Matsedeln

Direktlänk till inlägg 30 november 2014

V 49

Av Neta - 30 november 2014 23:38

  

Veckans vego:

 

Böngryta

 

2 rödlökar

2 pr vitlöksklyftor

2 potatisar

2 morötter

100 g champinjoner

5 dl buljong

100 g emadambönor, rensade

1 brk kidneybönor, avhällda och sköljda

1 brk svarta bönor, avhällda och sköljda       

1 brk kross tomater

100 g majskorn

Salt, svpeppar, timjan

 

 

Skala, kvarta och tunnskiva löken

Skala och tärna potatis och morot ganska smått

Ansa och skiva svampen

Fräs det med vitlöken i rapsolja

Tillsätt buljongen och koka i 5 min

Tillsätt alla bönor och tomaterna, koka till allt är mjukt och potatisen reder lite

Rör till sist i majs låt den bli varm, smaksätt.

  

Veckans sallad:

 

Strimla ca 4 dl färsk rödkål och blanda med halverade och urkärnade klyftor från 2 apelsiner och en näve grovhackade valnötskärnor

Gör en vinegrett på 3 msk rapsolja och 1½ msk pr apelsin, salt och svpeppar.

Blanda om och låt den stå minst 1 timme före servering

  

 

Månd:

 

Prinskorv med ugnsomelett och stuvad broccoli, ev potatis.

 

Gör omeletten i micron


Ugnsomelett i micron


4 ägg

3 dl mjölk

½ tsk salt

½ krm peppar

matfett till formen, smörj även locket

 

Vispa snabbt hop ingredienserna till omeletten

Häll smeten i den smorda formen, som täcks med lock eller smörpapper

Grädda på högsta effekt i 9 min

Låt den stå kvar i micron 5 min.

Gör ett litet snitt i omeletten vänta någon minut och häll sen försiktigt bort den klara vätskan

Servera täckt med stuvningen

 

Koka 250 g broccoli nerskuren i småbitar i lättsaltat vatten tills den är mjuk, använd även stjälkar och stam.

Vispa hop 3 dl mjölk och 3 msk mjöl, koka upp och koka 3 min under omrörning.

smaka av med salt o vitpeppar

Häll av broccolin i durkslag och rör ner i stuvningen

Lägg den på eller servera till omeletten

Stek korven.

  

 

Tisd:

 

Enkel fiskgratäng

 

Gör ett gott potatismos med en äggula i

Smörj en ugnsform

Spritsa moset runt kanten

Lägg i 4 portionsbitar av valfri fisk

Salta och peppra fisken

Lägg på skivad tomat

Gör en sås på 3 dl vätska ½ fiskbuljong ½ mjölk + 1 dl hackad dill

Häll såsen över fisken

Gratinera i 200 gr ca 20 min.

  

Onsd:

 

Stekt fläsk med rödlöksås och kokt potatis. Rivna morötter.

 

Stek fläsket knaprigt

Stek rödlöken kvartad och skivad i fläskflottet på medelvärme, ev förstärkt med en smörklick

När löken är mjuk pudra över 3 msk mjöl och rör om, späd med 2 dl vatten och 2 dl mjölk, låt det puttra 3-4 min

Smaka av med salt, vitpeppar och några droppar äkta soja för att få fin färg.

  

Torsd:

 

Köttfärsgulaschsoppa

 

 

2 msk smör

1 stor lök, grovt hackad

  purjo, strimlad

2 stora potatisar, grovt tärnade

2 morötter, slantade

1-2 röda paprikor, strimlade

300 gr köttfärs

2 tsk paprikapulver

2 msk tomatpuré

1 l vatten + 2 köttbuljongtärningar

1-2 vitlöksklyftor, krossade.

salt & peppar

 

Fräs lök och purjo i smöret, tillsätt potatis och morötter och fräs med en stund.

Tillsätt buljongen koka i 10 min.

Fräs under tiden köttfärs och paprika, smaksätt med kryddor och tomatpuré.

Blanda detta i soppan och koka 10 min till.

Tillsätt vitlök och smaka av.

  

Fred:

 

Rostbiff och pot.sallad, och grönsaker

 


Potatisallad



175 g majonnäs
1 dl kaffegrädde
1 msk svensk senap
salt och sv.peppar
½ strimlad purjo eller motsv hackad färsk rödlök
600 g nykokt potatis, varm
2 gröna äpplen, skalade och tärnade
1 dl bostongurka
½ dl vardera av persilja, dill (1 msk torkat, tillsätts från början) och kapris



Vispa hop majonnäs, grädde, senap och kryddor, smaka av
Rör ner löken, låt det sen gärna stå och dra en stund
Rör i den varma potatisen i bitar, blanda och låt det svalna.
Detta för att smakerna ska sätta sig ordentligt i potatisen.
Färdigtärnad potatis från fryst går utmärkt att använda men får inte vara förstekt, förväll 2 min.

Tillsätt därefter äppeltärningarna, bostongurkan, örterna och kapris, blanda väl.

Använder ni torkade örter så ha i det i "kladdet" från början
Har ni större kapris så skiva den.

   

Lörd:

 

Räkpasta

 

 

4 st portioner tagliatelle

200 g squash

15 cm purjolök

1 st röd paprika

1 st vitlöksklyfta

1 tsk curry

1 msk smörolja

2 msk chilisås

2 dl kokbar fraiche

1 st Granny Smithäpple, skalat och grovrivet direkt ner i såsen

300 gram skalade räkor

salt och peppar

 

Dela squashen i halvmånar.

Dela och skölj purjolöken och hacka den sedan.

Skär paprikan i bitar.

Hetta upp smöroljan i en stekpanna, pressa i vitlöksklyftan, tillsätt curryn rör om några varv

Stek grönsakerna i det tills de mjuknar något.

Börja koka pastan under tiden.

Tillsätt chilisås och crème fraiche i stekpannan och låt det hela koka upp.

När pastan börjar bli klar, riv ner äpplet i såsen, tillsätt räkorna, rör om och ta bort från värmen

Smaka av med salt och peppar och servera med pastan.

  


Sönd:

 

Pulled pork

 

 

1 kg benfri fläskkarré

Salt & sv.peppar

Marinaden:

ca2 ½ dl Cai Ps grillolja eller egengjord
1 msk paprikapulver
2 krm cayennepeppar
4 skalade och grovt skivade vitlöksklyftor
1 gul lök i klyftor
1 tsk salt

1 stekpåse eller en gryta med lock



Sätt ugnen på 95-100 grader.
Gnid in köttet med salt och peppar
Lägg ner köttet i grytan/påsen. 
Blanda marinaden och häll det över köttet, det ska ligga så trångt att marinaden täcker köttet.
Förslut påsen tight om köttet eller sätt på locket.
Sätt in grytan i ugnen eller lägg påsen på ett stekfat i ugnen och låt stå i ca 12 timmar.
När köttet är klart låt det vila en stund, ta sen två gafflar, rensa bort fett och senor och fördela köttet i sin sky.
Vill du ha det mer såsigt, sila av skyn och red av med lite mjölk eller grädde
Servera köttet med potgratäng eller ris och sallad.
Gott även i hamburger/ pitabröd med en tomatskiva och sallad eller coleslaw.

  

 

 

 



 

 

 

 

 


 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards