Matsedeln

Direktlänk till inlägg 6 september 2015

V 37

Av Neta - 6 september 2015 17:06

  

Veckans vego:

 

Krämig bulgur med svamp

 

 

4 portioner bulgur
1,5 msk grönsaksfond eller motsv. buljongtärning
250 g sötpotatis
300 g (skogs)champinjoner
2 msk olivolja
2 dl crème fraîche
3 dl fint riven parmesan
Några kvistar timjan, gärna citrontimjan
salt, peppar

 

Koka bulgurn enligt anvisningarna på förpackningen, med fond eller en buljongtärning i vattnet.
Skala sötpotatisen och skär den i små fina tärningar, cirka 1/2 centimeter.
Ansa och dela svampen.
Fräs sötpotatis och svamp i olivoljan tills potatisen är mjuk och allt fått fint färg.
Tillsätt 1 dl vatten, crème fraîche, parmesan och repad timjan.
Smaka av med salt och peppar.
Vänd ned bulgurn.
Toppa med lite extra parmesan och timjan vid servering.




Veckans sallad:

 

Fruktig sallad med feta och mandel

 

 

125 g blandade salladsblad

1 äpple med skal

1 päron med skal

1 apelsin med skal, väl tvättad

250 g tärnad fetaost

90 g kärnfria gröna oliver, halverade

½ granatäpple

100 g mandlar, rostade

1 tsk flyt honung

Havssalt

Myntakvistar

 

Fördela salladen på 1 stort fat eller 4 tallrikar

Halvera och kärna ur äpple och päron

Halvera apelsinen

Skiva frukterna tunt och fördela över salladen

Lägg på fetaost och oliver

Fördela granatäpplekärnor över detta

Ringla över honung

Strö över salt och fördela sist mandlarna på toppen

Dekorera med mynta

   


Veckans bröd:

 

Pias långpannebröd

 

 

 

2 påsar torrjäst, Dr Oetker jästblandning ger höga fina bröd

12 dl vatten eller mjölk/fil eller blandat

(4-5 msk brödkrydda + 2 dl solroskärnor)

5 tsk salt

2,5 l mjöl, av det gärna 1/2-1 l vetemjöl special

 

Blanda alla torra ingredienser.

Värm vattnet till strax under 50 gr, och häll det över det torra.

Arbeta degen några minuter i maskin, eller för hand.

Jäs 1 timme.

Rör om, och jäs en timme till.

Häll upp degen på en långpanna.

Sätt samtidigt ugnen på 250 gr.

Jäs 15-20 min.

Grädda 15 min.

Sänk ugnen till 100 gr., och grädda en timme till.

Stjälp upp brödet på galler, låt det svalna.

Dela i 4 ”limpor”.

 

Du kan göra bröden på en hel påse, t.ex lantbrödsmjöl och 16 dl vatten eller annan vätska. Ta då 7 tsk salt.

  

 

Månd:

 

Thailändsk köttfärssås med bandpasta eller nudlar, sallad

 

Thai köttfärssås




1 st gul lök

1 msk röd currypasta. Kan bytas mot 1-2 tsk vanlig curry

1 msk smörolja

400 gram nöt eller fläskfärs. (blandfärs går så klart också)

400 ml kokosmjölk

1 st röd chili (kan uteslutas)

½ - 1 tsk sambal oelek, (börja lågt o smaka. Så olika styrka på märken)

2 tsk fisksås

1 tsk råsocker

10 blad babyspenat, (kan skippas)

1 st röd paprika

 

Skala och skär löken i bitar.

Fräs den och currypastan i olja 2-3 minuter.

Blanda ner färsen och bryn den lätt.

Häll i kokosmjölk.

Kärna ur och strimla chili och paprika.

Tillsätt chili, sambal, fisksås och socker.

Låt köttfärssåsen koka på svag värme ca 10 minuter.

Blanda ner babyspenat och paprika strax före servering.

   


Tisd:

 

Tacoinspirerad falukorv med ris och rivna morötter

 

Texmexfalu



400-500g falukorv
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
½ p tacokrydda (20g)
1 burk krossade tomater
½ burk tacosås
1 matlagningsgrädde (2.5 dl)
2 paprikor
1 dl fryst majs

Strimla korven och skiva löken.
Bryn det. Hacka vitlöken och ha i den.
Tillsätt kryddan, tomaterna och tacosåsen.
Strimla paprikan och ha i den, majs och grädde.
Låt koka ihop och smaka ev av m salt och peppar.

Servera med ris eller pasta o sallad.

  

Onsd:

 

Laxpytt med örtklick

 

 

8 potatisar

2 morot

1 gul lök

2 msk smör eller margarin

1 fänkål

20 sockerärter

500 g laxfilé

salt, peppar

 

2 dl crème fraiche

4 msk hackad dill och persilja

salt, peppar

 

Skala och tärna potatis och morot.

Hacka löken.

Fräs alltsammans i en stekpanna med smör tills de börjar mjukna.

Blanda i strimlad fänkål och stek ett par minuter.

Strö över strimlade sockerärter.

Tärna laxen och stek i en stekpanna smör.

Salta och peppra och blanda i potatispytten.

Blanda crème fraiche, örter, salt och peppar och servera till pytten.

   

Torsd:

 

Minestrone med matvete

 

 

4 dl vatten
1 krm salt
3 dl matvete
300 g tomater
300 g morötter
4 selleristjälkar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja till stekning
1 liter buljong
100 g färsk spenat
1 näve plockad basilika
1 näve plockad persilja
Salt & vitpeppar

 

Koka upp 4 dl vatten med 1 krm salt och lägg i matvetet.
Låt koka på svag värme under lock i 15 minuter.
Tärna under tiden tomaterna.
Skala och skär morötterna i cirka 1/2 centimeter stora bitar.
Ansa sellerin och skär den i 2 centimeter långa bitar.
Skala och hacka lök och vitlök och fräs dem mjuka i några matskedar god olivolja.
Tillsätt tomater, morot och selleri och häll på buljongen.
Låt småkoka i 10 minuter.
Strimla spenaten och finhacka örterna och lägg i dem innan servering.
Smaka av med salt och vitpeppar.

  

Serveras med:

 

Oststänger

 

 

25 st

 

100 g kallt smör

100 g vällagrad ost

2 dl mjöl

uppvispat ägg

kummin eller vallmofrön (sesam?)

 

Använd matberedare med kniv

Dela smör och ost i bitar

Lägg det tillsammans med mjölet i matberedaren och kör snabbt ihop till en deg

Låt den vila kallt i 30 min

Sätt ugnen på 200 gr

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till ½ cm

Sporra ut 1 cm breda remsor

Vrid ihop dem 2 och 2

Lägg dem intill varandra på bakpappersklädd plåt och och skär dem tvärsöver till 10 cm långa stänger

Pensla med ägg

Strö över frön

Grädda i mitten av ugnen 10-12 min

Låt dem svalna på smörpapper

Servera gärna plockgrönsaker till.

  

Fred:

 

Crepes med 2 sorters fyllning

 

Crepes

 

2.5 dl mjöl, vete

½ tsk salt

6 dl mjölk

3 ägg

2-3 msk smält smör

 

Riven ost

 

 

Blanda mjöl o salt

Tillsätt hälften av mjölken och vispa slätt

Tillsätt resten av mjölken och äggen, vispa

Till sist vispas smöret i.

Grädda 2 i var i stekpanna eller crepejärn och låt dem svalna lite.

 

Fyllning 1, kall:

Avokadoröra:

1 avokado, tärnad

1/2 citron, pressad saft

salt, peppar

2 tomater, urkärnade och tärnade

1/2 rödlök, hackad

1 dl keso

 

Blandas

 

Fyllning 2, varm:

Champinjon och kycklingstuvning:

5 champinjoner

½ gul lök

½ grillad kyckling

1 msk smör

2 msk mjöl

2 msk mjölk

några droppar soja

salt och peppar

 

Ansa och tärna svamp och hacka lök

Rensa kycklingen och tärna köttet

Fräs i smöret

Pudra över mjöl

Späd med mjölk, rör om

Koka 3-5 min

Smaksätt med soja och kryddor

 

Fyll de kalla och sätt dom åt sidan en stund

Sätt på ugnen på 225 gr

Fyll de varma, strö på ost och gratinera mitt i ugnen ca 5 min.

Servera med sallad.

  


Lörd:

 

Räkgryta

 

2 hackade gula lökar

200 g champinjoner, ansade och skivade

1 msk smör

1 msk mjöl

1 strimlad röd paprika

2 dl vispgrädde

1 dl chilisås

1 tsk salt

1 krm sv.peppar

1 krm cayenne

3-4 hg skalade räkor

½ dl konc. apelsinjuice

1 dl vatten

 

Fräs lök och svamp i smöret, strö över mjöl, rör om.

Tillsätt paprika, chilisås, kryddor, grädde och salt.

Koka 8-10 min.

Tillsätt räkor juice och vatten och låt det bli varmt.

Servera med ris och sallad.

  

Sönd:

Rostbiff med potatisgratäng och sallad

 

Rostbiff

 

ca 1 kg hel färsk rostbiff

salt & peppar

1 stekpåse

Aluminiomfolie

 

Sätt ugnen på 175 gr

Gnid in steken med kryddorna

Lägg i stekpåse, sätt i en termometer så spetsen är i mitten av köttet

Stek i mitten av ugnen tills innetemp är 65 gr

Låt köttet vila i folie minst 30 min innan den skärs tunt

  

 

Potatisgratäng

 

 

 

1kg potatis                                           

             

200 gr ansad & strimlad purjo = 1 normalstor                                      

1-2 press vitlöksklyftor

140 gr riven ost                                                  

1,5 tsk salt

2 krm sv.peppar                                         

               

2,5 dl grädde                                                      

 

Sätt ugnen på 225 gr.

Skala och skiva potatisen tunt.

Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.

Blanda salt och peppar och strö över hälften.

Ta undan lite ost att ha överst och blanda sen ost, purjo och vitlöken, lägg det på potatisen*.

Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och resten av osten.

Häll försiktigt över grädden.

Grädda ca 45 min
Servera med kallt eller varmt kött och sallad.

   

Frukt och bärsallad på säsongens frukter t.ex

 

Nektariner

melon

plommon

äpplen

päron från burk + den lagen

björnbär

blåbär

 

Servera med glass

  

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 




 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards