Senaste inläggen
Blev nästan som mousse. Vi vispade 2.5 dl laktosfri grädde, går så klart med vanlig också. Smälte 100 g 44% mörk choklad över vattenbad och rörde i, vispade sen upp den en aning. Åts m hallon!
Nästan onödigt gott! Och enkelt....
Välkomna tillbaka efter sommaren, ändringar på bloggen detta läsår är att frukosttips kommer mer sporadiskt. Däremot ska jag försöka göra en inköpslista enligt önskemål. Den kommer i slutet.
Vi suger ut det sista av grillsommaren, unnar oss en Kräftskiva och går ut i skogen och plockar kantareller.
Veckans ört:
Bladen liknar selleri blad och kan bli upp till 2 meter hög. Flerårig växt med små gula blommor och används till (bladen) grytor, pateer, såser och soppor. Kan användas som substitut för buljong.
Används på tomter då man inte vill ha in ormar på gräsmattan.
Veckans bröd:
Dinkelkakor
100 g jäst
100 g smör
1 L vatten eller mjölk
4 tsk salt
4 msk brödkrydda
3 msk honung
2 d solroskärnor
700 g dinkelmjöl fullkorn
720 g vetemjöl special
Värm smält smör och mjölk till 37 gr
Lös jästen i det
Tillsätt kryddor, salt och honung
Tillsätt solroskärnor och mjöl, spar lite vetemjöl till utbak
Arbeta hop degen
Jäs 1 timme.
Baka ut till 10 runda kakor
Nagga och jäs 30 min.
Grädda på 225 grader ca 15 min
Veckans sallad:
Fruktig sallad
½ vattenmelon
250 g jordgubbar
3 dl valfri småbladig sallad
2 avokador
½ citron, pressad saft
1 bifftomat
3 salladslökar
250 g pimientos de padrón(småpaprikor)
flingsalt
mynta
Kärna ur och skär vattenmelonen i bitar.
Ansa och skär jordgubbarna i bitar.
Kärna ur och skär avokadoköttet i bitar och pressa citronsaft över.
Skiva tomaten.
Ansa och strimla salladslöken.
Grilla småpaprikorna på direktvärme, ca 2 minuter. Vänd ett par gånger. Salta.
Blanda melon, jordgubbar, avokado, tomat och salladslök på ett fat.
Lägg på småpaprikorna.
Garnera med mynta.
Veckans vego:
Pastagratäng med mycket grönt
3 ½ dl pasta av mindre strl
1 örtbuljongtärning
ca 2 msk smörolja till stekning
1 pkt fryst bladspenat
1 gul lök eller 10 cm purjolök
ca 100 g finstrimlad rotselleri ellerpalsternacka
1 strimlad morot eller gul paprika
salt och peppar
några kokta broccolibuketter el gröna bönor
Ostsås med vitlök:
2 msk smörolja
2 ½ msk vetemjöl eller majsredning till 5 dl
5 dl valfri mjölk
ca 2 dl riven lagrad ost
½ örtbuljongtärning
1–2 vitlöksklyftor
Sätt ugnen på 225°.
Koka pastan enligt instruktioner på förpackningen, med en buljongtärning i vattnet.
Lägg i broccolin sista 5 min
Låt rinna av och droppa lite smörolja över.
Tina spenaten.
Strimla lök och purjolök.
Hetta upp en stekpanna med smörolja i, lägg i lök och de strimlade grönsakerna.
Låt det fräsa i 4–5 minuter.
Tillsätt spenaten
Smaka av med salt och peppar.
Ostsås:
Fräs smörolja och vetemjöl i en kastrull och spä med mjölk till en slät sås.
Låt den koka några minuter och rör sedan ner drygt hälften av den rivna osten.
Smaka av med buljongtärning och pressad vitlök.
Varva pasta och grönsakerna i smord form.
Häll sedan över ostsåsen.
Toppa med resten av den rivna osten
Gratinera i ugnen i ca 15 minuter.
Månd:
Gör 2 och frys en eller halvera receptet
500 g blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
2 msk tomatpuré
1 msk torkad basilika
2 dl crème fraiche
salt och peppar
500 g potatis
250 g rotselleri
olja till formen
2 dl matlagningsgrädde
150 g riven ost
Servering:
vitkål
apelsin
Sätt ugnen på 200°.
Hacka gul lök och vitlök fint och fräs i smörolja tillsammans med köttfärs, tomatpuré och torkad basilika tills köttet är genomstekt, ca 10 minuter.
Vänd ner crème fraiche och smaka av med rikligt med salt och peppar.
Skala potatis och rotselleri och skiva tunt med kniv eller mandolin.
Smörj en ugnssäker form och varva potatis, rotselleri och köttfärs.
Häll över matlagningsgrädde och avsluta med riven ost.
Grädda i mitten av ugnen 50–55 minuter, prova med en sticka – potatisen och rotsellerin ska vara mjuka.
Servera gärna tillsammans med en sallad på vitkål och apelsin.
Tisd:
Korvspett med potatis i folie
600 g falukorv
ca 1 tsk chiliflakes (kan uteslutas)
1 paket bacon, ca 140 g
600 g färskpotatis
1 färsk gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl hackade örter, t ex persilja, timjan, gräslök
rivet skal av 1 citron
salt och peppar
1-2 msk smörolja
Senapskräm:
2 dl crème fraiche
2 msk skånsk senap
2 tsk dijonsenap
Salt, sv.peppar
Dessutom behövs 16 grillpinnar och ugnsfolie
Blanda ihop ingredienserna till senapskrämen
Skär falukorven i åtta lika tjocka skivor.
Krydda kanterna med lite chiliflakes för att få hetta.
Vira baconskivor runt korvkanten och stick sedan in två grillspett genom korven och baconet. Obs! Träspett måste blötläggas i vatten först.
Koka potatisen i ca 10 min i lättsaltat vatten.
Skär under tiden löken tunt och hacka vitlöken.
Häll av kokvattnet, dela potatisen i halvor.
Lägg potatisen i en bunke och blanda med smörolja, lök, vitlök, örter och citronskal.
Salta och peppra.
Fördela potatisblandningen på fyra smorda folieark och vik ihop.
Tillaga på grillen där det inte är alltför varmt i ca 25 minuter.
Grilla korvspetten i ca 3 minuter på var sida på slutet.
Servera ihop med potatisen.
Onsd:
Fiskpaket på grillen
4 bitar folie, 20 x 20 cm, smorda
4 portionsbitar torskrygg á 150 g
100 g fänkål, försök hitta en med mkt dill
100 g morötter
100 g potatis, utesluts om tillgång till färskpotatis finns, då serveras den till
1 kn grön sparris
2 tomater
salt och sv.peppar
kvistar av färsk dragon och dillen från fänkålen
4 skivor citron
1 burk fraiche "Franska örter"
Ansa och tärna rotfrukter och grönsaker, ta vara på fänkålsdillen och lägg den åt sidan
Fördela det på foliearken
Krydda och lägg på dragon och "dill"
Salta och peppra fisken, lägg bitarna på grönsakerna
Lägg på citronskivorna
Fördela fraichen på detta
Förslut paketen och ställ på grillen ca 15 min
Servera ev med bröd.
Torsd:
Broccolisoppa med räkor
4 pers
500 g broccoli
1 tärn buljong
5 dl vatten
150 g fetaost
salt, peppar
100 g skalade räkor
2 små rödlökar
Ansa och dela broccolin i bitar
Häll över vatten så det täcker och tillsätt buljongtärningen.
Koka 15 minuter.
Häll av och ta till vara på buljongen.
Mixa broccolin med fetaosten och tillsätt buljongen till lagom konsistens
Smaka av med salt och peppar.
Servera med räkor i varje skål, strö över lite hackad rödlök.
Tips!
Välj bort räkorna så blir soppan vegetarisk.
Enkel bärpaj
125 g smör
½ dl farinsocker
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 ½ dl vaniljvisp
500 g frysta hallon och blåbär
Sätt på ugnen på 200 grader.
Smält matfettet i en kastrull och ta av kastrullen från plattan.
Rör ner farinsocker, havregryn och vetemjöl till en jämn smet.
Klicka ut den i en pajform ca 24 cm i diameter.
Ta baksidan av en sked och tryck ut degen i pajformen så den blir jämn.
Grädda mitt i ugnen i ca 14 minuter.
Låt svalna.
Vispa vaniljvispen och klicka ner den i pajskalet.
Strö över de tinade bären.
Fred:
Varm smörgåstårta m kantareller
6–8 port
3 kakor havretrippel eller liknande
Fyllning:
½ grillad kyckling
400 g kantareller
smörolja till stekning
250 g körsbärstomater
1 liten squash
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
150 g spenat
2 dl crème fraiche
200 g riven ost
färsk timjan
salt och peppar
Sätt ugnen på 225 gr
Rensa kycklingen från ben och skär kycklingköttet i bitar.
Stek kantarellerna i smörolja.
Dela tomaterna.
Tärna squashen fint.
Skala och hacka löken
Strimla spenaten.
Stek detta i smör några min.
Rör i crème fraiche och hälften av den rivna osten.
Krydda med timjan, salt och peppar.
Varva squashblandning, kyckling, kantareller på bröd på en plåt med bakplåtspapper.
Toppa med kantareller, tomater och resten av osten.
Gratinera i ugn ca 15 min.
Lörd:
Kräftskiva, se inlägget före detta men lägg till
Svart vinbärssill
Lag:
0.75 dl socker
1 dl vatten
5 msk ättikssprit 12%
1 lagerblad
2 kryddpepparkorn
½ dl outspädd svart vinbärssaft
1 brk inläggningssill 420 g
1 rödlök
1 dl färska sv.vinbär
Koka upp lagen och sjud till sockret löst sig
Låt den svalna helt och tillsätt sen den konc saften
Låt sillen rinna av och skär sen i mindre bitar
Strimla rödlöken
varva sill, lök och vinbär i en burk
Häll över lagen och låt stå i 2 dygn.
Sönd:
Flankstek med ovanstående sallad och potatis
800 g flankstek
1 msk olja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½–1 msk rökt paprikapulver
Pensla köttet med olja och krydda med salt, peppar och paprikapulver.
Snitta köttet på sidorna.
Grilla köttet på indirekt glöd, 2–3 minuter per sida.
Köttet är klart när det har en innertemperatur på 58°.
Låt köttet vila på smörpapper, ca 10 minuter.
Skär köttet i tunna skivor.
Café de Paris-sås (6-8 port)
1 msk vatten
1 msk vinäger
2 äggulor
200 g smör, rumsvarmt
1 dl finhackad gräslök
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/2-1 tsk curry
1/2 tsk dragon
1/2 tsk worcestershiresås
2-3 ansjovisfiléer, fint hackade
1 msk kapris
1 msk pimento, finhackad
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk fransk senap
1 tsk soja
kajennpeppar
Koka vatten och vinäger tills ungefär hälften återstår. Ställ kastrullen i vattenbad på spisen. Tillsätt äggulorna och vispa till en tjock kräm. Rör ner smöret klickvis och rör kraftigt. Nu ska du ha en tjock och luftig sås/kräm. Blanda ner övriga ingredienser.
Kommentar:
1. Servera såsen nylagad och fluffig till köttet.
2. Servera såsen kall och låt den smälta ut över det heta köttet.
3. En annan bra idé är att bre såsen över avsvalnat kött och sedan låta allt få en snabb upphettning i het ugnsvärme eller under grillvärme.
Hallonkladdkaka
ca 12 bitar
150 g smör
2 ¾ dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
Garnering:
ca 2 dl hallon, frysta eller färska
2 tsk potatismjöl
1 msk strösocker ev. florsocker
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret i en kastrull och rör ner sockret.
Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad springform, 23-24 cm i diameter.
Blanda hallonen med potatismjöl och strösocker.
Sprid ut hallonen ovanpå smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen i 23–25 min.
Låt den svalna i formen.
Pudra eventuellt över lite florsocker.
Servera gärna med vispgrädde.
Nu innehåller den här inköpslistan mycket bas, sånt som iaf jag tycker ska finnas hemma, undantaget frut/grönsakssorter.
Det som gäller för denna matsedel förutom det står längst ner i kolumnerna + på Övrigt
Speceri/bas | Frukt/grönt | Mejeri | Kött/chark | Fisk/skaldjur | Övrigt |
Jäst | Vattenmelon | Smör | Bl.färs | Torskrygg | Gr.kyckling |
Vetemjöl | Honungsmelon | Smörolja | Falukorv | Räkor | Alum.folie |
Vetemj.spec | Jordgubbar | Mjölk | Bacon | Lättöl | |
Dinkelmjöl | Hallon | Gräddfil | Flankstek | Sv.vinbärsaft | |
Pot.mjöl | Apelsin | Creme fr | Grillpinnar | ||
Havregryn | Blåbär | Matl.grädde | |||
Farin | Sallad | Riv ost | |||
Solroskärnor | Gurka | ||||
Vaniljsocker | Tomat | ||||
Honung | Paprika | ||||
Socker | Salladslök | ||||
Florsocker | Lök/gul/röd/vit | ||||
Salt | Broccoli | ||||
Peppar | Morot | ||||
Brödkrydda | Purjo | ||||
Tork örter | Potatis | ||||
Paprikapulver | Vitkål | ||||
Dillfrö | Fr spenat | ||||
Curry | Sparris | ||||
Anis | Avokado | ||||
Soja | Citron | ||||
Worchershire | Fänkål | ||||
Vinäger | Squash | ||||
Oljor | Färska örter | ||||
Balsamvinäger | Lime | ||||
Senap söt/osöt | Sv.vinbär | ||||
Buljonger | |||||
Tomatpuré | |||||
Majonnäs | |||||
Marmelad | |||||
Sylt | |||||
Gelé | |||||
Ägg | |||||
Pasta | |||||
Ris | |||||
Majsredning | |||||
Nötter/mandel | Mynta | ||||
Kapris | Persilja | ||||
Ättika | Gräslök | ||||
Lagerblad | Basilika | ||||
Kryddpeppar | Timjan | ||||
Dillkronor | Riv Västerb.ost | ||||
Minipaprikor | Färskost | Inläggn.sill | |||
Kantareller | Fetaost | Ansjovis | |||
Jordg.marmelad | Pimento | Fraiche, ört | Rom | ||
Havretrippel bröd | Cocktailtomat | Vaniljvisp | Kräftor | ||
Lättöl | Bifftomat | Vispgrädde | |||
Ny lag till kräftor
Och räkor
Till 1 pkt kräftor
Spadet från de tinade kräftorna
1 l vatten
1 lättöl
½ dl salt
2 tsk socker
20 dillkronor (3 msk dillfrö)
ev 1 tsk anis
Blanda allt
Koka upp och låt koka 3 min
Lägg i kräftorna och låt allt svalna.
Till räkor
1.5 l vatten
½ dl salt
2 tsk socker
20 dillkronor (3 msk dillfrö)
Gör som ovan
Ta bort dillkronor eller sila av frön
Lägg räkor otinade i en skål
Slå över lagen, avsvalnad (kan vara handljummen)
Låt stå kallt över natten eller minst 12 timmar
Västerbottenpaj
enkel
Skal:
3 dl vetemjöl
el. 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl
2 krm salt
125 gr smör
1-2 msk kallt vatten
Fyllning:
1 gul lök
150 gr riven västerbottenost
3 ägg
2,5 dl mjölk
salt & peppar
Arbeta samman degen
Tryck ut den i en smord pajform ca 26 cm
Sätt ugnen på 200 gr
Ställ pajformen i frysen i 15 min
Förgrädda skalet ca 10 min
Skiva löken och fräs den mjuk i lite matfett under tiden
Bred ut den i pajbotten
Strö över osten
Vispa samman ägg, mjölk och kryddor och häll det över osten i formen
Grädda 25 min
Skippa löken och tillsätt en burk avrunna kräftstjärtat och 3 msk hackad dill med osten, öka då kladdet med en burk kesella men ta 2 dl grädde eller gräddmjölk
Kräftbröd
25 gr jäst
3 dl vatten
1 msk rapsolja
1 ägg
1 tsk salt
1 msk flyt honung
1/2 pkt fryst dill (á 35 gr)
8-9 dl vetemjöl special
(480-540 gr)
Ugn 225-250 gr
Smula jästen och lös upp med det fingervarma vattnet.
Tillsätt olja, ägg, salt, honung, dill och det mesta av mjölet.
Jäs övertäckt 40 min
Dela degen i 2 delar. Lägg ena delen i kylen om små kräftor ska bakas, så jäser det inte för mycket.
Kavla ut degen ca 1 cm tjock och skär med mjölad kniv eller sporre ut kräftor, gärna efter mall. (Klipp ur en kräfta från kartongen och skär efter den)
Eller dela hela degen i 2 delar och forma 2 stora kräftor.
Jäs på plåt ca 15 min.
Grädda små bröd 250 gr och de stora i 225 gr.
Grädda små mitt i ugnen ca 10 min för små eller 20 min för större.
Dillknäcke
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
½ dl rapsolja
2½ dl dinkelmjöl
2½ dl vetemjöl
2 msk dillfrö. lätt stötta
1-2 tsk flingsalt
Sätt ugnen på 250 gr
Smula jästen i en bunke, och rör ut i vattnet.
Tillsätt resten och arbeta den smidig.
Degen behöver inte jäsa, dela den i 4 bitar.
Kavla ut tunna kakor 20x35 cm.
Kruskavla och sporra ut ca 12 bitar per kaka.
Grädda på smord plåt 4-5 minuter, passa så det inte bränns.
Rödlöksost
200 g naturell färskost
1-2 finhackad rödlök
Salt och sv.peppar
Blanda väl och ställ kallt någon timme före servering
Gott på kex och på grovt bröd.
Ostgratinerade tomater
4 pers
500 g cocktailtomater, gärna i olika färger
150 g fetaost eller getost
1½ dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad rosmarin alt timjan
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
Garnering:
2–3 msk olivolja
färska örter, t ex rosmarin el timjan
Sätt ugnen på 250°.
Dela tomaterna och lägg dem i en ugnsform.
Blanda mosad fetaost, grädde, finhackad vitlök, rosmarin, salt och peppar.
Klicka det över tomaterna.
Gratinera i övre delen av ugnen, 10–12 minuter.
Håll koll så att det inte bränns.
Vid servering:
Ringla över olja
Lägg på hackad rosmarin
Röra på grillad paprika
6–8 pers
4 paprikor eller motsv inlagd
50 g fetaost
2 msk olivolja
1 pr vitlöksklyfta
Salt och peppar
Lägg 4 paprikor i en eldfast form och baka i ugnen på 225° tills skalet börjar få en lite bränd yta.
Ta ut paprikorna och låt svalna.
Dra av skinnet och ta bort kärnorna.
Skär paprikan i små tärningar och blanda med smulad fetaost, olivolja och vitlök
Smaka av med salt och peppar.
Rom och gräslökssås
1 dl majonnäs
4 msk fraiche
1 msk citronsaft
2 msk rom
½ dl finskuren gräslök
salt &sv.peppar
Blanda, smaka av och låt stå kallt 1 timme
Jordgubbsbrie med balsamvinäger
1 brieost
4 msk jordgubbsmarmelad
2 msk balsamvinäger
½ liter jordgubbar
Garnering:
Basilika
Pistaschmandlar, hackade
Sätt ugnen på 225°.
Lägg brieosten i en ugnsfast form och tillaga i ugnen, 10 minuter.
Koka upp marmeladen ihop med balsamvinäger.
Skiva jordgubbarna.
Ta ut osten ur ugnen och lägg jordgubbarna ovanpå.
Häll över marmeladen och strö över basilika och pistaschmandlar.
Honungsmelonsorbet
12-13 dl tärnad vattenmelon
1 msk pr lime
¾ dl flyt honung
¾ dl vatten
Klä en plåt med bakplåtspapper
Placera melonkuberna glest
Frys över natten
Lägg i en skål med lime, honung och vatten
Mixa
Tillsätt mer vatten om det blir för smuligt, den ska vara som slush
Smaka av, tillsätt ev mer honung
Servera direkt eller förvara i tätslutande burk I frysen ca 2 veckor.
Hade panerade fiskfileer med citron i frysen, ganska stora.
Elle stekte och delade.
Stekte också hackad lök, pr vitlök och tärnad squash, blev så gott till.
Lite remoulad på de rostade bröden, lite röra och så fiskbiten. Lite xa röra bredvid.
Hittade varsin tomat med, små men naggande goda.
Snabbt och enkelt en sommardag.
Krämiga smörbullar
30 bitar
150 g smör
5 dl mjölk
1 paket färsk jäst för söta degar (50 g)
1 ägg
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
Ca 12 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
pärlsocker
smör till långpannan
Fyllning
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 msk vaniljsocker
2 dl florsocker
Knappt 100 g cream cheese
Smörj en långpanna med smör.
Smält smöret och blanda i mjölken så att vätskan blir fingervarm.
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
Vispa ner ägg, socker och salt.
Tillsätt lite mjöl i taget och vispa noga så att du slipper klumpar i degen.
Fortsätt blanda med till exempel en träslev när degen blir tjockare.
Den ska vara ganska lös.
Låt degen jäsa under en bakduk i 30 minuter.
Under tiden vispar du ihop ingredienserna till fyllningen i en bunke, gärna med elvisp.
Häll ut degen i långpannan. Gör försiktigt 30 hål i degen.
Tryck ner fyllning i varje hål.
Sätt ugnen på 200 grader och låt degen jäsa i 15 minuter under bakduk.
Vispa upp ägget och pensla kakan. Strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 15?20 minuter.
Låt svalna och skär sedan kakan i 30 rutor.
Färsfyllda och ostgratinerade auberginer
1 stor aubergine el 2 små.
300 gr blandfärs
1 gul lök
1 pr vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
1 frp finkrossad tomat, avrunnen
salt, peppar
4 tomatskivor
riven ost
Sätt ugnen på 225 gr
Dela auberginerna på längden
Gröp ur innehållet med ett kuljärn så en 1/2 cm tjock vägg återstår
Hacka det
Skiva löken tunt å fräs i lite smör.
Tillsätt och fräs färsen smulig med inkråmet, tillsätt spiskummin, vitlök o s&p
Låt fräsa en stund.
Ha i finkrossaad tomat så det blir en tjockare färsröra.
Smaksätt mer om det behövs
Fyll halvorna med färsen, lägg på tomatskivor, strö över riven ost.
Gratinera tills dom är genomvarma å skalet mjukt. Tar ca 25-30 min
Servera med sallad och bröd.
Nu börjar dom mogna tomaterna. Vill tipsa om den här som man kan göra och frysa. Inte så syrlig och starkt koncentrerad som vissa konserver.
Tomatsås (4 port)
4-6 tomater
1 röd paprika
1 lök, röd eller gul
2 vitlöksklyftor
Olivolja
Salt, peppar, basilika eller timjan
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär alla grönsaker i grova bitar/tärningar.
Krossa eller hacka vitlöken och fördela över det röda. Ringla en skvätt olja över alltsammans.
Baka grönsakerna i ugnen i 20-30 min eller tills de ser vackert mosiga och en aning rostade ut.
Låt dem svalna, mixa med stavmixer precis så mycket att det blir såsigt, inte mer.
Krydda med salt, peppar och gärna riven färsk basilika.
Servera såsen varm till pasta med grovriven parmesan, nymald svartpeppar och svarta oliver.
Tomatsåsen är också toppen som bas för alla typer av soppor, såser och grytor.
3 dl gräddfil
2 msk citronmajonnäs
1/2 tsk pr citron
100 g räkor, delade
1 brk stenbitsrom, 89 g
Blast av 1 färsk rödlök, finskuren
3 msk hackad dill
Svartpeppar E smak
Blanda och låt stå en stund
Nu kanske pastan tar över ist för potatis men när jag var liten var det nog vanligaste vardagsmaten. Går ju att variera i oändlighet. Men stekt korv med stekt ägg och potatis åt vi mkt iaf och hade man tur fick man stuvad spenat till. Kokt korv m senapssås var inte heller dumt, det kan jag riktigt längta efter ibland.
Potatis var ju kokt eller stekt, pressad ibland på söndagar.
Igår hittade jag nåt på Allers facebooksida
Korvspett med potatis i folie
600 g falukorv
ca 1 tsk chiliflakes
1 paket bacon, ca 140 g
600 g färskpotatis
1 färsk gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl hackade örter, t ex persilja, timjan, basilika
rivet skal av 1 citron
salt och peppar
4 msk smör
Senapskräm
2 dl crème fraiche
2 msk skånsk senap
2 tsk dijonsenap
Dessutom behövs
8 grillpinnar
ugnsfolie
1. Skär falukorven i åtta lika tjocka skivor.
Krydda kanterna med lite chiliflakes för att få hetta. Vira baconskivor runt korvkanten och stick sedan in två grillspett genom korven och baconet. Obs! Träspett måste blötläggas i vatten först.
2. Koka potatisen i 6?8 minuter i lättsaltat vatten. Skär under tiden löken tunt och hacka vitlöken.
3. Häll av kokvattnet, dela potatisen i halvor. Lägg potatisen i en bunke och blanda med lök, vitlök, örter och citronskal. Salta och peppra.
4. Fördela potatisblandningen på fyra folieark. Lägg en klick smör ovanpå och vik ihop. Tillaga på grillen där det inte är alltför varmt i ca 15 minuter.
5. Grilla korvspetten i 2?3 minuter på var sida. Blanda ihop ingredienserna till senapskrämen och servera ihop med potatisen.
Vi skippade chiliflaksen. Senapskrämen gjorde jag på gräddfil och den blev kanongod.
Örter till potatisen blev ungefär lika delar av persilja, rosmarin, kryddtimjan och apelsintimjan. Tog även med blasten på löken. Nästa gång kokar vi den 10 ist för 8 min. Vet inte om det beror på att vi har gasolgrill men foliepaketen, gjorde varsitt, behövde mer än 15 min. Ca 8 min till då var dom ändå lite halvhårda. Jag rörde hop det med ett par msk smörolja ist för att lägga på klickar av smör.
Vi penslade även korven med lite grillolja innan vi la den på grillen.
Potatisen kommer vi göra till annat också, man kan ju variera örter med. Så gott!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|