Direktlänk till inlägg 30 november 2014
Veckans vego:
Böngryta
2 rödlökar
2 pr vitlöksklyftor
2 potatisar
2 morötter
100 g champinjoner
5 dl buljong
100 g emadambönor, rensade
1 brk kidneybönor, avhällda och sköljda
1 brk svarta bönor, avhällda och sköljda
1 brk kross tomater
100 g majskorn
Salt, svpeppar, timjan
Skala, kvarta och tunnskiva löken
Skala och tärna potatis och morot ganska smått
Ansa och skiva svampen
Fräs det med vitlöken i rapsolja
Tillsätt buljongen och koka i 5 min
Tillsätt alla bönor och tomaterna, koka till allt är mjukt och potatisen reder lite
Rör till sist i majs låt den bli varm, smaksätt.
Veckans sallad:
Strimla ca 4 dl färsk rödkål och blanda med halverade och urkärnade klyftor från 2 apelsiner och en näve grovhackade valnötskärnor
Gör en vinegrett på 3 msk rapsolja och 1½ msk pr apelsin, salt och svpeppar.
Blanda om och låt den stå minst 1 timme före servering
Månd:
Prinskorv med ugnsomelett och stuvad broccoli, ev potatis.
Gör omeletten i micron
Ugnsomelett i micron
4 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
½ krm peppar
matfett till formen, smörj även locket
Vispa snabbt hop ingredienserna till omeletten
Häll smeten i den smorda formen, som täcks med lock eller smörpapper
Grädda på högsta effekt i 9 min
Låt den stå kvar i micron 5 min.
Gör ett litet snitt i omeletten vänta någon minut och häll sen försiktigt bort den klara vätskan
Servera täckt med stuvningen
Koka 250 g broccoli nerskuren i småbitar i lättsaltat vatten tills den är mjuk, använd även stjälkar och stam.
Vispa hop 3 dl mjölk och 3 msk mjöl, koka upp och koka 3 min under omrörning.
smaka av med salt o vitpeppar
Häll av broccolin i durkslag och rör ner i stuvningen
Lägg den på eller servera till omeletten
Stek korven.
Tisd:
Enkel fiskgratäng
Gör ett gott potatismos med en äggula i
Smörj en ugnsform
Spritsa moset runt kanten
Lägg i 4 portionsbitar av valfri fisk
Salta och peppra fisken
Lägg på skivad tomat
Gör en sås på 3 dl vätska ½ fiskbuljong ½ mjölk + 1 dl hackad dill
Häll såsen över fisken
Gratinera i 200 gr ca 20 min.
Onsd:
Stekt fläsk med rödlöksås och kokt potatis. Rivna morötter.
Stek fläsket knaprigt
Stek rödlöken kvartad och skivad i fläskflottet på medelvärme, ev förstärkt med en smörklick
När löken är mjuk pudra över 3 msk mjöl och rör om, späd med 2 dl vatten och 2 dl mjölk, låt det puttra 3-4 min
Smaka av med salt, vitpeppar och några droppar äkta soja för att få fin färg.
Torsd:
Köttfärsgulaschsoppa
2 msk smör
1 stor lök, grovt hackad
purjo, strimlad
2 stora potatisar, grovt tärnade
2 morötter, slantade
1-2 röda paprikor, strimlade
300 gr köttfärs
2 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 l vatten + 2 köttbuljongtärningar
1-2 vitlöksklyftor, krossade.
salt & peppar
Fräs lök och purjo i smöret, tillsätt potatis och morötter och fräs med en stund.
Tillsätt buljongen koka i 10 min.
Fräs under tiden köttfärs och paprika, smaksätt med kryddor och tomatpuré.
Blanda detta i soppan och koka 10 min till.
Tillsätt vitlök och smaka av.
Fred:
Rostbiff och pot.sallad, och grönsaker
Potatisallad
175 g majonnäs
1 dl kaffegrädde
1 msk svensk senap
salt och sv.peppar
½ strimlad purjo eller motsv hackad färsk rödlök
600 g nykokt potatis, varm
2 gröna äpplen, skalade och tärnade
1 dl bostongurka
½ dl vardera av persilja, dill (1 msk torkat, tillsätts från början) och kapris
Vispa hop majonnäs, grädde, senap och kryddor, smaka av
Rör ner löken, låt det sen gärna stå och dra en stund
Rör i den varma potatisen i bitar, blanda och låt det svalna.
Detta för att smakerna ska sätta sig ordentligt i potatisen.
Färdigtärnad potatis från fryst går utmärkt att använda men får inte vara förstekt, förväll 2 min.
Tillsätt därefter äppeltärningarna, bostongurkan, örterna och kapris, blanda väl.
Använder ni torkade örter så ha i det i "kladdet" från början
Har ni större kapris så skiva den.
Lörd:
Räkpasta
4 st portioner tagliatelle
200 g squash
15 cm purjolök
1 st röd paprika
1 st vitlöksklyfta
1 tsk curry
1 msk smörolja
2 msk chilisås
2 dl kokbar fraiche
1 st Granny Smithäpple, skalat och grovrivet direkt ner i såsen
300 gram skalade räkor
salt och peppar
Dela squashen i halvmånar.
Dela och skölj purjolöken och hacka den sedan.
Skär paprikan i bitar.
Hetta upp smöroljan i en stekpanna, pressa i vitlöksklyftan, tillsätt curryn rör om några varv
Stek grönsakerna i det tills de mjuknar något.
Börja koka pastan under tiden.
Tillsätt chilisås och crème fraiche i stekpannan och låt det hela koka upp.
När pastan börjar bli klar, riv ner äpplet i såsen, tillsätt räkorna, rör om och ta bort från värmen
Smaka av med salt och peppar och servera med pastan.
Sönd:
Pulled pork
1 kg benfri fläskkarré
Salt & sv.peppar
Marinaden:
ca2 ½ dl Cai Ps grillolja eller egengjord
1 msk paprikapulver
2 krm cayennepeppar
4 skalade och grovt skivade vitlöksklyftor
1 gul lök i klyftor
1 tsk salt
1 stekpåse eller en gryta med lock
Sätt ugnen på 95-100 grader.
Gnid in köttet med salt och peppar
Lägg ner köttet i grytan/påsen.
Blanda marinaden och häll det över köttet, det ska ligga så trångt att marinaden täcker köttet.
Förslut påsen tight om köttet eller sätt på locket.
Sätt in grytan i ugnen eller lägg påsen på ett stekfat i ugnen och låt stå i ca 12 timmar.
När köttet är klart låt det vila en stund, ta sen två gafflar, rensa bort fett och senor och fördela köttet i sin sky.
Vill du ha det mer såsigt, sila av skyn och red av med lite mjölk eller grädde
Servera köttet med potgratäng eller ris och sallad.
Gott även i hamburger/ pitabröd med en tomatskiva och sallad eller coleslaw.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | ||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 | |||
10 |
11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | |||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 | 23 | |||
24 |
25 |
26 | 27 |
28 |
29 |
30 | |||
|