt.
Fred:
Mozzarellaknyten
2 tomater
1 mozzarella
1 dl hackad, färsk mangold eller spenat
2 krm hackad, färsk rosmarin
Salt o peppar
4-6 msk smör
4 ark filodeg
Sätt ugnen på 175 gr
Kärna ur och hacka tomaterna fint
Pressa dom med en sked i ett durkslag så vätskan försvinner
Tärna mozzarelan fint
Bland med tomater och mangold
Krydda m ört os & sv.p
Smält smöret
Pensla ett filoark vik på hälften och pensla igen
Vik på hälften igen men pensla inte
Gör samma med alla ark
Fördela röran på arken, vik hop till ett knyte och pensla det
Lägg på pappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen 10-14 min
Servera med sallad och italiensk chark, lomo, serrano, bresola m.m
Lörd:
Kräftstjärtspasta
1 brk kräftsstjärtar i lag + 1 dl av lagen
200 g champinjoner, färska
100 g paprika, röd
1 st vitlöksklyfta
2 msk smör
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
Ca 1 msk Hummerfond
salt och peppar
ljus maizenaredning
4 port bandpasta
250 g körsbärstomater, delade
Ansa och skiva svampen, strimla paprikan, riv vitlöken
Fräs svamp, paprika och riven vitlök i en kastrull några minuter.
Häll ner vatten, lag, crème fraiche och fond, smaka av och tillsätt ev mer fond droppvis
Red av med maizenaredning.se förp.
Vänd ner kräftstjärtarna.
Krydda med lite salt och peppar.
Servera med pasta och körsbärstomater.
Sönd:
Kalops
Putsa köttet och skär det i 3x3 cm stora bitar.
Skala och skär morötter och lök i ca 2 cm stora bitar.
Bryn köttet i 1 msk smör och 1 msk olja i en gryta.
Tillsätt morötter, lök, buljong, lagerblad och kryddpeppar.
Låt fräsa några minuter under omrörning.
Strö över mjölet och blanda väl.
Häll över vatten så att det precis täcker köttet.
Tillsätt ca 2 tsk salt och vitpeppar efter smak.
Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av.
Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 11/2 timme.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Smulpaj i glas med hallon
6 pers
Pajsmulor:
125 g smör
1 dl strösocker eller rörsocker
2 ½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
Fyllning:
250 g kesella vanilj
1 dl lemon curd
250 g hallon
Garnering:
hallon
ev citronmeliss eller myntablad
Sätt ugnen på 175°.
Pajsmulor:
Dela smöret itärningar.
Blanda det med övriga ingredienser i en bunke.
Låt vila övertäckt i frysen, ca 30 minuter.
Fördela smulorna i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda mitt i ugnen, 12–15 minuter.
Vänd smulorna efter halva tiden. Ta utoch låt dem svalna.
Blanda kesella och lemon curd.
Placera lite pajsmulor i botten på serveringsglasen.
Varva hallon, kesellablandning och smulor iglasen.
Avsluta med hallon ochströ över lite smulor.
Garnera med kryddgrönt ochservera.
Fredag idag, blir det tacos hos er då? Vi har tack och lov aldrig infört det :-D
Hemköp där jag bor har den här veckan stora skalade fr räkor i 300 g påse för 49 kr.
Det motsvarar ca 1 kg oskalat och det får du inte under 90kr, ordinarie pris idag.
Då förstår ni hur billigt det är och till en sån här rätt duger det bra. Jag bunkrade upp iaf.
Pasta med räkor.
1 ägg/ dl durum eller dinkelvete + lite salt
Knåda hop en deg, blir den för stabbig så tillsätt lite olivolja.
Låt den vila nån timme.
Kavla ut den tunt för hand eller i maskin. Skär remsor i önskad bredd.
Sås:
4-5 salladslökar
1 röd paprika
1 påse färsk spenat
1 pr vitlöksklyfta
10 champinjoner
Smör
1-2 krm sambal
1 msk chilisås
1 msk hummerfond
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde, ev 1-2 msk mjöl
Salt o peppar
Ev en doft cayenne
Ev 1 tsk cognac
3-400 g skalade räkor
Lite parmesan
Ansa och strimla/hacka grönsaker o skiva svamp
Fräs salladslök, paprika, spenat och vitlök ca 2 min i smör
Lägg i champinjonerna och fräs till dom är klara
Tillsätt sambal, chilisås, fond och vatten. Koka några min
Red av m grädde o mjöl, koka 3 min till. Smaka av.
Ta bort kastrullen från värmen, vänd i räkor, ev cognac och dofta över cayenne.
Smaka av igen.
Koka pastan 1-2 min, kolla om den är klar, häll av men spar lite på botten och rör om. Smaka av m lite smör, salt o sv.peppar
Servera m såsen, bröd o sallad.
Glöm inte ett glas immande kallt vitt eller en dito öl, det är ju ändå fredag!
Squashsoppa, gjord på en höft idag. Har uppskattat vikterna.
300 g squash
1 stor gul lök
200 g morot
200 g palsternacka
1 pkt tärnat bacon
Smör
Ev curry
8 dl vatten + 2 hönsbuljontärningar fria från palmfett
2 dl mjölk + 2 msk mjöl
Salt och 4 peppar
Grovriv squash, morot, palsternacka och lök i den ordningen i matberedare. (Så löken hamnar närmast fettet)
Fräs ev smöret m lite curry i en gryta och häll i grönsakerna.
Fräs runt nån minut under omrörning
Smula i buljongen och späd med vattnet, rör om
Koka upp och koka i 5 min
Fräs baconet under tiden, låt det ligga kvar i pannan
Vispa hop mjölk och mjöl, tillsätt det i soppan under omrörning, koka upp och koka 3-4 min
Smaka av m salt och peppar
Tillsätt baconet och fettet som bildats i pannan, rör om och servera med en ostfralla.
Äppelpaj
10 äpplen med hög syra
Smör till formen
Kanel och socker
2.5 dl vetemjöl
2.5 dl havregryn
1 dl socker
200 g smör
Sätt ugnen på 200 gr
Lägg mjöl, havregryn och socker i matberedaren, blanda
Tillsätt smöret i mindre bitar och kör till en smulig massa
Smörj en form
Skala om så önskas, ansa och klyfta äpplena ( jag använder äppelsvarv)
Lägg i formen och strö på rikligt m kanel och lite socker
Fördela smulet ovanpå
Grädda mitt i ugnen ca 25 min
Servera med vispgrädde med 1 krm vaniljpulver i (till 3 dl)
Eller vaniljglass.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|