Matsedeln

Direktlänk till inlägg 30 april 2017

V 18

Av Neta - 30 april 2017 17:19

 

Byte från frukt till ört denna vecka och 14 v framöver.

Veckans ört:

 

 

Basilika

Namnet kommer från Grekiskan och betyder kunglig. Basilikan anses även som helig i Indien. En ettårig växt med vita blommor som kräver rikligt med vatten och är känslig för kyla och drag. Används i tomaträtter, kalla såser, vingrett, sallader mm.

Finns även Kanel, lime, röd och thaibasilika. Vad man använder till vad är nog en smaksak.

  


Veckans frukost:

 

Omelettmuffins

12 st

 

2 röda paprikor, fintärnade

2 stjälkar salladslök, strimlade

140 g tärnat bacon

4 ägg

2 dl mjölk

100 g riven smakrik ost

 

1 dl fraiche

100 g fetaost

Timjan

 

Sätt ugnen på 200 gr

Fräs baconet i torr panna och låt rinna av på papper

Fördela bacon, salladslök och paprika i muffinsformar på muffinsplåt

Vispa hop ägg, mjölk och ost

Fördela i formarna och grädda mitt i ugnen ca 15 min

Smula under tiden fetaosten i fraichen och rör om.

Klicka röran över muffinsen och dekorera med färsk timjan (eller rör i den)

   

Veckans bröd:

 

Tekakor med dinkel och havregryn

 

5 dl vatten

2 dl havregryn

50 g smör

50 g jäst

1/2 tsk bakpulver

4 dl dinkelmjöl

1 ägg

1 tsk salt

1/2 dl sirap

ca 8-9 dl vetemjöl

 

Koka upp hälften av vattnet.

Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält.

Tillsätt resten av vattnet.

Låt svalna tills vätskan ej är varmare än fingervarm.

Smula i jästen och rör tills den löst upp sig.

Blanda bakpulvret med dinkelmjölet och tillsätt i degvätskan tillsammans med ägg, salt, och sirap.

Kör antingen degen i assistent eller för hand.

Tillsätt lite vetemjölet i taget, börja med lite mer än hälften då det varierar mycket hur torra havregrynen och mjölerna är.

När degen lossnar från kanterna är degen klar.

Låt degen jäsa i 30-40 minuter.

Kavla ut degen till en höjd på ca 1 cm.

Stansa ut cirklar på ca 1 dm i diameter och lägg på bakplåtspapper.

Picka bröden med och låt dem jäsa i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader, baka brödet i 10-12 minuter.

Lägg en handduk över och låt svalna en stund, sedan är det bara att äta, eller frysa in.

  

Veckans sallad:

 

Jordgubbssallad med melon och feta

 

50 g pinjenötter

400 g miniplommontomater i olika färger

500 g jordgubbar

½ cantaloupemelon

100 g babyspenat

150 g fetaost

1 msk rapsolja

1 msk balsamico, ljus och fruktig

Flingsalt och sv.peppar

 

Garnera med mynta och basilika

 

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna

Halvera tomaterna

Ansa alla och dela stora jordgubbar

Dela, kärna ur och tärna eller ”kula” melonen

Ansa spenaten och blanda allt på ett fat

Smula över osten

Rör ihop dressingen och skeda den över salladen

Garnera.

   

Veckans vego:

 

Sparrisgratäng med bulgur

 

250 g kokt bulgur

250 g riven smakrik ost

5 ägg

200 g grön sparris, nerskuren

1 röd paprika, finhackad

70 g babyspenat

100 g fetaost

30 g pinjenötter

 

Sätt ugnen på 200 gr

Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsfast form

Blanda bulguren med hälften av osten och 1 av äggen

Pressa ner den massan i botten på formen

Fördela sparris, paprika och spenat över

Vispa resten av äggen, blanda med resten av osten och fetaosten och häll över

Gratinera i ca 30 min, rosta pinjenötterna under tiden

Låt stå några minuter innan du tar upp och skär i bitar

Toppa med rostade pinjenötter.

      

 

Månd:

1 maj, vi brukar äta en ganska stor och sen sillunch och då orkar man inget mer sen.

 

Kokt färskpotatis

Matjesill m gräddfil o gräslök

Senapssill

Skärgårdssill

Gravlax m hovmästarsås

Jansson

Knäcke och tunnbröd med ostar.

Jordgubbar med glass och grädde.

  

Tisd:

 

Paprikabiffar

4 port

 

400 g blandfärs

1 mixad röd paprika eller 1 dl ajvar

½ dl ströbröd

1 ägg

¾ tsk salt

svartpeppar

smör till stekning

 

ev. 4 libabröd (libanesiskt tunnbröd) alt pitabröd

grönsaker

 

Garnering:

persilja

 

Blanda färs, paprikamix, ströbröd, ägg, salt och peppar i en bunke.

Forma 8 biffar av smeten.

Stek dem tills de är genomstekta i en stekpanna med smör.

Servera biffar traditionellt med potatis eller pasta + sås, eller med t.ex coleslaw i libabröd.

Rödlök, sallad och skivade tomater är också gott i

Strö på finhackad persilja..

  

Onsd:

 

Laxfilé i ugn

 

Sätt ugnen på 175 gr.

 

Ca 150 gr laxfilé/pers

Salt

Citronpeppar

Dill

1 brk Fraiche, gärna mager

100 gr stenbitsrom

 

Lägg fisken med skinnsidan ner i en ugnsform

Krydda med citronpeppar, salt och rejält med dill.

Stek i ugnen tills den känns klar 25-30 min.

Rör ihop fraiche och rom

Servera med kokt potatis och sallad.

  

Torsd:

 

Ramen med kyckling

 

4 st kycklingfiléer (gärna med skinn)

2 msk olja

salt och peppar

200 g ramennudlar

1 l kycklingbuljong (täning och vatten)

2 finhackade vitlöksklyftor

8 lätt krossade citrongrässtjälkar

4 tunt skivade salladslökar

2 grovt skurna pak choi

1 msk risvinäger

2 msk tamarisoja

 

Garnering:

färsk koriander

skivad röd chili

 

Värm ugnen till 225°C.

Lägg kycklingfiléerna på en oljesmord plåt, salta och peppra, tillaga i 15 minuter.

Låt kycklingfiléerna vila några minuter, skiva dem sedan i tunna skivor.

Tillaga nudlarna enligt förpackningen.

Koka upp kycklingbuljong.

Tillsätt vitlök, Lemon Grass (plockas ur innan servering).

Låt koka ca 5 minuter.

Lägg i salladslök och pak choi, tillsätt risvinäger och soja.

Häll upp buljongen i djupa portionsskålar och fördela grönsakerna jämnt.

Dela upp nudlarna i varje skål och lägg i den skivade kycklingfilén i varje skål.

Toppa med röd chili och färsk hackad koriander.

  

Knäckig rabarberpaj

 

ca 500 g rabarber
150 g smör
1/2 dl sirap
1 dl grädde
2 dl mjöl
2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl strösocker

Sätt ugnen på 175 gr
Skär rabarbern i bitar och lägg i en form.
Sockra lätt.
Smält smöret och tillsätt sirap samt grädde.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten.
Blanda ordentligt.
Fördela smeten ovanpå rabarbern och grädda i 25-30 minuter tills ytan är lj.brun och ser knäckig ut.
Låt den svalna så ytan hårdnar

Servera med glass, vaniljvisp eller grädde.

   

Fred:

 

Lobster rolls med hembakt broicher
6-8 mini Lobster-rolls

 

Hummerfyllning:
2-3 kokta humrar, grovt uppskurna i bitar
1 – 1,5 dl majonnäs
1/2 äpple, finhackat
1/2-1 msk selleri, finstrimlad
2 msk creme fraiche
1 tsk dill, hackad
15-20 droppar tabasco (den skall få lite smak av den karaktäristiska tabasco-smaken)
Ett par droppar citron
salt / peppar

Tillbehör
Dill el gräslök som garnityr
Citronklyftor, att pressa över

Dela humrarna och ta ut hummerstjärtarna.
Hacka dom grovt och lägg i en skål.
Blanda samman med majonnäs, crème fraîche, finhackat äpple, selleri & dill.

Smaka upp med tabasco, salt, peppar och några droppar citronsaft.


Brioche-bröd

25 g jäst
50 g smält smör
70 g rumstempererat, tärnat smör (100 g om du inte är rädd för smör, det blir ännu godare )
1 dl vatten
2 dl mjölk
1 msk socker
3/4 tsk salt
7,5-8 dl Manitoba mjöl el vetemjöl special (+ 1/2dl till utbakning)

Smält smöret i en kastrull och tillsätt vatten & mjölk. Se till att vätskan blir fingervarm, 37 grader C.
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vätskan.

Rör tills jästen lösts upp helt.
Rör i ägget och portionera i vetemjölet successivt.
Låt degen gå i maskinen med degkrok i 3-4 min.
Tillsätt nu det rumstemperarade, tärnade smöret medan maskinen fortfarande går.

Låt kroken arbeta in smöret i degen i ytterligare 6 min.
Täck över bunken med en bakhanduk och låt jäsa 60 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord. (Försök att inte använda allt för mycket mjöl när du bakar ut degen. Den skall vara en aning lösare än vanligt).
Dela degen i två delar.

Rulla båda till ca 40 cm långa längder. Platta till något och skär ca 3 cm breda bitar och ca 6-7 cm långa. (Tänk bryt-bullar fast i avlångt format)
Lägg bitarna bredvid varandra i en ”brödform” täckt med bakplåtspapper.
Låt jäsa 40 min ytterligare och sätt ugnen på 220 grader.
Pensla bröden med uppvispat ägg och sätt in i mitten av ugen i 12-13 min ( tid beroende på storlek)
När bröden är glansiga och gyllene, ta ut och låt svalna helt.

Preppa Lobster rolls’n

Skär bitar av briochebrödet. (Jag skär av i alla skarvar)
Rosta yttersidorna i en grillpanna tills brödet rostats och fått fina grillstreck.
Lägg ett snitt mitt i ”bullen” och fyll med hummer-röran
Toppa med selleri och lite dill. Alt gräslök eller vad du gillar.
Servera Rolls’n tillsammans med citronklyftor, som med fördel pressas på innan man tar första tuggan

  

Lörd:

 

Kebab-köttfärsbiffar

500g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
1/2 tsk paprikapulver
2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 tsk sambal oelek (el 1/2 msk Go Chu Jang chilisås)
1 msk olja (oliv )

Bulgursallad med tomat & fetaost
2 dl bulgur + 4 dl vatten + salt — Koka 12 min, låt svalna helt
3 solmogna röda kvisttomater, finhackade
1 kruka persilja, finhackad
1/2 rödlök, finhackad
150 g fetaost, skuren i tärningar

Yoghurt & vitlökssås
3 dl yoghurt
1/2 pressad vitllöksklyfta
Salt, efter smak

Gör så här
Kebab
1.Vispa upp ägget i en bunke med, pressad vitlök, salt, spiskummin, paprikapulver och olja.
2.Arbeta in köttfärsen till en fin, jämn färs.
3.Forma avlånga, lite platta biffar och lägg på ett smörpapper fram till stekning strax innan det skall serveras.

Bulgursallad med tomat & fetaost
1.Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet. (bulgur, vatten + salt kokas 12 min)
Låt svalna helt innan salladen blandas.
2. Finhacka tomater, persilja & rödlök.
3. Blanda samman avsvalnad bulgur med tomathack, persiljehack & rödlöken.
4. Toppa med kuber av fetaost och blanda samman salladen
Vill man kan man smaka upp med några droppar citron & olivolja.

Yoghurt- & vitlökssås
1. Blanda samman den turkiska yoghurten med pressad vitlök och salt.

Smaka av och ställ svalt tills allt skall serveras.

Steka / grilla kebaben
1.Stek dom avlånga lite platta kötfärsbiffarna (kebaben), ca 2-3 min i smör (Tills kärnan är genomstekt)
2.Eller trä kebaben på platta spett och grilla dom på grillen.
Tips! Grillar man spetten så är det bra att pensla dom med olja innan så att dom inte fastnar i gallret på grillen

   

Sönd:

 

Sjömansbiffgratäng

 

500 g lövbiff

2 msk smör

750 g potatis

3 stora rödlökar

100 g bacon

2 dl stark köttbuljong av tärning

½ flaska öl

salt och peppar

 

Servering:

HP-sås

rödbetor eller inlagd gurka

grönsallad

 

Sätt ugnen på 200°.

Bryn lövbiffarna hastigt på båda sidor i lite smör.

Dela biffarna i stora bitar.

Skala potatis och skiva i ½ cm tjocka skivor.

Skala och skiva löken och fräs den mjuk i smör utan att den får färg.

Täck botten på en gjutjärnsstekpanna med baconskivorna.

Lägg på ett lager potatis, ett lager biff och ett lager lök. Salta och peppra.

Upprepa lagren, avsluta med potatis.

Häll på buljongen och ölen och sätt stekpannan i ugnen i ca 1 timme.

Servera med HP-sås, rödbetor eller inlagd gurka och en grönsallad.

  

Earl grey och blåbärscheescake

 

Botten:

1 citron, finrivet citronskal

156 g krossade smulor av digestivekex

50 g osaltat smält smör

 

Fyllning:

5 gelatinblad

250 ml vispgrädde 

1 tepåse Earl Grey

350 g naturell färskost

125 g florsocker

156 g färska blåbär (+ blåbär att dekorera med)

lite florsocker att pudra över

 

Placera 8 små springformar med ungefär 6-7 cm diameter på ett baktråg (för 8 st).

Tvätta citronen och och finriv skalet med hjälp av ett rivjärn.

Rör ihop kexsmulor, citronskal och det smälta smöret.

Fördela blandningen på formarna och tryck in ordentligt i bottnarna.

Kyl ordentligt medan fyllningen görs i ordning.

 

Blöt gelatinet i en skål med kallt vatten i 10 min.

Värm under tiden 75 ml av grädden tills den är varm i en liten kastrull.

Tillsätt tepåsen precis innan grädden börjar koka. Låt det dra i 10 minuter innan tepåsen kastas.

Krama ur och tillsätt gelatinet och rör om tills det har smält

Vispa den återstående grädden tills den är tjock.

Blanda samman färskost och socker tills du får en jämn kräm.

Vispa gradvis ned den te-smaksatta gelatinkrämen i färskostblandningen och häll därefter ner vispgrädden.

Låt smeten tjockna till sig en stund.

Tillsätt försiktigt tre fjärdedelar av blåbären ovanpå.

Låt blandningen tjockna ytterligare en aning innan den fördelas mellan springformarna.

Kyl i 3 timmar så att den sätter sig. Innan servering:

Ta ut ostkakorna ur formarna alldeles före serveringen genom att värma formarna en aning med en varm, fuktig trasa och trycka botten försiktigt uppåt.

Dekorera varje ostkaka med blåbär och sikta över florsocker.

  

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards