Matsedeln

Alla inlägg under november 2011

Av Neta - 9 november 2011 23:50

Nej det är inte julens    men vi hade så mkt grädde kvar efter festen och nu hade datumet gått ut och eftersom jag hittade 2 brk ansjovis i kylen så blev det så.

Är väl med Jansson som så mkt annat, man kan göra på olika sätt så nu visar jag mitt.


          


Jag skär löken ganska grovt och ansjovisen delar jag på 3, sen marinerar jag löken i ansjovisspadet ca 1 timme, ja som ni ser lägger jag i ansjovisen också och det vätskar av sig rätt bra. Man kan ju också köra köken nån minut i micron och köra i ansjovisen direkt men jag tycker det blir bäst så här.


          


Strimlar potatisen i matberedaren, vet en del som absolut hävdar att man måste skära för hand men jag märker då ingen skillnad. brer ut ett lager potatis i den smorda formen och ansjovis-lökröran på det. Häller på grädden redan här så det precis täcker det lagret, då blir det alltid lagom. Sen på med resten av potatisen, lite ströbröd och några "ringlor" med smörolja först så den fastnar, sen om den inte ska ätas direkt som idag, så kör jag den 45 min. Annars 10-12 min till. Den här får nu kallna ordentligt sen delar jag den, slår in i folie och fryspåse om jag fryser. När den äts häller jag på några droppar grädde till och värmer den till 70 gr.


  Detta blev dagens middag, ugnsfalu med hemgjort potatismos.


Skårar korven, blandar lika delar senap och ketchup och brer mellan skivorna, en lökring i varje och lite ost ovanpå. I 225 gr ca 20 min.


Mos kan väl alla eller?? kokar potatisen råskalad helt klar i ganska salt vatten, mosar med ballongvisp eller elvisp, en rejäl klick smör, 2 msk kanske och värmer ca 1-1.5 dl mjölk som jag häller i under kraftig vispning, kryddar med salt, sv.peppar och ev lite muskot. Klart!

Av Neta - 8 november 2011 22:25

 


Den kanske enklaste soppan av dom alla men så god


 

 Tomatsoppa

 

1-2 gula lökar

1 msk smör

1 msk mjöl

1 brk passerade eller krossade tomater

6 dl vatten

1 höns – eller grönsaksbuljongtärning

1-2 tsk torkad basilika

salt & svartpeppar

ca 1 msk tomatpuré

1 dl grädde, fraiche eller turk.youghurt

 

Ev tärnade färska tomater i tallriken vid servering

 

Skala och hacka löken

Fräs den mjuk i smöret, strö över mjöl, rör om

Tillsätt tomterna, vattnet, buljongtärning och basilika.

Koka under lock ca 5 min

Smaka av med kryddor och tomatpuré

Blanda i grädden eller fraiche/youghurt (kan också serveras i tallriken)

Mixa ev soppan slät.

 

Kan varieras och göras till tomatsoppa med pasta, eller grönsaker eller med lite rester i, jag föredrar den dock som den är och gjord på riktig grädde. Idag åts den med lite ostbröd som bar kvar från festen.

Av Neta - 7 november 2011 22:51

  Nejdå jag har inte fått hjärnblödning   

ni som bränner egen glögg har nog t.o.m startat före mig men idag är det dags att göra den här.


Jullikör



100 g torkade aprikoser
100 g torkade dadlar
125 g katrinplommon
1/2 msk Vaniljsocker med äkta vanilj
1/2 kanelstång
3 kryddnejlikor
3 kryddpepparkorn
1 krm kardemummakärnor
70 cl vodka
2 dl  Stor Brun Kandi


1. Lägg frukten i en burk och häll på hälften av alkoholen. Förslut burken och låt stå 2-3 dygn i rumstemperatur.

2. Sila bort frukten. Häll på resten av vodkan samt sockret och kryddorna. Låt stå i 4 veckor.

3. Sila bort kryddorna. Häll jullikören på flaska och låt stå ca 2 veckor.


Den är väldigt god, lite fruktigt kryddig.


Idag hände det saker i vår familj som gjorde oss alla lite chockade så matlagning var inte att tänka på, men vi hade bakpotatis kvar sen helgen så det fick bli det och en påse räkor, funkar det med.






 

Av Neta - 7 november 2011 00:14

Jag har en ambition att på söndagar ska vi äta vid matgruppen i vardagsrummet, duka lite finare och ha en dessert. Det behöver inte vara så märkvärdigt men bara känslan av minst 2-rätters   


Jag hittade den här i en Ica-kuriren och eftersom jag har egna björnbär så gillar jag recept då jag kan få använda dom.


Iskall citrondessert med björnbär

 

 

Till 4

 

1.5 dl vispgrädde

1 brk, 250 g mascarponeost

¾ dl florsocker

1 citron, rivet skal av hela + saften från halva

1 dl lemon curd

250 g björnbär

ev myntablad

 

Servera med en knaprig kaka, t.ex biscotti

 

Vispa grädden medeltjock

Tillsätt mascarpone, florsocker samt skal och saft av citronen

Vispa snabbt ihop detta till en jämn smet

Lägg över i en serveringsskål

Rör lemon curden mjuk och klicka ner den i desserten

Dra lite försiktigt med en sked genom lemon curdklickarna men den ska inte blandas i helt

Ställ i frysen ca 1 timme

Garnera med björnbär och blad och servera med en liten kaka.

 

 Som maken brukar säga "Det var onödigt gott"   

Av Neta - 6 november 2011 00:01

Den här veckan har dom haft grillade kycklingklubbor 2 st för 20 kr på vårt Hemköp, dom får dom så goda så jag brukar alltid köpa när dom har det.

Idag lagade yngsta dottern maten när vi var i stan till gravarna, hon fräste lite rödlök med kycklingköttet, gjorde en sås på mjölk och buljong som hon kryddade med curry och paprikapulver (s & p, förstås) som hon hällde över och så lite majs i också. Serverade med bulgur och sallad.

Blev så gott hon hade fått till kryddningen perfekt. Enkelt och snabbt :)


Den andra dottern stekte färska äppelringar i smör, doppade i socker och kanel först och så åt vi det med glass, också enkelt men så himla gott. :)

En bra lördagsmiddag helt enkelt.


Matbloggade aldrig igår för vi hade gäster till långt över midnatt, men vi bakade potatis som vi ofta gör på fredagar, jag gjorde en gubbröra och en avocado, tomat och rödlöksalsa, så hade vi även ren rödlök, räkor, rom och "kladd" till bestående av nån msk majjo och matyoghurt. Lite ost o kex och några druvor, ett glas vitt.

Enkelt det också men det är så vi umgås med "bästisarna" planerade lite nyår och hade allmänt trevligt :)

Av Neta - 2 november 2011 23:50

Ja oftast har vi nog något sånt till maten, bulgur, qinoa och risoni går väl också under det. Men idag blev det inte så och man blir ju faktiskt mätt ändå, jag blev så mätt att jag måste lämna och då åt jag mest proteiner och bra sådana. Att börja käka sån kost för alltid är inte aktuellt men nu när vi äter rester så går det bra. Idag tog vi det sista av festkycklingen men fick stödköpa lite färdiggrillat från affärn också. Så åt vi bara lite bröd och mozzarellakulor till, ja grönsaker förstås men ändå. Jag blev väldigt mätt iaf . Ska strax käka upp det jag inte orkade för nu börjar det suga i magen igen. Kanske en av nackdelarna att vi inte åt så mkt kolhydrater till.


I morgon är vi utslängda hemifrån då dotra ska ha maratonfilmdag från kl 13, dom ska kolla 8-10 filmer och käka tacopaj. Vi far väl till Västerås och shoppar loss lite och äter väl på nån krog så i morgon kommer ingen matblogg.   

Av Neta - 1 november 2011 22:32

Ber om ursäkt att jag inte skrivit på några dar men det har varit fullt ös med festen och hade ju folk här hela helgen, ja både igår och idag har det kommit folk också.

Jag lovade några gäster att lägga ut recepten från festen här


Fläskytterfilén gned jag in med salt och sv.peppar och stelte i ugnen tills den var 60 gr, kylde snabbt av den (ute) och frös direkt. På festen värmde vi den tills innertempen var 65 gr, då las den i folie och skars upp i cm-skivor precis före serveringen.


Kycklingen (innerfilé) marinerades i Cai Ps limegrillolja och kördes 10 min, kyldes av och frös in. Värmdes 5 min på 200 gr i varmluftsugn.


Potatisgratäng i långpanna

 

 

3 kg potatis
500 gr finstrimlad purjo
350 gr riven ost
5 rivna vitlöksklyftor
1,5 msk salt
1,5 tsk svartpeppar
7,5 dl grädde

Sätt ugnen på 200 gr
Skala potatisen, lägg den i vatten så den inte mörknar
smörj en långpanna, pensla gärna med olivolja
skiva hälften av potatisen och bred ut den i långpannan
blanda purjo, ost o vitlök och fördela det på potatisen
skiva och lägg på den sista hälften av potatisen.
rör ut saltet i grädden till det löst sig, rör då i pepparen och häll sakta över all potatis.
grädda ca 1 timme.
Låt den svalna om den ska frysas, då är det lätt att med stekspaden få lagoma bitar att frysa i folie + fryspåse.

 

Här kände jag att den blev lite smaklös, den gjordes på plats av andra än mig som tydligen inte använt så mkt kryddor som stod i receptet för "det verkade så mycket" kan bara beklaga. Det är exakt som jag brukar göra och den har aldrig blivit överkryddad. Synd när man inte litar på mina recept.


Räkorna, marinera 1 kg skalade räkor i 3/4 dl hackad färsk dill, saften från en citron och en "doft av" cayennepeppar. (Ingen olja)


Minimozzarellan ta 3 brk à 250 gr från Lidl


Marinerad mozzarella

 

 

400 g mozzarellaost skivad

Vinägrett:
½ röd chili, finhackad, eller 3 krm chiliflakes
3 msk vit balsamvinäger
3 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Färsk eller torkad timjan

skal av 1 Citron

 

Vispa samman alla ingredienserna med försiktighet, smaksätt med salt och peppar.
Lägg mozzarellaskivorna på ett fat.
Häll på vinägretten och strö över timjan (om du använder torkad så ta ca 2tsk, och rör i det från början.
Riv citronskal med ett rivjärn över

 

Morötterna

 

4 morötter gärna i olika färger

1 msk olivolja

½ msk äppelcidervinäger

2 msk hackad färsk gräslök

salt o sv.peppar

granatäppelkärnor

 

Skala morötterna, fortsätt sen med skalaren, gör "remsor" och blanda allt i en skål

rör hop allt utom granatäppelkärnorna

häll över och blanda väl, låt stå kallt ett par timmar

rör om vid servering och strö över granatäppelkärnorna

 

Ostbröd med färska örter

 

 

Bra buffé eller utflyktsbröd

30 bitar

 

50 g jäst

5 dl vatten 37 gr

3 tsk salt

½ dl rapsolja

11-12 dl vetemjöl

150 g riven ost

1 dl färska hackade örter, ex. timjan, rosmarin eller oregano

2 msk rapsolja

1 tsk flingsalt

 

Lägg jästen i en bunke, häll på vatten, salt och olja

Arbeta in mjölet lite i taget och arbeta degen 5-8 min

Jäs 30 min under duk

Kavla ut degen och lägg den på mjölad plåt

Sätt ugnen på 200 gr

Jäs ytterligare 30 min

Strö över ost och örter

Ringla över olja och strö över flingsalt

Grädda mitt i ugnen ca 30 min

Låt svalna på galler

Skär i rutor.

 

Vi gjorde det dock utan örter och flingsalt den här gången.


Pinocciotårta

12 bitar

 

75 g smör

2 dl florsocker

5 äggulor

1,5 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

4 msk mjölk

 

Maräng:

5 äggvitor

2 dl socker

ev 1 påse mandelspån

 

3 dl grädde

bär eller frukt

 

Smörj ett smörgås- eller bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna, ca 30x40 cm. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggulorna ett i taget och rör en stund mellan varje. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner detta och mjölken. Bred ut smeten.

 

Vispa vitorna med sockret till marängsmet. Bred den lite ojämnt över smeten i formen. Strö över mandelspånen. Grädda i 175-200 grader i mitten eller nedre delen av ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 20 min. Låt kakan svalna något.

 

Lossa kakan från pappret och dela den mitt itu på längden eller tvären, beroende på vilken form som önskas.

 

Vispa grädden och bred den på den ena bottnen med marängsidan upp. Lägg på frukt eller bär. Lägg den andra bottnen ovanpå med marängsidan uppåt. Skär tårtan med vass kniv i lagom stora bitar.

 

Ja ni förstår säkert att vi ätit rester några dar    idag tog jag reda på den sista fläskytterfilén, skar den i skivor och täckte en smord ugnsform, sen gjorde jag som i detta recept


God fläskfilé

 

 

500 gr fläskfilé  i skivor

2 strimlade paprikor i olika färger

200 gr färska champinjoner i skivor

2 dl vispgrädde

½-1 dl chilisås

salt & peppar

riven ost

 

Sätt ugnen på 200 gr

Bryn fläskfilén och svampen var för sig

Lägg köttet i botten på en ugnssäker form

Lägg på paprika, svamp och ost.

Blanda grädde o chilisås, krydda och slå det över det andra i formen

Gratinera 15-20 min

Servera med ris o sallad

 

Tog dock frysta champinjoner från frysen och tinade i micron.


Till slut enligt önskemål, tacopaj, den serverade jag till de gäster som kom redan i fradags.


TACOPAJ

till liten långpanna 6-8 port.

 

 

 

DEG:

50 g smör

 

4 dl mjöl

 

1 ½ dl mjölk

 

2 tsk bakpulver

 

FYLLNING:

400-500 gr köttfärs

 

1 vitlöksklyfta

 

1 rödlök

 

1 påse tacokrydda

 

1 dl vatten

 

1 brk krossade tomater

 

1 brk majs (ca 3 dl)

 

3-4 dl riven ost

 

3 ägg

 

2 dl mjölk

 

Blanda alla ingredienser till pajen, och tryck ut den I formen.

 

Låt tomaterna rinna av. Fräs färsen smulig, tillsätt lök och vitlök. Tillsätt kryddor och vatten. Puttra 10 min. Dra av från värmen och rör i tomater och majs. Smaka av och salta om det behövs.

 

Rör i osten i köttfärsröran och lägg den i det ej förgräddade skalet. Vispa ihop ägg och mjölk och häll det över. Grädda 200 gr i 30 min.

 



Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7 8 9 10
11
12 13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards