Matsedeln

Alla inlägg under september 2015

Av Neta - 13 september 2015 16:56

Det här är inte min bild men den är mest lik den jag gjorde.
Min mormor hade en kusin som hette Märta. Märta drev Svista värdshus länge! Lokalerna ligger ju kvar men är nu tomma men när M började hade hon det först på andra sidan gamla E4 där det är bilaffär nu.
Jag gjorde min prao i 7an hos Märta. Ja man gjorde den då på "min" tid. Hon hade en paradrätt som serverades framförallt på nätterna, många åkte till Svista efter dansen och taxikillarna tog sina raster där.
Det var just parisare och så här fick jag lära mig

Till 4 st

4 skivor formbröd
Smält smör, jag tar smörolja idag
300 g köttfärs
1hackad lök, stekt
2 ägg
1msk potatismjöl
1/2-3/4 dl vatten
Salt och peppar

Serveras med stekt ägg, ketchup och skivad smörgåsgurka

Pensla brödskivorna med smält smör (annars fastnar inte färsen)
Blanda allt till en lös färs som fördelas på brödskivorna, täck hela brödet och tryck fast färsen
Stek i smör på medelvärme med färsen neråt till den får färg och börjar kännas fast
Vänd och stek en kort stund så brödet får färg
Vänd igen och stek klar
Låt dom vila en stund, stek äggen under tiden
Ringla på lite ketchup
Lägg på skivor av smörgåsgurka
Täck med det stekta ägget.

Jag såg många varianter nu när jag bildgooglade. Många gör på hamburgare och en del serverar i hamburgerbröd. För ytterligare en del är det med korv.
Men tror ovanstående recept är mer korrekt. Så fick man den på Svista, valde själv om man ville ha vändstekt ägg eller inte och jag minns inte att vi hade ens ett salladsblad till då på stenåldern. ;-)

Av Neta - 11 september 2015 23:12

Har haft lite ont nu ett tag och då sitter jag gärna vid datorn för då "glömmer" man värken lite när man koncentrerar sig på annat.

Ni som varit här och sett min bokhylla i köket vet ju att jag samlat på kokböcker hela mitt vuxna liv. Sen jag fick datorn har jag också skippat "lösa lappar" jag har gjort ett dokument med mappar för olika kategorier och där har jag skrivit av sånt jag vill ha men som inte finns i en bok, egna recept, mammas, mormors o.s.v

Där åker också det in som jag ser i tidningar och vill ha kvar. Just det brukar jag syssla med när kroppen inte vill vara med.

Har hittat en del kul som jag tänker dela med mig av.


Trodde jag var tillräckligt gammal för att ha sett det mesta i tillbehör men det här är helt nytt. Har inte gjort det än men ska så fort tillfälle ges, nästa stekt fiskdag kanske.


Gurkcitronette

 

 

1 gurka

2 citroner, skal och saft av

2 msk rapsolja

Salt och sv.peppar

½ dl hackad persilja

2 avokado, tärnade (fryst går bra)

1 kn.udd finhackad grön chili

100 g fetaost

 

Tvätta citronerna väl

Skala, kärna ur och strimla gurkan

Strö över citronskal och pressa över saften från en av citronerna

Häll på oljan och salt och peppar, rör om

Vänd ner persilja och den tärnade avokadon

Strö över chili och smula över fetaosten

Skala och skär den andra citronen i fina hinn och kärnfria klyftor och lägg på.

 

Fler röror

 

Oströra till krustader

 

 

8 krustader eller brödkrustader

 

2 soltorkade tomater i olja

1 msk rostade solroskärnor

50 g nat färskost

40 g fetaost

2 msk finhack färsk örter

2 msk fraiche

 

Finhacka tomater och solroskärnor

Tillsätt färskost, feta, örter och fraiche

Blanda väl

Fördela i krustaderna

 

Äpple och baconfräs

 

 

Gott i lena mixade soppor

 

140 g bacon

1 äpple

1 tsk curry

1 krm salt

 

Stek baconet knaprigt i bitar

Lägg på hushållspapper

Tärna äpplet, salta och fräs med curry

Lägg i en skål och blanda ner bacon.

 

Sen kommer det ibland en rätt som är helt ny för mig

 

Galbi gui

 

 

1 kg rostas eller annat mellanmört kött

 

2 salladslökar

2 msk finhackad vitlök

2 msk finhackad ingefära

½ rivet päron

½ dl japansk soja

½ tsk sv.peppar

2 tsk mirin (japanskt risvin)

 

Finhackad salladslök + gräslök

 

Dag 1:

Skär köttet i 3 cm tjocka skivor

Banka dem lätt

Hacka salladslöken så att den börjar safta sig

Blanda lök och löksaft med resten av ingredienserna

Blanda köttskivor och marinad i dubbla plastpåsar, knyt tight

Lägg i kyl över natten

 

Dag 2:

Grilla köttbitarna på spett i bitar eller i grillpanna 2-3 min / sida

Låt det vila minst ett par minuter innan det läggs upp,  antingen helt eller i strimlor

Strö över hackad salladslök och klippt gräslök

Servera med ris eller nudlar

 

Läckra pajer och desserter

 

Mandelglass med pistaschnötter och kanderade rosenblad

 

 

3 äggulor

½ dl strösocker

2½ dl röd mjölk

100 g mandelmassa

2 msk rosenvatten

1½ dl grädde

1½ dl pistaschnötter

 

Rosenblad

1 äggvita

Strösocker

 

Kanderade rosenblad:

Pensla rosenbladen med äggvita

Doppa i socker

Lägg att torka på bakplåtspapper på ett varmt ställe ca 1 dygn.

 

Vispa äggulor och socker i en bunke

Blanda med mjölken i en kastrull

Sjud under vispning tills krämen tjocknar

Riv mandelmassan och blanda ner, låt den lösa sig i den varma krämen

Rör ner rosenvattnet

Blanda i grädde och pistaschnötter

Häll i form som tål frys och låt den svalna

Frys ca 3-4 timmar, rör då och då

Ta ut några minuter före servering

Servera i höga glas och garnera med ett kanderat rosenblad.

 

Drottningbär i chokladskal

 

 

100 g smör

2 ¼ dl vetemjöl

1 msk kakao

2½ dl strösocker

1 äggula

100 g mörk choklad

 

½ dl vispgrädde

2½ dl vaniljvisp

1½ dl hallon

1 dl blåbär

 

Nyp ihop smör, mjöl, kakao och socker till en deg

Arbeta in äggulan i degen

Svep in i plastfolie och låt den vila 1 timme i kylen

Kavla eller tryck ut degen i en smord form

Nagga botten

Ställ kallt ca 1 timme

Sätt ugnen på 200 gr

Ta pajskalet direkt från kylen och grädda ca 10 min

Låt svalna

Smält chokladen och pensla pajskalets insida

Vispa grädde och vaniljvisp var för sig, blanda sen ihop och fördela i det kalla skalet

Toppa med hallon och blåbär.

 

Päronpaj med knäcktopp

 

 

4½ dl vetemjöl

En nypa salt

175 g iskallt smör

4-6 msk iskallt vatten

 

Knäcktopp:

2 dl mjöl

3 dl farin

150 g smält smör

 

 

8-10 skalade och klyftade päron

1 msk nymalen kardemumma

4 tsk malen ingefära

4-5 msk strösocker

 

Kardemummakräm:

2 dl vispgrädde

2 dl fraiche

2 tsk malen kardemumma

Strösocker

 

Sätt ugnen på 200 gr

Nyp ihop pajdegen, kavla ut till en tjock rundel

Plasta och lägg i kylen minst 30 min

Klä en pajform, ca 24 cm

Förgrädda 10 min

 

Blanda mjöl och farinsocker

Häll det smälta smöret över och rör runt

Det ska bli en klimpig massa

 

Blanda päronklyftor med kardemumma, ingefära och socker

Lägg i pajskalet

Toppa med mjöl och farinmassan

Grädda 30-40 min

Vakta så den inte bränns

 

Vispa grädden halvmjuk

Rör ner fraiche och fortsätt vispa till en fast kräm

Smaka av med kardemumma och socker

Ställ kallt till servering

 

Sallader

 

Ljummen bönsallad

 

 

1 brk borlottibönor

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 liten squash

1 chilifrukt

Ca 50 g babyspenat

Salt och peppar

 

2 tomater

1 msk honung

2-3 tsk dijonsenap

1 citron, skal och saft av

2 msk vit balsamvinäger

½ dl kallpressad rapsolja

2 msk vatten

1 tsk torkad eller 1 msk färsk timjan

½ dl finhackad persilja

Salt och sv.peppar

 

Skala och finskiva båda löksorterna

Skär squashen i tunna skivor

Ansa och finhacka chilin

Låt bönorna rinna av (skölj ev)

Fräs alltsammans i panna under omrörning 2-3 min, gärna i steksky om sån finns

Smaka av

Lägg upp i en skål

Serveras den till en stekt rätt så häll steksky över

 

Kärna ur och finhacka tomaterna

Vispa hop övriga ingredienser och häll över tomaterna, smaka av och värm

Tillsätt spenaten i bönsalladen

Häll dressingen över.

 

 

 

Valnötssallad

 

 

300 g rotselleri

1 äpple

1 dl vindruvor

8 valnötter

Salt och peppar

 

1½ dl grekisk yoghurt

1 tsk dijonsenap

1 msk saft av citron

 

Skala rotsellerin och skär den i fina stavar

Koka i lättsaltat vatten 2-3 min

Sila bort vattnet direkt

Skär äpplet likadant, skalet kan vara kvar

Dela eller kvarta vindruvorna beroende på strl, ta bort kärnor

Rosta valnötterna i en torr panna tills de börjar få färg

Spara några till garnering och grovhacka resten

Blanda dressingen i en skål

Blanda ner allt annat och smaka av med salt och peppar

Servera på salladsblad ev med kokt skinka på

 

 

Och annat småplock

 

Ostkex med rosmarin

 

 

25 st

 

2 dl vetemjöl

1 tsk salt

50 g kallt smör

2 dl riven smakrik ost

1 msk finhackad rosmarin

100 g nat färskost

 

1 uppvispat ägg

Barr av rosmarin

 

Kör mjöl, salt och smör i matberedaren

Tillsätt ost och örter, för hand

Blanda i färskosten 1/3 åt gången och tryck ihop till en väl blandad deg

Gör en rulle ca 5 cm i plastfolie

Kyl 1-2 timmar eller frys om du inte ska ha dom direkt

Sätt ugnen på 225 gr

Skär rullen i knappt cm-tjocka skivor, lägg på pappersklädd plåt

Pensla med ägg och lägg ett barr på mitten

Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 min tills de är gyllene och lite bubbliga

Låt dem svalna på plåten

 

 

Västerbottenbakelse

 

 

3 ägg

1 dl mjölk

1 dl grädde

1 dl riven västerbottenost

Salt & peppar

Smör till formen

 

Servera med:

1 brk fraiche

50 g löjrom

Sv.peppar

Dillvippor

 

Sätt ugnen på 200 gr

Vispa upp äggen lätt och blanda sen i mjölk och grädde

Tillsätt osten och krydda efter smak

Smörj en minimuffinsform rikligt med smör (dubbla små smorda pappersformar?)

Fyll upp till ¾

Grädda i mitten av ugnen ca 20 min

Bakelserna ska ha puffat upp och fått fin färg

Äggsmeten ska ha stannat och puffen kännas fast

Låt svalna helt och klicka sen på fraiche och rom

Toppa med peppar och dillvippa.

 

Och mycket mer, men detta var ett urval på nya jag sparat.

 

 

Gjorde en kul och god sallad häromdan

 

Tärnade ½ honungsmelon

1 avokado

och 2 tomater

½ förp sockerärtor strimlades

 

dressades i 2 dsk kallpress rapsolja

1 dsk äppelcidervinäger

salt, sv.peppar och 1 tsk fransk salladskrydda

 

Saknade lök, får bli rödlök i nästa gång tror jag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Av Neta - 7 september 2015 22:56

Blev ingen Thai köttfärssås här idag för jag hade ingen kokosmjölk. Ingen fara tänkte jag då gör jag en vanlig! Hade inga krossade tomater....

Känner ni igen det där? Förut när det vara bara jag som lagade mat hade jag stenkoll men nu lagar ju C lika ofta, även när vi inte är hemma.

Ja var bara kasta sig till affären, åkte in till Willys nu ikväll, inte min plan så jag kastade mig in i duschen och lät C laga middag.

Nu går det ju att göra köttfärsås utan burktomater med, så hon gjorde en med brunsås med tomatpuré i som blev urgod. Hon hade i både skogschampinjoner, paprika och squash med. Lök så klart.


Började kolla runt och upptäckte att det var en del av det "som bara ska finnas" som inte fanns. Morötter, vitlök, bönor på tetra och ägg förutom kokosmjölk och burktomaterna. Sen hade vi ingen vidare fräsch frukt heller.


 

Köpte en påse äpplen för 9.90 lite blandad storlek och olika sorter. Sen en 500 g vindruvor som försvann i ett nafs, blev kvällsfika idag.

Rätt skönt att åka in och handla på kvällen, lite lugnare så det tog inte så lång tid heller.

Vad tycker ni måste finnas hemma? Vet att vi gjorde en lista till Elle när hon flyttade hemifrån men hittar inte den nu men att den blev längre än vi trodde.

Men om man börjar med det som man har i

 

Skafferiet

pasta

ris

bulgur

socker

råsocker

salt

havregryn

flingor

potmjöl

bakpulver

vaniljsocker

torrjäst

gelatin

mjöl. iaf 2 olika

florsocker

pärlsocker

te

kaffe

ströbröd

knäckebröd

solroskärnor

pumpafrö

pinjenötter

mandel

hasslenötter

ättika

Detta är väl basen sen kanske man har annat med.

 

Kylen då?

smör

mjölk

smörolja

ost

pålägg

matyoghurt

gräddfil

senap

ketchup

tomatpuré

chilisås

sweet chilisås

mango chutney

soja, vanlig

rödbetor

inlagd gurka

sylt, både lingon och "pannkaks"

marmelad

gelé

juice

ägg


I frysen finns det alltid

köttfärs

bacon

korv

fisk

kyckling

grönsaker

lite färdigt

bröd, mat-korv-hamburger-pita

 

På en hylla i förrådet som jag har innanför köket står det i burkar och så som inte behöver kyla

Kross tomater

buljong, flera sorter

kokosmjölk

bönor, flera sorter

ananas

fruktcocktail (till mimosa)

lite halvfabrikat som t.ex beapulver (köper storförpackning)

lasangeplattor

nudlar

lättdryck, koncentrat

 

Rotfrukter som alltid finns, en del i skafferi, en del i kyl och annat framme i burkar

potatis

lök, 3 sorter

vitlök

vitkål

morötter

 

Grönsaker

sallad

gurka

paprika

tomater

champinjoner

sockerärtor

 

Smaksättare

jap soja

fisksås

ostronsås

ketchap manis

sambal oelek

vinäger, flera sorter

balsamico, flera sorter

olja, 3 sorter

HP

tabasco

fonder, 4 sorter minst

 

Kryddor

vitpeppar

svartpeppar

kryddpeppar

rosépeppar

grönpeppar

cayenne

paprikapulver

chilipulver

curry

spiskummin

anis

kummin

fänkål

basilika

dill

dragon

gräslök

persilja

timjan

oregano

salvia

rosmarin

körvel

lagerblad

grillkrydda

 


Ja var har man allt?

Jag har köpt snygga glasburkar med eklock som står framme med det som jag använder ofta. Vitlök, schalottenlök och torkade trattkantareller har jag i dom. På samma bänk står en 3-våningskorg med tomater överst och rödlök underst, i mellankorgen ligger oftast avocado. Gul lök har jag i en burk av porslin i skafferiet.

I en trälåda på andra sidan spisen har jag nästan alla smaksättare utom det som måste vara i kylen.

På micron har jag också lite fina burkar står med torkade örter och så står pinjenötterna där.

Kryddor har jag annars i en sån traditionell kryddhylla och lite kryddblandningar i ett vanligt köksskåp.

Förrådshyllorna får ju också hysa sånt man köper mycket av, köper jag flera pkt pasta så har jag inte alla dom i skafferiet.

Det är ju också en stor skillnad på vad man hade som bas på 70-talet då jag flyttade hemifrån och nu, jag hade iaf inte flera olika vinäger och smaksättare. Kryddor har ju kommit en del nytt sen den tiden med och jag använde bara gul lök. Rödlök som jag idag använder nästan dagligen köpte jag bara till julsillen då.

 


Ja jag har säkert glömt massor men mycket är det som man blir helt handikappad av om det inte finns.

 




 


Av Neta - 6 september 2015 17:06

  

Veckans vego:

 

Krämig bulgur med svamp

 

 

4 portioner bulgur
1,5 msk grönsaksfond eller motsv. buljongtärning
250 g sötpotatis
300 g (skogs)champinjoner
2 msk olivolja
2 dl crème fraîche
3 dl fint riven parmesan
Några kvistar timjan, gärna citrontimjan
salt, peppar

 

Koka bulgurn enligt anvisningarna på förpackningen, med fond eller en buljongtärning i vattnet.
Skala sötpotatisen och skär den i små fina tärningar, cirka 1/2 centimeter.
Ansa och dela svampen.
Fräs sötpotatis och svamp i olivoljan tills potatisen är mjuk och allt fått fint färg.
Tillsätt 1 dl vatten, crème fraîche, parmesan och repad timjan.
Smaka av med salt och peppar.
Vänd ned bulgurn.
Toppa med lite extra parmesan och timjan vid servering.




Veckans sallad:

 

Fruktig sallad med feta och mandel

 

 

125 g blandade salladsblad

1 äpple med skal

1 päron med skal

1 apelsin med skal, väl tvättad

250 g tärnad fetaost

90 g kärnfria gröna oliver, halverade

½ granatäpple

100 g mandlar, rostade

1 tsk flyt honung

Havssalt

Myntakvistar

 

Fördela salladen på 1 stort fat eller 4 tallrikar

Halvera och kärna ur äpple och päron

Halvera apelsinen

Skiva frukterna tunt och fördela över salladen

Lägg på fetaost och oliver

Fördela granatäpplekärnor över detta

Ringla över honung

Strö över salt och fördela sist mandlarna på toppen

Dekorera med mynta

   


Veckans bröd:

 

Pias långpannebröd

 

 

 

2 påsar torrjäst, Dr Oetker jästblandning ger höga fina bröd

12 dl vatten eller mjölk/fil eller blandat

(4-5 msk brödkrydda + 2 dl solroskärnor)

5 tsk salt

2,5 l mjöl, av det gärna 1/2-1 l vetemjöl special

 

Blanda alla torra ingredienser.

Värm vattnet till strax under 50 gr, och häll det över det torra.

Arbeta degen några minuter i maskin, eller för hand.

Jäs 1 timme.

Rör om, och jäs en timme till.

Häll upp degen på en långpanna.

Sätt samtidigt ugnen på 250 gr.

Jäs 15-20 min.

Grädda 15 min.

Sänk ugnen till 100 gr., och grädda en timme till.

Stjälp upp brödet på galler, låt det svalna.

Dela i 4 ”limpor”.

 

Du kan göra bröden på en hel påse, t.ex lantbrödsmjöl och 16 dl vatten eller annan vätska. Ta då 7 tsk salt.

  

 

Månd:

 

Thailändsk köttfärssås med bandpasta eller nudlar, sallad

 

Thai köttfärssås




1 st gul lök

1 msk röd currypasta. Kan bytas mot 1-2 tsk vanlig curry

1 msk smörolja

400 gram nöt eller fläskfärs. (blandfärs går så klart också)

400 ml kokosmjölk

1 st röd chili (kan uteslutas)

½ - 1 tsk sambal oelek, (börja lågt o smaka. Så olika styrka på märken)

2 tsk fisksås

1 tsk råsocker

10 blad babyspenat, (kan skippas)

1 st röd paprika

 

Skala och skär löken i bitar.

Fräs den och currypastan i olja 2-3 minuter.

Blanda ner färsen och bryn den lätt.

Häll i kokosmjölk.

Kärna ur och strimla chili och paprika.

Tillsätt chili, sambal, fisksås och socker.

Låt köttfärssåsen koka på svag värme ca 10 minuter.

Blanda ner babyspenat och paprika strax före servering.

   


Tisd:

 

Tacoinspirerad falukorv med ris och rivna morötter

 

Texmexfalu



400-500g falukorv
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
½ p tacokrydda (20g)
1 burk krossade tomater
½ burk tacosås
1 matlagningsgrädde (2.5 dl)
2 paprikor
1 dl fryst majs

Strimla korven och skiva löken.
Bryn det. Hacka vitlöken och ha i den.
Tillsätt kryddan, tomaterna och tacosåsen.
Strimla paprikan och ha i den, majs och grädde.
Låt koka ihop och smaka ev av m salt och peppar.

Servera med ris eller pasta o sallad.

  

Onsd:

 

Laxpytt med örtklick

 

 

8 potatisar

2 morot

1 gul lök

2 msk smör eller margarin

1 fänkål

20 sockerärter

500 g laxfilé

salt, peppar

 

2 dl crème fraiche

4 msk hackad dill och persilja

salt, peppar

 

Skala och tärna potatis och morot.

Hacka löken.

Fräs alltsammans i en stekpanna med smör tills de börjar mjukna.

Blanda i strimlad fänkål och stek ett par minuter.

Strö över strimlade sockerärter.

Tärna laxen och stek i en stekpanna smör.

Salta och peppra och blanda i potatispytten.

Blanda crème fraiche, örter, salt och peppar och servera till pytten.

   

Torsd:

 

Minestrone med matvete

 

 

4 dl vatten
1 krm salt
3 dl matvete
300 g tomater
300 g morötter
4 selleristjälkar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja till stekning
1 liter buljong
100 g färsk spenat
1 näve plockad basilika
1 näve plockad persilja
Salt & vitpeppar

 

Koka upp 4 dl vatten med 1 krm salt och lägg i matvetet.
Låt koka på svag värme under lock i 15 minuter.
Tärna under tiden tomaterna.
Skala och skär morötterna i cirka 1/2 centimeter stora bitar.
Ansa sellerin och skär den i 2 centimeter långa bitar.
Skala och hacka lök och vitlök och fräs dem mjuka i några matskedar god olivolja.
Tillsätt tomater, morot och selleri och häll på buljongen.
Låt småkoka i 10 minuter.
Strimla spenaten och finhacka örterna och lägg i dem innan servering.
Smaka av med salt och vitpeppar.

  

Serveras med:

 

Oststänger

 

 

25 st

 

100 g kallt smör

100 g vällagrad ost

2 dl mjöl

uppvispat ägg

kummin eller vallmofrön (sesam?)

 

Använd matberedare med kniv

Dela smör och ost i bitar

Lägg det tillsammans med mjölet i matberedaren och kör snabbt ihop till en deg

Låt den vila kallt i 30 min

Sätt ugnen på 200 gr

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till ½ cm

Sporra ut 1 cm breda remsor

Vrid ihop dem 2 och 2

Lägg dem intill varandra på bakpappersklädd plåt och och skär dem tvärsöver till 10 cm långa stänger

Pensla med ägg

Strö över frön

Grädda i mitten av ugnen 10-12 min

Låt dem svalna på smörpapper

Servera gärna plockgrönsaker till.

  

Fred:

 

Crepes med 2 sorters fyllning

 

Crepes

 

2.5 dl mjöl, vete

½ tsk salt

6 dl mjölk

3 ägg

2-3 msk smält smör

 

Riven ost

 

 

Blanda mjöl o salt

Tillsätt hälften av mjölken och vispa slätt

Tillsätt resten av mjölken och äggen, vispa

Till sist vispas smöret i.

Grädda 2 i var i stekpanna eller crepejärn och låt dem svalna lite.

 

Fyllning 1, kall:

Avokadoröra:

1 avokado, tärnad

1/2 citron, pressad saft

salt, peppar

2 tomater, urkärnade och tärnade

1/2 rödlök, hackad

1 dl keso

 

Blandas

 

Fyllning 2, varm:

Champinjon och kycklingstuvning:

5 champinjoner

½ gul lök

½ grillad kyckling

1 msk smör

2 msk mjöl

2 msk mjölk

några droppar soja

salt och peppar

 

Ansa och tärna svamp och hacka lök

Rensa kycklingen och tärna köttet

Fräs i smöret

Pudra över mjöl

Späd med mjölk, rör om

Koka 3-5 min

Smaksätt med soja och kryddor

 

Fyll de kalla och sätt dom åt sidan en stund

Sätt på ugnen på 225 gr

Fyll de varma, strö på ost och gratinera mitt i ugnen ca 5 min.

Servera med sallad.

  


Lörd:

 

Räkgryta

 

2 hackade gula lökar

200 g champinjoner, ansade och skivade

1 msk smör

1 msk mjöl

1 strimlad röd paprika

2 dl vispgrädde

1 dl chilisås

1 tsk salt

1 krm sv.peppar

1 krm cayenne

3-4 hg skalade räkor

½ dl konc. apelsinjuice

1 dl vatten

 

Fräs lök och svamp i smöret, strö över mjöl, rör om.

Tillsätt paprika, chilisås, kryddor, grädde och salt.

Koka 8-10 min.

Tillsätt räkor juice och vatten och låt det bli varmt.

Servera med ris och sallad.

  

Sönd:

Rostbiff med potatisgratäng och sallad

 

Rostbiff

 

ca 1 kg hel färsk rostbiff

salt & peppar

1 stekpåse

Aluminiomfolie

 

Sätt ugnen på 175 gr

Gnid in steken med kryddorna

Lägg i stekpåse, sätt i en termometer så spetsen är i mitten av köttet

Stek i mitten av ugnen tills innetemp är 65 gr

Låt köttet vila i folie minst 30 min innan den skärs tunt

  

 

Potatisgratäng

 

 

 

1kg potatis                                           

             

200 gr ansad & strimlad purjo = 1 normalstor                                      

1-2 press vitlöksklyftor

140 gr riven ost                                                  

1,5 tsk salt

2 krm sv.peppar                                         

               

2,5 dl grädde                                                      

 

Sätt ugnen på 225 gr.

Skala och skiva potatisen tunt.

Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.

Blanda salt och peppar och strö över hälften.

Ta undan lite ost att ha överst och blanda sen ost, purjo och vitlöken, lägg det på potatisen*.

Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och resten av osten.

Häll försiktigt över grädden.

Grädda ca 45 min
Servera med kallt eller varmt kött och sallad.

   

Frukt och bärsallad på säsongens frukter t.ex

 

Nektariner

melon

plommon

äpplen

päron från burk + den lagen

björnbär

blåbär

 

Servera med glass

  

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

 

 

Av Neta - 6 september 2015 01:41

 


Det tar lite tid att göra men jag gör det oftast på natten. Försöker köra några kilo på en gång när man ändå har ugnen igång. Bäst blir det på benfri karré. Det kan man ofta hitta väldigt billigt med.

Så klart kan du ta bara olja och ösa på med favoritkryddorna men jag gör och har alltid gjort på just CaiP:s, sen förstärker jag med egna kryddor. Blir bäst för mig.


Fryser sen i 500 g påsar med lite av skyn. Lagom till 3-4 pers.

Blir en fantastisk smak och så klart väldigt mört.


Ska gå och göra på både nöt, kyckling och kalkon med. Inget jag provat än iaf. Men är lite sugen på prova just nöt, det ska isf vara ytterfilé.

 

 

Pulled pork

 

 

1 kg benfri fläskkarré eller annat fläskkött ex. bog.

Salt & sv.peppar

Marinaden:

ca2 ½ dl Cai Ps grillolja eller egengjord
1 msk paprikapulver
2 krm cayennepeppar
4 skalade och grovt skivade vitlöksklyftor
1 gul lök i klyftor
1 tsk salt

1 stekpåse eller en gryta med lock



Sätt ugnen på 95 grader.
Gnid in köttet med salt och peppar
Lägg ner köttet i grytan/påsen. 
Blanda marinaden och häll det över köttet, det ska ligga så trångt att marinaden täcker köttet.
Förslut påsen tight om köttet eller sätt på locket.
Sätt in grytan i ugnen eller lägg påsen på ett stekfat i ugnen och låt stå i ca 12 timmar.
När köttet är klart låt det vila en stund, ta sen två gafflar, rensa bort fett och senor och fördela köttet i sin sky.
Vill du ha det mer såsigt, sila av skyn och red av med lite mjölk eller grädde
Servera köttet med potgratäng eller ris och sallad.
Gott även i hamburger/ pitabröd med en tomatskiva, rå rödlök och sallad eller coleslaw. ev med vitlökssås om jag inte har coleslaw.

 

Idag åt vi den i sås med ris och vitkålssalladsallad.

 


 

Av Neta - 4 september 2015 21:40

Omelettrulle


Kan med fördel göras dagen innan

1½ dl vatten
1 dl vispgrädde
50 g smör
1½ dl vetemjöl
4 ägg

Sätt ugnen på 200 gr
Koka upp vatten och grädde
Låt smöret smälta i det
Vispa ner mjölet till en slät smet och låt det svalna
Rör ner äggen ett i taget
Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna
Grädda i nedre delen av ugnen tills smeten har blivit fast och ytan fått lite färg, ca 20 min
Stjälp upp på ett smort bakpapper

(Bred på fyllning
Rulla samman från långsidan med hjälp av bakpappret
Låt den vila en stund eller över natten om du har kall fyllning, insvept i pappret.)

Delade den på mitten, la champinjonstuvning på en halva

5 stora champinjoner, skivas och steks i
Smör med 1/2 hackad lök och 1/2 pr vitlöksklyfta
2dl mjölk + 2msk mjöl rörs ihop, häll på svampen o koka 3 min
Smaksätt med lite japansk soja, salt och peppar.

Räkstuvning på den andra

Skala 12 räkor, skär räkorna i 3 delar
Fräs skalen med lite olivolja, 1/2 skivad vitlök och lite cayenne
Slå på 2 dl vatten och koka 10 min
Under tiden rör ni hop 1dl mjölk och 2 msk mjöl med 2 msk hackad dill, salt o peppar, koka upp
Spä med 1 dl av räkspadet. Koka 3 min. Ta av från värmen och rör i räkorna.

Serverade med 2 sallader, 1 vitkålsallad med vinegrett och en med gröna linser, rödlök och tomat och en vinegrett på senap, citron och olja.

Av Neta - 4 september 2015 02:12

Man tar ett par buljongtärningar i 1 liter vatten, häller även i 1 brk krossade tomater
Kokar upp detta och häller i 1/2 påse Sommargrönsaker från fryst. Lite överbliven pasta från dagen innan åker också i och en rensad färdiggrillad kyckling i bitar och 1/2 tärnad färsk squash. Koka grönsakernas koktid.
Lade lite vitlöksmarinerade champinjoner i tallriken vid servering. Åt med knäckemacka med ost.

Ostkaka med färska jordgubbar efteråt till kaffet.

Av Neta - 3 september 2015 00:09

Har ett jättegott recept på fisk


Fiskgratäng med räkor

1 morot
1 liten fänkål
1 purjolök
2 msk smör
2 tsk curry
500g vit fiskfilé (vi tog frysta portionsbitar av torskfilé som vi tinade först)

3 msk smör
3 msk mjöl
3 dl mjölk, kan bytas mot fond + vin om man vill ha den lite lyxigare
3 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar
½ citron (skal+saft)
1 dl dill, finhackad
Garnering:
400g oskalade räkor
Dillvippor
Citronklyftor

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och finhacka morot och purjolök.
Ansa och strimla fänkålen tunt.
Fräs allt i smör och curry, lägg grönsakerna i en smord form.
Vik fiskfiléerna dubbelt, salta dom och lägg dem på grönsakerna.
Skala räkorna.

Smält smöret, vispa i mjölet.
Rör ner grädde och mjölk, låt koka upp under vispning.
Koka 5 min.
Rör i citronsaft, skal, och dill.
Smaka av med salt och peppar.

Häll såsen över fisken.
Gratinera mitt i ugnen ca 20-25 min

Garnera med räkor, dillvippor och citronklyftor

 

Idag gjorde jag en enkel variant på den.

 

   

 

Jag bottnade en smord form med morot, fänkål och lök

2 morötter

½ fänkål + dillen

1 lök

tärnade det i ½-cm bitar

kryddade med 4 peppar och salt

lade på 4 filéer av torskrygg, strödde på lite salt och kryddor på dom med, och fördelade dillen från fänkålen på det

Tog en burk kokosmjölk som jag rörde hop med lite mer av kryddorna och bredde över

sen in i 200 gr ugn ca 35 min.

serverade med potatis och sallad.

Gjorde inte ont alls.

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards