Matsedeln

Direktlänk till inlägg 11 oktober 2011

Husmanskost

Av Neta - 11 oktober 2011 22:27

Varför är vi så dåliga på husmanskost, många av oss? Okej att det kommer många influenser från utlandet, jag älskar själv medelhavsköket. Men vi borde ju inte glömma de gamla svenska klassikerna som köttfärslimpa, pannbiff, kalops, dillkött och fläsk med löksås.

Det sistnämnda gjorde vi idag och det är ju så himla gott. Köttfärslimpa får jag nåt ryck och gör ibland också, det går ju egentligen löjligt lätt och det sköter sig ju självt i ugnen sen. Brukar göra flera på en gång o fryser i halvor. Är ju också så himla gott med en tunn kall skiva köttfärslimpa på knäckemackan med lite saltgurka på. Är ju i princip samma smet till både limpa, köttbullar o pannbiffar.


Köttbullar och pannbiff

 

 

400 gr köttfärs

¾ dl ströbröd

1.5 dl mjölk

1 msk riven gul lök

1 ägg

1 krm peppar

1 tsk salt

smör till stekning

 

Blanda ströbröd med mjölk och låt det svälla 10 min.

Blanda färsen med lök, ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad.

Stek i smör o sänk värmen då de börjar få färg.

 

Kan även stekas i ugn, 200 gr 8 min i mitten, vänd o skaka, flytta upp plåten o låt dom få färg om dom ska ätas direkt, annars frys och stek dom så dom får färg i pannan vid upptining.



Bara ha i smeten i en avlång form, prova peta ner lite mozzarellabitar i den också ;) Mums!


På vinterhalvåret försöker vi ha en bestämd soppdag, det är ju både billig och bra mat. Det här har varit ungarnas favvo sen dom var små, dom kallade den solsoppa för den va så gul :) Tar max en kvart at göra.


                 SOLSOPPA

 

2 LÖKAR

1-2 TSK CURRY

2 MSK SMÖR

750 GR  GROVRIVNA MORÖTTER

2 L GRÖNSAKSBULJONG

500 GR BROCCOLI

2 DL MJÖLK

4 MSK MJÖL

EV SALT

 

Skiva löken och fräs den mjuk i marg och curry

Tillsätt morötterna och låt dem mjukna

Tillsätt broccoli och buljong koka 5 min red av

 

Det här är en annan favorit som vi gör mycket, och den är nästan godast dan efter ;)


 

 

Köttfärsgulaschsoppa

 

 

2 msk smör

 

1 stor lök, grovt hackad

 

1 purjo, strimlad

 

2 stora potatisar, grovt tärnade

 

2 morötter, slantade

 

1-2 röda paprikor, strimlade

 

300 gr köttfärs

 

2 tsk paprikapulver

 

2 msk tomatpuré

 

1 l vatten + 2 köttbuljongtärningar

 

1-2 vitlöksklyftor, krossade.

 

salt & peppar

 

Fräs lök och purjo i margarinet, tillsätt potatis och morötter och fräs med en stund.

Tillsätt buljongen koka i 10 min.

Fräs under tiden köttfärs och paprika, smaksätt med kryddor och tomatpuré.

Blanda detta i soppan och koka 10 min till.

Tillsätt vitlök och smaka av.

 

Tar väl lite längre tid men är mödan värd flera gånger om.





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards