Matsedeln

Alla inlägg under oktober 2011

Av Neta - 14 oktober 2011 23:50

Lånad bild! 


Blev bakpotatis igen, hade väl det förrförra helgen också. :) hade planerat avocado men dom hade inte mjuknat, då bestämde jag mig för att vi skulle ha så där fina goda vårrullar, dom små man köper i 64-pack ;) med mangodip, så va dom slut på Maxi där vi var idag.

Potatisen åts som vanligt med gräddfil, rödlök, skaldjur och rom. Minsann hittade vi inte en flaska vitt också ;) Hela familjen var samlad.

I morgon ska vi minsann göra en porterstek, det har jag inte gjort förut så det ska bli spännande.

Men mer om det i morgon!

Av Neta - 13 oktober 2011 23:00

Lagar sällan mat efter receptet, har kanske ett som "grund" men blir sällan exakt, idag hade jag inte ens ett recept.

Fixat 10 kg kyckling "halvklar" idag, vill ju inte det ska bli torrt o tråkigt så värmer den dag D och hoppas på det bästa.

Då var det ju liksom inte hela världen att ta fram ett par extra filéer heller.

Tärnade dom och fräste med purjo, morot och palsternacka, hällde på lite kycklingfond och lät det puttra 10 min. Sen i med sockerärtor, röd paprika och några tomatklyftor som låg och skräpade på ett fat, nån dl matl.grädde och redde av, kryddade med salt o curry mumsigt värre blev det.


Belönade oss med en kesokaka till fikat med hemkokt hallonsylt :)


Kesokaka

 

 

500 gr keso (stor burk)

4-5 ägg

2.5 dl mjölk

2.5 msk socker

1 ¼ dl maldmandel

 

Sätt ugnen på 225 gr

Vispa upp äggen med sockret

Tillsätt mjölk o keso under omrörning

Rör sist i mandeln

Grädda 25 min

 

Tog ett par droppar bittermandelolja isf mald mandel och det blev så bra så.


Har rensat och städat 2 av frysarna idag, garagefrysen och den ena stora häruppe, dottern kom och hjälpte lite så det blev ett teamwork, då hittade jag 5 l av fjolårets jordgubbar som jag nu gjort sylt på, har ju en 10-12 l från årets skörd. Kom på att man kan ha sönder dom lite med "pärstampan" så blir sylten fastare, fryser alltid gubbarna hela nämligen.

I morgon ska vi ta den andra stora och lilla påläggsfrysen ;) har en 50 l ovanför kylen där jag har mest pålägg, lite riven ost, purjo och den frusna paprikan är där också + all dill o örter jag köper i dom där små askarna. Så smidigt att ha sånt vid spisen.

Har organiserat mina frysar idag så det ska vara en typ av livsmedel på varje hylla, hatar och leta efter grejerna. Det spricker lite på alla bär men får jag bara koka en omgång saft till tror jag det löser sig, för nu gjorde jag garagefrysen till bär och saftfrys.

Så nu är där en korv o charkhylla i varje av dom båda här uppe, grönsaker får också en hylla i varje frys, sen nötkött i en och fläskkött i den andra. Fisk i en och skaldjur i den andra, en brödhylla i varje och så en färdigmathylla + rester i en och motsv i den andra frysen får "matlagningsfrukt" som mango och annat jag använder i maten och på den hyllan fryser jag också smör o sånt.

Så nu jäklar ska det bli ordning och skönt att ha det gjort innan julen. Stressar alltid med sånt här mitt i julstöket annars.


Ja jag har att göra som ni ser ;)

Av Neta - 12 oktober 2011 22:40

När jag växte upp så åt man mycket korv, köttfärssås som kanske är vanligaste maten i barnfamiljer idag kom ju inte hem till oss förrän i slutet av 60-talet nån gång, det gillades inte så mkt av pappa som tyckte att man måste ha potatis till allt annars var det ingen riktig mat, spagetti var utländskt och konstigt.   

Och eftersom det var han som jobbade och tjänade pengar så blev det så. Ris minns jag inte alls från barndomen, men makaroner fick man ibland och då hette det inte pasta....   

Första gången jag åt köttfärssås var på restaurang Taddis i Uppsala, det var väldigt exotiskt då med sin rivna ost uppepå och det där nya, vitlök hette det visst   nästan lika konstigt som den där nya runda saken som kallades Pizza, det åt jag första gången på Lucullus med min dåvarande pojkvän Hasse och kompisen Kenneth. Tyckte det var pepprigt som 17 och jag vet att vi diskuterade just det, såg ju hur mkt vitpeppar dom använt. ... Idag vet jag att det vi såg var mjöl som blivit lite bränt i ugnen, och "pepparn" va ju oregano.   


Men för att återgå till vad jag minns för mat från min barndom så åt vi mkt charkuterier eftersom pappa körde ut just sånt till affärerna och hade firmabilen med hem på lunchen. Ibland kokade mamma bara potatis och så kom han in med det vi skulle äta.

Minns förutom korv, isterband, stångkorv, pölsa, ärtsoppa (kokt på pappas firma) bruna bönor och fläsk, paltbröd och fläsk, kokt fisk med äggsås och "rosa" fiskbullar. På söndagarna va det mkt ugnsstekt gädda (pappas firma var granne med GB fisk) och köttfärslimpa, stek nån gång men inte ofta alls. Långkok gjordes, kalops va söndagsmat och pepparrotskött.

Köttbullar minns jag bara från påsk och jul. Men pannbiffar gjordes ibland.


Vi åt huvudmålet mitt på dan och jag minns inte att vi åt grönsaker till vardags, ärtor kunde man få på helgen, burkärtor, ibland ärtor & morötter också från burk så klart. Man hade ju inte frys på samma vis då. Rödbetor fanns ju till stångkorven, och heminlagd saltgurka till köttfärslimpan på helgen.

Vi åt alltid middag i matrummet på söndagarna och då fick vi också efterrätt. Glass som pappa kom hem med som det rykte om, jättespännande va ju det. Chokladpudding fick vi ibland, men den åts som den var, ingen grädde eller så. Fruktcocktail på burk fanns redan då och jag minns hur man hoppades på de röda bären ;)


Vi äter en del av det där idag också, jag gillar stekt falukorv med stekt potatis och stekt ägg, för min del får det gärna finnas en klick stuvad spenat på tallriken också, eller att man byter ut ägg  och spenat mot spenatomelett, då kan jag vara utan potatisen också   Hemifrån minns jag nog frukostkorven bättre än falukorven, delad o stekt i 4-5 cm bitar, man stekte skinnsidan först och dom blev lite "uppsvällda" på köttsidan.

Isterband gillar vi hela familjen och då ska potatisen vara kokt och vitkålen stuvad ...

Stångkorv hittar man inte så ofta och inte nån favorit här. Fiskbullar är inte heller nån hit.

Ärtsoppa vill jag koka själv, och koka med en hel bit rimmat bogfläsk så jag kan skära bort allt fett innan jag tärnar fläsket. Kryddar min helst med timjan och bara lite mejram.

Får ett ryck och gör lite bruna bönor till fläsk eller korv ibland, men liksom paltbröd är det bara maken och jag som ätit, dom börjar väl kunna äta lite nu som vuxna men inte med någon större förtjusning. Ofta äter dom fläsket med potatis o vitsåsen när vi frossar i paltbröd.


Köttfärssås som jag kallar "räddaren i nöden" äter vi då och då. Sen är ju jag en stor soppälskare och det försöker jag göra varje vecka under vinterhalvåret. Från barndomen minns jag ingen annan matsoppa än ärtsoppa och hos mormor fick vi "Rädd grönsakssoppa"   minns att jag länge funderade över varför det hette så, en soppa kunde väl inte vara rädd...


Vi åt som sagt mat mitt på dagen och på kvällen bara något lättare som "äggilimpa", "spottsoppa", äppelkräm och hård macka. Säkert annat också men det är det här jag minns bäst. "Ägg i limpa" var ett stekt ägg i en brödskiva som man skar ett hål i, det har jag gett mina barn med formbröd som mellis ibland, men då har det hetat "äggifralla" . Spottsoppa var körsbärssoppa och då fick man en kopp och spotta kärnorna i.

Frukosten bestod av vattenchoklad, man rörde kakao och socker med mjölk men sen slog man i kokt vatten, till det minns jag inget annat än hårt bröd med margarin på som man doppade i chokladen så det blev fettöar i den    uräckligt kan jag tycka idag. Förstår inte hur vi klarade oss på det, fil fick man ibland som kvällsmat på sommaren med cornflakes och gröt åt vi aldrig, har inte förekommit till mina barn heller annat än den där bebisgröten med banansmak som såg ut som sågspån... urk!

Både min mamma o jag har svårt för gröt, jag kan ändå äta mannagryns och risgrynsgröt ibland. Det gör mina ungar också.


För att återgå till den där korven då så är ju det något som blivit väldigt förfinat sen jag var liten, att göra den i ugnen med grönsaker är ju bara så gott.


  Som här, naturell med en massa tomater och andra grönsaker. Eller ugnsfalu fylls med en massa godsaker och ost. Korv stroganoff eller rotfruktsgryta med korv.


Eller det här i tacons tidsera ;)


Texmexfalu



400-500g falukorv
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
½ p tacokrydda (20g)
1 burk krossade tomater
½ burk tacosås
1 matlagningsgrädde (2.5 dl)
2 paprikor
fryst majs

Strimla korven och skiva löken.
Bryn det. Hacka vitlöken och ha i den.
Tillsätt kryddan, tomaterna och tacosåsen.
Strimla paprikan och ha i den, majs och grädde.
Låt koka ihop och smaka ev av m salt och peppar.

Servera med ris eller pasta o sallad.

 

Ja det var en liten tillbakablick, hoppas nån fick lite barndomsminnen   


Av Neta - 11 oktober 2011 22:27

Varför är vi så dåliga på husmanskost, många av oss? Okej att det kommer många influenser från utlandet, jag älskar själv medelhavsköket. Men vi borde ju inte glömma de gamla svenska klassikerna som köttfärslimpa, pannbiff, kalops, dillkött och fläsk med löksås.

Det sistnämnda gjorde vi idag och det är ju så himla gott. Köttfärslimpa får jag nåt ryck och gör ibland också, det går ju egentligen löjligt lätt och det sköter sig ju självt i ugnen sen. Brukar göra flera på en gång o fryser i halvor. Är ju också så himla gott med en tunn kall skiva köttfärslimpa på knäckemackan med lite saltgurka på. Är ju i princip samma smet till både limpa, köttbullar o pannbiffar.


Köttbullar och pannbiff

 

 

400 gr köttfärs

¾ dl ströbröd

1.5 dl mjölk

1 msk riven gul lök

1 ägg

1 krm peppar

1 tsk salt

smör till stekning

 

Blanda ströbröd med mjölk och låt det svälla 10 min.

Blanda färsen med lök, ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad.

Stek i smör o sänk värmen då de börjar få färg.

 

Kan även stekas i ugn, 200 gr 8 min i mitten, vänd o skaka, flytta upp plåten o låt dom få färg om dom ska ätas direkt, annars frys och stek dom så dom får färg i pannan vid upptining.



Bara ha i smeten i en avlång form, prova peta ner lite mozzarellabitar i den också ;) Mums!


På vinterhalvåret försöker vi ha en bestämd soppdag, det är ju både billig och bra mat. Det här har varit ungarnas favvo sen dom var små, dom kallade den solsoppa för den va så gul :) Tar max en kvart at göra.


                 SOLSOPPA

 

2 LÖKAR

1-2 TSK CURRY

2 MSK SMÖR

750 GR  GROVRIVNA MORÖTTER

2 L GRÖNSAKSBULJONG

500 GR BROCCOLI

2 DL MJÖLK

4 MSK MJÖL

EV SALT

 

Skiva löken och fräs den mjuk i marg och curry

Tillsätt morötterna och låt dem mjukna

Tillsätt broccoli och buljong koka 5 min red av

 

Det här är en annan favorit som vi gör mycket, och den är nästan godast dan efter ;)


 

 

Köttfärsgulaschsoppa

 

 

2 msk smör

 

1 stor lök, grovt hackad

 

1 purjo, strimlad

 

2 stora potatisar, grovt tärnade

 

2 morötter, slantade

 

1-2 röda paprikor, strimlade

 

300 gr köttfärs

 

2 tsk paprikapulver

 

2 msk tomatpuré

 

1 l vatten + 2 köttbuljongtärningar

 

1-2 vitlöksklyftor, krossade.

 

salt & peppar

 

Fräs lök och purjo i margarinet, tillsätt potatis och morötter och fräs med en stund.

Tillsätt buljongen koka i 10 min.

Fräs under tiden köttfärs och paprika, smaksätt med kryddor och tomatpuré.

Blanda detta i soppan och koka 10 min till.

Tillsätt vitlök och smaka av.

 

Tar väl lite längre tid men är mödan värd flera gånger om.





Av Neta - 10 oktober 2011 23:20

Fyller ju år snart och då ska jag åka på kryssning i 2 dygn, på 2 olika båtar och frossa i deras mat. :)

När vi kommer hem har jag 2 dar + festdagen på mig att handla och göra klart maten till festen för 70-75 pers.

Ska iaf försöka hinna så brödet (Bara 4 långpanne)är klart, purjon (3 kg)strimlad och osten (3.5 kg) är riven innan jag åker. Sen ska jag göra 14 potatisgratänger    ja jag vet jag är inte klok   men just dom får nog bli ett teamwork, 1 skalar (har elektrisk), 1 skivar (matberedaren) och 1 monterar. Vi kan inte göra mer än 3 i taget i ugnen så vi får vila emellan också. Hoppas bara att jag kan använda den elektriska potatisskalaren, har aldrig gjort det med "Gammal" potatis innan. Det här är det värsta så bara dom är gjorda är det bara finlir kvar. Hrrrrmpf


Köttet är ju bara (hm 7.5 kg) att gnida in med s&p o köra i ugnen. Lika med kycklingspetten utan pinnar    jaja orka hålla på med det. Dom ska ligga i marinad ett tag sen är det ju bara köra på långpannor.


Sen ska vi skala o marinera på olika sätt, 6 kg räkor, 5 kg mozzarellakulor och 35 hyvlade (med potatisskalaren) morötter, men se det tänker jag göra där på em då jag har en 5-6 vuxna och 2-3 ungdomar till hjälp.

Majs, sallad, oliver o ostbrickan är ju "bara" att hälla/lägga upp ....


7 långpannetårtbottnar, med maräng på går dom att göra innan?  Blir inte marängen seg då, eller kan man göra dom man ändå ska ha grädde o bär på? Har fått lite löfte om hjälp där så... Kan om dom inte bytt ugn sen 2003,kan jag i värsta fall grädda 5 åt gången i den ugnen. (Ska ut och inspektera i morgon.) Vispar 1.8 l grädde under tiden.... nä det får hjälpredorna göra   


Ja jag vet att jag inte är klok men men insåg nog inte hur mkt det är förrän jag skrev det här nu    men vill inte göra o frysa innan för då kan jag ju inte frysa resterna.

Tur jag har hjälpsamma vänner   

Av Neta - 8 oktober 2011 21:15

Jag tror det finns lika många sätt att äta tacos på som det finns familjer, alltid kul att äta med andra för man blir inspirerad att prova nya saker.

Första gången jag överhuvudtaget åt tacos var på en fest på jobbet med dom där månskalen som allt far ut från i skitstarka såser. Tänkte att aldrig mer... men så fick nån av ungarna på nån fest och berättade att det fanns olika starka saker till. Dessutom hade dom fått lära sig "mildra" med gräddfil. Ja då gick det ju an   sen hittade vi tubsen och upptäckte att det fanns chips också.   Så då åt vi några gånger men fortfarande bara med sallad, gurka, tomater o majs till förutom midaste såsen och gräddfil.

Sen blev vi bjudna av våra kompisar i Orsa och dom hade lök, vattenmelon och jordnötter också. Hmmm det blev ju bara bättre och bättre, dessutom hade dom mjuka skal.

Ja sen började vi testa olika fruktiga alternativ, melon är nog fortfarande favoriten provat flera sorter men har även testat med ananas (färsk såklart) och vi har lagt till rödlök och oliver.


Så nu äter vi med sallad, gurka, tomat, paprika, rödlök, majs, gröna oliver och nåt fruktigt. Sås o gräddfil, guccamole och ibland riven ost. Köttfärs o tacokrydda är det vi äter mest men har även prövat med kyckling och fajitamix efter att vi fick det här hemma hos sonen en gång.


 

 

Kycklinggratäng 4 port

 

4 kycklingfiléer

2 lökar

3dl kokbar creme fraiche

3 dl matlagningsgrädde

1 påse fajitamix (finns på tacohyllan i affären)

1 gul och 1 röd paprika

tortillas

riven ost

 

Sätt ugnen på 225 gr.

Tärna och bryn kycklingfilén, hacka och bryn löken.

Strimla paprikorna.

Koka upp grädde och fraiche, vispa i fajitamixen och koka upp igen.

Tillsätt kyckling, lök och paprikan, koka upp.

Varva kycklingsås med tortillas i en ugnsform, dela bröden om de inte täcker formen.

Strö över osten och gratinera tills den fått färg.

Servera med en enkel grönsallad, ev med avocado i.

 

 

 

 

 Idag gjorde jag en Texmexlåda, fräste 400 g köttfärs


  Tillsatte 2 halverade och skivade rödlökar, 1 strimlad grön paprika och 2 stora halverade och skivade tomater.


  Detta fick puttra i 5 minuter då rörde jag i 1 påse tacokrydda, 1 burk kidneybönor och 2 dl fryst majs och så fick det puttra ihop ca 5 min till.


 

Sen smorde jag en ugnsform och bottnade den med tacochips, hällde på hälften av röran, strödde på riven ost. Ett lager till av alla dom 3 sakerna.

Gratinerade 1 15 min på 225 gr i mitten av ugnen.


  Åts med några chips och en röra på gräddfil och tacosås.


TEX MEX-LÅDA  4 port.

 

 

 

400 gr köttfärs

2 msk smör

2 röda lökar

1 grön paprika

3 tomater

1 brk kidneybönor

1 liten brk majs, eller 2 dl fryst

1 påse tacokrydda

100 gr tortillachips

riven ost

1 dl matlagningsyoughurt eller gräddfil smaksatt med tacosås

 

Fräs köttfärsen, skiva lök, paprika och tomat under tiden, blanda i detta.

Tillsätt bönor och majs.

 Puttra i 10 min. Smaka av med kryddorna.

Varva chips, röran och osten i ugnsform, ost överst.

Gratinera i mitten av ugnen i 15 min, i 225 gr.

Ringla över youghurt eller servera med gräddfilsblandningen.

 

Idag har jag också strimlat och fryst in paprika, både röd och gul. Gör det i ½-liters fryspåsar jag köper från www.lerox.se det är dom som brukar stå på marknader också. Dessa små påsar är perfekt o frysa in paprika, svamp och purjo i. Så bra också att veta att det är 1 paprika i varje påse.


  Vi hjälptes åt idag min man o jag, rätt mysigt o sitta så där och jobba tillsammans.


Ja ni nu ska jag göra lite annat, kram på er så länge   

Av Neta - 7 oktober 2011 17:05

 


Denna ljuvliga frukt full av det vi behöver de kommande månaderna. Ännu är dom inte så här mörkt rubinröda det blir dom först till jul.

Den här veckan har dom 2 för 15 kr på vårt lilla Hemköp så jag slog till. Har precis gjort i ordning det första.

Snittar det runt magen ett par mm, vrider itu det.


  Som ni ser betydligt ljusare än bilden ovan (ber om ursäkt för kvalitén).

Sen drar jag lite runt kanterna så man hör att hinnorna lossnar. Vränger det lite grann.


  Sen har ni dom ligger där i olika "rum" bara börja pilla sektion för sektion ner i skålen.


  Håller sig 1 v i rumstemperatur säger dom, våra finns aldrig kvar så länge :D

Har du i en burk i kylen så håller det sig 1 månad. I frysen 3 månader.

Det smakar som ett friskt syrligt äpple. Rik på antioxidanter och höjer blodvärde och järn på nolltid. Mycket dunder i varje liten kärna.

Jättegott på ostmackan, till dessertost som brie m.m

I fil, på gröt, i sallader, i desserter, i bålen, i smoothien. Eller bara som dom är. Vår skål står där på bordet med en sked i och man går förbi, slänger en sked frön i handflatan och sörplar i sig. Så klart kan man även pressa ur saften och dricka så, färdig juice är svindyr.


När min dotters trombocyter sjönk till 9 i våras (normalt är 150-400) så var granatäppeljuice en av dom järnrika saker som gjorde att hon kom igen. Så är ni gravida eller bara låga på järn eller trombocyter så är det här grejen för er, mycket godare än dom äckliga järntabletterna.   


Idag blir det wok här, lite fuskwok för kycklingen är klar, hittade en påse rensat i frysen. Fräser det med bacon och grönsaker, gör kanske lite ris till och en kall sås. Färsk ananas till dessert.

Sen mys med det jag bloggade om igår.


Ha en trevlig fredagskväll!


Av Neta - 6 oktober 2011 22:32

Vårt lilla Hemköp hade kundkortsdag igår och då hittade vi nåt nytt som äldsta dottern E o jag testade lite ikväll. och innan ni frågar NEJ jag är inte sponsrad av S:t Maria   


 

Man tar en Tostadito, en friterad och torkad liten tortillasnibb men inte fullt så söt som sånt bröd kan vara.


 

Duttar på lite Mango mojo


 

Lägger på en skiva Camenbert och du har en otroligt god liten tapas


 

Fanns även denna som var lite starkare med tydlig smak av spiskummin, men min favvo blev Mango mojon, testa det är jättegott. Skulle tro att Mangon skulle göra sig bra i en gräddfilsdip också. Fanns nämligen lite tortillachipsinspirerade trekanter också som man nog skulle kunna dippa.

Vårt fredagsmys är alltså räddat   


Middag idag blev broccoli och potatis med ost - och skinksås, kokar potatisen som vanligt men den färska broccolin skivad och delad i buketter i micron i lite saltat vatten i 5 min, sen fräste vi tärnad rökt skinka med strimlad purjo, redde den med mjölk och mjöl och rörde till slut ner lite riven ost. Funkar att ha i lite röd paprika också. Jättegott och liknar något dom ibland gjorde på barnens förskola och som dom älskade.


Måste också delge er dagens frukost


  Den avnjöts på ett större möbelvaruhus som börjar på Ik och slutar på ea, hade fastande provtagning i stan 2 mil bort och betalade för 3 sådana här frukostar 65 kr    ibland får man vara lite slapp o bekväm, lovar koka havregrynsgröt i morgon   


Kolla gärna min andra blogg också http://netaave.blogg.se


Nu ska jag sova :)   


Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards