Direktlänk till inlägg 6 mars 2012
Sitter och skriver av recept ur tidningar jag ska ge till grannen och hittade några fler. Ska absolut göra karlsbadersemlan, halonsemlan hittade vi på själva förra året och den går ju så klart att göra med andra bär, som blåbär, björnbär o jordgubbar också.
Ungstemp 250 gr varmluft 225 gr
Semlor
100 gr smör
3 dl mjölk
50 gr jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1/2 tsk hjorthornsalt
knappt 1 l vetemjöl
pensling:
1 ägg
fyllning:
125 gr sötmandel
inkråm
ca 1 dl het mjölk
1 dl socker
grädde och florsocker
Smält smöret, häll i mjölken och ljumma till 37 gr
Smula jästen i bunken, tillsätt salt, socker, degspad och ägg.
Blanda i hjorthornsalt och mjöl och arbeta degen blank.
Jäs 30 min i bunken.
Arbeta degen ytterligare på bakbordet.
Baka ut runda bullar, lägg på plåt och jäs väl.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen 8-10 min, låt bullarna kallna.
Skär av lock och gröp ur dom till hälften med en gaffel.
Lägg inkråmet i en skål.
Skålla skala och mal mandeln.
Häll den heta mjölken över inkråmet.
Tillsätt mandel och socker, fyllningen ska vara ganska lös men inte rinnig.
Fyll bullarna och spritsa grädde runtom.
Lägg på locket och pudra över florsocker.
Kardemummasemlor
50 g jäst
5 dl mjölk, 37 gr
1½ dl socker
1 tsk malen finstött kardemumma
1 krm salt
840 g vetemjöl (ca 1.4 l)
150 g rumsvarmt smör
Fyllning:
300 g grovriven mandelmassa
½-1 dl grädde eller mjölk
5½ dl vispgrädde
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
florsocker till garnering
Smula jästen, slå på den ljumma mjölken o rör tills jästen lösts
Blanda i socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet
Klicka i smöret under bearbetningen
Arbeta till en elastisk det i ca 10 min
Jäs under duk i 45 min
Lägg degen på bakbordet och dela i 15-30 lika bitar, beroende på hur stora ni vill ha dom (väg degen)
Trilla runda bullar och lägg på pappersklädda plåtar
Täck med duk o jäs 30 min
Värm under tiden ugnen till 200 gr
Grädda mitt i ugnen 10-12 min
Skär ett tunt lock från bulltoppen och gröp ur så mkt inkråm som möjligt utan att dom går sönder
Blanda inkråmet med mandelmassa och grädde eller mjölk till en klickbar fyllning
Fyll bullarna
Vispa grädden tjock med socker och vaniljsocker
Spritsa eller klicka grädde på fyllda bullarna, lägg på locken och sikta över florsockret
För 4 personer.
Goda var dom men det är kanske inte "riktiga semlor" som min familj sa. Nä kanske inte men å andra sidan får man äta dom året runt om man vill :D
Karsbadersemlor med moccagrädde
30 små
25 g jäst
2 dl mjölk, 37 gr
1 krm salt
1 tsk hjorthornsalt
1 dl socker
4 äggulor
8 dl vetemjöl special
1 äggvita till pensling
Fyllning:
1 bald gelatin
5½ dl vispgrädde
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk strösocker
1 msk starkt kallt kaffe
300 g mandelmassa
bullinkråm
Ca ½ dl grädde
florsocker eller kakao
Smula jästen i en bunke
Lös upp den med mjölken
Tillsätt salt, hjorthornsalt, socker, ägg och det mesta av mjölet
Arbeta degen 5-10 min tills den blir smidig
Pudra över lite mjöl och jäs under duk i 45 min
Blötlägg gelatinet ca 10 min och smält det försiktigt i micron på ”halvfart” ca 20 sek
Vispa grädden formbart pösig med kakao, sockersorterna, kaffe och gelatinet
Grovriv mandelmassan
Sätt ugnen på 225 gr
Arbeta degen och dela i 30 bitar, använd våg
Trilla bullar, lägg på pappersklädda plåtar
jäs under duk ca 20 min
grädda mitt i ugnen ca 8 min
Låt dem svalna
Skär av ett tunt lock, gröp ur och blanda inkråmet med riven mandelmassa och grädde till en geggig men inte blöt massa
Fyll bullarna och spritsa på moccagrädden
Lägg på locken och pudra med florsocker eller kakao
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 |
18 | |||
19 |
20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | |||
26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
||||
|